Menu
Cheesecaky

Dýňové mini cheesecakes se slaným karamelem

Tak jsem tu opět s dýní a slibovaným receptem na dýňové mini cheesecakes, v tomto případě ještě „vytuněné“ slaným karamelem. Opět jedna vydařená kombinace, která se nejen barvou, ale i chutí hodí k současnému podzimnímu období. Teď už jen uvařit dobrou kávu nebo čaj a skvělý chuťový zážitek je zaručen 🙂 

Stejně jako udýňových muffinůi tady budete potřebovat dýňové pyré. Můžete ho připravit v troubě, stačí dýni rozkrojit na polovinu, vydlabat semínka a při teplotě 180 stupňů upéct do měkka. Teplou dýni pak rozmixujte (bez slupky) na jemné pyré. Nespotřebované pyré můžete krátce uchovat v lednici nebo zamrazit. 

Dýňové mini cheesecakes (12 ks)

Sušenkový základ:

110 g sušenek typu Bebe rodinné

50 g rozpuštěného másla

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Dejte do lednice, než si připravíte náplň. 

Troubu předehřejte na 150 stupňů.

Sýrová náplň:

450 g čerstvého sýra typu Philadelphia

100 g cukru krupice

2 velká vejce

120 g dýňového pyré – viz. výše

2 lžíce třtinového cukru

½ lžičky skořice

½ lžičky mletého zázvoru

špetka mletého nového koření a muškátového oříšku

V míse lehce našlehejte sýr, přidejte cukr a na nízké otáčky míchejte, až se vše spojí. Přidejte vejce, jedno po druhém. Asi polovinu směsi rozdělte do připravených košíčků. 

Ke zbytku přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Opatrně lžící naneste na sýrovou vrstvu do košíčků. Dejte péct na 20 minut do vyhřáté trouby.

Dortíky nechte zcela vychladnout ve formě, nejlépe pár hodin v lednici, teprve pak opatrně přendejte na tácek. 

Slaný karamel:

200 g cukru krupice

85 g másla

125 g smetany ke šlehání 33%

1 lžička mořské soli

Cukr dejte do hrnce se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu nechte rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou až do úplného rozpuštění. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. 

Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Balonovou metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní nechte zchladnout a teprve pak opatrně naneste na vychlazené dortíky. Můžete ozdobit opraženými ořechy. 

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

50 Komentáře

  • Zdenka
    23. 10. 2019 v 18:11

    Krásne, a so slávnym karamelom to musí byť výborné

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:22

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Lenča
    23. 10. 2019 v 22:31

    oooo to vypadá božsky, sliny se mi v hubě sbíhají :D, jen to vidím a čtu. Určitě musím vyzkoušet!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:22

      Díky, je to dobrota 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    24. 10. 2019 v 10:12

    Míšo to je zase paráda. Zrovna se mi hodí k cupcakum. Jdu je vyzkoušet, Jste nejlepší 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:22

      Určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 10. 2019 v 15:41

    Míšo, chtěla bych se zeptat, stalo se mi, že minicheesecake po vyndání z trouby změnil tvar – jakoby se srazil a zdeformoval papírový košíček.. nevíte čím by to mohlo být? zkoušela jsem od Vás ty s povidly.. děkuji Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:23

      Na vině mohou být košíčky, některé se deformují. Nepečete na horký vzduch? To by taky mohlo dělat problém 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 10. 2019 v 19:12

    Míšo, vypadají úchvatně;-) mňam, slaný karamel, to je něco pro mě!!! Už se těším, až je o víkendu vyzkouším, dýní je dost:-P… Krásný večer. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:23

      Hanko, zkuste, karamel je sázka na jistotu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 10. 2019 v 10:05

    Dobrý den, Míšo!
    Moc děkuji za Váš blog a úžasné recepty – vždy zde najdu inspiraci 🙂 Ráda bych Vás poprosila o radu – chtěla bych dýňový cheesecake se slaným karamelem udělat jako narozeninový dort (forma o průměru 24cm). Budou stačit suroviny jako na 12 cupcaků?
    Moc děkuji a přeji mnoho úspěchů!
    Pavlína

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 18:12

      Pavlíno, zdravím Vás, dýňový cheesecake do větší formy na blogu mám, teoreticky by to mohlo vyjít, možná bych nepatrně navýšila množství nebo vzala formu 22 cm 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 10. 2019 v 18:09

    Dobrý den Míšo,
    potřebovala bych od Vás poradit slavnostní mňamku na křtiny. Může to být dort i něco jiného.
    Děkuji za Váš blog, je to velká inspirace.
    Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 10. 2019 v 19:50

      Tak mrkněte na seznamy receptů nebo fotogalerii, dobrot je tu spousta. Těžko radit, když nevím, co máte rádi 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 11. 2019 v 21:00

    Dobrý den Míšo, vyzkoušela jsem minulý týden a opět úspěch. Tak pomalu zjišťuji, že už peču jenom podle vás. Děkuji za nové inspirace. Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 11. 2019 v 20:47

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Martina
    5. 1. 2020 v 23:17

    Dobrý den, mohu se zeptat, kde jsem udělala chybu, když jsem lila vrstvu s dýňovym pyré, tak se mi to vpilo do té cheescake vrstvy. Jako bych měla tu část s pyré moc řídkou.na chuti to asi nic nezmění, ale chybí tam ten krásný výsledný efekt jednotlivých vrstev.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 1. 2020 v 14:43

      Dýňová část se musí dávat opatrně po lžících, právě aby se to nespojilo 🙂 nicméně na vině mohlo být i řidší pyré nebo sýrová vrstva.

      Odpovědět
      • Kateřina
        3. 9. 2020 v 22:33

        Dobrý večer, mohu se prosím zeptat co může způsobit řidší sýrovou vrstvu? Tyto skvělé minicheesecakes už peču poněkolikáte a vždy jsem měla husté „těsto jak na cupcakes a dnes při všem stejném úplně tekuté, takže se vše samozřejmě spojilo,ale na chuti to nevadí, jen škoda že není to vrstvení

        Odpovědět
        • Míša Landová
          4. 9. 2020 v 8:45

          Katko, nezměnila jste druh sýra? V minulosti jsem použila několik druhů (značek) a některý byl ve výsledku hodně tekutý.

          Odpovědět
  • Unknown
    4. 5. 2020 v 14:56

    Dobry den, dnes jsem zkusila tento recept, akorat misto dyne jsem dala hruskove pyre a je to luxusni… skvele recepty, uzasny blog.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2020 v 16:53

      Děkuji za tip, to zní přímo skvěle 🙂

      Odpovědět
  • Renata zavadilova
    31. 10. 2020 v 20:06

    Zdravím něco tak uzasneho jsme dlouho neměli je to lehunky recept povedl se na 1* syr jsem dala lucina smetanova aby se mi nesmichala náplň tak jsem dala.s bílou vrstvou na 10min do.lednice a pak dala teprve dýni. Dětem.take moc chutnal

    Odpovědět
    • Míša Landová
      31. 10. 2020 v 22:58

      Renato, tak to mě velmi těší 🙂 já myslím, že by se vůbec nic nestalo, i kdyby se obě vrstvy lehce promíchaly 🙂

      Odpovědět
  • Daniela Tilerova
    17. 11. 2020 v 14:26

    Dobrý den, prosím, poradíte co dát místo sýru? Hodil by se třeba tvaroh? Jinak vše co jsem od Vás pekla mělo úspěch 😊 narozeninové dorty jsem si poskládala podle Vašich receptů a nemají chybu 😍👍 Děkuji za odpověď 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 11. 2020 v 15:08

      Zdravím, sýr do cheesecaku patří, nedá se dost dobře nahradit 🙂 tvaroh použít samozřejmě můžete, ale obsahuje hodně vody a výsledek nebude stejný.

      Odpovědět
  • Kristýna
    19. 1. 2021 v 12:11

    Dobrý den Míšo, myslíte, že by tento recept bylo možný udělat do tartaletky? Případně, jak by jste to pekla ? 🙂 dekuji Kristýna

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 1. 2021 v 12:36

      Kristýno, nejsem si jistá, zda chápu Váš dotaz správně 🙂 máte na mysli upéct to do formiček na tartaletky nebo dát cheesecake do upečeného korpusu tartaletky? 🙂

      Odpovědět
  • Kristýna
    21. 1. 2021 v 16:52

    Myslím jestli by to šlo dát do upečeného korpusu na tartaletky? 😊

    Odpovědět
  • Lída
    8. 3. 2021 v 17:22

    Dobrý den, Míšo, kde prosím dělám chybu, když se mi při výrobě karamelu máslo nespojí s rozpuštěným cukrem a po nalití smetany se udělají velké karamelové hroudy, které se už nerozpustí? Děkuji za odpověď. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 3. 2021 v 18:07

      Cukr musí být utavený na karamel a máslo se musí za stálého míchaní rozpustit a tím spojit, smetanu je potřeba před nalitím zahrát, aby byla horká … těžko říct, kde by mohla být chyba … 🙂

      Odpovědět
  • Soňa
    12. 3. 2021 v 9:39

    Dobrý den Míšo,
    dělám tyto minicheesecakes pravidelně a pravidelně s nimi sklízím velký úspěch. Někde ale asi dělám chybu. Košíčky mám vždycky hrozně mokré (používám mix Lotusek a Bebe sušenek s uvedeným množstvím másla a do krému Palouček z Lidlu), takže když je peču, musím mít vespodu formy nastříhaný pečící papír, abych je pak dostala z formy. Na chuti to rozhodně neubírá, ale estetika trpí. Teď je bude dělat na svatbu, tak bych potřebovala i vzhledově dokonalé dortíky.
    Může to být tím, že sušenkovou směs hodně mačkám? Nebo je to tím, že Lotusky jsou proti Bebe tučnější a chtělo by to míň másla? Napište mi, prosím, jaké košíčky používáte, že všechny minicheesecaky máte na fotkách úplně suché.
    Děkuji, Soňa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 3. 2021 v 9:47

      Soňo, na vině mohou být jak špatné košíčky, tak sýr Palouček. Košíčky používám od firmy Wimex, ideálně čistě bílé, mají takovou žlutomodrou krabičku 🙂 Nicméně dobré jsou i košíčky z DM drogerie, jen nemají čistě bílé. Na cheesecake je nejlepší sýr Philadelphia, protože obsahuje hodně tuku a málo vody. Palouček je fajn, ale už má jiné složení (méně tuku), voda se uvolní a může pak košíček rozmáčet. Můžete zkusit přidat do krému 1-2 lžíce mouky, mohlo by to pomoct. Sušenky mají být pořádně zmáčknuté, to je v pořádku. Já mám radši sušší sušenky nebo klidně i piškoty, ale chápu, že Lotus tomu dodají šmrnc 🙂

      Odpovědět
      • Soňa
        29. 7. 2021 v 15:16

        Moc Vám děkuji Míšo. Koupila jsem košíčky v DM, dospodu dala nadrcené Bebe s piškoty (ochutila jsem tuto směs troškou skořice) a do směsi Paloučku přidala 1 lžíci hladké mouky a byly skvostné. Soňa

        Odpovědět
  • Věra
    2. 9. 2021 v 18:28

    Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat jaký máte průměr jedné kulaté formičky na cheesecakes? Já mám formu na 12 kusů a 1 má průměr 6,5 cm a těsto mi zbylo ještě na další plech…
    Moc děkuji za odpověď. Věrka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 9. 2021 v 7:22

      Používám papírové košíčky s dnem 5 cm, horní část formy pak má průměr 7 cm. Formy se mohou svou velikosti dost lišit, sama mám tři a každá je nepatrně jiná.

      Odpovědět
      • Věra
        5. 9. 2021 v 14:27

        Moc děkuji za odpověď 🙂

        Odpovědět
  • Jana
    15. 10. 2021 v 20:30

    Dobry vecer
    Tekvica aky druh ? moze byt aj Hokaido ?
    Dakujem

    Odpovědět
  • Lenka
    12. 11. 2021 v 9:53

    Dobrý den, myslíte, že by šlo péct v zavírací zavařovací sklenici, aby z toho byly zákusky, co jsou vhodné pro transport?

    Odpovědět
  • Michaela Minaříková
    23. 8. 2022 v 12:38

    Dobrý den, Míšo,
    ráda bych se zeptala na Váš nazor na složení krému, konkrétně kombinaci sýru philadelphia:mascarpone (1:1)… Bude to dělat problémy? Děkuji.

    Odpovědět
  • Ilona
    15. 11. 2023 v 9:59

    Dobrý den, proč ten slaný karamel na košíčkách je druhý ten lepkavý ? Kde prosím dělám chybu? Děkuji moc.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 11. 2023 v 11:12

      Při skladování v lednici je karamel vždycky lepivý. Doporučuji dávat ho na dortíky až v den servírování.

      Odpovědět
  • Lenka
    8. 11. 2024 v 11:57

    Dobrý den, Míšo,

    mohu jako základ použít těsto z receptu na dýňový cheesecake (ten velký)… z mouky, mandlové mouky, másla…atd. Půjde v malých košíčkách předpéct?

    dekuji za info

    Odpovědět
  • Dáša
    24. 11. 2024 v 9:11

    Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Po upečení se mi cheescaky uprostřed propadly, ne moc, ale polití karamelem nedáva tím pádem stejny efekt jako u vás. Pekla jsem je o pět minut déle(zdály se mi jěště málo pevné), myslíte, že to bude délkou pečení? Moc se mi líbí,co děláte, jste mou častou inspirací (žiji ve Francii a mnohé české klasiky tady díky vám skízí ůspěchy).A mám obě vaše kuchařky a těším se na třetí!
    Dáša

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 11. 2024 v 9:47

      Dášo, tak to mě mrzí. Nepekla jste na horký vzduch? Nešlehala jste sýrovou náplň? Je lepší to jen míchat 🙂 Délka pečení by určitě vliv mít neměla.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ