Menu
Cukroví

Išelské ořechové dortíčky

Išelské cukroví se u nás doma nikdy nepeklo a nemyslím, že bych ho někde ochutnala. Nicméně mnoho z vás se právě na toto cukroví ptalo, tak jsem se do něj pustila. Prošla jsem velké množství receptů, českých i zahraničních, a našla tolik různých variant, až mi z toho šla hlava kolem 🙂 Nakonec jsem si udělala svou vlastní verzi, kterou by možná více vystihoval název ořechové dortíčky.

Základem je kakaové těsto s malým množstvím přidaných ořechů či mandlí spojené ořechovou nádivkou s pořádnou dávkou rumu. Některé recepty uváděly do náplně i marmeládu nebo bylo naopak máslo zcela vynechané a nahrazené žloutky šlehanými s cukrem v páře. Ono to bude asi jako se všemi ostatními recepty, neexistuje jeden jediný ten správný 🙂

Tohle je tedy moje verze a jen a jen na vás, zda ji vyzkoušíte. Každopádně berte v úvahu, že naplněné kousky je potřeba nechat několik dní v chladu rozležet.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

Išelské ořechové dortíčky (asi 30 ks)

Kakaové těsto:

  • 140 g hladké mouky
  • 10 g přírodního či holandského kakaa
  • 50 g moučkového cukru
  • 25 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • špetka skořice

Mouku, kakao, skořici i moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte mleté ořechy, jen lehce povolené máslo, žloutek, a pomocí ploché metly vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a dejte na několik hodin odležet do chladu, ideálně přes noc.

Odleželé těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše na sílu asi 4 mm a vykrojte kolečka o průměru 4 cm. Klaďte na plech vyložený papírem, já peču na perforované podložce, a pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů (horkovzduch) asi 8-10 minut. Nechte zcela vychladnout.

Ořechová náplň:

  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • rum

Změklé máslo utřete s cukrem a rumem do pěny, pak přisypte mleté ořechy a promíchejte. Rumu dejte podle chuti, já teda rozhodně nešetřila. Pomocí sáčků naneste krém na polovinu koleček, druhou polovinou je zakryjte a lehce přimáčkněte. Dejte do chladu ztuhnout.

Dokončení:

  • 100 g hořké čokolády 50-60%
  • 10-15 g kakaového másla
  • půlky vlašských ořechů

Asi dvě třetiny čokolády rozpusťte (tady se dočteš, jak na to), přidejte kakaové máslo a zbylout třetinu čokolády a míchejte do úplného rozpuštění. V čokoládě postupně máčejte jednu polovinu slepených koleček a ještě než poleva ztuhne, položte na každé kolečko půlku ořechu. Nechte v chladu několik dní po naplnění rozležet.

Pokud si nejste jisti, jak s čokoládou pracovat a čím ji ředit, mrkněte na můj příspěvek JAK POUŽÍT ČOKOLÁDU NA CUKROVÍ.

8 Comments

  • Lenka
    16. 12. 2023 v 6:43

    Paní Míšo , zdravím Vás a děkuji za další vynikající inspiraci.
    Přiznám se, že o išelském cukroví čtu až teď od Vás poprvé. Dle popsaného receptu jsou plné ořechů což potěší každého kdo miluje ořechové dobroty.
    Zajímalo mě ale, kde se vzalo , trošku jsem proto hledala a údajně pravé iišelské cukroví pochází z rakouského lázeňského letoviska Bad Ischl. Císař František Josef a celý jeho dvůr si od zdejších vyhlášených cukrářů kupovali krabice cukroví s výstižným názvem Ischler Törtchen čili išlské dortíčky.
    Pokud někdo po Vás žádal recept ,tak se už nedivím. Ovšem smekám před Vámi, že jste si dala všechnu tu práci a čas dát recept dohromady při těch spousty variant.
    Děkuji a hned dnes se do nich pustím. To zase potěším rodinu, která miluje ořechy!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2023 v 11:02

      Ano, o původu cukroví vím, v době internetu naštěstí není problém, si vyhledat 🙂 Bohužel ten pravý recept jsem nenašla 🙂 proto tedy ta moje varianta.

      Odpovědět
  • Lenka
    16. 12. 2023 v 17:52

    Ischelské dortíčky ,moje nejoblíbenější cukroví,jednou jsem je vyzkoušela a už bez nich nemůžu mít vánoce.Dělám je už asi 5. rokem, těsto dělám s mandlemi a zdobím půlkami mandlí,ale věřím ,že obě verze jsou výborné.
    Máte je krásné a jistě i výborné 🙂

    Odpovědět
  • Veronika
    21. 12. 2023 v 17:53

    Vypadá to tak krásně, že jsem je hned musela zkusit, i když jsem je ještě nikdy nejedla. „Vylepšila“ jsem je ještě nástřikem zlaté barvy (inspirace u Vašich kávových zrn). A vypadá to luxusně.
    Jen, jestli mohu, bych se chtěla prosím zeptat, kolik rumu je hodně? Držela jsem se postupu a dala jsem tam většího panáka rumu a krém jsem vyzahovala. Musela jsem ho dělat znovu. Děkuji.. Hezké Vánoce. Veronika

    Odpovědět
  • Anna
    24. 12. 2023 v 14:35

    Ano verzí je spousta. Já spojuji základním krémem, polévám čoko-polevou nahoru přizdobím malinkým kopečkem krému a vložím višni v rumu. Ta višně tomuto cukroví dodá konečnou chutnou tečku.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 3 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ