Menu
Rolády, řezy, záviny

Piškotová roláda s tvarohovo-smetanovým krémem

Jak začne být teplo a sluníčko mám tak nějak potřebu péct lehké a nadýchané moučníky plné čerstvého ovoce. A přesně taková je i tahle roláda. Měkoučký piškot, lehký tvarohovo-smetanový krém a jahody. Stačí jen pár hodin v lednici a můžete servírovat.

Rolády obecně peču moc ráda, jsou rychlé a jednoduché. Piškotový plát se upeče za pár minut, během chvilky vychladne a může se plnit. Tahle se navíc stáčí až za studena a nepraská. Myslím, že je docela škoda, že rolády tak nějak mizí nejen z cukráren, ale i z našich kuchyní.

Na piškotový plát si připravte: 

4 vejce, bílky a žloutky zvlášť

100 g krupicového cukru

130 g hladké mouky

vanilkový cukr nebo extrakt

citronový olej nebo kůru

Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru, vanilkou a citronem do husté pěny. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojte a opatrně vmíchejte prosátou mouku.

Hmotu rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 8-10 minut. Po upečení plát sejměte z plechu, poprašte moukou a otočte na papír nebo utěrku. Nechte vychladnout, pak papír opatrně sloupněte.

Mezitím si připravte krém:

250 g měkkého tvarohu v kostce (tučný nebo polotučný)

120 g mascarpone

250 ml smetany ke šlehání min. 33% (ideálně 40%)

3 – 4 lžíce moučkového cukru

vanilkový cukr nebo extrakt

V míse vyšlehejte společně tvaroh, mascarpone, moučkový cukr a vanilku. Pak přilijte smetanu, promíchejte a vyšlehejte do krému. Obrňte se trpělivostí, trvá to poměrně dlouho, než krém začne houstnout, ale je důležité šlehat na nízké otáčky.

Krém rovnoměrně rozetřete na vychladlý piškotový plát, poklaďte po celé ploše pokrájenými jahody a pomocí papíru stočte. Zabalenou roládu dejte chladit na několik hodin do lednice. Před podáváním pocukrujte moučkovým cukrem.

inspirace z knížky Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

42 Comments

  • Anonymní
    24. 3. 2015 v 12:58

    O vikendu jsem zkusila a byla vyborna a lehoucka… Jen misto jahod jsem dala visnovy kompot 😉 Lucka K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 3. 2015 v 13:22

      Lucko, děkuji 🙂 já osobně mám taky radši višně, než jahody, zvlášť teď v zimě 🙂 kdy jahody chutnají tak trochu jako polystyren. M.

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 6. 2015 v 16:57

    Pomoooc, jsem naprostá zoufalka. Všude čtu, jak jsou rolády jednoduché, rychlé…. a já ještě ani jednou neupekla takovou, aby vypadala skvěle…. čím to, že vždycky mám plát tenký a jakoby lepivý? Všechny rolády jsou nadýchané a tlusťoučké, já mám vždycky tenké placky a to se opravdu svědomitě držím postupu. Vyzkoušela jsem všemožné recepty a nic 🙁 roztírám na klasický nízký plech, od rohu do rohu. Co dělám špatně? Prosím, zachraňte mě, nebo fakt začnu rolády nenávidět. 🙂 Upeču dort, ale s roládou ne a ne se popasovat.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 6. 2015 v 19:54

      Roládu moc často nepeču, ale nikdy jsem s ní neměla problém. Nemáte třeba přešlehané bílky? Nebo těsto rozetřené na slabou vrstvu? Opravdu těžko říct, kde by mohla být chyba. Pečete ji na pečícím papíru nebo jen na plechu? Je potřeba péct na vysokou teplotu a krátkou dobu a hned stáhnout z horkého plechu … Tento recept se Vám také nepovedl?

      Odpovědět
      • Kája
        4. 4. 2023 v 21:03

        Dobrý den, dovolím si něco poradit. Měl by být vždy u receptu uveden rozměr plechu na kterém byl ten moučník upečen. pak by vypadal jako ten, který se nám líbí na obrázku. Většinou se všude píše, nalijeme na plech, ale rozměr chybí.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          5. 4. 2023 v 9:31

          Díky za radu. Peču na plechu, který je v základní výbavě každé trouby a ty se velikostně příliš neliší, ca. 40 x 30 cm.

          Odpovědět
    • Anonymní
      11. 6. 2015 v 7:34

      Děkuji za odpověď 🙂 Řídila jsem se vašim postupem, bílky šlehala s cukrem- jak poznám, že je přešlehaný? 🙂 Jinak mě napadlo, že nejspíš asi rozetřu těsto na moc tenko přes celý plech, zkusím znovu a nebudu dotahovat do krajů, prostě plát udělám užší a těsto nechám víc vysoké. Jak poznám, že už mám piškot vytáhnout? Včera jsem propadla smutku, když koukám na vaši krásnou nadýchanou roládku a já měla takovou nepodařenou ošklivku… jako, jedlá byla, ale není to prostě ono….

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 6. 2015 v 7:42

      Nenechte se odradit 🙂 někdy to chce prostě zkusit víckrát 🙂 přešlehané bílky jsou takové jako vysušené, pak právě těsto tolik nevyběhne, ale nemusí to tak být, jen jedna z možností, která mě napadla 🙂 Zkuste nechat těsto vyšší, i kdy já mám poměrně velký plech a roztírám vždy po celé délce … Těsto by mělo lehce zhnědnout, zezlátnout …. stačí opravdu těch 8-10 minut, i kdy každá trouba peče trochu jinak, raději při pečení hlídat. Držím palce, ať se příště povede 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      18. 6. 2015 v 7:26

      Co je velký plech? Nebylo by lepší u všech receptů psát rozměr plechu. Pod pojmem velký si každý představí něco jiného.Jinak mám s roládou podobné problémy nikdy ji nemám vysokou a nadýchanou.Přeji hodně úspěchů M

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2015 v 13:23

      Dobré odpoledne M, velký plech je v základní výbavě každé trouby, plocha plechu je cca 40 x 30 cm. Rozměry forem, ve kterých peču, mám u receptů uvedeny. Těžko mohu posoudit, proč se Vám roláda nedaří, když nevidím Váš postup. Problém může být ve šlehání bílků, jak jsem zmínila výše nebo třeba v přemíchání těsta. Hodně štěstí při dalším pečení. Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      16. 11. 2015 v 10:49

      Ahoj chci se zeptat jestli bych mohla dát do těsta ořechy a kolik dkg asi? děkuji M

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 11. 2015 v 14:16

      Zdravím, ano, myslím, že část mouky by se dala nahradit mletými ořechy, cca 30-40 g 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      16. 11. 2015 v 14:43

      děkuji a přeji krásný den.M

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 6. 2015 v 16:42

    Hurá ,roláda se upekla přesně dle tvého návodu.Nespadla a je na omak pěkně měkoučká.Krém též udělaný podle návodu perfektní .Aby me štěstí z dobře vykonané práce nebylo tak úplné tak při zabalování popraskala asi na třech místech.Ale to nevadí už chladne v lednici a to popraskané se stejně rozkrájí a nebude nic vidět.Děkuji a zdravím M

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 6. 2015 v 7:37

      Zdravím M, tak to jsem moc ráda, že se roláda povedla 🙂 lehké popraskání není vůbec na závadu, alespoň vypadá pěkně rustikálně 🙂 a když se pořádně pocukruje, ani to nebude vidět. pěkný víkend. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 6. 2015 v 16:02

    Absolutně nejlepší roláda, co jsem upekla. Piškotový plát je opravdu nej. Krém jsem udělala jiný, protože jsem neměla mascarpone, ale příště zkusím určitě tento.) Děkuji za fintu, že mám plát pomoučit (já ho lehce pocukrovala) než ho překlopím na utěrku…vždycky se mi na ni právě přilepil a takto super 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 6. 2015 v 18:10

      Děkuji 🙂 jsem ráda, že se roláda povedla a chutnala, posypat se dá moukou i cukrem a naplnit čímkoliv, co je doma 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 6. 2016 v 20:43

    Naprosto perfektní piškot, náplň jsem dělala ze šlehačky a pudingu (podle receptu u zdejšího jahodového dortu). Moji skandinávští strávníci byli uneseni 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 6. 2016 v 6:19

      Děkuji :)) krému z pudingu a šlehačky je skvělá volba :)) jsem ráda, že chutnalo. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 11. 2016 v 12:41

    Skvělý, jednoduchý recept, všechno se povedlo a chuťově je vynikající!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2016 v 13:41

      Tak to mě těší, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 11. 2016 v 15:32

    V zivote jsem tak rada ne pekla, jako ted podle Vasich receptu. Upekla jsem Vasi roladu v bezlepkove variante. Slysela jsem jen chvalu. Moc dekuji za skvele recepty.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 11. 2016 v 19:36

      Tak to moc ráda slyším 🙂 a moc si Vaší přízně i důvěry vážím 🙂 je fajn, jak si dokážete s úspěchem převést recept do bezlepkové varianty.

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 8. 2018 v 13:22

    Míšo, roláda je skvělá! Trošku jsem si tedy upravila – nebylo ovoce, ale polila jsem čokoládou, a musím říct, že se jen zaprášilo. Byla jsem překvapená, jak je veliká, ale přitom krásně nadýchaná a ten krém – mňam.
    Peču podle vás už po několikáté a vždy je to sázka na jistotu. Díky, díky a jen tak dál 😉 Luci M.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 8. 2018 v 10:58

      Luci M., děkuji 🙂 jojo rolády jsou trochu opomíjené a je to velká škoda 🙂 jsem moc ráda, že Vám chutnalo 🙂 děkuji za důvěru i přízeň. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Zuzana Levi
    8. 7. 2020 v 15:20

    Výborná, dneska jsem ji nesla hrdě na návštěvu a všem moc chutnala. Paní Míšo a co takhle Váš recept na bublaninu, pěkně prosím smutně koukám. :)))

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 7. 2020 v 18:41

      Skvělé, díky 🙂 já bublaninu vůbec nepeču, žádný osvědčený recept bohužel nemám 🙁

      Odpovědět
  • Jana
    20. 4. 2021 v 20:04

    Dobrý večer paní Míšo,roláda je vynikající,jinou už nepeču.Mám k receptu dotaz.Dala by se část krému použít na pomazání povrchu rolády,jde mi o to,jestli krém do druhého dne neokorá,nepopraská.Anebo postupovat jako u dortu,tence omazat,vychladit a potom finálně omazat.Potřebuji roládu u příležitosti narozenin nazdobit.
    Paní Míšo,Vaše recepty jsou jedinečné a moc Vám za ně děkuji.Vyzkoušela jsem jich už hodně a zatím mě žádný nezklamal.Hezký zbytek dne.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 4. 2021 v 20:24

      Jano, víceméně jste si odpověděla sama 🙂 je to přesně jak píšete. Slabá vrstva krému by okorala a popraskala, ale silnější nebo ve dvou vrstvách bude jistota 🙂 Děkuji za přízeň, jsem moc ráda, že recepty fungují 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    17. 8. 2021 v 8:24

    Dobrý den, můžu roládu promazat vaším máslovým krémem? Kamarád nejí nic mléčného, tak by jí s mascarpone a šlehačkou nejedl. Děkuji

    Odpovědět
  • Jana
    20. 11. 2021 v 17:22

    Našla jsem recept náhodu, do těsta jsem přidala kokos, těsto super , nadýchané, při rolování nepopraskané 💪, náplň tvaroh a doprostřed marmeláda borůvková. Luxusní roláda .děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Šárka
    17. 6. 2023 v 23:01

    Dobrý den. Recept jsem vyzkoušela a kupodivu jsem měla problém s krémem. Piškot skutečně vynikající. Krém jsem tedy šlehala pomalu a poprvé v novém robotu. Sice jste upozornila, že trvá. Ale když ani po čtvrt hodině netuhl, přidala jsem otáčky a pořád nic a nic. Je pravda, že mascarpone jsem dala jednou tolik, ale to by spíše mělo být ve výsledku tužší než řidší.
    Nakonec jsem tedy udělala takové pohárky, piškot vykrájela a do krému přidala trochu želatiny.

    Netušíte proč? Evidentně se přešlehal, byť nechápu kdy. Stála jsem nad tím a kontrolovala.
    Zatím jsem krém nikdy nepřešlehala, tak si nejsem jistá, jak to vypadá, ale patrně jako ten můj, řídký.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 6. 2023 v 20:54

      Nepoužila jste tvaroh ve vaničce? Ten obsahuje hodně vody a na tento typ krému není vhodný …

      Odpovědět
      • M
        5. 12. 2023 v 21:17

        Škoda, že tahle informace není napsaná v ingrediencích. Teď aspoň vím, proč krém nemůžu za boha vyšlehat🤦🏽‍♀️

        Odpovědět
  • Martina
    12. 9. 2023 v 20:35

    Dobrý večer Míšo,mám na vás dotaz,potřebovala bych si předem připravit plát na roládu a druhý den jí dodělat,poradíte mi jak plát uchovat,děkuji Martina.

    Odpovědět
  • Martina
    20. 9. 2023 v 21:27

    Dobrý večer Míšo,děkuji za radu s uchováním plátu,roláda šla krásně stočit i druhý den a byla opět výborná👍.Míšo,ale chtěla bych Vám strašně moc poděkovat, za vlastnoruční věnování ve dvouch knížkách,které jsem dostala od svých kamarádů k narozeninám a ty si pro něj zajeli přímo k Vám domů.Jste můj velký vzor a díky Vám jsem se naučila spoustu věcí.Byl to pro mě nejlepší dárek co jsem mohla kdy dostat i slzička ukápla,děkuji i za kakao Martina.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 9. 2023 v 8:24

      Milá Martino, tak to mám velkou radost, že Vás věnování v knížce potěšilo 🙂 máte skvělé kamarády, kteří ví, jak Vám udělat radost.

      Odpovědět
  • Pavla
    17. 1. 2024 v 1:04

    Dobrý den Míšo, děkuji za Váš skvělý blog. Ráda podle Vás peču 🙂 Teď musím upéct piškotovou roládu s marmeládou a krémem, jako dělávaly babičky/maminky. Problém je, že ji dopoledne vyndám z lednice a pojede se mnou do města = cca 2 hodiny potrvá, než se do ní strávník pustí. Poradila byste mi, prosím, z čeho a jak udělat krém?

    Vím, že šlehačka (i v kombinaci s něčím dalším?) by tekla, pustila vodu apod. Tvaroh či zakysaná smetana také, že? A je jedno, kolika % by to byl výrobek? Zřejmě nejbezpečnější je pudinkovomásl. krém (do másla utřeného s cukrem zašlehat pudink), ale mám strach, že to bude těžké, nedobré a moc máslové. Vy na blogu do rolády dáváte jak máslový krém (nazv. jako vanilkový, byť s minimem másla oproti tomu, co znám já), tak i tento tvarohový a dokonce žloutkový…
    Uvítám jakoukoliv radu, jsem v koncích a šílím 😀 Děkuju 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 1. 2024 v 10:41

      Pavlo, moc děkuji 🙂 Dříve se do rolád dával zmiňovaný máslový krém a mám obavu, že byl čistě máslový. Já osobně mám nejradši tvarohové či smetanové krémy, lépe mi k piškotu pasují. Pokud je šlehačka dobře ušlehaná a zvláště např. ve formě šlehané čokoládové ganache nebo i s mascarpone, tak by vodu pouštět v dezertu v žádném případě neměla. Pokud roládu naplníte a necháte dostatečně vychladit před převozem (klidně i přes noc), bez problému by měla vydržet i s lehčím krémem. Navíc Vám hraje do karet i chladné počasí 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ