Menu
Cukroví

Vanilkové rohlíčky s ořechy a skořicí

Vanilkové rohlíčky pečeme už desítky let podle stejného rodinného receptu. Jsou skvělé a nikdy mě nenapadlo to měnit. Přesto jsem neodolala a vyzkoušela i jiný recept, s vlašskými ořechy. Do těch „našich“ totiž dáváme mleté neloupané mandle. Nicméně když jsem oba recepty porovnala, jsou si složením i poměrem surovin hodně podobné 🙂

Nechci tedy spekulovat, které z nich jsou lepší 🙂 oboje chutnají skvělé. Řekla bych, že je to v obou případech vysokým podílem ořechů/mandlí a menším množstvím cukru. Do této varianty s ořechy jsem přidala ještě špetku mleté skořice. Jak do těsta, tak do směsi na obalení, a je to super. Skvělou chuť rohlíčkům dodá samozřejmě i máslo a pravá vanilka 🙂

A jaký je váš oblíbený recept na vanilkové rohlíčky?

Vanilkové rohlíčky s ořechy a skořicí (ca. 70 kousků):

160 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

40 g moučkového cukru

80 g mletých vlašských ořechů

120 g másla

1 žloutek

1/2 lžičky mleté skořice

1 lžička vanilkového cukru (s pravou vanilkou)

Ze všech surovin vypracujte těsto, můžete ručně na vále nebo pomocí robotu. Zabalte do folie a nechte několik hodin odležet (ideálně přes noc).

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dva plechy si vyložte pečícím papírem.

Těsto si rozdělte na 4 stejné díly, můžete klidně i odvážit. Z každého dílu si vyválejte malý váleček, který rozkrojte na stejný počet kousků. Tím budete mít rohlíčky všechny stejně veliké. Já jsem z každého dílu udělala 18 rohlíčků, celkem tedy 72.

Rohlíčky vyskládejte na plech a pečte v předehřáté troubě 8-10 minut (podle velikosti rohlíčků). Rohlíčky doporučuji hlídat, hnědnou jen zespodu. Peču vždy jen po jednom plechu a bez horkého vzduchu, ale spoléhejte více na vlastní zkušenost s vaší troubou 🙂

Upečené rohlíčky vytáhněte z trouby a nechte na plechu téměř vychladnout.

Na obalení:

moučkový cukr

vanilkový cukr s pravou vanilkou

mletá skořice

V misce smíchejte prosátý moučkový cukr, vanilku a špetku skořice. Rohlíčky obalujte po částech, ukládejte na tácek nebo rovnou do krabice. Rohlíčky musí být jen vlažné, nikoliv horké. Pokud budete obalovat horké, cukr se bude rozpouštět, lepit a dělat žmolky.

Rohlíčky skladujte v uzavřené dóze nebo papírové krabici.

Klidně zkuste i náš rodinný recept na Vanilkové rohlíčky s mandlemi 🙂

inspirace z webu www.mimibazar.cz

Vytisknout recept

5 Comments

  • Renatka99
    4. 12. 2017 v 0:11

    Vanilkove rohlicky jsou nejlepsi 😉 Jinak co se mi osvedcilo na minule vanoce, tak tyto madlenky – blog.decodoma.cz/levandulove-madlenky/ – deti se jich mohli ujist 😉 Urcite take vyzkousej

    Odpovědět
  • Iveta
    27. 11. 2021 v 19:53

    Prosím jaky poměr mouckoveho a vanilkoveho cukru dáváte na obaleni(cca),moc dekuji za odpověď Iveta Č

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 11. 2021 v 17:34

      Dávám od oka podle toho jaký mám vanilkový cukr, některý je více intenzivní.

      Odpovědět
  • Andrea
    1. 12. 2021 v 13:45

    DObrý den, odkaz na van.rohlíčky s mandlemi nejde otevřít

    Odpovědět
  • Martina
    29. 11. 2022 v 8:26

    Nejlepší rohlíčky 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář