Myslím, že ho máme rádi všichni, ať už je to v podobě sendviče, suché topinky nebo zapečeného toastu. Já nepohrdnu žádnou jeho úpravou a těžko říct, která mi chutná nejvíc, nejspíš všechny 🙂 Dá se z něj udělat i žemlovka nebo když je nejhůř, strouhanka 🙂
Nikdy jsem asi neměla potřebu péct si ho doma, ale učarovala mi tahle keramická forma s poklopem, kterou jsem prostě musela mít. No a co v jiného v ní péct, když je primárně určená na toasťák 🙂 Receptů jsem zkusila několik, ale tento mi chutná nevíce a objemem těsta odpovídá mojí formě.
Samozřejmě si ho můžete upéct i v jiné formě na chlebíček, keramické či plechové, a půjde to i bez poklopu. Bude ale potřeba upravit dobu pečení a přizpůsobit množství těsta vaší formě. Moje forma má rozměr 30x13x12 cm (objem 2l) a je od Tescoma.


Toastový chleba
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 8 g soli
- 100 g mléka
- 130-140 g vody
- 15 g čerstvého droždí
- 2 žloutky
- 40 g másla
- lžičku cukru
Do vlažného mléka dejte cukr a droždí a nechte vzejít kvásek. Prosátou mouku se solí dejte do mísy, přidejte vodu, žloutky a následně kvásek. Začnete zpracovávat těsto, až ke konci přidejte kousky másla. Těsto zakryjte a na teplém místě nechte kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Na moukou podsypané ploše roztáhněte těsto rukama na obdélník, přeložte na třetiny a postup opakujte. Pak rozválejte na obdélník (šířka by měla odpovídat vaší formě) a srolujte do rolády. Vložte do máslem vymazané chlebíčkové formy (30x13x12 cm), nezapomeňte vymazat i víko, zakryjte fólií a nechte nakynout. Přiklopte a pečte v troubě na 180 stupňů (horkovzduch) asi 40-50 minut. Vyklopte z formy a nechte vychladnout.


Pečete si doma toastový chleba? A už jste vyzkoušeli můj recept? Napište mi do komentáře, jak se vám povedl a v jaké podobě ho máte nejraději 🙂 Mimochodem, dá se snadno udělat i nasladko, stačí pokrájet jablíčky na plátky, přidat trochu skořice a zapéct. Je to taková rychlá verze žemlovky.

8 Comments
Markéta
3. 2. 2023 v 13:04Recept byl naprosto skvělý, práce s ním byla jedna radost a vše dopadlo na vybornou. Určitě jsem jej nedělala naposled!
Míša Landová
5. 2. 2023 v 13:28Tak to mě moc těší, děkuji 🙂
Michaela
12. 2. 2023 v 22:36Zrovna jsem dopekla a nemuzu se dockat az nakrojim. Voni primo uzasne
Míša Landová
13. 2. 2023 v 9:38Věřím, že bude úžasně i chutnat 🙂
Jitka
17. 2. 2023 v 16:15Peču už potřetí. Recept jako vždy bezchybný. A největší pochvala je, když syn řekl, že je lepší, jak kupovaný 😋
Míša Landová
17. 2. 2023 v 18:35Tak to mě opravdu moc těší 🙂 🙂 🙂
Kateřina Šrámková
16. 3. 2023 v 20:03Dobrý den,
šlo by místo 2 žloutků použít jedno celé vejce? Zase tolik nepeču a pusinky nemusím, tak nevím co s bílky.
Děkuji za odpověď
Míša Landová
16. 3. 2023 v 21:16Ano, můžete, jen nedávejte celé, těsto by pak bylo řidší.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5