Tak jsem tu opět s dýní a slibovaným receptem na dýňové mini cheesecakes, v tomto případě ještě „vytuněné“ slaným karamelem. Opět jedna vydařená kombinace, která se nejen barvou, ale i chutí hodí k současnému podzimnímu období. Teď už jen uvařit dobrou kávu nebo čaj a skvělý chuťový zážitek je zaručen 🙂
Stejně jako udýňových muffinůi tady budete potřebovat dýňové pyré. Můžete ho připravit v troubě, stačí dýni rozkrojit na polovinu, vydlabat semínka a při teplotě 180 stupňů upéct do měkka. Teplou dýni pak rozmixujte (bez slupky) na jemné pyré. Nespotřebované pyré můžete krátce uchovat v lednici nebo zamrazit.
Dýňové mini cheesecakes (12 ks)
Sušenkový základ:
110 g sušenek typu Bebe rodinné
50 g rozpuštěného másla
Sušenky rozdrťte nebo rozmixujte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky a sušenkovou směs do nich rovnoměrně rozdělte. Pomocí lžičky směs urovnejte a zamáčkněte do dna košíčku. Dejte do lednice, než si připravíte náplň.
Troubu předehřejte na 150 stupňů.
Sýrová náplň:
450 g čerstvého sýra typu Philadelphia
100 g cukru krupice
2 velká vejce
120 g dýňového pyré – viz. výše
2 lžíce třtinového cukru
½ lžičky skořice
½ lžičky mletého zázvoru
špetka mletého nového koření a muškátového oříšku
V míse lehce našlehejte sýr, přidejte cukr a na nízké otáčky míchejte, až se vše spojí. Přidejte vejce, jedno po druhém. Asi polovinu směsi rozdělte do připravených košíčků.
Ke zbytku přidejte dýňové pyré, třtinový cukr a koření, dobře promíchejte. Opatrně lžící naneste na sýrovou vrstvu do košíčků. Dejte péct na 20 minut do vyhřáté trouby.
Dortíky nechte zcela vychladnout ve formě, nejlépe pár hodin v lednici, teprve pak opatrně přendejte na tácek.
Slaný karamel:
200 g cukru krupice
85 g másla
125 g smetany ke šlehání 33%
1 lžička mořské soli
Cukr dejte do hrnce se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu nechte rozpustit. Míchejte dřevěnou vařečkou až do úplného rozpuštění. Přidejte máslo rozkrájené na malé kousky a opatrně míchejte až se směs krásně spojí.
Stáhněte z kamen, vmíchejte sůl a vlijte smetanu. Balonovou metlou dobře prošlehejte, vraťte na kamna a chvilku ještě provařte, aby byl karamel krásně krémový. Za občasného míchaní nechte zchladnout a teprve pak opatrně naneste na vychlazené dortíky. Můžete ozdobit opraženými ořechy.
Vytisknout recept |
50 Komentáře
Zdenka
23. 10. 2019 v 18:11Krásne, a so slávnym karamelom to musí byť výborné
Víkendové pečení
25. 10. 2019 v 9:22Děkuji 🙂
Lenča
23. 10. 2019 v 22:31oooo to vypadá božsky, sliny se mi v hubě sbíhají :D, jen to vidím a čtu. Určitě musím vyzkoušet!
Víkendové pečení
25. 10. 2019 v 9:22Díky, je to dobrota 🙂
Eva
24. 10. 2019 v 10:12Míšo to je zase paráda. Zrovna se mi hodí k cupcakum. Jdu je vyzkoušet, Jste nejlepší 🙂
Víkendové pečení
25. 10. 2019 v 9:22Určitě zkuste 🙂
Anonymní
24. 10. 2019 v 15:41Míšo, chtěla bych se zeptat, stalo se mi, že minicheesecake po vyndání z trouby změnil tvar – jakoby se srazil a zdeformoval papírový košíček.. nevíte čím by to mohlo být? zkoušela jsem od Vás ty s povidly.. děkuji Lenka
Víkendové pečení
25. 10. 2019 v 9:23Na vině mohou být košíčky, některé se deformují. Nepečete na horký vzduch? To by taky mohlo dělat problém 🙂
Anonymní
24. 10. 2019 v 19:12Míšo, vypadají úchvatně;-) mňam, slaný karamel, to je něco pro mě!!! Už se těším, až je o víkendu vyzkouším, dýní je dost:-P… Krásný večer. Hanka
Víkendové pečení
25. 10. 2019 v 9:23Hanko, zkuste, karamel je sázka na jistotu 🙂
Anonymní
25. 10. 2019 v 10:05Dobrý den, Míšo!
Moc děkuji za Váš blog a úžasné recepty – vždy zde najdu inspiraci 🙂 Ráda bych Vás poprosila o radu – chtěla bych dýňový cheesecake se slaným karamelem udělat jako narozeninový dort (forma o průměru 24cm). Budou stačit suroviny jako na 12 cupcaků?
Moc děkuji a přeji mnoho úspěchů!
Pavlína
Víkendové pečení
25. 10. 2019 v 18:12Pavlíno, zdravím Vás, dýňový cheesecake do větší formy na blogu mám, teoreticky by to mohlo vyjít, možná bych nepatrně navýšila množství nebo vzala formu 22 cm 🙂
Anonymní
29. 10. 2019 v 18:09Dobrý den Míšo,
potřebovala bych od Vás poradit slavnostní mňamku na křtiny. Může to být dort i něco jiného.
Děkuji za Váš blog, je to velká inspirace.
Monika
Víkendové pečení
29. 10. 2019 v 19:50Tak mrkněte na seznamy receptů nebo fotogalerii, dobrot je tu spousta. Těžko radit, když nevím, co máte rádi 🙂
Unknown
23. 11. 2019 v 21:00Dobrý den Míšo, vyzkoušela jsem minulý týden a opět úspěch. Tak pomalu zjišťuji, že už peču jenom podle vás. Děkuji za nové inspirace. Jitka
Víkendové pečení
24. 11. 2019 v 20:47Děkuji.
Martina
5. 1. 2020 v 23:17Dobrý den, mohu se zeptat, kde jsem udělala chybu, když jsem lila vrstvu s dýňovym pyré, tak se mi to vpilo do té cheescake vrstvy. Jako bych měla tu část s pyré moc řídkou.na chuti to asi nic nezmění, ale chybí tam ten krásný výsledný efekt jednotlivých vrstev.
Víkendové pečení
6. 1. 2020 v 14:43Dýňová část se musí dávat opatrně po lžících, právě aby se to nespojilo 🙂 nicméně na vině mohlo být i řidší pyré nebo sýrová vrstva.
Kateřina
3. 9. 2020 v 22:33Dobrý večer, mohu se prosím zeptat co může způsobit řidší sýrovou vrstvu? Tyto skvělé minicheesecakes už peču poněkolikáte a vždy jsem měla husté „těsto jak na cupcakes a dnes při všem stejném úplně tekuté, takže se vše samozřejmě spojilo,ale na chuti to nevadí, jen škoda že není to vrstvení
Míša Landová
4. 9. 2020 v 8:45Katko, nezměnila jste druh sýra? V minulosti jsem použila několik druhů (značek) a některý byl ve výsledku hodně tekutý.
Unknown
4. 5. 2020 v 14:56Dobry den, dnes jsem zkusila tento recept, akorat misto dyne jsem dala hruskove pyre a je to luxusni… skvele recepty, uzasny blog.
Víkendové pečení
4. 5. 2020 v 16:53Děkuji za tip, to zní přímo skvěle 🙂
Renata zavadilova
31. 10. 2020 v 20:06Zdravím něco tak uzasneho jsme dlouho neměli je to lehunky recept povedl se na 1* syr jsem dala lucina smetanova aby se mi nesmichala náplň tak jsem dala.s bílou vrstvou na 10min do.lednice a pak dala teprve dýni. Dětem.take moc chutnal
Míša Landová
31. 10. 2020 v 22:58Renato, tak to mě velmi těší 🙂 já myslím, že by se vůbec nic nestalo, i kdyby se obě vrstvy lehce promíchaly 🙂
Daniela Tilerova
17. 11. 2020 v 14:26Dobrý den, prosím, poradíte co dát místo sýru? Hodil by se třeba tvaroh? Jinak vše co jsem od Vás pekla mělo úspěch 😊 narozeninové dorty jsem si poskládala podle Vašich receptů a nemají chybu 😍👍 Děkuji za odpověď 😊
Míša Landová
17. 11. 2020 v 15:08Zdravím, sýr do cheesecaku patří, nedá se dost dobře nahradit 🙂 tvaroh použít samozřejmě můžete, ale obsahuje hodně vody a výsledek nebude stejný.
Kristýna
19. 1. 2021 v 12:11Dobrý den Míšo, myslíte, že by tento recept bylo možný udělat do tartaletky? Případně, jak by jste to pekla ? 🙂 dekuji Kristýna
Míša Landová
21. 1. 2021 v 12:36Kristýno, nejsem si jistá, zda chápu Váš dotaz správně 🙂 máte na mysli upéct to do formiček na tartaletky nebo dát cheesecake do upečeného korpusu tartaletky? 🙂
Kristýna
21. 1. 2021 v 16:52Myslím jestli by to šlo dát do upečeného korpusu na tartaletky? 😊
Míša Landová
21. 1. 2021 v 20:14Ano, určitě šlo. Mrkněte na příspěvěk Cheesecake s malinami v tartaletkách, tam je to takto uděláno, jen v jiné příchuti 🙂
Lída
8. 3. 2021 v 17:22Dobrý den, Míšo, kde prosím dělám chybu, když se mi při výrobě karamelu máslo nespojí s rozpuštěným cukrem a po nalití smetany se udělají velké karamelové hroudy, které se už nerozpustí? Děkuji za odpověď. 🙂
Míša Landová
8. 3. 2021 v 18:07Cukr musí být utavený na karamel a máslo se musí za stálého míchaní rozpustit a tím spojit, smetanu je potřeba před nalitím zahrát, aby byla horká … těžko říct, kde by mohla být chyba … 🙂
Soňa
12. 3. 2021 v 9:39Dobrý den Míšo,
dělám tyto minicheesecakes pravidelně a pravidelně s nimi sklízím velký úspěch. Někde ale asi dělám chybu. Košíčky mám vždycky hrozně mokré (používám mix Lotusek a Bebe sušenek s uvedeným množstvím másla a do krému Palouček z Lidlu), takže když je peču, musím mít vespodu formy nastříhaný pečící papír, abych je pak dostala z formy. Na chuti to rozhodně neubírá, ale estetika trpí. Teď je bude dělat na svatbu, tak bych potřebovala i vzhledově dokonalé dortíky.
Může to být tím, že sušenkovou směs hodně mačkám? Nebo je to tím, že Lotusky jsou proti Bebe tučnější a chtělo by to míň másla? Napište mi, prosím, jaké košíčky používáte, že všechny minicheesecaky máte na fotkách úplně suché.
Děkuji, Soňa
Míša Landová
12. 3. 2021 v 9:47Soňo, na vině mohou být jak špatné košíčky, tak sýr Palouček. Košíčky používám od firmy Wimex, ideálně čistě bílé, mají takovou žlutomodrou krabičku 🙂 Nicméně dobré jsou i košíčky z DM drogerie, jen nemají čistě bílé. Na cheesecake je nejlepší sýr Philadelphia, protože obsahuje hodně tuku a málo vody. Palouček je fajn, ale už má jiné složení (méně tuku), voda se uvolní a může pak košíček rozmáčet. Můžete zkusit přidat do krému 1-2 lžíce mouky, mohlo by to pomoct. Sušenky mají být pořádně zmáčknuté, to je v pořádku. Já mám radši sušší sušenky nebo klidně i piškoty, ale chápu, že Lotus tomu dodají šmrnc 🙂
Soňa
29. 7. 2021 v 15:16Moc Vám děkuji Míšo. Koupila jsem košíčky v DM, dospodu dala nadrcené Bebe s piškoty (ochutila jsem tuto směs troškou skořice) a do směsi Paloučku přidala 1 lžíci hladké mouky a byly skvostné. Soňa
Míša Landová
29. 7. 2021 v 15:19🙂 🙂 🙂
Věra
2. 9. 2021 v 18:28Dobrý den Míšo, chtěla bych se zeptat jaký máte průměr jedné kulaté formičky na cheesecakes? Já mám formu na 12 kusů a 1 má průměr 6,5 cm a těsto mi zbylo ještě na další plech…
Moc děkuji za odpověď. Věrka
Míša Landová
3. 9. 2021 v 7:22Používám papírové košíčky s dnem 5 cm, horní část formy pak má průměr 7 cm. Formy se mohou svou velikosti dost lišit, sama mám tři a každá je nepatrně jiná.
Věra
5. 9. 2021 v 14:27Moc děkuji za odpověď 🙂
Jana
15. 10. 2021 v 20:30Dobry vecer
Tekvica aky druh ? moze byt aj Hokaido ?
Dakujem
Míša Landová
16. 10. 2021 v 13:36Ano, hokaido nebo i jiný druh.
Lenka
12. 11. 2021 v 9:53Dobrý den, myslíte, že by šlo péct v zavírací zavařovací sklenici, aby z toho byly zákusky, co jsou vhodné pro transport?
Míša Landová
13. 11. 2021 v 18:46Asi ano, ale raději bych pekla ve vodní lázni.
Michaela Minaříková
23. 8. 2022 v 12:38Dobrý den, Míšo,
ráda bych se zeptala na Váš nazor na složení krému, konkrétně kombinaci sýru philadelphia:mascarpone (1:1)… Bude to dělat problémy? Děkuji.
Ilona
15. 11. 2023 v 9:59Dobrý den, proč ten slaný karamel na košíčkách je druhý ten lepkavý ? Kde prosím dělám chybu? Děkuji moc.
Míša Landová
15. 11. 2023 v 11:12Při skladování v lednici je karamel vždycky lepivý. Doporučuji dávat ho na dortíky až v den servírování.
Lenka
8. 11. 2024 v 11:57Dobrý den, Míšo,
mohu jako základ použít těsto z receptu na dýňový cheesecake (ten velký)… z mouky, mandlové mouky, másla…atd. Půjde v malých košíčkách předpéct?
dekuji za info
Míša Landová
8. 11. 2024 v 20:24Lenko, nikdy jsem takto nepekla, ale mělo by to fungovat stejně 🙂
Dáša
24. 11. 2024 v 9:11Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Po upečení se mi cheescaky uprostřed propadly, ne moc, ale polití karamelem nedáva tím pádem stejny efekt jako u vás. Pekla jsem je o pět minut déle(zdály se mi jěště málo pevné), myslíte, že to bude délkou pečení? Moc se mi líbí,co děláte, jste mou častou inspirací (žiji ve Francii a mnohé české klasiky tady díky vám skízí ůspěchy).A mám obě vaše kuchařky a těším se na třetí!
Dáša
Míša Landová
25. 11. 2024 v 9:47Dášo, tak to mě mrzí. Nepekla jste na horký vzduch? Nešlehala jste sýrovou náplň? Je lepší to jen míchat 🙂 Délka pečení by určitě vliv mít neměla.