Další variace mého oblíbeného cheesecaku tentokrát se slaným karamelem. Pro zpestření jsem přidala do sušenkového základu karamelové sušenky Lotus, které mi ke karamelu tak nějak pěkně „pasujou“. Jinak je to vlastně úplně obyčejný cheesecake z čerstvého sýra a zakysané smetany přelitý karamelovou omáčkou s pořádnou špetkou soli 🙂
Pro dokonalý cheeesecake si nezapomeňte včas vyndat všechny suroviny z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Nikdy nešlehejte sýrovou náplň při vysoké rychlosti, spíše jen míchejte. Vejce přidávejte postupně, každé dobře zapracujte, než přidáte další. Použijte čerstvý sýr, nikoliv tvaroh, protože obsahuje více tuku a méně vody a do cheesecaku prostě patří. Pečte pěkně pomalu při nízké teplotě na horní a dolní ohřev, nikoliv horký vzduch. Koláč po upečení odřízněte od formy, aby při chladnutí nepraskal a nechte ve formě do druhého dne vychladit.
Cheesecake se slaným karamelem (průměr 18 cm)
Sušenkový základ:
- 60 g karamelových sušenek Lotus
- 60 g piškotů
- 60 g másla
Sušenky a piškoty společně rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným a zchladlým máslem. Dno dortové formy o průměru 18 cm vyložte pečicím papírem a boky lehce mázněte máslem. Ze sušenkové směsi vytvarujte dno a okraje. Dobře vmáčkněte a dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Sýrová náplň:
- 500 g čerstvého sýra
- 100 g cukru krupice
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 vejce
- 1 žloutek
- 60 g zakysané smetany
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Sýr, cukr a mouku dejte do misky a společně promíchejte. Postupně přidejte vejce a žloutek, dobře zapracujte. Nakonec vmíchejte zakysanou smetanu.
Směs nalijte na sušenkovou směs a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 15 minutách stáhněte teplotu v troubě na 120 stupňů a ještě dalších 50-60 minut koláč dopékejte.
Koláč vyndejte z trouby a opatrně ho kolem dokola odřízněte od formy. Nechte ve formě zcela vychladnout, alespoň několik hodin v lednici, teprve pak z formy opatrně vyjměte.
Slaný karamel:
- 100 g cukru krupice
- 40 g másla
- 80 g smetany ke šlehání 33%
- 1/2 lžičky mořské soli (případně více či méně dle chuti)
Cukr dejte do rendlíku se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu utavte na karamel. Vmíchejte na kousky pokrájené máslo a následně po částech horkou smetanu. Dobře promíchejte, přidejte sůl a nechte při nízké teplotě krátce povařit (2-3 minuty).
Přelijte do misky a nechte za občasného míchání zchladnout, než ho nalijte na vychlazený cheesecake. Případně můžete karamelem přelít až jednotlivé porce na talířku. Karamel skladujte v lednici, pro pozdější použití můžete krátce zahřát v mikrovlnce.
75 Komentáře
Katka
29. 9. 2020 v 19:45Luxusní záležitost – včera upečeno a dnes už uklizim umyty podnos po dortu 😁. Děti jdou vybírat další recept, který i víkendu zkusíme. Děkujeme Míšo za další skvělý recept 👍😉🌺
Míša Landová
29. 9. 2020 v 20:31Katko, moc děkuji :))
Kristýna
8. 10. 2020 v 12:46Je tento recept také v knize? 🙂
Míša Landová
8. 10. 2020 v 19:58Není, většina receptů v knize je nových, nejsou na blogu.
Kristýna
17. 10. 2020 v 12:04jasně, to dává smysl 🙂 díky 🙂 Už se mi chladí v lednici 🙂
Aneta
26. 10. 2020 v 22:52Dobrý večer Míšo, pokud bych chtěla dělat do formy 22cm, jak mám navýšit suroviny? Moc děkuji za odpověď.
Aneta
7. 11. 2020 v 22:11Prosím o odpověď. Děkuji
Míša Landová
8. 11. 2020 v 8:59Aneto, cheesecake udělejte z 1,5 dávky. Pouze slaný karamel můžete nechat v původním množství.
Zuzka
16. 11. 2020 v 19:30Dobrý večer, Míšo, co přesně používáte za čerstvý sýr? V supermarketech jsem si ho ještě nevšimla, je běžně k dostání? Děkuji za odpověď. 🙂
Míša Landová
16. 11. 2020 v 19:42Nejlepší volba pro cheesecake je sýr Philadelphia, která se dá koupit běžně. Alternativou jsou levnější varianty, které si obvykle řetězce prodávají pod svými značkami.
Nikola
11. 1. 2021 v 18:01Dobrý den Míšo, cheescake vypadá úžasně, slaný karamel miluje celá moje rodina. Napadlo mě, že bych jej nalila i na spodní krustu a ještě na něj vyskládala sušenky Lotus v celku a až pak dala náplň na cheescake. Myslíte si, že je to dobrý nápad a nebo se pečením karamel nějak „znehodnotí“? Budu ráda za váš názor, děkuji 😊
Míša Landová
11. 1. 2021 v 18:17Řekla bych, že to moc dobrý nápad není 🙂 alespoň u tohoto pečeného cheesecaku. Slaný karamel obsahuje mimo jiné máslo, které se při pečení rozteče …. Na spodní krustu se to dává obvykle u tartaletek nebo u nějaké jiné nepečené varianty.
Nikola
14. 1. 2021 v 13:47Moc děkuji 😊
Eliška Žákovcová
13. 1. 2021 v 23:18Dobrý den, v komentářích ze starších receptů jsem se dočetla, že používáte Goldessu z Lidlu. Dnes se už neprodává. Proto jsem se chtěla zeptat na vhodnou alternativu a jestli by bylo možné použít např. Mandavu od Milka. S pozdravem Eliška Žákovcová
Míša Landová
14. 1. 2021 v 8:17Ano, Lidl postupně vyřazuje všechny vhodné sýry na cheesecake 🙂 v současné době používám Philadelphii nebo čerstvý sýr (cream cheese) z Penny marketu. Mandavu bohužel neznám, takže zkušenost nemám, hodně záleží na složení a obsahu tuku, sýr nesmí obsahovat příliš vody.
Nikola
15. 1. 2021 v 15:02Dobrý den, omlouvám se, že se vměšuji do této debaty, ale cheescake jsem dnes upekla a použila jsem čerstvý sýr z Lidlu, který nahradil Goldessu. Jmenuje se teď Cream Spread – classic a je to značka Pilos 😊
Míša Landová
15. 1. 2021 v 16:29Ano, o této náhradě vím, nicméně už je to více pomazánka, než čerstvý sýr 🙁
Nikola
16. 1. 2021 v 12:58Aha! Ale cheescake chutná skvěle, takže asi dobrý 🤣
Kurzy vaření Karlovy vary šéfkucha
21. 1. 2021 v 16:23Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo, moc jsme si pochutnali.
Přidáváme mezi rodinné recepty. Díky!
Pavlína
12. 2. 2021 v 9:15Míšo, už se na něj těším 🙂 dneska musím ale upéct (poprvé) dort dle Tvého receptu, jsem zvědavá jestli se povede!
Nebyla by vhodná varianta Žervé z Poděbrad? Čtu že má obsah sušiny 32%, nevím jak je na tom ten z Lidlu
Míša Landová
12. 2. 2021 v 16:16Na cheesecake je nejlepší Philadelhia, protože obsahuje více tuku. Není ani tak důležitý obsah sušiny jako obsah tuku v něm a ten má třeba Philadelphia přes 60%.
Magdaléna
16. 2. 2021 v 10:26Dobrý den, někdy jsem četla, že se cheesecake peče v pekáči na dně s vodou. Je v tom nějaký rozdíl?Děkuji
Míša Landová
16. 2. 2021 v 13:04Ano, receptů a postupů na cheesecake je mnoho. Dá se péct s vodou v pekáči nebo i ve vodní lázni. Já preferuji péct delší dobu při nižší teplotě. Ve všech případech se dosáhne jemné a vláčné konzistence, cheescake pak není „suchý“.
Katka
15. 3. 2021 v 11:36Dobrý den, Míšo,
dělala jsem Cheesecake už po několikáte od Vás a vždy mi uprostřed u pečení popraská náplň, čím to je?
Míša Landová
15. 3. 2021 v 14:24Popraská Vám už při pečení nebo pak až při chladnutí? Cheesecake není dobré péct na horký vzduch a po upečení je potřeba ho odříznout od boku formy, aby při chladnutí nepraskal.
Katka
22. 3. 2021 v 9:12právě, že už při pečení 🙁 takže si myslíte, že je to horkým vzduchem?
Míša Landová
22. 3. 2021 v 9:26Ano, protože jiný důvod mě nenapadá. Cheesecake není vhodné péct s ventilátorem 🙂
Katka
23. 3. 2021 v 8:13no problém v tomto případě tedy netuším, poněvadž na horký vzduch to nemám zapnuté 🙁
Míša Landová
23. 3. 2021 v 8:36Tak mě ještě napadá příliš vysoká teplota pečení (trouba občas peče jinak, než ukazuje) nebo přílišné šlehání krému …
Romana
15. 4. 2021 v 14:55Dobrý den,
cheesecake jsem zvládla na jedničku:-) díky moc za recept. Nicméně karamel jsem měla tak tuhý, že nešlo na dortu krájet…tak jsme jeli zvlášť:-) Jak na ten karamel? Není lepší bez másla? Jak udělám tenkou vrstvu? Moc děkuji za pomoc, Romča O.
Míša Landová
16. 4. 2021 v 7:22Zřejmě nějaká chyba v postupu při výrobě karamelu, těžko takto na dálku soudit, ale máslo určitě nevynechávejte …
Stanislava
27. 4. 2021 v 5:15Dobrý den. Chystám se na něj o víkendu. Dcera má narozeniny, ale nemám formu o průměru 18 cm ale větší. Mám udělat dvojitou dávku a péct déle? Děkuji za odpověď😘 Jinak tu máte úžasné recepty . Není to dlouho co podle nich peču, ale hodlám jich vyzkoušet co nejvíce. Děkuji za ně 🙏jste šikulka 👍
Míša Landová
27. 4. 2021 v 13:53Dávku je potřeba navýšit podle velikosti formy, bohužel nepíšete, jak máte velkou 🙂
Stanislava
28. 4. 2021 v 15:51Dobrý den. Já jsem je zapomněla změřit 🤭Mám formu 22 a 25.Jestli mi poradíte do které a o kolik mám navýšit suroviny.Děkuji Stáňa
Míša Landová
28. 4. 2021 v 18:07Do formy 22 cm by měla stačit 1,5 dávka původního receptu 🙂
Stanislava
28. 4. 2021 v 18:29Moc vám děkuji😘💕 a péct to mám stejně?
Petra
30. 4. 2021 v 20:44Dobry den, nedavno jsem Vas objevila na facebooku a velmi me nadchly Vase recepty. Dneska jsem vyzkousela cheesecake se slanym karamelem a je to teda pecka. Prisla navsteva a po kolaci se jen zaprasilo. Uz se tesim, az se vrhnu na dalsi kousek z Vasi tvorby. Dekuji! ❤️
Míša Landová
1. 5. 2021 v 9:11Tak to mě moc těší, díky za objevení 🙂
Lucka
7. 5. 2021 v 9:58Dobrý den, chystám se upéct bratrovi k narozeninám, bude to premiéra, tak doufám, že se povede 🙂
Formu mám 20cm, myslíte, že mohu množství surovin nechat, nebo to bude málo?
Další otázka, jak dlouho cheesecake po upečení vydrží, když bych ho udělala dnes, tak bude v pondělí ještě v pořádku nebo raději udělat později?
Moc děkuji za Vaše úžasné recepty 😉
Míša Landová
7. 5. 2021 v 11:18Pokud zvolíte větší formu, bude koláč nepatrně nižší, případně si můžete lehce navýšit suroviny 🙂 Cheesecake jako takový asi vydrží, je potřeba ho zakrýt, aby nevysychal. Nicméně karamel doporučuji nalít až v den servírování.
Eva
15. 6. 2021 v 7:00Dobry den Miso. Prosim o radu – forma o prumeru 24 cm, bude stacit 1,5 dávky? Proc mi nekdy ulpí susenkova smes na dne kdyz vyndavam z formy ? 😕 co delam spatne?? hlavne u okraju
Míša Landová
15. 6. 2021 v 20:54Pokud chcete mít koláč stejně vysoký, tak ideálně z 1,75 dávky 🙂 Dno formy by mělo být vyložené pečícím papírem a ihned po upečení je potřeba koláče odříznout od formy, pak by se to stávat nemělo 🙂
Eva
17. 6. 2021 v 7:07Moc dekuji a mam po upeceni stahnout kolac i z kovoveho kolecka ktery rvori dno formy?
Pavla
24. 6. 2021 v 19:39Dobrý den, lze na cheesecake použít Goldessa z lidlu? Děkuji za odpověď
Míša Landová
25. 6. 2021 v 7:15Ano, můžete, nemá sice úplně stejné složení jako Phila, ale použít se dá 🙂
Míša
3. 10. 2021 v 14:17Luxusní záležitost chutnal všem 🤤
Míša Landová
3. 10. 2021 v 16:56Mnohokrát děkuji 🙂
Monika
15. 10. 2021 v 17:56Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda můžu smíchat 250g Philadelphie a 250g mascarpone.
Děkuji
Míša Landová
16. 10. 2021 v 13:36Můžete, ale mascarpone není typický sýr vhodný do cheesecaku 🙂
Vendula
2. 3. 2022 v 10:57Dobrý den. Může se místo čerstvého sýra použít Palouček z Lidlu?
Děkuji Vendula
Míša Landová
2. 3. 2022 v 11:17Ano, můžete.
Vendula
3. 3. 2022 v 12:47Dělala jsem ho rovnou z dvojité dávky. Je výborný. Díky za recept.
Míša Landová
3. 3. 2022 v 18:23🙂
Eva
14. 6. 2022 v 9:39Dobrý den, chtěla bych se zeptat zdali by šlo místo Lotus sušenek dát třeba máslové? bude to držet? náplň udělám stejnou ale nahoře bych chtěla udělat malinový gel tak proto se ptám. Děkuji za info
Míša Landová
15. 6. 2022 v 7:38Ano, můžete použít jakékoli sušenky.
Eva
16. 6. 2022 v 5:50dekuji
Eva
16. 6. 2022 v 5:55a piškoty nechat nebo dát jen ty sušenky?
Míša Landová
16. 6. 2022 v 7:13Možné je obojí.
Kateřina
30. 8. 2022 v 10:20Míšo, zrovna ho peču, máme dneska s manželem 9 let od svatby, tak ho chci překvapit sladkostí, miluje karamel 🙂
Snad se povede.
Míša Landová
30. 8. 2022 v 12:58🙂
Kateřina
3. 9. 2022 v 10:12Tak byl výborný 🙂 Akorát jsem si nevšimla, že mám větší formu, tak byl nízký, ale na chuti to neubralo.
Pro úspěch jsem za pár dní poté pekla ještě ten čokoládový a taky chutnal.
Míša Landová
4. 9. 2022 v 20:43Skvělé, díky 🙂
Lucie
4. 11. 2022 v 5:35Dobrý den, Míšo,
moc Vám děkuji za recept, dort se povedl na jedničku. Příteli moc chutnal :)).
Jen jsem použila mascarpone, protože philadelphia byla dost drahá. 🙁
Pěkný den
Lucka
Míša Landová
4. 11. 2022 v 15:34Skvělé díky 🙂 příště zkuste sýr, mascarpone nemá tu typicky sýrovou chuť. A nemusí to být přímo Philadephia 🙂
Jitka
15. 11. 2022 v 7:39Dobrý den, cheesecake jsem pekla, trošku jsem se trápila s karamelem (premiéra), nakonec
se rozpustil a vznikla hmota, která se dala na dort použít 🙂 Marně jsem se ale trápila s okraji, chtěla jsem je mít tak vyvýšené, jako máte Vy na obrázku, vymazala jsem máslem, vysypala, ale směs se nepřilepila, vše mi hned opadalo. Použila jsem suroviny dle návodu. Můžete mi poradit, čím to je? Jinak dort všem chutnal a chci ho teď udělat kamarádce k narozeninám.
Míša Landová
15. 11. 2022 v 9:53Sušenkovou směs musíte na boky přimáčknout, jinak držet nebude, nestačí jen vysypat 🙂
Martina
16. 11. 2022 v 19:48Dobrý den, Míšo, lze použít Lučinu? Je to také čerstvý sýr. Ale přijde mi, že je docela vodová. Nebo který sýt kromě philadelphie se dá použít? Děkuji
Míša Landová
18. 11. 2022 v 8:45Ano, můžete použít i Lučinu, případně nějaký cream cheese 🙂
Anna
4. 12. 2022 v 17:33Já se divím, že máte nervy na ty dotazy…
Míša Landová
5. 12. 2022 v 7:44ano, někdy je to o nervy 🙂
Júlia
22. 2. 2024 v 22:32Dobry den, cheesecake podla tohto receptu som piekla bratovi k narodeninam a bol chutovo uplne uzasny. Len po odkrojeni jednotlivych porcii karamel stekal dolu a nedrzal pekne na cheesecaku. Ma to tak byt? Resp existuje finta, ako ho pripravit tak, aby zostal pekne na mieste a necestoval? Velmi pekne dakujem za recept a aj za vas cas a trpezlivost, ktoru nam vsetkym venujete.
Míša Landová
23. 2. 2024 v 9:45Karamel úplně neztuhne, takže je přirozené, že steče. Já obvykle polévám až jednotlivé porce.
Andrea
15. 4. 2024 v 11:42Dobrý den, prosím je nějaký aktuálně konkrétní druh sýra, který na tento cheesecake doporučujete?
Chtěla bych jej udělat jako narozeninový, tedy aby byl maličko vyšší, můžu přidat množství náplně – všeho stejně samozřejmě? Děkuji
Míša Landová
16. 4. 2024 v 8:57Originál do cheesecaku je Philadelphia, nicméně můžete použít i jiný čerstvý sýr, tzv. cream cheese. V nabídce má většina řetězců pod svou privátní značkou. Ano, můžete si navýšit suroviny a tím i dobu pečení …
Andrea
16. 4. 2024 v 9:27děkuji moc 🙂 Zkusím tedy cream cheese v lidlu.
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5