Menu
Dorty

Čokoládový dort

Jako milovník čokolády jsem nikdy nechápala, že někomu nechutná čokoláda 🙂 Ale je to tak, znám spousty lidí, kteří se jí dobrovolně vyhýbají a zřejmě by nesáhli ani po tomto dortu. Já mám čokoládové dorty ráda, i když většinou používám čokoládu jen do krému. Korpusy mám raději ty s kakaem, a tak je tomu i v tomto receptu.

Kakao jsem použila přírodní, nikoliv holandské. Víte jaký je mezi nimi rozdíl? Přírodní kakao neprochází procesem alkalizace, takže si zachovává důležité vlastnosti kakaových bobů. Má bohatou kakaovou chuť i vůni a vyšší obsah kakaového másla. Je přirozeně kyselé a proto si dobře rozumí při pečení s jedlou sodou. Nenechte se zmást jeho světlejší barvou, na kvalitu to rozhodně nemá vliv 🙂

Čokoládový dort

Čokoládový korpus (průměr 20 cm):

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g přírodního kakaa Dr. Oetker
  • 1 lžička (zarovnaná) jedlé sody Dr. Oetker
  • 80 g másla
  • 30 g rostlinného oleje
  • 230 g cukru krupice
  • 2 vejce (velikost M)
  • 240 g kysaného podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu Dr. Oetker

Mouku a kakao prosejte do misky, přidejte jedlou sodu a dobře promíchejte.
Změklé máslo, olej a cukr společně utřete do světlé hmoty. Pak zašlehejte postupně vejce a vanilkový extrakt. Na závěr přidejte střídavě moučnou směs a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát. Těsto dobře promíchejte a vlijte do dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno, jste si vyložili pečícím papírem.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní a spodní ohřev) asi 40-50 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus upečený.

Korpus nechte chladnout ve formě, pak patrně odřízněte po stranách od formy a vyklopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí korpus dvakrát vodorovně prokrojte (nožem nebo strunou), vzniknou vám tak tři pláty.

Čokoládový krém:

  • 600 g smetany ke šlehání 33%
  • 200 g hořké čokolády 60%
  • 1 lžička vanilkového extraktu Dr. Oetker

Polovinu smetany (300 g) zahřejte pod bod varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte stěrkou do hladka a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte vanilkový extrat a druhou polovinu studené smetany (300 g) a opět promixujte. Zakryjte potravinářskou fólií (přímo na krém) a nechte v lednici do druhého dne odležet.

Až budete chtít dort plnit, vychlazený základ vyšlehejte do krému. Šlehejte pozvolna při nižší rychlosti, aby se krém nepřešlehal.

Kompletace dortu:
První plát korpusu položte na tácek nebo dortovou podložku a rozetřeme asi třetinu krému. Přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte a opět potřete krémem. Zakončete třetím plátem a dort po stranách zarovnejte a lehce uhlaďte. Potom naneste zbytek krému na boky a vršek a uhlaďte do roviny. Dejte do lednice vychladit.

Čokoládová poleva:

  • 90 g hořké čokolády 55-60%
  • 90 g smetany ke šlehání 33%
  • pusinky, makronky, čokoládové dekorace (srdíčka Dr. Oetker)

Smetanu a čokoládu společně zahřejte v mikrovlnné troubě a vymíchejte do hladké polevy. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout (ca. 27-28 stupňů) a lehce zhoustnout. Poté ji pomocí lahvičky nebo zdobícího sáčku naneste na dort. Ještě před zatuhnutím čokolády dort ozdobte dle vlastní fantazie.

Před servírováním nechte dort alespoň 24 hodin odležet. Krájejte ostrým nožem nahřátým v horké vodě.

Kompletní video postup naleznete na mém IG a FB 🙂

71 Comments

  • Karol
    21. 10. 2021 v 20:58

    Dobrý den, byl by korpus dobrý s kokosovým krémem?

    Odpovědět
  • Andrea
    3. 11. 2021 v 8:28

    Dobrý deň, ďakujeme za ďalší super recept ❤ dá sa prosím nahradiť kysané podmáslí kefírem?

    Odpovědět
  • Alena Kollmannová
    12. 11. 2021 v 18:18

    Čokoládový krém je výborný, dělala jsem předtím jiný, ale tento je jednoduchý a bez másla a cukru. Děkuji.

    Odpovědět
  • Terka
    24. 11. 2021 v 11:13

    Dobrý den, Míšo,
    Váš web je jistota „poslintaného mobilu“ 😀. Chtěla jsem se zeptat, uvažuji o variaci tohoto dortu pro dceru, plnila bych na odlehčení mascarpone+šlehačka. Vzhledem k tomu, že má šest, tak chci ozdobit potištěným fondánem. Bude ladit tento dort s bílkovo-máslovým krémem, který použiji na obmaz? Zatím jsem nikdy krémy takto nekombinovala. Díky za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 11. 2021 v 12:21

      Díky, beru to jako poklonu 🙂 mascarpone se šlehačkou není proti čokoládě o nic lehčí 🙂 ale chuťově ke korpusu také dobře ladí. Bílkovo-máslový krém se používá na obmaz většiny dortů a vzhledem k tomu, že nemá nijak výraznou chuť, tak bych se toho nebála. Jen doporučuji, obmázněte rovnou tím máslovým, protože na šlehačku se pak bude hůře „chytat“ 🙂

      Odpovědět
  • Alena Svobodová
    5. 12. 2021 v 14:47

    Dobrý den, Míšo,
    budu péct dort a krém budu taktéž dělat mascarpone se šlehačkou a na obmaz jsem chtěla udělat bílkovo- máslový krém. A když dort jen lehce obmažu krémem mascarpone a šlehačka a nechám několik hodin vychladit, tak myslíte, že pak i tak bude problém finální obmazání bílkovo- máslovým krém? Že by špatně chytal? A ještě bych Vás poprosila o radu jaký poměr surovin použít, když budu dělat polevu z ruby čokolády? Je to stejné jako u hořké čokolády, kdy je čokoláda a šlehačka v poměru 1:1? Předem moc děkuji za odpověď a musím uznat, že máte úžasné recepty a nápady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 12. 2021 v 9:37

      Pokud bude vrstva jen velmi tenká a dort do druhého dne tzv. okorá, tak by neměl být problém nanést máslový krém. Ruby na drip nepoužívám, ale odhaduji poměr 2:1, jen berte v úvahu, že po smíchání se smetanou už nebude růžová 🙂

      Odpovědět
      • Alena Svobodová
        6. 12. 2021 v 15:30

        Děkuji Vám moc, Míšo. 🙂 Ještě zvážím, jakým krémem obmažu. Uvnitř dortu budu mít kokosový krém, kde bude i strouhaný kokos, ale možná než přidám strouhaný kokos, trochu krému si odeberu na obmaz a kokos přidám až nakonec. Jinak u polevy mi nevadí, že bude trochu světlejší, zdobením to pak doladím. Každopádně mockrát Vám děkuji za Vaše všechny rady a už se těším, až budu péct cukroví dle Vašich receptů. Krásný den. 🙂

        Odpovědět
  • Iva
    7. 12. 2021 v 13:01

    Míša má pravdu, Ruby není hezká na drip, po smíchání se smetanou jde do takové šedo-růžové… už bych to nedělala…

    Odpovědět
  • Tina
    19. 12. 2021 v 10:43

    Dobrý deň 😊
    Chcela by som sa opýtať, robila som tortičku presne podľa receptu, najprv som ju obtrela tenkou vrstvou,dala zachladiť a potom obtrela druhý krát poriadnou vrstvou krému. Nechala som v chladničke celú noc a ráno bola celá torta popraskana 😟 ako nič sa nedeje, bola výborná a zjedla sa hneď 🤩 ale či by ste mi nevedeli poradiť, čo som možno urobila zle, aby sa to nabudúce nestalo. Ďakujem krásne za odpoveď a za vaše úžasné recepty ❤️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2021 v 19:02

      Příště nechte před druhým obmazem do druhého dne v lednici a mělo by to být v pořádku.

      Odpovědět
  • Tereza
    23. 12. 2021 v 20:08

    Dobrý den, krém mi neztuhl 🙁

    Odpovědět
  • Natálie
    13. 1. 2022 v 8:43

    Dobrý den Míšo,
    recept je dokonalý. Dort jsem přinesla do práce a všem strašně moc chutnal. Za mě asi nejlepší čokoládový dort, co jsem pekla. Vláčný, sladký akorát a chuť hořké čokolády je tam opravdu výrazná. Mňam! Vaše recepty jsou prostě sázka na jistotu, děkujeme! 🙂

    Odpovědět
  • Eliška
    19. 1. 2022 v 20:13

    Dobrý den,

    u borůvkovo-citronového dortu jste mě trochu nahlodala myšlenkou cestování s dortem. Je za Vás přijatelné tento čokoládový krém použít, pokud se dort bude převážet 2h autem?
    Jelikož nepojedu s dortem, mám o něj strach 🙂

    Předem děkuji
    Eliška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 1. 2022 v 9:31

      Pokud bude dort předem dostatečně vychlazený a bude vhodně uložen do krabice i auta, tak v tom nevidím problém. Teď je ideální počasí, v létě to bude samozřejmě horší 🙂

      Odpovědět
  • Jana Víšková
    22. 1. 2022 v 19:14

    Dobrý den Míšo, chci dělat tento dort vnoučkovi, který si přeje čokoládový. A ráda bych se zeptala – máte v popisu u krému uvedeno: šlehat tyčovým mixérem. Opravdu mixérem a nebo šlehačem? Ten krém pak už bude mít hustotu hotového krému? Pak dám do lednice a druhý den šlehám šlehačem? Mám ho šlehat hned jak vyndám z lednice? Nesrazí se? Prosím tedy o odpověď, jestli opravdu MIXÉR a jestli druhý den šlehat ve šlehači hned, jak vyndám z lednice. Děkuji za odpověď a za vaše super recepty. Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 1. 2022 v 13:30

      V popisu je uvedeno „promixovat“ tyčovým mixérem 🙂 Jde o to, aby se smetana a rozpuštěná čokoláda dobře spojily do hladké tekutiny a to šlehačem nikdy neuděláte. Krém tímto krokem nezhoustne. Musíte ho nechat dostatečně vychladit a teprve pak vyšlehat šlehačem do krému, podobně jako šlehačku. Šlehat vždy studený rovnou z lednice a musí být alespoň den odleželý. Šlehat pomalu a pozvolna, aby se nepřešlehal a tím nesrazil. Na FB i IG je video, kde je vidět celý postup 🙂

      Odpovědět
      • Jana Víšková
        25. 1. 2022 v 10:44

        Děkuji moc za odpověď. Už jsem se dívala na FB a tam je to vidět 🙂

        Odpovědět
  • Eva
    24. 1. 2022 v 18:41

    Dobrý večer Míšo,chtěla jsem se zeptat. Ty ozdoby na dortě to jsou nenaplněné větrníčky s krustou?

    Odpovědět
  • Tereza
    25. 1. 2022 v 10:46

    Dobrý den, ráda bych se zeptala. Vím, že čokoládovou ganache lze použít pod fondant, ale je to možné i u šlehané ganache? Nerozteče se fondant? Nemám namysli ani tak celý potahovaný dort, ale jen prvky na dortu…

    Chtěla bych moc poděkovat nejen za Vaše úžasné recepty, které jsou vždy chutné, ale také za Vaši neuvěřitelnou ochotu odpověď každému na otázku a to i vždy velmi rychle. Moc si toho vážím. Vlastním i Vaši knihu a určitě bych ocenila, kdybyste vydala druhý díl s dalšími recepty. To jen takový tip 🙂 Přeji krásný den!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 1. 2022 v 13:36

      Terezo, pokud chcete dort zdobit nějakými dekoracemi z fondánu, doporučila bych je dávat na dort až před servírováním. Tak jsem to vždy dělala a nikdy nebyl problém 🙂 Bohužel s delším skladováním zkušenost nemám. Jinak díky za důvěru i přízeň, velmi si toho vážím 🙂

      Odpovědět
      • Tereza
        25. 1. 2022 v 17:17

        Moc dekuji za odpoved 🙂

        Odpovědět
  • Monika
    14. 2. 2022 v 18:47

    Krásný den Míšo.Sleduji už delší dobu Vaše stránky a zkouším i péct .Jsem amatér a peču jen pro radost doma.Mohla bych poprosit o poměr čokolády a smetany u ganace.Respektive ganace z bílé čokolády na obmaz dortů a taky z horké čokolády.A pak ještě poměr ganace na ty stekance taky u bílé i horké coko .Přičetla jsem dost stránek a přijde mi že každý dělá jinak a já mám v tom zmatek.Dekuji a přeji hezký den Monika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 2. 2022 v 11:36

      Ganache může mít mnoho podob, použití i receptů a neexistuje jeden univerzální. Závisí nejen na druhu a kvalitě použité čokolády, ale také na tom, jaký výsledek chcete dosáhnout. Já na obmaz používám tzv. šlehanou ganache, která je v tomto receptu. Stejně tak máte v tomto receptu i poměr na stékance z hořké čokolády. Pokud chcete stékance z bílé, poměr je obvykle 2:1 až 3:1 podle kvality bílé čokolády.

      Odpovědět
  • Lucie
    22. 2. 2022 v 11:56

    Dobrý den,
    Krásný dort. Co používáte za zdobičku na tomto dortu? Děkuji

    Odpovědět
  • Mirka
    24. 2. 2022 v 16:15

    Dobrý den, mám formu o průměru 24 cm. Raději prokrojit 1x nebo vyjdou dva tenké pláty? Děkuji.

    Odpovědět
  • Lucie
    28. 2. 2022 v 20:27

    Dobrý den, paní Míšo, prosím, chtěla bych tento recept použít pro Island cake. Budu tedy celý dort zalévat želatinou. Mám pod želatinu obmazávat dort našlehaným krémem, nebo jen celý natřít polevou? Vychladit nechám do druhého dne, než použiji želatinu. A ještě prosím, co nejraději přidáváte do želatiny, aby chutnala co nejlépe? Děkuji mnohokrát.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 2. 2022 v 21:30

      Lucie, je mi líto, ale v tomto případě Vám neporadím, s dortem tohoto typu bohužel nemám žádné zkušenosti 🙂

      Odpovědět
  • Drahomíra
    4. 3. 2022 v 22:36

    Míšo prosím poraďte,mám připravený korpus a krém na dort, zítra mají přijít gratulanti, chtěla jsem dortík udělat ke svým narozeninám,ještě se mi to nestalo – krém se mi srazil.Vím si rady,když se srazí máslový krém, ale s ganache nevím co udělat.Dala jsem dle rcp.300ml horké smetany ,20dkg čokolády Callebaut 811 54,5 %, smetana byla dokonce 35%, promixovala, pak přidala 300ml chladné smetany,promix.,nechala přes noc s folií v lednici vychladit a opatrně šlehala.Dávám si při šlehání vždy bedlvý pozor, abych nepřešlehala – raději na nízké otáčky a pomalu, hlídám atd.Chtěla jsem dortík sestavit o obmazat,aby se mi do zítra proležel a BÁC.Tak jsem ganáž v mikrovlnce znovu roztavila,nevím zda musím až k varu nebo jen do tekutého stavu, dám znovu do lednice a zkusím zítra znovu vyšlehat?Obávám se, že už to neklapne a že celé množství budu muset vyhodit a dort se tím pádem konat nebude.Ach jo – a to zrobna když na tom člověku extra záleží.Když peču jen tak pro radost a chuť jakýkoliv Váš rcp., vždy se podaří.Poradíte prosím?Dort se mi ani tím pádem neproleží…Drahomíra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 3. 2022 v 8:52

      Jak už jsem Vám psala do e-mailu, na vině může být i zmíněná 35% smetana … ale opravdu těžko říct. Zahřátí, vychlazení a následné vyšlehání by mohlo pomoct, doporučila bych před šleháním přidat ještě trochu vychlazené smetany.

      Odpovědět
  • Kristýna
    12. 3. 2022 v 12:03

    Dobrý den, dort sem dělala přesně podle vás, ale nikdy sem ho neměla tak vysoký jako ten váš

    Odpovědět
  • Zdenek
    14. 3. 2022 v 13:26

    Dobrý den. Syn nerad hořkou čokoládu. Lze použít mléčná? A v jakém poměru na krém i na polevu. A jestli doporučíte typ mléčné čokolády i s ohledem na výslednou konzistenci a barvu. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2022 v 8:28

      Hořká čokoláda ve spojení se smetanou už moc hořká není 🙂 nicméně použít můžete i mléčnou. Doporučuji nějakou s vyšším podílem kakaa, min. 40% – Callabaut Power, Alunga, Jivara ….
      Na krém použijte na 300 ml smetany 125 g čokolády, na polevu pak v poměru 2:1 (čokoláda/smetana). Každopádně krém i poleva budou podstatně světlejší a hlavně sladší.

      Odpovědět
  • Tereza
    30. 3. 2022 v 8:27

    Dobrý den, je možné použít klasické kakao místo přírodního? Nemohu sehnat, děkuji a hezký den. Tereza

    Odpovědět
  • Adéla
    12. 4. 2022 v 11:39

    Dobrý den,

    dort je naprosto výborný, všem doma moc chutnal. Chtěla bych se Vás zeptat, zda půjde krém udělat i s bílou čokoládou?

    Děkuji za odpověď.
    Adéla

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 4. 2022 v 16:39

      Tak to mě těší, děkuji. Ano, můžete použít i bílou čokolád, jen ji bude potřeba více a krém bude podstatně sladší 🙂

      Odpovědět
  • Denisa
    16. 4. 2022 v 12:39

    Dobrý den, stačí když krém před selháním bude vycházení pouze 5 hodin? Nebo ho radši mám nechat 24 hodin? Bojim se abych to tím nezkazila. Dekuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:19

      Lepší více hodin, protože když nebude dostatečně vychlazený, může se při šlehání srazit.

      Odpovědět
  • Pepa
    25. 4. 2022 v 20:53

    Dobrý den, šly by do receptu zakomponovat maliny? Třeba do toho krému? Pokud ano, v jaké fázi je mohu přidat?
    Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2022 v 21:01

      Ano, maliny by určitě přidat šly. Doporučila bych vmáčknout do krému, až bude namazaný na jednotlivých patrech. Můžete čerstvé i mražené, ty pak přímo z mrazáku 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    11. 5. 2022 v 12:15

    Dobrý den, paní Míšo,

    chystám se dělat čoko dort synovi, jen teď přemýšlím, zda je tento krém vhodný i ke tvarování dortu, ráda bych jej totiž udělal ve tvaru Mimoně. myslíte tedy, že bude po vyhlazení spolu s korpusem dostatečně pevný,, aby z něj šel požadovaný tvar vyřezat? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 5. 2022 v 18:08

      Pokud bude dostatečně zachlazený, neměl by být problém, jen zvenku bude potřeba potřít něčím pevnějším, např. máslovým krémem.

      Odpovědět
      • Kateřina
        11. 5. 2022 v 18:33

        Děkuji moc. Z venku mám v plánu použít bilkovo maslovy, tak věřím, že to bude ok I pod potahovku. 🙂

        Odpovědět
      • Kateřina
        11. 5. 2022 v 18:43

        A ještě bych si dovolila jeden dotaz, bude velký problém, když použiji šlehačku 40% misto 33%?

        Odpovědět
  • Romana
    16. 5. 2022 v 13:23

    O víkendu jsem pekla manželovi k narozeninám, většinou si recepty drobně upravím, ale tentokrát jsem dodržela postup do posledního písmene. Korpus krásně nadýchaný, krém byl famózní. Na ozdobu jsem použila čerstvé maliny na odlehčení. Děkuji za krásný recept a hlavně celý tento blog. Mějte se moc hezky.

    Odpovědět
  • Sylva
    19. 5. 2022 v 21:48

    Dobrý den, Míšo,

    opět se při svém narozeninovém pečení nechávám inspirovat Vaši prací- dnes konkrétně tímto dortem:))
    Čokoládovou polevu nedělám poprvé, ale nikdy nevypadá tak dobře, jako ta Vaše. Jaká je ta finta??? Nanášíte čoko polevu nejprve kolem okrajů dortu a pak do středu, nebo naopak? Necháváte volně stéct nebo si pomůžete třeba nožem? Máte to prostě krásně upravené a já mám pocit, že to spíš matlám. Nicméně chuť je skvělá tak či onak a moji žrouti nějakou estetiku neřeší. Ale já bych přece jen chtěla tohle vypilovat.

    Díky moc Sylva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 5. 2022 v 8:20

      Děkuji 🙂 fígl v tom asi žádný není, doporučuji podívat se na můj IG nebo FB profil, kde je k tomuto receptu uložené i video, kde je vše vidět 🙂
      Video na tomto odkazu 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    21. 5. 2022 v 14:47

    Dobrý den, chystám se vyzkoušet tento recept, a chci se zeptat, obecně když používám na korpus jedou sodu a podmasli, tak má pak takovou trochu zvláštní chuť a vůni, je to normální, je soda cítit nebo jí dávám moc? Držím se vždy receptu, ale vždycky prostě je to chuťově jiné než recepty bez ní.. a taky mi vždy tyto typy korpusů vyběhnou uprostřed hodně do kopečku, to je také běžné nebo jak bych se tomu mohla prosím vyvarovat? Moc děkuji za odpověď, už se těším na výsledek 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 5. 2022 v 8:52

      Jedlá soda je cítit, pokud ji dáte hodně. Používá se jí vždy podstatně méně než třeba prášku do pečiva. Je potřeba držet se receptu a ideálně použít na odměření lžičkové odměrky, protože každá lžička je jinak velká a hlavně nesmíte dát vrchovatou 🙂 Ano, tyhle korpusy se uprostřed vždy trochu vyboulí, ale otočením na mřížku se to obvykle vyrovná, případně se korpus seřízne do roviny.

      Odpovědět
  • Anna
    22. 5. 2022 v 13:20

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je dort hořký nebo ne ? Přítel chtěl čokoládový dort, ale spíš má radši mléčnou než hořkou. Popřípadě šlo by nahradit mléčnou nebo by se tím recept pokazil? Děkuji vám za odpověď. Už jsem pekla pár vašich receptů a všechny výborné. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 5. 2022 v 10:55

      Dort určitě není hořký 🙂 hořká čokoláda ve spojení se smetanou zjemní svou chuť. Mléčnou použít můžete, ale musela byste ji na krém použít více než té hořké. Krém pak bude o dost sladší.

      Odpovědět
  • Zuzana
    25. 5. 2022 v 6:53

    Dobrý den, super krém, včera jsem udělala zkoušku před dortem, je skvělý. Jen se chci zeptat, lze tento krém dát pod fondant? Nebo raději udělat stejný typ krému ale opačný poměr smetana a čokoláda, aby byl tužší?
    Děkuji Zuzana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 17:19

      Pod potahovku vhodný není, tam je třeba volit jak píšete jiný poměr, k hořké je to obvykle 1:1 se smetanou a krém už se nešlehá.

      Odpovědět
  • Nikola
    25. 5. 2022 v 13:09

    Dobrý den, můžu si tento typ korpusu upéct den dopředu? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Markéta
    25. 5. 2022 v 13:21

    Dobrý den Míšo, nestalo se vám někdy (jako mně), že když se nechá hotový dort obmazaný šlehanou ganache přes noc (v lednici), obmaz začně být lehce “pruhovaný”? Myslím tím, že části jsou tmavší a části světlejší, podle toho, jestli je v tom místě zrovna plát korpusu nebo krém. Měla jsem poměrně malou vrstvu, což může být důvod, ale i tak mě překvapilo, že se to prorýdovalo. Ráno jsem obmazávala znovu, abych mohla dort předat….

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 17:21

      Ano, to se stane, pokud dáte příliš tenkou vrstvu krému. Proto je lepší obmazávat na dvakrát, jednou slabě na hrubo a druhý den silnější vrstvu na čisto 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    25. 5. 2022 v 16:01

    Dobrý den, mám asi hloupý dotaz. Ale nemohu nikde sehnat formu 20 cm ..mám 23 cm je to velký problém?
    Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 17:23

      Problém to určitě není, pokud uděláte dávku dle receptu, korpus bude nižší a prokrojíte jen jednou. Případně si můžete suroviny navýšit na velikost Vaší formy 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář