Menu
Cukroví

Vanilkové rohlíčky

Když se řekne vánoční cukroví, jako první se mi vybaví vanilkové rohlíčky. Nemůžu si pomoct, ale bez nich si Vánoce ani neumím představit. Receptů na ty „zaručeně nejlepší“ rohlíčky je samozřejmě velká spousta a těžko soudit, který z nich je lepší. Já se dnes s Vámi podělím o náš rodinný recept. 

Vanilkové rohlíčky podle něj pečeme už desítky let a obvykle „zmizí“ jako první. Do „našich“ rohlíčků dáváme mleté neloupané mandle, velmi malé množství cukru a samozřejmě pravou vanilku. Letos jsem udělala jednu várku trochu jinak, mandle jsem nahradila mletými burskými oříšky. A musím říct, že je to docela příjemná změna, chutnají také skvěle. Takže pokud se nebojíte experimentovat, klidně to zkuste 🙂

Nejen rohlíčky, ale i ostatní cukroví, které se hned po upečení obaluje v moučkovém cukru, je potřeba nechat trochu vychladnout a obalovat až vlažné. Pokud ho totiž obalíte horké hned po upečení, cukr se začne rozpouštět, udělá žmolky a cukroví nebude vypadat příliš lákavě. 

Na vanilkové rohlíčky si připravte (asi 80-90 ks): 

210 g másla

70 g moučkového cukru

280 g hladké mouky

100 g mletých neloupaných mandlí (nebo zkuste mleté burské oříšky)

1 lžíce vanilkového cukru nebo špetka mleté vanilky

2 lžíce rumu

na obalení – moučkový cukr smíchaný se špetkou mleté vanilky nebo vanilkovým cukrem

Ze všech surovin vypracujte hladké a nelepivé těsto, zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odležet do lednice (klidně i přes noc).

 

Troubu rozehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem. Připravte si do misky moučkový cukr s vanilkou na obalení.

Z těsta tvarujte malé rohlíčky, které klaďte na plech. Tvar i velikost záleží jen na Vás. Pokud chcete mít rohlíčky stejně veliké, kousky těsta si můžete odvažovat. Nebo si těsto rozdělte na několik menších částí a z každé udělejte stejný počet rohlíčků.

Dejte péct do vyhřáté trouby na cca 10 minut, až lehce zrůžoví. Rohlíčky nechte chvilku vychladnout, vlažné (ne horké) pak obalte v moučkovém cukru. Až zcela vychladnou, dejte do uzavřené krabice a nechte rozležet. 

Vytisknout recept

32 Comments

  • Anonymní
    13. 12. 2015 v 18:05

    jménem svoji mamky děkuju za vanilkové rohlíčky,již jsem dělala 3 dávku , jsou výborné i s vlašskými oříšky + maminka si připadala jako ve Vídní/má 82let -vzpomínka na dětsví/Moooc děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2015 v 19:32

      Tak to mě moc těší a velmi si toho vážím 🙂 maminku pozdravujte, krásné svátky. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 11. 2016 v 15:24

    Dobrý den Míšo, kolik času potřebují rohlíčky na rozležení? Letos zkusím vaše linecké, pochopila jsem, že na rozležení mic nepotřebuje, tak mám čas, že. A ještě jedna prosba, kde kupujete vanilkový extrakt.
    Děkuji a přeji krásnou neděli.
    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 11. 2016 v 19:52

      Dobrý večer, Marcelo, rohlíčky pečeme obvykle 2 týdny před svátky a jsou pak krásně křehké 🙂 Linecké je podle ohlasů opravdu skvělé a pokud použijete postup přípravy těsta v receptu, jsou měkké hned druhý den, takže se dají připravit i na poslední chvíli 🙂
      Vanilkový extrakt i vanilkové lusky kupuji na vanilkove-lusky.cz/eshop/vanilkovy-extrakt/, ale určitě seženete i jinde. Místo extraktu můžete použít vanilkový cukr nebo semínka vanilkového lusku, záleží na použití.
      Krásný advent. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 12. 2016 v 5:09

    Dobry den,do testa nepatri zadny zlotek(vejce),dekuji za idpoved:-)
    Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 12. 2016 v 11:07

      Evo, zdravím, ano je to správně, do těsta se vejce nedává 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    13. 12. 2016 v 18:44

    Míšo jsou naprosto skvostné, půlka zmizela ještě nebyly ani vychladlé 🙂
    Krásné svátky

    Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 12. 2016 v 20:19

      Marcelo, moc děkuji 🙂 to jsem moc ráda, zřejmě budete muset upéct ještě jednu dávku, aby Vám zbylo na svátky :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 12. 2018 v 12:04

    Dobrý den,
    mohu použít místo mandlí vlašské ořechy?
    Děkuji za odpověď.
    Moc mě baví vaše stránky, peču už jen podle vás. Krásné svátky, kéž by manžela napadlo obdarovat mě vaším kurzem 🙂
    Jana H.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 12. 2018 v 13:17

      Jano, zdravím, klidně použijte vlašské ořechy, i tak budou skvělé 🙂
      Pokud manžela správně nasměrujete 🙂 tak se třeba na kurzu potkáme 🙂 krásné svátky.

      Odpovědět
  • Veronika
    9. 12. 2018 v 19:34

    Dobrý večer, právě jsem rohlíčky dopekla a musím rict, že jsou naprosto skvěle. Bezkonkurenční recept z kterého se rohlíčky dělají samy 🙂 děkuji za něj.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 12. 2018 v 9:07

      Veroniko, moc děkuji, je to náš rodinný recept a jsem moc ráda, že má úspěch i u Vás 🙂

      Odpovědět
  • Brožínek
    1. 12. 2019 v 19:12

    Co takhle z povoleného těsta udělat váleček a nakrájet kráječem na knedlíky – není nutné nic odvažovat

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 12. 2019 v 20:16

      Taky možnost 🙂 za předpokladu že máte kráječ na knedlíky 🙂

      Odpovědět
  • Brožínek
    6. 12. 2019 v 19:28

    O.K. dá se koupit, protože se báječně krájí např. i bramborové knedle

    Odpovědět
  • Petra
    3. 12. 2021 v 13:22

    Hezký den Míši, zkoušela jste nahradit mandle treba kešu? Díky za odpověď :))

    Odpovědět
  • Lucie
    10. 12. 2021 v 11:37

    Chuťově jsou opravdu výborné.👍jen mně tedy bohužel nedržely tvar, jsou z nich takové nevzhledné placky😔

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 12. 2021 v 12:04

      Problém bude v zadělání těsta, příliš propracované nebo s teplým máslem. Případně málo rozleželé těsto ….

      Odpovědět
      • Lucie
        10. 12. 2021 v 12:34

        Tak možná moc propracované 🤔a máslo dáváte povolené z lednice? Já ho nechala v pokojové teplotě 🤷a těsto bylo v lednici 2 dny🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          11. 12. 2021 v 18:27

          Máslo nesmí být moc povolené, jinak ho pohltí mouka a můžete to způsobit Vámi zmíněné problémy 🙂

          Odpovědět
          • Lucie
            16. 12. 2021 v 11:55

            Tak to byla asi ta chyba, moc povolené máslo😔👍moc děkuji za rady🤗

  • Šárka
    3. 12. 2022 v 17:00

    Zdravím. Tak mě zlákal nový recept na vanilkové rohlíčky. Ale nevím kde se stala výrobní chyba. Ale všechny rohlíčky se mi slily v jedno těsto na plechu. Chuťově vynikající, ale nepoužitelné. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 12. 2022 v 7:35

      Troufám si říct, že to snad ani není možné … málo vychlazené těsto, nesprávně zadělané těsto, nízká teplota pečení, mixované mandlo … chyba může být kdekoliv, takto na dálku těžko říct.

      Odpovědět
  • Pavla
    6. 12. 2022 v 12:54

    Právě jsem dopekla, s lískovými oříšky a Legendariem, jelikož tuzemak nemáme 😅 ta vůně je neskutečná!! 🥰 S těstem se výborně pracovalo a chutnají báječně. Díky za recept!

    Odpovědět
  • Petra
    7. 11. 2023 v 22:45

    Dobrý večer Míšo, muzu použit mandlovou mouku z Diany abych nemusela mixovat mandle? Děkuji Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 11. 2023 v 20:52

      Ano, můžete, jen to bez slupky nebude chuťově tak výrazné 🙂 A pozor, mandle ani ořechy se nemixují, ale melou nebo strouhají.

      Odpovědět
  • Kateřina Repková
    6. 12. 2023 v 21:12

    Dobrý večer, Je možné vynechat oříšky a ničím je nenahrazovat?
    Předem dekuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
  • Veronika
    19. 12. 2023 v 22:28

    Právě jsem.dopekla vanilkové rohlíčky.Misto másla jsem dala máslo veganské a vlašské ořechy.Rohlicky se krásně upekly
    , mizí mi pod rukama .Opravdu moc výborně,děkuji za Váš recept

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ