Menu
Cheesecaky

Cheesecake se slaným karamelem

Další variace mého oblíbeného cheesecaku tentokrát se slaným karamelem. Pro zpestření jsem přidala do sušenkového základu karamelové sušenky Lotus, které mi ke karamelu tak nějak pěkně „pasujou“. Jinak je to vlastně úplně obyčejný cheesecake z čerstvého sýra a zakysané smetany přelitý karamelovou omáčkou s pořádnou špetkou soli 🙂

Pro dokonalý cheeesecake si nezapomeňte včas vyndat všechny suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Nikdy nešlehejte sýrovou náplň při vysoké rychlosti, spíše jen míchejte. Vejce přidávejte postupně, každé dobře zapracujte, než přidáte další. Použijte čerstvý sýr, nikoliv tvaroh, protože obsahuje více tuku a méně vody a do cheesecaku prostě patří. Pečte pěkně pomalu při nízké teplotě na horní a dolní ohřev, nikoliv horký vzduch. Koláč po upečení odřízněte od formy, aby při chladnutí nepraskal a nechte ve formě do druhého dne vychladit.

Cheesecake se slaným karamelem (průměr 18 cm)

Sušenkový základ:

  • 60 g karamelových sušenek Lotus
  • 60 g piškotů
  • 60 g másla

Sušenky a piškoty společně rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným a zchladlým máslem. Dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem a boky lehce mázněte máslem. Ze sušenkové směsi vytvarujte dno a okraje. Dobře vmáčkněte a dejte do lednice, než si připravíte náplň.

Cheesecake se slaným karamelem

Sýrová náplň:

  • 500 g čerstvého sýra
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 g zakysané smetany

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Sýr, cukr a mouku dejte do misky a společně promíchejte. Postupně přidejte vejce a žloutek, dobře zapracujte. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.

Směs nalijte na sušenkovou směs a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 15 minutách stáhněte teplotu v troubě na 120 stupňů a ještě dalších 50-60 minut koláč dopékejte.

Koláč vyndejte z trouby a opatrně ho kolem dokola odřízněte od formy. Nechte ve formě zcela vychladnout, alespoň několik hodin v lednici, teprve pak z formy opatrně vyjměte.

Slaný karamel:

  • 100 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 80 g smetany ke šlehání 33%
  • 1/2 lžičky mořské soli (případně více či méně dle chuti)

Cukr dejte do rendlíku se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu utavte na karamel. Vmíchejte na kousky pokrájené máslo a následně po částech horkou smetanu. Dobře promíchejte, přidejte sůl a nechte při nízké teplotě krátce povařit (2-3 minuty).

Přelijte do misky a nechte za občasného míchání zchladnout, než ho nalijte na vychlazený cheesecake. Případně můžete karamelem přelít až jednotlivé porce na talířku. Karamel skladujte v lednici, pro pozdější použití můžete krátce zahřát v mikrovlnce.

49 Comments

  • Katka
    29. 9. 2020 v 19:45

    Luxusní záležitost – včera upečeno a dnes už uklizim umyty podnos po dortu 😁. Děti jdou vybírat další recept, který i víkendu zkusíme. Děkujeme Míšo za další skvělý recept 👍😉🌺

    Odpovědět
  • Kristýna
    8. 10. 2020 v 12:46

    Je tento recept také v knize? 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 10. 2020 v 19:58

      Není, většina receptů v knize je nových, nejsou na blogu.

      Odpovědět
      • Kristýna
        17. 10. 2020 v 12:04

        jasně, to dává smysl 🙂 díky 🙂 Už se mi chladí v lednici 🙂

        Odpovědět
  • Aneta
    26. 10. 2020 v 22:52

    Dobrý večer Míšo, pokud bych chtěla dělat do formy 22cm, jak mám navýšit suroviny? Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Aneta
    7. 11. 2020 v 22:11

    Prosím o odpověď. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 11. 2020 v 8:59

      Aneto, cheesecake udělejte z 1,5 dávky. Pouze slaný karamel můžete nechat v původním množství.

      Odpovědět
  • Zuzka
    16. 11. 2020 v 19:30

    Dobrý večer, Míšo, co přesně používáte za čerstvý sýr? V supermarketech jsem si ho ještě nevšimla, je běžně k dostání? Děkuji za odpověď. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 11. 2020 v 19:42

      Nejlepší volba pro cheesecake je sýr Philadelphia, která se dá koupit běžně. Alternativou jsou levnější varianty, které si obvykle řetězce prodávají pod svými značkami.

      Odpovědět
  • Nikola
    11. 1. 2021 v 18:01

    Dobrý den Míšo, cheescake vypadá úžasně, slaný karamel miluje celá moje rodina. Napadlo mě, že bych jej nalila i na spodní krustu a ještě na něj vyskládala sušenky Lotus v celku a až pak dala náplň na cheescake. Myslíte si, že je to dobrý nápad a nebo se pečením karamel nějak „znehodnotí“? Budu ráda za váš názor, děkuji 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 1. 2021 v 18:17

      Řekla bych, že to moc dobrý nápad není 🙂 alespoň u tohoto pečeného cheesecaku. Slaný karamel obsahuje mimo jiné máslo, které se při pečení rozteče …. Na spodní krustu se to dává obvykle u tartaletek nebo u nějaké jiné nepečené varianty.

      Odpovědět
      • Nikola
        14. 1. 2021 v 13:47

        Moc děkuji 😊

        Odpovědět
  • Eliška Žákovcová
    13. 1. 2021 v 23:18

    Dobrý den, v komentářích ze starších receptů jsem se dočetla, že používáte Goldessu z Lidlu. Dnes se už neprodává. Proto jsem se chtěla zeptat na vhodnou alternativu a jestli by bylo možné použít např. Mandavu od Milka. S pozdravem Eliška Žákovcová

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 1. 2021 v 8:17

      Ano, Lidl postupně vyřazuje všechny vhodné sýry na cheesecake 🙂 v současné době používám Philadelphii nebo čerstvý sýr (cream cheese) z Penny marketu. Mandavu bohužel neznám, takže zkušenost nemám, hodně záleží na složení a obsahu tuku, sýr nesmí obsahovat příliš vody.

      Odpovědět
      • Nikola
        15. 1. 2021 v 15:02

        Dobrý den, omlouvám se, že se vměšuji do této debaty, ale cheescake jsem dnes upekla a použila jsem čerstvý sýr z Lidlu, který nahradil Goldessu. Jmenuje se teď Cream Spread – classic a je to značka Pilos 😊

        Odpovědět
        • Míša Landová
          15. 1. 2021 v 16:29

          Ano, o této náhradě vím, nicméně už je to více pomazánka, než čerstvý sýr 🙁

          Odpovědět
          • Nikola
            16. 1. 2021 v 12:58

            Aha! Ale cheescake chutná skvěle, takže asi dobrý 🤣

  • Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo, moc jsme si pochutnali.

    Přidáváme mezi rodinné recepty. Díky!

    Odpovědět
  • Pavlína
    12. 2. 2021 v 9:15

    Míšo, už se na něj těším 🙂 dneska musím ale upéct (poprvé) dort dle Tvého receptu, jsem zvědavá jestli se povede!
    Nebyla by vhodná varianta Žervé z Poděbrad? Čtu že má obsah sušiny 32%, nevím jak je na tom ten z Lidlu

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 2. 2021 v 16:16

      Na cheesecake je nejlepší Philadelhia, protože obsahuje více tuku. Není ani tak důležitý obsah sušiny jako obsah tuku v něm a ten má třeba Philadelphia přes 60%.

      Odpovědět
  • Magdaléna
    16. 2. 2021 v 10:26

    Dobrý den, někdy jsem četla, že se cheesecake peče v pekáči na dně s vodou. Je v tom nějaký rozdíl?Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 2. 2021 v 13:04

      Ano, receptů a postupů na cheesecake je mnoho. Dá se péct s vodou v pekáči nebo i ve vodní lázni. Já preferuji péct delší dobu při nižší teplotě. Ve všech případech se dosáhne jemné a vláčné konzistence, cheescake pak není „suchý“.

      Odpovědět
  • Katka
    15. 3. 2021 v 11:36

    Dobrý den, Míšo,

    dělala jsem Cheesecake už po několikáte od Vás a vždy mi uprostřed u pečení popraská náplň, čím to je?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 3. 2021 v 14:24

      Popraská Vám už při pečení nebo pak až při chladnutí? Cheesecake není dobré péct na horký vzduch a po upečení je potřeba ho odříznout od boku formy, aby při chladnutí nepraskal.

      Odpovědět
      • Katka
        22. 3. 2021 v 9:12

        právě, že už při pečení 🙁 takže si myslíte, že je to horkým vzduchem?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          22. 3. 2021 v 9:26

          Ano, protože jiný důvod mě nenapadá. Cheesecake není vhodné péct s ventilátorem 🙂

          Odpovědět
          • Katka
            23. 3. 2021 v 8:13

            no problém v tomto případě tedy netuším, poněvadž na horký vzduch to nemám zapnuté 🙁

          • Míša Landová
            23. 3. 2021 v 8:36

            Tak mě ještě napadá příliš vysoká teplota pečení (trouba občas peče jinak, než ukazuje) nebo přílišné šlehání krému …

  • Romana
    15. 4. 2021 v 14:55

    Dobrý den,

    cheesecake jsem zvládla na jedničku:-) díky moc za recept. Nicméně karamel jsem měla tak tuhý, že nešlo na dortu krájet…tak jsme jeli zvlášť:-) Jak na ten karamel? Není lepší bez másla? Jak udělám tenkou vrstvu? Moc děkuji za pomoc, Romča O.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2021 v 7:22

      Zřejmě nějaká chyba v postupu při výrobě karamelu, těžko takto na dálku soudit, ale máslo určitě nevynechávejte …

      Odpovědět
  • Stanislava
    27. 4. 2021 v 5:15

    Dobrý den. Chystám se na něj o víkendu. Dcera má narozeniny, ale nemám formu o průměru 18 cm ale větší. Mám udělat dvojitou dávku a péct déle? Děkuji za odpověď😘 Jinak tu máte úžasné recepty . Není to dlouho co podle nich peču, ale hodlám jich vyzkoušet co nejvíce. Děkuji za ně 🙏jste šikulka 👍

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 4. 2021 v 13:53

      Dávku je potřeba navýšit podle velikosti formy, bohužel nepíšete, jak máte velkou 🙂

      Odpovědět
      • Stanislava
        28. 4. 2021 v 15:51

        Dobrý den. Já jsem je zapomněla změřit 🤭Mám formu 22 a 25.Jestli mi poradíte do které a o kolik mám navýšit suroviny.Děkuji Stáňa

        Odpovědět
        • Míša Landová
          28. 4. 2021 v 18:07

          Do formy 22 cm by měla stačit 1,5 dávka původního receptu 🙂

          Odpovědět
          • Stanislava
            28. 4. 2021 v 18:29

            Moc vám děkuji😘💕 a péct to mám stejně?

  • Petra
    30. 4. 2021 v 20:44

    Dobry den, nedavno jsem Vas objevila na facebooku a velmi me nadchly Vase recepty. Dneska jsem vyzkousela cheesecake se slanym karamelem a je to teda pecka. Prisla navsteva a po kolaci se jen zaprasilo. Uz se tesim, az se vrhnu na dalsi kousek z Vasi tvorby. Dekuji! ❤️

    Odpovědět
  • Lucka
    7. 5. 2021 v 9:58

    Dobrý den, chystám se upéct bratrovi k narozeninám, bude to premiéra, tak doufám, že se povede 🙂
    Formu mám 20cm, myslíte, že mohu množství surovin nechat, nebo to bude málo?
    Další otázka, jak dlouho cheesecake po upečení vydrží, když bych ho udělala dnes, tak bude v pondělí ještě v pořádku nebo raději udělat později?
    Moc děkuji za Vaše úžasné recepty 😉

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 5. 2021 v 11:18

      Pokud zvolíte větší formu, bude koláč nepatrně nižší, případně si můžete lehce navýšit suroviny 🙂 Cheesecake jako takový asi vydrží, je potřeba ho zakrýt, aby nevysychal. Nicméně karamel doporučuji nalít až v den servírování.

      Odpovědět
  • Eva
    15. 6. 2021 v 7:00

    Dobry den Miso. Prosim o radu – forma o prumeru 24 cm, bude stacit 1,5 dávky? Proc mi nekdy ulpí susenkova smes na dne kdyz vyndavam z formy ? 😕 co delam spatne?? hlavne u okraju

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 6. 2021 v 20:54

      Pokud chcete mít koláč stejně vysoký, tak ideálně z 1,75 dávky 🙂 Dno formy by mělo být vyložené pečícím papírem a ihned po upečení je potřeba koláče odříznout od formy, pak by se to stávat nemělo 🙂

      Odpovědět
      • Eva
        17. 6. 2021 v 7:07

        Moc dekuji a mam po upeceni stahnout kolac i z kovoveho kolecka ktery rvori dno formy?

        Odpovědět
  • Pavla
    24. 6. 2021 v 19:39

    Dobrý den, lze na cheesecake použít Goldessa z lidlu? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 6. 2021 v 7:15

      Ano, můžete, nemá sice úplně stejné složení jako Phila, ale použít se dá 🙂

      Odpovědět
  • Míša
    3. 10. 2021 v 14:17

    Luxusní záležitost chutnal všem 🤤

    Odpovědět
  • Monika
    15. 10. 2021 v 17:56

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, zda můžu smíchat 250g Philadelphie a 250g mascarpone.
    Děkuji

    Odpovědět

Zanechte komentář