Letošní Vánoce jsou u nás ve znamení jednoduchých druhů cukroví. Nakonec v jednoduchosti je krása a v případě sladkostí obvykle i chuť. Ušetříte čas a taky peníze za vykrajovátka, a ještě si skvěle pochutnáte. Nicméně berte má slova trochu s nadsázkou, já obvykle druhy vánočního cukroví pokud jde o náročnost kombinuji. Na několika druzích se doslova vyřádím a u některých se pak při „koulení“ uklidním 🙂
Pistáciové kuličky (40-45 ks):
140 g hladké mouky
80 g mletých pistácií
1/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
110 g změklého másla
50 g moučkového cukru
1 žloutek
1 lžíce pistáciové pasty 100%
+ moučkový cukr na obalení
Mouku smíchejte s mletými pistáciemi, špetkou soli a práškem do pečiva.
V míse vyšlehejte společně změklé máslo, moučkový cukr a žloutek, pak zašlehejte pistáciovou pastu. Přisypte sypkou směs a při nízkých otáčkách zapracujte. Těsto dopracujte rukama, zabalte do folie a dejte ztuhnout do lednice.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, 1-2 plechy vyložte pečícím papírem.
Z těsta tvarujte malé kuličky, které klaďte na plech. Já jsem jich z této dávky vykoulela něco přes čtyřicet. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-18 minut.
Upečené kuličky nechte zchladnout, teprve pak obalte v moučkovém cukru. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě.
Vytisknout recept |
36 Comments
Unknown
5. 12. 2019 v 20:30Dobrý den Míšo, vypadá to skvěle. Ráda vyzkouším. Jen nevím kde sehnat pistaciovou pastu. Poradíte mi prosím. Děkuji jitka
Anonymní
6. 12. 2019 v 9:16Dobrý deň, pasty kúpite v zdravých výživách,na nete alebo vo väčších marketoch v oddelení so zdravými potravinami. Máte to aj v niektorých predajniach pre športovú výživu.
Víkendové pečení
6. 12. 2019 v 14:51Pastu koupíte na cukrářských eshopech, obchodech s oříšky nebo prodejnách zdravé výživy. 100% pasta je vlastně ořechové máslo, neměl by tam být přidaný cukr ani tuk či olej 🙂
Anonymní
6. 12. 2019 v 14:35Dobrý den Míšo, je potřeba nechat kuličky rozležet nebo jsou hned měkké?
Víkendové pečení
6. 12. 2019 v 14:50Kuličky jsou měkké a jedlé hned po upečení 🙂
Anonymní
6. 12. 2019 v 19:08Paráda, už týden hledám něco vhodného k upečení s pistáciovými oříšky, neboť jich mám doma 1/2 kg mletých, děkuji, hned zítra zkusím, mám i pastu, tak jsem zvědavá, jak budou chutnat. Děkuji
Unknown
9. 12. 2019 v 13:25Vyzkoušeno a musïm říct, že jsou luxusní. Děkuji za recept
Víkendové pečení
10. 12. 2019 v 8:52Díky za vyzkoušení 🙂
Unknown
11. 12. 2019 v 10:29Dobrý den, pistácie si mohu umlít doma (oloupané), nesolené? Děkuji za odpověď. Zkoušela jsem minulé Vánoce košíčky se slaným karamelem, arašídová kolečka a letos již těsto připravené. Bára
Víkendové pečení
11. 12. 2019 v 11:15Báro, ano, určitě si můžete namlít pistácie doma 🙂
Anonymní
11. 12. 2019 v 16:39Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela s babičkou kuličky. Babička mi jen nasekala pistácie. 1 jsme ochutnaly, byla výborná. Ostatní jsme schovaly na sobotu. To budeme mít Vánoce s babičkou a dědou. Máte výborné recepty. Už jsem podle vás 28. 7. pekla Čokoládovou buchtu s kokosem. Všem moc chutnala. Olinka 8 let.
Víkendové pečení
11. 12. 2019 v 19:59Olinko, tak to jsi moc šikovná, jsem ráda, že Tě pečení tak baví, babička s dědou to jistě ocení. Hezké Vánoce.
Unknown
12. 12. 2019 v 12:45Dobry den. Mozem sa opytat ci su vhodne na uskladnenie do Vianoc? V mraznicke, alebo na suchom teplom mieste? Velmi sa mi pacia vase recepty a vzdy som spokojna. Dakujem
Víkendové pečení
12. 12. 2019 v 19:13Skladujte jako většinu cukroví, v uzavřené krabici v chladnější místnosti.
Martina
12. 12. 2019 v 18:38Dobrý večer, mohu pouzít
PISTÁCIOVOU PASTU S KOUSKY oříšků. Dékuji za odpověd
Víkendové pečení
12. 12. 2019 v 19:14Ano, klidně použijte i pastu s kousky 🙂
Martina
13. 12. 2019 v 16:41Moc dekuji za odpoved, pistacie uz mam, tak jdu objednat. Mejte krasny advent a spokojene vanoce.. Martina
Monca
22. 11. 2020 v 19:54Krasny vecer Miso –
recept na kulicky me velice nadchl a chtela jsem poprosit o radu, zda-li mate vyzkouseno jak dlouho kulicky vydrzi? Jestli kdyz bych se do nich pustila jiz ted, tak jestli do Vanoc vydrzi?
Moc Vam dekuji a preji krasny nadchazejici adventni cas 😊
Monca
Míša Landová
22. 11. 2020 v 20:01Milá Mončo, já peču obvykle cukroví tak dva týdny před svátky a to kuličky vydrží v pohodě. S delší dobou zkušenost bohužel nemám. Teoreticky by vydržet mohly, není tam žádný krém a pokud budou v chladu ….
Pavla
14. 12. 2021 v 12:50Dobrý den, díky zase za skvělý recept. Letos jsem podle Vás zkoušela pistáciové stromečky a lískooříšková kolečka, oboje je naprostá bomba. Tento recept ukládám na příští rok. Chci se zeptat, myslíte, že by se toto těsto dalo vtláčet do silikonových formiček? Dostala jsem plát formiček – hvězdičky a tohle by se mi tam moc líbilo.
Míša Landová
14. 12. 2021 v 18:59Děkuji 🙂 ano, asi by to šlo, jen kuličky si neudrží při pečení svůj tvar, zvětší se a lehce popraskají.
Pavla
10. 12. 2022 v 10:07Dobrý den, hlásím se téměř přesně po roce a potvrzuji, že by to šlo 😉 použila jsem nakonec kovové formičky kytiček vymazané sádlem. Těsto na kuličky zafungovalo perfektně, kytičky jsou moc krásné a zařazuji recept do stálic našeho pečení. Pistáciové stromečky / cukroví je taky super, ale o něco pracnější, takže toto budeme péct v „línějších“ letech 😉 děkuji moc za recept.
Míša Landová
10. 12. 2022 v 18:37Skvělé, díky za hlášení 🙂
Eva
14. 12. 2021 v 15:05Dobrý den, Míšo. Chtěla jsem se zeptat, zda by šel použít stejný poměr mouky a mletých pistácii. Děkuji za info. Eva
Míša Landová
14. 12. 2021 v 19:01Zkuste 🙂
Kačka Hubínková
30. 12. 2021 v 13:11Skvělé, rychlé, jednoduché. Pro velký úspěch jsem je musela dělat 3x😁 Zařadila jsem je mezi vánoční stálice. Děkuji za všechny vaše recepty. Ač jako bezlepkář vždy vyměním hl.mouku za bezlepkovou, ještě se mi nestalo, že by se mi nějaký z Vašich receptů nepovedl. Obrovské díky🥰
Míša Landová
30. 12. 2021 v 14:15Tak to mě velmi těší, děkuji 🙂
Martina
4. 1. 2022 v 19:26Dobrý večer Míšo,musím opět poděkovat za skvělý recept.Chuť pistácií nás úplně nadchla,mělo to u nás velký úspěch a né jenom doma,ale i při ochutnávce cukroví v práci🙂.Budu se těšit na další vaše skvělé recepty.Martina
Míša Landová
5. 1. 2022 v 12:58Děkuji 🙂
Tereza
14. 12. 2022 v 19:31Jedno z TOP cukroví, co jsem kdy ochutnala. Loni jsem je dělala poprvé a letos jsem dostala za povinnost je udělat znovu. Jsou neskutečně výborné. Jen jsem zavedla menší změnu a s moučkovým cukrem namelu i pistácie na mouku. Jsou pak krásně zelené.
Míša Landová
15. 12. 2022 v 19:51Skvělá změna 🙂
Martina
28. 11. 2023 v 12:55Dobrý den Míšo,přehlédla jsem se v receptu a dala jsem místo 1/4 prášku do pečiva,1/2 prášku do pečiva,bude s tím problém při pečení a nezkazí to chuť cukroví.Martina
Míša Landová
28. 11. 2023 v 13:14Pokud jste dala 1/2 LŽIČKY, nikoliv půl sáčku, tak by to neměl být problém 🙂
Martina
28. 11. 2023 v 13:40Děkuji za rychlou odpověď,ano dala jsem 1/2 lžičky(napsala jsem to špatně).
Radka
8. 12. 2023 v 16:34Dobrý den, ráda bych vyzkoušela toto cukroví, mám ale k dispozici pouze solené pistácie, myslíte, že by mohlo být i tak cukroví jedlé? Nebo zkusit nějak pistácie proprat? Děkuji za odpověď a přeji krásné svátky.
Míša Landová
9. 12. 2023 v 9:27Myslím, že chuť soli nebude vůbec na škodu 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5