Menu
Cupcaky a muffiny

Čokoládové cupcakes plněné slaným karamelem

Po přípravě Dýňového dortu mi zbylo doma trochu slaného karamelu a tak jsem přemýšlela, co s ním. Původně jsem ho chtěla jen tak ulizovat ze sklenice, ale nakonec jsem s ním „vytunila“ čokoládové cupcakes. Nahoru jsem ještě přidala pařížský krém a úspěch byl zaručen. 

Na první pohled není karamel vidět, ale o to víc, budete překvapeni, až se do dortíku zakousnete. Karamel jsem smíchala s malým množstvím mascarpone, díky němuž je pěkně krémový a má jemnější chuť. Skvěle ladí s vláčným čokoládovým dortíkem a pařížským krémem na povrchu. 

Jak už jsem několikrát zmiňovala, cupcakes jsou rychlé a jednoduché na přípravu. Po upečení rychle vychladnou, takže můžete plnit a rovnou i servírovat. V tomto případě je pouze potřeba den předem připravit základ čokoládového krému. Slaný karamel si můžete také připravit den předem a před plněním jen smíchat s mascarpone. 

Na 12-14 ks cupcakes budete potřebovat:

100 g másla

56 g hořké čokolády (min. 60%)

42 g kakaa

106 g hladké mouky

1/2 lžičky jedlé sody

3/4 lžičky prášku do pečiva

špetku soli

2 velká vejce, pokojové teploty

100 g krupicového cukru

55 g třtinového cukru 

120 ml mléka, pokojové teploty

Troubu předehřejte na 170 stupňů, formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.

Máslo a čokoládu dejte do mísy a společně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Nechte stranou, aby směs lehce vychladla.

V menší misce smíchejte prosátou mouku, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ve vetší míse vyšlehejte vejce společně s oběma cukry do pěny. Vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem. Nakonec střídavě přimíchejte moučnou směs a mléko, mouku na třikrát, mléko na dvakrát. Vše prošlehejte a rozdělte do připravených košíčků.

Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-18 minut, dokud nejsou pečené (ověřte špejlí).

Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. 

Slaný karamel:

50 g cukru krupice

22 g másla

30 ml smetany ke šlehání 33%

cca 1/4 lžičky mořské soli

+ cca 2 lžíce mascarpone k našlehání

Cukr dejte do menšího kastrolu a při nižší až střední teplotě nechte pomalu rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až má hezky zlatavou barvu. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. Množství soli je orientační, hodně záleží na chuťových buňkách každého z nás. 

Z hotového karamelu odeberte asi tři lžíce a smíchejte s mascarpone. Podle chuti si můžete poměr upravit. Připravenou směsí naplňte dortíky, do kterých si udělejte malé otvory. Já na to používám „děrovač“ od Tescomy, kterým dortíky hezky vykrojíte.

Čokoládový krém (základ připravit den předem):

300 g smetany ke šlehání

130 g hořké čokolády 55-60%

120 g mascarpone

Čokoládu nasekejte na malé kousky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Pomocí tyčového mixéru promixujte do hladka. Dejte vychladit do lednice min. na 12 hodin, ideálně přes noc. 

Až budete chtít cupcakes zdobit, přidejte k vychlazenému základu mascarpone a vyšlehejte do pevného krému. Doporučuji šlehat opatrně a na nižší otáčky. 

Krém přendejte do sáčku se zdobící trubičkou (použila jsem Wilton 1M) a nastříkejte na dortíky. Ozdobte dle vlastní fantazie.

Já jsem dortíky ozdobila kouskem čokolády, fondánovou kytičkou a cukrovým máčkem. Cupcakes byly součástí dětské narozeninové oslavy, tak aby to všechno pěkně ladilo 🙂

Pokud Vás zaujala dortová lízátka, recept najdete na mém blogu – recept na lízátka.

recept na těsto z webu http://www.christinamarsigliese.com/ 

Vytisknout recept

107 Comments

  • Siraelxy
    3. 11. 2016 v 15:19

    O maj gott….:-) Až doteď jsem myslela, že jsou cup cakes nudná sladkost. V nedělí máme oslavu. Už vím jakou dobrotu upeču. Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 11. 2016 v 15:22

      Míšo, díky 🙂 cupcakes jsou úžasné, určitě ne nudné 🙂 doufám, že Vás nezklamou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 11. 2016 v 20:33

    Ahoj Milu,to je krása až oči přechází!Dnes jsem dělala dýňový dort jako srdce a tvůj slaný karamel.Zítra zkompletuji.Zbylo mi trochu těsta tak jsem udělala ze zbytku cupcakes a ráda zkusím i tento krém.Jen mám dotaz.Jak udělat z fondánu ty kytičky.Já ho používám, jen jako polevu na větrníčky a věnečky.Na další využití přivítám radu.Díky Ilča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 11. 2016 v 8:09

      Ilčo, zdravím, moc děkuji 🙂 doufám, že bude dýňový dort chutnat 🙂 Kytičky jsou z fondánové potahovací hmoty, nikoliv z polevy, která se používá na věnečky 🙂 hezký víkend. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 11. 2016 v 7:33

    No ty jsou vážně nádherné, úplně k nakousnutí. Svěříte se, jak děláte ty čokoládové lístečky?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 11. 2016 v 8:11

      Moniko, moc děkuji 🙂 ty lístečky jsou poměrně jednoduché, kápnete trochu rozpuštěné čokolády na pečící papír a rozetřete lžičkou 🙂

      Odpovědět
  • U Ilonky
    4. 11. 2016 v 21:02

    Krása pohledět….Șkoda jíst…Ila

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2016 v 9:49

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    9. 11. 2016 v 13:59

    Ty vypadaji primo mnamozne :-)Teda nevim jak to budu delat, ponevadz ja bych nejradeji pekla vse z vaseho sladkeho blogu :-)A pak jedla a jedla, ale nevim co na to ma postava 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 11. 2016 v 17:57

      Děkuji :)) tak to mě těší 🙂 jojo sladké je lákavé, tak jedině sehnat hodně strávníků, kteří Vám s tím "jeděním" pomůžou 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 11. 2016 v 22:05

    Ahoj Milu,ptala jsem se u nás Obchodě kde nakupuji různé věci na pečení,ohledně fondánové hmoty a bylo mi řečeno,že nejde z této hmoty dělat ozdoby.Jelikož se to rozpustí,leda by to bylo na rostlinou šlehačku.Ale tu já nepoužívám.Mám klasickou fondánovou hmotu a tak se chci zeptat,zda jde obarvit a použít na ozdoby?Díky za radu Ilča Mimochodem ten dýňový dort byl famózní!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 11. 2016 v 7:58

      Ahoj Ilčo, ano, to je pravda, dekorace z potahovací hmoty se na většině lehkých krémů rozpustí. Výjimkou jsou máslové krémy nebo ty, které alespoň z části máslo obsahují. Tam se dekorace ani nehne :)) Já jsem dávala kytičky na cupcakes až těsně před servírováním, takže to bylo ok, ale do druhého dne už by to moc nedoporučovala. Zase na druhou stranu, kdy si ty dekorace uděláš s předstihem a necháš je několik dní pořádně vyschnout, tak by to mělo vydržet o něco déle :))
      Tak to jsem moc ráda, že dýňový dort chutnal :)) Pěkný den. Mila

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 12. 2016 v 19:42

    dobry vecer Mila, mne cupcakes stale praskaju, mozem sa opytat kde robim chybu ?? mimochodom vas blog je uuuzasny 😉 dakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 12. 2016 v 7:51

      Aleno, zdravím Vás, také mi někdy cupcakes popraskají, napadá mě jedině, zda těsto přiliš hodně nešleháte? Ale popraskání podle mě ničemi nevadí, stejně se dává nahoru krém, tak to není vidět 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 12. 2016 v 22:05

    Dobrý den, cupcakes jsem dělala a jsou prostě výborné!!! 🙂 Myslíte, že by krém šel použít do vánočního cukroví – pařížské rohlíčky? zda by vydržel? nebo nemáte nějaký osvědčený krém? Ale raději bych bez vajíčka…nebo kdybych udělala jako ganache a přidala máslo?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 12. 2016 v 9:57

      Děkuji, tak to jsem moc ráda, že cupcakes chutnaly 🙂 Krém by asi použít šel, jen je potřeba vzít v úvahu jeho trvanlivost, asi nebude tak dlouhá jako u klasických máslových 🙂 Bohužel žádný jiný osvědčený krém nemám, podle mě se tam takovýto na bázi šlehačky hodí nejvíce. Případně můžete nastříkat jen část rohlíčků a až se snědí, tak nazdobit další 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 12. 2016 v 18:00

    Vypadají nádherně ❤
    Mě se krém z maskarpone vždy rozteče i kdyz je v lednici, jak je to možné ? Máte nějakou radu na pripavu aby mi držel tak jako vám ? 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 12. 2016 v 18:29

      Děkuji 🙂 hodně záleží na krému, jaký děláte a asi trochu i na značce mascarpone 🙂 já používám jen mascarpone z Lidlu a to drží perfektně 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 7. 2017 v 14:25

    Dobrý den,

    kromě OBROVSKÉ pochvaly za Váš blog & úžasné recepty, zaujal mě dort na obrázku pro roční Marušku. 🙂 Vzhledem k tomu, že budu připravovat dort pro svoji roční holčičku, prozradíte, jaký to byl dortík? Přemýšlím o nějakém s piškotovým korpusem, ale aby byl něčím zajímavý… Děkuji & přeji spousty dalších skvělých receptů?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 7. 2017 v 14:52

      Jano, zdravím a moc děkuji za komentář 🙂 jestli si dobře pamatuji, dort byl v kombinaci orechovy korpus a pistaciovy krém, potazeno fondanem 😉 hodně záleží, zda budete dávat jist dort i malé nebo to bude spis pro hosty 🙂 podle toho bych asi volila korpus i krém 🙂 mejte se fajn. Misa

      Odpovědět
    • Anonymní
      15. 10. 2017 v 20:58

      …tak teď se ještě naučit modelovat jedničku, bude to ale teda fuška, ta Vaše je dokonalá. 🙂 Ten Vás dort je tak krásně "jednuduchý", že i když jsem na netu zkoukla spoustu jiných inspirací, k tomu Vašemu zdobení se stále vracím. A ještě jeden dotaz. Který fondán je dle Vás nejlepší, respektive hmota s máslovou chutí? Jako amatér používám marcipán, ale ten není bílý. Četla jsem něco o běleném marcipánu, ale zkušenosti žádné nemám. Jana

      Odpovědět
    • Anonymní
      15. 10. 2017 v 21:01

      Ještě menší oprava: nikoli hmota s máslovou chutí ale hmota MANDLOVOU chutí typu fondán. Jana

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 10. 2017 v 6:30

      Jano, zdravím, jednička je vykrojená podle šablony, není to zas tak složité 🙂 ano, dort je jednoduchý, také se mi tenhle design líbil, i já se inspirovala na netu 🙂 Já používám fondán s názvem Pasta Dama Stella, je chuťově velmi dobrá a moc hezky se s ní pracuje 🙂 mohu vřele doporučit. Jinak dnes koupíte i bílý marcipán, který je už vybělený, chuti se mu samozřejmě nic nevyrovná 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      1. 11. 2017 v 21:07

      Dobrý den, zatím marně pátrám po formě na velkou 1, poradíte, kde sehnat? S abecedou je to teda jednodušší. 🙁 Děkuji Jana

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 11. 2017 v 16:10

      Jano, odpověď máte níže u Vašeho předchozího komentáře 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      4. 11. 2017 v 11:10

      Děkuji, já myslela, že jste použila nějaké vykrajovátko a pak ji domodelovala. Špatně jsem to pochopila. Mnooo, tak to klobouk dolů, jste neskutečně šikovná!

      Odpovědět
  • Anonymní
    21. 7. 2017 v 14:27

    Jejda, dotaz k dortu pro roční Marušku byl od Jany. 🙂

    Odpovědět
  • Unknown
    7. 9. 2017 v 17:33

    Jsou naprosto naprosto nejlepší! Copak já, já jsem čokoholik, ale manžel, který nemá nic "hnědého" rád si moc pochutnal a chce je upéct na firemní akci. Díky za perfektní recept!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 9. 2017 v 20:21

      Jindřiško, moc děkuji za komentář 🙂 jsem rada, ze i odpůrcům "hnědých" dezertů zachutnaly 🙂 děkuji. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 10. 2017 v 15:49

    Zatím marně pátrám po nějaké formě na velkou číslici 1…:( Můžete mi prosím doporučit, kde najdu? S abecedou to takový problém teda není.
    Děkuji Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 11. 2017 v 9:44

      Jano, máte na mysli formu na pečení ve tvaru jedničky nebo vykrajovátko? Forma je myslím zbytečná, jednička se dá dobře vykrojit z obdélníku 🙂 vykrajovátko s čísly nabízí např. Tescoma – tady
      Já si třeba větší písmena nebo číslice vyřezávám z fondánu podle šablony z papíru 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      13. 11. 2017 v 20:31

      Myslela jsem vykrajovátko, ale už mám natištěno několik jedniček na papíře-je to asi nejlepší, jen ten kumšt ji vymodelovat bude oříšek. 🙂 Od tescomy jsou číslice moc mrňavé, na ty jsem koukala.
      Jakou barvičku jste prosím použila k obarvení hmoty? Dívala jsem se na odstín fuchsie i rosa od wiltona, ale mám trochu obavy. Fuchsie je prý dost do fialova a rosa křiklavá růžová, tak to asi vyhraje baby růžová…:-/

      Jana

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 11. 2017 v 20:37

      Jano, vyválejte si fondán do silnější placky a jedničku obkreslete a pak vyřízněte. Opatrně vsuňte špejli, aby se pak jednička dala zapíchnout do dortu 🙂 nechte několik dní vytvrdnout. Barvu jsem použila od firmy Sugarflair s názvem Claret 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 11. 2017 v 8:39

    Mohu něčím nahradit mascarpone? Co třeba pomazankové máslo? Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 11. 2017 v 9:46

      Obávám se, že v tomto případě nahradit nepůjde, určitě ne pomazánkovým máslem 🙂 narušilo by to chuť jak krému, tak karamelu.

      Odpovědět
  • Anonymní
    3. 11. 2017 v 7:15

    Mám prosbu, chystám se poprvé dělat cupcaky a mám strach ať něco nepokazím 🙁
    Chci se ujistit zda jsem správně pochopila krém.
    Zalít horkou šlehačkou, znamená na kolik cca stupnů? Může se i vařit?
    A pak vyšlehat tyčovým mixerem, to až do konzistence tuhé šlehačky?
    Děkuji za odpověď. Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 11. 2017 v 10:13

      Markéto, zdravím, smetanu stačí ohřát těsně pod bod varu, nemusí se vařit. Tyčák použijete jen na mixování horké směsi, pak musíte dát min na12 hodin vychladit. K vychlazené směsi přidáte mascarpone a společně s ním vyšleháte šlehačem do pevného krému, ne tyčákem 🙂 pozor, krém šlehat opatrně a pomalu, aby se nepřešlehal a nesrazil.

      Odpovědět
    • Petra
      1. 11. 2022 v 22:38

      Nešlo by do krému přimíchat i trochu želatiny aby byl pevný i když bude delší dobu při pokojové teplotě?

      Odpovědět
      • Míša Landová
        2. 11. 2022 v 8:56

        Přidat samozřejmě můžete, ale žádný šlehačkový krém by neměl stát dlouho při pokojové teplotě …

        Odpovědět
  • Anonymní
    25. 1. 2018 v 10:54

    X-krát upečeno a snědeno, ještě mají všichni boule za ušima:) Ale změna je život 🙂
    Chtěla bych zkusit tento čokoládový krém z bílé čokolády (šlehačka, bílá čokoláda, mascarpone). Máte zkušenost, jak změnit poměry? Asi více bílé čokolády? Moc děkuji, jako za všechno,co děláte pro nás sladkomily 🙂 Zdraví Ivana V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 1. 2018 v 21:02

      Ivano V., děkuji, Vaše komentáře je radost číst, díky za ně 🙂 podobný krém z bílé čokolády najdete např. u Bezé rolády s kávovým krémem, stačí vynechat kafe nebo u Vanilkovo-čokoládového dortu, tady stačí vynechat ta vanilková pasta a přidat trochu mascarpone 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      26. 1. 2018 v 21:08

      Aha, takže méně bílé čokolády :). Moc děkuji! PS: vaše recepty je také radost číst 🙂 Krásný víkend!

      Odpovědět
  • Prostě máma
    2. 2. 2018 v 13:43

    Tak na tohle se mi sbíhají sliny ! 🙂 to musím vyzkoušet ! Děkuju moc za recept 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2018 v 13:55

      Pokud máte ráda čokoládu i slaný karamel, určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Prostě máma
    2. 2. 2018 v 13:48

    jen bych se chtěla zeptat. Do hodně receptů používáte mascarpone, ale většinou jen trochu. Co děláte se zbytkem ? Nebo vydrží nějakou dobu otevřené v lednici ? Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 2. 2018 v 13:57

      Ano, mascarpone je moje oblíbená surovina 🙂 otevřené v lednici pár dnů bez problému vydrží. Peču poměrně hodně, takže "zbytků" obvykle moc nemívám, dá se využít různými způsoby, klidně i do vaření. Pěkný den. Míša

      Odpovědět
  • Nela R.
    14. 6. 2018 v 13:22

    Dobrý den, prosím, jaké kakao používáte. Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 6. 2018 v 12:20

      Zdravím, kakao kupuji v kilovém balení na cukrářských eshopech, různé značky podle toho, kde právě objednávám 🙂 ale běžném obchodě zkuste nějaké kvalitní holandské 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 6. 2018 v 15:56

    Dobry den, rada bCh se zeptala, jake těsto je lepsi vlacnejsi? Zda toto nebo s podmaslim, které mate v jiném receptu? Dekuji! Veronika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 6. 2018 v 5:53

      Veroniko, obě těsta jsou chuťově skvělá, těžko říct, které je lepší 🙂 to s podmáslím bude asi trochu vláčnější, tohle je zase více čokoládové 🙂 ani s jedním určitě neuděláte chybu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 9. 2018 v 7:01

    Dobrý den, tyto cupcakes už jsem od Vás pekla a jsou vskutku skvělé. 🙂 Všichni byli spokojení. A tak jsem se chtěla zeptat, zda si myslíte, že by byly dobré v kombinaci s pistaciovym krémem z receptu ma vanilkové cupcakes. Přítel má rád pistaciovou zmrzlinu s čokoládou, karamelem a oříšky.. tak mě napadlo to zkombinovat do cupcakes.
    Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2018 v 8:53

      Zdravím, díky, jsem ráda, že chutná 🙂 k čokoládovému těstu se pistáciový krém hodí, ale už mi tam moc nepasuje ten slaný karamel. Ten bych já osobně k pistácii nedávala 🙂 Nicméně pokud to přítel má rád, tak to klidně zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    1. 8. 2019 v 8:56

    Dobrý den, mohla bych se Vás zeptat, kolik těsta do košíčků dáváte, aby to v troubě vyhěhlo takhle hezky kousek nad okraj?
    Moc děkuji a pěkný den, Eva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 8. 2019 v 18:45

      Zdravím Evo, těsto rozděluji rovnoměrně do 12-14 košíčků. Ale hodně záleží, jaké použijete a jak máte velkou formu 🙂

      Odpovědět
  • Lenka
    20. 6. 2020 v 13:14

    Dobry den, prosim zkousim slany karamel, ale totalne mi ztuhl takze vyslehat s mascarpone to nepujde. Kde jsem udelala chybu prosim?Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 6. 2020 v 18:30

      Karamel nesmíte dát do lednice a nesmíte ho nechat úplně ztuhnout 🙂 nicméně příště ho stačí trošku nahřát v mikrovlnce a zase povolí.

      Odpovědět
      • Aneta
        14. 1. 2022 v 14:37

        Dobrý den. Na začátku píšete, že lze připravit slany karamel den předem…ale zároveň, že nesmí moc ztuhnout a být v lednici…lze tedy nechat přes noc na lince? Děkuji za odpověď.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          14. 1. 2022 v 14:59

          Ano, krátkodobě nemusíte dávat do lednice. Případně pokud dáte, je možné karamel lehce nahřát, aby byl zase tekutý.

          Odpovědět
          • Šárka
            6. 2. 2023 v 17:00

            Dobrý den Míšo, tak jsem také podlehla fenoménu slaný karamel. To jsem zase něco objevila 💁‍♀️ Ale ráda bych se zeptala – karamel jsem do ledničky nedala a přesto mi ztuhl že bych tím mohla někoho zabít. Dala jsem ho tedy povolit do mikrovlnky, ale skoro nešel rozpustit. Máte prosím nějaký tip jak tomu předejít? Postupovala jsem podle receptu, jen jsem máslo vmíchala poměrně rychle, myslíte že by to mohlo mít vliv? Jinak byl krásně tekutý než jsem ho dala mimo plotnu chladnout a následně začal dostávat konzistenci želé až ztvrdnul, chvílemi jsem míchala. S karamelem jsem pracovala poprvé tak nemám vůbec srovnání.

            Předem Vám děkuji za odpověď a děkuji za krásné recepty. 🙂

          • Míša Landová
            6. 2. 2023 v 19:50

            Karamel by měl zůstat při pokojové teplotě polotekutý, určitě by neměl být tvrdý jako kámen. Nevařila jste ho po přilití smetany příliš dlouho? Měla jste dobře odvážené suroviny?

  • Unknown
    8. 7. 2020 v 6:11

    Dobrý den, nádherný blog plný inspirace! Chystám se cupcakes. Ale vždy když dám hotovou směs na krém do lednice (čokoláda se smetanou) a druhy den mam šlehat je to hrozne tuhé. Vytahujete treba z lednice driv, necháte povolit a pak teprve zaslehat mascarpone ? Dekuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 7. 2020 v 6:24

      Ano, krém ztuhne, ale šleháním se zase zvolní. Nicméně pokud se Vám zdá extra tuhý, můžete přidat trochu smetany, případně příště ubrat do základu trochu čokolády. Tady hodně záleží na kvalitě použité čokolády. Kolika procentní jste použila?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 7. 2020 v 6:25

      Určitě šlehat rovnou z lednice, nenechávat povolit 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      8. 7. 2020 v 7:06

      Minule v jine jsem používala myslim 70%

      Odpovědět
    • Unknown
      8. 7. 2020 v 7:07

      A nejdriv trochu vyslehat cokoladu a pak do toho mascarpone ?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 7. 2020 v 7:16

      Pokud použijete 70% čokoládu, je potřeba jí dát méně, v receptu je uvedena 55-60%, proto jste měla krém hodně tuhý. Mascarpone přidám hned na začátku a šlehám společně. V případě té 70% čokolády by se mohlo i vynechat a dát místo toho další smetanu.

      Odpovědět
      • Renáta
        6. 11. 2020 v 23:12

        Dobry den, k tomuto dotazu se připojim, jelikož jsem dala také 70% čokoládu a můj dotaz zni: kolik dát smetany místo mascarpone prosím? A ještě by mě zajímalo jestli můžu takto nazdobit den predem(jedna se mi o to zda to udrží tvar a aby se to nerozmocilo pod kreme) děkuji

        Odpovědět
        • Míša Landová
          7. 11. 2020 v 20:24

          Myslím, že můžete celé mascarpone nahradit smetanou. Případně přidávejte podle hustoty krému, každá smetana i čokoláda se chová trochu jinak. Ano, můžete nazdobit den předem, pokud budete mít krém dobře vyšlehaný, drží tvar a dortík příjemné zvláční.

          Odpovědět
    • Unknown
      8. 7. 2020 v 7:25

      Dekuji zkusim sehnat min procent.

      Odpovědět
  • Michaela
    4. 4. 2021 v 16:29

    Dobrý den, šel by tento krém použít i na obmaz dortu?

    Odpovědět
  • Anonym
    4. 5. 2021 v 20:21

    Dobrý den, potřebovala bych radu.. Kdyz vyšlehám krem na ozdobeni a nesni se cupcaky tentýž den, vydrží do dalšího dne? Nebo raději uchovat vyšlehany krem a zdobit vždy pred podáváním? Děkuji 😊 🙏

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 5. 2021 v 16:11

      Vyšlehaný krém určitě hned použít a cupcakes nazdobit 🙂 bez problémů do druhého dne vydrží.

      Odpovědět
  • Eva
    4. 6. 2021 v 22:35

    Dobry večer Míšo, vaše stranky jsou na jedničku. Peču podle vás uz delší a doma se jen olizují. Chtela bych od vas jednu radu. Chtěla bych upect dort se slaným karamelem, korpus hnedy s mandlemi a polity čokoládou,ale mam strach jestli nebude suchý. Myslite ,že bych do dortu mohla dát ještě malinové pyre nebo popřípadě jine ovoce? Myslíte ,že by se to hodilo k sobě? Nebo poradila by jste mi neco lepsiho?Dekuji za odpověď

    Odpovědět
  • A.
    15. 6. 2021 v 22:47

    Dobrý den,
    vím, že jsou cupcakes v receptu v klasické velikosti… Já potrebuju mini cupcakes, chtěla bych si zkusit upect mini, abych je další tyden mohla upect „naostro“ (pokud z tohoto těsta mini půjdou.. 🙂 )

    Jen se chci zeptat zda se da slaného karamelu udelat více, abych další tyden nemusela dělat nový, jestli to jde..? A popřípadě kde uschovat, nevím zda by v lednici karamel neztvrdl.
    Děkuji za odpověď a děkuji za úžasný web 👍

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 6. 2021 v 7:17

      Ano, slaného karamelu si můžete udělat klidně více, v lednici Vám týden bez problém vydrží. Berte v úvahu, že v lednici vždy ztuhne, ale při pokojové teplotě opět zvláční. Pro snadnější manipulaci ho můžete lehce nahřát před použitím v mikrovlnné troubě 🙂

      Odpovědět
      • Denisa C
        15. 6. 2022 v 18:03

        Dobrý den, prosím kolik se udělá z této várky mini cupcaku? Odhadem stačí.

        Děkuji. 🙂

        Odpovědět
  • Petra
    18. 9. 2021 v 6:04

    Dobrý den, prosím jakou čokoládu používáte na krém. Koupila jsem hořkou na vaření z Lidlu. Myslím že 52% a krem nikdy nemam takhle krásně hnědý😩

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 9. 2021 v 9:03

      Aktuálně používám čokolády Callebaut, ale příspěvek je starší a už si přesně nepamatuji, jakou čokoládu jsem tehdy použila 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    13. 1. 2022 v 13:25

    Dobrý den paní Míšo,
    není dne, kdy bych nelistovala na Vašem blogu…užasné recepty…zkousela jsem slehackovou bábovku a jen se po ní zaprasilo.
    O víkendu se chystám na tyto cupcakes a chci se zeptat, mužů použít jen třtinový cukr nebo musí být přesně dle receptu krupice s třtinovým cukrem?
    A do krému dáváte 33% šlehačku?
    Děkuji.
    Michaela

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 1. 2022 v 17:31

      Tak to mě těší, děkuji 🙂 ano, myslím, že do těsta třtinový cukr vadit nebude. Do krému smetana 33% bude ideální 🙂

      Odpovědět
  • Ivana
    21. 1. 2022 v 12:34

    Dobrý den, prosím o radu, když dám karamel do mascarpone abych mohla naplnit vnitřek, nejsem schopná ten karamel rozmíchat a vznikají mi tam velké “ hroudy“ karamelu. zkoušela sem všechno možné ale fakt nevím, mohla byste mi poradit?
    Mockrát děkuju

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 1. 2022 v 13:45

      Zkuste si karamel předem lehce nahřát v mikrovlnné troubě, bude se pak lépe vmíchávat. Ale pozor, nesmí být horký 🙂

      Odpovědět
  • Aneta
    1. 2. 2022 v 13:47

    Dobrý den. Tyto cupcakes nam moc chutnají. Chci se zeptat, jestli by šlo Toť těsto upéct jako korpus na náplň do cokoladoveho dortíku s banánem? Moc v děkuji za odpověď. Krásný den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 2. 2022 v 18:19

      Obávám se, že těsto se uprostřed formy hodně vyboulí, podobně jako je tomu u cupcakes. Nicméně zkuste a uvidíte 🙂

      Odpovědět
  • Linda
    28. 3. 2022 v 18:50

    Dokonalé vynikající cupcakes. Především děkuji za tip na super chutný krém a taky náplň. Tohle jsem dlouho hledala a nakonec našla na Vašem blogu 🙂

    Odpovědět
  • Renata
    4. 5. 2022 v 12:57

    Chtěla bych se zeptat, zda by šlo krémem i obmazat dort. A kolik případně čeho dát na dort o průměru 25 cm. Obmaz by byl kolem celého dortu i po vrchu. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 5. 2022 v 20:15

      Ano, krém lze použít i na obmaz. Množství Vám neřeknu, ale zkuste se podívat tady na blogu, je tu několik dortů s podobnými krémy 🙂

      Odpovědět
  • Sarka
    22. 5. 2022 v 14:10

    Dobry den. Za chvili se na testo cupcaku chystam (krem zkusim z jineho receptu, se zakysanou smetanou, na kterou mam chut). Rikam.si, proc se kombinuji dva druhy cukru,bily a trtinovy, jaky to ma vyznam,vliv na testo. Udelam jak pisete, jen si rikam, jak by se projevilo, kdyz bych pouzila ciste trtinivy ci jen bily? Dekuji za odpoved, jsem zvidava🙂

    Odpovědět
  • Sarka
    22. 5. 2022 v 18:53

    Doplnuji, ze testo je vytecne! Moc mi.chutna😋Dekuji za skvely recept.

    Odpovědět
  • Anet
    22. 8. 2022 v 14:28

    Dobrý den, čokoládové cupcakes měly obrovský úspěch ! 😊

    Odpovědět
  • Šárka
    28. 2. 2023 v 18:30

    Dobrý večer Míšo, vůbec jsem si nevšimla, že jste mi odepsala viz. komentář o tuhosti karamelu a bohužel mi nejde odpovědět na Váš komentář. Máte pravdu, že jsem možná smetanu provařila déle než by bylo žádoucí, dám tomu další šanci 🙂 a množství, no dělala jsem poloviční množství, takže stát se to mohlo, jak jsem četla u jednoho Vašeho receptu, mikrováhu nevede asi nikdo z nás 🙂 zkusím tedy celé množství dle receptu a dát pozor na smetanu. Mockrát Vám děkuji!

    Odpovědět
  • Michaela
    9. 5. 2023 v 8:18

    Dobry den, slo by z tohoto testa udelat i korpus na dort? Chtela bych udelat cokoladovy korpus bez kakaa (s cokoladou). Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 5. 2023 v 17:43

      Teoreticky ano, ale těsto jde uprostřed hodně do výšky, bude tedy potřeba po upečení skrojit.

      Odpovědět
  • Nikol
    11. 6. 2023 v 17:27

    Dobrý den, šel by tento čokoládový krém použít i jako napln do dortu vč obmazu? Po zachlazení polít stékanou polevou?

    Odpovědět
  • Kamila
    21. 6. 2023 v 15:10

    Dobrý den, prosím, když budu dělat čokoládový krém na kapkejky, tak mám v horké smetaně na šlehání rozpustit čokoládu a ještě horké vyslehat na šlehačku a ne to nechat vychladnout a potom vyslehat do husta ? A na druhý den přidat mascarpone.
    Děkuji, Kamila

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 6. 2023 v 15:33

      Teplá směs se mixuje tyčovým mixérem (nikoliv šlehačem), přesně jak je uvedeno v postupu. Šlehá se až po řádném několikahodinovém vychlazení. To jsou dva rozdílné úkony a používají se na ně rozdílné spotřebiče 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    10. 3. 2024 v 9:54

    Dobrý den, cupcaky jsem dnes zkoušela a musím říct že jsou top! Rozhodně jsem je nedělala naposledy!!

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

4

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ