Menu
Kynuté těsto / Slané recepty

Toastový chleba

Myslím, že ho máme rádi všichni, ať už je to v podobě sendviče, suché topinky nebo zapečeného toastu. Já nepohrdnu žádnou jeho úpravou a těžko říct, která mi chutná nejvíc, nejspíš všechny 🙂 Dá se z něj udělat i žemlovka nebo když je nejhůř, strouhanka 🙂

Nikdy jsem asi neměla potřebu péct si ho doma, ale učarovala mi tahle keramická forma s poklopem, kterou jsem prostě musela mít. No a co v jiného v ní péct, když je primárně určená na toasťák 🙂 Receptů jsem zkusila několik, ale tento mi chutná nevíce a objemem těsta odpovídá mojí formě.

Samozřejmě si ho můžete upéct i v jiné formě na chlebíček, keramické či plechové, a půjde to i bez poklopu. Bude ale potřeba upravit dobu pečení a přizpůsobit množství těsta vaší formě. Moje forma má rozměr 30x13x12 cm (objem 2l) a je od Tescoma.

Toastový chleba

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 8 g soli
  • 100 g mléka
  • 130-140 g vody
  • 15 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 40 g másla
  • lžičku cukru

Do vlažného mléka dejte cukr a droždí a nechte vzejít kvásek. Prosátou mouku se solí dejte do mísy, přidejte vodu, žloutky a následně kvásek. Začnete zpracovávat těsto, až ke konci přidejte kousky másla. Těsto zakryjte a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Na moukou podsypané ploše roztáhněte těsto rukama na obdélník, přeložte na třetiny a postup opakujte. Pak rozválejte na obdélník (šířka by měla odpovídat vaší formě) a srolujte do rolády. Vložte do máslem vymazané chlebíčkové formy (30x13x12 cm), nezapomeňte vymazat i víko, zakryjte fólií a nechte nakynout. Přiklopte a pečte v troubě na 180 stupňů (horkovzduch) asi 40-50 minut. Vyklopte z formy a nechte vychladnout.

Pečete si doma toastový chleba? A už jste vyzkoušeli můj recept? Napište mi do komentáře, jak se vám povedl a v jaké podobě ho máte nejraději 🙂 Mimochodem, dá se snadno udělat i nasladko, stačí pokrájet jablíčky na plátky, přidat trochu skořice a zapéct. Je to taková rychlá verze žemlovky.

Máte rádi domácí pečivo? Tak zkuste moje Domácí rohlíky nebo třeba Chleba pečený ve skleněném hrnci 🙂

40 Comments

  • Markéta
    3. 2. 2023 v 13:04

    Recept byl naprosto skvělý, práce s ním byla jedna radost a vše dopadlo na vybornou. Určitě jsem jej nedělala naposled!

    Odpovědět
  • Michaela
    12. 2. 2023 v 22:36

    Zrovna jsem dopekla a nemuzu se dockat az nakrojim. Voni primo uzasne

    Odpovědět
  • Jitka
    17. 2. 2023 v 16:15

    Peču už potřetí. Recept jako vždy bezchybný. A největší pochvala je, když syn řekl, že je lepší, jak kupovaný 😋

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 2. 2023 v 18:35

      Tak to mě opravdu moc těší 🙂 🙂 🙂

      Odpovědět
      • Barbora
        5. 1. 2024 v 20:45

        Nejlepší toastovy chleba který sem kdy měla 🙏 jednoduchý a strašně dobrý 🙏 děkuju za recept 😊

        Odpovědět
    • Vendy
      12. 5. 2023 v 19:53

      Dnes jsem poprvé upekla a dopadlo to skvěle . Výborný toustový chléb a všem moc chutná. Děkuji za báječné recepty.

      Odpovědět
      • Míša Landová
        13. 5. 2023 v 12:02

        Vendy, děkuji, jsem ráda, že chutná 🙂

        Odpovědět
        • Eva
          15. 10. 2023 v 12:27

          Zdravim. Neskusali ste toast metodou thangzong? Dakujem

          Odpovědět
          • Míša Landová
            16. 10. 2023 v 8:48

            Ne, ale klidně můžete 🙂

          • Veronika
            19. 1. 2024 v 19:52

            Můžu toast péct i bez víka? Případně co se změní když nebude přikrytý? 😅

          • Míša Landová
            19. 1. 2024 v 20:44

            Ano, můžete, v komentářích je to uvedeno 🙂

  • Kateřina Šrámková
    16. 3. 2023 v 20:03

    Dobrý den,
    šlo by místo 2 žloutků použít jedno celé vejce? Zase tolik nepeču a pusinky nemusím, tak nevím co s bílky.
    Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Irena
    24. 5. 2023 v 13:18

    Právě jsem přečetla recept a už se těším, že zítra tousťáček upeču, protože mi dojde objednaná forma, kterou máte vy.

    Odpovědět
  • Irena
    26. 5. 2023 v 14:12

    Dneska jsem pekla tento toastový chléb v nové formě, chlebík výborný, ale moje ruce nešikovné upustily poklici a rozbila se😭

    Odpovědět
  • Gabriela Vachovcová
    2. 9. 2023 v 6:47

    Zkoušela jsem před 14 dny a byl luxusní. Formu nemám jen na biskupský chlebíček, takže nahoře nebyl rovný, ale chuťově prostě nemá chybu. Rozhodně budu péct dal

    Odpovědět
  • Kristýna Holubová
    12. 11. 2023 v 8:38

    Dobrý den, prosím , můžu čerstvé droždí nahradit sušeným? Kolik ho tam pak dát? Díky moc.

    Kristýna

    Odpovědět
  • Petra
    19. 11. 2023 v 12:49

    Je tenhle chleb nadychany a vlacny treba jako brioska? Porad patram po receptu, ktery se bude blizit tomu supernadychanemu maslovemu toustaku jak se dava treba na francouzsky toust, a porad jsem zklamana, jak jsou ty chleby jakoby sussi (jako maji normalne v obchodech). Dekuji za odpoved.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 11. 2023 v 18:02

      Tohle není brioška, ta obsahuje velké množství másla a jiný postup včetně dlouhého kynutí. Tohle je klasický toasťák 🙂

      Odpovědět
  • Pavla
    6. 1. 2024 v 15:33

    Dobry den,
    Jak jste spokojena s formou? Je kurka rovnomerna? Uvazuji nad koupi. Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 1. 2024 v 17:35

      Ano, forma je na toastový chleba super, má krásný rovný horní okraj. Jen musíte mít vypočítané množství těsta 🙂

      Odpovědět
  • Věra
    25. 1. 2024 v 11:46

    Dobrý den,
    vypadá velmi dobře, jenom jsem se chtěla zeptat zda neděláte ve zdravější formě, abychom si ho nemusely kupovat. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 1. 2024 v 12:48

      Co je podle Vás zdravější forma? Která surovina Vám přijde nezdravá? Většina toho, co si upečete doma, je zdravější než verze z obchodu. Jednak víte, co jste si tam dala, a hlavně tam nejsou žádné konzervanty, látky zlepšující chuť, podporující kynutí apod.

      Odpovědět
  • Tereza
    25. 1. 2024 v 12:56

    Dnes jsem poprvé pekla toastový chléb podle tohoto receptu. Smekám a děkuji za Vaše všechny recepty! 🙂 Sice jsem pekla v obyčejné formě bez víka, ale i tak vypadá a chutná božsky 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 1. 2024 v 13:03

      Moc děkuji za milou recenzi a jsem ráda, že to jde bez problému i ve formě bez víka 🙂

      Odpovědět
  • Katarína
    25. 1. 2024 v 22:57

    Dobrý den Míšo, pokud mám formu větší, bude fungovat přepočet jako u těsta na dorty – spočítat objemy forem a pak upravit ingredience pomocí získaného koeficientu? Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 1. 2024 v 9:05

      Ano, přepočet by měl fungovat podobně, jen je třeba porovnat objemy obou forem, nikoliv obsah jako je to u koláčů.

      Odpovědět
  • Sam
    20. 2. 2024 v 20:16

    Zdravím, taky jsem si pořídil tuto formu. První pečení nedopadlo, vymazal jsem pouze olejem a pak jsem chleba vyloženě dlabal..chtěl jsem se zeptat, jestli by šlo upéct ve verzi bez vajec a částečně s celozrnnou moukou?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 2. 2024 v 8:11

      Tak to mě mrzí, já vymazávám máslem a chleba vždy doslova vyklouzne. Zkušenosti s bezvaječnou variantou nemám, určitě ale bude potřeba vejce nahradit min. tekutinou. Malé množství mouky můžete nahradit celozrnnou, ale už se změní trochu konzistence těsta … vyzkoušeno nemám, osobně mám nejradši klasický bílý toast.

      Odpovědět
  • Lucie
    28. 3. 2024 v 18:05

    Dobrý den, vůbec mi nenakynulo těsto. Dělala jsem vše, jak je napsáno. Nevíte, čím to může být? 🤔
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Zuzana
    2. 4. 2024 v 14:41

    Dobrý den, tak už jsem dopekla podruhé, pokaždé mi chléb „nadzvedl“ pokličku, kyne víc než dobře a je výborný. Množství surovin jsem dodržela. Na chuť to nemá vliv a když se nakrájí, vlastně není nic poznat. Mám jen dotaz, zda je možné použít jinou mouku. Např. špaldovou či celozrnnou. Děkuji Zuzka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      2. 4. 2024 v 17:43

      Ano, občas se lehce nadzvedne 🙂 mouku zaměnit můžete, bílou špaldovou asi v celém množství, u celozrnné bych nahradila jen malou část … každopádně těsto bude asi trochu jinak absorbovat tekutinu.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 7 recenzí:

4.57

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ