Menu
Dorty

Čokoládový dort

Jako milovník čokolády jsem nikdy nechápala, že někomu nechutná čokoláda 🙂 Ale je to tak, znám spousty lidí, kteří se jí dobrovolně vyhýbají a zřejmě by nesáhli ani po tomto dortu. Já mám čokoládové dorty ráda, i když většinou používám čokoládu jen do krému. Korpusy mám raději ty s kakaem, a tak je tomu i v tomto receptu.

Kakao jsem použila přírodní, nikoliv holandské. Víte jaký je mezi nimi rozdíl? Přírodní kakao neprochází procesem alkalizace, takže si zachovává důležité vlastnosti kakaových bobů. Má bohatou kakaovou chuť i vůni a vyšší obsah kakaového másla. Je přirozeně kyselé a proto si dobře rozumí při pečení s jedlou sodou. Nenechte se zmást jeho světlejší barvou, na kvalitu to rozhodně nemá vliv 🙂

Čokoládový dort

Čokoládový korpus (průměr 20 cm):

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g přírodního kakaa Dr. Oetker
  • 1 lžička (zarovnaná) jedlé sody Dr. Oetker
  • 80 g másla
  • 30 g rostlinného oleje
  • 230 g cukru krupice
  • 2 vejce (velikost M)
  • 240 g kysaného podmáslí
  • 1 lžička vanilkového extraktu Dr. Oetker

Mouku a kakao prosejte do misky, přidejte jedlou sodu a dobře promíchejte.
Změklé máslo, olej a cukr společně utřete do světlé hmoty. Pak zašlehejte postupně vejce a vanilkový extrakt. Na závěr přidejte střídavě moučnou směs a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát. Těsto dobře promíchejte a vlijte do dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno, jste si vyložili pečícím papírem.

Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní a spodní ohřev) asi 40-50 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus upečený.

Korpus nechte chladnout ve formě, pak patrně odřízněte po stranách od formy a vyklopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí korpus dvakrát vodorovně prokrojte (nožem nebo strunou), vzniknou vám tak tři pláty.

Čokoládový krém:

  • 600 g smetany ke šlehání 33%
  • 200 g hořké čokolády 60%
  • 1 lžička vanilkového extraktu Dr. Oetker

Polovinu smetany (300 g) zahřejte pod bod varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte stěrkou do hladka a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte vanilkový extrat a druhou polovinu studené smetany (300 g) a opět promixujte. Zakryjte potravinářskou fólií (přímo na krém) a nechte v lednici do druhého dne odležet.

Až budete chtít dort plnit, vychlazený základ vyšlehejte do krému. Šlehejte pozvolna při nižší rychlosti, aby se krém nepřešlehal.

Kompletace dortu:
První plát korpusu položte na tácek nebo dortovou podložku a rozetřeme asi třetinu krému. Přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte a opět potřete krémem. Zakončete třetím plátem a dort po stranách zarovnejte a lehce uhlaďte. Potom naneste zbytek krému na boky a vršek a uhlaďte do roviny. Dejte do lednice vychladit.

Čokoládová poleva:

  • 90 g hořké čokolády 55-60%
  • 90 g smetany ke šlehání 33%
  • pusinky, makronky, čokoládové dekorace (srdíčka Dr. Oetker)

Smetanu a čokoládu společně zahřejte v mikrovlnné troubě a vymíchejte do hladké polevy. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout (ca. 27-28 stupňů) a lehce zhoustnout. Poté ji pomocí lahvičky nebo zdobícího sáčku naneste na dort. Ještě před zatuhnutím čokolády dort ozdobte dle vlastní fantazie.

Před servírováním nechte dort alespoň 24 hodin odležet. Krájejte ostrým nožem nahřátým v horké vodě.

Kompletní video postup naleznete na mém IG a FB 🙂

204 Comments

  • Karol
    21. 10. 2021 v 20:58

    Dobrý den, byl by korpus dobrý s kokosovým krémem?

    Odpovědět
  • Andrea
    3. 11. 2021 v 8:28

    Dobrý deň, ďakujeme za ďalší super recept ❤ dá sa prosím nahradiť kysané podmáslí kefírem?

    Odpovědět
  • Alena Kollmannová
    12. 11. 2021 v 18:18

    Čokoládový krém je výborný, dělala jsem předtím jiný, ale tento je jednoduchý a bez másla a cukru. Děkuji.

    Odpovědět
  • Terka
    24. 11. 2021 v 11:13

    Dobrý den, Míšo,
    Váš web je jistota „poslintaného mobilu“ 😀. Chtěla jsem se zeptat, uvažuji o variaci tohoto dortu pro dceru, plnila bych na odlehčení mascarpone+šlehačka. Vzhledem k tomu, že má šest, tak chci ozdobit potištěným fondánem. Bude ladit tento dort s bílkovo-máslovým krémem, který použiji na obmaz? Zatím jsem nikdy krémy takto nekombinovala. Díky za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 11. 2021 v 12:21

      Díky, beru to jako poklonu 🙂 mascarpone se šlehačkou není proti čokoládě o nic lehčí 🙂 ale chuťově ke korpusu také dobře ladí. Bílkovo-máslový krém se používá na obmaz většiny dortů a vzhledem k tomu, že nemá nijak výraznou chuť, tak bych se toho nebála. Jen doporučuji, obmázněte rovnou tím máslovým, protože na šlehačku se pak bude hůře „chytat“ 🙂

      Odpovědět
  • Alena Svobodová
    5. 12. 2021 v 14:47

    Dobrý den, Míšo,
    budu péct dort a krém budu taktéž dělat mascarpone se šlehačkou a na obmaz jsem chtěla udělat bílkovo- máslový krém. A když dort jen lehce obmažu krémem mascarpone a šlehačka a nechám několik hodin vychladit, tak myslíte, že pak i tak bude problém finální obmazání bílkovo- máslovým krém? Že by špatně chytal? A ještě bych Vás poprosila o radu jaký poměr surovin použít, když budu dělat polevu z ruby čokolády? Je to stejné jako u hořké čokolády, kdy je čokoláda a šlehačka v poměru 1:1? Předem moc děkuji za odpověď a musím uznat, že máte úžasné recepty a nápady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 12. 2021 v 9:37

      Pokud bude vrstva jen velmi tenká a dort do druhého dne tzv. okorá, tak by neměl být problém nanést máslový krém. Ruby na drip nepoužívám, ale odhaduji poměr 2:1, jen berte v úvahu, že po smíchání se smetanou už nebude růžová 🙂

      Odpovědět
      • Alena Svobodová
        6. 12. 2021 v 15:30

        Děkuji Vám moc, Míšo. 🙂 Ještě zvážím, jakým krémem obmažu. Uvnitř dortu budu mít kokosový krém, kde bude i strouhaný kokos, ale možná než přidám strouhaný kokos, trochu krému si odeberu na obmaz a kokos přidám až nakonec. Jinak u polevy mi nevadí, že bude trochu světlejší, zdobením to pak doladím. Každopádně mockrát Vám děkuji za Vaše všechny rady a už se těším, až budu péct cukroví dle Vašich receptů. Krásný den. 🙂

        Odpovědět
  • Iva
    7. 12. 2021 v 13:01

    Míša má pravdu, Ruby není hezká na drip, po smíchání se smetanou jde do takové šedo-růžové… už bych to nedělala…

    Odpovědět
  • Tina
    19. 12. 2021 v 10:43

    Dobrý deň 😊
    Chcela by som sa opýtať, robila som tortičku presne podľa receptu, najprv som ju obtrela tenkou vrstvou,dala zachladiť a potom obtrela druhý krát poriadnou vrstvou krému. Nechala som v chladničke celú noc a ráno bola celá torta popraskana 😟 ako nič sa nedeje, bola výborná a zjedla sa hneď 🤩 ale či by ste mi nevedeli poradiť, čo som možno urobila zle, aby sa to nabudúce nestalo. Ďakujem krásne za odpoveď a za vaše úžasné recepty ❤️

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 12. 2021 v 19:02

      Příště nechte před druhým obmazem do druhého dne v lednici a mělo by to být v pořádku.

      Odpovědět
  • Tereza
    23. 12. 2021 v 20:08

    Dobrý den, krém mi neztuhl 🙁

    Odpovědět
  • Natálie
    13. 1. 2022 v 8:43

    Dobrý den Míšo,
    recept je dokonalý. Dort jsem přinesla do práce a všem strašně moc chutnal. Za mě asi nejlepší čokoládový dort, co jsem pekla. Vláčný, sladký akorát a chuť hořké čokolády je tam opravdu výrazná. Mňam! Vaše recepty jsou prostě sázka na jistotu, děkujeme! 🙂

    Odpovědět
  • Eliška
    19. 1. 2022 v 20:13

    Dobrý den,

    u borůvkovo-citronového dortu jste mě trochu nahlodala myšlenkou cestování s dortem. Je za Vás přijatelné tento čokoládový krém použít, pokud se dort bude převážet 2h autem?
    Jelikož nepojedu s dortem, mám o něj strach 🙂

    Předem děkuji
    Eliška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 1. 2022 v 9:31

      Pokud bude dort předem dostatečně vychlazený a bude vhodně uložen do krabice i auta, tak v tom nevidím problém. Teď je ideální počasí, v létě to bude samozřejmě horší 🙂

      Odpovědět
  • Jana Víšková
    22. 1. 2022 v 19:14

    Dobrý den Míšo, chci dělat tento dort vnoučkovi, který si přeje čokoládový. A ráda bych se zeptala – máte v popisu u krému uvedeno: šlehat tyčovým mixérem. Opravdu mixérem a nebo šlehačem? Ten krém pak už bude mít hustotu hotového krému? Pak dám do lednice a druhý den šlehám šlehačem? Mám ho šlehat hned jak vyndám z lednice? Nesrazí se? Prosím tedy o odpověď, jestli opravdu MIXÉR a jestli druhý den šlehat ve šlehači hned, jak vyndám z lednice. Děkuji za odpověď a za vaše super recepty. Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 1. 2022 v 13:30

      V popisu je uvedeno „promixovat“ tyčovým mixérem 🙂 Jde o to, aby se smetana a rozpuštěná čokoláda dobře spojily do hladké tekutiny a to šlehačem nikdy neuděláte. Krém tímto krokem nezhoustne. Musíte ho nechat dostatečně vychladit a teprve pak vyšlehat šlehačem do krému, podobně jako šlehačku. Šlehat vždy studený rovnou z lednice a musí být alespoň den odleželý. Šlehat pomalu a pozvolna, aby se nepřešlehal a tím nesrazil. Na FB i IG je video, kde je vidět celý postup 🙂

      Odpovědět
      • Jana Víšková
        25. 1. 2022 v 10:44

        Děkuji moc za odpověď. Už jsem se dívala na FB a tam je to vidět 🙂

        Odpovědět
      • Markéta
        15. 9. 2023 v 19:28

        Dobrý den,
        je možné připravit smetanu s čokoládou v pátek a vyšlehat až v neděli?

        Děkuji za odpověď

        Odpovědět
  • Eva
    24. 1. 2022 v 18:41

    Dobrý večer Míšo,chtěla jsem se zeptat. Ty ozdoby na dortě to jsou nenaplněné větrníčky s krustou?

    Odpovědět
  • Tereza
    25. 1. 2022 v 10:46

    Dobrý den, ráda bych se zeptala. Vím, že čokoládovou ganache lze použít pod fondant, ale je to možné i u šlehané ganache? Nerozteče se fondant? Nemám namysli ani tak celý potahovaný dort, ale jen prvky na dortu…

    Chtěla bych moc poděkovat nejen za Vaše úžasné recepty, které jsou vždy chutné, ale také za Vaši neuvěřitelnou ochotu odpověď každému na otázku a to i vždy velmi rychle. Moc si toho vážím. Vlastním i Vaši knihu a určitě bych ocenila, kdybyste vydala druhý díl s dalšími recepty. To jen takový tip 🙂 Přeji krásný den!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 1. 2022 v 13:36

      Terezo, pokud chcete dort zdobit nějakými dekoracemi z fondánu, doporučila bych je dávat na dort až před servírováním. Tak jsem to vždy dělala a nikdy nebyl problém 🙂 Bohužel s delším skladováním zkušenost nemám. Jinak díky za důvěru i přízeň, velmi si toho vážím 🙂

      Odpovědět
      • Tereza
        25. 1. 2022 v 17:17

        Moc dekuji za odpoved 🙂

        Odpovědět
  • Monika
    14. 2. 2022 v 18:47

    Krásný den Míšo.Sleduji už delší dobu Vaše stránky a zkouším i péct .Jsem amatér a peču jen pro radost doma.Mohla bych poprosit o poměr čokolády a smetany u ganace.Respektive ganace z bílé čokolády na obmaz dortů a taky z horké čokolády.A pak ještě poměr ganace na ty stekance taky u bílé i horké coko .Přičetla jsem dost stránek a přijde mi že každý dělá jinak a já mám v tom zmatek.Dekuji a přeji hezký den Monika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 2. 2022 v 11:36

      Ganache může mít mnoho podob, použití i receptů a neexistuje jeden univerzální. Závisí nejen na druhu a kvalitě použité čokolády, ale také na tom, jaký výsledek chcete dosáhnout. Já na obmaz používám tzv. šlehanou ganache, která je v tomto receptu. Stejně tak máte v tomto receptu i poměr na stékance z hořké čokolády. Pokud chcete stékance z bílé, poměr je obvykle 2:1 až 3:1 podle kvality bílé čokolády.

      Odpovědět
  • Lucie
    22. 2. 2022 v 11:56

    Dobrý den,
    Krásný dort. Co používáte za zdobičku na tomto dortu? Děkuji

    Odpovědět
  • Mirka
    24. 2. 2022 v 16:15

    Dobrý den, mám formu o průměru 24 cm. Raději prokrojit 1x nebo vyjdou dva tenké pláty? Děkuji.

    Odpovědět
  • Lucie
    28. 2. 2022 v 20:27

    Dobrý den, paní Míšo, prosím, chtěla bych tento recept použít pro Island cake. Budu tedy celý dort zalévat želatinou. Mám pod želatinu obmazávat dort našlehaným krémem, nebo jen celý natřít polevou? Vychladit nechám do druhého dne, než použiji želatinu. A ještě prosím, co nejraději přidáváte do želatiny, aby chutnala co nejlépe? Děkuji mnohokrát.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 2. 2022 v 21:30

      Lucie, je mi líto, ale v tomto případě Vám neporadím, s dortem tohoto typu bohužel nemám žádné zkušenosti 🙂

      Odpovědět
  • Drahomíra
    4. 3. 2022 v 22:36

    Míšo prosím poraďte,mám připravený korpus a krém na dort, zítra mají přijít gratulanti, chtěla jsem dortík udělat ke svým narozeninám,ještě se mi to nestalo – krém se mi srazil.Vím si rady,když se srazí máslový krém, ale s ganache nevím co udělat.Dala jsem dle rcp.300ml horké smetany ,20dkg čokolády Callebaut 811 54,5 %, smetana byla dokonce 35%, promixovala, pak přidala 300ml chladné smetany,promix.,nechala přes noc s folií v lednici vychladit a opatrně šlehala.Dávám si při šlehání vždy bedlvý pozor, abych nepřešlehala – raději na nízké otáčky a pomalu, hlídám atd.Chtěla jsem dortík sestavit o obmazat,aby se mi do zítra proležel a BÁC.Tak jsem ganáž v mikrovlnce znovu roztavila,nevím zda musím až k varu nebo jen do tekutého stavu, dám znovu do lednice a zkusím zítra znovu vyšlehat?Obávám se, že už to neklapne a že celé množství budu muset vyhodit a dort se tím pádem konat nebude.Ach jo – a to zrobna když na tom člověku extra záleží.Když peču jen tak pro radost a chuť jakýkoliv Váš rcp., vždy se podaří.Poradíte prosím?Dort se mi ani tím pádem neproleží…Drahomíra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 3. 2022 v 8:52

      Jak už jsem Vám psala do e-mailu, na vině může být i zmíněná 35% smetana … ale opravdu těžko říct. Zahřátí, vychlazení a následné vyšlehání by mohlo pomoct, doporučila bych před šleháním přidat ještě trochu vychlazené smetany.

      Odpovědět
  • Kristýna
    12. 3. 2022 v 12:03

    Dobrý den, dort sem dělala přesně podle vás, ale nikdy sem ho neměla tak vysoký jako ten váš

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 3. 2022 v 18:35

      Nepoužila jste větší formu?

      Odpovědět
      • Veronika
        13. 10. 2022 v 19:51

        Dobrý den, mám úplně stejnýmproblém 🙁 forma byla stejná jako vaše. Nevíte kde by mohla být chyba, že korpus po vyndání z trouby spadl?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          13. 10. 2022 v 21:26

          Je přirozené, že korpus vždy trochu při chladnutí spadne. Těžko říct, kde je chyba, když nevidím postup … na vině může být různá teplota surovin …

          Odpovědět
  • Zdenek
    14. 3. 2022 v 13:26

    Dobrý den. Syn nerad hořkou čokoládu. Lze použít mléčná? A v jakém poměru na krém i na polevu. A jestli doporučíte typ mléčné čokolády i s ohledem na výslednou konzistenci a barvu. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2022 v 8:28

      Hořká čokoláda ve spojení se smetanou už moc hořká není 🙂 nicméně použít můžete i mléčnou. Doporučuji nějakou s vyšším podílem kakaa, min. 40% – Callabaut Power, Alunga, Jivara ….
      Na krém použijte na 300 ml smetany 125 g čokolády, na polevu pak v poměru 2:1 (čokoláda/smetana). Každopádně krém i poleva budou podstatně světlejší a hlavně sladší.

      Odpovědět
  • Tereza
    30. 3. 2022 v 8:27

    Dobrý den, je možné použít klasické kakao místo přírodního? Nemohu sehnat, děkuji a hezký den. Tereza

    Odpovědět
  • Adéla
    12. 4. 2022 v 11:39

    Dobrý den,

    dort je naprosto výborný, všem doma moc chutnal. Chtěla bych se Vás zeptat, zda půjde krém udělat i s bílou čokoládou?

    Děkuji za odpověď.
    Adéla

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 4. 2022 v 16:39

      Tak to mě těší, děkuji. Ano, můžete použít i bílou čokolád, jen ji bude potřeba více a krém bude podstatně sladší 🙂

      Odpovědět
  • Denisa
    16. 4. 2022 v 12:39

    Dobrý den, stačí když krém před selháním bude vycházení pouze 5 hodin? Nebo ho radši mám nechat 24 hodin? Bojim se abych to tím nezkazila. Dekuji za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2022 v 10:19

      Lepší více hodin, protože když nebude dostatečně vychlazený, může se při šlehání srazit.

      Odpovědět
  • Pepa
    25. 4. 2022 v 20:53

    Dobrý den, šly by do receptu zakomponovat maliny? Třeba do toho krému? Pokud ano, v jaké fázi je mohu přidat?
    Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2022 v 21:01

      Ano, maliny by určitě přidat šly. Doporučila bych vmáčknout do krému, až bude namazaný na jednotlivých patrech. Můžete čerstvé i mražené, ty pak přímo z mrazáku 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    11. 5. 2022 v 12:15

    Dobrý den, paní Míšo,

    chystám se dělat čoko dort synovi, jen teď přemýšlím, zda je tento krém vhodný i ke tvarování dortu, ráda bych jej totiž udělal ve tvaru Mimoně. myslíte tedy, že bude po vyhlazení spolu s korpusem dostatečně pevný,, aby z něj šel požadovaný tvar vyřezat? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 5. 2022 v 18:08

      Pokud bude dostatečně zachlazený, neměl by být problém, jen zvenku bude potřeba potřít něčím pevnějším, např. máslovým krémem.

      Odpovědět
      • Kateřina
        11. 5. 2022 v 18:33

        Děkuji moc. Z venku mám v plánu použít bilkovo maslovy, tak věřím, že to bude ok I pod potahovku. 🙂

        Odpovědět
      • Kateřina
        11. 5. 2022 v 18:43

        A ještě bych si dovolila jeden dotaz, bude velký problém, když použiji šlehačku 40% misto 33%?

        Odpovědět
  • Romana
    16. 5. 2022 v 13:23

    O víkendu jsem pekla manželovi k narozeninám, většinou si recepty drobně upravím, ale tentokrát jsem dodržela postup do posledního písmene. Korpus krásně nadýchaný, krém byl famózní. Na ozdobu jsem použila čerstvé maliny na odlehčení. Děkuji za krásný recept a hlavně celý tento blog. Mějte se moc hezky.

    Odpovědět
  • Sylva
    19. 5. 2022 v 21:48

    Dobrý den, Míšo,

    opět se při svém narozeninovém pečení nechávám inspirovat Vaši prací- dnes konkrétně tímto dortem:))
    Čokoládovou polevu nedělám poprvé, ale nikdy nevypadá tak dobře, jako ta Vaše. Jaká je ta finta??? Nanášíte čoko polevu nejprve kolem okrajů dortu a pak do středu, nebo naopak? Necháváte volně stéct nebo si pomůžete třeba nožem? Máte to prostě krásně upravené a já mám pocit, že to spíš matlám. Nicméně chuť je skvělá tak či onak a moji žrouti nějakou estetiku neřeší. Ale já bych přece jen chtěla tohle vypilovat.

    Díky moc Sylva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 5. 2022 v 8:20

      Děkuji 🙂 fígl v tom asi žádný není, doporučuji podívat se na můj IG nebo FB profil, kde je k tomuto receptu uložené i video, kde je vše vidět 🙂
      Video na tomto odkazu 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    21. 5. 2022 v 14:47

    Dobrý den, chystám se vyzkoušet tento recept, a chci se zeptat, obecně když používám na korpus jedou sodu a podmasli, tak má pak takovou trochu zvláštní chuť a vůni, je to normální, je soda cítit nebo jí dávám moc? Držím se vždy receptu, ale vždycky prostě je to chuťově jiné než recepty bez ní.. a taky mi vždy tyto typy korpusů vyběhnou uprostřed hodně do kopečku, to je také běžné nebo jak bych se tomu mohla prosím vyvarovat? Moc děkuji za odpověď, už se těším na výsledek 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 5. 2022 v 8:52

      Jedlá soda je cítit, pokud ji dáte hodně. Používá se jí vždy podstatně méně než třeba prášku do pečiva. Je potřeba držet se receptu a ideálně použít na odměření lžičkové odměrky, protože každá lžička je jinak velká a hlavně nesmíte dát vrchovatou 🙂 Ano, tyhle korpusy se uprostřed vždy trochu vyboulí, ale otočením na mřížku se to obvykle vyrovná, případně se korpus seřízne do roviny.

      Odpovědět
  • Anna
    22. 5. 2022 v 13:20

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je dort hořký nebo ne ? Přítel chtěl čokoládový dort, ale spíš má radši mléčnou než hořkou. Popřípadě šlo by nahradit mléčnou nebo by se tím recept pokazil? Děkuji vám za odpověď. Už jsem pekla pár vašich receptů a všechny výborné. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 5. 2022 v 10:55

      Dort určitě není hořký 🙂 hořká čokoláda ve spojení se smetanou zjemní svou chuť. Mléčnou použít můžete, ale musela byste ji na krém použít více než té hořké. Krém pak bude o dost sladší.

      Odpovědět
  • Zuzana
    25. 5. 2022 v 6:53

    Dobrý den, super krém, včera jsem udělala zkoušku před dortem, je skvělý. Jen se chci zeptat, lze tento krém dát pod fondant? Nebo raději udělat stejný typ krému ale opačný poměr smetana a čokoláda, aby byl tužší?
    Děkuji Zuzana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 17:19

      Pod potahovku vhodný není, tam je třeba volit jak píšete jiný poměr, k hořké je to obvykle 1:1 se smetanou a krém už se nešlehá.

      Odpovědět
    • Anež
      23. 2. 2023 v 19:09

      Dobrý den,
      mohu se zeptat zda po rozpuštění čokolády ve smetaně a následném ochladnuti je dosti řídký? Vím, že se má vyšlehat druhý den, jen mě zajímá, zda je v pořádku, že teď vypadá takto
      Děkuji

      Odpovědět
      • Míša Landová
        24. 2. 2023 v 14:36

        Ano, je to v pořádku, samotná šlehačka je před šleháním také tekutá a teprve šleháním zpevní 🙂

        Odpovědět
  • Nikola
    25. 5. 2022 v 13:09

    Dobrý den, můžu si tento typ korpusu upéct den dopředu? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Markéta
    25. 5. 2022 v 13:21

    Dobrý den Míšo, nestalo se vám někdy (jako mně), že když se nechá hotový dort obmazaný šlehanou ganache přes noc (v lednici), obmaz začně být lehce “pruhovaný”? Myslím tím, že části jsou tmavší a části světlejší, podle toho, jestli je v tom místě zrovna plát korpusu nebo krém. Měla jsem poměrně malou vrstvu, což může být důvod, ale i tak mě překvapilo, že se to prorýdovalo. Ráno jsem obmazávala znovu, abych mohla dort předat….

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 17:21

      Ano, to se stane, pokud dáte příliš tenkou vrstvu krému. Proto je lepší obmazávat na dvakrát, jednou slabě na hrubo a druhý den silnější vrstvu na čisto 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    25. 5. 2022 v 16:01

    Dobrý den, mám asi hloupý dotaz. Ale nemohu nikde sehnat formu 20 cm ..mám 23 cm je to velký problém?
    Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 5. 2022 v 17:23

      Problém to určitě není, pokud uděláte dávku dle receptu, korpus bude nižší a prokrojíte jen jednou. Případně si můžete suroviny navýšit na velikost Vaší formy 🙂

      Odpovědět
  • Alena
    31. 5. 2022 v 23:54

    Dobrý den, dort sklidil velký úspěch, doporučuji všem určitě vyzkoušet, je skvělý a lehoučký a ten korpus se úplně rozplývá na jazyku jak je měkký! Mohla bych se prosím zeptat u tohoto dortu, maliny, jaký je rozdíl jestli se tam dají rozmražené s cukrem, čerstvé nebo třeba pyré, může se dát cokoliv, nebude to třeba ovlivňovat krém, když ta náplň bude tekutější? A kakao, byl by korpus stejně měkký i s klasickým kakaem? Děkuji moc!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 6. 2022 v 13:18

      Teoreticky se dají maliny použít v mnoha podobách, mražené doporučuji nerozmrazovat a rovnou z mrazáku je vpíchnout do krému, cukr je zcela zbytečný. Za mě jsou lepší než čerstvé, ale i ty jdou samozřejmě použít. Pyré ve své surové podobě používám jen na prokapání korpusu, je příliš tekuté na cokoliv jiného, případně se z něj dá udělat želé disk (vklad) do dortu s želatinou. Kakao můžete použít i holandské, jde jen o to, že s jedlou sodou si lépe rozumí to přírodní, které není alkalizované, jedlá soda pak lépe reaguje a více kypří 🙂

      Odpovědět
      • Alena
        4. 6. 2022 v 11:15

        Moc děkuji, a neudělají něco tomu krému ty mražené maliny? Šla by prosím udělat jiná příchuť toho korpusu, vanilkový, nějaký ořechový, nebo je tento recept čistě jen pro kakaový kvůli té sodě? Protože je strašně dobrý! Moc děkuji ještě jednou!

        Odpovědět
        • Míša Landová
          6. 6. 2022 v 19:28

          Mražené maliny dávám běžně a úplně v pohodě 🙂 tento korpus by se dal udělat asi i světlý, ale chuťově nejlépe vynikne v kakaové variantě.

          Odpovědět
  • Simona
    1. 6. 2022 v 9:13

    Dobry den, nebude vadit 70% cokolada? Mam ji zrovna doma a zase nechci, bay to bylo moc horke. Budu delat synovi k narozeninam. Diky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 6. 2022 v 13:18

      Konzistenei i chuť krému bude jiná …. zkuste ji dát nepatrně méně nebo nakombinujte s mléčnou ….

      Odpovědět
  • Lucie
    11. 6. 2022 v 17:18

    Dobrý den, myslíte že šel by tento recept použít i na muffiny? Děkuji

    Odpovědět
  • Terka
    16. 6. 2022 v 14:04

    Dobrý den, stačí na odležení krému 12h? A je před šleháním spíše řídký nebo
    už pevnější? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 6. 2022 v 21:19

      Ano, určitě stačí. Krém zpevní až šleháním, po vychlazení je pořád celkem tekutý.

      Odpovědět
  • Lucie
    17. 6. 2022 v 14:38

    Dobrý den Míšo,

    předem moc děkuji za všechny vaše recepty, vás web je mi již dlouhou dobu inspiraci 🙂 Ale tentokrát bych vás chtěla poprosit, zda nevíte, jak je cca korpus vysoký po upečení? Ráfek budu mít 21 cm, vysoká 14 cm (budu dělat vysoký dort), zkusila bych cca dvojnásobné množství těsta, co myslíte, prosím? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 6. 2022 v 20:55

      Korpus je ca. 6 cm vysoký. Osobně bych moc nedoporučovala péct najednou tak vysokou dvojitou dávku, raději dva nižší korpusy a ty pak spojit do jednoho dortu.

      Odpovědět
    • Katarína
      26. 6. 2022 v 17:09

      Dobrý deň,

      Skúšala som Váš recept na čokoládový krem, avšak nepodaril sa mi vôbec vyšľahať. Postupovala som podľa návodu, ale použila som viac percentnú šľahačku aj čokoládu. Po vychladení bol krém stuhnutý a nie tekutý. Mohlo to byť spôsobené tým, že som použila viacpercentné suroviny? Ďakujem pekne za odpoveď.

      Odpovědět
      • Míša Landová
        27. 6. 2022 v 7:37

        Pokud použijete jiné suroviny, musíte počítat s odlišným výsledkem. Ano, vyšší obsah tuku i kakaového másla mělo vliv na výsledek, proto je krém tuhý. Je potřeba se držet surovin v receptu.

        Odpovědět
  • Alena
    1. 7. 2022 v 16:45

    Dobrý den, jaký je prosím rozdíl ve výsledku, pokud se krém připraví tak, že se celá smetana zahřeje (viz Pařížský dort) anebo jen polovina a druhá polovina se pak přilévá studená jako zde? Děkuji moc za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 7. 2022 v 9:16

      Nepatrný rozdíl tam je, krém je více stabilní a rychleji vychlazený pokud nezahřejete celou smetanu.

      Odpovědět
  • Monika
    2. 7. 2022 v 16:34

    Míšo, moc Vás zdravím, korpus jsem použila jako základ do svého dortu a je výtečný, děkuju za inspiraci. Ráda bych se Vás zeptala, proč se korpus peče na horní a spodní ohřev a ne na horkovzduch.

    Moc děkuji za odpověď, krásný den, Monika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 7. 2022 v 9:17

      Díky, jsem ráda, že se povedl. Až na pár výjimek peču vše jen na horní a dolní ohřev, mám s tím lepší zkušenost. Nicméně je to z mé strany jen doporučení 🙂 pečte tak, jak jste zvyklá.

      Odpovědět
  • Barbora
    7. 7. 2022 v 18:58

    Dobrý den,
    mám v plánu dělat na rodinnou oslavu tento dort, akorát chci dělat průměr formy 16cm. O kolik prosím ponížit suroviny?

    Děkuji a přeji hezký den

    Odpovědět
    • Barbora
      7. 7. 2022 v 19:51

      Já mám vlastně Vaší tabulku na přepočet 🙂 a je super, moc děkuji za ní 🙂

      Odpovědět
  • Zuzka
    7. 7. 2022 v 22:12

    Dobrý den,

    Recept mě nadchl a dort jsem udělala před časem na narozeniny a měl obrovský úspěch:-) Pro mě to byl můj první dort, takže úspěšná premiéra.

    Nyní budu dělat znovu pro tatínka k narozeninám a napadlo mě, zda by se hodila pod čokoládovou ganage tenká vrstva višňové domácí marmelády.

    Děkuji moc za odpověď, hezký den,
    Zuzka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 7. 2022 v 7:51

      Pokud máte v dortu marmeládu rádi, tak višňová bude určitě dobře ladit 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    25. 7. 2022 v 11:07

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, zda když udělám korpus z dvojité dávky.. bude i doba pečení trvat déle?
    Obecně mám problém, že se korpus peče déle než píšete a moc mi nevyběhne, tak nevím, kde dělám chybu:)

    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 7. 2022 v 7:50

      Hodně záleží na průměru formy a jak těsto bude vysoké. V každém případě se bude určitě péct o něco déle. Berte v úvahu, že teplota i čas pečení je v receptech vždy orientační, protože každá trouba peče trochu jinak. V tomto případě si ověřte propečenost špejlí. Pokud Vám korpus nevyběhne, na vině může být nějaká chyba v postupu nebo jiná velikost formy …

      Odpovědět
  • Tomáš
    2. 8. 2022 v 11:02

    Chci se zeptat co jsou ty ,,piškoty“

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 8. 2022 v 11:50

      Dort je zdoben sněhovými pusinkami, makronkami a větrníčky z odpalovaného těsta.

      Odpovědět
  • Veronika
    1. 9. 2022 v 15:24

    Dobrý den,
    dělala jsem tento dort podle návodu ,ale jediná věc se mi stala. Krém když jsem dávala na boky ,tak po vychlazení začal praskat ,takže praskliny na dortu, nevím ,kde jsem udělala chybu :(Děkuji 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 9. 2022 v 20:42

      Zřejmě byla příliš tenká vrstva krému. Případně můžete obmazat až po zachlazení promazaného dortu.

      Odpovědět
  • Gabriela
    9. 9. 2022 v 17:00

    Dobrý den, dnes jsem pekla korpus. Dělala jsem vse podle receptu, korpus byl krasne nadychany, ale při chladnutí jakoby spadl a je dost tenký, rozkrojim ho maximálně jedenkrát. Těsto jsem neslehala, jen třela na nejpomalejší stupeň.
    A rovnou se zeptám, krem chci dělat z čokolády Callebaut gold caramel. Mohu v receptu na krem zachovat poměr i postup a jen místo hořké čokolády dat tuto čokoládu? Dekuju moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 9. 2022 v 17:37

      Při chladnutí vždy korpus lehce spadne, ale nijak výrazně. Použila jste stejně velkou formu? Karamelová čokoláda je bílá čokoláda a nelze ji zaměnit ve stejném poměru s hořkou, má jiný podíl kakaového másla. Bude ji potřeba více, ca. 250-280 g na uvedené množství smetany.

      Odpovědět
  • Kateřina
    30. 10. 2022 v 18:45

    Prosím…….co jsem udělala špatně, že mi čokoládový krém neztuhnul?……..převařila jsem první várku (300ml) smetany 33%???? nebo v čem jsem zklamala…….

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 10. 2022 v 19:26

      A vyšlehala jste krém po vychlazení?

      Odpovědět
      • Kateřina
        31. 10. 2022 v 8:06

        ano šlehala, byl celou noc v lednici…..měla jsem to v nádobě k tyčovému mixeru, nahoře byl lehce tuhý, dole tekutý…….

        Odpovědět
        • Míša Landová
          31. 10. 2022 v 8:31

          Nejdříve se teplý promixuje tyčákem a druhý den se po vychlazení musí vyšlehat šlehačem s metlami, nikoliv tyčákem. Takto jste to udělala a přesto není pevný?

          Odpovědět
          • Kateřina
            31. 10. 2022 v 20:26

            jjj, teplý tyčákem, přes noc vychladit a druhý den robotem metlou…a nic……budu muset vyzkoušet ještě jednou

          • Lucie
            17. 8. 2023 v 4:32

            Dobry den a co kdyz mam doma jen tyčak? To se krem nepovede vyšlehat? 🙁

          • Míša Landová
            17. 8. 2023 v 7:15

            U většiny tyčáků je obvykle i šlehací nástavec (metla) … samotným tyčákem (těmi noži) ale krém nevyšleháte, je to jiný přístroj 🙂

  • Irena
    1. 11. 2022 v 7:26

    omlouvám se, že se pletu do diskuze, ale ještě mne napadlo, jakou jste měla čokoládu? 60%?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 11. 2022 v 12:34

      ano, na vině může být i špatná čokoláda nebo chybně odměřené suroviny ..

      Odpovědět
  • Michaela
    4. 11. 2022 v 22:56

    Dobrý den, ráda bych dort zkusila. Můžete mi prosím napsat kolik gramů dáváte jedlé soli? Psala jste, že používáte odměrku, kolik g má ev. odměrka? Dělala jsem Váš jablečný chlebíček, který je výborný, vláčný, ale cítím tam tu sodu. Mám strach, aby to nebylo stejné i s korpusem. Předem moc děkuji za odpověď a skvělé recepty.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 11. 2022 v 17:04

      Použila jsem lžičkové odměrky, v nabídce má např. Tescoma. Množství v gramech bude velmi malé a pokud nemáte mikrováhu, nelze přesně odvážit.

      Odpovědět
  • Michaela
    5. 11. 2022 v 18:27

    Děkuji za odpověď. Ty hnědé větrníčky na ozdobu, přidala jste kakao do hřehkého těsta nebo samotných větrníčků?

    Odpovědět
  • Terka
    6. 11. 2022 v 9:09

    Dobry den, nemate tip, co s nevyslehanym zbytkem kremu?

    Dekuji!

    Odpovědět
  • Hanka
    13. 11. 2022 v 20:58

    Dobrý den,
    Váš recept mě velmi zaujal, akorát při pročítání jsem zjistila, že je potřeba mikrovlnná trouba, kterou doma nevedeme. Dá se čokoládová poleva připravit i např. na vodní lázni?

    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Zuzana
    23. 11. 2022 v 14:48

    Dobrý den Míšo, jde použít něco jiného místo kysaného podmáslí? Třeba řecký jogurt?
    Diky

    Odpovědět
  • KATEŘINA
    23. 11. 2022 v 17:53

    Dobrý den, Mišo,
    Chtěla bych tento dort upéct kamarádce.. Ovšem ona by raději krém ještě s tvarohem. Nemáte zkušenost, jestli by šel vykapany tvaroh přidat do pařížské šlehačky? Popřípadě nějaká alternativa? Já osobně bych ho neměnila, je vynikající 🥳.
    Předem moc děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 11. 2022 v 8:44

      Tvaroh do pařížské určitě ne 🙁 jedině udělat dva krémy, jeden pařížský a druhý tvarohový, ale dle mého názoru to k sobě moc nejde 🙂 buď jedno nebo druhé.

      Odpovědět
      • KATEŘINA
        24. 11. 2022 v 9:37

        Děkuji moc za odpověď. 🤗 přeji krásný den

        Odpovědět
  • Zuzana
    24. 11. 2022 v 13:19

    Dobrý den Míšo, moc děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Krém mi v lednici přes noc úplně ztuhl. Jsem v UK, šlehačku tu máme asi tučnější. Mohu s tím teď ještě něco udělat? Nějak to „naředit“, aby šel krém vyšlehat? Díky moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      24. 11. 2022 v 19:23

      To by vadit nemělo, na začátku šlehání lehce zřídne a pak se našlehá.

      Odpovědět
  • Veronika
    9. 2. 2023 v 12:02

    Dobrý den, chtěla bych udělat dceři čokoládový dort k narozeninám, ale chtěla bych na něj udělat polevu z bílé čokolády a z tmavé ozdoby. Předpokládám, že když jen vyměním hořkou za bílou, tak to nebude ono. Děkuji za odpověď. Veronika

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 2. 2023 v 13:08

      Předpokládáte správně 🙂 k bílé čokoládě se smetana obvykle používá v poměru 2:1 až 3:1 🙂

      Odpovědět
  • Verča
    16. 2. 2023 v 12:44

    Dobrý den, takže mohu použít tento postup? :
    středa – upečení korpusu + „založení“ krému
    čtvrtek – naplnění korpusu + 1 tenčí vrstva krému kolem dortu
    pátek – druhá vrstva krému kolem dokola + čoko poleva + ozdoby
    sobota – narozeninový den

    Vydrží krém tak dlouho?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 2. 2023 v 8:50

      Ano, takto je ideální si přípravu rozdělit 🙂 Krém vydrží bez problému.

      Odpovědět
  • Lucie
    28. 2. 2023 v 13:04

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu použít místo podmáslí zakysanou smetanu?
    Děkuju za odpověď.
    Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 2. 2023 v 15:03

      Přímo u tohoto dortu jsem nezkoušela, ale mělo by fungovat. Jen bych možná naředila smetanu mlékem, podmáslí je přeci jen dost tekuté.

      Odpovědět
      • Lucie
        28. 2. 2023 v 15:34

        Moc děkuji za odpověď a raději použijí podmáslí ☺️.

        Odpovědět
        • Lucie
          19. 3. 2023 v 14:07

          Dobrý den Míšo, tak dort upečen a skoro už je i snězený a je výborný 😋 Opravdu jemný těsto, jemný vláčný korpus 😋 můžu doporučit a to tmavé dorty téměř nejím. Jen krém jsem udělala trochu jiný. Moc děkuji za recept. Lucie.

          Odpovědět
          • Míša Landová
            20. 3. 2023 v 13:06

            Díky, Lucie 🙂

          • Darina Szotkova
            10. 11. 2023 v 16:56

            Dobrý den, uvádíte všechno v gramech místo litrů..např. 30g oleje je jiný poměr jak 30ml. Mám teda vážit?

          • Míša Landová
            11. 11. 2023 v 15:55

            Ano, v cukrařině je potřeba přesnost, proto ty gramy. Pokud jsou v receptu uvedeny, vždy važte. U oleje je rozdíl ve váze a objemu, ml nejsou stejné jako gramy.

  • Lucie
    28. 2. 2023 v 15:32

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu použít zakysanou smetanu místo podmáslí?
    Předem děkuji za odpověď.
    Lucie

    Odpovědět
  • Pavlína Kučáková
    24. 3. 2023 v 14:17

    Dobrý den.🙂
    Děkuji Vám za tento skvělý recept.
    Dneska dort dělám už podruhé ,dcerám k narozeninám 🎂☺☺☺. Minulý rok měl velký úspěch😋 i mě moc chutnal a to nejsem nějaký milovník sladkého atd….
    Letos jsem do krému přidala mascarpone. 🙂

    Odpovědět
  • Míša
    30. 3. 2023 v 9:23

    Dobrý den,

    mohu, prosím, na tento krém položit jedlý papír? Nebo je nutné podmazat jiným krémem?

    Děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Nikisek
    6. 4. 2023 v 22:57

    Dobrý večer Míšo,
    Dort vypadá skvostně, budu péct o víkendu.
    Chci se zeptat zda se hodí nějaké promazání mezi korpus a krém, nenaruší to nějak konzistenci apod.?
    Mám mangovou marmeládu, myslíte že se to vůbec hodi k čokoládě?
    Děkuji N.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2023 v 6:27

      Pokud máte marmeládu do dortu rádi, klidně použijte. Doporučuji ale řádně vetřít do korpusu, než budete mazat krém. Mango se k čokoládě určitě hodí 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    15. 4. 2023 v 20:05

    Dobrý večer paní Míšo,vynikající dort,děkuji za recept.Vyzkoušela jsem i Váš čtyřvrstvý čokoládový dort,je to naprosto dokonalé čokoládové mlsání.Mějte se hezky a s pozdravem Jana

    Odpovědět
  • Anna
    19. 5. 2023 v 13:09

    Dobrý den, pekla jsem korpus podle návodu, ale potřeboval ještě asi o 20-30 minut víc v troubě. Pod alobalem se ale povedlo nespálit ho a teď už mi krásně voní 🙂 Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 5. 2023 v 16:00

      Každá trouba peče trochu jinak, i když 30 minut už je poměrně dost. Neměla jste menší formu a tím pádem vyšší vrstvu těsta?

      Odpovědět
  • Iva
    30. 5. 2023 v 21:06

    Dobrý den Míšo, o kolik mám prosím navýšit suroviny na krém, když budu péct korpus 26cm? Moc děkuji za odpověď 😊

    Odpovědět
  • Linda
    1. 6. 2023 v 11:21

    Nejlepší dort, dnes peču už tak po páté! 🙂
    Do korpusu přidávám ještě nasekanou čokoládu a do krému kelímek mascarpone plus nakrájené jahody. Zdobím ovocem, nejčastěji jahody a borůvky. Milovníci sladkého, kterých mám kolem sebe plno, si ho nemůžou vynachválit 🙂
    Díky za to! 😉

    Odpovědět
  • Veronika
    9. 6. 2023 v 12:19

    Dobrý den, chtěla bych upéct tento korpus, ale oslavenec nemá moc rád kakao. Je možné ho udělat bez něj? A případně jakým množstvím mouky ho nahradit? Děkuju 😊

    Odpovědět
  • Sylva
    24. 6. 2023 v 19:46

    Dobrý den, Míšo,

    tentokrát nejdu obdivovat Váš krásný dortík a Vaši -pro mě neustále inspirující práci, ale chci se zeptat na dortovou točnu, kterou používáte. Chystám se, si ji konečně koupit, ale nevím, kterou nebo spíše na co si dát při výběru pozor (materiál, velikost…). Některé mi přijdou tak trochu fórové, jestli mi rozumíte. Říkám si, jestli ten dort vůbec unesou….

    Děkuji moc za pomoc

    Sylva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 6. 2023 v 16:32

      Tahle točna je obyčejná plastová, pořídila jsem kdysi tuším na aliexpresu. Pokud byste chtěla pevnější na těžké dorty, tak doporučuji kovovou, pořídíte na cukrářských eshopech.

      Odpovědět
  • Ludmila
    30. 7. 2023 v 13:15

    Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat pokud na krém (uvnitř) dám rozmražené maliny…nestane se něco?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 7. 2023 v 19:19

      Maliny klidně dejte, ale vmáčkněte je do krému mražené, nerozmrazujte předem. V dortu pak pozvolna povolí a uchovají si svůj tvar 🙂

      Odpovědět
      • Ludmila
        31. 7. 2023 v 7:17

        Děkuji😊
        Ještě mě napadlo že bych udělala rozvar…a ten dala na každou vrstvu krému…ale spíše to udělám tak, jak jste psala🙂

        Odpovědět
  • Kateřina
    17. 8. 2023 v 8:17

    Dobrý den Míšo, najdu někde u vás recept na korpus z podmaslí, ale ve světlé vanilkové verzi? Případně jak upravit poměry, abych měla světlou verzi? 😊 Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 8. 2023 v 11:25

      Recepty s podmáslím najdete spíše u cupcakes, např. tady jen počítejte, že se uprostřed trochu vyboulí.

      Odpovědět
  • Tereza
    18. 8. 2023 v 20:50

    Dobry den, dort uz jsem pekla a mel velky uspech. Chci ho zitra upect dceri k narozeninam, ale zjistili ji alergii na bilek. Mohla bych ho v dortu necim nahradit? Moc diky za odpoved.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 8. 2023 v 11:07

      Můžete zkusit nějakou veganskou alternativu jako je třeba aquafaba nebo bramborový protein, ale těžko říct, zda jak bude fungovat …

      Odpovědět
  • Ludmila
    6. 9. 2023 v 14:26

    Dobrý den chtěla bych se zeptat…pokud udělám normálně základ na tu ganage, ale mósto mascarpone dám třeba tučný tvaroh…bude to fungovat?😊děkuji

    Odpovědět
  • Alena
    14. 9. 2023 v 9:47

    Dobrý den Míšo,může se péct korpus i v ráfku nebo raději forma co má dno? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 9. 2023 v 11:42

      Pokud ráfek dobře obalíte papírem, tak můžete. Nicméně těsto je řidší a forma se dnem je jistota 🙂

      Odpovědět
  • Romča
    25. 10. 2023 v 14:32

    Dobrý den, mohu se zeptat, jestli by nevadilo použít čokoládu, která má více %, např. 74% z Lidlu? Někde jsem četla, že čokolády z Lidlu jsou na pečení a krémy jedny z nejlepších.
    A ještě jsem se chtěla zeptat, zda by bylo možné do tohoto dortu umístit na krém želé disk (ovocný disk z želatiny)? Případně nějaké ovocné compoté?
    Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 10. 2023 v 17:18

      Recept je postaven na čokoládě 60%, pokud použijete jinou, změní se konzistence i chuť výsledného krému 🙂 Z mého pohledu je Lidl dobrá volba, ale určitě ne nejlepší.
      Ano, ovoce v různé podobě samozřejmě přidat můžete.

      Odpovědět
  • Ludmila
    7. 11. 2023 v 11:24

    Dobrý den chci se zeptat…pokud si těsto přepočítám dle vaš8 tabulky, je dort vhodný na 30cm průměr?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 11. 2023 v 20:51

      Ano, ale už to bude opravdu hodně velký dort 🙂

      Odpovědět
      • Ludmila
        9. 11. 2023 v 10:45

        Je to na přání☺️jen jsem měla obavu zda se vůbec upeče…s takovým obrem nemán zkušenosti 😅

        Odpovědět
  • Denisa Polášková
    12. 11. 2023 v 21:54

    Dobry den, prosim chtela bych se zeptat, jestli muzu vsechen krem vyslehat naraz a potom potrit dort na 2x. Tedy jestli cast uz vyslehaneho kremu muzu nechat v misce a druhy den potrit na hotovo nebo musim cast kremu nechat v nevyslehane podobe a vyslehat az pred potiranim? Moc dekuji za odpoved

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 11. 2023 v 7:44

      Ano, můžete vyšlehat všechen najednou, ale tu zbylou část bude třeba druhý den trochu přišlehnout, protože šlehačka částečně spadne.

      Odpovědět
  • Eva
    15. 11. 2023 v 11:46

    Dobrý den! Prosim syn si přeje cokoladovy dort, ale zvenku má být bílý 🙂 Můj dotaz tedy je, prosim poradíte mi čím odmazat zvenku? Moc díky, Eva

    Odpovědět
  • Kristýna
    18. 12. 2023 v 14:22

    Dobrý den,
    čokoládový dort jsem dělala a je úžasný. Budu dělat stejný na letošní oslavu, ale dvoupatrový obdélník 30×40. Dá se z tohoto receptu udělat? Jestli ano, musí se vyztužit mezi dorty brčkami a podložkou, aby se nepropadl?
    Děkuji 🙂

    Odpovědět
  • Zuzana
    25. 1. 2024 v 8:10

    Dobrý den, mám dortovou formu 20cm, ale výšku jen 6cm. Bude na tenhle dort stačit? Nebo mám pak průměr 17cm a výšku asi 7,5-8cm. Děkuji moc

    Odpovědět
  • Vendula
    25. 1. 2024 v 20:17

    Dobrý den, mohu se zeptat zda po vychladnutí mohu zabalit korpus do folie a dát do druhého dne do lednice. Děkuji 😉

    Odpovědět
  • Klára
    1. 3. 2024 v 9:12

    Dobrý den, na čokoládové zákusky a dorty moc nejsem, ale musím říct, že tento dort je naprostá paráda!!
    Delala jsem ho již několikrát, jen sem se chtěla zeptat zda nemáte nějaký fígl jak zabránit okoraní a popraskání krému? I když ho mám v papírové krabici tak po odlezeni je krem vždy lehce okoralý a sem tam prasklý.

    Děkuji Vám 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 3. 2024 v 16:51

      Dort je vhodné obmáznout na dvakrát s několika hodinovým odstupem. Po prvním hrubém obmazu lehce okorá, ale po tom druhém už ne 🙂

      Odpovědět
  • Nikola
    12. 3. 2024 v 10:18

    Dobrý den Míšo, šel by tento korpus udělat v bezlepkové formě, když nahradím hladkou mouku stejným množstvím mandlové? Nemám zatím s bezlepkovým pečením zkušenosti. Předem moc děkuji za odpověď i za Vaše skvělé recepty, podle nikoho jiného už nepeču 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 3. 2024 v 16:35

      Obávám se, že tak jednoduché to nebude … použila bych spíše mix bezlepkové mouky, mandlí a škrobu 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    17. 3. 2024 v 14:43

    Dobrý den, tento dort jsem už jednou dělala a vydařil se skvěle. Teď se chystám znovu k narozeninám…Když do něj dám ovocný želé vklad, můžu něco pokazit?

    Odpovědět
  • Kateřina Repková
    19. 3. 2024 v 10:35

    Dobrý den, bude krém “fungovat” i z bílé čokolády ? Popřípadě z kolika % bílé čokolády, předem děkuji za odpověď 😊

    Odpovědět
  • Eva
    27. 3. 2024 v 14:46

    Dobrý den, chystám se pect dort na narozeninovou oslavu. Průměr dortu 26 Cm. Suroviny na dort vynasobim koeficientem podle Vaši tabulky. Mám vynasobit stejným koeficientem i suroviny na krem? Děkuji předem za odpověď.

    Odpovědět
  • Hanka
    15. 4. 2024 v 14:05

    Dobrý den, paní Landová, pekla jsem tento úžasný dort o víkendu. Korpus jednoduchý a chuťově vynikající. Čokoládová krém jsem dělala den dopředu, přesně podle receptu, ale druhý den po vyndání z lednice byl úplně tekutý. Nevím, kde jsem udělala chybu a moc mě to mrzí, protože chuťově byl lahodný. Dort jsem zachránila klasickým krémem z mascarpone, philadelphia a šlehačka atd.
    Nevíte, kde mohla nastat chyba? Že by ve šlehačce – 31 %? Nebo měl být krém vyšlehaný do tuha už na začátku?
    Děkuji. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2024 v 9:00

      Hanko, chyba byla v tom, že jste si nepřečetla celý postup … 🙁 krém je potřeba druhý den po vychlazení vyšlehat!!! Je přirozené, že je tekutý, podobně jako šlehačka, zpevní až nášlehem. Ale určitě příště volte šlehačku 33%, ta s nižším tukem není vhodná na šlehání.

      Odpovědět
  • Martina
    21. 4. 2024 v 17:04

    Dobrý den Míšo,
    chtěla bych se Vás zeptat, zda mohu použít jen podmáslí místo kysaného podmáslí. Žiji v zahraničí a kysané podmáslí jsem tu nesehnala. Nebo je to oboje stejné?

    Předem děkuji,
    Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 4. 2024 v 8:55

      Martino, u nás se prodává pouze to kysané, takže nemám porovnání … můžete místo něj ale použít třeba kefír nebo i zakysanou smetanu 🙂

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 6 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ