Menu
Cheesecaky

Cheesecake se slaným karamelem

Další variace mého oblíbeného cheesecaku tentokrát se slaným karamelem. Pro zpestření jsem přidala do sušenkového základu karamelové sušenky Lotus, které mi ke karamelu tak nějak pěkně „pasujou“. Jinak je to vlastně úplně obyčejný cheesecake z čerstvého sýra a zakysané smetany přelitý karamelovou omáčkou s pořádnou špetkou soli 🙂

Pro dokonalý cheeesecake si nezapomeňte včas vyndat všechny suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Nikdy nešlehejte sýrovou náplň při vysoké rychlosti, spíše jen míchejte. Vejce přidávejte postupně, každé dobře zapracujte, než přidáte další. Použijte čerstvý sýr, nikoliv tvaroh, protože obsahuje více tuku a méně vody a do cheesecaku prostě patří. Pečte pěkně pomalu při nízké teplotě na horní a dolní ohřev, nikoliv horký vzduch. Koláč po upečení odřízněte od formy, aby při chladnutí nepraskal a nechte ve formě do druhého dne vychladit.

Cheesecake se slaným karamelem (průměr 18 cm)

Sušenkový základ:

  • 60 g karamelových sušenek Lotus
  • 60 g piškotů
  • 60 g másla

Sušenky a piškoty společně rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným a zchladlým máslem. Dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem a boky lehce mázněte máslem. Ze sušenkové směsi vytvarujte dno a okraje. Dobře vmáčkněte a dejte do lednice, než si připravíte náplň.

Cheesecake se slaným karamelem

Sýrová náplň:

  • 500 g čerstvého sýra
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 g zakysané smetany

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Sýr, cukr a mouku dejte do misky a společně promíchejte. Postupně přidejte vejce a žloutek, dobře zapracujte. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.

Směs nalijte na sušenkovou směs a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 15 minutách stáhněte teplotu v troubě na 120 stupňů a ještě dalších 50-60 minut koláč dopékejte.

Koláč vyndejte z trouby a opatrně ho kolem dokola odřízněte od formy. Nechte ve formě zcela vychladnout, alespoň několik hodin v lednici, teprve pak z formy opatrně vyjměte.

Slaný karamel:

  • 100 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 80 g smetany ke šlehání 33%
  • 1/2 lžičky mořské soli (případně více či méně dle chuti)

Cukr dejte do rendlíku se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu utavte na karamel. Vmíchejte na kousky pokrájené máslo a následně po částech horkou smetanu. Dobře promíchejte, přidejte sůl a nechte při nízké teplotě krátce povařit (2-3 minuty).

Přelijte do misky a nechte za občasného míchání zchladnout, než ho nalijte na vychlazený cheesecake. Případně můžete karamelem přelít až jednotlivé porce na talířku. Karamel skladujte v lednici, pro pozdější použití můžete krátce zahřát v mikrovlnce.

6 komentářů

  • Katka
    29. 9. 2020 v 19:45

    Luxusní záležitost – včera upečeno a dnes už uklizim umyty podnos po dortu 😁. Děti jdou vybírat další recept, který i víkendu zkusíme. Děkujeme Míšo za další skvělý recept 👍😉🌺

    Odpovědět
  • Kristýna
    8. 10. 2020 v 12:46

    Je tento recept také v knize? 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 10. 2020 v 19:58

      Není, většina receptů v knize je nových, nejsou na blogu.

      Odpovědět
      • Kristýna
        17. 10. 2020 v 12:04

        jasně, to dává smysl 🙂 díky 🙂 Už se mi chladí v lednici 🙂

        Odpovědět
  • Aneta
    26. 10. 2020 v 22:52

    Dobrý večer Míšo, pokud bych chtěla dělat do formy 22cm, jak mám navýšit suroviny? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět

Zanechte komentář