Menu
Tartaletky a košíčky

Košíčky se slaným karamelem a čokoládou

Už si přesně nepamatuji, kdy jsem slaný karamel ochutnala poprvé. Jedno vím ale jistě, byla to láska na první pohled. Tedy spíš na první ochutnání :o)) Kombinace sladkého a slaného zároveň mě naprosto uchvátila. Zpočátku máte pocit, že je to obyčejný karamel, sladký, s lehkým nádechem nahořklosti. Pak ale Vaše chuťové buňky zareagují na sůl, která úžasně zvýrazní chuť a zároveň lehce potlačí sladkost karamelu. A co je nejlepší, okamžitě máte potřebu dát si další sousto, abyste se ujistili, že je to opravdu tak. 

Někomu se možná tohle spojení bude zdát divné, jiní budou ohrnovat nos, aniž by ochutnali. Každopádně je v mém okolí dost jedinců, kteří byli po prvním soustu stejně nadšení jako já. Prostě kdo neochutná, neuvěří. 

Slaný karamel se skvěle hodí do makronek, najdete ho v čokoládových pralinkách, ve zmrzlině nebo dortech. Já jsem si oblíbila „univerzální“ karamelovou omáčku. Perfektně se hodí třeba na cheesecake, palačinky, do poháru nebo prostě jen tak na ulizování ze skleničky. A právě tuhle „omáčku“ jsem použila i do těchto košíčků.

Určitě si řeknete, že budou díky karamelu a čokoládě hodně přeslazené, ale je tomu přesně naopak. Sama jsem byla překvapená. Do těsta na košíčky se dává jen malé množství cukru, takže nejsou vůbec sladké. Díky tomu dobře vynikne chuť karamelu a čokoládové polevy. Jsou křehké a zároveň křupavé.  

Těsto na košíčky se dělá trochu netradičně, alespoň já jsem se s podobnou přípravou dosud nesetkala. Máslo s olejem, vodou a cukrem se dá ohřát do trouby a pak horké vlije do mouky. Rychle se zpracuje vařečkou na těsto a ještě teplé plní do formiček. Perfektně se na to hodí forma na muffiny. 

Na košíčky si připravte:

90 g másla

3 lžíce vody

1 lžíce rostlinného  oleje

1 lžíce cukru

150 g hladké mouky

špetka soli

Troubu předehřejte na 200 stupňů, připravte si formu na muffiny. Není potřeba vymazávat, těsto je dost mastné samo o sobě. Mouku si nasypte do mísy a nechte stranou. 

Do menší nádoby vhodné do trouby dejte máslo, vodu, olej, cukr a sůl. Já jsem použila malou skleněnou zapékací misku. Dejte do vyhřáté trouby asi na 15 minut, až se máslo rozpustí, bublá a začíná hnědnout na krajích.

Opatrně vyndejte nádobu z trouby a směs nalijte do mísy s moukou. Rychle promíchejte, až se těsto spojí a odděluje se od stěn mísy. Těsto rozdělte lžící do 12 otvorů na muffiny a vmáčkněte na dno i boky pomocí prstů. Těsto je poměrně mastné a teplé, takže má tendenci po formičce klouzat, nenechte se tím odradit. Také jsem měla pocit, že je těsta málo, ale stačilo to. Krusta košíčků je tenká a krásně křupavá. Každý košíček propíchněte 1-2x vidličkou a dejte péct do trouby na 8 – 12 minut. Až je těsto celé do zlatova upečené. Vyndejte z trouby a nechte ve formě zcela vychladnout. Pak opatrně vyndejte, jsou velmi křehké.


Slaný karamel:

1 hrnek cukru krupice

85 g másla

1/2 hrnku smetany ke šlehání 33%

1,5 lžičky mořské soli

Cukr dejte do hrnce a při střední teplotě pomalu nechte rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou, až do úplného rozpuštění. Pak přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní pak nechte vychladnout. 

Tahle dávka je o trochu větší, než budete pro košíčky potřebovat. Zbytek můžete uchovat v lednici a použít třeba na jablečný koláč nebo cheescake. 

Košíčky naplňte zchladlým karamelem a dejte do lednice ztuhnout. Mezitím si můžete připravit karamelové ořechy na ozdobu. 

Karamelové ořechy:

30 g lískových ořechů, loupaných

30 g krupicového cukru

Připravte si kus pečícího papíru, stačí tak velikost A4. Cukr i ořechy dejte do menšího rendlíku a nechte při mírné teplotě společně zkaramelizovat. Opatrně promíchejte a vylijte na připravený pečící papír. Nechte vychladnout, pak nožem rozsekejte na menší kousky. 

Čokoládová poleva:

80 g čokolády s min. 50 % kakaa

80 g smetany 30-33%

lžička másla

Čokoládu nasekejte na menší kousky, dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Přidejte máslo a nechte chvilku odstát. Pak vymíchejte stěrkou do hladké emulze a za občasného míchání nechte při pokojové teplotě vychladnout a lehce zhoustnout. 

Na ztuhlý karamel nalijte čokoládovou polevu a ozdobte sekanými karamelovými ořechy. Nechte v lednici alespoň pár hodin odležet, ideálně přes noc. Skvělé jsou košíčky i několik dní po přípravě, nezměknou, zůstanou krásně křehké. 

Největší poctou pro mě byla pochvala od mé maminky. Sladké totiž moc nevyhledává, její nejoblíbenější dezert je řízek :o)) ale na slaný karamel ji vždycky dostanu. 

inspirace z www.butterbakin.com

85 Comments

  • cakedays
    16. 6. 2014 v 0:22

    A sakra, ted nebudu celou noc myslet na nic jineho nez karamel 🙂 Krasne fotky i kosicky!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 6. 2014 v 10:36

      Díky :o)) jj karamel je těžce návykový 🙂

      Odpovědět
  • Madla
    18. 6. 2014 v 15:47

    Ano, ano, třikrát ano, slaný karamel je též moje láska. A úžasný je nejen ve spojení s čokoládou, ale i s hruškami nebo jablky. A vůbec, teď si asi budu muset jít připravit zmrzlinu ze slaného karamelu, protože jinak mi ty vaše nádherné fotky nedají spát 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2014 v 19:24

      Díky :)) slaný karamel a hrušky? To zní zajímavě, máte nějaký tip na recept? Díky.

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 7. 2014 v 11:51

    Bohužel mi tedy košíčku pod tíhou mastnoty v troubě sjíždějí 🙁 Co teď? Druhý pokus?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 7. 2014 v 12:01

      Tak to mě mrzí, mě těsto lehce klouzalo jen při vytlačování do formy, ale v troubě to bylo v pořádku? Jakou máte formu na muffinky? Trouba byla dostatečně rozpálená?

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 9. 2014 v 16:27

    Půjde těsto do formiček na košíčky ? Myslím hlavně vyklopit , nezkoušel jste někdo ? Tereza.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 9. 2014 v 17:30

      Vyzkoušené to nemám, teda jestli myslíte ty klasické plechové formičky. Ale těsto je hodně mastné, takže by to snad mělo jít :)) even. zkuste ještě vymazat máslem.

      Odpovědět
  • Petra S
    17. 10. 2014 v 20:30

    Jsou naprosto božské!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 10. 2014 v 20:43

      Díky :)) naprosto souhlasím 🙂 budu muset přidat nějaký další recept se slaným karamelem :))

      Odpovědět
    • Petra S
      18. 10. 2014 v 14:36

      Super! Už teď se moc těším!

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 11. 2014 v 13:23

    Tak vyzkoušeno, košíčky šly krásně vyklopit, jen dejte méně těsta – trochu nabydou a pak se tam vejde méně náplně. Jen jedna připomínka – 1,5 lžičky (i mořské soli) je strašně moc – karamel jsem musela dělat dvakrát – ten s 1,5 lžičkou soli se opravdu nedal jíst..:D
    Tereza.

    Odpovědět
  • Unknown
    1. 3. 2015 v 11:31

    Uchvatne, lahodne a desne navykove!! Diky za recept. Daniela

    Odpovědět
    • Martina Zounarová
      30. 5. 2021 v 9:55

      Dobrý den, Mišo,
      Opět další skvělý recept. Jen se chci zeptat co jsem udělala špatně, když mi do rána v lednici čokoláda na vrchu někde popraskala…. děkuji Martina

      Odpovědět
  • Unknown
    1. 3. 2015 v 11:31

    Uchvatne, lahodne a desne navykove!! Diky za recept. Daniela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 3. 2015 v 12:32

      Danielo, souhlasím s Vámi, slaný karamel je návykový 🙂 děkuji. M.

      Odpovědět
    • Ivana
      4. 12. 2021 v 18:50

      Vidíte a mým dětem nejede

      Odpovědět
  • Unknown
    2. 7. 2015 v 7:03

    Ahoj super recept zeptam se ten karamel uvnitr uplne ztuhne nebo je polotekuty? Minule kdyz jsem delala (jiny recept) prask mi bok tartletky velke a vse vyteklo ven….diky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 7. 2015 v 7:21

      Ahoj, karamel je polotekutý, v lednici sice ztuhne, ale při pokojové teplotě povolí 🙂 ale u těch malých košíčků to není taková tragédie, když praskne. Dobře se servírují i v menších papírových košíčkách na cupcakes 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 9. 2015 v 20:36

    Hezký večer, Milo. Prosím Vás, myslíte, že by recept šel udělat jako vánoční cukroví? Tedy jestli vydrží cca 14 dní. Asi to nemáte odzkoušeno, že? 🙂 Láká mě to zkusit v menších košíčcích. Děkuji, Anna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 9. 2015 v 20:59

      Anno, hezký večer, jako vánoční cukroví by se košíčky asi připravit daly 🙂 týden vydrží bez problému, to mám vyzkoušené, pokud budou v chladu tak asi i těch 14 dní. Nebo můžete upéct košíčky dříve a naplnit až těsně před svátky. Také už pomalu přemýšlím, co letos upeču na Vánoce :))

      Odpovědět
    • Anonymní
      30. 9. 2015 v 7:53

      Hezký den, Milo. Dobrý nápad, košíčky upeču dřív, naplním třeba až 22., nebo 23. Jsem asi blázen, ale já už mám vymyšleno. 🙂 Letos jsem si řekla, že udělám spíš méně druhů a více s nimi pohraji + chuťovky. V plánu jsou tedy tyto košíčky, místo perníčků chci dělat zdobené máslové sušenky (se skořicí či mixed spice, aby měly trochu vánoční vůně), pak Masarykovo cukroví, marokánky (ty dělám bez cukru, jen ze sušeného ovoce a ořechů), suchárky Florentýnky, čokoládové lanýže a na vrch klasický anglický vánoční dort. A když přijde návštěva, tak ještě dodělám nějaké chuťovky, třeba panna cotu s omáčkou ze sušeného ovoce, pečená jablka s ořechy, sušeným ovocem, medem a karamelem… Aby to bylo trochu netradiční a lákalo to ještě něco ochutnat, když je už pak klasiky každý přejezený. 🙂 Děkuji za vaši skvělou inspiraci! 🙂 Anna

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 9. 2015 v 9:55

      Anno, pěkný den, musím říct, že to tedy máte pěkně promyšlené 🙂 smekám před Vámi 🙂 já si také každý rok říkám, že upeču něco nového, netradičního, ale obvykle to dopadne tak, že rodina chce prostě klasiku 🙂 já osobně mám třeba moc ráda Melting moments nebo zázvorové cookies, oboje myslím k Vánocům patří. Jinak Florentýnky a Masarykovo cukroví také peču, oboje je skvělé. Jaký pečete anglický dort? Ten s tou spoustou sušeného ovoce a ořechy? Mějte se fajn. Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      14. 12. 2015 v 12:43

      Hezký den, Milo. Já Vám úplně zapomněla odpovědět, až se vracím na recept, že se kouknu, jestli mám na něj doma vše, tak jsem si toho s hrůzou všimla… 🙂 Ano, přesně ten, je v něm 900 g sušeného ovoce. Dala jsem rozinky, brusinky, višně, papáju, pekl se 4 hodiny, tak jsem si musela natahovat budík na 2 hodiny ráno, abych jej vytáhla. 🙂 Když ho teď dokrmuji, tak krásně voní kořením… A taky již solidně i tou brandy. 🙂 Jinak – o víkendu jsem podle Vás zase dělala krém do dortu, pistáciový s bílou čokoládou. LUXUSNÍ! Opět sklidil úspěch. Děkuji Vám! Anna

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2015 v 18:39

      Anno, děkuji za Vaši odpověď 🙂 tak jsem to s tím dortem trefila 🙂 vypadá, že bude pěkně náročný, ale určitě i dobrý 🙂 díky za vyzkoušení pistáciového krému, jsem ráda, že chutnal 🙂 krásné svátky. Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      9. 1. 2016 v 15:55

      Hezký dne, Milo. Tak jsem je tedy na vánoce pekla do malých košíčků… Měly obrovský úspěch, šmakovalo to hlavně chlapům "co na sladké moc nejsou". 😉 Děkuji moc za inspiraci!!!

      Odpovědět
      • ZDEŇKA
        5. 12. 2021 v 1:11

        Dobry vecer, muzu se zeptat, jak dlouho pred Vanoci jste je pekla? Myslite,ze muzu uz pristi tyden? Moc dekuji

        Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 1. 2016 v 7:04

      Tak to jsem moc ráda, že košíčky měly úspěch a chutnaly i jako vánoční cukroví 🙂 děkuji. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 12. 2015 v 12:18

    Vypadají luxusně! Určitě stojí za hřích a vyzkoušení. 🙂 Jen jeden dotaz, je karamel takový táhnoucí se? Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 12. 2015 v 18:33

      Díky 🙂 a ještě lépe chutnají 🙂 karamel je spíš takový tekutější, ale určitě se lehce táhne 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 3. 2016 v 11:58

    Pěkný den, tak košíčky se mi podařily jsou skvělí.Jediná chyba je že jich bylo jn 12ks.Akdyž jsem všem chtěla dát ochutnat tak jen po kousku.Takže brzy upečem zas.Už rozdávám odkaz na Vaše stránky aby holky věděli jak skvěle pečete DARA

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 3. 2016 v 12:44

      Daro, moc děkuji 🙂 to ráda slyším, že maji košíčky takový úspěch a dáváte je na přiděl 🙂 díky take za šíření mých receptů dál 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 5. 2016 v 14:20

    Krásný den, paní MiLo, košíčky jsou výborné a musím napsat, že 12 ks je málo.:-)Opravdu mě překvapilo, že nejsou přeslazené.Měla jsem potíže akorát s karamelem, protože byl moc hustý asi jsem někde udělala chybu.Děkuji Mirka z Olomouce.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 5. 2016 v 14:41

      Mirko, zdravím Vás, tak to jsem moc ráda, že košíčky chutnaly 🙂 tak příště udělejte z dvojité dávky 🙂 Možná jste nechala karamel příliš vychladnout? nebo byl hustý ještě horký? Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    10. 5. 2016 v 18:09

    Asi ano byl takový vlahý.Karamel jsem znovu roztavila a nalila ještě teplý.Zkoušela jsem od Vás již několik receptů a vždy mám kladnou odezvu.Nakonec jsem byla u výslechu a prozradila jsem, kde koukám a mám inspiraci, tak budete mít další fanynky.��Často koukám na Vaše stránky a vždy se těším na další Vaše přidané recepty.S Vámi mě začalo pečení neskutečně bavit.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2016 v 6:40

      Mirko, tak to mě moc těší, že jsem Vás takhle inspirovala k pečení 🙂 a budu moc ráda, když moje recepty rozšíříte dál :)) hezký den. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 12. 2016 v 7:06

    Dobrý den, Míšo. Rozhodla jsem udělat slaný karamel jako dárek a napadlo mě hledat recept nejdříve u Vás (zatím jsem u Vás našla vždy vše, co jsem potřebovala :)) ) a jako obvykle jste nezklamala :D. Váš recept mi přišel nejdůvěryhodnější ve výběru s dalšími recepty, které jsem našla. A karamel je opravdu výborný. Dala jsem méně soli raději, chuť je tak velice jemná a delikátní. Bohužel, mám jediný problém- nedoporučuji dělat karamel jako dárek dopředu. Je nutné jej do několika hodin hned předat dál, jinak z dárku nebude nic- večer jsem ho udělala a ráno hned musela načít :D- Musím udělat další várku :D:D. Je neuvěřitelný a jedna lžička na ochutnání opravdu nestačí. 😀
    Takže děkuji za skvělý recept, možná by stálo za to připsat radu, že by se měl do košíčků dávat těsně před servírováním :D:D. Hezlký adventní čas přeji! Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 12. 2016 v 7:40

      Jano, zdravím Vás a moc děkuji za komentář 🙂 při hledání receptu postupujete stejně jako já 🙂 také vždycky porovnávám několik možností a obvykle vsadím na ověřené zdroje 🙂 ano, slaný karamel je lehce návykový a věřím, že jako dárek udělá obrovskou radost.
      Moc děkuji za důvěru i přízeň a přeji krásné a pohodové předvánoční dny. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 2. 2017 v 11:57

    Dobrý den Mílo,
    prosím Vás šli by košíčky upéct i z bezlepkové mouky? A prosim na kolik stupnu košíčky péct?
    Děkuji a přeji hezký den Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 2. 2017 v 12:22

      Moniko, zdravím, bohužel v bezlepkové verzi nemám vyzkoušené a nejsem si jistá, košíčky jsou už takhle velmi křehké …. peče se na 200 stupňů, jak je uvedeno v receptu 🙂

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    13. 6. 2017 v 14:11

    Dobry den Miso, finisuji s pripravama na sestry svatbu a resim kdy a jak budu vse stihat 😀 Narazila jse na tento recept – pravda, jeste jsem ho nezkousela… Ale opravdu se mi moc libi, takze ho zarazuji do sweet baru. 😉 mam ale dotaz – myslite ze nevadi kdyz kosicky udelam do formy na minicupcaky? A zkousela jste kosicky dopredu zamrazit? Moc dekuji 😉 Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 6. 2017 v 14:36

      Lucko, zdravím a držím všechny palce 🙂 košíčky jsou skvělé, doporučuji. Bez obav udělejte klidně do mini muffinové formy, budou hezky malé. Zamrazit jsem nezkoušela, ale slaný karamel mrazím běžně, takže půjdou myslím i košíčky. Jen pozor, samotné bez náplně jsou hodně křehké 🙂

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    13. 6. 2017 v 16:20

    Ja prave myslela zamrazit jen ty kosicky, ale kdyz pisete ze jsou hodne krehke tak to radsi nebudu zkouset :)))) diky moc Miso, dam vedet jak jsem dopadla 😉

    Odpovědět
  • Anonymní
    15. 6. 2017 v 19:40

    Dobrý den, vy jste neuvěřitelná…………….zbožňuji Vaše stránky, dnes jsem dělala tartaletky se slaným karamelem a pak ty božské citronové, luxusní recepty, díky, díky, že se s ostatními tak ráda dělíte o výborné recepty. Katka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 6. 2017 v 20:28

      Katko, moc děkuji :))) to mě opravdu moc těší, že jsou recepty tak oblíbené 🙂 díky za přízeň 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 7. 2017 v 17:43

    Jsou vynikající. Dlouho jsem se na ně chystala a stálo to za to. Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 7. 2017 v 19:31

      Jano, díky 🙂 čekání se vyplatilo 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    7. 10. 2017 v 12:41

    Milo tak nevím,co je větší závislost..zda slaný karamel nebo zkaramelizované ořechy😉každopádně tento recept je nyní favorit č.1😆 Velký dík patří samozřejmě Vám🙏Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 10. 2017 v 7:36

      Lenko, zdravím a moc děkuji 🙂 souhlasím s Vámi, oboje je skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 11. 2017 v 18:09

    Dobrý večer kolik kousků uděláte z tohoto receptu děkuji za odpověď

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 11. 2017 v 20:49

      Těsto vystačí na 12 kosicku, je to uvedeno v receptu. Karamelu je více, ten cely nespotrebujete 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 12. 2018 v 20:41

    Tartaletky jsem už zkoušela. Nyní jsem z klasického košíčkového těsta udělala mini košíčky a plnila jsem je slaným karamelem a čokoládou, podle tohoto receptu. Je to nejoblíbenější letošní cukroví. Zítra to bude týden a pořád jsou výborné. Zbývají mi v lednici schované 3 poslední na zítřejší návštěvu. Výborný recept

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 1. 2019 v 18:41

      Díky, ano, slaný karamel je skvělý a pokud jednou zachutná, tak i lehce návykový 🙂 také ho občas plním do klasického lineckého těsta, ale takhle verze košíčků je možná o trochu lepší, těsto není téměř sladké a je krásně křupavé :))

      Odpovědět
  • Eliška
    22. 9. 2019 v 20:41

    Dobrý den, chystám se na košíčky a taky mě překvapilo to množství soli? Opravdu 1,5 lžičky? Navíc jsem si přečetla komentář od paní, že dělala karamel nadvakrát, tak to bych nechtěla 😀 Jinak ale moc děkuji za vaše stránky, vyzkoušela jsem už fůru věcí a všechno se podařilo. Jste moje pečící stránka No.1! <3

    Odpovědět
    • Eliška
      23. 9. 2019 v 12:34

      Tak jsem se do toho pustila 😀 napoprvé se mi z karamelu stala sypká hmota, vůbec nevím jak se to stalo. Ale nevzdala jsem to a napodruhé už se podařil. Soli jsem dala dvě velké špetky, takže tak půl lžičky a pro mě je to akorát. Snad to ztuhne, večer pokračuju s čokoládou 🙂

      Odpovědět
    • Eliška
      24. 9. 2019 v 7:56

      A ještě jeden dodatek/dotaz – hodně karamelu (už toho mléčného) mi zůstalo v okrajích hrnce a přichytilo se. Poradila byste, jaký hrnec je na toto nejvhodnější? Měla jsem klasický nerez se silnějším dnem (ale nic extra tlustého). Děkuji za odpověď.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 9. 2019 v 10:40

      Eliško, zdravím Vás, množství soli si samozřejmě můžete přizpůsobit, já mám ráda karamel hodně slaný 🙂 nicméně lžička je míněná odměrková a zarovnaná. Vzhledem k tomu, že běžné příbory se liší svou velikostí a pokud dáte soli na lžičce kopeček, tak to může být přesolené 🙂 hodně také záleží na druhu soli, každá "solí" trochu jinak 🙂
      Karamel z kraje hrnce by měl jít odloupnout, zamíchat do tekutého a nechat provařit do rozpuštění. Dobře to jde dřevěnou vařečkou. Ale také mi občas pár kousků zůstane přichycených. Myslím, že nerez hrnec se silným dnem je ok, samozřejmě čím silnější dno i stěny, tím se karamel taví lépe 🙂

      Odpovědět
  • Adrim
    10. 5. 2020 v 11:33

    Dobrý den, nemáte prosím tento slaný karamel v nějakém dortovém receptu? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 5. 2020 v 17:43

      Pouze jako přeliv na dýňovém dortu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 6. 2020 v 23:31

    Dobrý den Míšo,

    je možné tento slaný karamel použít i do Vašich tartaletek? Nebude to příliš sladké a nebudou tartaletky příliš křehké? Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 6. 2020 v 13:13

      Ano, karamel můžete použít i do tartaletek. Sladké to samozřejmě je, je to karamel :)) křehké budou, ale pevné a vláčné.

      Odpovědět
  • Veronika
    19. 12. 2020 v 13:35

    Zkoušela jsem loni – z čirokové mouky (ProBio) … ano s porovnáním s pšeničnou jsou opravdu křehčí, ale o to více mi chutnaly.
    Dělala jsem do formy na minimuffiny a i když jsou drobnější, je třeba počítat s tím, že „vyklepnutí“ zhruba čtvrtina nepřežije.
    Přesto budu letos opakovat… a rozbité kousky zužitkuji někde jinde. 😉

    Moc díky za recept a inspiraci.

    Odpovědět
  • Eva
    22. 12. 2020 v 20:05

    Skvělý recept, výborná chuť, jen košíčky si vždy koupím . 🙂 🙂 🙂

    Odpovědět
  • Marcela
    5. 7. 2021 v 23:10

    Dobrý večer. Tak ja som sa odvážila ich urobiť a už ich neprestanem robiť. Pre mňa sú vysoko návykové a božské. ☺️👋

    Odpovědět
  • Zdeňka
    22. 11. 2021 v 18:04

    Dobrý den, dá se tento recept použít na vánoční cukroví? Vypadají úžasně

    Odpovědět
  • Terka
    7. 1. 2022 v 12:45

    Dobrý den, Míšo,
    nemám plech na muffiny, pouze silikonové košíčky. Myslíte, že půjde těsto dát i do nich? Vzhledem k povaze těsta, jak o něm píšete, mám obavy, aby to šlo. Mám obavy, že když udělám křehké nebo linecké, že to bude příliš sladké. Díky moc.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 1. 2022 v 10:29

      Obávám se, že v silikonu to nepůjde, těsto je hodně mastné a klouže po formě dolů … Ano, linecké je sladší, ale také jde použít.

      Odpovědět
    • VeruB
      28. 5. 2022 v 12:49

      Dobry den, ja dnes delala v silikonove forme na mufiny a slo to super. Mam formu vcelku na 12 kousku. Jen bylo treba s ni opatrne manipulovat po upeceni aby se kosicky nezdeformovaly. A pecu vice dole v troube jinak byva spodek kosicku svetly.

      Odpovědět
  • VeruB
    28. 5. 2022 v 12:54

    Dobry den, moc dekuji za recept. Hlavne testo me nadchlo. Dcera ma silnou alergii na vejce a vse zkousim predelat na bezvajecne. Zrovna testo na kolace z lineckeho me bez vajec zlobi. Myslite, ze tohle testo by sneslo i vice cukru abych ho pouzila na klasicky linecky kolac? Moc dekuji.

    Odpovědět
  • J.V.
    23. 12. 2022 v 16:34

    Naše nejoblíbenější cukroví, akorát používám klasické linecké mini košíčky.

    Odpovědět
  • Zdena
    21. 8. 2023 v 14:20

    Pěkný den. Chtěla bych vyzkoušet Váš slaný karamel, akorát bych potřebovala vědět, prosím, jaký objem je u Vás jeden hrnek, 250 ml? Moc děkuji.
    Jinak Vaše recepty jsou super!!!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 8. 2023 v 14:32

      Ano, pokud není uvedeno jinak, použila jsem hrnek o objemu 240-250 ml.

      Odpovědět
    • Renata Danielová
      13. 12. 2023 v 11:41

      J
      Dobrý den Míšo, jsou vynikající. Pekla jsem je bezlepkové. Přítel mi řekl, ať jiné cukroví na Vánoce nepeču. Děkuji za recept.

      Odpovědět
  • Klára
    15. 12. 2023 v 12:50

    Dobrý den, recept je úžasný. Děkuji za nej a za celý Váš web. Již několikrát se mi stalo, že sul se po přidání smetany zdrcla a zůstala na metle. Poradíte prosím kde dělám chybu?
    Děkuji 🙂

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ