Menu
Makronky

Oreo makronky

Přestože mi sušenky Oreo nechutnají, tak tahle náplň mě zaujala natolik, že jsem se rozhodla ji vyzkoušet. A dobře jsem udělala, je totiž skvělá. Chuť sušenek je tam znát na první ochutnání a dostatečně výrazně, což se u některých příchutí bohužel říct nedá. Navíc vypadají moc pěkně, tmavá náplň hezky ladí se světlou pusinkou posypanou drobečky. No řekněte, nejsou to krasavice 🙂

Recept na makronky je stejný, jako všechny moje předchozí. Jen nebudeme v tomto případě přidávat barvu, ale ozdobíme drobečky sušenek. Což je sice fajn změna, ale pro někoho natolik velká, že si makronku nebude moc dopřát. Jak je to možné? Jednoduše, přidáním sušenek do náplně totiž makronky ztrácí svou přirozenou bezlepkovost. Takže pozor 🙂

Oreo makronky (ca. 40 celých makronek)



Těsto na makronky (ca. 80 pusinek):

150 g mandlové mouky

150 g moučkového cukru

55 g + 55 g bílků

150 g cukru krupice

40 ml vody

+ jedna sušenka Oreo na posypání

Připravte si 3 plechy, které vyložte pečícím papírem nebo folií. Pokud chcete mít makronky stejně veliké, můžete si na spodní stranu papíru nakreslit kolečka (průměr 3,5-4 cm), případně si vytvořit papírovou šablonu, kterou opakovaně vložíte pod papír na pečení.

Troubu si předehřejte na 135-140 stupňů. Uvedená teplota je orientační, každá trouba peče trochu jinak, je potřeba vyzkoušet. Makronky je dobré péct s horkým vzduchem.

Mandlovou mouku společně s moučkovým cukrem krátce promixujte a dejte do větší mísy. K této směsi přidejte polovinu bílků (55 g) a promíchejte do pasty.

Krupicový cukr (150 g) dejte do menšího kastrolku a zalijte vodou. Společně svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Současně začněte šlehat druhou polovinu bílků (55 g) se špetkou soli do polotuhého sněhu. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty, pomalu ho začněte lít za stálého šlehání na předšlehané bílky. Pokračujte ve šlehání do zchladnutí a zpevnění sněhu.

Sníh ve dvou částech stěrkou vmíchejte do mandlové pasty, těsto zlehka obracejte tak dlouho, dokud vám pomalu neztéká ze stěrky. Hmotou naplňte cukrářský sáček s hladkou trubičkou o průměru 9 mm a nastříkejte makronky na připravené plechy.

Plechem bouchněte několikrát o stůl, aby se těsto zbavilo vzduchových bublin nebo případných špiček. Sušenku Oreo zbavte náplně a rozdrobte. Drobečky lehce posypte nastříkané makronky. Makronky pečte po jednom plechu ve vyhřáté troubě 14-18 minut. Není třeba je předem sušit. Doba pečení záleží na nastavené teplotě.

Hotové makronky by měly být na dotek pevné. Zkuste jednu opatrně odloupnout, pokud to jde snadno, je hotovo. Po vytažení z trouby nechte makronky chladnout na plechu, teprve až po úplném vychladnutí opatrně sloupněte z papíru.

Smetanová náplň s Oreo sušenkami:

(recept podle Kariny Rivera C)

200 g bílé čokolády Valrhona Ivoire nebo Callebaut Velvet

130 g smetany ke šlehání min. 33%

66 g sušenek Oreo (6 ks)

20 g invertního cukru

10 g másla

Čokoládu rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni.

Smetanu zahřejte společně s cukrem a přidejte na kousky nalámené sušenky Oreo (i s náplní). Krátce provařte do rozpuštění sušenek. Poté nalijte směs ve třech částech na rozpuštěnou čokoládu a promíchejte. Přidejte máslo a promixujte tyčovým mixérem.

Náplň dejte do misky, přikryjte folií (položte přímo na náplň) a dejte vychladit do lednice.

Před plněním náplň nejdříve promíchejte stěrkou, je poměrně tuhá, pak přendejte do sáčku a makronky naplňte. Nechte do druhého dne rozležet, uchovávejte v lednici v uzavřené dóze.

Vytisknout recept

26 komentářů

  • Lucie Kadlecova
    4. 11. 2019 v 18:09

    Dobry den Miso, tak tento recept urcite zkusim co nejdrive, nebot mame v rodine same milovniky Orea 😉 mam ale dve otazky: vzdycky jste uvadela, ze makronky nepect na horkovzduch, ale normalne, proc ta zmena? A dalsi otazka se tyka cukru v naplni, je mozne ho nahradit obyc cukrem? jestli ne, jakou vyhodu ma tento druh cukru? Diky moc a peceni zdar! 😉

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2019 v 8:11

      Lucko, zdravím Vás, pokud máte oreo rádi, dvojí důvod, proč to vyzkoušet 🙂 S tím horkým vzduchem je to trochu jinak 🙂 teprve teď jsem si uvědomila, že to vlastně v receptech nikde přímo nepíšu, proto jsem to tentokrát napsala. Ale máte pravdu, když jsem před lety s makronkama začínala, tak jsem pekla bez horkého vzduchu. Tehdejší trouba mi to ani jinak neumožňovala. Nicméně teď už dlouhodobě peču jen s horkým vzduchem. Ale i tak je to hodně individuální, stejně tak jako teplota pečení, každý si to musí otestovat sám na své troubě 🙂
      Nejsem chemik, tak že o invertním cukru vím asi tak jako všichni ostatní. Nicméně v těchto náplní je proto, aby byla náplň hezky hladká, nepraskala, prostě taková pěkná emulze. Osobně si ale myslím, že v tomto případě se dá zcela vynechat, případně nahradit glukozou.

      Odpovědět
    • Lucie Kadlecova
      5. 11. 2019 v 14:26

      Diky Miso, urcite vyzkousim a dam vedet 😉

      Odpovědět
  • Petra Mazurová
    4. 11. 2019 v 19:20

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • Petra Mazurová
    4. 11. 2019 v 19:25

    Dobrý večer.Taky mě zajímá ten invertní cukr.Dá se někde koupit normálně,aniž by se muselo platit za dopravu a nebo se dá případně i nahradit?A proč se vlastně přidává místo obyčejného cukru?Děkuji. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 11. 2019 v 8:13

      Já věděla, že bude na cukr spousta dotazů :)) ale chápu Vás, já osobně o něm vím jen to, co jsem se dočetla na netu. Nicméně v těchto typech krémů se přidává kvůli konzistenci a struktuře, aby krém nepraskal, byl hezky hladký, taková emulze. Invertní cukr koupíte na cukrářských eshopech nebo se dá vyrobit i doma. Osobně si myslím, že je možné ho zcela vynechat. Pokud byste chtěla nahradit, tak glukozou.

      Odpovědět
    • Jitka Boumová
      5. 11. 2019 v 8:31

      Makronky vypadají úžasně. Také mě invertní cukr zarazil a jsem moc ráda, že se dá nahradit glukozou, tu mám doma. Míšo opět super, hned vyzkouším, myslím, že budou u nás mít velký úspěch. Díky za krásné recepty. Zítra budu dělat čokoládokaramelovou ganache opět podle vašeho receptu. Máte je prostě nejlepší!

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 11. 2019 v 19:54

      Jitko, díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 11. 2019 v 9:37

    Dobrý den, ráda bych se také zeptala… dřív jste v receptech uváděla,že se makronky mají nechat před pečením zaschnout, v posledních dvou receptech ale pečete rovnou…jak je to tedy lepší?
    moc děkuji za info a také za váš blog…co recept,to ohromná mňamka a tím pádem i úspěch doma!
    Anička

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 11. 2019 v 8:52

      Aničko, ano, máte pravdu, dříve se makronky sušily. Jenže pak někdo přišel na to, že to není potřeba a může se péct ihned po nastříkání 🙂 je to super, šetří to čas i místo. Nicméně pokud máte pocit, že máte makronky po zaschnutí lepší, tak klidně sušte. Dokonce jsou i některé trouby, které to bez sušení nezvládnou 🙂 jen pozor, týká se to pouze přípravy s rozvarem.

      Odpovědět
  • Noemy
    22. 11. 2019 v 16:37

    Zdravím Míšo, recept vypadá lákavě mám dotaz lze invertní cukr nahradit zlatým sirupem je to také invertní cukr jen nevím, zda je to možné. Děkuji mějte se hezky.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 11. 2019 v 19:52

      Ano, to by asi šlo, případně je možné zcela vynechat,

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 12. 2019 v 19:11

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak skladovat suché skořápky makronek?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2019 v 19:41

      Pokud nebudete makronky hned plnit, doporučuji zamrazit. Bez náplně skladovat v uzavřené dóze při pokojové teplotě max. 1-2 dny.

      Odpovědět
  • viki
    20. 2. 2020 v 12:09

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat zda je možné nechat zamrazit i naplněné makronky? Neutrpí výrazně konzistence a chuť? Potřeboval bych je udělat tak 10dní dopředu i s naplněním.
    Díky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 2. 2020 v 7:03

      Ano, můžete zamrazit i naplněné makronky, krátkodobě jim to neuškodí. Důležité je, vyndat pak z mrazáku do lednice a tam nechat povolit.

      Odpovědět
  • Unknown
    28. 2. 2020 v 10:38

    Dobrý den, dlouho jsme se s dcerou odhodlávaly upéct makronky. Měly jsme z toho velký respekt. Včera jsme udělaly náš první pokus a dopadl na výbornou. Už jsme zkoušely několik receptů z Vašeho blogu a pokaždé se vše povedlo a mělo velký úspěch. Děkujeme moc za recepty a perfektní popis.
    Zdraví Jana a Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 2. 2020 v 14:01

      Tak to jsem moc ráda, že se i makronky podle "mě" povedly 🙂

      Odpovědět
  • Martina Nedomlelová
    17. 4. 2020 v 8:00

    Tak tyhle makronky jsou fakt úžasné! Vypadají skvěle a chuť je famózní. Nikdy by mě nenapadlo, že oreo bude tak dobrá náplň.
    Moc díky za recept!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 4. 2020 v 5:24

      Také mě tahle náplň nadchla, přestože oreo jako také nemám ráda .)

      Odpovědět
  • Katarina
    5. 9. 2020 v 17:13

    Pekny den prajem, urcite vyskusam Vas recept akurat sa chcem opytat ci nechavate odlezat bielka den-dva dni.. dakujem za pdpoved 🙂

    Katka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      5. 9. 2020 v 18:00

      Katko, na makronky s rozvarem můžete klidně použít i čerstvá vejce, jen by měla mít pokojovou teplotu.

      Odpovědět
  • Dagmar
    29. 10. 2020 v 15:26

    Prosím, co se stane, když bilky nebudou odlezele

    Odpovědět
    • Míša Landová
      29. 10. 2020 v 20:08

      Bílky nemusí být odleželé, můžete klidně použít z čerstvých vajec. Nicméně je dobré, aby měly pokojovou teplotu.

      Odpovědět
  • Nikola
    26. 11. 2020 v 9:27

    Dobrý den, jsem úplný začátečník s makronky,ale už dlouho je chci vyskouset,ale můj dotaz zní dá se to udělat i bez toho cukroveho rozvaru a pokud ano jak udelat? Nemám doma totiž teploměr abych si mohla hlídat teplotu toho rozvaru. Moc děkuji za odpoved

    Odpovědět

Zanechte komentář