Menu
Slané recepty

Slaný koláč s cuketou, mozzarellou a žampiony

Tenhle koláč je řečeno jedním slovem fantastický. Vím, že na první pohled moc přitažlivě nevypadá, ale o to víc Vás překvapí svou chutí. Je rychlý, jednoduchý a jen z několika surovin. Když jsem ho pekla poprvé, bylo to spíše z nutnosti spotřebovat cukety, které se nám začali doma hromadit. Kolegyně z práce mi je nosila z domácí úrody a já neměla to srdce odmítnout. No a protože už jsem nechtěla péct další cuketovou buchtu nebo nádivku, rozhodla jsem se vyzkoušet tento koláč. A byla to dobrá volba.

Základem je listové těsto potřené rajčatovou passatou a hustě pokladené slabými plátky cukety, žampionů a natrhané mozzarelly. Pokud použijete kupované listované těsto, příprava Vám zabere jen pár minut. Když si uděláte těsto domácí, chuťový zážitek se jen prohloubí. Každopádně první pokus s koláčem u nás dopadl nad všechna očekávání. Myslím, že nestačil ani pořádně vystydnout, jak rychle se snědl. Od té doby ho peču pravidelně už více jak pět let a bez ohledu na cuketou sezonu. Recept mám z časopisu Apetit, ve kterém tenkrát vyšel s titulkem „Jednoduché jídlo, které uchvátí vás i vaše děti“. Pravda, mou dceru příliš neuchvátil :o) ale spoustu dalších ano.

Na koláč budete potřebovat:

350 g listového těsta

2 – 3 lžíce rajčatové passaty

1 lžíce sladké chilli omáčky nebo 1 stroužek česneku

125 g mozzarelly

100 – 150 g žampionů

1 – 2 cukety

sůl, mletý pepř, oregano, bazalka

olivový olej

Troubu předehřejte na 220 stupňů, horkovzdušnou na 200 stupňů. Plech vyložte pečicím papírem.

Listové těsto rozválejte na velikost plechu nebo použijte už rozválené a přendejte na plech. Těsto po celé ploše propíchejte vidličkou a potřete rajčatovou passatou. Pokud máte rádi lehce pálivou chuť, smíchejte passatu se lžící sladké chilli omáčky nebo můžete přidat rozmačkaný stroužek česneku.

Mozzarellu natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky, žampiony a cuketu nakrájejte na velmi tenké plátky. Na koláč dejte nejdříve mozzarellu, pak žampiony a nakonec zakryjte celou plochu krájenými cuketami. Lehce osolte, opepřete a posypte sušenými bylinkami. Moc dobrá je i směs na pizzu. Pokud chcete použít čerstvé bylinky, rozložte je společně s mozzarelou pod žampiony a cuketu. Nakonec celý koláč lehce zakapejte olivový olejem a dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 35 minut. Těsto by mělo po krajích zezlátnout a lehce se zvednout.

Podávejte s čerstvou zeleninou nebo salátem. Nejlepší je teplý hned po upečení, ale chutná dobře i druhý den ohřátý v mikrovlnce. Ideální na rychlý oběd do práce, tedy za předpokladu, že zbude :o)

Jedna moje kolegyně, zapřísáhlá masožroutka, si recept ještě vylepšuje plátky anglické slaniny, ale věřte mi, tenhle koláč to opravdu nepotřebuje.

inspirace časopis Apetit

Zajímají vás recepty z farmářských surovin? Na webu farmarsketrziste.cz najdete spoustu dalších a k tomu ještě aktuality z farmářských tržišť v Praze.

11 Comments

  • Nela Procházková
    27. 9. 2015 v 10:46

    Mňam.. Ten vypadá dokonale 🙂

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY – O krásné šperky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 9. 2015 v 17:57

      Díky 🙂

      Odpovědět
    • sarkab
      5. 10. 2015 v 6:51

      Dobrý den, díky moc za skvělé recepty, podle kterých už jsem upekla nejednu sladkost, po které se doma jen zaprášilo:)))
      S tímhle koláčem mám ale problém, dodržela jsem přesně postup, ale už v průběhu pečení jsem ho měla plný vody, nevím jestli by to mohlo být z mozarelly, nebo z cukety? Trouba byla předehřátá podle návodu, tak jestli s tím třeba nemáte zkušenosti?
      Díky moc a přeji hezký den!

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 10. 2015 v 7:14

      Dobrý den, Šárko, moc děkuji za Vaši přízeň 🙂 to s koláčem mě mrzí, také na něm mívám trochu vody, ale během pečení se to odpaří. Je možné, že je některá cuketa nebo mozarella více vodnatá, protože ničím jiným to podle mě být nemůže. Krájíte cuketu na tenká kolečka?

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 8. 2016 v 14:49

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • Unknown
    5. 8. 2016 v 14:57

    Jen jsem si přečetla recept, do dvou minut jsem ho šla dělat 😀 Můžu jen doporučit, skvělý nápad !! Typ: Do rajčatového pesta jsem přidala trošku smetany 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 8. 2016 v 8:04

      Báro, děkuji, to mě moc těší 🙂 koláč je vážně skvělý, i když to na první pohled moc nevypadá 🙂 díky i za tip na smetanu, vyzkouším. Mila

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 4. 2017 v 19:48

    Dobry vecer, no teda to je zase dobrota😊 delala jsem manzelovi na zitrek do prace a neodolala jsem a trosku jsem si uzdibla uz ted vecer. Passata v kombinaci s danymi surovinami me nadchla. I kdyz jsem passatu nedelala z cerstvych rajcat, ale z plechovkovych, je to vyborna zalezitost. Urcite budu pouzivat na pizzu. Super recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 4. 2017 v 14:23

      Magdo, děkuji 🙂 ano, taky tenhle koláč miluju, rychlý jednoduchý a skvělý 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 8. 2017 v 7:55

    Krásný den Míšo,
    tuhle cuketovou ,,pizzu" jsme si zamilovali. Naprosto výborná chuťovka co dům dal. Pro masožrouty jsem přidala schwarzwaldskou šunku a byla to mňamka. Zítra peču zase 🙂
    Hezký poslední srpen,
    Denisa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 9. 2017 v 19:54

      Deniso, moc děkuji 🙂 ano, skvělá rychlovka, také už jsem letos dělala několikrát 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ