Menu
Rolády, řezy, záviny

Pistáciové roládky s malinovým želé

Nemůžu si pomoct, ale pořád vnímám roládu jako nedoceněný dezert. Lidé se jí vyhýbají z mnoha důvodů, ať už je to strach z pečení či stáčení rolády nebo vzpomínka na její kdysi ne příliš lákavou chuť. A přitom je roláda nejen rychlá a jednoduchá na přípravu, ale dá se připravit i velmi chutně a efektně. Jak se sami přesvědčíte v tomto receptu 🙂

Základem je klasický bezé plát, kdy jsem lískové oříšky zaměnila za mleté pistácie. Pistácie nechybí ani v krému, kde jsou v podobě pasty nebo chcete-li pistáciového másla. Už před lety jsem se naučila používat ta 100%, kde není kromě ořechů nic dalšího. Pro zvýraznění chuti i vzhledu jsem roládu doplnila o malinové želé. Tahle dvojka, pistácie a maliny, je totiž sázka na jistotu.

Tento recept vznikl před časem pro časopis Gurmet, autorem krásných fotek je Marek Bartoš.

Než se do receptu pustíte, přečtěte si pečlivě celý postup včetně několika mých TIPŮ dole pod receptem 🙂

Pistáciové roládky s malinovým želé (9 ks)

Pistáciový plát:

Bílky vyšlehejte za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Stěrkou vmíchejte prosátou mouku a poté mleté pistácie. Dobře promíchejte a hmotu rozetřete na plech vyložený papírem na pečení do obdélníku asi 40×28 cm. Pozor, aby těsto nebylo příliš tenké.

Těsto lehce posypte moučkovým cukrem a pečte v troubě vyhřáté na 220 °C (horní/dolní ohřev) asi 8-9 minut. Ihned po upečení sejměte plát i s papírem z plechu, poprašte moukou a otočte na čistý arch papíru. Nechte takto zcela vychladnout, pak opatrně sloupněte papír.

Pistáciová šlehaná ganache:

Polovinu smetany zahřejte a nalijte po částech na rozpuštěnou čokoládu. Promíchejte, přidejte pistáciovou pastu a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte druhou polovinu studené smetany a opět promixujte. Zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice přes noc vychladit.

Malinové želé:

Pyré zahřejte v rendlíku na teplotu ca. 40 stupňů a za stálého míchání vsypte cukr smíchaný s pektinem. Přiveďte k varu a při nízké teplotě 2-3 minuty povařte. Přelijte do misky, zakryjte kontaktně fólií a dejte do lednice vychladit.

Naplnění:

Ztuhlé želé promixujte tyčovým mixérem do hladké konzistence a asi dvě třetiny ho rozetřete na vychladlý plát. Zbylou třetinu uschovejte na zdobení.

Vychlazený pistáciový krém (ganache) pozvolna vyšlehejte, asi třetinu si uschovejte na finální zdobení, a zbytek rozetřete na malinové želé. Pomocí pečícího papíru roládu stočte a utáhněte. Zabalenou v papíru dejte do lednice vychladit.

Dokončení:

Vychlazenou roládu rozkrájejte na zhruba 4 cm kousky, které postavte na řeznou stranu ideálně na malé podtácky či podložky. Pomocí sáčku s řezanou špičkou (použila jsem Wilton 1M) naneste po obvodu pistáciový krém a doprostřed vmáčkněte malinové želé. Můžete dozdobit sekanými pistáciemi.

MOJE TIPY

  • těsto na roládu roztírejte dlouhými tahy paletou nebo cukrářským nožem
  • ihned po upečení stáhněte plát i s papírem z horkého plechu a otočte na lehce pomoučněný papír či utěrku
  • pistáciovou ganache si připravte den předem, aby se rozležela
  • použijte 100% pistáciovou pastu, v nabídce mají obchody s ořechy nebo cukrářské eshopy
  • vychlazenou ganache šlehejte pozvolna a při nižší rychlosti, zabráníte tak přešlehání
  • roládu po zatočení dobře utáhněte, skvěle to jde pomocí pečícího papíru
  • roládu nechte v chladu odležet, klidně i přes noc
  • kousky krájejte vroubkovaným nožem a po každém řezu otřete nůž
  • rolády je vhodné servírovat na malých podložkách, koupíte na cukrářských e-shopech
  • pokud máte část vyšlehané ganache delší dobu v lednici, před použitím ji lehce prošlehejte ručně balonovou metličkou
Zaujala vás roláda v tomto provedení? Tak vyzkoušejte moji luxusní roládu Harlekýn.

36 Comments

  • Jana
    13. 11. 2023 v 16:23

    Dobrý den, nejprve bych Vám chtěla moc poděkovat za Vaše recepty. Objevila jsem tyto stránky náhodou a už teď jsem stálou „čtenářkou“. Např. při upečení dvojctihodných koláčků jsem se vrátila do dětství, kdy tyto byly stálicí u mojí babičky a všem chutnaly stejně, jako když jsem je tento víkend upekla já pro moji rodinu. Takže velké děkuji! A dále mám dotaz ohledně uchovávání bílků v mrazáku. Je to pro mě novinka a tak bych ráda znala Váš názor. Máte nějaké „vychytávky“ jak uchovat jednotlivé bílky pro použití v receptech? Mám na mysli jejich rozdělení. Začala jsem dávat do skleničky, např. mám zamraženo 5 bílků, ale potřebuji pouze 3. Uchováváte je nějak chytřeji po jednotlivých kusech? Moc děkuji za případné nápady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 11. 2023 v 7:32

      Milá Jano, děkuji za „objevení“ a věřím, že zde najdete spoustu inspirace 🙂 já si obvykle mrazím bílky v množství, které potřebuji na konkrétní recepty. Peču nejčastěji makronky, takže si dávám do krabiček dávku, která odpovídá receptu na Makronky. Případně si můžete dělat krabičky s různým počtem bílků 🙂

      Odpovědět
      • Jana
        14. 11. 2023 v 13:36

        Milá Míšo, děkuji Vám za odpověď a informace. Zdravím velice.

        Odpovědět
  • Stephanie Nölleke
    14. 11. 2023 v 0:05

    Hallo vielen Dank für die vielen tollen Rezepten, sieht alles sehr lecker aus. Ich werde davon einiges ausprobieren.
    MfG Stephanie Nölleke 😀

    Odpovědět
  • Stephanie Nölleke
    14. 11. 2023 v 0:11

    Hallo,vielen Dank für die vielen tollen Rezepten, es sieht lecker aus. Ich werde verschieden Rezepte ausprobieren. Gibt es die Kochbücher auch in deutscher Sprache ?
    MfG Stephanie Nölleke

    Odpovědět
  • Katka J.
    14. 11. 2023 v 15:09

    Dobry den Miso,

    Moc díky za další recept, pistácie a maliny jsou i má oblíbená kombinace, tak se těším až vyzkouším tento recept.

    Měla bych k němu dva dotazy. Půjde plát upéct i na silikonové podložce Tapis (ta větší 42×35) a i s ni otočit do vychladnutí? A druhy dotaz k pektinu, je to jediná surovina, kterou na tento recept nemam doma, dá se nahradit želatinou, a případně v jakem poměru?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 11. 2023 v 18:55

      Katko, ano, můžete upéct plát na tapisu, jen se držte rozměru v receptu, aby těsto nebylo příliš tenké. V tomto případě želatina vhodná není, neudělá po rozmixování požadovanou texturu. Nicméně citrusový pektin koupíte v běžném obchodě s potravinami 🙂

      Odpovědět
      • Katka J.
        14. 11. 2023 v 20:05

        Moc děkuji, vyzkouším tedy až koupím pektin. Už jsem vyzkoušela mnoho Vašich receptů a všechny byly výborné, ani u tohoto nepochybuji, že se po nich doma jen zapráší 🙂

        Jste úžasná jak všechno zvládáte a co nám “cukrářkám amatérkám z leknutí” předáváte, Vaše příspěvky jsou moc zajímavé a inspirující, a k tomu ještě zvládáte na každý dotaz odpovídat… smekám před Vámi.

        Díky za to a ať se Vám v tom nadcházejícím předvánočním čase daří!

        Odpovědět
  • Jana
    15. 11. 2023 v 9:51

    Dobrý den Míšo, moc děkuji za recept, vypadá naprosto skvěle.
    Hned jsem se do něj pustila, ale nejsem si jistá, jestli mám správně ganache. Mám ji úplně tekutou. Je to tak správně? Ztuhne v lednici?
    Předem děkuji za odpověď a těším se na další vaše skvělé recepty.
    Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2023 v 11:09

      Ganache se po vychlazení šlehá, čímž zhoustne. Proto radím hned na začátku přečíst si celý recept 🙂

      Odpovědět
      • Jana
        15. 11. 2023 v 12:26

        🤦‍♀️ No, nejsem já tele. Moc děkuji! 😊

        Odpovědět
  • Světlana
    16. 11. 2023 v 13:12

    Dobrý den, lze malinové pyré udělat i z mražených malin?

    Odpovědět
  • Petra
    26. 11. 2023 v 20:28

    Dobrý den paní Míšo, roládku jsem vyzkoušela, celkem se povedla ale je na nás trochu moc sladká. Chtěla jsem se zeptat, jestli bude fungovat, když dám do těsta o polovinu méně cukru? Děkuji, Petra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 11. 2023 v 7:42

      Ano, bezé je sladké, ale cukr bohužel ubrat nelze, těsto by bylo gumové. Použila jste bílou čokoládu s vyšším podílem kakaa? 🙂

      Odpovědět
      • Petra
        28. 11. 2023 v 21:20

        Použila jsem Belcolade 34%. Tak jedině pak asi vynechám čokládu v náplni a nahradím ji mascarpone 🙂

        Odpovědět
  • Julia
    8. 12. 2023 v 8:02

    Dobry den, je mozne uz pripraveny krem mrazit? Oslava sa necakane presuva o tyzden a nenaslahany krem uz mam hotovy v chladnicke. Dakujem.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2023 v 12:44

      Ano, jen některé smetany jsou po rozmražení hrudkovité, bude pak potřeba případně znovu lehce nahřát, promixovat a vychladit.

      Odpovědět
  • Petra
    18. 1. 2024 v 15:09

    Dobrý den, paní Míšo,
    moc děkuji za úžasné recepty, které sem vkládáte a které se vždy povedou. Jednou z nich je tato pistáciová roláda. Pečeno již dvakrát, snědeno v rámci vteřin. Recepty přesné, neotřelé, postupy jasné. Jelikož mi zbyla pistáciová pasta, jdu se vrhnout na pistáciové kuličky. Předpokládám, že zmizí v rozmezí dne. Snad je uchovám do soboty.
    Přeji pěkný den i celý následující rok. Petra

    Odpovědět
  • Nikola
    13. 2. 2024 v 17:01

    Dobrý den Míšo, ráda bych se zeptala, jestli je podle Vás možné v tomto případě úplně vypustit hladkou mouku a nahradit ji částečně kukuřičným škrobem a navýšit třeba množství pistácií? Ráda bych tyto roládky udělala „bezlepkové“. Moc děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 2. 2024 v 9:25

      Dala bych spíše nějakou bezlepkovou mouku … nicméně počítejte, že roláda bude ještě mnohem tenčí, než ta s klasickou hladkou 🙂

      Odpovědět
      • Eva
        30. 3. 2024 v 21:32

        Dobrý den, dnes jsem roládu pekla, hladkou mouku jsem nahradila bezlepkovou Nutrifree mix per dolce, stejné množství, jako v receptu a plát je super, není tenký, pružný, krásně se s ním pracuje 👍🏻

        Eva

        Odpovědět
  • Veronika
    20. 2. 2024 v 10:55

    Dobrý den chtěla jsem se zeptat když jsem nikde nesehnala citrusový pektin čím ho můžu nahradit děkuji moc za odpověď Veronika

    Odpovědět
  • Drahomíra
    10. 3. 2024 v 22:29

    Dobrý den Míšo, zase další skvělý recept – moc děkuji, jste úžasná.Lze malinový gel na finální dekoraci vložit do nějakých ozdobných silik.formiček a pokud ano – musí se předtím prošlehat nebo si ho mám rozdělit a prošlehat pouze tu část, se kterou budu mazat korpus.Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 3. 2024 v 12:08

      Ano, můžete si teplý gel rovnou nalít do formiček, nechat ztuhnout a vyklopit. Pouze když chcete zdobit sáčkem, tak se to po vychlazení mixuje.

      Odpovědět
      • Drahomíra
        12. 3. 2024 v 11:09

        Míšo moc Vám děkuji za odpověď 🙂 Každé minuty Vašeho času, který nám věnujete, si moooc vážím:-) Drahomíra

        Odpovědět
  • Adriana
    11. 3. 2024 v 13:33

    Dobrý deň p. Míšo. Veľmi pekne ďakujem za Váš blog. Je to neskutočne mravenčia práca, tak podrobne napísať recept. Veľmi často sa inšpirujem Vašimi receptami a musím povedať, že okrem toho, že sú vždy krásne sú aj vynikajúce. Mala by som však na Vás prosbu. Milujem piecť roládky ako monodezerty, len ich nemám také pekne okrúhle ako Vaše. Myslím, že ich aj dosť utiahnem, ale aj tak majú oválny tvar. Existuje na to nejaký grif? Skladám klobúk pred Vašou prácou!!!!! Ďakujem
    P.S: mám obidve Vaše knihy a musím povedať, že je to pastva pre oči!!!!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 3. 2024 v 8:19

      Milá Adriano, moc děkuji za krásný komentář 🙂 Aby byla roláda pěkně kulatá, je potřeba ji po zatočení dobře otáhnout. Nejlépe to jde pomocí pečícího papíru. Na IG mám k tomu video, tak koukněte, třeba Vám to pomůže – Jak utáhnout roládu 🙂

      Odpovědět
  • Adrika
    11. 3. 2024 v 13:35

    Dobrý deň p. Míšo. Veľmi pekne ďakujem za Váš blog. Je to neskutočne mravenčia práca, tak podrobne napísať recept. Veľmi často sa inšpirujem Vašimi receptami a musím povedať, že okrem toho, že sú vždy krásne sú aj vynikajúce. Mala by som však na Vás prosbu. Milujem piecť roládky ako monodezerty, len ich nemám také pekne okrúhle ako Vaše. Myslím, že ich aj dosť utiahnem, ale aj tak majú oválny tvar. Existuje na to nejaký grif? Skladám klobúk pred Vašou prácou!!!!! Ďakujem
    P.S: mám obidve Vaše knihy a musím povedať, že je to pastva pre oči!!!!

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 8 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ