Menu
Koláče

Tvarohový koláč s meruňkami

Meruňková sezóna dorazila i k nám, takže co s nimi? 🙂 Já mám nejradši meruňky jen tak, samotné, ale aby se neřeklo, vpravila jsem jich pár i do koláče. A protože je všeobecně známo, že dobře ladí s tvarohem, šoupla jsem je to tvarohového koláče. Jen mě vždycky překvapí, jak jsou meruňky po upečení lehce nakyslé, přestože čerstvé jsou krásně sladké, nicméně v koláči to není vůbec na škodu 🙂

Jako základ koláče jsem dala křehké těsto, které se krátce předpeče. Ale není třeba se toho bát, je to rychlé a tvarohovou vrstvu můžete dát hned po předpečení. Kromě meruněk má v tomhle koláči hlavní slovo tvaroh, takže určitě nepodceňujte jeho výběr. Zapomeňte na nízkotučné varianty a kupte tučný 🙂 sám o sobě bude natolik chutný, že ho není třeba skoro ani sladit.

Nedávno jsem vyzkoušela tvaroh v kostce od Moravie (červený obal) a musím říct, že lepší tvaroh jsem snad ještě nejedla. Krásně jemný, žádné hrudky a „suchý“, z balíčku Vám neodkapává žádná voda, ale hlavně chuťově úžasný. Musím říct, že mi koláč svou chutí a konzistencí hodně připomíná cheesecake, přestože jsem velkým odpůrcem považovat „tvarohové koláče“ za cheesecake 🙂

Pokud nemáte po ruce zrovna meruňky, dejte do koláče i jiné ovoce, skvěle se budou hodit určitě maliny, borůvky nebo třeba višně. 

Křehké těsto:

120 g hladké mouky (špaldové nebo pšeničné)

25 g cukru krupice

1/2 lžičky prášku do pečiva

citronová kůra nebo citronový olej

55 g studeného másla

1 malé vejce (velikost S-M)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm. V případě potřeby můžete vymazat máslem.

Prosátou mouku promíchejte s cukrem a práškem do pečiva. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a pomocí mixéru nebo food procesoru promixujte na drobenku. Pak přidejte vajíčko a citron a pokračujte ve zpracování. Mělo by Vám vzniknout hladké a kompaktní těsto. Pokud se těsto hodně lepí, přidejte trošku mouky. 

Vše můžete samozřejmě zpracovat i ručně, nejlépe zpočátku vidličkou rozmačkat máslo, pak teprve rukama rychle dopracovat. 

Hotové těsto rozválejte, nejlépe to jde mezi dvěma foliemi a vložte do připravené formy. Těsto vytáhněte i na okraje, ale není třeba až úplně nahoru. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-20 minut, až je hezky do zlatova.

Tvarohová naplň:

250 g tvarohu v kostce, nejlépe tučný 

250 g tvarohu ve vaničce, nejlépe tučný

50-60 g cukru krupice

citronová kůra nebo olej

1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu

1-2 lžíce smetany ke šlehání

3 menší vejce (velikost M)

čerstvé meruňky

Oba tvarohy dejte do misky a společně s cukrem prošlehejte do hladka. 

Přidejte škrob a citronovou kůru, dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte po jednom vejce. Podle chuti můžete přisladit. Pokud je směs příliš hustá (tuhá), přidejte 1-2 lžíce smetany, hodně záleží, jaký máte tvaroh. 

Směs rozetřete na předpečený korpus, můžete hned jak vytáhnete z trouby, a navrch rozložte meruňky. Já jsem dala půlky meruněk, klidně si je ale nakrájejte na libovolné kousky. Ovoce lehce zatlačte do tvarohu. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů asi na 20 minut, pak teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte ještě asi 15-20 minut. 

Vyndejte z trouby a nechte ve formě vychladnout. Koláč není nutné dávat do lednice, stačí chladnější místnost. Lépe se krájí vychlazení, ale doporučuji podávat při pokojové teplotě. Před servírováním pocukrujte.

Vytisknout recept

17 Comments

  • Radka
    26. 7. 2017 v 15:01

    Jeden z nejlepších tvarohových koláčů, co jsem kdy pekla a jedla! Velký dík za recept!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 7. 2017 v 17:35

      Radko, moc díky 🙂 jsem ráda, že se koláč dostal mezi favority 😉

      Odpovědět
    • Hanka
      7. 8. 2017 v 13:36

      Dobrý den Míšo,koláče s tvarohovou náplní peču docela často, ale tahle je opravdu úžasná a naprosto dokonalá ! V sobotu jsem vyzkoušela, ale s jednou malinkou chybičkou – náplň jsem zapomněla osladit :-)). Zachraňovala jsem to vydatnou pocukrovanou vrstvou, přítel nedočkavě ochutnával ještě ani nestačil koláč vychladnout a spokojeně mručel, že je vynikající i bez cukru :-). Příště vyzkouším s malinami.
      Tvaroh Moravia mě taky mile překvapil (doteď jsem kupovala pouze tvarohy ve vaničce), určitě z něj udělám třeba ovocné knedlíky …
      Zdraví Vás Hanka H.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 8. 2017 v 13:55

      Hanko H., zdravím a moc děkuji 🙂 vidíte, jde to i bez cukru, přesně jak jsem psala, když se použije kvalitní tučný tvaroh, vynikne jeho chuť sama o sobě 🙂 Myslím, že maliny, borůvky nebo višně budou v koláči taky super. Díky a mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 5. 2018 v 18:10

    Dobrý den Míšo,
    co si myslíte o variantě s kompotovanými broskvemi, myslíte, že by to fungovalo?

    Tohle je už několikátý recept, který budu zkoušet a zatím vždy s velkým úspěchem :-).
    Děkuji, Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 5. 2018 v 18:37

      Jano, díky 🙂 ano, myslím, že i kompotované broskve budou fajn, nechte okapat a klidně použijte 🙂

      Odpovědět
  • Sofie S.
    30. 7. 2018 v 11:44

    Milá Míšo! Od objevu receptu před cca 6 týdny jsem pekla nejméně 8x – vždy každý strávník zcela nadšen. Též můj první koláč do vroubkované formy, co doopravdy vypadá jako koláč ze zoubkované formy, kdy tvar není hnusný, těsto není tzv. "křehké" (v praxi: suché, hnusné a tvrdé) a po vychladnutí a nakrájení vypadá jako v kavárně. Zkoušela jsem mnoho koláčů z křehkého těsta (víte, co myslím – kázání o ledovém máslu, rychlém zpracování, odpočívání v lednici, zákazu vejce a místo něj jedna lžička ledové vody, bla-bla-bla) – od tohoto receptu už prostě hodlám používat tohle. Funguje a navíc se u něj člověk (bez robota) neumoří. A úspěch je skutečně vždy zaručený. Zkusila jsem naposledy i s ostružinami – chutná taky bezva, ale nevypadá tak hezky (ač jsem měla ostružiny krásné, velké jak palce). Díky moc – a vřele doporučuji všem, kdo se pečení bojí. Když jsem to zvládla já, zvládnete též. Díky moc za recept! Sofie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 7. 2018 v 16:59

      Milá Sofie, tak to je skvělé, že se u vás koláč tak "zabydlel" 🙂 skvěle chutná určitě i s jiným ovocem a ostružiny budou určitě patřit mezi top. Receptů na křehká těsta je mnoho, v každém možná trochu jiná rada. Já se obvykle řídím svou vlastní intuicí a obvykle to vychází 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
    • S chutí ...
      15. 5. 2019 v 13:42

      Dobrý den, Míšo, chtěla bych se zeptat, zda máte zkušennost i s větší formou např. 30 cm, jak upravit poměr surovin??? Popř. kde koupit formu s průměrem 23 cm???Moc děkuji

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 5. 2019 v 19:26

      Peču obvykle jen v menší formě, jsme malá rodina 🙂 ale pokud si navýšíte suroviny, můžete použít samozřejmě i větší formu 🙂 na 30 cm formu bych navýšila určitě minimálně o polovinu ….
      Na menší formu se zkuste zeptat v domácích potřebách nebo na internetu, určitě pořídíte 🙂

      Odpovědět
    • S chutí ...
      16. 5. 2019 v 10:00

      Moc děkuji 😉

      Odpovědět
  • Šárka
    13. 2. 2022 v 20:32

    Skvělý recept (hlavně na těsto, takové jsem dlouho hledala), moc děkuji!

    Odpovědět
  • Daniela
    28. 4. 2022 v 14:04

    Dobrý den Míšo,
    podle Vašich receptů se dobře pracuje, výsledky jsou opravdu skvělé.
    Ale mám jeden dotaz. Ve všech receptech používáte máslo, ovšem můj manžel je na to alergický. Při pečení se vůně line bytem a on odchází, o ochutnávce nemůže být ani řeč.
    Mohla bych nahradit máslo olejem? Do drobenky taky?
    I v případech, kdy se máslo vyšlehává s cukrem a vajíčky?
    A když už jsem u toho ptaní – co takhle nahradit cukr medem?
    Díky za radu.
    Daniela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 4. 2022 v 14:36

      Máslo můžete nahradit nějakou rostlinnou alternativou. V některých případech bude možný olej, ale někde je potřeba pevný tuk … stejné to je i s medem, jeho konzistence i sladivost je jiná než cukr a nelze obecně říct, kde a jak nahradit 🙂

      Odpovědět
  • Aneta
    20. 1. 2024 v 19:53

    Dobry den Miso, dekuji za tento recept, je to ten nejskvelejsi tvarohovy, jaky jsme kdy ochutnali. Pouzila jsem mrazene tresne (obalene ve zbytku pudinkoveho prasku) a dovedu si k tomu predstavit taky rybiz nebo cokoliv kyselejsiho.
    Zdravim Vas! Anet

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ