Menu
Bábovky a chlebíčky

Tvarohová bábovka s marakujou

Znáte pohádku „Jak pejsek s kočičkou pekli dort“? Věřím, že ano a určitě každý z nás podle nich občas něco upekl nebo uvařil 🙂 Já jsem tentokrát dle jejich vzoru „splácala“ tuhle bábovku. Původně jsem chtěla upéct klasickou tvarohovou podle receptu na blogu, jenže tvarohu málo, zakysaná smetana žádná … navíc na mě z lednice mrkalo marakujové pyré, které už bylo potřeba spotřebovat. A tak nastal čas improvizace, aby bylo něco k snídani.

A jak už to tak u podobných experimentů bývá, bábovka se překvapivě povedla. Krásně vláčná, voňavá a díky marakujovému pyré hezky žluťoučká a lehce nakyslá. Myslím, že by se místo marakuji dalo použít i jiné ovoce, určitě by mě lákal citron nebo pomeranč. Každopádně velký podíl na výsledku má i forma od Nordic Ware. Tyhle formy jsou nejen úžasné na pohled, ale skvěle se v nich peče. Bábovka má krásnou krustičku a jde perfektně vyklopit.

Tvarohová bábovka s marakujou (objem 1,4 l)

  • 4 vejce
  • 180 g cukru krupice
  • 80 g rostlinného oleje
  • 200 g tvarohu ve vaničce
  • 100-110 g marakujového pyré (Makro, Košík, Monaco Int.)
  • 250 g polohrubé mouky
  • 15 g prášku do pečiva
  • máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Troubu předehřejte na 180 stupňů, bábovkovou nebo chlebíčkou formu o objemu ca. 1,4 l vymažte máslem a vysypte moukou (hrubou, polohrubou).

Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pak po částech zašlehejte olej. Při nízkých otáčkách vmíchejte tvaroh a následně střídavě přidávejte marakujové pyré a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Těsto dobře stěrkou promíchejte a nalijte do připravené formy.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, zda je bábovka dostatečně propečená. Po vyjmutí z trouby nechte bábovku lehce zchladnout ve formě, teprve pak opatrně vyklopte na chladicí mřížku. Po úplném vychladnutí můžete pocukrovat.

4 komentáře

  • M
    5. 9. 2020 v 11:19

    Dobrý den,
    včera jsem chtěla péct bábovku a kam jinam už delší dobu nahlédnout, než k vám. Navíc jsem před pár dny viděla novou. Jenže marakujové pyré ani tvaroh jsem neměla a byl večer. Zato jsem měla dýňové a zbytek jogurtu z farmy, který už „hrudkovatěl“. Po chvilce váhání bylo vše jasné a dnes jsme měli k snídani vynikající bábovku, kyprou, vláčnou, která opravdu nedusí.
    Děkuji za spoustu inspirací a receptů, podle kterých snad ani nelze nic pokazit, jak jsou vzorně důkladně popsané.
    Přeji vám i všem ostatním úspěšné další pečení. Maruška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 9. 2020 v 17:59

      Maruško, zvládla jste to skvěle, jen se člověk nesmí bát trochu improvizovat 🙂 osobně si myslím, že ty nejlepší recepty vznikají právě takto.

      Odpovědět
  • Madla
    11. 9. 2020 v 16:38

    No tak to je paráda! určitě zkusím v broskvové variantě a navíc bezlepkově 🙂 Vypadá opravdu moc krásně!

    Odpovědět

Zanechte komentář