Menu
Bábovky a chlebíčky

Šlehačková bábovka

Jakmile je na receptu něco neobvyklého, ať už surovina nebo postup, mám potřebu ho vyzkoušet. Stejně tomu bylo i u této bábovky. Do těsta se přidává ušlehaná šlehačka, která v podstatě nahradí veškerý tuk. Takže žádné máslo ani olej. Pro některé z vás možná nic nového, pro mě určitě další zkušenost. 

Bábovka je vláčná, voňavá a krásně jemná. Asi bych ji přirovnala trochu k piškotovému těstu. Já jsem udělala jen základní variantu bez jakýchkoliv „přísad“ (samozřejmě s výjimkou rumu :)), klidně si ji ale obohaťte třeba o rozinky, ořechy nebo čokoládu. 

Musím ale přiznat, že jsem měla ještě jeden dobrý důvod, proč bábovku upéct. Pořídila jsem si totiž novou formu 🙂 Není to sice přímo bábovková forma, dala by se spíše nazvat formou na chlebíček, ale mě naprosto učarovala. Pokudformy Nordic Wareznáte nebo v lepším případě nějakou máte, určitě mi dáte za pravdu 🙂

Formy se vyrábí v rozmanitých tvarech, některé se možná hůře vymazávají, ale jdou perfektně vyklopit. Kdesi jsem slyšela, že musíte dát pozor, aby se vám bábovka neskutálela ze stolu, protože z formy doslova vypadne 🙂 

Šlehačková bábovka (menší forma ca. 1,4 litru):

3 vejce

160-180 g cukru krupice

190 ml smetany ke šlehání

225 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

vanilkový extrakt

citronová kůra

rum

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu vymažte a vysypte, jak máte ve zvyku. Já jsem vymazala máslem a vysypala strouhankou. 

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Přidejte vanilkový extrakt a citronovou kůru.

Smetanu ušlehejte na volnější šlehačku a vmíchejte do vaječné směsi.

Nakonec po částech přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Podle chuti můžete přidat i trochu rumu. Dobře promíchejte a vlijte  do připravené formy.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut, pak teplotu snižte na 160 stupňů a ještě další 20-30 minut dopékejte. Ověřte si špejlí, že je bábovka propečená.

Bábovku nechte ve formě mírně vychladnout, teprve pak překlopte na chladicí mřížku. 

Před servírováním pocukrujte. 

Formy Nordic Ware koupíte např. na Bonami.cz, Kulina.cz, Chefshop.cz i spousty dalších. 

inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

12 komentářů

  • Anonymní
    4. 5. 2018 v 9:12

    Už jen ta krásná forma mě láká k ochutnání bábovky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2018 v 17:24

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 5. 2018 v 11:12

    Míšo, ta je krásná!! A ta kompozice….no prostě Vy! Hezký víkend, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2018 v 17:25

      Mileno, děkuji 🙂 krásná je díky formě, ta je skvělá 🙂 moje zásluhy jsou minimální. Pěkný víkend.

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 5. 2018 v 12:59

    Toto těsto znám, je to jednoduché a fak dost dobré a já to peču v kameninové formě jako beránka na velikonoce.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2018 v 17:25

      Děkuji, kameninové formy jsou také skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    4. 5. 2018 v 17:04

    Já použila jako spodek pod borůvky – taková tužší bublanina 😋

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2018 v 17:25

      Taky možnost 🙂 díky za tip.

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 5. 2018 v 14:33

    Dekuji za uzasny recept. Pridala jsem kuru a stavu z jednoho citronu a privezla dnes k mamince na navstevu. Mela velky uspech.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2018 v 6:44

      Také děkuji 🙂 jsem ráda, že bábovka měla úspěch 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 5. 2018 v 17:12

    Právě dopečeno a ochutnáno. Je výborná 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 5. 2018 v 7:05

      Skvělé 🙂 díky za recenzi 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář