Menu
Cukroví

Vánoční cukroví

První adventní neděle už je před námi a tak pomalu nastává čas pečení vánočního cukroví. V některých domácnostech se teprve plánuje, které druhy to letos budou, někde už se péct začalo. Obvykle se první pečou perníčky, aby měly dostatek času změknout a zvláčnět. Nepečené druhy se naopak připravují až na poslední chvíli, takže na ty je ještě čas.

Letos moc nových receptů nechystám, protože to nejlepší už podle mě bylo objeveno. Ale připravila jsem pro vás výběr receptů na vánoční cukroví, které už na blogu mám a které patří k mým oblíbeným. Některé peču pravidelně každý rok, jiné jen občas pro zpestření.

Nevím, jestli mi dáte za pravdu, ale na mé pomyslné první příčce jsou vanilkové rohlíčky. Bez nich si vánoce neumím představit a jejich chuť je prostě jedinečná. Samozřejmě za předpokladu, že máte ten správný recept 🙂 Na mém blogu najdete Vanilkové rohlíčky s mandlemi, to je náš rodinný recept a Vanilkové rohlíčky s ořechy a skořicí. Oba jsou si tak trochu podobné a oba jsou skvělé.

Druhou příčku u mě obsadilo cukroví linecké. U nás doma se mu neřekne jinak, než „slepované“. Nejlepší je do něj pikantní rybízová marmeláda, která mu dodá ten správný šmak. Díky široké nabídce vykrajovátek si můžete připravit cukroví rozmanitých tvarů. Na blogu najdete recept jak na klasické linecké, tak i jeho kakaovou variantu.

Mezi cukroví mého dětství patří jednoznačně Plněné kakaové ořechy a Křehké plněné rohlíčky. Oba druhy se pečou ve formičkách, následně se plní krémem a slepují. Recepty na těsta mám opět z naší rodinné kuchařky, jen krémy jsem si trochu upravila 🙂

Favoritem posledních let se nejen u nás doma staly Arašídová kolečka se slaným karamelem. Kdo si jednou zamiloval slaný karamel, tak mu nedokáže odolat. Ve spojení s arašídy a čokoládou polevou je to delikatesa. Jen pozor, potřebují dostatek času na rozležení.

Cukroví by mělo nejen skvěle chutnat, ale i pěkně vypadat. Takže pokud chce tácek s cukrovím trochu rozzářit, vyzkoušejte Pistáciové stromečky. Ořechové těsto plněné pistáciovým krémem a máčené v pistáciové polevě. Kdo by odolal?

Pokud patříte k těm, kteří neradi vykrajují nebo plní formičky, tak vřele doporučuji Máslová kolečka s rumem a skořicí nebo Citronová kolečka. V obou případech si těsto zpracujete do válečku a po ztuhnutí rozkrájíte na kolečka. Pečená se pak máčí v moučkovém cukru. Rychlé, jednoduché, přesto chuťově vynikající.

Na závěr nesmím zapomenout ani na nepečené cukroví. Jednoznačným favoritem v této kategorii jsou Vosí hnízda. Já sama je nejím, ale rodina je vyžaduje, takže je připravuji každý rok. Pokud bude dostatek času, tak k nim letos připravím i domácí Žloutkové piškoty.

Moje oblíbené nepečené cukroví jsou Nepečené ořechové kuličky s tahini, které si dělám občas i během roku. Je plné ořechů, semínek a medu. Možná budou působit na první pohled moc „zdravě“, věřte ale, že jsou vynikající.

Na blogu je samozřejmě spousta dalších vánočních receptů, nejen na cukroví, ale třeba i na vánočku, cupcakes nebo kynoutou hvězdu. Kompletní přehled naleznete zde.

Přeji vám všem krásný adventní čas, plný lásky, pohody a voňavého pečení.

8 Comments

  • Anonymní
    2. 12. 2018 v 6:23

    Dobrý den Míšo, máte pravdu, právě včera jsem začala "přehrabovat" vánoční recepty. Jsem jejich velká sběratelka. Můj starší syn mi jich vybral asi 40:-))), které by chtel upéct:-) Samozřejmě máme také rodinné favority, které nesmí chybět, a pak vybereme něco na doplnění za synova vyberu:-)… Po loňském vyzkoušení vašich receptů na kakaové linecké, křehké plněné rohlíčky, arašídová kolečka a pistáciové stromečky (na vanilkové rohlíčky mám skoro totožný recept) se staly vaše recepty také naší stálicí:-) Míšo, chtěla bych Vám z celého srdce popřát krásné a klidné prožití nadcházejícího období adventu a Vánoc, hlavně zdraví a pak i chuť se pořád s námi dělit o vaše fantastické recepty!!! Díky moc. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2018 v 18:17

      Milá Hanko, moc děkuji za Váš krásný komentář, jsem ráda, že se i moje recepty dostaly mezi Vaše favority 🙂 receptů je dnes velké množství, přesto jsou ty rodinné po babičce stejně nejlepší. Přeji Vám krásný adventní čas, plný voňavého pečení a hlavně klidu. Děkuji za přízeň 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    8. 12. 2018 v 19:28

    Přesně něco takového jsem potřebovala – vaše recepty pěkně pohromadě…. Ořechy jsem defjkala vloni a byly skvělé tak letos opět a k tomu zkusím arasidova kolečka a pistaciove stromečky…. Děkuji jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 12. 2018 v 8:00

      Jitko, díky, tak to jsem ráda, že jsem Vám ten výběr trochu usnadnila 🙂

      Odpovědět
  • Viktorie Heliová
    16. 12. 2021 v 18:48

    Víkendové pečení je super🍰➡️😊😙😇👍😻

    Odpovědět
    • Anna
      5. 3. 2022 v 17:53

      Ano je super.Dost receprů jsem převzala as úspěchem peču.

      Odpovědět
  • Viktorie Heliová
    16. 12. 2021 v 18:49

    Víkendové pečení je mega super🍰➡️😊😙😇👍😻

    Odpovědět
  • Anna
    5. 3. 2022 v 17:56

    Souhlasím Míša je šikovná,já jsem mnohé její recepty vyzkoušela.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ