Menu
Cupcaky a muffiny

Čokoládové cupcakes se smetanovým krémem

Máte rádi rychlé a jednoduché moučníky? Které navíc vypadají fešácky a lákají k nakousnutí? Tak přesně takové jsou tyhle cupcakes. Vláčný čokoládový dortík, lehký smetanový krém a jako třešnička na dortu voňavá jahůdka. A teď už dokonce i naše česká jahůdka. Ale nebojte, až budou zrát třešně, určitě přijdu i s nějakým třešňovým dortíkem. 

Recept na cupcakes jsem si „vypůjčila“ zestaršího příspěvku, kde jsou dortíky zdobené marcipánem a možná díky tomu tak trochu opomíjené. Je to ale škoda, protože těsto je díky podmáslí krásně vláčné a vydrží i několik dní. Někdo možná bude namítat, že v receptu není čokoláda, ale jen kakao. Tak proč tedy čokoládové? Protože chutnají čokoládově, právě díky vysokému obsahu kakaa. A čokoláda je přeci taky z kakaa 🙂

Krém jsem vybrala nadýchaný smetanový, aby dobře ladil s čokoládou a tak trochu ji odlehčil. Základem je má oblíbená „vykapaná“ zakysaná smetana spojená s ušlehanou šlehačkou. Pokud chcete, aby Vám krém dobře držel, je lepší volit smetany s vyšším podílem tuku. Už si ani neumím představit, že bych na šlehání použila jinou šlehačku, než tu 40%. Tak jsem si na ni zvykla, že když občas šlehám jen tu „obyčejnou 33“, nechápu, jak jsem ji dříve mohla používat 🙂 Jen škoda, že tu 40% nevyrábí více firem a ve větším balení.

Na 12 ks čokoládových dortíků si připravte:

1 hrnek + 2 lžíce hladké mouky

1/2 hrnku holandského kakaa

1/2 lžičky jedlé sody

1/8 lžičky soli

3/4 hrnku krupicového cukru

1/4 hrnku rostlinného oleje

1 vejce 

1 lžička vanilkového extraktu

3/4 hrnku podmáslí

Troubu si předehřejte na 170 stupňů, plech na muffinky vyložte papírovými košíčky. 

V míse smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a sůl, odložte stranou. Ve větší míse vyšlehejte společně krupicový cukr, olej a vejce do pěny. Přidejte vanilkový extrakt. Střídavě přimíchejte mouku s kakaem a podmáslí, mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát, těsto dobře prošlehejte. Rozdělte do připravených 12 košíčků a dejte péct na 18 – 20 minut. Těsto obvykle vyběhne do výšky a udělá na dortíku kopeček. 

Po upečení nechte cupcakes pár minut vychladnout ve formě, pak je opatrně přendejte na chladicí mřížku.



Smetanový krém:

400 g zakysané smetany min. 16% tuku

200 g smetany ke šlehání 40%

asi 4 lžíce cukru krupice

1 lžička vanilkového extraktu (nikoliv aroma)

Zakysanou smetanu nechte pár hodin předem vykapat v plátěné utěrce. Můžete klidně i přes noc v lednici. Smetana se tak zbaví přebytečné vody a bude krásně hustá.

Šlehačku ušlehejte společně s cukrem a vanilkovým extraktem do tuha. Vykapanou zakysanou smetanu lehce našlehejte a opatrně po částech vmíchejte ušlehanou šlehačku. Vznikne Vám krásně nadýchaný, přesto docela pevný krém. Podle chuti můžete přisladit.

Krém přendejte do zdobicího sáčku a nastříkejte na vychladlé dortíky. Ozdobte čerstvými jahodami. 

Aby se Vám jahody krásně leskly, můžete je potřít meruňkovou glazurou. Lžíci meruňkové marmelády ohřejte v mikrovlnné troubě se lžičkou vody. Promíchejte a ještě teplé štětcem naneste na jahody. 

Vytisknout recept

23 Comments

  • Eva Marková
    22. 9. 2015 v 13:10

    Dobrý den,
    cupcakes mě právě začínají bavit, těsto i krém parádní.
    Díky za nápad 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 9. 2015 v 16:18

      Evo, souhlasím s Vámi, cupcakes jsou prima 🙂 a dají se udělat v tolika obměnách 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    6. 1. 2016 v 18:22

    Můžu se prosím zeptat na objem hrnku 250ml? Dělala jsem už Vaše cupcakes na zbůsom Míšových řezů a jsou vynikající.
    Pěkný Nový rok Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 1. 2016 v 18:58

      Markéto, hezký večer, obvykle používám hrnkové odměrky 240 ml, ale klidně použijte i klasiku 250 ml, rozdíl je nepatrný 🙂 mějte se fajn. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 8. 2016 v 18:51

    Hezký den, dnes jsem pekla cupcakes přesně podle receptu, ale místo podmáslí jsem dala kefírové mléko (podmáslí neměli, tak jsem si řekla, že zkusím).. Cupcakes nejprve vytekly do stran a pak se všechny propadly dovnitř. Je to jen tím, že jsem nedala přímo podmáslí nebo ještě něčím jiným?? Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 8. 2016 v 18:59

      Dobrý večer, tak to mě mrzí, že se cupcakes nepovedly. Pokud jste použila klasický kefír bez příchuti, mělo by to být stejné jako podmáslí, takže tím to myslím nebylo. Je to zvláštní, protože je peču docela často a vždy vyběhnou spíš hodně do výšky, někdy lehce popraskají. Nenapadá mě, čím by to mohlo být … musela bych vidět Váš postup…

      Odpovědět
    • Anonymní
      21. 8. 2016 v 22:36

      Děkuji za odpověď! no asi jsem přišla na chybu, nejspíš jsem se překoukla a dala jsem málo mouky… zkusím tomu dát druhou šanci a upeču druhou várku a doufám, že to už vyjde :))) Hezký večer:)

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 8. 2016 v 7:17

      Chápu, také se mi občas stane, že si špatně přečtu recept 🙂 zkuste druhý pokus, věřím, že to bude v pořádku 🙂

      Odpovědět
  • Katy
    18. 9. 2016 v 19:20

    Dobrý den, prosím, jak dlouho krém vydrží než spadne? Potřebovala bych aspoň 24h. Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 9. 2016 v 19:48

      Pokud použijete smetanu 40% a zakysanka bude dobře vykapaná, tak 1-2 dny vydrží úplně bez problému 🙂

      Odpovědět
    • Katy
      18. 9. 2016 v 20:33

      Paráda. Díky za rychlou odpověď 🙂

      Odpovědět
    • Káťa
      31. 10. 2021 v 8:57

      Dobrý den, chtěla jsem poděkovat za úžasný recept. Primárně tedy za recept na krém, jelikož potřebuji nějaký, co udělám v sobotu večer a vydrží do neděle do dopoledne (mimo převoz, v lednici samozřejmě) a nespadne … Strašně jsem se bála nějaký recept dělat, protože jak se mi něco nepodaří tak to třeba na několik let vzdávám 😅 přes noc to krásně ztuhlo. Ozdobila jsem krém třemi malými masrhmelounky a vypadá to úžasně. Těším se, co mi na ně kamarádi řeknou 🙂

      Ještě jednou moc díky a odpoledne se pouštím do druhé várky pro kolegy do práce 😉

      Mějte se fajn, díky!!!!

      Odpovědět
  • Eli
    14. 12. 2016 v 12:10

    Dobrý den, pokud bych použila zakysanku 20%, šlehačku 40% a ztužovač, bude krém držet? Chtěla bych upéct dnes pro návštěvu, ale nestihnu nechat zakysanku vykapat.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2016 v 12:22

      Eliško, nejsem si jistá, zda krém nebude příliš řídký … nemám vyzkoušeno, nechávám vždy odkapat, někdy stačí i pár hodin. Pokud spěcháte doporučuji našlehat mascarpone se smetanou 🙂 to bude držet určitě.

      Odpovědět
    • Eli
      14. 12. 2016 v 13:02

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Káťa
      31. 10. 2021 v 9:01

      Zdravím 🙂 já jsem tu zakysanku víceméně vyždímala… Dala jsem do utěrky a ždímala, hodně toho vyteklo a v lednici to mohlo být max 2,5 hoďky, pak jsem ještě trochu ždímala a stačilo 🙂

      Odpovědět
  • Veber
    26. 4. 2019 v 18:49

    Dobrý den, myslíte, že by držela zakysaná smetana (24%, taky okapat) a smetana ke šlehání 33 %?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 4. 2019 v 7:48

      Můžete tu 33% šlehačku zkusit, já mám ale problém ji vyšlehat do tuha 🙁 proto používám raději tu 40% nebo přidám ke 33% trochu mascarpone.

      Odpovědět
  • Klára
    9. 11. 2022 v 21:40

    Dobrý den, je možné tímto krémem naplnit dort? Jde mi o to, zda nebude moc řídký. Děkuji

    Odpovědět
  • Zuzka Pfeiferová
    30. 6. 2023 v 16:13

    Skvely krem, lehky a moc chutny. Dala jsem ho na Vase brownie cupcaky a taky to bylo vynikajici. Jen se chci zeptat na pomery. Mela jsem 12 kousku, kremu jsem na kazdy davala dost a stejne mi zbyl. Stacilo by udelat pomer jedna slehacka na jednu zakysanku? Bude to taky tak hezky drzet? Dekuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 7. 2023 v 9:45

      Krém si klidně udělejte z menší dávky. Můžete samozřejmě ubrat i zakysanou smetanu, ale výsledná chuť pak bude více šlehačková 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ