Menu
Koláče

Tvarohový koláč se švestkovým přelivem

Tenhle koláč jsem neměla vůbec v plánu, ale občas mám potřebu zachránit v obchodě jídlo s končícím datem spotřeby. Tentokrát v mé síti uvízl polotučný tvaroh od Madety a zakysaná smetana crème fraîche od Bohemilk, a takové poklady jsem tam přeci nemohla nechat. A ukázalo se, že kombinace těchto dvou surovin je do koláče ideální 🙂

Tvarohová náplň je krásně jemná a vláčná, i když není tak typicky nakyslá. Možná byste v ní tvaroh ani nehledali 🙂 Smetana crème fraîche ji dodala smetanovou chuť a také potřebný tuk, který jak víme, je nositelem chuti. Koláč by byl určitě dobrý i sám o sobě, ale švestkový přeliv ho pozvedl ještě o úroveň výš. A jako bonus jsem spotřebovala švestky, které už stejně nikdo nechtěl jíst 🙂

Na mém IG profilu najdete k tomuto receptu video postup, tak si ho nezapomeňte prohlédnout 🙂

Tvarohový koláč se švestkovým přelivem

Křehké těsto:

  • 120 g hladké mouky
  • 25 g cukru krupice
  • 55 g studeného másla
  • 1 malé vejce (velikost S)

Prosátou mouku promíchejte s cukrem, přidejte na kousky nakrájené studené máslo a zpracujte na drobenku (ručně nebo v robotu). Postupně přilévejte rozšlehané vajíčko (nemusíte ani celé) a pokračujte ve zpracování. Mělo by vám vzniknout hladké a kompaktní těsto.

Hotové těsto rozválejte mezi dvěma foliemi a vložte do koláčové formy o průměru 23 cm. Těsto vytáhněte lehce i do krajů, ale není třeba až úplně nahoru. Předpečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horní/dolní ohřev) asi 15-20 minut, až je lehce do zlatova. Mezitím si připravte náplň.

Tvarohová náplň:

  • 250 g tvarohu ve vaničce
  • 200 g crème fraîche 36%
  • 50 g smetany ke šlehání 33%
  • 70 g cukru krupice
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 vejce „M“
  • citronová kůra, vanilka

Tvaroh, crème fraîche, cukr a škrob dobře promíchejte, pak přidejte smetanu, citron s vanilkou a po jednom zapracujte vejce. Nešlehejte, stačí míchat stěrkou nebo pádlovou metlou v robotu.

Náplň nalijte na předpečený korpus, můžete hned na teplý, a pečte prvních 10 minut na 180 stupňů (horní/dolní ohřev), pak teplotu snižte na 160 st. a dalších 20-25 minut dopékejte.

Nechte zcela vychladnout, ideálně do druhého dne, než budete krájet. Jednotlivé porce polijte švestkovým přelivem.

Švestkový přeliv:

  • 250 -300 g švestek
  • 2-3 lžíce třtinového cukru
  • 2 hřebíčky
  • 1 svitek skořice
  • lžička citronové šťávy

Švestky vypeckujte, rozkrájejte na šestinky a dejte do rendlíku Přidejte cukr, koření, citronovou šťávu a malé množství vody (2-3 lžíce). Pod pokličkou vařte na mírném ohni asi 25 minut, pak odklopte a nechte ještě pár minut dusit. Švestky by se měly lehce rozvařit a vytvořit omáčku.

Po vychladnutí vyndejte z omáčky koření (hřebíček a skořici) a přelijte s ní jednotlivé porce koláče na talířku. Omáčku uchovávejte v lednici.

Máte rádi tvarohové koláče? Pak vyzkoušejte i nějaký další z mého blogu 🙂

3 Comments

  • Jana
    24. 9. 2022 v 12:53

    Dobrý den,
    Můžu se zeptat odkud máte tu koláčovou formu? V této velikosti jsem ji nikde nesehnala.
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 9. 2022 v 18:06

      Formu mám již roky a kupovala jsem tuším v Nana 🙂 ale určitě budou mít i jinde, případně si můžete recept upravit na jinou velikost formy.

      Jak si upravit recept na velikost vaší formy

      Odpovědět
    • Lunalinda
      25. 9. 2022 v 10:49

      Můžete použít i pánvičku, která jde použít i do trouby. V létě jsem koupila celkovou v Tescu, měli různé rozměry. Má pouze kovové uši, takže ideální do trouby. Materiál smalt, takže v pohodě do myčky a nepoškodí se to. Dobře se kupují i litinové, ovšem tam už je cena někde jinde i doba pečení je o něco delší.

      Odpovědět

Zanechte komentář