Menu
Dorty

Citronový stékaný dort

Ano, další dort v pořadí 🙂 Když já ty dorty tak ráda peču a zvláště pokud mám trochu volnou ruku. A stékané jsou teď mým favoritem. Je mi jasné, že se časem určitě okoukají, až někdo vymyslí zase něco nového, ale do té doby jich ode mě určitě ještě pár uvidíte. Tedy za předpokladu, že bude nějaký zájemce o dort 🙂

V tomto případě jsem byla moc ráda, že se oslavenec nedržel klasiky a vybral si jako náplň citronový krém. Jednak chutná vážně skvěle a hlavně mám tak možnost podělit se s vámi zase o nový recept. A protože je citron žlutý, snažila jsem i celý dort tak nějak ladit do žluté. I když z ovocem jsem byla tak trochu na vážkách, než mě napadla mochyně 🙂

Tyhle typy dortů se obvykle dělají menší, vypadají tak určitě lépe než velká kola od vozu. Nicméně jsou zase vyšší, než klasické dorty, takže pár strávníků s nimi určitě zasytíte. Jak už z mých receptů víte, přípravu dortu je dobré rozdělit do několika dnů, aby se dort patřičně rozležel a hlavně aby na sebe jednotlivé kroky dobře navazovaly.

Jako první doporučuji upéct korpusy a připravit si citronový krém. Následně pak dort naplnit a teprve s odstupem několika hodin celý obmazat a dokončit.



Vanilkový korpus (průměr 16-17 cm):

5 menších vajec, bílky a žloutky odděleně

120 g cukru krupice

130 g hladké mouky

1 lžíce vanilkového cukru

citronová kůra/citronový olej

35 g rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 170 stupňů, připravte si dvě formy o průměru 16-17 cm. Dna vyložte pečícím papírem. Pokud používáte jen ráfky bez dna, stačí je položit na plech vyložený papírem.

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky vyšlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem.

Těsto rozdělte do obou forem a dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut. Pak snižte teplotu na 150 stupňů a dopékejte, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.

Korpusy nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.

Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční.

Citronový krém (lemon curd)

Připravte si dvě dávky citronového krému podle receptu, který najdete u mě na blogu. Jedna dávka přijde do smetanového krému, kterým se bude dort plnit. Druhá pak do sněhového máslového krému, kterým se bude dort obmazávat. Obě dávky krému si připravte samozřejmě najednou. Nicméně než si pak celé množství citronového krému rozdělíte na poloviny, dejte si malé množství stranou (asi dvě lžíce) na promazání jednotlivých plátů.

Smetanový citronový krém:

250 g mascarpone

250 g smetany ke šlehání 33%

1 dávka citronového krému – viz. info výše

cukr dle chuti, ca. 50 g

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Šlehejte při nižších až středních otáčkách, raději pomalu a déle. Ke konci zvláště opatrně, abyste krém nepřešlehali.

Sestavení dortu

Oba korpusy jednou vodorovně prokrojte, vzniknou vám tak čtyři pláty. Pokud je potřeba, seřízněte vršky hezky do roviny.

Na tác položte první plát a lehce mázněte citronovým krémem, který jste si dali stranou. Stačí jen tenká vrstva, krém vetřete do korpusu. Na plát naneste část smetanového citronového krému, hezky rozetřete a přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte. Postup opakujte, stejně tak i s dalším plátem. Dort zakončete čtvrtým plátem, také lehce přimáčkněte. Dort obmažte slabou vrstvou krému po bocích i nahoře a dejte do lednice na několik hodin vychladit, ideálně do druhého dne.

Citronový máslový krém:

1 dávka sněhového máslového krému dle receptu na blogu

1 dávka citronového krému – viz. info výše

Sněhový krém připravte dle receptu na blogu, ke konci pak po částech zašlehejte citronový krém. Krém by neměl být moc pevný, tuhý, aby se s ním dobře dort obmazával. Pokud ho máte hodně tuhý, část krému odeberte a nechte trochu „povolit“ v mikrovlnné troubě. Následně pak zašlehejte do zbytku.

Krém naneste v silnější vrstvě nožem nebo sáčkem po celém obvodu dortu. Dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou krém uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte. Naneste krém i na vršek dortu a nožem uhlaďte do roviny. Doporučuji uhlazovat od kraje ke středu. Množství krému je orientační, záleží, jak silnou vrstvu na dort dáte. Zbytek krému můžete použít na naplnění markonek, lze i zamrazit.

Obmazaný dort dejte do lednice ztuhnout, stačí na hodinu až dvě, než budete zdobit polevou.

Čokoládová poleva*:

100 g čokolády 50-60%

100 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu dejte do misky, zalijte horkou smetanou a nechte chvilku odstát. Pak stěrkou vymíchejte do hladka. Polevu nechte zchladnout a mírně zhoustnout. Pak pomocí lžičky nebo cukrářským sáčkem nanášejte na kraj vychlazeného dortu.

Pokud vám poleva po dortu příliš rychle stéká, nechte ji ještě trochu zhoustnout. V opačném případě, je-li příliš hustá, je potřeba ji opatrně zahřát. Množství polevy je orientační, zbylou můžete uchovat v lednici pro další použití.

Ještě než poleva zcela zatuhne, ozdobte dort dle vlastní fantazie. Já jsem použila markonky, sněhové pusinky a čerstvé ovoce.

*Já jsem na tento dort použila zrcadlovou čokoládou polevu, která je trochu náročnější na přípravu a používá se převážně na mražené dortíky. Recept na ni na mém blogu také najdete (např. tady), nicméně si myslím, že výše uvedená poleva je plně dostačující 🙂

Vytisknout recept

80 Comments

  • Anonymní
    30. 4. 2018 v 18:37

    Tak Míšo,Vy už zase jedete,my se máme!Včera pusinky,dnes takový luxusní dort.Mám na Vás 2 otázky-když dělám 20,tak ze 6 vajec? A pochopila jsem správně,že to jsou 2dávky lemon curd tj.2+2 žloutky?Na sobotu musím upéct dort,tak to určitě vyzkouším.Dám Vám vědět,jak to dopadlo.Mějte se krásně.Iva Ž.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 4. 2018 v 20:26

      Ivo, zdravím Vás 🙂 jojo spláchla jsem dvě mouchy jednou ranou 🙂 Ano, myslím, že navýšení o jedno vajíčko a k tomu vše potřebné by mělo stačit. A chápete to správně, lemon curd připravit ze 4 žloutků 🙂 Už se těším na Vaše provedení, určitě to bude super 🙂 pěkný první máj.

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 4. 2018 v 21:18

    Nevím, co miluji víc, Míšo – jestli ty Vaše malé dortíčky, nebo tyhle větší krasavce…asi obojí. Tohle je zase luxus a krása! Děkuji, že nás pořád inspirujete a užijte si hezky 1. máj, Milena 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 5. 2018 v 20:07

      Mileno, moc a moc děkuji jako vždy za milý komentář 🙂 díky za přízeň a hezké květnové dny. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 4. 2018 v 21:49

    Dobrý večer, mám dotaz-opavdu muzu pouzit do korpusu- Essential oil zitrone od Justu.. Dekuji za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 5. 2018 v 20:11

      Když jsem před lety začala olej Just používat, výrobce uváděl, že je vhodný i do pečení, ke zvýraznění pokrmů, do čaje … teď nedávno jsem zjistila, že by se neměl používat vnitřně 🙂 používám ho již roky a myslím, že dvě tři kapky do bábovky nebo koláče je menší zlo, než chemicky ošetřený citron 🙂 každopádně rozhodnutí, zda ho použijete, je na Vás.

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 5. 2018 v 12:19

    Dobrý den, jak docílit tak krásně "steklé" polevy, aby se pramínky zastavily ještě na dortu?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2018 v 12:28

      Zdravím, je to uvedeno v popisu u receptu 🙂 poleva nesmí být moc tekutá.

      Odpovědět
    • Anonymní
      30. 5. 2018 v 18:14

      Dobrý den, Mílo,mám ještě jeden dotaz,nebo dva.Myslíte,že by se dovnitř hodily i plátky jahod?Musím udělat do soboty dort a chtěla bych už konečně zkusit ty čerstvé květy,vlastně lupínky.Myslíte,že je mám nějak ošetřit,např.dát do ledové vody ať vydrží?Mooc děkuji a zdravím.Iva Ž.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 5. 2018 v 20:00

      Ivo, zdravím, jahody nebo maliny by se do dortu určitě hodily, takže klidně přidejte 🙂 bohužel s jedlými květy ani plátky nemám zkušenost na dort, takže v tom Vám asi moc neporadím. Jen pozor, aby byly jedlé a chemicky neošetřené 🙂 zdraví. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    10. 6. 2018 v 9:01

    Dobrý den. Myslíte, že by citrónový máslový krém rozpustil potahovku (falešný marcipán), kdybych dort potáhla?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 6. 2018 v 8:52

      Terezo, ano, tento krém můžete použít i pod potahovku. Jakmile je v krému máslo, mělo by to být ok 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 6. 2018 v 7:16

    Dobrý den, pokud dort ozdobím večer makronkami, vydrží mi makronky do druhého dne, nerozmočí se? Díky moc, Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2018 v 10:18

      Petro, zdravím, dort je obmazaný máslový krémem a navíc je nahoře poleva, takže makronky bez obav určitě vydrží 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    31. 7. 2018 v 15:57

    Dobry den Milo, velika prosba o radu. Myslite, ze by tento citronovy dort sel bez vrchniho ozdobeni zamrazit? Upekla jsem pro kamaradku, bohuzel ho chce az o tyden pozdeji:-((( je pouze s mascarpone kremem bez bilkoveho. Dekuji za info, preju nekonecnou inspiraci pro vas blog, pecu podle nej s velikymi uspechy jiz 3roky.
    Marketa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      31. 7. 2018 v 16:49

      Markéto, zdravím, vyzkoušené to nemám, ale mohlo by to fungovat 🙂 slýchám dost často, co všechno se dá zamrazit a s úspěchem, takže to klidně zkuste. Ovoce v něm není a mascarpone se smetanou zamrazit lze. Jinak moc děkuji za tak dlouhou přízeň, moc si toho vážím :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 9. 2018 v 7:38

    Dobrý den, klobouk dolů před vámi, nádherný dort. Hledala jsem na internetu inspiraci pro stékáný dort, náhodou jsem objevila vaše stránky a wau…
    Mohla bych mít otázku? Šlo by do těsta na korpus přidat kakao? Je potřeba pak něčeho ubrat? Moc děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 9. 2018 v 13:25

      Děkuji 🙂 pokud chcete kakaový korpus, mrkněte třeba na Švarcvaldský dort nebo Pařížský dort, tam je přímo recept 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 9. 2018 v 13:38

    Dobrý den, Vaše dorty jsou úžasné chutove i na pohled. Jsem fanynka "nahých dortů" a zdobeni ve stylu jak jej děláte. Chtěla jsem se zeptat,jestli je nutné dort na zaver obmazavat ještě maslovym kremem nebo jestli by stacil obmazat tím smetanovým? Děkuji, at se Vám stále tak daří. Pavlína

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 9. 2018 v 17:16

      Pavlíno, zdravím Vás a moc děkuji za pochvalu 🙂 dort můžete klidně i z venku obmazat smetanovým 🙂 jen to bude chtít silnější vrstvu, aby to šlo hezky uhladit do roviny 🙂

      Odpovědět
  • Jitu
    9. 10. 2018 v 13:14

    Zdravím, tento korpus dělám ráda, je neskutečně jemný, ale teď už po 3 x se mi po upečení nahoře docela hodně odchlipuje od formy , tak jako smršťuje, takže, když to překrojím, je každý plát jinak velký.Já si s tím poradím, ale nevím, proč se tomu tak děje.Začala jsem používat koupená vejce, ale to snad není tím?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 10. 2018 v 6:07

      Jitko, zdravím, vím přesně, co máte na mysli, také se mi to občas stane. Já osobně si myslím, že je korpus přepečený. Zkuste ho příště vytáhnout z trouby o pár minut dřív 🙂 jinak také používám vejce z obchodu a těmi to myslím nebude 🙂

      Odpovědět
  • Jitu
    11. 10. 2018 v 16:29

    Díky za odpověď, včera jsem dělala vaše brownie cupcake ještě v noci, aby byly dětem do školy, jen se po nich zaprášilo.Vždycky se sem budu vracet!Díky za tento Váš blog.

    Odpovědět
  • Unknown
    15. 11. 2018 v 21:32

    Dobrý den,

    u smetanového citronového krému mám šlehačku nejdříve vyšlehat nebo vše dát dohromady jen nalitím? Děkuji

    Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 11. 2018 v 11:41

      Markéto, zdravím, vše dejte naráz do mísy a šlehejte najednou, přesně jak je uvedeno v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 2. 2019 v 14:56

    Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Chystám se péct narozeninový dort, ale ráda bych spojila dva recepty od Vás – vanilkový korpus plněný smetanovým krémem (mascarpone a šlehačka) a malinovým pyré a navrch obmazat citronovým máslovým krémem z tohoto receptu. Myslíte, že se ten citronový máslový krém k té vnitřní náplni chuťově hodí nebo je to už moc kombinací? Děkuji moc za odpověď.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 2. 2019 v 9:56

      Terezo, zdravím Vás, myslím, že citron se k malinám hodí skvěle. Nicméně pokud máte dort jen pro svoji "potřebu" a nebude nikam převážet, klidně ho zvenku obmažte také jen smetanovým krémem do kterého přidáte lemon curd 🙂 nicméně hodit se bude i ten máslový 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 5. 2019 v 12:09

    Dobrý den Míšo,
    ráda bych se zeptala, myslíte, že by šel nahoru na tento krém dát jedlý papír? Moc děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 5. 2019 v 19:07

      Zdenko, ano, na máslový krém je jedlý papír ideální 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    20. 5. 2019 v 8:09

    Krásný den Míšo. Chtěla bych vám opět poděkovat za recept na úžasný dort, který na sobotní oslavě sklidil nevídaný úspěch a mě vynesl pochvalami až do nebes.
    Už se těším na červenec, až opět nějaký váš skvělý recept vyzkouším.
    Mějte se báječně a pokračujte v tom co děláte, jelikož je to vskutku skvěle odváděná práce. Monika P.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 5. 2019 v 18:14

      Moniko, tak to je skvělé, že vše povedlo a ještě s takovým úspěchem 🙂 tak ať máte i v červnu šťastnou ruku při výběru receptu 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 1. 2020 v 4:42

    Dobrý den,
    dort je naprosto luxusní. Chtěla jsem se zeptat, jak je to s tím krémem z mascarpone v teplých dnech. Chtěla bych ho upéct v červnu na svatbu a bojím se, aby se nějak neroztekl. Dort bude mít tři patra.
    Moc děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 1. 2020 v 9:29

      Děkuji. Krém na svatební dorty běžně používám, samozřejmě nemůžete nechat dort v horku několik hodin na stole, to by nevydržel žádný krém 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 4. 2020 v 21:23

    Dobrý den, chystám se zítra dělat tento úžasný dort, bohužel jsem ale zjistila, když jsem se koukala na recept vašeho citronového krému, že se musí nechat týden skladovat v lednici. Platí to i v tomto případě nebo jej mohu udělat hned a smíchat následně s máslovým krémem?
    Děkuji předem za odpověď. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 4. 2020 v 7:53

      Nemusíte 🙂 krém se používá hned po vychlazení. Pokud ho nespotřebujete, tak je potřeba skladovat v lednici a maximálně tak týden. Pro potřebu dortu stačí, když ho pořádně po přípravě vychladíte.

      Odpovědět
      • Roni
        7. 5. 2021 v 19:21

        Míšo, tak jsem zkoušela a super, ale proč píšu pod tento příspěvek zbyl mi doma kousek citronového krému dala jsem ho do ledničky v dobře uzavřené sklenici a úspěšně na něj zapomněla našli jsme ho cca po 3 měsících a nic mu není pravda přidala jsem při výrobě asi 1 ml rumu dávám do všeho….

        Odpovědět
        • Míša Landová
          8. 5. 2021 v 8:48

          Dobrá zpráva, myslím, že se nezkazil právě díky tomu alkoholu. Mám takto v lednici již dva roky vaječný koňak ze syrových žloutků a jen díky rumu je stále moc dobrý 🙂

          Odpovědět
  • Adrim
    25. 4. 2020 v 17:58

    Dobrý den, prosím kdybych do dortu chtěla dát i nějaké menší ovoce (budu potahovat mléčným marcipánem ze suš. mléka), jaké byste zvolila? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2020 v 19:36

      Zdravím, k citronu dobře ladí maliny nebo borůvky : )

      Odpovědět
    • Adrim
      29. 4. 2020 v 6:59

      Děkuji, zítra jdu na něj, ještě prosím, pokud nebudu dělat stékaný, ale klasický průměr dortové formy, budu zdobit marcipánem, můžu udělat korpus ze stejného množství surovin?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2020 v 7:08

      Pojem "stékaný" dort nijak nesouvisí s velikostí formy 🙂 Co je podle Vás klasický průměr formy? 🙂 Pokud budete péct v jedné formě, těsto by mělo vystačit na formu ca. 20-21 cm v průměru. Jestli máte větší, budete muset dávku těsta navýšit.

      Odpovědět
  • Adrim
    29. 4. 2020 v 15:21

    Šlo mi o to, že stékaný dort se většinou dělá vyšší, aby to bylo efektnější, jak možná i někde v receptu píšete. Já zase potřebuji spíše prostor na figurky, ale ani ne úplnou placku. Formu mám cca 22,5 cm 🙂

    Odpovědět
    • Adrim
      10. 5. 2020 v 11:29

      Tak já ještě zapomněla napsat výsledek. Dort byl za mě vynikající. Korpus skvělý, vláčný, ostatně jako vždy (fakt nemám ráda takové ty tuhé tvrdé korpusy) a krém naprostá bomba. U lemon curd mi nevadilo vůbec nic, snad jen to, že ho klidně mohlo být více, příště bych asi trochu přidala množství, ale může to být i tím, že jsem ho ujídala :))) Korpus jsem nakonec ještě přidělávala z pol. dávky, tím že jsem měla větší formu, aby nebyl nízký a bylo to pak tak akorát. Opravdu super a já už jdu hledat další dort na červen, možná nějaký karamelový by se hodil… Děkuji za recept 🙂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 5. 2020 v 17:43

      Tak to moc ráda slyším, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 5. 2020 v 16:39

    Dobrý den, chtěla jsem se Vás zeptat jaký poměr čokolády a smetany byste dala pro Ruby čokoládu z růžových bobů? Vím že na stékání čokolády po dortu je poměr čokolády ku smetaně u tmavé čokolády 1:1 u bílé čokolády 3:1, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s růžovou čokoládou. Předem děkuji za odpověď, Vaše recepty jsou bezkonkurenční!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2020 v 14:57

      Já dělám obvykle polevu jen z hořké, pracuje se mi s ní nejlépe. U Ruby bych volila asi poměr 2:1 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    27. 6. 2020 v 12:23

    Dobrý den, nedávno jsem objevila Vaše stránky a jsem nadšená!!! Ráda peču, ale jsem úplný amatér. Právě jsem dělala dort a zkoušela jsem tento efekt stékající čokolády dle Vaší polevy, ale nepodařilo se. Byla tam hustá, že vůbec nestékala a když už tak hromadně a ne po těch čurkách. Nevím co jsem udělala špatně. Michala

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 6. 2020 v 19:51

      Děkuji, ať vám nadšení vydrží 🙂 V první fázi je potřeba čokoládu ve smetaně dobře rozspustit, musí být úplně tekutá. Pak je potřeba ji za občasného míchání nechat zchladnout a lehce zhoustnout. Tento moment je celkem zásadní, protože když Vám poleva ztuhne hodně, neteče, to se zřejmě stalo i Vám. Opakem je pak poleva málo tuhá, která rychlé z dortu steče až na podložku. Není to úplně snadné, ten správný moment odhadnout, nicméně pokud poleva hodně ztuhne, stačí ji krátce nahřát ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě.

      Odpovědět
  • Júlia
    19. 10. 2020 v 20:59

    Dobrý deň, recept vyzerá skvele. Ak by som chcela mať polevu z bielej čokolády, aký pomer treba použiť? Ďakujem, Júlia.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 10. 2020 v 21:14

      Doporučuji 2:1 (čokoláda/smetana), nicméně záleží na kvalitě čokolády.

      Odpovědět
  • Zuzka
    4. 11. 2020 v 21:28

    Dobrý den,
    chtěla bych Vás poprosit o radu. Chystám se dělat tento dort pro taťku k narozeninám. Místo máslového krému na obmazání dortu bych ale chtěla použít stejný krém, jako je uvnitř (smetanový). Jen si teď nevím rady s množstvím surovin, které na něj budu potřebovat. Mám dát třeba dvojitou dávku mascarpone i smetany? :/

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 11. 2020 v 21:41

      Zuzko, množství krému na obmaz závisí na tom, jak silnou vrstvu budete dávat a jak hodně bude potřeba dort zarovnat do roviny. Obecně by mělo stačit i menší množství, než je dávka v receptu (250g smetana + 250g mascarpone). Každopádně doporučuji obmazat až druhý den po naplnění, aby krém nepopraskal, stejně jak je uvedeno v receptu.

      Odpovědět
  • Lenka
    13. 4. 2021 v 8:27

    Dobrý den, dá se udělat ta čokoládová poleva z i bílé čokolády. Děkuji Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 4. 2021 v 10:08

      Ano, dá, ale musíte dát jiný poměr čokolády a smetany. Doporučuje se 2:1 až 3:1 podle druhu bílé čokolády.

      Odpovědět
  • Adri
    23. 6. 2021 v 13:32

    Dobrý den,
    prosím, když budu dělat polevu stékací ganache z ruby čokolády, jaký bude poměr? Nemění se? Děkuji moc

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 6. 2021 v 14:10

      Poměr se určitě změní, každá čokoláda obsahuje jiný podíl tuku. Doporučuji 2:1 čokoláda a smetana.

      Odpovědět
      • Adri
        23. 6. 2021 v 14:18

        Děkuji moc. Lemon curd už se chladí v lednici a v pátek budu dělat dortík 🙂

        Odpovědět
  • Jana
    3. 4. 2022 v 15:33

    Dobrý den. Chtěla bych upéct tento dortík. Ale mam pouze formu 25cm…nevim jak spočítat gramy různých ingrediencí. 🤔

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 4. 2022 v 8:50

      Na mém IG ve výběrech najdete návod, jak si recept upravit na velikost Vaší formy 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina Mittelbachová
    20. 4. 2022 v 11:53

    Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, jaký by měl být poměr surovin, pokud bych dělala polevu z mléčné čokolády?
    Mockrát děkuji😌

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 4. 2022 v 8:21

      Na mléčnou se obvykle dává 2:1 čokoláda a smetana, ale hodně záleží na druhu dané čokolády a obsahu kakaového másla.

      Odpovědět
  • Julia
    12. 6. 2022 v 18:39

    Dobry den, dort vyzera luxusne. V recepte pisete, ze je vyssi, a to sa mi velmi paci. Aky je asi tak vysoky? Z kolkoch vajec by som mala upiect korpus (a samozrejme navysit aj ostatne suroviny) tak, aby zostal primerane vysoky (tak, aby boli stale 4 platy) a vystacil pre 20-25 porcii? Dakujem za rady.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 6. 2022 v 7:58

      Výšku dortu odhaduji ca. 10 cm, počet porcí je individuální, protože každý krájíme porce jinak velké. Tento dort vychází tak na 10-12 porcí. Berte v úvahu, že pokud ho uděláte větší v průměru, už nebude působit tak vysoce, tam asi 4 pláty stačit nebudou …

      Odpovědět
  • Bronislava Slaná
    29. 3. 2023 v 16:18

    Dobry den Miso, chtela bych se zeptat, zda mate zkusenost i s jinym materialem na ‚stekani‘ nez s cokoladou. Potrebovala bych neco cerveneho a nedavno jsem jen tak na zkousku pouzila rozvar z cervenych lesnich plodu a pridala jsem zelatinu, protoze jsem mela strach, ze mam rozvar prilis tekuty.

    Na dortu jsem mela smetanovy krem s creme fraiche a stekance mi z nej krasne sklouzly, tedy stekly az na podlozku :o))

    Mate zkusenost s barevnymi stekanci nebo je nejlepsi obarvit cokoladu? Cokoladova stekance mam super, drzi krasne.

    Odpovědět
  • Michaela
    20. 5. 2023 v 21:11

    Dobry vecer, bohuzel se mi podarilo preslehat smetanovy krem s mascarpone. Od zacatku byl pomerne husty diky mascarpone, takze jsem nepoznala tu spravnou chvili kdy prestat. Nemate nejakou radu jak poznat, kdy je krem uz hotovy?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 5. 2023 v 13:14

      Je potřeba šlehat pozvolna a při nižší rychlosti a v průběh šlehání si krém kontrolovat.

      Odpovědět
  • Eliška
    5. 6. 2023 v 13:18

    Dobrý den, prosím o radu, chystám se péct dort, jen bych místo tmave čokolády chtěla použít Ruby čokoládu, nevíte prosím, jaký by byl poměr smetana čokoláda na stékanou polevu?
    Děkuji Eliška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 6. 2023 v 16:19

      Obvykle se používá poměr 2:1 (čoko:smetana), nicméně berte v úvahu, že po naředění smetanou už ruby nebude růžová …

      Odpovědět
  • Drahomíra
    28. 9. 2023 v 12:18

    Milá Míšo, prosím Vás bílkovo-máslový krém s lemon curd musí mít při smíchání stejnou (pokojovou)teplotu, aby se nesrazil? A u smetanového krému naopak mascarpone, šlehačka a lemon curd vychlazené viďte.Děkuji

    Odpovědět
  • Tereza
    20. 10. 2023 v 22:16

    Naprostá lahoda!
    Trošku jsem se bála péct poprvé hned jako dárek, ale je opravdu výborný.
    Korpus nadýchaný a vláčný, krém lehký a příjemně citronový. Přepočítala jsem si to na 20cm a je to dort jak hrom. Krému spoustu, že jsem jím nakonec i obmazala.
    Pocitově mi tam chybělo ovoce, které se samozřejmě může přidat, ale po ochutnání vím že není potřeba… Určitě ještě někdy zopakuji. Vaše recepty mě opravdu baví.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 10. 2023 v 20:49

      Tak to mě velmi těší, děkuji 🙂 a příště ovoce klidně přidejte.

      Odpovědět
      • Tereza
        30. 1. 2024 v 21:02

        Zdravím ještě jednou. Z korpusu jsem byla tak nadšená, že už jsem ho po několikáté pekla s jinými krémy. Mám pocit že se mi to poprvé nestalo. Teď se mi vždy dost při chladnutí propadne a když ho odriznu, tak někdy ještě smrskne a korpus je šišatý. Naposledy jsem zkoušela péct déle a stejně. Jinak jsem pekla 20 minut, max 25. Teď naposled nevím, protože se mi zasekla minutka, takže jsem odhadovala dle barvy.
        Snažím se chladit pomalu. Zkoušela jsem ledasco. Teď jsem i nejdřív otevřela troubu a nechala ho i v té troubě, aby neměl šok. A zas nic. Nevíte kde může být zakopaný pes? 😔 Je pravda že pak se otočený na mřížce docela srovná, ale taky ne vždy.
        Děkuji za jakoukoliv radu.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          31. 1. 2024 v 8:06

          Zkoušela jste otočit korpus hned po upečení na horný plech a nechat takto chladnout? 🙂 zkuste, mohlo by to pomoct.

          Odpovědět
          • Tereza
            31. 1. 2024 v 13:46

            Jednou jsem to na chvíli zkusila a taky se propadal. Zkusím to ještě jednou. Uvidíme 🤷🏼‍♀️ Děkuji.
            Spíš jsem si říkala zda nedělám chybu v postupu. Preslehany, nedoslehany, nedopečený ( teď jsem teda pekla déle a začal klesat iluz v troubě, takže si myslím že je dopečený),…

          • Míša Landová
            1. 2. 2024 v 9:16

            Základ je vždy dobře vyšlehaný sníh, pevný, ale nepřešlehaný 🙂

          • Tereza
            31. 1. 2024 v 15:47

            Tak jsem ho otočila na horký plech a radši to moc nesledovala. A je nádherný. Já se asi minule lekla, že se i otočený propadá a otočila ho radši zpět. Teď jsem si řekla že bude propadly a nebo propadly a vydržela jsem. 😄 On se mi otočený propadá jen maličko a při vyklopení to vůbec není znát. Je ukázkový. Díky díky díky. ❤️

          • Míša Landová
            1. 2. 2024 v 9:20

            Tak to jsem ráda, že to pomohlo 🙂

  • Tereza
    1. 2. 2024 v 9:16

    Tak jsem ho otočila na horký plech a radši to moc nesledovala. A je nádherný. Já se asi minule lekla, že se i otočený propadá a otočila ho radši zpět. Teď jsem si řekla že bude propadly a nebo propadly a vydržela jsem. 😄 On se mi otočený propadá jen maličko a při vyklopení to vůbec není znát. Je ukázkový. Díky díky díky. ❤️

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ