Menu
Bábovky a chlebíčky

Tvarohová bábovka s marakujou

Znáte pohádku „Jak pejsek s kočičkou pekli dort“? Věřím, že ano a určitě každý z nás podle nich občas něco upekl nebo uvařil 🙂 Já jsem tentokrát dle jejich vzoru „splácala“ tuhle bábovku. Původně jsem chtěla upéct klasickou tvarohovou podle receptu na blogu, jenže tvarohu málo, zakysaná smetana žádná … navíc na mě z lednice mrkalo marakujové pyré, které už bylo potřeba spotřebovat. A tak nastal čas improvizace, aby bylo něco k snídani.

A jak už to tak u podobných experimentů bývá, bábovka se překvapivě povedla. Krásně vláčná, voňavá a díky marakujovému pyré hezky žluťoučká a lehce nakyslá. Myslím, že by se místo marakuji dalo použít i jiné ovoce, určitě by mě lákal citron nebo pomeranč. Každopádně velký podíl na výsledku má i forma od Nordic Ware. Tyhle formy jsou nejen úžasné na pohled, ale skvěle se v nich peče. Bábovka má krásnou krustičku a jde perfektně vyklopit.

Tvarohová bábovka s marakujou (objem 1,4 l)

  • 4 vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 80 g rostlinného oleje
  • 200 g tvarohu ve vaničce
  • 100-110 g marakujového pyré (Makro, Košík, Monaco Int.)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 15 g prášku do pečiva
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Troubu předehřejte na 180 stupňů, bábovkovou nebo chlebíčkou formu o objemu ca. 1,4 l vymažte máslem a vysypte moukou (hrubou, polohrubou).

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pak po částech zašlehejte olej. Při nízkých otáčkách vmíchejte tvaroh a následně střídavě přidávejte marakujové pyré a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Těsto dobře stěrkou promíchejte a nalijte do připravené formy.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, zda je bábovka dostatečně propečená. Po vyjmutí z trouby nechte bábovku lehce zchladnout ve formě, teprve pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete pocukrovat.

15 Comments

  • M
    5. 9. 2020 v 11:19

    Dobrý den,
    včera jsem chtěla péct bábovku a kam jinam už delší dobu nahlédnout, než k vám. Navíc jsem před pár dny viděla novou. Jenže marakujové pyré ani tvaroh jsem neměla a byl večer. Zato jsem měla dýňové a zbytek jogurtu z farmy, který už „hrudkovatěl“. Po chvilce váhání bylo vše jasné a dnes jsme měli k snídani vynikající bábovku, kyprou, vláčnou, která opravdu nedusí.
    Děkuji za spoustu inspirací a receptů, podle kterých snad ani nelze nic pokazit, jak jsou vzorně důkladně popsané.
    Přeji vám i všem ostatním úspěšné další pečení. Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 9. 2020 v 17:59

      Maruško, zvládla jste to skvěle, jen se člověk nesmí bát trochu improvizovat 🙂 osobně si myslím, že ty nejlepší recepty vznikají právě takto.

      Odpovědět
  • Madla
    11. 9. 2020 v 16:38

    No tak to je paráda! určitě zkusím v broskvové variantě a navíc bezlepkově 🙂 Vypadá opravdu moc krásně!

    Odpovědět
  • Eliška D.
    1. 12. 2020 v 9:24

    Zkoušela jsem zaměnit pyré za dýňové a trošku těsta dobarvit kakaem a udělat mramorování. Chuťově to bylo skvělé, moc si chválila rodina i návštěva. Měla jsem ji vevnitř malinko gumovou, ale chyba byla asi v tom, že jsem dala hladkou špaldovou mouku. Už jsem si všimla, že špaldová těsta tak dobře ,,nedrží“, i když chuťově ji mám moc ráda. A ta tvarohová těsta potřebují asi spíše tu polohrubou než hladkou, že? No, příště se zkusím držet receptu. 🙂

    Odpovědět
  • Irena
    11. 3. 2021 v 13:56

    tato bábovka nemá moc komentářů a je to škoda, je to zřejmě tím marakujovým pyré, málo kdo ho používá, i mě dlouho trvalo než jsem ho objednala – skvělá záležitost, použila jsem ho již na mimi pavlovy – recept z vaší kuchařky Míšo a teď do této bábovky. Bála jsem se, že je přeci jen příliš kyselé, ale po upečení bábovky supr. Opět výborný recept, skvělá chuť. Děkuji Míšo

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 3. 2021 v 14:19

      Asi máte pravdu, nicméně už si pomalu na marakuju zvykáme 🙂 já si mám moc ráda a je fajn, že i Vám bábovka chutnala 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    19. 4. 2021 v 11:11

    Dobrý den Míšo,
    moc děkuji za Vaše recepty a ochotu se podělit o své zkušenosti. Zkoušela jsem bábovku – přesně – pejsek a kočička a ze stejných důvodů (zůstalo mi maracujové pyré) a tvaroh se blížil spotřebě. Je úúúžasnáááá. Moc dobře vychucené, jemné a „žratelné“.
    PS: Je možno uvádět, zda pečete na horkovzduch či nikoli?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 4. 2021 v 15:45

      Děkuji, to mě těší. Až na pár výjimek peču vše sladké jen na horní a spodní ohřev, i když každá trouba peče trochu jinak 🙂 nicméně asi není problém tento údaj napsat.

      Odpovědět
  • Tamara Měchurová
    20. 4. 2022 v 20:04

    Dobrý den, Míšo, moc dekuji za skvělý recept. Bábovka je krásně vláčná a má velice zajímavou chuť. Upekla jsem ji zvečera, že si jo dame k snídaní a během 20 min byla pryč 😊. Ráno upeču znovu. Všem moooc chutnala.

    Odpovědět
  • Renata
    31. 8. 2022 v 14:52

    Dobrý den, moc děkuji za recept, ..přítel začal znovu jíst bábovky 🙂

    Odpovědět
  • Zuzana
    25. 1. 2024 v 23:35

    Dobrý den, bylo by možné použít čerstvou maracuju? Děkuji

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ