Menu
Cukroví

Pistáciové kuličky

Letošní Vánoce jsou u nás ve znamení jednoduchých druhů cukroví. Nakonec v jednoduchosti je krása a v případě sladkostí obvykle i chuť. Ušetříte čas a taky peníze za vykrajovátka, a ještě si skvěle pochutnáte. Nicméně berte má slova trochu s nadsázkou, já obvykle druhy vánočního cukroví pokud jde o náročnost kombinuji. Na několika druzích se doslova vyřádím a u některých se pak při „koulení“ uklidním 🙂 

 

Pistáciové kuličky (40-45 ks):

140 g hladké mouky

80 g mletých pistácií

1/4 lžičky prášku do pečiva

špetka soli

110 g změklého másla

50 g moučkového cukru

1 žloutek

1 lžíce pistáciové pasty 100%

+ moučkový cukr na obalení

Mouku smíchejte s mletými pistáciemi, špetkou soli a práškem do pečiva.

V míse vyšlehejte společně změklé máslo, moučkový cukr a žloutek, pak zašlehejte pistáciovou pastu. Přisypte sypkou směs a při nízkých otáčkách zapracujte. Těsto dopracujte rukama, zabalte do folie a dejte ztuhnout do lednice.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, 1-2 plechy vyložte pečícím papírem.

Z těsta tvarujte malé kuličky, které klaďte na plech. Já jsem jich z této dávky vykoulela něco přes čtyřicet. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15-18 minut. 

Upečené kuličky nechte zchladnout, teprve pak obalte v moučkovém cukru. Skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. 

Vytisknout recept

36 Comments

  • Unknown
    5. 12. 2019 v 20:30

    Dobrý den Míšo, vypadá to skvěle. Ráda vyzkouším. Jen nevím kde sehnat pistaciovou pastu. Poradíte mi prosím. Děkuji jitka

    Odpovědět
    • Anonymní
      6. 12. 2019 v 9:16

      Dobrý deň, pasty kúpite v zdravých výživách,na nete alebo vo väčších marketoch v oddelení so zdravými potravinami. Máte to aj v niektorých predajniach pre športovú výživu.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2019 v 14:51

      Pastu koupíte na cukrářských eshopech, obchodech s oříšky nebo prodejnách zdravé výživy. 100% pasta je vlastně ořechové máslo, neměl by tam být přidaný cukr ani tuk či olej 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 12. 2019 v 14:35

    Dobrý den Míšo, je potřeba nechat kuličky rozležet nebo jsou hned měkké?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 12. 2019 v 14:50

      Kuličky jsou měkké a jedlé hned po upečení 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 12. 2019 v 19:08

    Paráda, už týden hledám něco vhodného k upečení s pistáciovými oříšky, neboť jich mám doma 1/2 kg mletých, děkuji, hned zítra zkusím, mám i pastu, tak jsem zvědavá, jak budou chutnat. Děkuji

    Odpovědět
  • Unknown
    9. 12. 2019 v 13:25

    Vyzkoušeno a musïm říct, že jsou luxusní. Děkuji za recept

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 12. 2019 v 8:52

      Díky za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      11. 12. 2019 v 10:29

      Dobrý den, pistácie si mohu umlít doma (oloupané), nesolené? Děkuji za odpověď. Zkoušela jsem minulé Vánoce košíčky se slaným karamelem, arašídová kolečka a letos již těsto připravené. Bára

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2019 v 11:15

      Báro, ano, určitě si můžete namlít pistácie doma 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    11. 12. 2019 v 16:39

    Dobrý den, dnes jsem vyzkoušela s babičkou kuličky. Babička mi jen nasekala pistácie. 1 jsme ochutnaly, byla výborná. Ostatní jsme schovaly na sobotu. To budeme mít Vánoce s babičkou a dědou. Máte výborné recepty. Už jsem podle vás 28. 7. pekla Čokoládovou buchtu s kokosem. Všem moc chutnala. Olinka 8 let.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 12. 2019 v 19:59

      Olinko, tak to jsi moc šikovná, jsem ráda, že Tě pečení tak baví, babička s dědou to jistě ocení. Hezké Vánoce.

      Odpovědět
  • Unknown
    12. 12. 2019 v 12:45

    Dobry den. Mozem sa opytat ci su vhodne na uskladnenie do Vianoc? V mraznicke, alebo na suchom teplom mieste? Velmi sa mi pacia vase recepty a vzdy som spokojna. Dakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2019 v 19:13

      Skladujte jako většinu cukroví, v uzavřené krabici v chladnější místnosti.

      Odpovědět
  • Martina
    12. 12. 2019 v 18:38

    Dobrý večer, mohu pouzít
    PISTÁCIOVOU PASTU S KOUSKY oříšků. Dékuji za odpověd

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2019 v 19:14

      Ano, klidně použijte i pastu s kousky 🙂

      Odpovědět
    • Martina
      13. 12. 2019 v 16:41

      Moc dekuji za odpoved, pistacie uz mam, tak jdu objednat. Mejte krasny advent a spokojene vanoce.. Martina

      Odpovědět
  • Monca
    22. 11. 2020 v 19:54

    Krasny vecer Miso –
    recept na kulicky me velice nadchl a chtela jsem poprosit o radu, zda-li mate vyzkouseno jak dlouho kulicky vydrzi? Jestli kdyz bych se do nich pustila jiz ted, tak jestli do Vanoc vydrzi?
    Moc Vam dekuji a preji krasny nadchazejici adventni cas 😊
    Monca

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 11. 2020 v 20:01

      Milá Mončo, já peču obvykle cukroví tak dva týdny před svátky a to kuličky vydrží v pohodě. S delší dobou zkušenost bohužel nemám. Teoreticky by vydržet mohly, není tam žádný krém a pokud budou v chladu ….

      Odpovědět
  • Pavla
    14. 12. 2021 v 12:50

    Dobrý den, díky zase za skvělý recept. Letos jsem podle Vás zkoušela pistáciové stromečky a lískooříšková kolečka, oboje je naprostá bomba. Tento recept ukládám na příští rok. Chci se zeptat, myslíte, že by se toto těsto dalo vtláčet do silikonových formiček? Dostala jsem plát formiček – hvězdičky a tohle by se mi tam moc líbilo.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 12. 2021 v 18:59

      Děkuji 🙂 ano, asi by to šlo, jen kuličky si neudrží při pečení svůj tvar, zvětší se a lehce popraskají.

      Odpovědět
      • Pavla
        10. 12. 2022 v 10:07

        Dobrý den, hlásím se téměř přesně po roce a potvrzuji, že by to šlo 😉 použila jsem nakonec kovové formičky kytiček vymazané sádlem. Těsto na kuličky zafungovalo perfektně, kytičky jsou moc krásné a zařazuji recept do stálic našeho pečení. Pistáciové stromečky / cukroví je taky super, ale o něco pracnější, takže toto budeme péct v „línějších“ letech 😉 děkuji moc za recept.

        Odpovědět
  • Eva
    14. 12. 2021 v 15:05

    Dobrý den, Míšo. Chtěla jsem se zeptat, zda by šel použít stejný poměr mouky a mletých pistácii. Děkuji za info. Eva

    Odpovědět
  • Kačka Hubínková
    30. 12. 2021 v 13:11

    Skvělé, rychlé, jednoduché. Pro velký úspěch jsem je musela dělat 3x😁 Zařadila jsem je mezi vánoční stálice. Děkuji za všechny vaše recepty. Ač jako bezlepkář vždy vyměním hl.mouku za bezlepkovou, ještě se mi nestalo, že by se mi nějaký z Vašich receptů nepovedl. Obrovské díky🥰

    Odpovědět
  • Martina
    4. 1. 2022 v 19:26

    Dobrý večer Míšo,musím opět poděkovat za skvělý recept.Chuť pistácií nás úplně nadchla,mělo to u nás velký úspěch a né jenom doma,ale i při ochutnávce cukroví v práci🙂.Budu se těšit na další vaše skvělé recepty.Martina

    Odpovědět
  • Tereza
    14. 12. 2022 v 19:31

    Jedno z TOP cukroví, co jsem kdy ochutnala. Loni jsem je dělala poprvé a letos jsem dostala za povinnost je udělat znovu. Jsou neskutečně výborné. Jen jsem zavedla menší změnu a s moučkovým cukrem namelu i pistácie na mouku. Jsou pak krásně zelené.

    Odpovědět
  • Martina
    28. 11. 2023 v 12:55

    Dobrý den Míšo,přehlédla jsem se v receptu a dala jsem místo 1/4 prášku do pečiva,1/2 prášku do pečiva,bude s tím problém při pečení a nezkazí to chuť cukroví.Martina

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 11. 2023 v 13:14

      Pokud jste dala 1/2 LŽIČKY, nikoliv půl sáčku, tak by to neměl být problém 🙂

      Odpovědět
  • Martina
    28. 11. 2023 v 13:40

    Děkuji za rychlou odpověď,ano dala jsem 1/2 lžičky(napsala jsem to špatně).

    Odpovědět
  • Radka
    8. 12. 2023 v 16:34

    Dobrý den, ráda bych vyzkoušela toto cukroví, mám ale k dispozici pouze solené pistácie, myslíte, že by mohlo být i tak cukroví jedlé? Nebo zkusit nějak pistácie proprat? Děkuji za odpověď a přeji krásné svátky.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ