Menu
Cukroví

Ořechové suchárky

Vlastně ani nevím, jak přesně se tohle „cukroví“ jmenuje. Jedno vím ale jistě, je úžasně dobré a hrozně jedlé. Tenké křupavé plátky plné ořechů jsou jen lehce nasládlé a přestože působí možná trochu suše a tvrdě, jsou neuvěřitelné křehké. Ochutnáte jeden a už saháte do krabice pro další. Suchárky mají podobný efekt jako slané chipsy nebo oříšky 🙂

Před lety jsem je pekla jako vánoční cukroví a tak trochu upadly v zapomnění. Jenže pak se mi v lednici objevilo několik nadbytečných bílků a já si na ně vzpomněla. Když vezmu v úvahu, jak rychle se snědly, mám takový pocit, že je teď bud péct častěji. Takže pokud občas pečete podle mých receptů něco extra žloutkového, máte tady další tip, jak využít nadbytečné bílky 🙂

Příprava je jednoduchá, ale je potřeba ji rozdělit do dvou dnů. První den se upeče z bílků, cukru, mouky a ořechů chlebíček, který se nechá den odležet. Druhý den se pak rozkrájí na velmi slabé plátky, které se sušší v troubě. Použít můžete vlašské či lískové ořechy, mandle nebo mix několika druhů najednou. 

Na dva plechy suchárků (cca 80 ks) si připravte:

4 velké bílky (cca 130 g)

100 cukru krupice

125 g hladké mouky 

180-200 g vlašských ořechů (mandlí, lískových oříšků nebo mix více druhů)

Troubu předehřejte na 180 stupňů, formu na chlebíček nebo srnčí hřbet (cca 30 x 10 cm) vymažte máslem a vysypte moukou. Případně můžete vyložit pečícím papírem.

Bílky vyšlehejte společně s cukrem do pevného sněhu. Z počátku šlehejte na nižší otáčky a když se vytvoří bílá pěna, postupně zašlehejte cukr. Pak zvyšte na maximum.

Do sněhu vmíchejte prosátou mouku a celé neloupané ořechy. Směs rovnoměrně rozetřete do formy a dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 40 minut. Ověřte pomocí špejle, zda je chlebíček propečený, neměl by příliš zhnědnout. V případě potřeby snižte v průběhu pečení teplotu na 160 stupňů. 

Nechte chvilku vychladnout ve formě, pak vyklopte na chladicí mřížku. Zcela vychladlý chlebíček zabalte do čisté utěrky a nechat cca 24 hodin odležet. 

Druhý den chlebíček ostrým nožem nakrájejte na velmi tenké plátky cca 2-3 mm, čím slabší, tím lepší. Rozložte rovnoměrně na dva velké plechy a dejte péct do trouby vyhřáté na 120-130 stupňů horkovzduch. Díky horkému vzduchu můžete péct oba plechy najednou, v průběhu pečení doporučuji plechy prohodit. 

Suchárky sušte cca 30 minut v závislosti na velikosti a síle jednotlivých kousků. Já obvykle jeden kousek vytáhnu, nechám chvilku vychladnout a ochutnám. Jakmile je dostatečně křehký a křupavý, vypnu troubu a nechám ještě pár minut v troubě dojít. 

Suchárky chutnají skvěle hned po upečení, ale vydrží krásně křehké i několik dní v uzavřené dóze či krabici. 

Vytisknout recept

17 Comments

  • Unknown
    10. 12. 2018 v 12:18

    Děkuji moc za recept. Miluju tuhle výbornou dobrotu, znám ji už léta, jen se mi ztratil recept. Mouku jsem nahradila celozrnnou moukou a cukr třtinovým – letos jsem zkusila zdravější variantu a je to perfektní 😉👍👍

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2018 v 8:03

      Díky 🙂 ano tenhle recept je trochu opomíjený, přesto skvělý a jednoduchý 🙂

      Odpovědět
  • Lucka
    18. 12. 2019 v 12:58

    Jee ja je miluju určite upeču je to vzpominka na detství

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 12. 2019 v 8:58

      ano, jsou skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 6. 2020 v 7:38

    Dobrý den, prosím jak mám péct suchárky, když nemám horkovzduch v troubě? Stupně jsou stejné a nebo je to odlišné u obyč. Pečení? Děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 6. 2020 v 13:09

      U klasické trouby bude asi potřeba péct po jednom plechu, teplota by mohla zůstat stejná, vyzkoušejte.

      Odpovědět
    • Anonymní
      29. 6. 2020 v 17:55

      Děkuji mockrát! Jste hodná, vždy odpovíte 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    30. 11. 2020 v 19:48

    Tak tohle cukroví je fakt božííí. Doma mu už léta říkáme FURTOŽERKY. Zabalené do celofánu používám jako drobný dárek. Dříve jsem těmito chrupínkami řešila přebytek bílků z výroby vaječného koňaku, dnes je to naopak. Vařím koňak kvůli přebytku žloutků.

    Odpovědět
  • Jitka
    2. 12. 2020 v 21:10

    Dobrý den, právě jsem dopekla a ani nestačí chladnout. Moc děkuji za další báječný recept. I manžel je nadšen!

    Odpovědět
  • Hana
    15. 1. 2022 v 14:37

    Jsou vynikající (jako vše od vás :o)). Udělala jsem je jako svačinku na hory na výlety a měly obrovský úspěch. Myslíte, že by do nich šlo přidat i sušené ovoce? Ale nechci je zkazit.:o))) Děkuji moc za vaše recepty. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 1. 2022 v 16:30

      Ano, vypadají obyčejně a jsou vynikající. Ovoce jsem nikdy nedávala, nevím, zda sušením příliš neztvrdne, ale zkusit můžete.

      Odpovědět
  • Irena
    30. 11. 2022 v 17:18

    Míšo bylo by možné nahradit mouku mandlovou moukou? Ještě jsem se chtěla zeptat na co lze použít kokosovou mouku dostal jsem ji jako dárek.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      30. 11. 2022 v 20:36

      Bezlepkové jsem nikdy nezkoušela, takže nevím … Kokosová mouka se používá také při pečení, jen se jí dává podstatně méně, protože hodně absorbuje vlhkost. Používá se také hodně v bezlepkové kuchyni.

      Odpovědět
    • Misa
      15. 12. 2022 v 20:56

      Dobry den,
      jaka je trvanlivost sucharku, prosim?

      Odpovědět
      • Míša Landová
        16. 12. 2022 v 8:59

        Asi jako většina vánočního cukroví, když jsou dobře uzavřené.

        Odpovědět
        • Irena
          16. 12. 2022 v 11:53

          upekla jsem včera a obávám se, že na vánoce nebude nic je to nebezpečně žravé – prostě luxus, jak píše paní Míša jako když začnete jíst chipsy.

          Odpovědět

Zanechte komentář