Menu
Kynuté těsto / Slané recepty

Domácí rohlíky

Znáte něco lepšího než čerstvě upečený rohlík nebo chleba? 🙂 Pokud je ještě namazaný máslem, tak pro mě je to absolutní top 🙂 Kváskové chleby nepeču, na ně mi bohužel nezbývá čas a energie, ale obyčejným kynutým rohlíkům jsem doslova propadla. Jsou rychlé, jednoduché a tuze dobré. A víte co je na nich to nejtěžší? Vydržet než trochu vychladnou a nepustit se do nich hned po upečení 🙂

Jestli patříte mezi nepolíbené, tak mám pro vás pár tipů 🙂 Kynuté těsto propracujte dostatečně dlouho, aby bylo hladké a pružné. Je tužší než těsto na koláče, protože neobsahuje vejce. Ale nebojte během kynutí a pečení krásně nebude a rohlíky budou nadýchané. Při válení a stáčení rohlíků si nepodsypávejte pracovní plochu moukou, těsto tak k sobě lépe přilne.

Troubu vyhřejte s dostatečným předstihem na vyšší teplotu a nebojte se péct do tmavšího odstínu. Pečivo před pečením postříkejte vodou, nejlépe to jde rozprašovačem na kytky 🙂 A pokud chcete mít rohlíky hezky lesklé, postříkejte je znovu ihned po vytažení z trouby. Poslední tip najdete dole pod receptem a kompletní video recept na mém IG a FB 🙂

Domácí rohlíky (10-12 ks)

Kynuté těsto:
500 g hladké mouky
130 g mléka, tučné nebo polotučné
130-140 g vlažné vody
40 g másla (změklé nebo rozpuštěné)
1 balíček Sušeného droždí Dr. Oetker (7 g)
1 lžička cukru krupice
2 lžičky mořské soli (10 g)
voda na postříkání
na posyp – mák, kmín, hrubozrnná sůl

Prosátou mouku smíchejte se sušeným droždím, pak vmíchejte sůl a cukr. Přilijte směs mléka a vlažné vody, přidejte máslo a vypracujte hladké těsto. Zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Během kynutí můžete jednou propracovat.

Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 10-12 stejných kousků. Každý kousek těsta vyválejte do trojúhelníku a stočte do rohlíku. Poskládejte na plech vyložený papírem na pečení, zakryjte utěrkou a nechte vykynout.

Troubu si předehřejte na 240-250 stupňů (horní a spodní ohřev).

Vykynuté rohlíky postříkejte vodou a posypte mákem, kmínem či solí. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-16 minut. Ihned po vytažení z trouby pečivo znovu postříkejte vodou, zůstane tak lesklé.

TIP – Pro dokonalé pečivo dejte do spodní části trouby nahřát plech, na který nalijte trochu vody v okamžiku, kdy dáváte rohlíky péct. Vytvoří se tak pára a rohlíky budou pěkně nadýchané.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

45 Komentáře

  • Martina
    16. 10. 2021 v 22:04

    dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda by šel udělat recept ze žitné mouky? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Kateřina
    6. 11. 2021 v 14:29

    Opět výborný recept….tak jako všechny od Vás….jen neměla jsem máslo tak jsem místo něj dala sádlo a taky dobré.

    Odpovědět
  • Pavel Janů
    22. 11. 2021 v 22:11

    Rohlíky máte krásné také mě to hodně chytlo akorát dávám místo mléka a vody plzničku a místo másla sádlo jsou takové rohlíkovatejší

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 11. 2021 v 8:41

      Také dělám různé alternativy a všechny jsou skvělé 🙂

      Odpovědět
      • Kateřina Tancerová
        23. 11. 2021 v 17:13

        Díky za recept!
        Mohu se jen v rychlosti zeptat na dobu kynutí těsta? 🙂
        Když se sušeného droždí peču chleba, nechávám těsto kynout přes noc. Je tomu tak i tady, nebo pár hodin stačí? 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          24. 11. 2021 v 12:15

          Nechávám kynout při pokojové teplotě ca. hodinu 🙂 ale myslím, že můžete i přes noc do lednice.

          Odpovědět
          • Lenka Jarkovská
            19. 1. 2022 v 18:55

            Dobrý večer mužů se zeptat jak to je s uložením těsta přes noc do lednice?s jakým předstihem ráno vyndat? Moc děkuji

          • Míša Landová
            20. 1. 2022 v 9:30

            Zkušenost nemám, tohle těsto jsem nikdy v lednici nekynula. Nevím tedy, jak hodně v chladu na nakyne. Jedině zkuste, ráno případně necháte dokynout při pokojové teplotě.

  • Nikol
    9. 12. 2021 v 11:39

    Dobrý den, mám čerstvé droždí. Kolik ho musím na tento recept použít. Rohlíky vypadaji skvěle 😊 Děkuji.

    Odpovědět
  • Sarka
    22. 1. 2022 v 21:52

    Dobry den, tak toto je opravdovy luxus, Pekla jsem je ze spaldove celozrnne mouky hladke +spaldove hladke a trochy obyc hladke, jako tuk jsem pouzila sadlo z kralika, ale musela jsem dat vic vody, musim se priznat, ze je nyni musim pec minimalne 2 x tydne, je to opravdu chutovka, jen je nemam tak krasne zamotane, tak doufam, ze se k tomu take vypracuji, moc dekuji za tak uzasny recept. Ale zkousela jsem i plnene rohliky a take je to vyborne. Proste dekuji za tak uzasne recepty, jste jednicka a dekuji za krasnou kucharku…dnes jsem pekla dort Pariz ale chutnat budeme az zitra tak se na nej tesim…. Hlavne na to jak bude rodina koukak az jim ho naserviruji ke kave😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 1. 2022 v 13:31

      Tolik chvály si snad ani nezasloužím 🙂 ale moc děkuji 🙂 rohlíky peču taky pravidelně v různých obměnách, jiné už doma nechceme 🙂

      Odpovědět
  • Kristýna
    3. 2. 2022 v 9:30

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda by šel použít i postup s klasickým kváskem – teplé mléko, cukr a droždí – a pak až vypracovat těsto? Držela jsem se receptu, těsto mi ovšem vůbec nevykynulo, tak přemýšlím, jak to příště udělat lépe. Mnohokrát děkuji za odpověď a hlavně za Vaše skvělé recepty 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 2. 2022 v 8:19

      Ano, určitě můžete použít i čerstvé droždí. Pokud Vám těsto nevykynulo, na vině může být špatné sušené droždí …

      Odpovědět
  • Hanka
    5. 3. 2022 v 18:04

    Rohliky jsou neskutečné dobre, výborne. Těsto se hned povedlo dle uvedených surovin, nemusela jsem nic přidávat.

    Odpovědět
  • Jiří
    31. 3. 2022 v 19:42

    Dnes vyzkoušeno a upečeno. Vzhledově pěkné, po upečení vnitřek tužší a chuťově průměr. Podle komentářů jsem od toho čekal víc. Příště zkusím místo másla sádlo.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 4. 2022 v 8:58

      Zkuste příště více vypracovat těsto a nechat dostatečně nakynout 🙂 sádlo určitě použít můžete, nicméně zásadní vliv na výsledek mít nebude.

      Odpovědět
      • Jiří
        1. 4. 2022 v 9:03

        Těsto bylo hladké, nelepivé, kynulo přes 3 hodiny a bylo 2x převáleno. Na plechu pak rohlíky kynuly ještě půl hodiny.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          1. 4. 2022 v 9:07

          Tak to je záhada, protože rohlíčky peču pravidelně a jsou vždy krásně nadýchané …

          Odpovědět
          • Jiří
            1. 4. 2022 v 9:15

            Ještě jednou vyzkouším a pokud bude výsledek stejný, vyřadím to z „playlistu“. Díky a hezký den. Jóóó… a můžete prozradit, kdo vyhraje v Peče celá země? 😄😄

          • Míša Landová
            1. 4. 2022 v 9:16

            Samozřejmě chápu 🙂 A kdo vyhraje? no jednoznačně ten nejlepší 🙂

          • Štěpánka
            18. 10. 2022 v 23:04

            Problém může být v sušeném droždí. Někdy se mi stane, že některá značka skoro nekyne. Možná je už unavenější. Stalo se mi to i v případě, že jsem měla větší zásobu sušeného droždí.
            Na začátku krásně kynulo. Čím bylo starší, tím byl s kynutím větší problém.

  • Kristin
    22. 4. 2022 v 17:19

    Dobry den, je možné udělat poloviční davku a zbylé těsto použit další den po uchování v lednici? Děkuji za odpověď a určitě rada zkusím, když slyším tu chvalu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2022 v 8:29

      Nikdy jsem nezkoušela nechat do druhého dne, ale občas si zadělávám jen poloviční dávku 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    23. 7. 2022 v 7:36

    Zdravím a děkuji za recept. Rohlíky chutnaly i mému partnerovi, který je huba mlsná.
    Dnes se chystám na pudinkové šneky a loupáčky.

    Odpovědět
  • Veronika
    7. 10. 2022 v 8:45

    Dobrý den paní Landová,
    moc děkuji za tento recept, peču pravidelně a vždycky se povedou dobře upéct i rychle sníst.

    Odpovědět
  • Jarmila
    15. 10. 2022 v 11:17

    Rohlíky krásné zítra vyzkouším dnes jsem pekla s vnučkou a její kamarádkou mramorovou bábovku a chleba

    Odpovědět
  • Jana
    2. 1. 2024 v 13:16

    Dobrý den zkoušel někdo péct na horkovzduch?

    Odpovědět
    • Veronika
      3. 4. 2024 v 16:18

      ano,v pohode se da,jen asi ne 15-16minut,ale tak o 2 minuty mene 🙂

      Odpovědět
  • Sarka
    14. 2. 2024 v 17:13

    Dnes jsem pekla těsto při zadělání tuhé ale po vykynutí se s těstem dobře pracovalo ale rohlíky uvnitř tuhé velke sklamani

    Odpovědět
  • Jana
    7. 3. 2024 v 8:56

    Dobrý den šli by udělat rohlíky ze špaldové mouky?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 3. 2024 v 9:28

      Určitě ano, doporučila bych bílou, jen počítejte, že bude trochu jinak absorbovat tekutinu.

      Odpovědět
  • Dana Blašková
    12. 4. 2024 v 11:33

    Upekla jsem podle Vás a jsou vynikající ..🥐🥖🥐🥖

    Odpovědět
  • Miluše
    6. 5. 2024 v 20:57

    Moc Vám děkuji za tento recept! Jsme za oceánem a tady je dobré pečivo vzácností. Ačkoli nejsem kdovíjak zkušená pekařka, rohlíky vyšly krásné a výborné. A nekynuly vůbec dlouho! Budu dělat určitě častěji. Moc děkuji! Pro čtenáře z USA doplňuji, že jsem dala napůl cake flour a bread flour a quick-rise suché droždí.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ