Menu
Bábovky a chlebíčky

Šlehačková bábovka

Jakmile je na receptu něco neobvyklého, ať už surovina nebo postup, mám potřebu ho vyzkoušet. Stejně tomu bylo i u této bábovky. Do těsta se přidává ušlehaná šlehačka, která v podstatě nahradí veškerý tuk. Takže žádné máslo ani olej. Pro některé z vás možná nic nového, pro mě určitě další zkušenost. 

Bábovka je vláčná, voňavá a krásně jemná. Asi bych ji přirovnala trochu k piškotovému těstu. Já jsem udělala jen základní variantu bez jakýchkoliv „přísad“ (samozřejmě s výjimkou rumu :)), klidně si ji ale obohaťte třeba o rozinky, ořechy nebo čokoládu. 

Musím ale přiznat, že jsem měla ještě jeden dobrý důvod, proč bábovku upéct. Pořídila jsem si totiž novou formu 🙂 Není to sice přímo bábovková forma, dala by se spíše nazvat formou na chlebíček, ale mě naprosto učarovala. Pokudformy Nordic Wareznáte nebo v lepším případě nějakou máte, určitě mi dáte za pravdu 🙂

Formy se vyrábí v rozmanitých tvarech, některé se možná hůře vymazávají, ale jdou perfektně vyklopit. Kdesi jsem slyšela, že musíte dát pozor, aby se vám bábovka neskutálela ze stolu, protože z formy doslova vypadne 🙂 

Šlehačková bábovka (menší forma ca. 1,4 litru):

3 vejce

160-180 g cukru krupice

190 ml smetany ke šlehání

225 g hladké mouky

2 lžičky prášku do pečiva

vanilkový extrakt

citronová kůra

rum

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu vymažte a vysypte, jak máte ve zvyku. Já jsem vymazala máslem a vysypala strouhankou. 

Vejce vyšlehejte společně s cukrem do husté pěny. Přidejte vanilkový extrakt a citronovou kůru.

Smetanu ušlehejte na volnější šlehačku a vmíchejte do vaječné směsi.

Nakonec po částech přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Podle chuti můžete přidat i trochu rumu. Dobře promíchejte a vlijte  do připravené formy.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut, pak teplotu snižte na 160 stupňů a ještě další 20-30 minut dopékejte. Ověřte si špejlí, že je bábovka propečená.

Bábovku nechte ve formě mírně vychladnout, teprve pak překlopte na chladicí mřížku. 

Před servírováním pocukrujte. 

Formy Nordic Ware koupíte např. na Bonami.cz, Kulina.cz, Chefshop.cz i spousty dalších. 

inspirace z knihy Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

32 Komentáře

  • Anonymní
    4. 5. 2018 v 9:12

    Už jen ta krásná forma mě láká k ochutnání bábovky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2018 v 17:24

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 5. 2018 v 11:12

    Míšo, ta je krásná!! A ta kompozice….no prostě Vy! Hezký víkend, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2018 v 17:25

      Mileno, děkuji 🙂 krásná je díky formě, ta je skvělá 🙂 moje zásluhy jsou minimální. Pěkný víkend.

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 5. 2018 v 12:59

    Toto těsto znám, je to jednoduché a fak dost dobré a já to peču v kameninové formě jako beránka na velikonoce.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2018 v 17:25

      Děkuji, kameninové formy jsou také skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Jitka
    4. 5. 2018 v 17:04

    Já použila jako spodek pod borůvky – taková tužší bublanina 😋

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2018 v 17:25

      Taky možnost 🙂 díky za tip.

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 5. 2018 v 14:33

    Dekuji za uzasny recept. Pridala jsem kuru a stavu z jednoho citronu a privezla dnes k mamince na navstevu. Mela velky uspech.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 5. 2018 v 6:44

      Také děkuji 🙂 jsem ráda, že bábovka měla úspěch 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 5. 2018 v 17:12

    Právě dopečeno a ochutnáno. Je výborná 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 5. 2018 v 7:05

      Skvělé 🙂 díky za recenzi 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    15. 10. 2020 v 11:12

    Dobrý den, když budu dělat v klasické bábovkové formě mám udělat z dávky a půl?
    Děkuji za odpověď ☺

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 10. 2020 v 11:22

      Záleží, co je to „klasická“ forma? 🙂 I bábovkové formy se dělají v různých velikostech, záleží na objemu formy, podle toho je potřeba si dávku navýšit.

      Odpovědět
  • Drahomíra
    4. 7. 2021 v 12:36

    Dobrý den Miško,
    ani jsem netušila, i když jsem n Vašem blogu téměř denně, že zde také doporučujete pečící formy Nordic Ware.Já je objevila asi před 3 roky zcela mě učarovaly.Mám již 4ks (kouzelné polínko, Elegant Heart – karmelové srdce, stříbrnou star, diamant),dceři jsem koupila 2 (podzimní věnec a Elegant Heart).
    Mám jen špatnou zkušennost s klasic.třenou bábovkou, nikdy jí nemám jako moje mamkadle stejného rcp.od babičky a nevím,kde dělám chybu. Ted jsem ji pekla prvně právě v nové formě Nordic Ware – stříbrné hvězdě nebyla tak vláčná jako jí má mamka.Může to být právě formou, když mamka peče v obyč.plechové formě?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 7. 2021 v 7:25

      Není to tak, že bych formy doporučovala, spíš jen sdílím svou zkušenost s nimi 🙂 Těžko říct, jestli může mít forma vliv na vláčnost bábovky, nedokážu posoudit. Z mé zkušenosti jen vím, že některé formy neudělají takovou krásnou křupavou krustu jako ve staré bábovkové formě po babičce 🙂

      Odpovědět
  • Drahomíra
    4. 7. 2021 v 12:41

    Také se uvádí u těchto forem množství na cups – šálky, takže když je např.forma na 2,4 l = 10 šálků, je myšleno 1/4 l hrnky a sčítá se mouka s cukrem?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 7. 2021 v 7:26

      Ano, je to americká forma a oni obvykle jedou na hrnky o objemu 240 ml. Nikdy jsem ale nepřepočítávala 🙂

      Odpovědět
  • Šárka
    19. 2. 2022 v 16:09

    Dobrý den a opět moc děkuji! Doma sice bábovka moc úspěch neměla, ale mně přijde výtečná, budu si péct i nadále, až budu chtít něco rychlého a jednoduchého (v přípravě i chuti). Přidala jsem si tedy citrónovou šťávu. Dřív mě nenapadlo šlehačku předem vyšlehat!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 2. 2022 v 17:37
      • MARTA
        17. 1. 2024 v 17:59

        Dobrý den,
        stejně jako Šárka jsem tento recept znala tak, že šlehačka se přidává tekutá a z bílků se ušlehá sníh (recept znám v této podobě od dětství, tedy více než 40 let ;))
        Včera jsem zkusila upéct dle Míšina receptu, protože mě také lákalo zkusit pro mě netradiční postup a výsledek mě mile překvapil 🙂 (pečeno ve formě na bábovku značky Kaiser a množství surovin navýšeno úměrně 4 vejcím ;))
        Taky nám připomíná piškotové těsto a oproti původnímu receptu není tak suchá… Díííky 😀

        Odpovědět
        • Míša Landová
          17. 1. 2024 v 22:23

          Někdy stačí jen změnit postup a rázem je z toho něco jiného 🙂 díky za vyzkoušení.

          Odpovědět
  • Lenka
    8. 3. 2022 v 16:55

    Dobrý den, děkuji za Vaše skvělé recepty, vždy chutnají skvěle. Ale mám trošku problém, mám několik forem Nordic Ware, vymazávám jak divá, našla jsem si i video, ale prostě mi nejdou vyklopit. Jiné formy jsou ok. Něco dělám špatně, ale netuším co. Používám směs co máte uvedenou tady v receptech. Nenapadá Vás co dělám špatně? Děkuji Lenka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 3. 2022 v 15:49

      Lenko, tak to opravdu netuším. Vymazávám různě, směsí nebo klasicky máslem a moukou nebo i tím sprejem a vždy ok 🙂 je pravda, že čím je forma členitější, tím je potřeba to hodně pečlivě vymazat i vysypat, nic jiného mě asi v tuhle chvíli nenapadá …

      Odpovědět
    • Jana
      25. 2. 2024 v 7:01

      Dobrý den, nesmí se dávat do myčky. Umývám jen tak, že nechám dlouho odmočit, případně jen trochu jaru na houbičku.

      Odpovědět
  • Lenka
    21. 1. 2023 v 7:32

    Včera jsem upekla a dnes ochutnávala. Je výborná. Přihodila jsem ještě rozinky namočené v rumu. Lenka

    Odpovědět
  • Eva
    24. 9. 2023 v 19:52

    Dobrý den,tak jsem upekla podle vás další z vašich skvělých receptu.Opet jste nezklamala👍👍.Ta slehackova bábovka je skvělá.Nejdrive se mě zdálo,že moc neleze ve formě nahoru,ale potom najednou byla plná.Pristi týden se chystám na čokoládový chlebicek.Diky za inspiraci.A také jsem zakoupila Vas kurz na dorty,ale to musím ještě nastudovat😁😁😁.

    Odpovědět
  • Irča
    7. 1. 2024 v 14:32

    Bábovku jsem pekla v takové té zatočené bábovkové formě (Guardini – obdoba Nordic)a bála jsem se, že je málo těsta. Nakonec během naběhla tak akorát a je to nádherná bábovka. Děkuji za prima recept

    Odpovědět
  • Veronika
    16. 4. 2024 v 16:58

    Včera jsme ji zkusili, dnes se dojedla, ale moc ovací nesklidila. Byla sušší, přitom jsem pekla ani ne 40 minut, neměla křupavý okraj a snesla by se sladší, což paní Landová asi doháněla pocukrováním před podáváním, jak píše v receptu, ale naši čtyři potomci by pak měli cukr úplně všude. Takže za mě raději přidat do buchty, než na povrch. Prý klasická olejovka je klasická olejovka… Oproti tomu, když jsme před měsícem zkoušeli makový chlebíček s tvarohem, bylo žádáno opakování 🙂 Díky za recepty, dál máme v plánu vyzkoušet mandlové trubičky 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

4.4

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ