Znáte pohádku „Jak pejsek s kočičkou pekli dort“? Věřím, že ano a určitě každý z nás podle nich občas něco upekl nebo uvařil 🙂 Já jsem tentokrát dle jejich vzoru „splácala“ tuhle bábovku. Původně jsem chtěla upéct klasickou tvarohovou podle receptu na blogu, jenže tvarohu málo, zakysaná smetana žádná … navíc na mě z lednice mrkalo marakujové pyré, které už bylo potřeba spotřebovat. A tak nastal čas improvizace, aby bylo něco k snídani.

A jak už to tak u podobných experimentů bývá, bábovka se překvapivě povedla. Krásně vláčná, voňavá a díky marakujovému pyré hezky žluťoučká a lehce nakyslá. Myslím, že by se místo marakuji dalo použít i jiné ovoce, určitě by mě lákal citron nebo pomeranč. Každopádně velký podíl na výsledku má i forma od Nordic Ware. Tyhle formy jsou nejen úžasné na pohled, ale skvěle se v nich peče. Bábovka má krásnou krustičku a jde perfektně vyklopit.
Tvarohová bábovka s marakujou (objem 1,4 l)
- 4 vejce
- 180 g cukru krupice
- 80 g rostlinného oleje
- 200 g tvarohu ve vaničce
- 100-110 g marakujového pyré (Makro, Košík, Monaco Int.)
- 250 g polohrubé mouky
- 15 g prášku do pečiva
- máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Troubu předehřejte na 180 stupňů, bábovkovou nebo chlebíčkou formu o objemu ca. 1,4 l vymažte máslem a vysypte moukou (hrubou, polohrubou).
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pak po částech zašlehejte olej. Při nízkých otáčkách vmíchejte tvaroh a následně střídavě přidávejte marakujové pyré a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Těsto dobře stěrkou promíchejte a nalijte do připravené formy.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, zda je bábovka dostatečně propečená. Po vyjmutí z trouby nechte bábovku lehce zchladnout ve formě, teprve pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete pocukrovat.


5 Comments
M
5. 9. 2020 v 11:19Dobrý den,
včera jsem chtěla péct bábovku a kam jinam už delší dobu nahlédnout, než k vám. Navíc jsem před pár dny viděla novou. Jenže marakujové pyré ani tvaroh jsem neměla a byl večer. Zato jsem měla dýňové a zbytek jogurtu z farmy, který už „hrudkovatěl“. Po chvilce váhání bylo vše jasné a dnes jsme měli k snídani vynikající bábovku, kyprou, vláčnou, která opravdu nedusí.
Děkuji za spoustu inspirací a receptů, podle kterých snad ani nelze nic pokazit, jak jsou vzorně důkladně popsané.
Přeji vám i všem ostatním úspěšné další pečení. Maruška
Míša Landová
5. 9. 2020 v 17:59Maruško, zvládla jste to skvěle, jen se člověk nesmí bát trochu improvizovat 🙂 osobně si myslím, že ty nejlepší recepty vznikají právě takto.
Madla
11. 9. 2020 v 16:38No tak to je paráda! určitě zkusím v broskvové variantě a navíc bezlepkově 🙂 Vypadá opravdu moc krásně!
Míša Landová
11. 9. 2020 v 19:43Hmm, to zní také dobře 🙂
Eliška D.
1. 12. 2020 v 9:24Zkoušela jsem zaměnit pyré za dýňové a trošku těsta dobarvit kakaem a udělat mramorování. Chuťově to bylo skvělé, moc si chválila rodina i návštěva. Měla jsem ji vevnitř malinko gumovou, ale chyba byla asi v tom, že jsem dala hladkou špaldovou mouku. Už jsem si všimla, že špaldová těsta tak dobře ,,nedrží“, i když chuťově ji mám moc ráda. A ta tvarohová těsta potřebují asi spíše tu polohrubou než hladkou, že? No, příště se zkusím držet receptu. 🙂