Menu
Kynuté těsto

Ořechová hvězda

Asi nemá smysl připomínat, že za pár týdnů tu máme Vánoce. Denně to všichni slyšíme ze všech stran. Mám tyhle svátky ráda, ale někdy je té reklamy až moc. Nicméně pokud jde o pečení, tak toho na svátky není nikdy dost 🙂 Proto jsem už zahájila přípravné pečení, abych se s Vámi stihla o některé recepty včas podělit. Jako třeba o tuhle vánoční hvězdu. 

Hvězda je z kynutého těsta a doslova nacpaná ořechovou náplní. Ozdobit Vám může vánoční stůl, ale upéct si ji můžete i kdykoliv během roku. Já totiž nepeču na svátky vánočku a tohle mi přijde jako vhodná náhrada. 

Příprava není vůbec složitá, pro lepší představu jsem vám celý postup nafotila. Ořechovou náplň jsem vybrala záměrně, jednak je to naše nejoblíbenější a hlavně při pečení nevytéká. Vhodná by byla určitě i maková, která má podobnou konzistenci. V zahraničí se do podobných „výtvorů“ hodně používá čokoládová pomazánka typu Nutella, kterou já ale do tepelně upravených dezertů moc nemusím.

Většina kynutých těst je nejlepší v den upečení, tahle hvězda je ale díky množství náplně a skvělému těstu vynikající i další dny. 




Kynuté těsto: 

250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou) 

125 ml mléka 

10 g čerstvého droždí 

50 g cukru krupice 

2 žloutky 

špetka soli 

citronová kůra nebo citronový olej

100 ml rostlinného oleje 

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli. 

Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně. 

Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 45 – 50 stupňů. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. 

Ořechová náplň: 

200 g vlašských ořechů, jemně mletých 

200 ml mléka 

4-5 lžic třtinového cukru (případně více či méně dle chuti) 

1 lžíce vanilkového cukru 

50 g piškotových drobečků, jemně mletých 

špetka skořice 

rum 

Mléko svařte společně s oběma cukry, přidejte mleté ořechy a za stálého míchání chvilku povařte. Odstavte, nechte vychladnout, pak vmíchejte mleté piškoty a skořici. Nakonec přilijte podle chuti rum. Náplň by měla mít lehce mazlavou konzistenci. Ne příliš hustou ani tekutou.

Na dokončení si připravte:

1 vejce, rozšlehané na potření

plátek másla + rum na pokapání po upečení

Troubu si předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.

Vykynuté těsto si rozdělte na tři části a každou z nich postupně vyválejte do kulaté placky o průměru cca 28-30 cm (podle velikosti plechu). Podle potřeby podsypte moukou, zvláště tu první část, která bude vespod. První rozválenou placku položte na plech a pomažte polovinou ořechové náplně. Přikryjte druhou plackou a pomažte druhou polovinou náplně. Nakonec přiklopte třetí částí těsta a zařízněte hezky do kruhu. Já jsem použila nastavitelný dortový ráfek, kterým jsem těsto hezky zařízla.

Doprostřed těsta položte menší misku nebo skleničku a těsto rozřízněte na 16 dílů, jak je uvedeno a obrázku. Dobře to jde rádýlkem na pizzu nebo ostrým nožem.

Každý cíp těsta několikrát otočte, vždy jeden doprava, druhý doleva. Špičky upravte hezky k sobě.

Celou hvězdu pak potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby na 25-30 minut.

Máslo rozpusťte, přidejte rum a touto směsí hvězdu ihned po vytažení z trouby potřete. Po vychladnutí nebo až před servírováním hvězdu pocukrujte.

recept na kynuté těsto z kurzu www.olakala.cz

Vytisknout recept

19 Comments

  • Sim.
    15. 11. 2016 v 19:47

    No tedy paní Mílo, to je tedy povedený kousek pečení. Jsem úplně nadšená. Určitě také vyzkouším. Je bezva, že jste nafotila postup, připadalo mi to naprosto neuskutečnitelné. Prostě nádhera. A také je milé, že jste začala s předvánoční nebo adventní přípravou:-). Já do obchodů skoro nechodím, na televizi nekoukám, takže mě reklama míjí. Užívám si přípravu na advent po svojom a už to se mnou hraje. Dneska mi dorazila bílá a tmavá belgická poleva z Vámi doporučeného obchodu, takže ještě jednou děkuji za typ. U Vás to ale musí vonět ….. Mějte se sladce.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 11. 2016 v 20:37

      Milá Simi, moc děkuji za krásný komentář 🙂 jsem ráda, že nejsem sama, komu tahle hvězda učarovala. Tak to jste šťastný člověk, když Vás reklamy míjí. Mám pocit, že veškerá ta komerční propaganda tak trochu utlačuje tradice a to hezké kolem Vánoc. Ale nesmíme si to nechat zkazit 🙂 Také už se těším na advent a voňavé vánoční cukroví.
      Doufám, že budete s čokoládami spokojená … krásný advent. Mila

      Odpovědět
  • Ivana
    15. 11. 2016 v 22:51

    Skvělé Milo!!! Tak si vyhrát s těstem a přípravou je asi náročné, ale výsledek stojí za to!!! Prostě perfektní, musím se odhodlat a vyzkoušet. Děkuji za recept Ivana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 11. 2016 v 8:10

      Ivano, moc děkuji :)) vypadá to složitě, ale je to docela jednoduché, nebojte se to zkusit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 11. 2016 v 22:27

    Tak to je mistrovské dílo, Míšo! Krása nesmírná! Já jsem si na podobný kousek ještě stále netroufla, tak třeba teď….:-) Milena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 11. 2016 v 19:39

      Mileno, moc děkuji :)) Vy že byste si netroufla? vypadá to možná složitě, ale není 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    17. 11. 2016 v 12:29

    Dobrý den, paní Mílo, již jsem hvězdu upekla. Chtěla jsem vyzkoušet, jak je složitá, ale ona není. Je také moc dobrá. Děkuji za vánoční recept. Plánuji udělat hvězdičky z poloviční dávky a obdaruji blízké.Tereza

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 11. 2016 v 19:41

      Terezo, tak to jsem moc ráda, že se hvězda povedla 🙂 ano, není složitá 🙂 to je skvělý nápad upéct hvězdy jako dárek 🙂 díky za tip. Mila

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 11. 2016 v 12:32

    Neodolala jsem a musela vyzkoušet a výsledek je perfektní. S těstem se moc hezky pracuje, takže nebyl problém vytvořit žádaný tvar. Díky za recept, vracím se ráda opakovaně. Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 11. 2016 v 19:43

      Katko, to jste teda rychlík 🙂 moc děkuji za komentář, jsem ráda, že chutnalo a děkuji za přízeň, vážím si Vašich návštěv 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 11. 2016 v 7:33

    Mohu se zeptat, zda by šla vánoční hvězda i s povidly? Děkuji Bohuna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2016 v 13:33

      Bohunko, vyzkoušené to nemám, ale i povidla by myslím šla, pokud nebudou moc tekutá 🙂 vhodná je i maková náplň 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    26. 11. 2016 v 16:05

    Tak toto letos urcite upecu misto vanocky :-)Vypada to nadherne a nepochybuji o tom ze to i vyborne chutna 🙂 Milo,dekuji za inspiraci 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 11. 2016 v 19:40

      Děkuji 🙂 u nás doma hvězda zmizela velmi rychle, takže asi byla fakt dobrá :))

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 12. 2016 v 12:15

    Další recept od Vás vyzkoušen. Hvězda byla moc dobrá a oceňuji i to, že nebyla dle mého moc sladká 🙂 Krista

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 12. 2016 v 19:24

      Kristo, děkuji 🙂 ano, snažila jsem se cukr ubrat, aby vynikla chuť ořechů 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 1. 2017 v 16:30

    Opravdu skvělý recept. Z kynutého těsta jsem měla dlouhou dobu obavy,teď co mi manžel koupil robot,tak pomalu zkouším. Vaši hvězdu jsem dělala během týdne 2x…i pro maminku…koukala��.Děkuji za inspiraci, v příštím týdnu se chystám na kynuté věnečky se skořicí. Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 1. 2017 v 18:40

      Katka, děkuji 🙂 tak to jsem moc rada, že zkoušíte 🙂 také jsem se kynutého těsta dříve bála, ale teď ho naopak vyhledávám. Věřím, že i Vy si k němu najdete cestu 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 11. 2018 v 13:16

    Hvězdu peču už několik roků,dnes jsem skoušela tento recept,vničem se neliší ale je moc mléka a oleje a ořechy mě ještě zbyly těsto jsem rozdělila na 4 dílky ,jednu placku jsem namazala domácíma švestkovíma povidly.

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ