Menu
Cukroví

Mandlové kuličky (bez mouky)

Abychom se trochu rozcvičili a připravili na vánoční pečení, mám pro Vás dnes recept na jedno velmi rychlé a jednoduché cukroví. Nevím, zda mandlové kuličky je ten správný název, možná bychom jim mohli říkat spíš „marcipánky“, protože právě marcipán svou chutí hodně připomínají. 

Připravíte je za chvilku a jen z několika surovin. Neobsahují mouku, takže jsou přirozeně bezlepkové a vhodné pro celiaky. Na první pohled možná vypadají tvrdě a vysušeně, trochu jako kokosky, ale opak je pravdou. Jsou krásně měkké a vláčné. I když musím přiznat, že jsem tomu z počátku taky moc nevěřila a netrpělivě čekala, až budu moct ochutnat první kousek 🙂 

Potřebovat budete pouze mandlovou mouku, tedy mleté loupané mandle, cukr a bílky. Pro zvýraznění chuti můžete přidat pár kapek mandlového aroma. Mandlovou mouku koupíte na cukrářských e-shopech nebo teď v předvánočním čase také v Lidlu. Mají 200 g balení za velmi příznivou cenu. 

Na 35-40 mandlových kuliček si připravte:

200 g mandlové mouky (mleté loupané mandle)

130 g cukru krupice

110 g bílků (cca 4 bílky)

mandlový extrakt nebo aroma

+ cukr krupice na obalení

Troubu předehřejte na 160 stupňů, dva plechy vyložte pečícím papírem.

V misce smíchejte mleté mandle a cukr, pak přidejte bílky a pár kapek mandlového extraktu (řiďte se pokyny na lahvičce). Vše dobře promíchejte. Vznikne Vám lepivé a poměrně mazlavé těsto, ale tak je to správně. Z těsta tvarujte malé kuličky, které obalte v krupicovém cukru a klaďte na plech. 

Doporučuji během „koulení“ omývat ruce vodou, aby se těsto nelepilo. Chce to také trochu trpělivosti, protože těsto je opravdu hodně mokré a lepivé, takže vytvořit z něj kuličku je docela výkon 🙂 

Kuličky dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut, až začnou lehce zlátnout a mírně praskat. Nechte chvilku vychladnout na plechu, pak opatrně přendejte na chladicí mřížku. Uchovávejte v uzavřené dóze. I po dvou týdnech jsou krásně měkké a vláčné. 

TIP – kuličky můžete máčet nebo zdobit hořkou čokoládou 🙂

inspirace z webu http://www.giraffescanbake.com

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

17 Komentáře

  • Lucie
    23. 11. 2016 v 9:31

    Fajn recept na zdravější cukrovíčko bez mouky. 🙂 Dnes se chystám na klasické linecké, ale ráda vyzkouším i toto a jsem zvědavá, jak bude chutnat. 🙂 Díky za tip!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 13:30

      Lucie, děkuji 🙂 pokud máte ráda marcipán, tak chutnat určitě budou :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 11. 2016 v 16:08

    Dobry vecer, bielky nie je potrebne vyslahat? Dakujem.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 11. 2016 v 17:35

      Dobrý večer, bílky se nešlehají, přidávají se tekuté, díky tomu jsou pak kuličky krásně měkké 🙂

      Odpovědět
  • Sim.
    23. 11. 2016 v 20:56

    Zajímavé, také vyzkouším. Cáknu je trochou belgické extra hořké čokoládové polevy, kterou jsem koupila na cukrářském ešopu dle Vašeho doporučení;-). Peču sice až po adventu, ale marcipán miluju. V neděli bude k čaji 🙂 ořechová hvězda podle Vašeho receptu, tak si to užijeme. Mějte se krásně a nedočkavě čekám na další sladkost. P.S. Silikonové podložky na makronky mi zafungovaly skvěle, koupila jsem je ve stejném obchodě jako polevu. Slepovala jsem ostružinovým pyré s bílou čokoládou dle Vašeho receptu a už zbývají jen 3 makronkoví sirotečci. Jste báječná inspirátorka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 11. 2016 v 8:35

      Doma také pečeme cukroví až 1-2 týdny před svátky, ale ořechová hvězda nám přišla k chuti i v listopadu 🙂
      Tak to je fajn, že se Vám silikonová podložka osvědčila, já s ní nemám dobré zkušenosti. Ty ovocné krémy do makronek jsou fajn 🙂 Děkuji a pěkný advent. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    12. 12. 2016 v 15:58

    Vše jsem udělala jak píšete, ale kuličky neudržela tvar a rozpadlo se, co jsem udělala špatně?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 12. 2016 v 19:31

      Opravdu těžko soudit, musela bych vidět Vás postup na vlastní oči 🙂 podle toho, že se kuličky rozpadly mě napadá, zda nebylo těsto příliš "suché"? Použila jste přesné množství bílků v gramech? A mandlovou mouku nebo jen rozmixované mandle?

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 12. 2016 v 13:58

    Dobrý den , je mandlový extrakt hodně potřeba ? Mám jen vanilkový a jet kvůli tomu do obchodu se mi nechce �� díky Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 12. 2016 v 19:44

      Ivano, dobrý večer, myslím, že mandlový extrakt můžete klidně vynechat 🙂

      Odpovědět
  • Radka
    9. 12. 2018 v 20:23

    Výborné cukroví, děkuji za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 12. 2018 v 9:07

      Radko, díky 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    19. 12. 2018 v 14:49

    Cukroví perfektní, miluju marcipán a tohle je opravdu marcipánové 🙂 Sice se mi nedařilo z toho dělat kuličky, je to opravdu extra lepivé, ale udělala jsem jen takové hromádky ale perfektní, budu dělat ještě další várku 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 12. 2018 v 19:16

      Tak to je prima 🙂 ano, přesně pro milovníky marcipánu. Vůbec nevadí, že se nedaří kuličky, hromádky jsou taky dobré 🙂

      Odpovědět
  • Gabriela Šenfeldová
    20. 12. 2020 v 21:31

    Dobrý den, taky se mi bohužel na plechu trochu roztekly a vypadají spíše jako kokosky. Zkoušela jsem od vás již několik druhů cukroví, všechny byly výborné, bohužel až na tyto. Nevím čím to je, ale vůbec mi nechutnají, cítím z nich dost bílky, asi mi vadí právě to, že jsou bez mouky. Ale i tak, děkuji za vyzkoušení dalšího receptu ☺️

    Odpovědět
  • Martin
    10. 10. 2024 v 23:58

    Těsto bylo řídké jako med. Vyhozené peníze za suroviny a práce..

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

1

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ