Menu
Kynuté těsto / Slané recepty

Domácí rohlíky

Znáte něco lepšího než čerstvě upečený rohlík nebo chleba? 🙂 Pokud je ještě namazaný máslem, tak pro mě je to absolutní top 🙂 Kváskové chleby nepeču, na ně mi bohužel nezbývá čas a energie, ale obyčejným kynutým rohlíkům jsem doslova propadla. Jsou rychlé, jednoduché a tuze dobré. A víte co je na nich to nejtěžší? Vydržet než trochu vychladnou a nepustit se do nich hned po upečení 🙂

Jestli patříte mezi nepolíbené, tak mám pro vás pár tipů 🙂 Kynuté těsto propracujte dostatečně dlouho, aby bylo hladké a pružné. Je tužší než těsto na koláče, protože neobsahuje vejce. Ale nebojte během kynutí a pečení krásně nebude a rohlíky budou nadýchané. Při válení a stáčení rohlíků si nepodsypávejte pracovní plochu moukou, těsto tak k sobě lépe přilne.

Troubu vyhřejte s dostatečným předstihem na vyšší teplotu a nebojte se péct do tmavšího odstínu. Pečivo před pečením postříkejte vodou, nejlépe to jde rozprašovačem na kytky 🙂 A pokud chcete mít rohlíky hezky lesklé, postříkejte je znovu ihned po vytažení z trouby. Poslední tip najdete dole pod receptem a kompletní video recept na mém IG a FB 🙂

Domácí rohlíky (10-12 ks)

Kynuté těsto:
500 g hladké mouky
130 g mléka, tučné nebo polotučné
130-140 g vlažné vody
40 g másla (změklé nebo rozpuštěné)
1 balíček Sušeného droždí Dr. Oetker (7 g)
1 lžička cukru krupice
2 lžičky mořské soli (10 g)
voda na postříkání
na posyp – mák, kmín, hrubozrnná sůl

Prosátou mouku smíchejte se sušeným droždím, pak vmíchejte sůl a cukr. Přilijte směs mléka a vlažné vody, přidejte máslo a vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Během kynutí můžete jednou propracovat.

Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 10-12 stejných kousků. Každý kousek těsta vyválejte do trojúhelníku a stočte do rohlíku. Poskládejte na plech vyložený papírem na pečení, zakryjte utěrkou a nechte vykynout.

Troubu si předehřejte na 240-250 stupňů (horní a spodní ohřev).

Vykynuté rohlíky postříkejte vodou a posypte mákem, kmínem či solí. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-16 minut. Ihned po vytažení z trouby pečivo znovu postříkejte vodou, zůstane tak lesklé.

TIP – Pro dokonalé pečivo dejte do spodní části trouby nahřát plech, na který nalijte trochu vody v okamžiku, kdy dáváte rohlíky péct. Vytvoří se tak pára a rohlíky budou pěkně nadýchané.

8 Comments

  • Martina
    16. 10. 2021 v 22:04

    dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda by šel udělat recept ze žitné mouky? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Kateřina
    6. 11. 2021 v 14:29

    Opět výborný recept….tak jako všechny od Vás….jen neměla jsem máslo tak jsem místo něj dala sádlo a taky dobré.

    Odpovědět
  • Pavel Janů
    22. 11. 2021 v 22:11

    Rohlíky máte krásné také mě to hodně chytlo akorát dávám místo mléka a vody plzničku a místo másla sádlo jsou takové rohlíkovatejší

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 11. 2021 v 8:41

      Také dělám různé alternativy a všechny jsou skvělé 🙂

      Odpovědět
      • Kateřina Tancerová
        23. 11. 2021 v 17:13

        Díky za recept!
        Mohu se jen v rychlosti zeptat na dobu kynutí těsta? 🙂
        Když se sušeného droždí peču chleba, nechávám těsto kynout přes noc. Je tomu tak i tady, nebo pár hodin stačí? 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          24. 11. 2021 v 12:15

          Nechávám kynout při pokojové teplotě ca. hodinu 🙂 ale myslím, že můžete i přes noc do lednice.

          Odpovědět

Zanechte komentář