Menu
Cheesecaky

Dýňové mini cheesecakes se slaným karamelem

Tak jsem tu opět s dýní a slibovaným receptem na dýňové mini cheesecakes, v tomto případě ještě „vytuněné“ slaným karamelem. Opět jedna vydařená kombinace, která se nejen barvou, ale i chutí hodí k současnému podzimnímu období. Teď už jen uvařit dobrou kávu nebo čaj a skvělý chuťový zážitek je zaručen 🙂 

Stejně jako udýňových muffinůi tady budete potřebovat dýňové pyré. Můžete ho připravit v troubě, stačí dýni rozkrojit na polovinu, vydlabat semínka a při teplotě 180 stupňů upéct do měkka. Teplou dýni pak rozmixujte (bez slupky) na jemné pyré. Nespotřebované pyré můžete krátce uchovat v lednici nebo zamrazit. 

Dýňové mini cheesecakes (12 ks)

Sušenkový základ:

110 g sušenek typu Bebe rodinné

50 g rozpuštěného másla

Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Dejte do lednice, než si připravíte náplň. 

Troubu předehřejte na 150 stupňů.

Sýrová náplň:

450 g čerstvého sýra typu Philadelphia

100 g cukru krupice

2 velká vejce

120 g dýňového pyré – viz. výše

2 lžíce třtinového cukru

½ lžičky skořice

½ lžičky mletého zázvoru

špetka mletého nového koření a muškátového oříšku

V míse lehce našlehejte sýr, přidejte cukr a na nízké otáčky míchejte, až se vše spojí. Přidejte vejce, jedno po druhém. Asi polovinu směsi rozdělte do připravených košíčků. 

Ke zbytku přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Opatrně lžící naneste na sýrovou vrstvu do košíčků. Dejte péct na 20 minut do vyhřáté trouby.

Dortíky nechte zcela vychladnout ve formě, nejlépe pár hodin v lednici, teprve pak opatrně přendejte na tácek. 

Slaný karamel:

200 g cukru krupice

85 g másla

125 g smetany ke šlehání 33%

1 lžička mořské soli

Cukr dejte do hrnce se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu nechte rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou až do úplného rozpuštění. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí. 

Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Balonovou metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní nechte zchladnout a teprve pak opatrně naneste na vychlazené dortíky. Můžete ozdobit opraženými ořechy. 

Vytisknout recept

22 komentářů

  • Zdenka
    23. 10. 2019 v 18:11

    Krásne, a so slávnym karamelom to musí byť výborné

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:22

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Lenča
    23. 10. 2019 v 22:31

    oooo to vypadá božsky, sliny se mi v hubě sbíhají :D, jen to vidím a čtu. Určitě musím vyzkoušet!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:22

      Díky, je to dobrota 🙂

      Odpovědět
  • Eva
    24. 10. 2019 v 10:12

    Míšo to je zase paráda. Zrovna se mi hodí k cupcakum. Jdu je vyzkoušet, Jste nejlepší 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:22

      Určitě zkuste 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 10. 2019 v 15:41

    Míšo, chtěla bych se zeptat, stalo se mi, že minicheesecake po vyndání z trouby změnil tvar – jakoby se srazil a zdeformoval papírový košíček.. nevíte čím by to mohlo být? zkoušela jsem od Vás ty s povidly.. děkuji Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:23

      Na vině mohou být košíčky, některé se deformují. Nepečete na horký vzduch? To by taky mohlo dělat problém 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 10. 2019 v 19:12

    Míšo, vypadají úchvatně;-) mňam, slaný karamel, to je něco pro mě!!! Už se těším, až je o víkendu vyzkouším, dýní je dost:-P… Krásný večer. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 9:23

      Hanko, zkuste, karamel je sázka na jistotu 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 10. 2019 v 10:05

    Dobrý den, Míšo!
    Moc děkuji za Váš blog a úžasné recepty – vždy zde najdu inspiraci 🙂 Ráda bych Vás poprosila o radu – chtěla bych dýňový cheesecake se slaným karamelem udělat jako narozeninový dort (forma o průměru 24cm). Budou stačit suroviny jako na 12 cupcaků?
    Moc děkuji a přeji mnoho úspěchů!
    Pavlína

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 10. 2019 v 18:12

      Pavlíno, zdravím Vás, dýňový cheesecake do větší formy na blogu mám, teoreticky by to mohlo vyjít, možná bych nepatrně navýšila množství nebo vzala formu 22 cm 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 10. 2019 v 18:09

    Dobrý den Míšo,
    potřebovala bych od Vás poradit slavnostní mňamku na křtiny. Může to být dort i něco jiného.
    Děkuji za Váš blog, je to velká inspirace.
    Monika

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 10. 2019 v 19:50

      Tak mrkněte na seznamy receptů nebo fotogalerii, dobrot je tu spousta. Těžko radit, když nevím, co máte rádi 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    23. 11. 2019 v 21:00

    Dobrý den Míšo, vyzkoušela jsem minulý týden a opět úspěch. Tak pomalu zjišťuji, že už peču jenom podle vás. Děkuji za nové inspirace. Jitka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 11. 2019 v 20:47

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Martina
    5. 1. 2020 v 23:17

    Dobrý den, mohu se zeptat, kde jsem udělala chybu, když jsem lila vrstvu s dýňovym pyré, tak se mi to vpilo do té cheescake vrstvy. Jako bych měla tu část s pyré moc řídkou.na chuti to asi nic nezmění, ale chybí tam ten krásný výsledný efekt jednotlivých vrstev.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 1. 2020 v 14:43

      Dýňová část se musí dávat opatrně po lžících, právě aby se to nespojilo 🙂 nicméně na vině mohlo být i řidší pyré nebo sýrová vrstva.

      Odpovědět
      • Kateřina
        3. 9. 2020 v 22:33

        Dobrý večer, mohu se prosím zeptat co může způsobit řidší sýrovou vrstvu? Tyto skvělé minicheesecakes už peču poněkolikáte a vždy jsem měla husté „těsto jak na cupcakes a dnes při všem stejném úplně tekuté, takže se vše samozřejmě spojilo,ale na chuti to nevadí, jen škoda že není to vrstvení

        Odpovědět
        • Míša Landová
          4. 9. 2020 v 8:45

          Katko, nezměnila jste druh sýra? V minulosti jsem použila několik druhů (značek) a některý byl ve výsledku hodně tekutý.

          Odpovědět
  • Unknown
    4. 5. 2020 v 14:56

    Dobry den, dnes jsem zkusila tento recept, akorat misto dyne jsem dala hruskove pyre a je to luxusni… skvele recepty, uzasny blog.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2020 v 16:53

      Děkuji za tip, to zní přímo skvěle 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář