Menu
Bábovky a chlebíčky

Čokoládový chlebíček s mandlemi

Jak tak koukám na archiv svého blogu, už delší dobu jsem nezařadila nic čokoládového. Ne že bych v příspěvcích měla nějaký systém, ale snažím se, aby to bylo trochu rozmanité a pestré. A tak když přichází na řadu čokoláda, musím se s Vámi podělit o tenhle skvělý čokoládový chlebíček.

Je to asi nejlepší čokoládový dortík, který jsem kdy jedla. Je krásně měkký a nadýchaný, vláčný s plnou chutí čokolády. Upřímně mohu říct, že jsem vyzkoušela několik receptů na čokoládové dorty, ale tenhle je jednoznačně nejlepší. 

Základem je samozřejmě kvalitní hořká čokoláda, mleté loupané mandle a jen velmi malé množství mouky. Právě díky mandlím je dortík tak nadýchaný a vláčný. Chutná skvěle hned po upečení, ale i několik dní po něm. Upéct si ho můžete v chlebíčkové formě, ale i v klasické dortové. 

Na čokoládový chlebíček cca 30 x 10 cm si připravte:

125 g hořké čokolády min. 60%

100 g másla

3 velká vejce, odděleně

105 g moučkového cukru

100 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)

35 g polohrubé mouky

1/2 lžičky prášku do pečiva

1/4 lžičky jedlé sody

špetka soli

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno chlebíčkové formy vyložte pečícím papírem, boky lehce vymažte máslem. Klidně použijte i kulatou dortovou formu o průměru cca 18-20 cm.

Čokoládu a máslo dejte do mísy a společně rozpusťte, buď v mikrovlnné troubě nebo ve vodní lázni. Velmi opatrně, aby se čokoláda nespálila. Promíchejte a nechte vychladnout.

Z moučkového cukru odeberte 3 lžíce a dejte stranou. Zbytek cukru vyšlehejte společně se žloutky do husté pěny. 

Mouku smíchejte s práškem do pečiva, sodou a solí. Z bílků a 3 lžic cukru, které jste si dali stranou, ušlehejte pevný sníh.

Do žloutkové pěny přilijte zchladlou čokoládu s máslem a dobře promíchejte. Pak přidejte mleté mandle a následně mouku. Nakonec vmíchejte po částech ušlehané bílky, opatrně stěrkou promíchejte. Těsto vlijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 35-40 minut. Špejlí se přesvědčte, že je těsto upečené i uvnitř. 

Vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout ve formě. Pak ořízněte boky formy a chlebíček překlopte na chladící mřížku. Než zcela vychladne, připravte si polevu.

Čokoládová poleva:

100 g hořké čokolády min. 50%

80 g smetany ke šlehání

plátky mandlí nebo sekané ořechy na posypání

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku stát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a lehce zhoustnout. Pak nalijte na chlebíček. Můžete ozdobit sekanými ořechy nebo plátky mandlí. 



A jedna důležitá rada na závěr, chlebíček servírujte vždy při pokojové teplotě. Pokud ho budete skladovat v lednici, nezapomeňte ho včas vyndat 🙂




inspirace z webu http://www.christinamarsigliese.com/



Vytisknout recept



18 komentářů

  • Nela Procházková
    26. 9. 2015 v 11:20

    Ten vypadá dokonale 🙂

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY – O krásné šperky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 9. 2015 v 16:52

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 9. 2015 v 11:45

    Óóóó, Milo, tenhle chlebíček je excelentní! Dělám dost podobný, říkáme mu dekadentní, je v něm spousta čokolády, sušené švestky namočené v portském a strukturu má téměř stejnou. Je velmi rychlý, dělám ho ráda a dnes jste mě tak navnadila, že musím, prostě musím zkusit tenhle, abych mohla porovnat:-) Děkuji za tip, jdu na něj! A hezký prodloužený víkend, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 9. 2015 v 16:54

      Mileno, zdravím Vás a děkuji 🙂 tak pak dejte vědět, jak souboj chlebíčků dopadl. Mimochodem ten Váš se švestkami by mě zajímal 🙂 Pěkný víkend. Mila

      Odpovědět
    • Anonymní
      27. 9. 2015 v 21:08

      Tak přemýšlím, který chlebíček je lepší…..řekla bych, že to bude plichta – jsou podobné, až je každý jiný, nedá se moc srovnávat 🙂 Skoro bych řekla, že ten se švestkami a portem je přeci jenom šťavnatější….posílám Vám recept, posuďte sama 🙂 Ale v každém případě jsem si pochutnala, dala jsem si na řez ještě šlehačku…jojo, jsem mlsná:-) Mlsná Milena

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 9. 2015 v 7:26

      Mileno, díky za srovnání i za recept 🙂 neřekla bych, že jste mlsná 🙂 spíš si to umíte pořádně vychutnat a to je dobře 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    27. 9. 2015 v 17:37

    Dnes upečeno a až na malý kousek už vše snězeno. Mílo děkuji za další skvělý recept.
    Pěkný večer Markéta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 9. 2015 v 17:55

      Markéto, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že chutnalo 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    28. 9. 2015 v 11:44

    Ahoj Míšo, dnes jsem chlebíček upekla a je výborný a to i přes to, že jsem ho udělala ve zdravější verzi, to abych neměla až tak velké výčitky svědomí, když si budu pochutnávat 😃. Dík za recept a užij si zbytek dne 😊

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 9. 2015 v 12:20

      Ahoj Maruš, díky 🙂 tak to jsem ráda, že chutná i ve zdravější verzi 🙂 pěkný slunečný den, tedy alespoň tady u nás je 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 11. 2015 v 17:40

    Dobry den prosim vas jak mam prepocitat suroviny na formu 23cm? Dekuju

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 11. 2015 v 19:22

      Dobrý večer, pro kulatou formu o průměru 23 cm vynásobte všechny suroviny násobkem 1,3. To by mělo být dostačující. Pokud máte chlebíčkovou formu o délce 23 cm, tak vynásobte suroviny násobkem 0,75 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 2. 2017 v 20:46

    Perfektní moučník, peču z bezlepkové mouky a je super

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 2. 2017 v 7:33

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 4. 2017 v 19:14

    Děkuji za skvělý recept. Dnes upečeno, manželem pozřeno a zítra se chystám na další 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2017 v 7:11

      Skvělé, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Věra
    12. 5. 2017 v 14:20

    Srdečne Vás zdravím. Pre mňa,odkedy som vás objavila, ste umelec. Nie je týždeň bez vyskúšania vašich dobrôt. Práve si ku káve dávam čokomandlový chlebíček-mnamka. O iných už snáď ani netreba polemizovať. Ďakujem za vás,vždy ma poteší,že opäť nové a nové sa učím od vás. Krásne dni a veľa pekných ohlasov prajem. Zdraví Věra zo SRu

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 5. 2017 v 17:54

      Věro, moc Vás zdravím a děkuji za krásný kometář 🙂 velmi mě těší, že Vás můj blog tak oslovil, děkuji. Mějte se krásně. Míša

      Odpovědět

Zanechte komentář