Menu
Bezlepkové / Dorty

Bezlepkový jahodový dort

Bezlepkovému pečení se věnuji jen okrajově a obvykle si vystačím zcela bez mouky. Tím mám tedy na mysli tu bezlepkovou 🙂 Do dortového korpusu se mi jako náhrada klasické mouky osvědčily mleté mandle, díky kterým je korpus vláčný a nadýchaný. Pak už stačí přidat jen kvalitní kakao a trochu kukuřičného škrobu a vynikající bezlepkový korpus je na světě. Nebo možná spíš na stole? 🙂

Z hlediska bezlepkové diety je většina krémů bez problémů, takže si dort můžete v podstatě naplnit čímkoliv. Pozor jen na instantní směsi či náplně, tam by se mohla skrývat hrozba. Já naštěstí nic podobného nepoužívám, navíc jsem se řídila přáním oslavence. Dort měl být plný jahod a lehkého šlehačkového krému 🙂

Takže vzhůru do pečení 🙂

Bezlepkový kakaovo-mandlový korpus (průměr 22-23):

8 bílků

7 žloutků

180 g cukru krupice

80 g rostlinného oleje

90 g jemně mletých mandlí

50 g kakaa

35 g kukuřičného škrobu

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 22-23 cm vyložte pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Nejdříve šlehejte samotné bílky na střední rychlost, až se vytvoří bílá pěna, začněte pomalu přisypávat cukr. Po zašlehání zvyšte otáčky na maximum a vyšlehejte do tuha.

Žloutky vyšlehejte za postupného přilévání oleje do pěny. Přidejte k vyšlehaným bílkům a dobře stěrkou promíchejte.

Přidejte mleté mandle, promíchejte, pak prosáté kakao a kukuřičný škrob. Míchejte opatrně, lehce těsto obracejte. Přendejte do připravené formy, uhlaďte a dejte péct do vyhřáté trouby. Asi po 25-30 minutách stáhněte troubu na 160 stupňů a korpus dopékejte, přibližně dalších 20 minut. Špejlí si ověřte, že je korpus propečený. Peče se trochu déle, než klasický s moukou.

Zároveň si dejte do trouby nahřát ještě jeden plech, kterým pak upečený korpus ihned po vytažení z trouby přiklopte. Korpus tak bude chladnout pozvolna, nebude vysychat a zůstane hezky vláčný.

Po vychladnutí opatrně ořízněte boky formy a korpus vyklopte. Zabalte do folie a dejte do chladu.



Šlehačkový krém s jahodami:

300 g mascarpone

600 g smetany ke šlehání 33%

50-60 g cukru krupice (případně více dle chuti)

čerstvé jahody ca. 700 g

Mascarpone, šlehačku a cukr společně vyšlehejte. Cukr si klidně přidejte, já mám radši přirozenou chuť neslazené smetany.

Jahody omyjte, část si ponechte stranou na ozdobu, zbytek rozkrájejte na menší kousky.

Sestavení dortu

Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tak tři pláty. První plát položte na tác a lehce mázněte krémem. Rozložte polovinu pokrájených jahod a zakryjte krémem. Ten vetřete i mezi jahody a uhlaďte do roviny. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte.

Postup zopakujte na druhém plátu, uzavřete třetím, který také lehce přimáčkněte. Dort nejdříve obmažte lehce, vyplňte případné mezery po stranách. Pak naneste silnější vrstvu a uhlaďte hezky do roviny. Perfektně se na to hodí dlouhý rovný nůž nebo nerezová stěrka. Dejte chladit na pár hodin do lednice.


Čokoládová poleva

100 g čokolády 50-60%

100 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu dejte do misky, zalijte horkou smetanou a nechte chvilku odstát. Pak stěrkou vymíchejte do hladka. Polevu nechte zchladnout a mírně zhoustnout. Pak pomocí lžičky nebo cukrářským sáčkem nanášejte na kraj vychlazeného dortu. 

Pokud vám poleva po dortu příliš rychle stéká, nechte ji ještě trochu zhoustnout. V opačném případě, je-li příliš hustá, je potřeba ji opatrně zahřát. Množství polevy je orientační, zbylou můžete uchovat v lednici pro další použití.

Ještě než poleva zcela zatuhne, ozdobte čerstvými jahodami. Abych zachovala bezlepkovou variantu dortu, použila jsem na ozdobu makronky a sněhové pusinky, které jsou přirozeně bez mouky. 


Vytisknout recept

87 Comments

  • Anonymní
    14. 3. 2018 v 16:43

    Teda Míšo, ten je zase nádherný!! Opravdu krásná umělecká díla vytváříte! Při pohledu na Vaše mini bochánky jsem přemýšlela, čím to je, že povýšíte často zcela obyčejný recept na skvost. Už jsem na to přišla – dokážete totiž celou koncepci fotky doladit, máte pro to cit a vkus, vše má své místo, nic tam není zbytečně. Každý detail je na fotce důležitý. A Vy umíte vybrat ty správné detaily a krásně fotíte…jooo, když člověk něco umí, tak je inspirativní na to koukat! A pro nás, návštěvníky Vašeho webu, je to radost! Děkuji a přeji Vám hezké dny, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 3. 2018 v 5:38

      Mileno, moc děkuji 🙂 Vy mě vždycky dokážete tak potěšit 🙂 ano, fotka je určitě důležitá, ne vždycky se mi povede, tak jak bych si představovala a někdy je to dost náročné 🙂 jinak děkuji za stálou přízeň a přeji pěkné snad už jarní dny 🙂

      Odpovědět
  • Marcela
    14. 3. 2018 v 20:24

    Míšo opravdu nádherný luxusní dort. Koukám, že už jdete do čerstvých jahod. Určitě vyzkouším. Taky bych to tak chtěla umět.
    Těším se vždy na vaše výtvory.
    Marcela

    Odpovědět
    • Anonymní
      14. 3. 2018 v 22:17

      Tak Míšo,opět bodujete a ten dort určitě vyzkouším,jenom ještě chvíli počkám až budou mít jahody lepší chuť.Překvapilo mě,jak perfektně máte tím krémem potažený dort a celkově krásně vyladěný design.Děkuji za inspiraci,zdravím a asi za všechny si přeji,ať Vás to ještě dlouho baví.Iva Žemli

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 3. 2018 v 5:39

      Marcelo, moc děkuji 🙂 já osobně bych do jahod ještě nešla, ale bylo to přání oslavence 🙂 kupodivu byly naštěstí docela dobré 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 3. 2018 v 5:41

      Ivo Žemli, moc díky 🙂 určitě počkejte do sezony, kdy jsou jahody mnohem lepší než teď 🙂 ano, s krémem to jde celkem dobře a případné nerovnosti zamaskuje poleva a zdobení 🙂 mějte se fajn a díky za přízeň.

      Odpovědět
  • Lenulka233
    15. 3. 2018 v 13:22

    Míšo, opět krásná čistá práce. Prostě nádhera!! Chtěla bych se zeptat, kdybych chtěla udělat polevu z bílé čokolády, bude tam stejný poměr čokolády a smetany? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 3. 2018 v 20:30

      Lenko, děkuji 🙂 u bílé je poměr jiný, smetana a čokoláda 1:3, jinak by to bylo moc tekuté 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 3. 2018 v 13:44

    Míšo,nádhera…ještě bych se musela naučit péct makronky. Pro mě zatím skončí snažení o ně prostě ,,piškotem,, navíc každým jiným. Stále to svádím na příšernou starou, plynovou troubu ,ale už se rýsuje nová kuchyň,tak budu doufat ,že s pomocí vašeho návodu se povedou. Zdobení dortů pomocí těch malých mršek je totiž přenádherné.
    Ještě bych se ráda zeptala,poslední dobou jsem se několikrát na fotkách setkala s typem dortů ve tvaru ,většinou čísla,ala nahý dort zdobený právě takovými pusinkami a čerstvým ovocem,jako máte na tomto dortu. Nevíte co je to za typ dortů ,popřípadě…neupekla byste ho pro nás….
    Zdraví vaše obdivovatelka Marcela K.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 3. 2018 v 14:36

      Marcelo K., děkuji 🙂 ano, makronky jsou na zdobení perfektní, nicméně podobnou "službu" Vám udělají i pusinky a ty jsou proti makronkám "brnkačka" 🙂 také se obávám, že plynová trouba asi nebude pro ně ideální.
      Vím přesně jaký typ dortu máte na mysli, moc se mi líbí a ráda bych se do nějak pustila, jakmile bude nějaká příležitost. Jen si nejsem moc jistá tou chutí, protože je to dort z křehkého (lineckého) těsta a mám obavu, aby změkl. Uvidíme 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 3. 2018 v 19:24

    Míšo, opět nadhera, jste opravdu hodně moc šikovná, přeji vám stale plnou studnu nápadů ať mame podle čeho tvořit 🙂 prijemný vecer preje Hanka

    Odpovědět
  • Anonymní
    22. 3. 2018 v 7:49

    Dobrý den,čím nahradit 50g z mascarpone?Mám jenom 250g.Je možné to nahradit máslem nebo šlehačkou?Děkuji za radu.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 3. 2018 v 18:37

      Mascarpone nahraďte klidně další smetanou, případně sýrem typu Philadelphia 🙂 máslo vhodné není.

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 3. 2018 v 6:42

    Dobrý den, chystám se dort teď o víkendu upéct. Lze nahradit mandlovou mouku normální hladkou moukou nebo jinou? Doma mandlovou mouku nemáme a nestihnu ji shánět. Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 3. 2018 v 11:15

      Tento dort je bezlepkový, takže mandlová mouka je zde záměrně 🙂 pokud nepotřebujete korpus bez lepku, tak si klidně vyberte jiný "běžný" na blogu. Jinak samozřejmě můžete mandle nahradit moukou, lépe asi polohrubou.

      Odpovědět
    • Unknown
      26. 3. 2018 v 12:44

      Běžně podle vás peču dort s mascarpone a malinovým pyré, už jsem ho dělala asi 7x i jako variaci mini dortíků, ale chceme doma změnu. Líbil se mi tady i ten poměr surovin a bezlepkovou variantu nepotřebujeme, množství mouky nechám zachované? Děkuji

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 4. 2018 v 8:59

    Pustila jsem se do tohoto dortu a byl opravdu vynikající! Poradila byste mi s úpravou množství pro formu s průměrem 18 cm? Chtěla bych udělat dvoupatrový na oslavu mé dcerky. Zatím mě žádný Váš recept nezklamal!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2018 v 16:44

      Tak to mě velmi těší, že se dort povedl 🙂 pro formu 18 cm doporučuji udělat dávku ze dvou třetin, to by mělo být dostačující, poloviční dávka by byla asi málo.

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 4. 2018 v 19:21

    Dobry den Miso, mate super blog, dekuji za kazdy novy recept. Nekolikrat jsem podle vas pekla a dopadlo to dobre. Chtela bych upect svetly bezlepkovy dort, myslite, ze bych mohla dat misto kakaa stejne mnozstvi mandlove mouky, mate s tim zkusenost?dekuji moc za radu, Andrea

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 4. 2018 v 13:38

      Andreo, zdravím Vás a děkuji 🙂 tenhle korpus jsem ve světlé variantě nezkoušela, ale asi by to mělo jít. Buď nahraďte mandlemi, škrobem nebo bezlepkovou moukou 🙂

      Odpovědět
  • Madla
    20. 4. 2018 v 14:37

    Ten je úchvatný! Až budou čerstvé tuzemské jahody, určitě ho vyzkouším, je to přesně podle mého gusta 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 4. 2018 v 7:08

      Skvělá volba 🙂 české jahody jsou nejlepší a stojí za to si počkat 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 4. 2018 v 20:10

    Dobrý den Míšo, už dávno Vám chci napsat, jaké to máte všechno skvělé. Krásné, vkusné a určitě i dobré:) Chtěla bych se zeptat, jak se Vám daří, aby makronky a pusinky na dortu nezvlhly? Čerstvé ovoce potíráte? Děkuji a přeji, ať se vše stále dobře daří.Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 4. 2018 v 7:04

      Petro, zdravím a děkuji 🙂 já obvykle dort zdobím až v den servírování, právě aby pusinky nezvlhly 🙂 ale mám vyzkoušeno, že i den předem to pusinky zvládnou. Je ale lepší, je posadit do polevy. U makronek je to v pohodě.
      Ano, ovoce v řezu, hlavně tedy jahody, potírám meruňkovou glazurou, kterou připravíte snadno ze lžíce meruňkové marmelády a pár kapek vody. Zahřejete v mikrovlnce a teplým potíráte ovoce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 4. 2018 v 20:46

    Petro, krásný dort. Právě se chystám dělat dort na oslavu, ale jedu na dovolenou a potřebovala bych ten dort uchovat týden v mrazáku, protože pak by jsem to nestihla. Myslíte, že by to šlo?
    Děkuji Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 4. 2018 v 7:34

      Ivano, zdravím Vás, vzhledem k velkému množství jahod v dortu bych určitě nemrazila, po rozmrazení pustí hodně vody a dort bude rozmáčený. Navíc lehký smetanový krém je nejlepší čerstvý 🙂 díky a mějte se fajn. Míša (nikoliv Petra :))

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 6. 2018 v 23:04

    Dobrý den, Míšo mohla by jste mi prosím poradit? Dělala jsem krém jak jste psala, ale nebyl pěkně krémový, spíš si myslím, že se zdrcnul. Pak se to vyšlehalo, ale nebyl pěkně bílý, jak máte na fotce a nešlo mi to pěkně rozetřít. A i chutově mi to uplně nesedí, píšete, že by to měl být lehký smetanový krém, ale přijde mi spíš tučný. Omylem jsem dala mascarpone 400g, ne 300g. Může to být tím, nebo proč myslíte, že se mi to zdrclo. Děkuji moc za radu, Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2018 v 18:50

      Martino, zdravím Vás. Tak to mě mrzí, že se krém tak úplně nepovedl. Na vině může být více věcí, druh mascarpone, já kupuji výhradně v Lidlu, smetana ke šlehání, min. by měla být 33%, nejlepší zkušenost mám s těmi v hranatých krabičkách se stříškou. Pokud jste dala více mascarpone, určitě nevadí, krém by byl jen pevnější. Někdy dávám i poměr 1:1. Jestli se Vám zdál krém sražený, mohla jste přešlehat … měla jste suroviny dobře vychlazené?

      Odpovědět
    • Unknown
      5. 6. 2018 v 22:28

      Dobrý den Míšo, tak to bude asi ono, mascarpone jsem trochu předšlehala a nevím proč jsem si myslela, že to má mít pokojovou teplotu. :-))) ve prostřed u jahod to bylo trochu znát, ale dort byl pochválen. Moc děkuji za radu a hlavně inspiraci. Určitě zkusím znova a snad už to dopadne dobře. S pozdravem Martina

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 9. 2018 v 17:22

    Dobrý den Míšo, všechny korpusy máte po upečení krásně rovné. Používáte trik s mokrou utěrkou, jak jste někde zmiňovala? Občas se mi stane, že střed dortu po upečení klesne. Děkuji za odpověď a také za vaše skvělé recepty. Irena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 9. 2018 v 8:14

      Ireno, zdravím Vás, také občas mívám střed dortu trochu vyboulený nebo naopak trochu propadlý jako je to tady u toho bezlepkového 🙂 trik s utěrkou používám jen velmi zřídka, obvykle to jde i bez něho 🙂 nicméně utěrkou určitě nic nezkazíte, zvláště u těch kakaových receptů.

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 12. 2018 v 12:43

    Dobrý den, děkuji za skvělé recepty, už jsem jich několik vyzkoušela a vždycky to dopadlo dobře. Chtěla bych se zeptat: kdybych tu polevu nahoře chtěla červenou, mohla bych bílou čokoládu zalít rozvařenými malinami(asi menší množství) a případně dobarvit barvou? Fungovalo by to?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 12. 2018 v 18:15

      Díky, jsem moc ráda, že jsou recepty úspěšné 🙂 Polevu z bílé čokolády jsem dělala jen ve spojení se smetanou, s ovocem zkušenost nemám, nicméně fungovat by to mohlo. Jen pozor, u bílé je potřeba dát tekutiny mnohem méně, jinak neztuhne 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 1. 2019 v 8:49

    Dobrý den,
    vypadá to nádherně….myslíte, že by to fungovalo i bez cukru?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 1. 2019 v 11:36

      Zdravím, do krému cukr dávat nemusíte, ale korpus bez cukru neuděláte 🙂

      Odpovědět
  • Sofie S.
    10. 4. 2019 v 14:08

    Milá Míšo, dlouho jsem nepsala, nikoliv však že bych nenavštívila. Navštěvuji stále, protože jste obdivuhodná, a to z řady důvodů, které jsem již na mnoha místech tohoto blogu vyjmenovala. Mám roční výročí závislosti na Vašich radách – bylo to loni koncem zimy, co mě sem přivedl Kubánský dort, můj první dort v životě. Od té doby jsem podle Vašich receptů propálila mnoho a mnoho kilowatt v troubě. A teď to bude zase dort, narozeniny osoby blízké se blíží. Vzhledem k tomu, že jsem nemocná, tak budou dva. První, jako záloha, bude tento. Druhý, až se uzdravím, bude karamelový – pak budu mít sil shánět karamelovou čoko Callebaut, která zdá se vykytuje se na trhu v tuto chvíli pouze v pytlích 2,5 kg a výše (zmařilo mi to krém), nebo stejný příběh, jen se jmenuje bílá čokoláda Bellcolade v peckách, která mi zmařila náhradní karamelový krém (z tuším karamel cupcakes). Budu Vás informovat o výsledku (ať o to už stojíte, nebo ne) a hlavně – velmi myslím na Vaše kurzy v Ola Kala a jak se Vám to daří. Jistě jste úžasná a máte vyprodáno. Já se chtěla přihlásit už na ten první, tuším 17. března, ale nebylo zbytí, peníze musely jít nakonec jinam. Držím palce a díky za vše, Sofie S.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 4. 2019 v 13:27

      Milá Sofie, moc děkuji za Vaše řádky, které mě moc potěšily 🙂 jsem ráda, že Vás stále tak inspiruji. S čokoládami je to někdy problém, ale některé se dají nahradit či zaměnit 🙂 Je pravda, že karamelová Callebaut je jedinečná, ale bílou můžete použít i jinou značku.
      Jinak kurzy v OlaKala šlapou zatím dobře, zájemců stále dost, za což jsem velmi ráda. Já osobně si to užívám 🙂 prostě mě to baví. A budu ráda, pokud Vám to třeba taky jednou vyjde a potkáme se osobně. Krásný víkend. Míša

      Odpovědět
  • Sofie S.
    10. 4. 2019 v 19:36

    Míšo, příšerně se mi nechce Vás otravovat (jsem si vědoma, že toto není bezplatná poradna, ale blog), ale musím (budou to 40 narozeniny). Dort musím připravit a pak v neděli v krutou hodinu cca v 05 ráno jet někam nastražit. To musí být už samozřejmě hotový včetně dekoru. když ho udělám v sobotu večer, vydrží ten krém??? Nenacucá se to do dortu nějak – či podobně, asi chápete, co myslím. Nemám tam dát radši nějaký jiný? Nebo do něj přidat mascarpone, jak to děláváte pro utužení některých krémů? Dík za odpověď a máte u mě právní radu zdarma. Díky moc! SS

    Odpovědět
  • Sofie S.
    10. 4. 2019 v 19:40

    Pardon! Tak je tam mascarpone a ne málo. Pořád ty recepty studuju a porovnávám a v duchu kombinuju, až jsem již zcela zpitomělá. Právní rada zdarma samozřejmě platí tak jako tak, kdykoliv (pokud je to sousedský spor, tak rovnou radím se na všechno sporné vykašlat a ustoupit – sousedské spory, to je největší svinstvo ze všech a dokáže zničit celý rodiny).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 4. 2019 v 19:55

      Milá Sofie, zvládla jste to i bez mé rady 🙂 ale někdy je lepsi se radsi 3x zeptat, než to zkazit 🙂 každopádně krem urcite vydrží 🙂 drzim palce, at se vse vydaří 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 6. 2019 v 21:18

    Dobrý den,

    již dvakrát se mi stalo, že po upečení se korpus uprostřed propadl a měla jsem co dělat, abych z toho udělala 3 placky. Poprvé jsem korpus po vyndání dala na teplý plech a zaklopila nahřátým hrncem. Podruhé jsem nechala dojít v teplé troubě.
    Děkuju za radu:-) Jinak dort je výborný, nyní se ho chystám dělat potřetí:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 6. 2019 v 16:28

      Zdravím, bezlepkové korpusy se vždy uprostřed trochu propadnou, to je přirozené. Jsou křehčí a ten lepek tam prostě chybí 🙂 nicméně pokud se Vám propadá hodně, tak to může být příliš rychlým šleháním bílků hned od začátku …

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 7. 2019 v 12:39

    Dobrý den,
    čím by mohlo být to, že po upečení není korpus jakoby vláčný, ale spíš takový tužší, hlavně uprostřed..
    Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 7. 2019 v 10:01

      Zdravím, může být nedopečený, málo vyšlehané bílky nebo přemíchané těsto … těžko říct, takto na dálku 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 3. 2020 v 9:38

    Dobrý den,budu péct dceři poprvé dort k narozeninám.Miluje jahody,ale stále přemýšlím který korpus by byl lepší.Zda světlý nebo tmavý.Vybrala jsem si od Vás recept na tenhle dortík,je ten korpus bych chtěla klasický z mouky.Přemýšlela jsem o tom který máte u čokoládového dortu s tvarohovým krémem,myslíte že je to dobrá kombinace? Nebo byste zvolila jiný korpus.Moc děkuji Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 3. 2020 v 18:59

      Já osobně mám radši kakaový korpus, ale je to hodně individuální. Ano, ten u čokoládového dortu je obdobný jako tento bezlepkový, jen z klasické mouky.

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 3. 2020 v 17:55

      Moc děkuji.Jen se ještě zeptám, korpus upeču ve čtvrtek večer, v pátek budu promazávat a zdobit a podávat se bude v sobotu.Můžu to takto udělat?A ten korpus když zabalím do fólie tak nechat ležet na lince nebo dát raději do ledničky.Děkuji Jana

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 3. 2020 v 18:55

      Ano, přesně jak píšete, pěkně si to rozložte 🙂 korpus může být na lince.

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 4. 2020 v 20:25

    Dobrý den, chtěla bych tento dort dělat dceři k Narozeninám z normální mouky. Ale jelikož není sezóna jahod mohla bych místo jahod dát např. borůvky nebo maliny ? Mám je v mrazáku, nechala bych je odkapat, aby tam nebylo moc vody. Co myslíte?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2020 v 10:34

      Pokud nepotřebujete bezlepkový dort, doporučuji upéct klasický korpus, který najdete u jiných příspěvků. Ano, do dortu můžete dát samozřejmě jakékoliv ovoce. Pokud použijete mražené maliny nebo borůvky, dejte do dortu rovnou z mrazáku, nerozmrazujte předem.

      Odpovědět
  • Unknown
    16. 5. 2020 v 10:43

    Dobrý den, Míšo, děkuji Vám za všechny Vaše úžasné recepty 🙂 Chtěla bych Vás poprosit o radu. Pokud použiju jako obvodový krém ten ze smetany a mascarpone, do druheho dne (kdy chci dozdobit) na některých místech praskne nebo se objeví nažloutlá místa. Nevěděla byste,kde je problém? Jestli tím,že je v lednici odkrytý, nebo surovinami (obojí používám z Lidlu) nebo třeba slabou vrstvou krému? Vždy musím dort obmazat druhý den novou vrstvou. Tentokrát ale musím dát dort oslavenci den před oslavou a bojím se,aby to dort přes noc zvládnul 🙂 krém i makronky jako ozdoba (náplň ganache,ale budou ležet na mascarpone). Poradíte mi, prosím? Předem moc děkuji Ilona

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 5. 2020 v 18:26

      Ilono, krému máte zřejmě slabou vrstvu a jak korpus absorbuje vlhkost z krémů tak může popraskat a lehce okorat, je to zcela přirozené. Doporučuji obmazání rozfázovat, když dort naplníte, tak ho jen lehounce obmázněte a nechte několik hodin v lednici. Ideálně druhý den pak teprve obmažte na čisto. Dělám to také tak a druhá vrstva už vydrží v pořádku 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      17. 5. 2020 v 14:28

      Moc děkuji..vyzkouším 🙂

      Odpovědět
  • Wendy
    21. 6. 2020 v 17:22

    Dobrý den, včera jsem pekla tento bezlepkový korpus ( jen místo mandlí jsem dala vlašské ořechy) a opět se ukázalo že Vaše recepty jsou opravdu dokonalé. Dokonce se mi povedl dvakrát prokrojit i když se mi propadl. Děkuji moc za Vaše recepty. Wendy

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2020 v 20:10

      Tak to mě moc těší, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Jana K.
    1. 9. 2020 v 11:16

    Míšo, moc Vám děkuji za Vaše recepty. Jen málokdy hledám inspiraci jinde. Chci pochválit skvělý popis při přípravě dortu. Místo jahod jsem použila borůvky, ale uvařila jsem borůvkové pyré (inspirace Vaším malinovým pyré z jiného receptu) a zamíchala ho do krému, kterým jsem promazávala dort. Na potření dortu jsem si nechala část krému bez borůvek a bylo to skvělé. Jen se stékanou čokoládou jsem se trochu zlobila – buď byla hodně hustá a když jsem ji přihřála, tak mi pro změnu rozpouštěla krém. Ale poprala jsem se s tím a příště bude zase o kousíček podobnější tomu Vašemu 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 9. 2020 v 12:16

      Jano, děkuji, je fajn slyšet, že recepty plní svůj účel 🙂 Stékaná poleva vypadá jednoduše, ale tak snadné to s ní zase není. Nejtěžší je odhadnout tu správnou hustotu, přesně jak píšete. Pozor, poleva by nikdy neměla být teplá, když ji lijete na dort.

      Odpovědět
  • Monika Plonková
    18. 9. 2020 v 6:41

    Krásný den, Míšo. Jdu si za vámi pro radu, známá po mě chce upéct narozeninový dort, tudíž jsem šla na jistotu k vám, jelikož dorty dle vašich receptů jsou vždy vychvalovány až do nebes, pak mě bohužel zarazila svým požadavkem o použití co nejméně klasického bílého cukru, nejlépe bez něj. Má otázka tedy zní, myslíte si z vašich nesčetných zkušeností, že by bylo možné upéct tento korpus i v případě, že bych nahradila cukr např. panela, xylitol? Děkuji moc za radu.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 9. 2020 v 9:32

      Moniko, většina zákusků se bohužel bez cukru upéct nedá. V některých případech se dá cukr trochu ubrat nebo nahradit třtinovým, ale pořád je to cukr. Osobně nejsem příznivcem nějakých náhražek a zkušenost s nimi nemám. Otázkou zůstává, proč má být cukr snížen? Doporučila bych sáhnout spíše po nějakém korpusu třeba s banány nebo jablky, které ho přirozeně osladí. Určitě nevybírejte piškotové korpusy jako tento, kde je cukr základ.

      Odpovědět
      • Monika Plonková
        21. 9. 2020 v 6:03

        Děkuji vám Míšo za doporučení, zkusím se tedy podívat po „ovocném“ korpusu. Cukr známá vyřadila, jelikož začala praktikovat low carb a cukrfree stravování.

        Odpovědět
  • Zuzka
    7. 12. 2021 v 20:50

    Dobry den, Misi, zkousela jsem stekanou polevu z bile cokolady Lidl. Pomer coko a smetana 3:1 (krem mascarpone a slehacka) . Po naneseni vychladle polevy na vychlazeny dort stekance nechtely moc tect, ale po 5 minutach najednou vsechny stekly az dolu. 🙁 Co jsem prosim udelala spatne? Nevhodna cokolada? 🙁

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 12. 2021 v 9:42

      V tomhle Vám asi moc neporadím, drip dělám pouze z tmavé čokolády. Nicméně na bílou se obvykle doporučuje poměr 2:1, ale samozřejmě záleží na kvalitě čokolády. Běžné tabulkové bohužel moc vhodné nejsou 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    14. 1. 2022 v 12:52

    Dobrý den, chtěla bych mít korpus světlý, je tedy nutné vynechat kakao. Pokud vynechám z receptu kakao, musím tam něco jiného dodat, aby konzistence dortu zůstala nezměněna (více mandlové mouky nebo škrobu)?
    Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 1. 2022 v 14:58

      U bezlepkových receptů to není tak jednoduché, vynechat kakao určitě nelze. Můžete zkusit nahradit, ale čím a poměr budete muset vyzkoušet.

      Odpovědět
  • Stáňa
    17. 2. 2022 v 10:11

    Dobrý den, výborný recept na bezlepkový dort.
    Chtěla bych se zeptat: šel by olej v korpusu nahradit rozpuštěným máslem? Olej doma nepoužívám a při pečení ho nahrazuji máslem. Šlo by to také v tomto receptu?
    Děkuji.

    Odpovědět
  • Veronika
    21. 6. 2022 v 13:33

    Dobrý den mám formu srdce jak upravit suroviny na velikost formy šířka 25 a 27 děkuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 6. 2022 v 14:31

      Musela byste si spočítat objem formy a porovnat s objemem formy v receptu. Vzniklým koeficientem pak vynásobit všechny suroviny 🙂

      Odpovědět
  • Réza
    28. 6. 2022 v 10:12

    Míšo, moc děkuji! Pekla jsem tento dort pro maminku k sedmdesátinám, máme v rodině dva bezlepkaře. Přepočítala jsem si to na formu o průměru 26 cm, do krému jsem dala Maskar z Polné, použila kilo ovoce (jahody, maliny, borůvky), jen polevu jsem vynechala. Ozdobila jsem ho mandlovými pusinkami a ovocem. S korpusem i krémem se skvěle pracovalo, vše se povedlo napoprvé na jedničku.
    Dort byl naprosto vynikající! Sklidila jsem spoustu pochval a strejda se vyjádřil – Tos dělala ty? To není kupovaný?
    Ještě jednou moc děkuji! Réza

    Odpovědět
  • míša
    6. 1. 2023 v 11:25

    DObrý den Míšo,
    děkuji za dalšíkrásnou inspiraci, přešla jsem na bezlepkové stravování a těší mě že se dá i péct a dokonce krásně péct 🙂
    Všimla jsem si že máte jahody krásně lesklé – prosím máte je potřené marmeládou nebo želatinou?

    Moc děkuji za radu a přeji vše dobré a hodně povedených receptů v roce 2023!
    Míša

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 1. 2023 v 11:39

      Míšo, děkuji 🙂 ano, ovoce v řezu potírám meruňkovou glazurou, najdete to u několika mých receptů. Je to jen trochu meruňkové marmelády zahřáté s kapkou vody a ještě teplé se to natře na ovoce.

      Odpovědět
  • Michala
    11. 5. 2023 v 16:17

    Dobrý den, dort vypadá opravdu luxusně, úplně se mi sbíhají sliny. Ráda bych jej upekla pro dcery k narozeninám, ale chtěla bych udělat korpus duhový, je možné vynechat kakao a přidat gelovou barvu? Nebo je pak nutné zvýšit množství mandlové mouky?
    Předem moc děkuji za informaci a přeji, ať se Vám daří i nadále!
    Míša

    Odpovědět
  • Hana
    11. 5. 2023 v 17:11

    Dobrý den,
    děkuji za tento recept, je úžasný. Musím dodržovat bezlepkovou dietu a jsem nadšená, že jsem konečně objevila recept na korpus, který je vynikající, vláčný a hlavně se nedrolí 👏 Opravdu tleskám, je to nejlepší korpus, co jsem kdy jedla. Prosím, je možné více bezlepkových receptů? 🙏 děkuji 😊

    Odpovědět
  • Michaela
    8. 6. 2023 v 7:13

    Dobrý den, již pár let dělám dle vás tento dort bezlepkový pro dceru a poprosila mě zda by to šlo udělat s čokoládovým krémem. Už mám koupene mascarpone i šlehačky a teď nvm zda se dá udělat z toho čokoládový krém? Nikdy jsem ho nezkousela.

    Odpovědět
  • Zdislava
    3. 8. 2023 v 20:17

    díky za recept! Zkusila jsem z poloviční dávky a s výměnou za koko-cukr je pro mě přijatelné. Sice to prostě tak neudrží nadýchanost, ale to mi stačilo, zůstalo to takové „dortové“. I když příště budu péct na plechu a vrstvy pak nakrájím na sebe. Jen krém pořád hledám, protože potřebuju bez mléka – a aby to nebylo příliš kokosové

    Odpovědět
  • Jana
    25. 1. 2024 v 9:43

    Dobrý den,
    mám otázku, ten dort v troubě kyne, tedy se o polovinu zvedne? Nebo to těsto je už/má být od začátku ve formě tak vysoké jako to máte na fotografii po upečení.
    Problém je taky v tom, že i když se při pečení v troubě „zvedne“ tak ale „neleze“ po formě na krajích nahoru, ale jen udělá kopec od hladiny, kterou mělo těsto od začátku.
    Dělám hobby (jen pro rodinu) dorty, ale s pečením mám vždy problém, ať použiju nastavitelný kruh nebo formu, těsto neleze/nekyne po okrajích formy nahoru, po vyndání z trouby boule splaskne a je na původních rozměrech nalitého těsta.
    Formy nemažu, jen dám dolů pečící papír.
    Dělala jsem dle receptu, ale těsto (sníh) mi spadlo na polovinu, i když jsem opatrně vmíchávala další ingredience.
    Tohle mi dělá už dlouhodobě problém. Zachránil by to kypřící prášek? Ale koukala jsem, že ho nedáváte do těst s vyšlehaným bílkem.
    děkuji Jana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 1. 2024 v 12:52

      Jano, těsto při pečení samozřejmě vyběhne, někdy až jednou tolik. Podle toho, co píšete, bude u Vás problém v málo vyšlehaném sněhu. Musí být opravdu pevný, aby vmíchání sypkých surovin vydržel. Je potřeba ho ale šlehat pozvolna a dostatečně dlouho, aby byl stabilní. Prášek samozřejmě přidat můžete, ale je to zbytečné 🙂

      Odpovědět
      • Jana
        25. 1. 2024 v 15:23

        Dělala jsem 2 stejné dorty (po sobě, ne najednou, abych se to „naučila“) dle receptu, poučila jsem se a druhý sníh udělala pozvolna a opravdu tuhý, ale dopadlo to stejně, tedy výška dortu = hladina těsta =4 cm, tak jsem musela udělat ještě 3 dort (ten poskočil o 1 cm na 5 cm ze 4 cm), abych měla 3 korpusy na 1 dort.
        Jen poznámka mám Kenwood robot Chef, ten míchá skvěle, pekla jsem horkovzduchem teploty dle receptu, jen při 3 variantě jsem snížila na 170 a 150 (asi mi trouba peče víc).
        Přemýšlela jsem jestli to nebylo tím kakaem, které má špatnou smáčivost stejně jako kukuřičný škrob, protože se zamícháním mandlové mouky nebyl žádný problém. Kakao a škrob jsem asi zamíchávala dlouho. Ve třetí variantě jsem kakao a škrob přidala do žloutků s tukem a bylo to lepší, poskočil o 1 cm :-D.
        Je to věda.. 🙂

        Odpovědět
        • Míša Landová
          25. 1. 2024 v 18:22

          Ani robot není záruka dobrého sněhu 🙂 ze zkušenosti vím, že spousta lidí buď sníh nedošlehá nebo naopak přešlehá. Nicméně máte pravdu v tom, že kakao se hůře zapracovává a může způsobit zřídnutí těsta. Chce to jen praxi a opravdu citlivě stěrkou vmíchat, a samozřejmě přes sítko. Pokud není nutný bezlepkový korpus doporučuji trénovat na klasickém 🙂

          Odpovědět
          • Jana
            27. 1. 2024 v 17:16

            Takže sníh. A je nějaká možnost jak se tedy pozná správně vyšlehaný sníh? Nějaká pomůcka?
            Třeba když se nabere lžící dělá domečky ( rovné stěny)nebo má dělat obloučky (kulaté stény i střechu) nebo nadýchané mráčky?
            Nevím jak jinak to přirovnat.
            A kakao prosévat kontinuálně při míchání stěrkou?
            Děkuji

          • Míša Landová
            28. 1. 2024 v 10:12

            Těžko popsat, lépe asi vidět 🙂 Sypké suroviny přidávám ve dvou až třech částech.

  • Pavlína
    9. 2. 2024 v 18:29

    Dobrý den,
    tak jsem se dala do pečení, dort vypadal v troubě krásně, dopečený do zlatova, naplnil formu tak akorát. Vytáhla jsem z trouby, přikryla připraveným nahřátým plechem a nechala chladnou. Po 15 minutách odkryla, dort byl sražený. Škoda, musím improvizovat, nemám čas péci další a snad zachráním zdobením -jahody, makronky. Co jsem udělala špatně, těšila jsem se na pochvalu 😕🥲

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ