Původně jsem chtěla udělat Triple mousse cake, tedy tříčokoládový pěnový dort, po kterém jsem už delší dobu pokukovala. Jenže mě pořád tak nějak odrazovalo použití želatiny, se kterou zatím nejsem moc velký kamarád. Pak jsem ale objevila tenhle úžasný čokoládový dort se čtyřmi vrstvami a bylo rozhodnuto. Ten jsem prostě musela vyzkoušet. Navíc svátek maminek za dveřmi, takže proč nespojit příjemné s užitečným 🙂
Základ dortu tvoří čokoládový korpus bez mouky, na něm je vrstva čokoládového cheesecaku, pak čokoládová pěna (bez želatiny) a navrch čokoládová ganache. Absolutní čokoládová bomba, výhradně pro milovníky čokolády. Myslím, že nic tak „čokoládového“ jsem sama ještě nejedla. Byla jsem příjemně překvapená, protože chutnal ještě lépe, než jsem čekala. Navzdory velkému množství čokolády, téměř 700 g, není dort příliš sladký, jednoznačně vyniká bohatá chuť čokolády. Dort je poměrně sytý, ale není těžký. Opravdu těžko říct, která vrstva je nejlepší :o) Pokud se rozhodnete dort vyzkoušet, použijte opravdu dobrou, kvalitní čokoládu. Rozdíl je hrozně znát a čokoláda tady hraje hlavní roli. Já jsem ve všech vrstvách použila 52% čokoládu.
Dort se skládá ze 4 vrstev, ale jeho příprava není vůbec složitá. Pečou se pouze dvě spodní vrstvy, další dvě se připravují za studena. Pokud máte dvě dortové formy o průměru 23 cm, můžete korpus i cheesecake upéct najednou. Já jsem si cheesecake upekla den předem, aby mi přes noc ztuhl a dobře se přenášel. Pak už jsem si upekla jen korpus a po vychladnutí sestavila jednotlivé vrstvy na sebe.
Je pravda, že jsem byla při přípravě dortu trochu na rozpacích, protože jednotlivé vrstvy nevypadaly moc přitažlivě, ale nevzdala jsem to a výsledek stál opravdu za to. Takže pokud jste stejní milovníci čokolády jako já, neváhejte a pusťte se do toho.
Čokoládový korpus
85 g másla
200 g hořké čokolády
1 lžička instantní kávy
4 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
70 g třtinového cukru
Troubu předehřejte na 160-165 stupňů. Dortovou formu o průměru 23 cm si vyložte pečícím papírem. Čokoládu, máslo a kávu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Dobře promíchejte a nechte vychladnout. Pak vmíchejte žloutky a vanilkový extrakt. Bílky vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Opatrně po částech vmíchejte do čokoládové směsi. Přendejte do připravené dortové formy a dejte péct asi na 25 minut do vyhřáté trouby. Dort vyběhne do výšky, okraje budou pevné, ale střed dortu ještě měkký. Nechte vychladnout, pak opatrně vyndejte s formy. Korpus trochu spadne, je velmi křehký, vršek se může lehce drobit.
Čokoládový cheesecake
140 g hořké čokolády
450 g krémového sýra nebo mascarpone
100 g krupicového cukru
2 vejce
2 lžíce holandského kakaa
2 lžíce zakysané smetany
1 lžička vanilkového extraktu
Troubu předehřejte na 160-165 stupňů. Dortovou formu o průměru 23 cm si vyložte pečícím papírem. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě. Sýr vyšlehejte, přidejte cukr a kakao. Šlehejte do krémova. Přidejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Na nízké otáčky všlehejte vejce, jedno po druhém. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a dobře promíchejte. Nalijte do připravené formy a dejte na cca 30 minut péct do vyhřáté trouby. Nechte vychladnout, pak uložte alespoň na pár hodin do lednice. Já pekla tuhle vrstvu den předem, takže mi krásně ztuhla.
Čokoládová pěna
375 ml smetany ke šlehání min. 33%
200 g hořké čokolády
1/2 lžičky instantní kávy
Čokoládu rozpusťte, vmíchejte kávu a nechte při pokojové teplotě zcela vychladnout. Smetanu vyšlehejte do tuha. Opatrně vmíchejte rozpuštěnou čokoládu do vyšlehané smetany. Ze začátku to bude vypadat, že se čokoláda od smetany odděluje, ale míchejte dál, po čase se vše krásně spojí. Je opravdu důležité, aby čokoláda byla studená.
Čokoládová ganache
150 ml smetany
150 g hořké čokolády
Nasekanou čokoládu zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Nechte chvilku zchladnout, aby ganache zhoustla.
Sestavení dortu
Vychladlý korpus dejte na tác, na kterém budete servírovat. Na něj položte opatrně vrstvu cheesecaku a navrch rozetřete vrstvu čokoládové pěny. Já jsem část pěny použila i na boky dortu, protože spodní vrstvy nebyly moc rovné. Můžete klidně použít dortový ráfek kolem dortu, abyste pěnu měli zarovnanou. Takto připravený dort dejte na pár hodin vychladit do lednice. Pak si připravte čokoládovou ganache a dort polijte. Na bocích dortu si můžete pomoct dlouhý plochý nožem. Ganache by měla být hustší, aby se lépe roztírala a nestekla rychle z dortu. Pokud byste nechtěli potírat boky dortu, ale jen vršek, bude vám stačit jen 100 ml smetany a 100 g čokolády.
Dort je dobré nechat přes noc chladit v lednici, aby se jednotlivé vrstvy krásně propojily. Při krájení doporučuji nůž předem namočit do horké vody. Před servírováním nechte chvilku při pokojové teplotě.
Všem maminkám k dnešnímu svátku všechno nejlepší :))
inspirace z webu http://finebaking.blogspot.cz
61 Komentáře
Ljiljana
12. 5. 2014 v 3:30Its beautiful, you did a great job. Looks so creamy and delicious :))
Víkendové pečení
12. 5. 2014 v 10:18Thank you, Ljilja :)) it was good thanks your great recipe :o))
Anonymní
29. 5. 2014 v 14:36Ahoj, chtěla jsem se zeptat jestli se dá něčím nahradit vanilkový extrakt? 🙂
Víkendové pečení
29. 5. 2014 v 14:45Ahoj, je možné nahradit vanilkovým cukrem, doporučuji ale ten s pravou vanilkou. Určitě ale nepoužívat umělou vanilkovou esenci 🙂 ta je hrozně aromatická a přebila by i chuť čokolády :o))
Anonymní
29. 5. 2014 v 14:49Děkuju moc 🙂
Anonymní
29. 5. 2014 v 14:50Jinak skvělej recept! Budu ho mamince dělat k narozeninám :))
Víkendové pečení
29. 5. 2014 v 14:58Tak držim palce, ať se podaří :))
Anonymní
29. 5. 2014 v 15:13Ahoj nemuzu dat misto toho trtinovyho cukru normalni krystal. cukr? 🙂
Víkendové pečení
29. 5. 2014 v 15:34Ahoj, neměl by být problém nahradit krystalem nebo krupicí, někdy se prostě musí improvizovat :))
Romana
14. 3. 2024 v 9:43Dobrý den, moc děkuji za recept a postup. Pusinky jsou nádherné. Mohu s nimi ozdobit dort s polevou z čokoládové ganáže? Vydrží na něm pusinky do druhého dne?
Děkuji za odpověď.
Míša Landová
15. 3. 2024 v 10:13Rádo se stalo, ano, pusinky sice lehce natáhnou vlhkost, ale tvar by si udržet měly 🙂
Jitka K.
9. 6. 2015 v 12:58Naprosto luxusní!
Ač dávám přednost spíše mléčné a bílé čokoládě, tenhle dort je jednoduše božský!
Víkendové pečení
9. 6. 2015 v 13:45Jitko K., děkuji 🙂 souhlasím s Vámi, je moc dobrý, i když také trochu náročnější na přípravu 🙂
Jitka K.
10. 6. 2015 v 16:04Zrovna v troubě peču Váš cheesecake s ovocem. Provoněl nám celý dům a už se na něj těším, jen aby se povedl.
Už nepotřebuji žádnou jinou kuchařku, stačí mi Váš blog, to je záruka opravdu luxusních výrobků! Moc děkuji!
Víkendové pečení
10. 6. 2015 v 18:30Jitko, moc děkuji za Vaše milá slova, je to pro mě motor do dalšího pečení 🙂 to je náhoda, před chvíli jsem cheesecake také dopekla 🙂 zatím mě nikdy nezklamal a všem moc chutná, tak snad bude i Vám. Jen nechat přes noc v lednici 🙂 mějte se fajn. Míša
Unknown
17. 2. 2016 v 7:36tak toto vyzerá veľmi nebezpečne a luxusne, budúci víkend sa ide na to 🙂
Víkendové pečení
17. 2. 2016 v 7:48Ivano, děkuji 🙂 určitě vyzkoušejte, je moc dobrý 🙂
Anonymní
3. 10. 2016 v 14:42Není mi jasná jedna věc při výrobě čokoládové pěny, přece když ji nechám zcela vychladnout, čokoláda mi ztuhne. Pak ji těžko smíchám se šlehačkou. Jak je to tedy myšleno. Děkuji. Jana
Víkendové pečení
3. 10. 2016 v 16:53Jano, čokoláda Vám tak rychle neztuhne, ztvrdne až po delší době. Postup chápete správně, čokoládu rozpustit, nechat zchladnout, ale musí být stále tekutá, a vmíchat do smetany …
Eli
5. 12. 2016 v 13:18Famózní, luxusní 🙂
Víkendové pečení
5. 12. 2016 v 13:52Děkuji :))
Anonymní
3. 1. 2017 v 12:16Tak už vím,co příští týden upeču mamce k 60. narozeninám. Vypadá to dokonale. Nezkoušela jste mezi vrstvy dát ovoce? Lákají mě maliny nebo višně, mamka to miluje:).
Váš blog zbožňuju. Kdykoliv potřebuju inspiraci na něco dobrého,vím,že u Vás uspěju:). Lucka
Víkendové pečení
3. 1. 2017 v 14:23Lucko, tak to jsem ráda, že Vás dort zaujal. Pokud je maminka čokoholik, tak jí bude určitě chutnat. Kombinaci s ovocem jsem nezkoušela, já osobně ho k čokoládě moc nemusím 🙂 ale zřejmě by to šlo. Jinak na blogu mám Čokoládový dort s višněmi, také moc dobrý 🙂 můžete vyzkoušet.
Anonymní
20. 1. 2017 v 10:52Dobrý den,
dnes dodělavám tento dort a nyní se mi stalo, že po vyšlehaní smetany a přidáváním čokolády, se to nespojilo a čokoláda ztuhla na malé kousky, takže to rozhodně není pěna. Chtěla bych se zeptat, zda se šlehá smetana vychlazená (jak to dělám vždy)? Nebo je možné, že jsem nechala čokoládu až moc vychladnout? Děkuji, Jarka
Víkendové pečení
20. 1. 2017 v 15:51Jarko, zdravím Vás, podle mého odhadu byla čokoláda spíš ještě asi "teplá" a při spojení se studenou smetanou ztuhla. Smetanu také vždy šlehám studenou, myslím, že jinak by se asi nevyšlehala.
Darina
27. 8. 2021 v 15:45Dobrý den, taky se mi to preslehalo.🤔 toho jsem se trochu bála. Při přidání čokolády do slehacky se to oddelilo přesně, jak popisovala paní výše. Zkoušela jsem míchat tak dlouho až z toho bylo coko máslo.. no tak budeme mít nutellu 😅 takže jdu zkusit ještě jeden pokus a nechám tedy ještě mnohem déle chladnout. Snad vyjde. Jinak to vypadá taky skvěle.
Anonymní
20. 1. 2017 v 16:02Dobrý den, děkuji za zprávu a názor. Nicméně jsem udělala dvě věci – koupila jsem jinou šlehačku a ušlehala jsem ji ručně a dala jsem tam tu čokoládu už ne tak studenou a udělalo to moc fajn pěnu. Mockrát děkuji za tento recept a inspiraci na Vašich stránkách. Věřím, že bude všem chutnat. ��
Víkendové pečení
20. 1. 2017 v 16:31Tak to moc ráda slyším, že jste si tak skvěle poradila 🙂 pokud máte rádi čokoládu, věřím, že bude chutnat 🙂 pěkný víkend.
Anonymní
11. 8. 2017 v 15:55Dobrý den, prosím můžete mi poradit jak mám dat na tak křehký korpus druhou cheesecakovou vrstvu? Vunec nevim jak to udelat, aby se to celé nerozpadlo. Korpus se chladí a cheesecake je v troubě. Moc dekuju za odpověď. Ela
Víkendové pečení
11. 8. 2017 v 18:12Elo, zdravím, cheesecake je potřeba pořádně vychladit, ideálně přes noc i ve formě. Jinak doporučuji, na cheesecake položit korpus a společně pomocí dvou táců překlopit vzhůru nohama. Cheesecake je totiž i po vychlaadnutí hodně křehký a špatně se přenáší, proto je lepší to takto otočit 🙂 a teprve až pak z cheesecaku sloupnout pečící papír, kterým bylo vyložené dno formy 🙂
Anonymní
4. 2. 2018 v 12:51Dobrý den, chtěla jsem se zeptat mám dortovou formu o průměru 24, myslíte že dort mohu upéct v této? Děkuji za odpověď.
Víkendové pečení
4. 2. 2018 v 15:31Ano, klidně použijte formu 24 cm, je to jen malý rozdíl 🙂
Esleranda
11. 2. 2018 v 21:19Nejdříve jsem podle vašich stránek zkoušela Kubánský dort a jako druhý jsem si vybrala tento, pro syna k 6. narozeninám, miluje čokoládu a tento dort je prostě úžasný, dle vašeho receptu jsem ho zvládla hravě a to s dorty nemám skoro žádnou zkušenost. Už mám vybraný další 🙂 Eli R.
Víkendové pečení
12. 2. 2018 v 7:16Eli, tak to mě moc těší 🙂 jste šikovná, tenhle dort určitě nepatří k jednodušším, takže jen tak dál 🙂 děkuji a mějte se fajn. Míša
Kateřina
9. 5. 2018 v 17:28Dobrý den, jste pro mě neuvěřitelnou inspirací. Moc ráda podle Vašich receptů peču.Takže velice děkuji.A jen ze zvědavosti….jakému sýru u tohoto receptu dáváte přednost ? 🙂 Katka
Víkendové pečení
9. 5. 2018 v 19:24Díky, to mě moc těší 🙂 na cheesecake obecně používám čerstvý sýr Cream cheese classic z Lidlu, stříbrnošedá krabička 🙂 chuťově velmi příjemný a cheesecake je s ním super. Philadelphia je dle mého názoru zbytečně drahá 🙂
Anonymní
23. 7. 2018 v 15:20Dobrý den,
mám trochu obavy z čokoládové pěny.Kdybych svařila čokoládu se šlehačkou, tak jako na pařížskou šlehačku, byl by výsledek hodně rozdílný? lenka
Víkendové pečení
24. 7. 2018 v 7:28Lenko, zdravím, ano, dalo by se to takto nahradit, jen konzistence a chuť bude trochu jiná 🙂 pěna je na rozdíl od pařížské šlehačky taková jemnější, nadýchanější .. nicméně myslím, že tou pařížskou nic nezkazíte, já osobně ji mám radši než tu pěnu 🙂
Anonymní
24. 7. 2018 v 15:16Děkuji za odpověď a těším se na nové recepty:-)
Lenka
Anonymní
17. 8. 2018 v 7:54Dobrý den,
jsem "bezlepková" a shodou okolností jsem na dovolené ochutnala hodně podobný dortík. A jelikož byl opravdu úžasný, ráda bych si upekla obdobný i doma. Vše je mi celkem jasné, jen při přípravě pěny píšete vmíchat inst.kávu do rozpuštěné čokolády. Tou kávou míníte hotovou (zalitou) kávu nebo jen "suché" granulky? Jinak máte nádherné dortíky, jen se na ně srdce směje 🙂 Děkuji za inspiraci (hlavně bezlepkovou) a přeji krásný den 🙂 Dáša
Víkendové pečení
19. 8. 2018 v 12:05Dášo, káva je myšlena jen suché granulky 🙂 zamíchat do teplé čokolády, aby se rozpustila. Nicméně pokud kávu vynecháte, nic se nestane, jen trochu zvýrazňuje chuť čokolády 🙂
Snažím se přidávat občas i něco "bez mouky", protože vím, že bezlepkářů je čím dál více a v nabídkách cukráren toho obvykle moc není 🙂 tak ať se dort vydaří 🙂
Adrim
19. 3. 2019 v 5:23Dobrý den, dortík vypadá luxusně. Syn by chtěl letos dort s kinder dobrůtkami nahoře, myslíte, že je tento dort k takovému zdobení vhodný? Není díky pěně moc měkký a ozdoby by pak nedržely?
A jakou doporučujete čokoládu, stačí když má 52% třeba jakákoliv z obchodu anebo je nějaká konkrétní třeba raději z cukr. potřeb? Děkuji
Víkendové pečení
19. 3. 2019 v 9:28Pokud necháte dort předem dobře ztuhnout a neposkládáte tam kilo dobrot, tak by to neměl být problém 🙂 momentálně používám belgickou čokoládu Callebaut, ale klidně si vystačíte i s nějakou kvalitnější tabulkovou z obchodu, ideálně 50-60%. Pěkný den.
Adrim
18. 4. 2019 v 6:56Dobrý den, dnes a zítra jdu na to, děkuji. Ještě prosím dotaz, hodí se k tomu dát pod čoko pěnu nějaké malé ovoce třeba borůvky nebo maliny?
Víkendové pečení
18. 4. 2019 v 12:40Pokud bych měla vybrat, tak spíše maliny, ty se k čokoládě hodí více 🙂
Darina
27. 8. 2021 v 21:33Dobrý den, Míšo, dort vypadá skvostne, takže jsem se rozhodla jej udělat pro manžela k narozkam. Všechno ok až do doby coko pěny! Já to proste fakt nechápu, proč mi to nejde. Třetí várka se nepovedla. Vmichavam coko nejchladnejsi než začne prituhavat, ale po styku se slehackou se proste vždycky rozkouskuje. Je třeba nechat vyslehanou šlehačku ohřát na pokojovou teplotu? Už fakt nevím, co udělat jinak. 3.varku, jsem se rozhodla už neznicit, takže jsem šlehačku “precedila” přes síto, coko znovu ohrala a postupně zamichála. No uvidím co se do rána stane. Snad to zhuhne. 🙈
Míša Landová
27. 8. 2021 v 21:59Zkuste to obráceně, vmíchat lehce ušlehanou smetanu po malých částech do čokolády … a čokoláda musí být úplně studená 🙂
Lucie
3. 9. 2021 v 20:53Dobry večer,chtela jsem se zeptat,zda mohu mezi cokoladove vrstvy pridat i malinove pyré.A oud ano,tak mezi ktere,by to bylo nejlepší,dekuji za odpověď.Miluji vaše recepty jsou skvělé.
Míša Landová
5. 9. 2021 v 18:05Do tohoto typu dortu samotné pyré moc vhodné není 🙂
Lenka
10. 5. 2023 v 13:57Dobrý deň, prosím vás, myslite, že by som mohla použiť formu s priemerom 20cm? Či je to príliš malé? Ďakujem za odpoveď.
Míša Landová
10. 5. 2023 v 14:16Ano, můžete, jen dort pak bude vyšší.
Michaela
20. 11. 2023 v 11:53Tenhle skvělý dort, je naprosto nepopsatelným zážitkem. Všem vřele doporučuji a hodnotím 10ti hvězdami. Děkujeme Míšo
Míša Landová
20. 11. 2023 v 16:38Děkuji 🙂
Katka
7. 1. 2024 v 22:03Dobrý den, chápu správně, že se cheescake peče bez těch sušenek dole, jak je to obvyklé? pročítala jsem, jak ho pak dostat na korpus, snad se to povede, trochu se toho bojím. Ale vypadá to jinak skvěle. Děkuji.
Míša Landová
8. 1. 2024 v 8:51Ano, chápete to správně 🙂 je potřeba ho nechat dostatečně vychladit a pak je lepší na cheesecake položit korpus a otočit 🙂
Andrea
21. 3. 2024 v 20:53Naprosto dokonalý, můj čokoládový favorit! Děkuji za váš blog, péct podle vašich receptů je zárukou úspěchu.
Míša Landová
23. 3. 2024 v 10:30Andreo, moc děkuji.
Kateřina
23. 8. 2024 v 13:03Lze upect vrstvu cheesecake primo na korpusu, tak jak se to dela u klasickeho cheesecake? A vynechat tak ten krok přenášení vrstvy na korpus?
Míša Landová
23. 8. 2024 v 13:49Teoreticky asi ano, nikdy jsem ale v tomto případě nezkoušela.
Jana Tomková
29. 10. 2024 v 17:11Úžasné recepty, I pro bezlepkovou dietu.
Míša Landová
31. 10. 2024 v 10:16Děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 4 recenzí:
5