Jako milovník čokolády jsem nikdy nechápala, že někomu nechutná čokoláda 🙂 Ale je to tak, znám spousty lidí, kteří se jí dobrovolně vyhýbají a zřejmě by nesáhli ani po tomto dortu. Já mám čokoládové dorty ráda, i když většinou používám čokoládu jen do krému. Korpusy mám raději ty s kakaem, a tak je tomu i v tomto receptu.
Kakao jsem použila přírodní, nikoliv holandské. Víte jaký je mezi nimi rozdíl? Přírodní kakao neprochází procesem alkalizace, takže si zachovává důležité vlastnosti kakaových bobů. Má bohatou kakaovou chuť i vůni a vyšší obsah kakaového másla. Je přirozeně kyselé a proto si dobře rozumí při pečení s jedlou sodou. Nenechte se zmást jeho světlejší barvou, na kvalitu to rozhodně nemá vliv 🙂
Čokoládový dort
Čokoládový korpus (průměr 20 cm):
- 200 g hladké mouky
- 50 g přírodního kakaa Dr. Oetker
- 1 lžička (zarovnaná) jedlé sody Dr. Oetker
- 80 g másla
- 30 g rostlinného oleje
- 230 g cukru krupice
- 2 vejce (velikost M)
- 240 g kysaného podmáslí
- 1 lžička vanilkového extraktu Dr. Oetker
Mouku a kakao prosejte do misky, přidejte jedlou sodu a dobře promíchejte.
Změklé máslo, olej a cukr společně utřete do světlé hmoty. Pak zašlehejte postupně vejce a vanilkový extrakt. Na závěr přidejte střídavě moučnou směs a podmáslí. Mouku na třikrát, podmáslí na dvakrát. Těsto dobře promíchejte a vlijte do dortové formy o průměru 20 cm, jejíž dno, jste si vyložili pečícím papírem.
Pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů (horní a spodní ohřev) asi 40-50 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus upečený.
Korpus nechte chladnout ve formě, pak patrně odřízněte po stranách od formy a vyklopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí korpus dvakrát vodorovně prokrojte (nožem nebo strunou), vzniknou vám tak tři pláty.
Čokoládový krém:
- 600 g smetany ke šlehání 33%
- 200 g hořké čokolády 60%
- 1 lžička vanilkového extraktu Dr. Oetker
Polovinu smetany (300 g) zahřejte pod bod varu a nalijte na čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte stěrkou do hladka a promixujte tyčovým mixérem. Přilijte vanilkový extrat a druhou polovinu studené smetany (300 g) a opět promixujte. Zakryjte potravinářskou fólií (přímo na krém) a nechte v lednici do druhého dne odležet.
Až budete chtít dort plnit, vychlazený základ vyšlehejte do krému. Šlehejte pozvolna při nižší rychlosti, aby se krém nepřešlehal.
Kompletace dortu:
První plát korpusu položte na tácek nebo dortovou podložku a rozetřeme asi třetinu krému. Přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte a opět potřete krémem. Zakončete třetím plátem a dort po stranách zarovnejte a lehce uhlaďte. Potom naneste zbytek krému na boky a vršek a uhlaďte do roviny. Dejte do lednice vychladit.
Čokoládová poleva:
- 90 g hořké čokolády 55-60%
- 90 g smetany ke šlehání 33%
- pusinky, makronky, čokoládové dekorace (srdíčka Dr. Oetker)
Smetanu a čokoládu společně zahřejte v mikrovlnné troubě a vymíchejte do hladké polevy. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout (ca. 27-28 stupňů) a lehce zhoustnout. Poté ji pomocí lahvičky nebo zdobícího sáčku naneste na dort. Ještě před zatuhnutím čokolády dort ozdobte dle vlastní fantazie.
Před servírováním nechte dort alespoň 24 hodin odležet. Krájejte ostrým nožem nahřátým v horké vodě.
Kompletní video postup naleznete na mém IG a FB 🙂
231 Komentáře
Karol
21. 10. 2021 v 20:58Dobrý den, byl by korpus dobrý s kokosovým krémem?
Míša Landová
21. 10. 2021 v 22:26Ano, určitě byl 🙂
Fanfa
10. 8. 2024 v 4:13Zdravím vše jsem dělal podle receptu na gramy a i teplotu všechno ale těsto mi nevyběhlo má mělo 2 cm na jedné straně a Mac 3.5 cm na druhé straně
Míša Landová
11. 8. 2024 v 14:54Nepoužila jste větší formu?
Andrea
3. 11. 2021 v 8:28Dobrý deň, ďakujeme za ďalší super recept ❤ dá sa prosím nahradiť kysané podmáslí kefírem?
Míša Landová
3. 11. 2021 v 14:37Ano, mělo by to fungovat 🙂
Zuzana
30. 7. 2024 v 20:51Dobrý den, kysané podmaslí. Mělo by mít pokojovou teplotu nebo může být vytažené z lednice. Děkuji předem za odpověď
Míša Landová
31. 7. 2024 v 7:40Vždy je lepší, když mají suroviny stejnou teplotu 🙂
Alena Kollmannová
12. 11. 2021 v 18:18Čokoládový krém je výborný, dělala jsem předtím jiný, ale tento je jednoduchý a bez másla a cukru. Děkuji.
Míša Landová
13. 11. 2021 v 18:46Ano, tyhle smetanové jsou super 🙂
Terka
24. 11. 2021 v 11:13Dobrý den, Míšo,
Váš web je jistota „poslintaného mobilu“ 😀. Chtěla jsem se zeptat, uvažuji o variaci tohoto dortu pro dceru, plnila bych na odlehčení mascarpone+šlehačka. Vzhledem k tomu, že má šest, tak chci ozdobit potištěným fondánem. Bude ladit tento dort s bílkovo-máslovým krémem, který použiji na obmaz? Zatím jsem nikdy krémy takto nekombinovala. Díky za radu.
Míša Landová
24. 11. 2021 v 12:21Díky, beru to jako poklonu 🙂 mascarpone se šlehačkou není proti čokoládě o nic lehčí 🙂 ale chuťově ke korpusu také dobře ladí. Bílkovo-máslový krém se používá na obmaz většiny dortů a vzhledem k tomu, že nemá nijak výraznou chuť, tak bych se toho nebála. Jen doporučuji, obmázněte rovnou tím máslovým, protože na šlehačku se pak bude hůře „chytat“ 🙂
Alena Svobodová
5. 12. 2021 v 14:47Dobrý den, Míšo,
budu péct dort a krém budu taktéž dělat mascarpone se šlehačkou a na obmaz jsem chtěla udělat bílkovo- máslový krém. A když dort jen lehce obmažu krémem mascarpone a šlehačka a nechám několik hodin vychladit, tak myslíte, že pak i tak bude problém finální obmazání bílkovo- máslovým krém? Že by špatně chytal? A ještě bych Vás poprosila o radu jaký poměr surovin použít, když budu dělat polevu z ruby čokolády? Je to stejné jako u hořké čokolády, kdy je čokoláda a šlehačka v poměru 1:1? Předem moc děkuji za odpověď a musím uznat, že máte úžasné recepty a nápady.
Míša Landová
6. 12. 2021 v 9:37Pokud bude vrstva jen velmi tenká a dort do druhého dne tzv. okorá, tak by neměl být problém nanést máslový krém. Ruby na drip nepoužívám, ale odhaduji poměr 2:1, jen berte v úvahu, že po smíchání se smetanou už nebude růžová 🙂
Alena Svobodová
6. 12. 2021 v 15:30Děkuji Vám moc, Míšo. 🙂 Ještě zvážím, jakým krémem obmažu. Uvnitř dortu budu mít kokosový krém, kde bude i strouhaný kokos, ale možná než přidám strouhaný kokos, trochu krému si odeberu na obmaz a kokos přidám až nakonec. Jinak u polevy mi nevadí, že bude trochu světlejší, zdobením to pak doladím. Každopádně mockrát Vám děkuji za Vaše všechny rady a už se těším, až budu péct cukroví dle Vašich receptů. Krásný den. 🙂
Iva
7. 12. 2021 v 13:01Míša má pravdu, Ruby není hezká na drip, po smíchání se smetanou jde do takové šedo-růžové… už bych to nedělala…
Tina
19. 12. 2021 v 10:43Dobrý deň 😊
Chcela by som sa opýtať, robila som tortičku presne podľa receptu, najprv som ju obtrela tenkou vrstvou,dala zachladiť a potom obtrela druhý krát poriadnou vrstvou krému. Nechala som v chladničke celú noc a ráno bola celá torta popraskana 😟 ako nič sa nedeje, bola výborná a zjedla sa hneď 🤩 ale či by ste mi nevedeli poradiť, čo som možno urobila zle, aby sa to nabudúce nestalo. Ďakujem krásne za odpoveď a za vaše úžasné recepty ❤️
Míša Landová
19. 12. 2021 v 19:02Příště nechte před druhým obmazem do druhého dne v lednici a mělo by to být v pořádku.
Tereza
23. 12. 2021 v 20:08Dobrý den, krém mi neztuhl 🙁
Míša Landová
26. 12. 2021 v 16:26Krém se musí vyšlehat, jak je uvedeno v popisu.
Natálie
13. 1. 2022 v 8:43Dobrý den Míšo,
recept je dokonalý. Dort jsem přinesla do práce a všem strašně moc chutnal. Za mě asi nejlepší čokoládový dort, co jsem pekla. Vláčný, sladký akorát a chuť hořké čokolády je tam opravdu výrazná. Mňam! Vaše recepty jsou prostě sázka na jistotu, děkujeme! 🙂
Míša Landová
13. 1. 2022 v 8:59Moc děkuji 🙂
Eliška
19. 1. 2022 v 20:13Dobrý den,
u borůvkovo-citronového dortu jste mě trochu nahlodala myšlenkou cestování s dortem. Je za Vás přijatelné tento čokoládový krém použít, pokud se dort bude převážet 2h autem?
Jelikož nepojedu s dortem, mám o něj strach 🙂
Předem děkuji
Eliška
Míša Landová
20. 1. 2022 v 9:31Pokud bude dort předem dostatečně vychlazený a bude vhodně uložen do krabice i auta, tak v tom nevidím problém. Teď je ideální počasí, v létě to bude samozřejmě horší 🙂
Jana Víšková
22. 1. 2022 v 19:14Dobrý den Míšo, chci dělat tento dort vnoučkovi, který si přeje čokoládový. A ráda bych se zeptala – máte v popisu u krému uvedeno: šlehat tyčovým mixérem. Opravdu mixérem a nebo šlehačem? Ten krém pak už bude mít hustotu hotového krému? Pak dám do lednice a druhý den šlehám šlehačem? Mám ho šlehat hned jak vyndám z lednice? Nesrazí se? Prosím tedy o odpověď, jestli opravdu MIXÉR a jestli druhý den šlehat ve šlehači hned, jak vyndám z lednice. Děkuji za odpověď a za vaše super recepty. Jana
Míša Landová
23. 1. 2022 v 13:30V popisu je uvedeno „promixovat“ tyčovým mixérem 🙂 Jde o to, aby se smetana a rozpuštěná čokoláda dobře spojily do hladké tekutiny a to šlehačem nikdy neuděláte. Krém tímto krokem nezhoustne. Musíte ho nechat dostatečně vychladit a teprve pak vyšlehat šlehačem do krému, podobně jako šlehačku. Šlehat vždy studený rovnou z lednice a musí být alespoň den odleželý. Šlehat pomalu a pozvolna, aby se nepřešlehal a tím nesrazil. Na FB i IG je video, kde je vidět celý postup 🙂
Jana Víšková
25. 1. 2022 v 10:44Děkuji moc za odpověď. Už jsem se dívala na FB a tam je to vidět 🙂
Markéta
15. 9. 2023 v 19:28Dobrý den,
je možné připravit smetanu s čokoládou v pátek a vyšlehat až v neděli?
Děkuji za odpověď
Míša Landová
17. 9. 2023 v 13:34Ano, určitě můžete připravit i pár dnů předem.
Eva
24. 1. 2022 v 18:41Dobrý večer Míšo,chtěla jsem se zeptat. Ty ozdoby na dortě to jsou nenaplněné větrníčky s krustou?
Míša Landová
24. 1. 2022 v 20:27Ano, křupavé větrníčky a mohou být i naplněné 🙂
Tereza
25. 1. 2022 v 10:46Dobrý den, ráda bych se zeptala. Vím, že čokoládovou ganache lze použít pod fondant, ale je to možné i u šlehané ganache? Nerozteče se fondant? Nemám namysli ani tak celý potahovaný dort, ale jen prvky na dortu…
Chtěla bych moc poděkovat nejen za Vaše úžasné recepty, které jsou vždy chutné, ale také za Vaši neuvěřitelnou ochotu odpověď každému na otázku a to i vždy velmi rychle. Moc si toho vážím. Vlastním i Vaši knihu a určitě bych ocenila, kdybyste vydala druhý díl s dalšími recepty. To jen takový tip 🙂 Přeji krásný den!
Míša Landová
25. 1. 2022 v 13:36Terezo, pokud chcete dort zdobit nějakými dekoracemi z fondánu, doporučila bych je dávat na dort až před servírováním. Tak jsem to vždy dělala a nikdy nebyl problém 🙂 Bohužel s delším skladováním zkušenost nemám. Jinak díky za důvěru i přízeň, velmi si toho vážím 🙂
Tereza
25. 1. 2022 v 17:17Moc dekuji za odpoved 🙂
Monika
14. 2. 2022 v 18:47Krásný den Míšo.Sleduji už delší dobu Vaše stránky a zkouším i péct .Jsem amatér a peču jen pro radost doma.Mohla bych poprosit o poměr čokolády a smetany u ganace.Respektive ganace z bílé čokolády na obmaz dortů a taky z horké čokolády.A pak ještě poměr ganace na ty stekance taky u bílé i horké coko .Přičetla jsem dost stránek a přijde mi že každý dělá jinak a já mám v tom zmatek.Dekuji a přeji hezký den Monika
Míša Landová
15. 2. 2022 v 11:36Ganache může mít mnoho podob, použití i receptů a neexistuje jeden univerzální. Závisí nejen na druhu a kvalitě použité čokolády, ale také na tom, jaký výsledek chcete dosáhnout. Já na obmaz používám tzv. šlehanou ganache, která je v tomto receptu. Stejně tak máte v tomto receptu i poměr na stékance z hořké čokolády. Pokud chcete stékance z bílé, poměr je obvykle 2:1 až 3:1 podle kvality bílé čokolády.
Lucie
22. 2. 2022 v 11:56Dobrý den,
Krásný dort. Co používáte za zdobičku na tomto dortu? Děkuji
Míša Landová
23. 2. 2022 v 11:06Na tomto dortu jsem žádnou nepoužila 🙂
Mirka
24. 2. 2022 v 16:15Dobrý den, mám formu o průměru 24 cm. Raději prokrojit 1x nebo vyjdou dva tenké pláty? Děkuji.
Míša Landová
26. 2. 2022 v 9:40Viděla bych po upečení, podle toho jak vyběhne 🙂
Lucie
28. 2. 2022 v 20:27Dobrý den, paní Míšo, prosím, chtěla bych tento recept použít pro Island cake. Budu tedy celý dort zalévat želatinou. Mám pod želatinu obmazávat dort našlehaným krémem, nebo jen celý natřít polevou? Vychladit nechám do druhého dne, než použiji želatinu. A ještě prosím, co nejraději přidáváte do želatiny, aby chutnala co nejlépe? Děkuji mnohokrát.
Míša Landová
28. 2. 2022 v 21:30Lucie, je mi líto, ale v tomto případě Vám neporadím, s dortem tohoto typu bohužel nemám žádné zkušenosti 🙂
Drahomíra
4. 3. 2022 v 22:36Míšo prosím poraďte,mám připravený korpus a krém na dort, zítra mají přijít gratulanti, chtěla jsem dortík udělat ke svým narozeninám,ještě se mi to nestalo – krém se mi srazil.Vím si rady,když se srazí máslový krém, ale s ganache nevím co udělat.Dala jsem dle rcp.300ml horké smetany ,20dkg čokolády Callebaut 811 54,5 %, smetana byla dokonce 35%, promixovala, pak přidala 300ml chladné smetany,promix.,nechala přes noc s folií v lednici vychladit a opatrně šlehala.Dávám si při šlehání vždy bedlvý pozor, abych nepřešlehala – raději na nízké otáčky a pomalu, hlídám atd.Chtěla jsem dortík sestavit o obmazat,aby se mi do zítra proležel a BÁC.Tak jsem ganáž v mikrovlnce znovu roztavila,nevím zda musím až k varu nebo jen do tekutého stavu, dám znovu do lednice a zkusím zítra znovu vyšlehat?Obávám se, že už to neklapne a že celé množství budu muset vyhodit a dort se tím pádem konat nebude.Ach jo – a to zrobna když na tom člověku extra záleží.Když peču jen tak pro radost a chuť jakýkoliv Váš rcp., vždy se podaří.Poradíte prosím?Dort se mi ani tím pádem neproleží…Drahomíra
Míša Landová
5. 3. 2022 v 8:52Jak už jsem Vám psala do e-mailu, na vině může být i zmíněná 35% smetana … ale opravdu těžko říct. Zahřátí, vychlazení a následné vyšlehání by mohlo pomoct, doporučila bych před šleháním přidat ještě trochu vychlazené smetany.
Kristýna
12. 3. 2022 v 12:03Dobrý den, dort sem dělala přesně podle vás, ale nikdy sem ho neměla tak vysoký jako ten váš
Míša Landová
12. 3. 2022 v 18:35Nepoužila jste větší formu?
Veronika
13. 10. 2022 v 19:51Dobrý den, mám úplně stejnýmproblém 🙁 forma byla stejná jako vaše. Nevíte kde by mohla být chyba, že korpus po vyndání z trouby spadl?
Míša Landová
13. 10. 2022 v 21:26Je přirozené, že korpus vždy trochu při chladnutí spadne. Těžko říct, kde je chyba, když nevidím postup … na vině může být různá teplota surovin …
Zdenek
14. 3. 2022 v 13:26Dobrý den. Syn nerad hořkou čokoládu. Lze použít mléčná? A v jakém poměru na krém i na polevu. A jestli doporučíte typ mléčné čokolády i s ohledem na výslednou konzistenci a barvu. Děkuji
Míša Landová
15. 3. 2022 v 8:28Hořká čokoláda ve spojení se smetanou už moc hořká není 🙂 nicméně použít můžete i mléčnou. Doporučuji nějakou s vyšším podílem kakaa, min. 40% – Callabaut Power, Alunga, Jivara ….
Na krém použijte na 300 ml smetany 125 g čokolády, na polevu pak v poměru 2:1 (čokoláda/smetana). Každopádně krém i poleva budou podstatně světlejší a hlavně sladší.
Tereza
30. 3. 2022 v 8:27Dobrý den, je možné použít klasické kakao místo přírodního? Nemohu sehnat, děkuji a hezký den. Tereza
Míša Landová
31. 3. 2022 v 10:22Ano, můžete. Jinak přírodní kakao koupíte v běžném obchodě 🙂
Adéla
12. 4. 2022 v 11:39Dobrý den,
dort je naprosto výborný, všem doma moc chutnal. Chtěla bych se Vás zeptat, zda půjde krém udělat i s bílou čokoládou?
Děkuji za odpověď.
Adéla
Míša Landová
12. 4. 2022 v 16:39Tak to mě těší, děkuji. Ano, můžete použít i bílou čokolád, jen ji bude potřeba více a krém bude podstatně sladší 🙂
Denisa
16. 4. 2022 v 12:39Dobrý den, stačí když krém před selháním bude vycházení pouze 5 hodin? Nebo ho radši mám nechat 24 hodin? Bojim se abych to tím nezkazila. Dekuji za odpověď 🙂
Míša Landová
19. 4. 2022 v 10:19Lepší více hodin, protože když nebude dostatečně vychlazený, může se při šlehání srazit.
Pepa
25. 4. 2022 v 20:53Dobrý den, šly by do receptu zakomponovat maliny? Třeba do toho krému? Pokud ano, v jaké fázi je mohu přidat?
Moc děkuji za odpověď.
Míša Landová
25. 4. 2022 v 21:01Ano, maliny by určitě přidat šly. Doporučila bych vmáčknout do krému, až bude namazaný na jednotlivých patrech. Můžete čerstvé i mražené, ty pak přímo z mrazáku 🙂
Kateřina
11. 5. 2022 v 12:15Dobrý den, paní Míšo,
chystám se dělat čoko dort synovi, jen teď přemýšlím, zda je tento krém vhodný i ke tvarování dortu, ráda bych jej totiž udělal ve tvaru Mimoně. myslíte tedy, že bude po vyhlazení spolu s korpusem dostatečně pevný,, aby z něj šel požadovaný tvar vyřezat? Děkuji.
Míša Landová
11. 5. 2022 v 18:08Pokud bude dostatečně zachlazený, neměl by být problém, jen zvenku bude potřeba potřít něčím pevnějším, např. máslovým krémem.
Kateřina
11. 5. 2022 v 18:33Děkuji moc. Z venku mám v plánu použít bilkovo maslovy, tak věřím, že to bude ok I pod potahovku. 🙂
Kateřina
11. 5. 2022 v 18:43A ještě bych si dovolila jeden dotaz, bude velký problém, když použiji šlehačku 40% misto 33%?
Míša Landová
11. 5. 2022 v 18:56Krém bude hutnější, ale vadit by to nemělo.
Míša
31. 8. 2024 v 18:38Dobrý den,
Plánuji upéct dort k manželovo 30. narozeninám a jsem úplný začátečník.
Prosím o radu, zda mohu použít 72% čokoládu mersi? Jinou jsem dnes nesehnala. Děkuji.
Míša Landová
1. 9. 2024 v 20:12Je potřeba použít čokoládu uvedenou v receptu, tedy 60%, abyste dosáhla stejného výsledku. Vhodnější je čokoláda z cukrářského eshopu, která je určená na další zpracování, než ty tabulkové z obchodu. Koupíte např. tady 🙂 Čokolády se mohou samozřejmě namíchat, tedy 70% a 50%, čímž získáte požadovaných 60%.
Romana
16. 5. 2022 v 13:23O víkendu jsem pekla manželovi k narozeninám, většinou si recepty drobně upravím, ale tentokrát jsem dodržela postup do posledního písmene. Korpus krásně nadýchaný, krém byl famózní. Na ozdobu jsem použila čerstvé maliny na odlehčení. Děkuji za krásný recept a hlavně celý tento blog. Mějte se moc hezky.
Míša Landová
17. 5. 2022 v 9:22Romano, děkuji 🙂 někdy se vyplatí dodržet postup i suroviny 🙂
Sylva
19. 5. 2022 v 21:48Dobrý den, Míšo,
opět se při svém narozeninovém pečení nechávám inspirovat Vaši prací- dnes konkrétně tímto dortem:))
Čokoládovou polevu nedělám poprvé, ale nikdy nevypadá tak dobře, jako ta Vaše. Jaká je ta finta??? Nanášíte čoko polevu nejprve kolem okrajů dortu a pak do středu, nebo naopak? Necháváte volně stéct nebo si pomůžete třeba nožem? Máte to prostě krásně upravené a já mám pocit, že to spíš matlám. Nicméně chuť je skvělá tak či onak a moji žrouti nějakou estetiku neřeší. Ale já bych přece jen chtěla tohle vypilovat.
Díky moc Sylva
Míša Landová
20. 5. 2022 v 8:20Děkuji 🙂 fígl v tom asi žádný není, doporučuji podívat se na můj IG nebo FB profil, kde je k tomuto receptu uložené i video, kde je vše vidět 🙂
Video na tomto odkazu 🙂
Alena
21. 5. 2022 v 14:47Dobrý den, chystám se vyzkoušet tento recept, a chci se zeptat, obecně když používám na korpus jedou sodu a podmasli, tak má pak takovou trochu zvláštní chuť a vůni, je to normální, je soda cítit nebo jí dávám moc? Držím se vždy receptu, ale vždycky prostě je to chuťově jiné než recepty bez ní.. a taky mi vždy tyto typy korpusů vyběhnou uprostřed hodně do kopečku, to je také běžné nebo jak bych se tomu mohla prosím vyvarovat? Moc děkuji za odpověď, už se těším na výsledek 🙂
Míša Landová
22. 5. 2022 v 8:52Jedlá soda je cítit, pokud ji dáte hodně. Používá se jí vždy podstatně méně než třeba prášku do pečiva. Je potřeba držet se receptu a ideálně použít na odměření lžičkové odměrky, protože každá lžička je jinak velká a hlavně nesmíte dát vrchovatou 🙂 Ano, tyhle korpusy se uprostřed vždy trochu vyboulí, ale otočením na mřížku se to obvykle vyrovná, případně se korpus seřízne do roviny.
Anna
22. 5. 2022 v 13:20Dobrý den, chtěla bych se zeptat, je dort hořký nebo ne ? Přítel chtěl čokoládový dort, ale spíš má radši mléčnou než hořkou. Popřípadě šlo by nahradit mléčnou nebo by se tím recept pokazil? Děkuji vám za odpověď. Už jsem pekla pár vašich receptů a všechny výborné. 🙂
Míša Landová
23. 5. 2022 v 10:55Dort určitě není hořký 🙂 hořká čokoláda ve spojení se smetanou zjemní svou chuť. Mléčnou použít můžete, ale musela byste ji na krém použít více než té hořké. Krém pak bude o dost sladší.
Zuzana
25. 5. 2022 v 6:53Dobrý den, super krém, včera jsem udělala zkoušku před dortem, je skvělý. Jen se chci zeptat, lze tento krém dát pod fondant? Nebo raději udělat stejný typ krému ale opačný poměr smetana a čokoláda, aby byl tužší?
Děkuji Zuzana
Míša Landová
25. 5. 2022 v 17:19Pod potahovku vhodný není, tam je třeba volit jak píšete jiný poměr, k hořké je to obvykle 1:1 se smetanou a krém už se nešlehá.
Anež
23. 2. 2023 v 19:09Dobrý den,
mohu se zeptat zda po rozpuštění čokolády ve smetaně a následném ochladnuti je dosti řídký? Vím, že se má vyšlehat druhý den, jen mě zajímá, zda je v pořádku, že teď vypadá takto
Děkuji
Míša Landová
24. 2. 2023 v 14:36Ano, je to v pořádku, samotná šlehačka je před šleháním také tekutá a teprve šleháním zpevní 🙂
Nikola
25. 5. 2022 v 13:09Dobrý den, můžu si tento typ korpusu upéct den dopředu? Děkuji za odpověď
Míša Landová
25. 5. 2022 v 17:19Ano, určitě můžete.
Radka
27. 1. 2023 v 18:04Dobrý den, a jak korpus uchovat do dalšího dne?
Míša Landová
29. 1. 2023 v 17:11Korpus stačí zabalit do fólie a nechat při pokojové teplotě.
Markéta
25. 5. 2022 v 13:21Dobrý den Míšo, nestalo se vám někdy (jako mně), že když se nechá hotový dort obmazaný šlehanou ganache přes noc (v lednici), obmaz začně být lehce “pruhovaný”? Myslím tím, že části jsou tmavší a části světlejší, podle toho, jestli je v tom místě zrovna plát korpusu nebo krém. Měla jsem poměrně malou vrstvu, což může být důvod, ale i tak mě překvapilo, že se to prorýdovalo. Ráno jsem obmazávala znovu, abych mohla dort předat….
Míša Landová
25. 5. 2022 v 17:21Ano, to se stane, pokud dáte příliš tenkou vrstvu krému. Proto je lepší obmazávat na dvakrát, jednou slabě na hrubo a druhý den silnější vrstvu na čisto 🙂
Jana
25. 5. 2022 v 16:01Dobrý den, mám asi hloupý dotaz. Ale nemohu nikde sehnat formu 20 cm ..mám 23 cm je to velký problém?
Moc děkuji za odpověď
Míša Landová
25. 5. 2022 v 17:23Problém to určitě není, pokud uděláte dávku dle receptu, korpus bude nižší a prokrojíte jen jednou. Případně si můžete suroviny navýšit na velikost Vaší formy 🙂
Alena
31. 5. 2022 v 23:54Dobrý den, dort sklidil velký úspěch, doporučuji všem určitě vyzkoušet, je skvělý a lehoučký a ten korpus se úplně rozplývá na jazyku jak je měkký! Mohla bych se prosím zeptat u tohoto dortu, maliny, jaký je rozdíl jestli se tam dají rozmražené s cukrem, čerstvé nebo třeba pyré, může se dát cokoliv, nebude to třeba ovlivňovat krém, když ta náplň bude tekutější? A kakao, byl by korpus stejně měkký i s klasickým kakaem? Děkuji moc!
Míša Landová
1. 6. 2022 v 13:18Teoreticky se dají maliny použít v mnoha podobách, mražené doporučuji nerozmrazovat a rovnou z mrazáku je vpíchnout do krému, cukr je zcela zbytečný. Za mě jsou lepší než čerstvé, ale i ty jdou samozřejmě použít. Pyré ve své surové podobě používám jen na prokapání korpusu, je příliš tekuté na cokoliv jiného, případně se z něj dá udělat želé disk (vklad) do dortu s želatinou. Kakao můžete použít i holandské, jde jen o to, že s jedlou sodou si lépe rozumí to přírodní, které není alkalizované, jedlá soda pak lépe reaguje a více kypří 🙂
Alena
4. 6. 2022 v 11:15Moc děkuji, a neudělají něco tomu krému ty mražené maliny? Šla by prosím udělat jiná příchuť toho korpusu, vanilkový, nějaký ořechový, nebo je tento recept čistě jen pro kakaový kvůli té sodě? Protože je strašně dobrý! Moc děkuji ještě jednou!
Míša Landová
6. 6. 2022 v 19:28Mražené maliny dávám běžně a úplně v pohodě 🙂 tento korpus by se dal udělat asi i světlý, ale chuťově nejlépe vynikne v kakaové variantě.
Simona
1. 6. 2022 v 9:13Dobry den, nebude vadit 70% cokolada? Mam ji zrovna doma a zase nechci, bay to bylo moc horke. Budu delat synovi k narozeninam. Diky.
Míša Landová
1. 6. 2022 v 13:18Konzistenei i chuť krému bude jiná …. zkuste ji dát nepatrně méně nebo nakombinujte s mléčnou ….
Lucie
11. 6. 2022 v 17:18Dobrý den, myslíte že šel by tento recept použít i na muffiny? Děkuji
Míša Landová
13. 6. 2022 v 7:52Ano, šel, nicméně spíše se používá na cupcakes 🙂
Terka
16. 6. 2022 v 14:04Dobrý den, stačí na odležení krému 12h? A je před šleháním spíše řídký nebo
už pevnější? Děkuji.
Míša Landová
16. 6. 2022 v 21:19Ano, určitě stačí. Krém zpevní až šleháním, po vychlazení je pořád celkem tekutý.
Lucie
17. 6. 2022 v 14:38Dobrý den Míšo,
předem moc děkuji za všechny vaše recepty, vás web je mi již dlouhou dobu inspiraci 🙂 Ale tentokrát bych vás chtěla poprosit, zda nevíte, jak je cca korpus vysoký po upečení? Ráfek budu mít 21 cm, vysoká 14 cm (budu dělat vysoký dort), zkusila bych cca dvojnásobné množství těsta, co myslíte, prosím? Děkuji
Míša Landová
17. 6. 2022 v 20:55Korpus je ca. 6 cm vysoký. Osobně bych moc nedoporučovala péct najednou tak vysokou dvojitou dávku, raději dva nižší korpusy a ty pak spojit do jednoho dortu.
Katarína
26. 6. 2022 v 17:09Dobrý deň,
Skúšala som Váš recept na čokoládový krem, avšak nepodaril sa mi vôbec vyšľahať. Postupovala som podľa návodu, ale použila som viac percentnú šľahačku aj čokoládu. Po vychladení bol krém stuhnutý a nie tekutý. Mohlo to byť spôsobené tým, že som použila viacpercentné suroviny? Ďakujem pekne za odpoveď.
Míša Landová
27. 6. 2022 v 7:37Pokud použijete jiné suroviny, musíte počítat s odlišným výsledkem. Ano, vyšší obsah tuku i kakaového másla mělo vliv na výsledek, proto je krém tuhý. Je potřeba se držet surovin v receptu.
Alena
1. 7. 2022 v 16:45Dobrý den, jaký je prosím rozdíl ve výsledku, pokud se krém připraví tak, že se celá smetana zahřeje (viz Pařížský dort) anebo jen polovina a druhá polovina se pak přilévá studená jako zde? Děkuji moc za odpověď.
Míša Landová
3. 7. 2022 v 9:16Nepatrný rozdíl tam je, krém je více stabilní a rychleji vychlazený pokud nezahřejete celou smetanu.
Monika
2. 7. 2022 v 16:34Míšo, moc Vás zdravím, korpus jsem použila jako základ do svého dortu a je výtečný, děkuju za inspiraci. Ráda bych se Vás zeptala, proč se korpus peče na horní a spodní ohřev a ne na horkovzduch.
Moc děkuji za odpověď, krásný den, Monika
Míša Landová
3. 7. 2022 v 9:17Díky, jsem ráda, že se povedl. Až na pár výjimek peču vše jen na horní a dolní ohřev, mám s tím lepší zkušenost. Nicméně je to z mé strany jen doporučení 🙂 pečte tak, jak jste zvyklá.
Barbora
7. 7. 2022 v 18:58Dobrý den,
mám v plánu dělat na rodinnou oslavu tento dort, akorát chci dělat průměr formy 16cm. O kolik prosím ponížit suroviny?
Děkuji a přeji hezký den
Barbora
7. 7. 2022 v 19:51Já mám vlastně Vaší tabulku na přepočet 🙂 a je super, moc děkuji za ní 🙂
Zuzka
7. 7. 2022 v 22:12Dobrý den,
Recept mě nadchl a dort jsem udělala před časem na narozeniny a měl obrovský úspěch:-) Pro mě to byl můj první dort, takže úspěšná premiéra.
Nyní budu dělat znovu pro tatínka k narozeninám a napadlo mě, zda by se hodila pod čokoládovou ganage tenká vrstva višňové domácí marmelády.
Děkuji moc za odpověď, hezký den,
Zuzka
Míša Landová
10. 7. 2022 v 7:51Pokud máte v dortu marmeládu rádi, tak višňová bude určitě dobře ladit 🙂
Lucie
25. 7. 2022 v 11:07Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda když udělám korpus z dvojité dávky.. bude i doba pečení trvat déle?
Obecně mám problém, že se korpus peče déle než píšete a moc mi nevyběhne, tak nevím, kde dělám chybu:)
Děkuji
Míša Landová
26. 7. 2022 v 7:50Hodně záleží na průměru formy a jak těsto bude vysoké. V každém případě se bude určitě péct o něco déle. Berte v úvahu, že teplota i čas pečení je v receptech vždy orientační, protože každá trouba peče trochu jinak. V tomto případě si ověřte propečenost špejlí. Pokud Vám korpus nevyběhne, na vině může být nějaká chyba v postupu nebo jiná velikost formy …
Tomáš
2. 8. 2022 v 11:02Chci se zeptat co jsou ty ,,piškoty“
Míša Landová
2. 8. 2022 v 11:50Dort je zdoben sněhovými pusinkami, makronkami a větrníčky z odpalovaného těsta.
Veronika
1. 9. 2022 v 15:24Dobrý den,
dělala jsem tento dort podle návodu ,ale jediná věc se mi stala. Krém když jsem dávala na boky ,tak po vychlazení začal praskat ,takže praskliny na dortu, nevím ,kde jsem udělala chybu :(Děkuji 🙂
Míša Landová
4. 9. 2022 v 20:42Zřejmě byla příliš tenká vrstva krému. Případně můžete obmazat až po zachlazení promazaného dortu.
Gabriela
9. 9. 2022 v 17:00Dobrý den, dnes jsem pekla korpus. Dělala jsem vse podle receptu, korpus byl krasne nadychany, ale při chladnutí jakoby spadl a je dost tenký, rozkrojim ho maximálně jedenkrát. Těsto jsem neslehala, jen třela na nejpomalejší stupeň.
A rovnou se zeptám, krem chci dělat z čokolády Callebaut gold caramel. Mohu v receptu na krem zachovat poměr i postup a jen místo hořké čokolády dat tuto čokoládu? Dekuju moc
Míša Landová
11. 9. 2022 v 17:37Při chladnutí vždy korpus lehce spadne, ale nijak výrazně. Použila jste stejně velkou formu? Karamelová čokoláda je bílá čokoláda a nelze ji zaměnit ve stejném poměru s hořkou, má jiný podíl kakaového másla. Bude ji potřeba více, ca. 250-280 g na uvedené množství smetany.
Kateřina
30. 10. 2022 v 18:45Prosím…….co jsem udělala špatně, že mi čokoládový krém neztuhnul?……..převařila jsem první várku (300ml) smetany 33%???? nebo v čem jsem zklamala…….
Míša Landová
30. 10. 2022 v 19:26A vyšlehala jste krém po vychlazení?
Kateřina
31. 10. 2022 v 8:06ano šlehala, byl celou noc v lednici…..měla jsem to v nádobě k tyčovému mixeru, nahoře byl lehce tuhý, dole tekutý…….
Míša Landová
31. 10. 2022 v 8:31Nejdříve se teplý promixuje tyčákem a druhý den se po vychlazení musí vyšlehat šlehačem s metlami, nikoliv tyčákem. Takto jste to udělala a přesto není pevný?
Kateřina
31. 10. 2022 v 20:26jjj, teplý tyčákem, přes noc vychladit a druhý den robotem metlou…a nic……budu muset vyzkoušet ještě jednou
Lucie
17. 8. 2023 v 4:32Dobry den a co kdyz mam doma jen tyčak? To se krem nepovede vyšlehat? 🙁
Míša Landová
17. 8. 2023 v 7:15U většiny tyčáků je obvykle i šlehací nástavec (metla) … samotným tyčákem (těmi noži) ale krém nevyšleháte, je to jiný přístroj 🙂
Irena
1. 11. 2022 v 7:26omlouvám se, že se pletu do diskuze, ale ještě mne napadlo, jakou jste měla čokoládu? 60%?
Míša Landová
1. 11. 2022 v 12:34ano, na vině může být i špatná čokoláda nebo chybně odměřené suroviny ..
Michaela
4. 11. 2022 v 22:56Dobrý den, ráda bych dort zkusila. Můžete mi prosím napsat kolik gramů dáváte jedlé soli? Psala jste, že používáte odměrku, kolik g má ev. odměrka? Dělala jsem Váš jablečný chlebíček, který je výborný, vláčný, ale cítím tam tu sodu. Mám strach, aby to nebylo stejné i s korpusem. Předem moc děkuji za odpověď a skvělé recepty.
Míša Landová
5. 11. 2022 v 17:04Použila jsem lžičkové odměrky, v nabídce má např. Tescoma. Množství v gramech bude velmi malé a pokud nemáte mikrováhu, nelze přesně odvážit.
Michaela
5. 11. 2022 v 18:27Děkuji za odpověď. Ty hnědé větrníčky na ozdobu, přidala jste kakao do hřehkého těsta nebo samotných větrníčků?
Míša Landová
6. 11. 2022 v 17:33Myslím, že to bylo do obou těst.
Terka
6. 11. 2022 v 9:09Dobry den, nemate tip, co s nevyslehanym zbytkem kremu?
Dekuji!
Míša Landová
6. 11. 2022 v 17:34Krátkodobě se dá uchovat v lednici.
Hanka
13. 11. 2022 v 20:58Dobrý den,
Váš recept mě velmi zaujal, akorát při pročítání jsem zjistila, že je potřeba mikrovlnná trouba, kterou doma nevedeme. Dá se čokoládová poleva připravit i např. na vodní lázni?
Děkuji za odpověď
Míša Landová
14. 11. 2022 v 9:27Ano, určitě dá.
Zuzana
23. 11. 2022 v 14:48Dobrý den Míšo, jde použít něco jiného místo kysaného podmáslí? Třeba řecký jogurt?
Diky
Míša Landová
23. 11. 2022 v 15:59Ano, určitě, jen nařeďte mlékem, aby to nebylo tak husté 🙂
KATEŘINA
23. 11. 2022 v 17:53Dobrý den, Mišo,
Chtěla bych tento dort upéct kamarádce.. Ovšem ona by raději krém ještě s tvarohem. Nemáte zkušenost, jestli by šel vykapany tvaroh přidat do pařížské šlehačky? Popřípadě nějaká alternativa? Já osobně bych ho neměnila, je vynikající 🥳.
Předem moc děkuji.
Míša Landová
24. 11. 2022 v 8:44Tvaroh do pařížské určitě ne 🙁 jedině udělat dva krémy, jeden pařížský a druhý tvarohový, ale dle mého názoru to k sobě moc nejde 🙂 buď jedno nebo druhé.
KATEŘINA
24. 11. 2022 v 9:37Děkuji moc za odpověď. 🤗 přeji krásný den
Zuzana
24. 11. 2022 v 13:19Dobrý den Míšo, moc děkuji za odpověď. Mám ještě jeden dotaz. Krém mi v lednici přes noc úplně ztuhl. Jsem v UK, šlehačku tu máme asi tučnější. Mohu s tím teď ještě něco udělat? Nějak to „naředit“, aby šel krém vyšlehat? Díky moc
Míša Landová
24. 11. 2022 v 19:23To by vadit nemělo, na začátku šlehání lehce zřídne a pak se našlehá.
Veronika
9. 2. 2023 v 12:02Dobrý den, chtěla bych udělat dceři čokoládový dort k narozeninám, ale chtěla bych na něj udělat polevu z bílé čokolády a z tmavé ozdoby. Předpokládám, že když jen vyměním hořkou za bílou, tak to nebude ono. Děkuji za odpověď. Veronika
Míša Landová
9. 2. 2023 v 13:08Předpokládáte správně 🙂 k bílé čokoládě se smetana obvykle používá v poměru 2:1 až 3:1 🙂
Verča
16. 2. 2023 v 12:44Dobrý den, takže mohu použít tento postup? :
středa – upečení korpusu + „založení“ krému
čtvrtek – naplnění korpusu + 1 tenčí vrstva krému kolem dortu
pátek – druhá vrstva krému kolem dokola + čoko poleva + ozdoby
sobota – narozeninový den
Vydrží krém tak dlouho?
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
17. 2. 2023 v 8:50Ano, takto je ideální si přípravu rozdělit 🙂 Krém vydrží bez problému.
Lucie
28. 2. 2023 v 13:04Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu použít místo podmáslí zakysanou smetanu?
Děkuju za odpověď.
Lucie
Míša Landová
28. 2. 2023 v 15:03Přímo u tohoto dortu jsem nezkoušela, ale mělo by fungovat. Jen bych možná naředila smetanu mlékem, podmáslí je přeci jen dost tekuté.
Lucie
28. 2. 2023 v 15:34Moc děkuji za odpověď a raději použijí podmáslí ☺️.
Lucie
19. 3. 2023 v 14:07Dobrý den Míšo, tak dort upečen a skoro už je i snězený a je výborný 😋 Opravdu jemný těsto, jemný vláčný korpus 😋 můžu doporučit a to tmavé dorty téměř nejím. Jen krém jsem udělala trochu jiný. Moc děkuji za recept. Lucie.
Míša Landová
20. 3. 2023 v 13:06Díky, Lucie 🙂
Darina Szotkova
10. 11. 2023 v 16:56Dobrý den, uvádíte všechno v gramech místo litrů..např. 30g oleje je jiný poměr jak 30ml. Mám teda vážit?
Míša Landová
11. 11. 2023 v 15:55Ano, v cukrařině je potřeba přesnost, proto ty gramy. Pokud jsou v receptu uvedeny, vždy važte. U oleje je rozdíl ve váze a objemu, ml nejsou stejné jako gramy.
Lucie
28. 2. 2023 v 15:32Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli můžu použít zakysanou smetanu místo podmáslí?
Předem děkuji za odpověď.
Lucie
Pavlína Kučáková
24. 3. 2023 v 14:17Dobrý den.🙂
Děkuji Vám za tento skvělý recept.
Dneska dort dělám už podruhé ,dcerám k narozeninám 🎂☺☺☺. Minulý rok měl velký úspěch😋 i mě moc chutnal a to nejsem nějaký milovník sladkého atd….
Letos jsem do krému přidala mascarpone. 🙂
Míša Landová
24. 3. 2023 v 16:10Díky 🙂
Míša
30. 3. 2023 v 9:23Dobrý den,
mohu, prosím, na tento krém položit jedlý papír? Nebo je nutné podmazat jiným krémem?
Děkuji 🙂
Míša Landová
30. 3. 2023 v 10:08Já jsem pod jedlý papír dávala vždy jen máslový krém …
Nikisek
6. 4. 2023 v 22:57Dobrý večer Míšo,
Dort vypadá skvostně, budu péct o víkendu.
Chci se zeptat zda se hodí nějaké promazání mezi korpus a krém, nenaruší to nějak konzistenci apod.?
Mám mangovou marmeládu, myslíte že se to vůbec hodi k čokoládě?
Děkuji N.
Míša Landová
8. 4. 2023 v 6:27Pokud máte marmeládu do dortu rádi, klidně použijte. Doporučuji ale řádně vetřít do korpusu, než budete mazat krém. Mango se k čokoládě určitě hodí 🙂
Jana
15. 4. 2023 v 20:05Dobrý večer paní Míšo,vynikající dort,děkuji za recept.Vyzkoušela jsem i Váš čtyřvrstvý čokoládový dort,je to naprosto dokonalé čokoládové mlsání.Mějte se hezky a s pozdravem Jana
Míša Landová
16. 4. 2023 v 20:02Jano, děkuji 🙂
Anna
19. 5. 2023 v 13:09Dobrý den, pekla jsem korpus podle návodu, ale potřeboval ještě asi o 20-30 minut víc v troubě. Pod alobalem se ale povedlo nespálit ho a teď už mi krásně voní 🙂 Děkuji
Míša Landová
20. 5. 2023 v 16:00Každá trouba peče trochu jinak, i když 30 minut už je poměrně dost. Neměla jste menší formu a tím pádem vyšší vrstvu těsta?
Iva
30. 5. 2023 v 21:06Dobrý den Míšo, o kolik mám prosím navýšit suroviny na krém, když budu péct korpus 26cm? Moc děkuji za odpověď 😊
Míša Landová
31. 5. 2023 v 12:22Na blogu je tabulka Jak si upravit recept na velikost vaší formy, kde si to můžete přepočítat 🙂
Linda
1. 6. 2023 v 11:21Nejlepší dort, dnes peču už tak po páté! 🙂
Do korpusu přidávám ještě nasekanou čokoládu a do krému kelímek mascarpone plus nakrájené jahody. Zdobím ovocem, nejčastěji jahody a borůvky. Milovníci sladkého, kterých mám kolem sebe plno, si ho nemůžou vynachválit 🙂
Díky za to! 😉
Míša Landová
1. 6. 2023 v 12:30Vaše vylepšení zní skvěle, díky Lindo 🙂
Veronika
9. 6. 2023 v 12:19Dobrý den, chtěla bych upéct tento korpus, ale oslavenec nemá moc rád kakao. Je možné ho udělat bez něj? A případně jakým množstvím mouky ho nahradit? Děkuju 😊
Míša Landová
9. 6. 2023 v 12:29Doporučuji vybrat si jiný recept, v tomto receptu hraje kakao hlavní roli. Doporučuji např. korpus z Mandlový dort s jahodami 🙂
Sylva
24. 6. 2023 v 19:46Dobrý den, Míšo,
tentokrát nejdu obdivovat Váš krásný dortík a Vaši -pro mě neustále inspirující práci, ale chci se zeptat na dortovou točnu, kterou používáte. Chystám se, si ji konečně koupit, ale nevím, kterou nebo spíše na co si dát při výběru pozor (materiál, velikost…). Některé mi přijdou tak trochu fórové, jestli mi rozumíte. Říkám si, jestli ten dort vůbec unesou….
Děkuji moc za pomoc
Sylva
Míša Landová
26. 6. 2023 v 16:32Tahle točna je obyčejná plastová, pořídila jsem kdysi tuším na aliexpresu. Pokud byste chtěla pevnější na těžké dorty, tak doporučuji kovovou, pořídíte na cukrářských eshopech.
Ludmila
30. 7. 2023 v 13:15Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat pokud na krém (uvnitř) dám rozmražené maliny…nestane se něco?
Míša Landová
30. 7. 2023 v 19:19Maliny klidně dejte, ale vmáčkněte je do krému mražené, nerozmrazujte předem. V dortu pak pozvolna povolí a uchovají si svůj tvar 🙂
Ludmila
31. 7. 2023 v 7:17Děkuji😊
Ještě mě napadlo že bych udělala rozvar…a ten dala na každou vrstvu krému…ale spíše to udělám tak, jak jste psala🙂
Kateřina
17. 8. 2023 v 8:17Dobrý den Míšo, najdu někde u vás recept na korpus z podmaslí, ale ve světlé vanilkové verzi? Případně jak upravit poměry, abych měla světlou verzi? 😊 Děkuji
Míša Landová
17. 8. 2023 v 11:25Recepty s podmáslím najdete spíše u cupcakes, např. tady jen počítejte, že se uprostřed trochu vyboulí.
Tereza
18. 8. 2023 v 20:50Dobry den, dort uz jsem pekla a mel velky uspech. Chci ho zitra upect dceri k narozeninam, ale zjistili ji alergii na bilek. Mohla bych ho v dortu necim nahradit? Moc diky za odpoved.
Míša Landová
19. 8. 2023 v 11:07Můžete zkusit nějakou veganskou alternativu jako je třeba aquafaba nebo bramborový protein, ale těžko říct, zda jak bude fungovat …
Ludmila
6. 9. 2023 v 14:26Dobrý den chtěla bych se zeptat…pokud udělám normálně základ na tu ganage, ale mósto mascarpone dám třeba tučný tvaroh…bude to fungovat?😊děkuji
Míša Landová
6. 9. 2023 v 14:48V tomto receptu žádné mascarpone není …
Ludmila
7. 9. 2023 v 18:12jé promiňte 🙂 popetla jsem si recepty
Alena
14. 9. 2023 v 9:47Dobrý den Míšo,může se péct korpus i v ráfku nebo raději forma co má dno? Děkuji
Míša Landová
14. 9. 2023 v 11:42Pokud ráfek dobře obalíte papírem, tak můžete. Nicméně těsto je řidší a forma se dnem je jistota 🙂
Romča
25. 10. 2023 v 14:32Dobrý den, mohu se zeptat, jestli by nevadilo použít čokoládu, která má více %, např. 74% z Lidlu? Někde jsem četla, že čokolády z Lidlu jsou na pečení a krémy jedny z nejlepších.
A ještě jsem se chtěla zeptat, zda by bylo možné do tohoto dortu umístit na krém želé disk (ovocný disk z želatiny)? Případně nějaké ovocné compoté?
Děkuji.
Míša Landová
25. 10. 2023 v 17:18Recept je postaven na čokoládě 60%, pokud použijete jinou, změní se konzistence i chuť výsledného krému 🙂 Z mého pohledu je Lidl dobrá volba, ale určitě ne nejlepší.
Ano, ovoce v různé podobě samozřejmě přidat můžete.
Ludmila
7. 11. 2023 v 11:24Dobrý den chci se zeptat…pokud si těsto přepočítám dle vaš8 tabulky, je dort vhodný na 30cm průměr?
Míša Landová
8. 11. 2023 v 20:51Ano, ale už to bude opravdu hodně velký dort 🙂
Ludmila
9. 11. 2023 v 10:45Je to na přání☺️jen jsem měla obavu zda se vůbec upeče…s takovým obrem nemán zkušenosti 😅
Denisa Polášková
12. 11. 2023 v 21:54Dobry den, prosim chtela bych se zeptat, jestli muzu vsechen krem vyslehat naraz a potom potrit dort na 2x. Tedy jestli cast uz vyslehaneho kremu muzu nechat v misce a druhy den potrit na hotovo nebo musim cast kremu nechat v nevyslehane podobe a vyslehat az pred potiranim? Moc dekuji za odpoved
Míša Landová
13. 11. 2023 v 7:44Ano, můžete vyšlehat všechen najednou, ale tu zbylou část bude třeba druhý den trochu přišlehnout, protože šlehačka částečně spadne.
Eva
15. 11. 2023 v 11:46Dobrý den! Prosim syn si přeje cokoladovy dort, ale zvenku má být bílý 🙂 Můj dotaz tedy je, prosim poradíte mi čím odmazat zvenku? Moc díky, Eva
Míša Landová
15. 11. 2023 v 13:01Na obmaz můžete použít Sněhový máslový krém nebo jen našlehané mascarpone se šlehačkou.
Kristýna
18. 12. 2023 v 14:22Dobrý den,
čokoládový dort jsem dělala a je úžasný. Budu dělat stejný na letošní oslavu, ale dvoupatrový obdélník 30×40. Dá se z tohoto receptu udělat? Jestli ano, musí se vyztužit mezi dorty brčkami a podložkou, aby se nepropadl?
Děkuji 🙂
Míša Landová
18. 12. 2023 v 21:13Asi bych raději vyztužila, je to sázka na jistotu 🙂
Zuzana
25. 1. 2024 v 8:10Dobrý den, mám dortovou formu 20cm, ale výšku jen 6cm. Bude na tenhle dort stačit? Nebo mám pak průměr 17cm a výšku asi 7,5-8cm. Děkuji moc
Míša Landová
25. 1. 2024 v 9:42Výška 6 cm by měla být dostačující.
Vendula
25. 1. 2024 v 20:17Dobrý den, mohu se zeptat zda po vychladnutí mohu zabalit korpus do folie a dát do druhého dne do lednice. Děkuji 😉
Míša Landová
26. 1. 2024 v 8:59Ano, určitě můžete a není obvykle potřeba dávat ani do lednice.
Klára
1. 3. 2024 v 9:12Dobrý den, na čokoládové zákusky a dorty moc nejsem, ale musím říct, že tento dort je naprostá paráda!!
Delala jsem ho již několikrát, jen sem se chtěla zeptat zda nemáte nějaký fígl jak zabránit okoraní a popraskání krému? I když ho mám v papírové krabici tak po odlezeni je krem vždy lehce okoralý a sem tam prasklý.
Děkuji Vám 🙂
Míša Landová
1. 3. 2024 v 16:51Dort je vhodné obmáznout na dvakrát s několika hodinovým odstupem. Po prvním hrubém obmazu lehce okorá, ale po tom druhém už ne 🙂
Nikola
12. 3. 2024 v 10:18Dobrý den Míšo, šel by tento korpus udělat v bezlepkové formě, když nahradím hladkou mouku stejným množstvím mandlové? Nemám zatím s bezlepkovým pečením zkušenosti. Předem moc děkuji za odpověď i za Vaše skvělé recepty, podle nikoho jiného už nepeču 😊
Míša Landová
12. 3. 2024 v 16:35Obávám se, že tak jednoduché to nebude … použila bych spíše mix bezlepkové mouky, mandlí a škrobu 🙂
Eva
17. 3. 2024 v 14:43Dobrý den, tento dort jsem už jednou dělala a vydařil se skvěle. Teď se chystám znovu k narozeninám…Když do něj dám ovocný želé vklad, můžu něco pokazit?
Míša Landová
17. 3. 2024 v 17:30Vkladem určitě nic nezkazíte 🙂
Kateřina Repková
19. 3. 2024 v 10:35Dobrý den, bude krém “fungovat” i z bílé čokolády ? Popřípadě z kolika % bílé čokolády, předem děkuji za odpověď 😊
Míša Landová
23. 3. 2024 v 10:16Nebude, musela byste si recept upravit.
Eva
27. 3. 2024 v 14:46Dobrý den, chystám se pect dort na narozeninovou oslavu. Průměr dortu 26 Cm. Suroviny na dort vynasobim koeficientem podle Vaši tabulky. Mám vynasobit stejným koeficientem i suroviny na krem? Děkuji předem za odpověď.
Míša Landová
27. 3. 2024 v 18:41Ano, i krém je potřeba navýšit 🙂
Hanka
15. 4. 2024 v 14:05Dobrý den, paní Landová, pekla jsem tento úžasný dort o víkendu. Korpus jednoduchý a chuťově vynikající. Čokoládová krém jsem dělala den dopředu, přesně podle receptu, ale druhý den po vyndání z lednice byl úplně tekutý. Nevím, kde jsem udělala chybu a moc mě to mrzí, protože chuťově byl lahodný. Dort jsem zachránila klasickým krémem z mascarpone, philadelphia a šlehačka atd.
Nevíte, kde mohla nastat chyba? Že by ve šlehačce – 31 %? Nebo měl být krém vyšlehaný do tuha už na začátku?
Děkuji. Hanka
Míša Landová
16. 4. 2024 v 9:00Hanko, chyba byla v tom, že jste si nepřečetla celý postup … 🙁 krém je potřeba druhý den po vychlazení vyšlehat!!! Je přirozené, že je tekutý, podobně jako šlehačka, zpevní až nášlehem. Ale určitě příště volte šlehačku 33%, ta s nižším tukem není vhodná na šlehání.
Martina
21. 4. 2024 v 17:04Dobrý den Míšo,
chtěla bych se Vás zeptat, zda mohu použít jen podmáslí místo kysaného podmáslí. Žiji v zahraničí a kysané podmáslí jsem tu nesehnala. Nebo je to oboje stejné?
Předem děkuji,
Martina
Míša Landová
22. 4. 2024 v 8:55Martino, u nás se prodává pouze to kysané, takže nemám porovnání … můžete místo něj ale použít třeba kefír nebo i zakysanou smetanu 🙂
Martina
14. 5. 2024 v 11:25Dobrý den,
ráda bych upekla dort dcerce k narozeninám, ale s dorty zkušenosti nemám a trochu tápu v postupu. Pokud se má dort nejdřív obmazat slabou vrstvou krému, pak nechat přes noc v lednici, a pak teprve se dává silná vrstva krému a zdobí čokoládovou polevou? A pak zas na den do lednice? Dort potřebuji na neděli. Tzn. ve čtvrtek udělat krém, v pátek upéct korpus, naplnit a obmazat slabou vrstvou krému a dát do lednice a v sobotu pak obmazat silnou vrstvou krému a dozdobit? A nechat odležet do neděle? Mockrát děkuji, bojím se, abych to nezkazila a dcera nebyla bez dortu :).
Míša Landová
14. 5. 2024 v 15:01Martino, ano, to jak píšete, je to ideální postup. Ve čtvrtek si připravíte základ krému a můžete si klidně upéct i korpus. V pátek korpus prokrojte, krém vyšlehejte, dort promažte a obmažte slabou vrstvou. Zbytek krému uschovejte do lednice, druhý den lehce prošlehněte a naneste kolem dortu silnější vrstvu. Nicméně jde to udělat i tak, jak je psáno v postupu, tedy rovnou po promazání obmazat silnější vrstvou 🙂 Na IG mám k tomuto dortu video postup, mohlo by Vám to pomoct.
Martina
14. 5. 2024 v 15:43Mockrát děkuji za rady :). Video mi určitě taky moc pomůže. 🙂 Hezký den.
Lenka
18. 5. 2024 v 14:07Dobrý den, Míšo, moc děkuji za Vaše recepty, peču podle Vás pro své dcery již dlouho a vždy sklidily velký úspěch. Mladší dcera si letos přeje k narozeninám čokoládový dort, ale bohužel jí před pár týdny zjistili alergii na bílkovinu kravského mléka. Aktuálně dělám pokusný minidort, abych měla jistotu, že se to bude na ostro dát jíst 🙂 Teď v lednici chladím pařížskou šlehačku z veganské 31% smetany a 70% čokolády (60% bez obsahu mléka jsem bohužel neobjevila), možná budu muset doslazovat, ale uvidíme. Spíš si lámu hlavu nad korpusem – v záloze mám Váš kakaový, ale ráda bych aby to mělo opravdu čokoládovou chuť, jenže v tomto receptu je podmáslí. Pak jsem objevila Vás čtyřvrstvý čokoládový, kde je spodní vrstva spíše podobná brownie, ale to asi není v kombinaci s pařížskou šlehačkou úplně to co hledám. Nemáte prosím vyzkoušeno něco, co by mohlo fungovat?
Míša Landová
21. 5. 2024 v 10:00Naštěstí už je dnes nabídka veganských výrobků široká a prodává se i mléčná a bílá čokoláda bez mléka. Zkuste buď zdravé výživy nebo eshop Petry Stahlové, je to veganská cukrářka. Pokud jde o korpus, tak já osobně mám radši piškotové kakaové. Čokoládový korpus je hodně hutný a ne vždy se povede jak má. K pařížské bych volila spíše ten lehčí …
Dita
29. 5. 2024 v 14:32Dobrý den,
dort jsem pekla poprvé na narozeninovou oslavu a hned sem všem musela poslat odkaz na recept 🙂 hříšně výborný! Mám jen dotaz, Váš recept jsem i náhodou našla na instagramu Dr. Oetkera sdílený v lednu 2022. Doufám, že Vás ti kulišáci „nevypekli“ a nepřipisují si Vaše zásluhy. Posílám odkaz na příspěvek: https://www.instagram.com/p/CYOXXMGrB-W/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
Mějte sladký den,
Dita
Míša Landová
29. 5. 2024 v 19:45Dito, díky, jste všímavá. Recept vznikl ve spolupráci s Dr. Oetker, takže je naprosto v pořádku, že ho mají na svém profilu 🙂
Terka
18. 6. 2024 v 12:47Dobrý den, na kolik porcí je tento dortik? Děkuji, hezky den
Míša Landová
19. 6. 2024 v 8:26Velikost porcí je individuální, ale takových 8-10 z dortu bude určitě.
Lucie S.
6. 8. 2024 v 7:34Dobrý den, dort jsem pekla a byl výborný, přidávala jsem teda ještě maliny jak do vnitř tak i jako ozdobu a všichni si na oslavě mlaskali 🙂, chtěla jsem se vás však zeptat jestli by tento dort šel jakoby rozložit, že bych udělala jako mini dortíky. Potřebovala bych tak 30 mini dortíků, budu péct známé na oslavu. Jestli by šlo to těsto vylít na plech a pak z něj vykrojit kolečka? Že bych teda vykrojila kolečka a potřebovala bych jich teda 60 tím pádem pak bych plnila tím krémem. Pokud by to tedy šlo, tak udělat těsto ze dvojité dávky myslíte? a jak dlouho tak cca péct? A krém si myslíte, že by mohl stačit, na těch 30 mini dortíků?
Míša Landová
6. 8. 2024 v 7:50Určitě můžete udělat i formou mini dortíků, nicméně potřebné množství Vám neřeknu, nemám vyzkoušeno. Zároveň záleží, jak velké dortíky budete dělat 🙂 korpus klidně upečte ve větší formě či plechu, propečenost je nejlepší ověřit špejlí 🙂
Petra
12. 8. 2024 v 8:10Dobrý den, dort už jsem jednou pekla a byl výborný! Stejně jako vše co jsem zatím z Vašich receptů vyzkoušela. Nyní se na dort chystám znovu a chtěla bych poprosit o radu… Budu ho péct večer, den před oslavou. Minule mi do druhého dne popraskal obmaz. Poradíte mi prosím, jak tomu předejít? Děkuji
Míša Landová
12. 8. 2024 v 19:31Je dobré obmazat dort na hrubo a druhý den až na čisto, případně obmazat silnější vrstvou krému.
Ludmila
20. 8. 2024 v 15:47Dobrý den, Míšo,
chtěla bych Vám poděkovat za úžasný recept na výborný dort. Pekla jsem ho synovi k narozeninám. Při kompletaci jsem uprostřed vytvořila dutinu, kterou jsem vyplnila lentilkami. Nadšení bylo obrovské… jak z chuti, tak z valících se lentilek po rozkrojení 😁
Míša Landová
21. 8. 2024 v 8:24To mě moc těší, děkuji 🙂
Anet
19. 9. 2024 v 16:12Dobrý den,
poprvé jsem pekla podle vašeho receptu. Upekla jsem korpus a vypadal, že se povedl. Po vychladnutí jsem chtěla korpus nakrájet, ale začal se drolit a rozpadat, nemohla byste mi, prosím, poradit čím to muže být? Recept jsem dodržela přesně, velikost formy stejná, dívala jsem se i na vaše video na instagramu…
Míša Landová
19. 9. 2024 v 18:57Nikdy se mi nestalo, napadá mě jedině přílišné tření či šlehání másla, cukru a vajec …
Markéta
11. 10. 2024 v 8:23Dobrý den Míšo, dá se prosím tento korpus péct v ráfku?Nebo je lepší dortová forma s dnem?
Moc děkuji a přeji krásný den.
Markéta
Míša Landová
11. 10. 2024 v 9:08Těsto je řidší, proto doporučuji formu se dnem 🙂
RadkaStana
17. 10. 2024 v 18:38Dobrý den,
korpus mám krásný, ale teď stojím před přípravou čoko krému a opravdu nedokážu nikde dohledat bod varu šlehačky? Máte pro mě nějakou radu? Předem děkuji za odpověď a úžasný blog…
Míša Landová
18. 10. 2024 v 7:36Smetana by neměla vařit, stačí, když bude dostatečně horká, aby rozpustila čokoládu 🙂
Průměrné hodnocení z 12 recenzí:
4.67