Menu
Slané recepty

Slaný koláč Quiche

Abych trochu vyrovnala poměr sladkých a slaných receptů, mám pro Vás dnes tenhle úžasný quiche. Obecně mám slané koláče moc ráda, jsou dobré teplé i studené a hodí se k večeři nebo jako rychlý oběd do práce. Navíc můžete skvěle zužitkovat zbytky uzeniny, sýra nebo zeleniny v lednici. Receptů na těsto je určitě hodně, ale tohle je po upečení krásně křehké a hlavně není tvrdé, jak se mi u některých receptů stávalo. A co se mi líbí úplně nejvíc, těsto nemusíte předpékat, peče se vše najednou rovnou s náplní. 

Náplň jsem zvolila klasickou se slaninou a sýrem, protože jedním ze strávníků byl můj taťka, který není velkým příznivcem zeleniny ani hub. Jinak bych určitě přidala žampiony a třeba cuketu nebo pórek. Fantazii se meze nekladou, udělat si můžete klidně i vegetariánskou verzi. Každopádně pokud budete přidávat jakoukoliv zeleninu, je potřeba ji předem tepelně upravit, aby nepustila vodu při pečení. Sýr vyberte Váš oblíbený, lepší jsou sýry tvrdé jako třeba gouda, čedar nebo parmazán. Já přidala i kousek nivy a ementálu.

Na těsto do formy o průměru 23 – 24 cm si připravte: 

100 g změklého másla (sádla)

1 velké vejce (cca 60 g)

175 g hladké mouky

špetka soli

Změklé máslo vyšlehejte v míse společně s vejcem, pak přisypte prosátou mouku se solí. Párkrát prošlehejte, aby vznikla drobenka, a těsto dopracujte ručně. Stejně jako u sladkých křehkých těst i tady platí zásada, zpracovat jen lehce, žádné dlouhé hnětení. Těsto můžete ihned rozválet nebo dát na chvilku odležet do lednice. Ideální je koláčová forma o průměru 23 – 24 cm s nepřilnavým povrchem a vyjímatelným dnem. Těsto rozválejte o kousek větší a vyložte jím formu, vytvarujte okraje. Než si připravíte náplň, dejte formu i s těstem do lednice. Nebo si připravte nejdříve náplň a pak teprve těsto 🙂

Náplň (lze měnit podle chuti nebo zásoby v lednici):

200 g libové slaniny

200 g tvrdého sýra (čedar, gouda, ementál, parmazán …)

1 střední cibule

2 stroužky česneku

čerstvý nebo sušený tymián

Cibuli nakrájejte na jemno a orestujte společně se slaninou nakrájenou na kostičky. Před koncem restování přidejte čerstvý tymián a jemně nasekaný česnek. Pokud použijete sušený tymián, můžete přidat hned zkraje. Přidat můžete samozřejmě i jiné bylinky – bazalka, rozmarýn. Solit není potřeba, protože slanina i sýry jsou obvykle dost slané a sůl budeme přidávat i do zálivky. Sýr si rozkrájejte na malé kostičky a odložte stranou.

Zálivka Royal:

100 ml zakysané smetany

200 ml smetany ke šlehání

3 velká vejce

sůl, pepř, muškátový oříšek

Všechny ingredience na zálivku společně prošlehejte.


Troubu předehřejte na 180 stupňů, koláčovou formu s těstem a položte na plech. Vychladlou náplň rovnoměrně rozložte na těsto, přidejte sýr nakrájený na malé kostičky a zalijte zálivkou. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 40 minut. Po upečení nechte koláč ve formě trochu vychladnout, náplň lehce splaskne, pak opatrně vyndejte z formy. Koláč podávejte vlažný i studený nejlépe s čerstvou zeleninou nebo salátem.

inspirace z kurzu www.olakala.cz

17 komentářů

  • Anonymní
    6. 8. 2015 v 13:56

    Dobry den,chystam se na kolac a mam hloupy dotaz:-)) vajicko 60g je bez skorapky? Predpokladam ze ano:-)) dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2015 v 18:18

      Dobrý večer, ano, váha vejce je bez skořápky 🙂 a je lepší se zeptat 🙂 za to nic nedáte 🙂 ať se koláč povede. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 1. 2016 v 14:50

    Výborný! Když jsem včela měla rozehřátou troubu od koláče, vrhla jsem se i na quiche – prvně v životě (obvykle mě odradilo ono předpékání korpusu) a určitě ne naposledy soudě podle rychlosti, s jakou v nás zmizel :-). Příště se musím vrhnout na tartaletky, protože se je už dlouho chci naučit. Zdraví Diana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2016 v 18:43

      Diano, děkuji 🙂 tak to jsme na tom stejně, také nerada předpékám :)) koláč je skvělý a můžete ho naplnit čímkoliv, o svátcích jsem dělala variantu se špenátem, nivou a dýni a byl ještě lepši, než tento šunkový :)) Tartaletky zkuste, jsou skvělé a pokud jste zvládla quiche, tak to je hodně podobné 🙂 mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 3. 2016 v 15:13

    Napadlo mě, jestli by se dal tenhle quiche upéct v mini verzi, jako tartaletky? 🙂 Z.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 3. 2016 v 16:49

      Určitě ano, klidně upečte v malých formičkách, jen doba pečení bude kratší 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 12. 2016 v 22:56

    Tenhle quiche jsem si moc oblibila a pecu casto. Jednoduchy,rychly,vyborny
    Jen menim naplne. Dekuji za nej,bude s nami i na Silvestra 🙂 ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 12. 2016 v 15:49

      Ivano, děkuji 🙂 také ho peču velmi často 🙂 hezký nový rok 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 6. 2017 v 9:25

    Krásný den,
    o víkendu jsem brouzdala po internetu a hledala něco slaného, co se hodí na letní párty, tohle byla jasná volba! Koláč byl naprosto božský, každý jen mlaskal 😀 určitě ho budu dělat často, protože byl opravdu vynikající. Měla jsem trochu větší formu, tak jsem všeho dala víc a vyplatilo se. Vaše recepty jsou nejlepší, nikdy mě nezklamou.
    Hezké léto
    Denisa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 6. 2017 v 11:47

      Deniso, moc děkuji za krásné komentáře :)) koláč je skvělý, také jsem ho o víkendu pekla, přidala jsem ještě brokolici, nivu a čerstvé bylinky … mňamka 🙂 děkuji za přízeň mému blogu, mějte se fajn.

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 6. 2017 v 19:48

    Taky ho určitě zkusím s různými náplněmi a určitě se po něm jen zapráší 🙂
    Těším se na další inspiraci a jsem ráda, že jsem Váš blog objevila 😉
    Denisa

    Odpovědět
  • Anonymní
    14. 8. 2017 v 21:07

    Dobrý den, můžu zakysanou smetanu něčím nahradit? Předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 8. 2017 v 9:04

      Zdravím, vždy používám jen zakysanou smetanu. Napadá mě snad jedině ricotta nebo hustý smetanový jogurt, ale vyzkoušeno nemám 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 3. 2018 v 13:20

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli by šel koláč udělat i ve formě na dorty?Nemám koláčovou formu a kvůli jednomu koláči se mi nechce kupovat.Dekuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 3. 2018 v 13:38

      Ano, klidně použijte dortovou formu, jen okraj nevytahujte až nahoru 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 2. 2020 v 19:34

    Dobrý den,
    Nevíte prosím proč se mi nepovedlo těsto? Ale vůbec.. Nešlo rozvalet, hrozně praskalo.. Ve finále syrové.
    Děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2020 v 7:55

      Zvláštní, postup je jednoduchý a vždy se povede. Jaké jste použila máslo a mouku? Odvážila jste si dobře suroviny?

      Odpovědět

Zanechte komentář