Tak jsem konečně sebrala odvahu a připravila dezert v kombinaci, která mě už dlouho lákala. Citron a čokoláda. Přestože nemám ráda čokoládu s ovocem nebo ovocnými příchutěmi, tak tohle spojení mě nějak podvědomě přitahovalo. A asi vědělo proč,chutná to skvěle 🙂
Odvahu jsem sebrala i díky kamarádce Dáša, která se obětavě nabídla jako pokusný králík, za což jí patří můj velký dík 🙂 Řezy komentovala slovy, „nutí mě to pořád a pořád ochutnávat“, jako by se člověk potřeboval ujistit, že je to opravdu citronové. Já osobně bych tenhle pocit přirovnala ke slanému karamelu, kdy také pořád zkoušíme, zda je to opravdu slané 🙂
Řez se skládá ze čtyř vrstev. První je čokoládový korpus, který je překvapivě nejen bez mouky, ale i tuku a cukru. Další vrstvou je jednoduchá čokoládová pěna, následuje citronový krém a ozdobeno je mléčnou pařížskou šlehačkou. Celý řez je v podstatě bezlepkový, malé množství cukru a másla najdete jen v citronovém krému a samozřejmě v čokoládě.
Jak už z mého blogu víte, když zkouším něco nového a ještě k tomu netradičního, připravuji to obvykle jen ve velmi malém množství. A stejně tomu bylo i u tohoto řezu, který je cca 20×12 cm velký a rozkrojíte ho asi na šest kousků. Ale pokud máte odvahu, klidně si jej připravte z dvojité dávky 🙂
Příprava se možná jeví složitá, ale není to tak strašné. Postupně připravujete jednotlivé vrstvy a kladete na sebe. Jediné, co je potřeba připravit předem, je mléčná pařížská šlehačka. Aby se stihla dobře vychladit a mohla se vyšlehat.
Jste připraveni na nové chutě? Tak hurá do toho !!!
Čokoládový korpus:
1 celé vejce (velikost M)
2 žloutky + 2 bílky (velikost M)
90 g hořké čokolády 50-60%
1/2 lžičky kukuřičného škrobu
špetka soli
Troubu předehřejte na 175 stupňů, formu o rozměru 20 x 12 cm vyložte pečícím papírem. Použila jsem zapékací misku na lasagne.
Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě a nechte trochu zchladnout.
Celé vejce promíchejte se žloutky a kukuřičným škrobem a přidejte k rozpuštěné čokoládě. Dobře promíchejte.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do „volnějšího“ sněhu a opatrně stěrkou vmíchejte do čokoládové směsi.
Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut. Špejlí si ověřte, že je těsto propečené. Nechte vychladnout, pak opatrně vyndejte s formy. Položte na tácek a připravte si další vrstvy. Můžete upéct i den předem.
Čokoládová pěna:
100 g hořké čokolády 50-60%
100 g smetany ke šlehání 33%
Čokoládu rozpusťte a nechte za občasného míchání vychladnout. Smetanu vyšlehejte, ne úplně to tuha, jen do tzv. měkkých špiček a opatrně po částech vmíchejte do rozpuštěné čokolády. Dobře to jde balonovou metlou, případně stěrkou.
Pěnu rozetřete na připravený korpus a dejte do mrazáku, než si připravíte citronový krém.
Citronový krém:
50 g vajec
50 g cukru krupice
50 g čerstvě vymačkané citronové šťávy
kůra ze 1-2 citronů (chemicky neošetřených) nebo citronový olej
75 g másla, pokojové teploty
Vejce, cukr, citronovou šťávou a kůru (případně olej) dejte do mísy a ve vodní lázni za stálého míchání zahřívejte, až směs dosáhne teploty ca. 85 stupňů.
Stáhněte z kamen a nechte zchladnout na 55-60 stupňů. Pokud Vám vadí kousky citronové kůry, krém můžete v této fázi propasírovat. Já používám citronový olej, takže to není potřeba.
Po malých kouskách začnete přidávat do krému změklé máslo a pomocí tyčového mixéru mixujte do hladké emulze. Když spotřebujete všechno máslo, pokračujte ještě chvíli v mixování, až směs zesvětlá a lehce nabude. Krému je málo, hůře se to mixuje, doporučuji dát do menší misky. Místo tyčového mixéru můžete samozřejmě použít i klasický stolní mixér, pozor ne šlehač.
Citronový krém rozetřete rovnoměrně na ztuhlou čokoládovou pěnu a dejte do lednice chladit. Pokud máte citronový krém příliš tekutý, nechte ho chvilku zchladnout nebo vrstvěte po lžících, aby nestekl.
Pár hodin před servírováním dejte celý řez asi na hodinu do mrazáku ztuhnout, pak opatrně rozkrájejte ostrým nožem na libovolné kousky. Před krájením můžete nejdříve celý řez po stranách skrojit do roviny, zarovnat.
Mléčná pařížská šlehačka (připravit den předem):
60 g mléčné čokolády
80-100 g smetany ke šlehání 33%
Čokoládu nasekejte na kousky a zalijte horkou smetanou. Nechte pár minut stát, pak vymíchejte stěrkou do hladka. Pomocí tyčového mixéru ještě prošlehejte a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit.
Vychlazenou pařížskou šlehačku vyšlehejte, přendejte do sáčku se zdobící trubičkou a nastříkejte na řezy. Můžete přizdobit kousky čokolády a citronové kůry.
Před servírováním doporučuji nechat pár minut při pokojové teplotě, aby čokoláda lehce povolila a jednotlivé chuti tak lépe vynikly.
Recept jsem si sestavila podle sebe, nicméně inspirací mi bylo několik skvělých zahraničních webů – www.christinamarsigliese.com a www.cannellevanille.com.
Vytisknout recept |
32 Comments
Anonymní
13. 7. 2017 v 20:23Teda Míšo, tohle je naprostá bomba!! A ještě je to v podstatě dietní:-) No, takhle krásné jako Vy, já je určitě mít nebudu, ale musím je co nejdříve udělat. Krása! Preciznost! Děkuji za inspiraci a přeji bezva léto, Milena:-)
Víkendové pečení
14. 7. 2017 v 8:41Mileno, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že i takovým netradičním kouskem jsem Vám zaujala :)) určitě se podceňujete, máte napečeno víc jak já 🙂 pěkný den. Míša
Unknown
14. 7. 2017 v 9:42Nádhera,pořídím teploměr ☺a také vyzkouším
Víkendové pečení
16. 7. 2017 v 20:57Zkuste 🙂 teploměr využijete i do jiných receptů 🙂
Marie
16. 7. 2017 v 11:39Pokud někdo váháte vyzkoušet…..neváhejte…..je to BOMBA ������Dík Míšo za inspiraci a recept.
Maru
Víkendové pečení
16. 7. 2017 v 21:06Maru, moc děkuji :))) ty seš teda rychlík 😉 jestli už si to zkoušela 🙂
Anonymní
16. 7. 2017 v 13:46Hned bych vyzkoušela, ale v mrazáku není tolik místa 🙁 Bez toho to asi nepůjde že?
Víkendové pečení
16. 7. 2017 v 21:11Řez je poměrně malý, místa v mrazáku není moc potřeba 🙂 ale chápu, že někdy je to těžké 🙂 bez toho mražení to bude horší, protože pokud čokoládová pěna nebude tuhá, citronový krém nepůjde dobře rozetřít. Jedině byste musela korpus opatrně jednou vodorovně prokrojit a jeden plát dát mezi pěnu a citronový krém, pak by to snad šlo 🙂 každopádně nebudou kousky při krájení ale tak hladké bez mražení, ale to je spíše estetický "problém" :))
Anonymní
21. 8. 2017 v 10:59Dobrý den,
tak se chystám, že tento recept vyzkouším. Jen přemýšlím, že až dezert budu krájet, tak se mi krémy smíchají a nebudu mít strany řezu tak krásné. Není na to nějaký fígl? Nebo prostě jenom ukrojit a poté začistit?
Děkuji 🙂
Víkendové pečení
21. 8. 2017 v 12:23Zdravím, "fígl" je popsaný v receptu 🙂 stačí dát celý řez asi na hodinu do mrazáku a pak rozkrájet ostrým slabým nožem na kousky. Řezy tak zůstanou hezky hladké. Po každém zakrojení ještě doporučuji nůž otřít 🙂
Anonymní
17. 10. 2017 v 6:42Dobrý den Míšo,myslíte, že by šlo tento řez udělat do kulaté dortové formy a mít ho jako takový dort a ne řez? Díky Zdenka
Víkendové pečení
17. 10. 2017 v 7:50Zdenko, zdravím Vás, ano, určitě by šly řezy udělat i do dortové formy, jen si budete muset přepočítat velikost a možná udělat z větší dávky 🙂
Anonymní
17. 10. 2017 v 10:21Míšo a myslíte, že když použiji klasickou formu 23 cm, mám to udělat z dvojité nebo z trojité dávky? A je lepší, když je odležený? Budu ho dělat na neděli, tak stačí v sobotu nebo mohu už v pátek?Moc díky Zdenka
Víkendové pečení
17. 10. 2017 v 13:12Zdenko, myslím, že dvojitá dávka bude pro formu 23 cm určitě dostačují. Je potřeba vzít v úvahu, že řezy a tedy i dort, nejsou příliš vysoké. Je tam dost čokolády, takže stačí opravdu malý kousek 🙂 Korpus si můžete upéct už v pátek, dokončení bych pak viděla raději na sobotu 🙂
Anonymní
12. 11. 2017 v 11:30Tak jsem také vyzkoušela a řezy měly úspěch. Nemrazila jsem, protože v mrazáku nemám místo, ale jeden den jsem upekla korpus a potřela 1.vrstvou, v lednici to do 2.dne ztuhlo a pak už jsem navrstvila citronový krém, ten jsem tedy měla trochu žlutější, ale to asi bylo domácím vajíčkem a omylem jsem dala méně másla, ale i tak to bylo super. A jak píšete, "nutí vás to stále ochutnávat" 🙂 dík za super recepty Jana
Víkendové pečení
12. 11. 2017 v 18:50Jano, tak to je super, že chutnalo 🙂 vidíte, jde to i bez mrazáku. Myslím, že citronový krém někdy ovlivní i citron, ale samozřejmě žloutky v každém případě, není nad domácí 🙂
Eli
5. 1. 2018 v 10:28Dobrý den, mám hranatou formu 20×20, udělala bych dvojitou dávku, ráda bych měla řezy. Jen se bojím, abych korpus z formy vyndala – není rozevírací.
Nemáte na to nějaký fígl? 🙂
Víkendové pečení
5. 1. 2018 v 19:53Eliško, zdravím Vás, doporučuji dno formy vyložit pečícím papírem, vystřihnout přesně jen na to dno, boky nechat volné. Po upečení pak korpus odříznout od boků formy a opatrně po vychladnutí vyklopit. Díky papíru na dně by to mělo jít dobře 🙂
Eli
6. 1. 2018 v 10:52Děkuji, zkusím a poreferuji:-).
Eli
6. 1. 2018 v 21:14Moc děkuji za radu. Trochu jsem se bála, ale šlo to ven úplně skvěle 🙂
Anonymní
8. 10. 2018 v 13:45Dobrý den, chci se optat z jakého důvodu používáte tyčový mixer, ne ruční šlehač, při přidávání másla do krému ? Děkuji Soňa
Víkendové pečení
8. 10. 2018 v 18:07Zdravím Soňo, při použití tyčového mixéru získá krém jinou konzistenci, než při použití šlehače 🙂 rozdíl je opravdu znát, nezaměňujte 🙂
Anonymní
9. 10. 2018 v 6:24Děkuji mooc, chystám se na pečení, Soňa
Anonymní
24. 6. 2020 v 18:03Dobrý den. Moc děkuji za tento recept. Velmi mě nadchnul, tak jsem ho zkusila, trošku si ho poupravila podle mojí chutě a přidala i malinové želé. A do dezertu se zamilovala. Ještě jednou děkuji, díky vám jsem úspěšně zvládla praktické zkoušky na SŠ.
Víkendové pečení
24. 6. 2020 v 18:55Tak to je super, gratuluji 🙂
schwarze Witwe
5. 11. 2020 v 17:55Dobry vecer Miso,prosim Vas,v citronovem kremu pisete 50g vajec,je to mysleno jen zloutek?? Dekuji a zdravim Vas. Mirka
Míša Landová
10. 11. 2020 v 23:24Ne, je myšleno celé vejce, jen odvážené přesně na 50 g.
Alena
23. 1. 2021 v 18:36Dobrý den,
prosím, jak přibližně dlouho a na jak silném plameni zahříváte směs na citrónový krém? Měla jsem to na středním plameni a vůbec jsem se nemohla dostat přes 72C :-)… Děkuji a hezký večer, Alena
Míša Landová
23. 1. 2021 v 18:48Aleno, čas Vám bohužel neřeknu, ale určitě to není pár minut. Sporák obvykle na málo, protože voda se nesmí vařit. V jaké misce zahříváte? Některé mohou být termostabilní a tam je pak teplota problém.
Alena
23. 1. 2021 v 19:44Míšo, děkuji Vám za odpověď. Miska byla skleněná, do cca 60 se to zahřívalo poměrně plynule a pak do těch 72 už to trvalo tak dlouho, že se mě youtube ptal, jestli chci dál přehrávat svůj playlist :D. To už jsem nebyla úplně hezky naladěná, tak jsem sporáku přidala, voda začala vřít a teploměr stále ukazoval 71,9. Takže jste na to možná kápla. Ještě jednou moc díky. I za váš web a ostatní recepty.
Petra
20. 7. 2023 v 16:40Vynikají,ta kombinace je tak osvěžující,dělala jsem si je na svatbu a jdu je péct i sestře,všem tolik chutnali,že chtějí zas 😁 vaše recepty všichni milujeme,moc vás zdravíme a děkujeme za Vaše recepty na takové dobroty😊
Míša Landová
20. 7. 2023 v 16:50Milá Petro, velké díky za krásnou recenzi a přeji hodně dalších pečících úspěchů 🙂
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
5