Menu
Koláče

Kakaový koláč s hruškami

Přestože mám hrušky moc ráda, receptů s hruškami na mém blogu moc nenajdete. Vlastně jen jeden, na Mandlový koláč s hruškami. A tak je na čase, to trochu napravit :)Koláč je sice podle původního receptu s jablky, ale hrušky se mi tam nějak víc hodily. Navíc jsem je měla doma po ruce a hezky dozrálé. 

Koláč je příjemně vláčný, nejen po upečení, ale i další dny. Má jemnou kakaovou chuť, která dobře ladí s nasládlými hruškami. Proti původnímu receptu jsem ponížila množství cukru a místo bílého použila třtinový. Vynechala jsem také čokoládovou polevu, která mi přišla na koláč zbytečná. Je skvělý jen tak, sám o sobě 🙂 

Příprava je rychlá a jednoduchá, zvládnou i začátečníci. Důležité je, aby všechny suroviny měly stejnou pokojovou teplotu. Hrušky nakrájejte na opravdu malé kousky, v koláči je to tak lepší. Pokud chcete koláč připravit do větší formy (cca 24 cm), upečte si ho z dvojité dávky. 

Kakaový koláč s hruškami (průměr 18-19 cm):

3 menší hrušky (cca 350 g)

1 lžíce citronové šťávy

1 lžíce rozinek

2 lžíce rumu

100 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

65 g mletých mandlí

1 lžíce kakaa

1 lžička skořice

1/2 lžičky prášku do pečiva

100 g másla

70 g třtinového cukru

2 vejce „L“

Hrušky oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte rozinky, citronovou šťávu a rum. Dobře promíchejte a nechat asi hodinu při pokojové teplotě.

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dortovou formu o průměru cca 18-19 cm vyložte pečícím papírem.

V míse smíchejte prosátou mouku, mleté mandle, kakao, skořici a prášek do pečiva.

V jiné míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny, postupně zašlehejte obě vejce. Stěrkou vmíchejte moučnou směs, nakonec hrušky. Dobře promíchejte, přendejte do připravené formy a uhlaďte do roviny. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 40 minut, špejlí si ověřte, že je koláč propečený.

Nechte vychladnout, pak opatrně vyndejte z formy. Před servírování lehce pocukrujte.

inspirace z webu http://www.mojewypieki.com/

Vytisknout recept

7 komentářů

  • Unknown
    11. 11. 2016 v 12:29

    zaujímavý recept, aj my máme doma hrušky, tak sa asi inšpirujem tvojim receptom a spravím tento koláč cez víkend 🙂 .
    LovelyBaking

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      12. 11. 2016 v 7:49

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 11. 2016 v 8:20

    Jdu do něj. Nemám menší formu zkusím ho dát do formy na chlebíček.Jana

    Odpovědět
    • Anonymní
      17. 11. 2016 v 11:42

      Je výborný i jako chlebíček ��. Jana

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 11. 2016 v 19:48

      Jano, děkuji, tak to moc ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Sim.
    22. 4. 2017 v 21:04

    Skutečně výborný a zase jiný koláč. Hodil se na akční, ale neskutečně vynikající jablka. Po dvojité dávce na velký plech se skoro zaprášilo, ale určitě by byl šťavnatý i po více dnech. Velmi děkuji, zařazuji recept do oblíbených a až budou hrušky …. Přeji krásnou neděli.
    P.S. O těsto na vánočku/bochánek z Pasek se ráda podělím, jen co jen přepíši, je přece jen po babičce:-).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 4. 2017 v 13:24

      Simi, moc děkuji 🙂 jsem ráda, že koláč chutnal, určitě zkuste i s hruškami 🙂 za recept předem děkuji, nespěchá 🙂 hezký zbytek dne. Míša

      Odpovědět

Zanechte komentář