Abychom se trochu rozcvičili a připravili na vánoční pečení, mám pro Vás dnes recept na jedno velmi rychlé a jednoduché cukroví. Nevím, zda mandlové kuličky je ten správný název, možná bychom jim mohli říkat spíš „marcipánky“, protože právě marcipán svou chutí hodně připomínají.
Připravíte je za chvilku a jen z několika surovin. Neobsahují mouku, takže jsou přirozeně bezlepkové a vhodné pro celiaky. Na první pohled možná vypadají tvrdě a vysušeně, trochu jako kokosky, ale opak je pravdou. Jsou krásně měkké a vláčné. I když musím přiznat, že jsem tomu z počátku taky moc nevěřila a netrpělivě čekala, až budu moct ochutnat první kousek 🙂
Potřebovat budete pouze mandlovou mouku, tedy mleté loupané mandle, cukr a bílky. Pro zvýraznění chuti můžete přidat pár kapek mandlového aroma. Mandlovou mouku koupíte na cukrářských e-shopech nebo teď v předvánočním čase také v Lidlu. Mají 200 g balení za velmi příznivou cenu.
Na 35-40 mandlových kuliček si připravte:
200 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)
130 g cukru krupice
110 g bílků (cca 4 bílky)
mandlový extrakt nebo aroma
+ cukr krupice na obalení
Troubu předehřejte na 160 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.
V misce smíchejte mleté mandle a cukr, pak přidejte bílky a pár kapek mandlového extraktu (řiďte se pokyny na lahvičce). Vše dobře promíchejte. Vznikne Vám lepivé a poměrně mazlavé těsto, ale tak je to správně. Z těsta tvarujte malé kuličky, které obalte v krupicovém cukru a klaďte na plech.
Doporučuji během „koulení“ omývat ruce vodou, aby se těsto nelepilo. Chce to také trochu trpělivosti, protože těsto je opravdu hodně mokré a lepivé, takže vytvořit z něj kuličku je docela výkon 🙂
Kuličky dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut, až začnou lehce zlátnout a mírně praskat. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Uchovávejte v uzavřené dóze. I po dvou týdnech jsou krásně měkké a vláčné.
TIP – kuličky můžete máčet nebo zdobit hořkou čokoládou 🙂
inspirace z webu http://www.giraffescanbake.com
Vytisknout recept |
17 Komentáře
Lucie
23. 11. 2016 v 9:31Fajn recept na zdravější cukrovíčko bez mouky. 🙂 Dnes se chystám na klasické linecké, ale ráda vyzkouším i toto a jsem zvědavá, jak bude chutnat. 🙂 Díky za tip!
Víkendové pečení
23. 11. 2016 v 13:30Lucie, děkuji 🙂 pokud máte ráda marcipán, tak chutnat určitě budou :))
Anonymní
23. 11. 2016 v 16:08Dobry vecer, bielky nie je potrebne vyslahat? Dakujem.
Víkendové pečení
23. 11. 2016 v 17:35Dobrý večer, bílky se nešlehají, přidávají se tekuté, díky tomu jsou pak kuličky krásně měkké 🙂
Sim.
23. 11. 2016 v 20:56Zajímavé, také vyzkouším. Cáknu je trochou belgické extra hořké čokoládové polevy, kterou jsem koupila na cukrářském ešopu dle Vašeho doporučení;-). Peču sice až po adventu, ale marcipán miluju. V neděli bude k čaji 🙂 ořechová hvězda podle Vašeho receptu, tak si to užijeme. Mějte se krásně a nedočkavě čekám na další sladkost. P.S. Silikonové podložky na makronky mi zafungovaly skvěle, koupila jsem je ve stejném obchodě jako polevu. Slepovala jsem ostružinovým pyré s bílou čokoládou dle Vašeho receptu a už zbývají jen 3 makronkoví sirotečci. Jste báječná inspirátorka.
Víkendové pečení
24. 11. 2016 v 8:35Doma také pečeme cukroví až 1-2 týdny před svátky, ale ořechová hvězda nám přišla k chuti i v listopadu 🙂
Tak to je fajn, že se Vám silikonová podložka osvědčila, já s ní nemám dobré zkušenosti. Ty ovocné krémy do makronek jsou fajn 🙂 Děkuji a pěkný advent. Míša
Anonymní
12. 12. 2016 v 15:58Vše jsem udělala jak píšete, ale kuličky neudržela tvar a rozpadlo se, co jsem udělala špatně?
Víkendové pečení
12. 12. 2016 v 19:31Opravdu těžko soudit, musela bych vidět Vás postup na vlastní oči 🙂 podle toho, že se kuličky rozpadly mě napadá, zda nebylo těsto příliš "suché"? Použila jste přesné množství bílků v gramech? A mandlovou mouku nebo jen rozmixované mandle?
Anonymní
17. 12. 2016 v 13:58Dobrý den , je mandlový extrakt hodně potřeba ? Mám jen vanilkový a jet kvůli tomu do obchodu se mi nechce �� díky Ivana
Víkendové pečení
17. 12. 2016 v 19:44Ivano, dobrý večer, myslím, že mandlový extrakt můžete klidně vynechat 🙂
Radka
9. 12. 2018 v 20:23Výborné cukroví, děkuji za recept.
Víkendové pečení
10. 12. 2018 v 9:07Radko, díky 🙂
Unknown
19. 12. 2018 v 14:49Cukroví perfektní, miluju marcipán a tohle je opravdu marcipánové 🙂 Sice se mi nedařilo z toho dělat kuličky, je to opravdu extra lepivé, ale udělala jsem jen takové hromádky ale perfektní, budu dělat ještě další várku 🙂
Víkendové pečení
19. 12. 2018 v 19:16Tak to je prima 🙂 ano, přesně pro milovníky marcipánu. Vůbec nevadí, že se nedaří kuličky, hromádky jsou taky dobré 🙂
Gabriela Šenfeldová
20. 12. 2020 v 21:31Dobrý den, taky se mi bohužel na plechu trochu roztekly a vypadají spíše jako kokosky. Zkoušela jsem od vás již několik druhů cukroví, všechny byly výborné, bohužel až na tyto. Nevím čím to je, ale vůbec mi nechutnají, cítím z nich dost bílky, asi mi vadí právě to, že jsou bez mouky. Ale i tak, děkuji za vyzkoušení dalšího receptu ☺️
Martin
10. 10. 2024 v 23:58Těsto bylo řídké jako med. Vyhozené peníze za suroviny a práce..
Míša Landová
11. 10. 2024 v 8:08To mě mrzí. Měl jste dobře odvážené suroviny včetně bílků?
Průměrné hodnocení z 1 recenzí:
1