Išelské cukroví se u nás doma nikdy nepeklo a nemyslím, že bych ho někde ochutnala. Nicméně mnoho z vás se právě na toto cukroví ptalo, tak jsem se do něj pustila. Prošla jsem velké množství receptů, českých i zahraničních, a našla tolik různých variant, až mi z toho šla hlava kolem 🙂 Nakonec jsem si udělala svou vlastní verzi, kterou by možná více vystihoval název ořechové dortíčky.
Základem je kakaové těsto s malým množstvím přidaných ořechů či mandlí spojené ořechovou nádivkou s pořádnou dávkou rumu. Některé recepty uváděly do náplně i marmeládu nebo bylo naopak máslo zcela vynechané a nahrazené žloutky šlehanými s cukrem v páře. Ono to bude asi jako se všemi ostatními recepty, neexistuje jeden jediný ten správný 🙂
Tohle je tedy moje verze a jen a jen na vás, zda ji vyzkoušíte. Každopádně berte v úvahu, že naplněné kousky je potřeba nechat několik dní v chladu rozležet.
Išelské ořechové dortíčky (asi 30 ks)
Kakaové těsto:
- 140 g hladké mouky
- 10 g přírodního či holandského kakaa
- 50 g moučkového cukru
- 25 g mletých vlašských ořechů
- 100 g másla
- 1 žloutek
- špetka skořice
Mouku, kakao, skořici i moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte mleté ořechy, jen lehce povolené máslo, žloutek, a pomocí ploché metly vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na několik hodin odležet do chladu, ideálně přes noc.
Odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na sílu asi 4 mm a vykrojte kolečka o průměru 4 cm. Klaďte na plech vyložený papírem, já peču na perforované podložce, a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 8-10 minut. Nechte zcela vychladnout.
Ořechová náplň:
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 50 g moučkového cukru
- 50 g másla
- rum
Změklé máslo utřete s cukrem a rumem do pěny, pak přisypte mleté ořechy a promíchejte. Rumu dejte podle chuti, já teda rozhodně nešetřila. Pomocí sáčků naneste krém na polovinu koleček, druhou polovinou je zakryjte a lehce přimáčkněte. Dejte do chladu ztuhnout.
Dokončení:
- 100 g hořké čokolády 50-60%
- 10-15 g kakaového másla
- půlky vlašských ořechů
Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte (tady se dočteš, jak na to), přidejte kakaové máslo a zbylout třetinu čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. V čokoládě postupně máčejte jednu polovinu slepených koleček a ještě než poleva ztuhne, položte na každé kolečko půlku ořechu. Nechte v chladu několik dní po naplnění rozležet.
Pokud si nejste jisti, jak s čokoládou pracovat a čím ji ředit, mrkněte na můj příspěvek JAK POUŽÍT ČOKOLÁDU NA CUKROVÍ.
11 Komentáře
Lenka
16. 12. 2023 v 6:43Paní Míšo , zdravím Vás a děkuji za další vynikající inspiraci.
Přiznám se, že o išelském cukroví čtu až teď od Vás poprvé. Dle popsaného receptu jsou plné ořechů což potěší každého kdo miluje ořechové dobroty.
Zajímalo mě ale, kde se vzalo , trošku jsem proto hledala a údajně pravé iišelské cukroví pochází z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl. Císař František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky.
Pokud někdo po Vás žádal recept ,tak se už nedivím. Ovšem smekám před Vámi, že jste si dala všechnu tu práci a čas dát recept dohromady při těch spousty variant.
Děkuji a hned dnes se do nich pustím. To zase potěším rodinu, která miluje ořechy!
Míša Landová
17. 12. 2023 v 11:02Ano, o původu cukroví vím, v době internetu naštěstí není problém, si vyhledat 🙂 Bohužel ten pravý recept jsem nenašla 🙂 proto tedy ta moje varianta.
Lenka
16. 12. 2023 v 17:52Ischelské dortíčky ,moje nejoblíbenější cukroví,jednou jsem je vyzkoušela a už bez nich nemůžu mít vánoce.Dělám je už asi 5. rokem, těsto dělám s mandlemi a zdobím půlkami mandlí,ale věřím ,že obě verze jsou výborné.
Máte je krásné a jistě i výborné 🙂
Míša Landová
17. 12. 2023 v 11:05Lenko, díky.
Zuzana
9. 12. 2024 v 16:58Iselske dorticky pekla už moje babička na začátku minulého století a jsou u nás tradičním cukroví na vánoce vždy plněné křemen s rybizovou marmeládou,aby byly vyraznejsi chuti.
Míša Landová
10. 12. 2024 v 8:54🙂
Veronika
21. 12. 2023 v 17:53Vypadá to tak krásně, že jsem je hned musela zkusit, i když jsem je ještě nikdy nejedla. „Vylepšila“ jsem je ještě nástřikem zlaté barvy (inspirace u Vašich kávových zrn). A vypadá to luxusně.
Jen, jestli mohu, bych se chtěla prosím zeptat, kolik rumu je hodně? Držela jsem se postupu a dala jsem tam většího panáka rumu a krém jsem vyzahovala. Musela jsem ho dělat znovu. Děkuji.. Hezké Vánoce. Veronika
Míša Landová
22. 12. 2023 v 11:31Já liju rum od oka a podle konzistence krému, ale pár lžic to určitě je.
Anna
24. 12. 2023 v 14:35Ano verzí je spousta. Já spojuji základním krémem, polévám čoko-polevou nahoru přizdobím malinkým kopečkem krému a vložím višni v rumu. Ta višně tomuto cukroví dodá konečnou chutnou tečku.
Míša Landová
28. 12. 2023 v 8:38To zní také skvěle 🙂
Hana
16. 11. 2024 v 1:37ˇužasnéreceptíky
Průměrné hodnocení z 3 recenzí:
5