Menu
Dorty

Čokoládový dort

Jako milovník čokolády jsem nikdy nechápala, že někomu nechutná čokoláda 🙂 Ale je to tak, znám spousty lidí, kteří se jí dobrovolně vyhýbají a zřejmě by nesáhli ani po tomto dortu. Já mám čokoládové dorty ráda, i když většinou používám čokoládu jen do krému. Korpusy mám raději ty s kakaem, a tak je tomu i v tomto receptu.

Kakao jsem použila přírodní, nikoliv holandské. Víte jaký je mezi nimi rozdíl? Přírodní kakao neprochází procesem alkalizace, takže si zachovává důležité vlastnosti kakaových bobů. Má bohatou kakaovou chuť i vůni a vyšší obsah kakaového másla. Je přirozeně kyselé a proto si dobře rozumí při pečení s jedlou sodou. Nenechte se zmást jeho světlejší barvou, na kvalitu to rozhodně nemá vliv 🙂

Čokoládový dort

Čokoládový korpus (průměr 20 cm):

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g přírodního kakaa Dr. Oetker
  • 1 lžička (zarovnaná) jedlé sody Dr. Oetker
  • 80 g másla
  • 30 g rostlinného oleje
  • 230 g cukru krupice
  • 2 vejce (velikost M)
  • 240 g kysaného podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu Dr. Oetker

Mouku a kakao prosejte do misky, přidejte jedlou sodu a dobře promíchejte.
Změklé máslo, olej a cukr společně utřete do světlé hmoty. Pak zašlehejte postupně vejce a vanilkový extrakt. Na závěr přidejte střídavě moučnou směs a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát. Těsto dobře promíchejte a vlijte do dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno, jste si vyložili pečícím papírem.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní a spodní ohřev) asi 40-50 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus upečený.

Korpus nechte chladnout ve formě, pak patrně odřízněte po stranách od formy a vyklopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí korpus dvakrát vodorovně prokrojte (nožem nebo strunou), vzniknou vám tak tři pláty.

Čokoládový krém:

  • 600 g smetany ke šlehání 33%
  • 200 g hořké čokolády 60%
  • 1 lžička vanilkového extraktu Dr. Oetker

Polovinu smetany (300 g) zahřejte pod bod varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte stěrkou do hladka a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte vanilkový extrat a druhou polovinu studené smetany (300 g) a opět promixujte. Zakryjte potravinářskou fólií (přímo na krém) a nechte v lednici do druhého dne odležet.

Až budete chtít dort plnit, vychlazený základ vyšlehejte do krému. Šlehejte pozvolna při nižší rychlosti, aby se krém nepřešlehal.

Kompletace dortu:
První plát korpusu položte na tácek nebo dortovou podložku a rozetřeme asi třetinu krému. Přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte a opět potřete krémem. Zakončete třetím plátem a dort po stranách zarovnejte a lehce uhlaďte. Potom naneste zbytek krému na boky a vršek a uhlaďte do roviny. Dejte do lednice vychladit.

Čokoládová poleva:

  • 90 g hořké čokolády 55-60%
  • 90 g smetany ke šlehání 33%
  • pusinky, makronky, čokoládové dekorace (srdíčka Dr. Oetker)

Smetanu a čokoládu společně zahřejte v mikrovlnné troubě a vymíchejte do hladké polevy. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout (ca. 27-28 stupňů) a lehce zhoustnout. Poté ji pomocí lahvičky nebo zdobícího sáčku naneste na dort. Ještě před zatuhnutím čokolády dort ozdobte dle vlastní fantazie.

Před servírováním nechte dort alespoň 24 hodin odležet. Krájejte ostrým nožem nahřátým v horké vodě.

Kompletní video postup naleznete na mém IG a FB 🙂

22 Comments

  • Karol
    21. 10. 2021 v 20:58

    Dobrý den, byl by korpus dobrý s kokosovým krémem?

    Odpovědět
  • Andrea
    3. 11. 2021 v 8:28

    Dobrý deň, ďakujeme za ďalší super recept ❤ dá sa prosím nahradiť kysané podmáslí kefírem?

    Odpovědět
  • Alena Kollmannová
    12. 11. 2021 v 18:18

    Čokoládový krém je výborný, dělala jsem předtím jiný, ale tento je jednoduchý a bez másla a cukru. Děkuji.

    Odpovědět
  • Terka
    24. 11. 2021 v 11:13

    Dobrý den, Míšo,
    Váš web je jistota „poslintaného mobilu“ 😀. Chtěla jsem se zeptat, uvažuji o variaci tohoto dortu pro dceru, plnila bych na odlehčení mascarpone+šlehačka. Vzhledem k tomu, že má šest, tak chci ozdobit potištěným fondánem. Bude ladit tento dort s bílkovo-máslovým krémem, který použiji na obmaz? Zatím jsem nikdy krémy takto nekombinovala. Díky za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 11. 2021 v 12:21

      Díky, beru to jako poklonu 🙂 mascarpone se šlehačkou není proti čokoládě o nic lehčí 🙂 ale chuťově ke korpusu také dobře ladí. Bílkovo-máslový krém se používá na obmaz většiny dortů a vzhledem k tomu, že nemá nijak výraznou chuť, tak bych se toho nebála. Jen doporučuji, obmázněte rovnou tím máslovým, protože na šlehačku se pak bude hůře „chytat“ 🙂

      Odpovědět
  • Alena Svobodová
    5. 12. 2021 v 14:47

    Dobrý den, Míšo,
    budu péct dort a krém budu taktéž dělat mascarpone se šlehačkou a na obmaz jsem chtěla udělat bílkovo- máslový krém. A když dort jen lehce obmažu krémem mascarpone a šlehačka a nechám několik hodin vychladit, tak myslíte, že pak i tak bude problém finální obmazání bílkovo- máslovým krém? Že by špatně chytal? A ještě bych Vás poprosila o radu jaký poměr surovin použít, když budu dělat polevu z ruby čokolády? Je to stejné jako u hořké čokolády, kdy je čokoláda a šlehačka v poměru 1:1? Předem moc děkuji za odpověď a musím uznat, že máte úžasné recepty a nápady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 12. 2021 v 9:37

      Pokud bude vrstva jen velmi tenká a dort do druhého dne tzv. okorá, tak by neměl být problém nanést máslový krém. Ruby na drip nepoužívám, ale odhaduji poměr 2:1, jen berte v úvahu, že po smíchání se smetanou už nebude růžová 🙂

      Odpovědět
      • Alena Svobodová
        6. 12. 2021 v 15:30

        Děkuji Vám moc, Míšo. 🙂 Ještě zvážím, jakým krémem obmažu. Uvnitř dortu budu mít kokosový krém, kde bude i strouhaný kokos, ale možná než přidám strouhaný kokos, trochu krému si odeberu na obmaz a kokos přidám až nakonec. Jinak u polevy mi nevadí, že bude trochu světlejší, zdobením to pak doladím. Každopádně mockrát Vám děkuji za Vaše všechny rady a už se těším, až budu péct cukroví dle Vašich receptů. Krásný den. 🙂

        Odpovědět
  • Iva
    7. 12. 2021 v 13:01

    Míša má pravdu, Ruby není hezká na drip, po smíchání se smetanou jde do takové šedo-růžové… už bych to nedělala…

    Odpovědět
  • Tina
    19. 12. 2021 v 10:43

    Dobrý deň 😊
    Chcela by som sa opýtať, robila som tortičku presne podľa receptu, najprv som ju obtrela tenkou vrstvou,dala zachladiť a potom obtrela druhý krát poriadnou vrstvou krému. Nechala som v chladničke celú noc a ráno bola celá torta popraskana 😟 ako nič sa nedeje, bola výborná a zjedla sa hneď 🤩 ale či by ste mi nevedeli poradiť, čo som možno urobila zle, aby sa to nabudúce nestalo. Ďakujem krásne za odpoveď a za vaše úžasné recepty ❤️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2021 v 19:02

      Příště nechte před druhým obmazem do druhého dne v lednici a mělo by to být v pořádku.

      Odpovědět
  • Tereza
    23. 12. 2021 v 20:08

    Dobrý den, krém mi neztuhl 🙁

    Odpovědět
  • Natálie
    13. 1. 2022 v 8:43

    Dobrý den Míšo,
    recept je dokonalý. Dort jsem přinesla do práce a všem strašně moc chutnal. Za mě asi nejlepší čokoládový dort, co jsem pekla. Vláčný, sladký akorát a chuť hořké čokolády je tam opravdu výrazná. Mňam! Vaše recepty jsou prostě sázka na jistotu, děkujeme! 🙂

    Odpovědět
  • Eliška
    19. 1. 2022 v 20:13

    Dobrý den,

    u borůvkovo-citronového dortu jste mě trochu nahlodala myšlenkou cestování s dortem. Je za Vás přijatelné tento čokoládový krém použít, pokud se dort bude převážet 2h autem?
    Jelikož nepojedu s dortem, mám o něj strach 🙂

    Předem děkuji
    Eliška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 1. 2022 v 9:31

      Pokud bude dort předem dostatečně vychlazený a bude vhodně uložen do krabice i auta, tak v tom nevidím problém. Teď je ideální počasí, v létě to bude samozřejmě horší 🙂

      Odpovědět
  • Jana Víšková
    22. 1. 2022 v 19:14

    Dobrý den Míšo, chci dělat tento dort vnoučkovi, který si přeje čokoládový. A ráda bych se zeptala – máte v popisu u krému uvedeno: šlehat tyčovým mixérem. Opravdu mixérem a nebo šlehačem? Ten krém pak už bude mít hustotu hotového krému? Pak dám do lednice a druhý den šlehám šlehačem? Mám ho šlehat hned jak vyndám z lednice? Nesrazí se? Prosím tedy o odpověď, jestli opravdu MIXÉR a jestli druhý den šlehat ve šlehači hned, jak vyndám z lednice. Děkuji za odpověď a za vaše super recepty. Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 1. 2022 v 13:30

      V popisu je uvedeno „promixovat“ tyčovým mixérem 🙂 Jde o to, aby se smetana a rozpuštěná čokoláda dobře spojily do hladké tekutiny a to šlehačem nikdy neuděláte. Krém tímto krokem nezhoustne. Musíte ho nechat dostatečně vychladit a teprve pak vyšlehat šlehačem do krému, podobně jako šlehačku. Šlehat vždy studený rovnou z lednice a musí být alespoň den odleželý. Šlehat pomalu a pozvolna, aby se nepřešlehal a tím nesrazil. Na FB i IG je video, kde je vidět celý postup 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář