Menu
Dorty

Borůvkovo-citronový dort

Jsem moc ráda, když mohu někomu udělat radost narozeninovým dortem. Nadšení je o to větší, když se jedná o dětský dort a mám při jeho přípravě volnou ruku. A teď nemám na mysli jen vzhled, ale i kombinaci chutí. Podobně tomu bylo i v tomto případě. Jediným požadavkem byl „světlý“ korpus a přání, aby byl dort hezký 🙂

Většina dětí má rádo ovoce, takže jsem vsadila na borůvky a pro trochu pikantnosti přidala špetku citronového krému. Vše doplnil smetanový krém a již zmíněný vanilkový korpus. Myslím, že kombinace vcelku povedená, malá oslavenkyně byla spokojená 🙂

Jako u většiny dortů doporučuji rozdělit přípravu alespoň do dvou dnů nebo rozfázovat v rámci celého dne. Jako první je potřeba upéct korpus, připravit borůvkovou náplň a citronový krém.

Protože dort tak trochu cestoval, volila jsem na obmazání sněhový máslový krém. Je pevný, hezky drží a makronky se na něm do druhého dne nerozmáčí. Nicméně pokud si dort děláte jen doma pro sebe, klidně si ho obmažte stejným krémem, kterým budete plnit, jen ho budete potřebovat o něco více.

Vanilkový korpus (průměr 16 cm):

3 bílky

4 žloutky

90 g cukru krupice

100 g hladké mouky

1 lžička vanilkového cukru

citronová kůra/citronový olej

25 g rostlinného oleje

Troubu předehřejte na 170 stupňů, dno dortové formy o průměru 16 cm (výška 8 cm) vyložte pečícím papírem. Já používám jen ráfek, který položím na plech vyložený papírem.

Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem na pevný sníh. Nejprve na nižší otáčky šlehejte samotné bílky, až se vytvoří bílá pěna, pak přisypte postupně cukr a zvyšte šlehání na maximum. Žloutky našlehejte s vanilkovým cukrem a citronovou kůrou do pěny. Obě hmoty stěrkou lehce spojte, přidejte prosátou mouku ve 2-3 dávkách a nakonec olej. Míchejte pouze stěrkou, nikoliv šlehačem.

Těstem naplňte formu a dejte péct do vyhřáté trouby na 25-30 minut, až je korpus upečený. Zjistíte pomocí špejle.

Korpus nechte chvilku vychladnout ve formě, pak ostrým nožem ořízněte boky dortu, aby se uvolnil korpus od formy a překlopte na chladicí mřížku.

Pokud nebudete hned plnit, zabalte do folie a dejte do chladu. Doporučuji upéct den předem, korpus přes noc krásně zvláční.

Borůvková náplň:

150 g mražených lesních borůvek

1-2 lžičky cukru krupice

Borůvky dejte do kastrůlku, přidejte cukr a pár kapek vody. Společně krátce povařte. Můžete případně zahustit trochou kukuřičného škrobu. Dejte do lednice vychladit.



Smetanový krém:

250 g mascarpone

250-300 g smetany ke šlehání 33%

ca. 50 g cukru krupice (případně více či méně podle chuti)

Všechny suroviny dejte do mísy a společně vyšlehejte do krému. Podle chuti případně doslaďte.

Sestavení a dokončení dortu:

citronový krém (lemon curd) –recept zde

sněhový máslový krém – recept zde

Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. První plát položte na tác a pomažte citronovým krémem. Naneste smetanový krém a rozetřete. Na krém rozložte polovinu borůvek i se šťávou. Přiklopte druhým plátem, lehce přimáčkněte a postup opakujte.

Celý dort nakonec jen lehce obmažte a dejte do lednice na několik hodin vychladit, ideálně přes noc.

Připravte si sněhový máslový krém podle receptu na blogu.

Krém naneste v silnější vrstvě nožem nebo sáčkem po celém obvodu dortu. Dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou krém uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte. Naneste krém i na vršek dortu a nožem uhlaďte do roviny. Doporučuji uhlazovat od kraje ke středu.

Množství krému je orientační, záleží, jak silnou vrstvu na dort dáte. Zbytek krému můžete použít na naplnění makronek, lze i zamrazit.

Dort ozdobte dle vlastní fantazie, já jsem použila své oblíbené makronky a sněhové pusinky.

recept na korpus z knihy Velká domácí cukrářka

Vytisknout recept

90 Comments

  • Unknown
    22. 2. 2019 v 17:17

    Famózní. Opravdu nádherná kombinace barev paní Míšo. Jste MISTR. Jste pro mne velkou inspirací. Moc ráda zkouším Vaše recepty. Děkuji a těším se na další Vaše skvosty. 👍👍🙏🙏

    Odpovědět
    • Unknown
      22. 2. 2019 v 17:28

      Ještě si dovolím dotaz. Pečete také CHOUX a Religieuse? Já tomu zcela propadla..je to závislost 😂🙏

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 2. 2019 v 10:56

      Zdravím a moc děkuji 🙂 jsem ráda, že Vás moje práce inspiruje, jen tak dál 🙂
      Odpalované těsto peču, ale obvykle jen věnečky nebo větrníčky. Mě osobně hodně fascinují éclair, ale zatím se mi nedaří tak pěkně rovné a dokonalé 🙂 Religieuse je výzva i pro zkušené cukráře, uvidím, třeba taky někdy zkusím 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      24. 2. 2019 v 18:30

      Zkuste, je to příjemné pečení a prý dle ohlasu mých "koštérů" vynikající. Má to mnoho variant náplní a to je to, co mě baví. Přeji Vám hodně zdaru do další práce a těším se na nové receptíky.

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 2. 2019 v 5:47

    Dobrý den,
    dort vypadá úžasně, takže jej musím určitě vyzkoušet. Ráda bych se zeptala, zda mi na jeden dort bude stačit citrónový krém v takovém množství, jaký je v receptu. Dále se chci zeptat, u tohoto krému máte napsáno, že skladovat v lednici asi týden. Chápu tedy dobře, že bych jej neměla použít hned?
    Děkuju za odpověď a přeji krásný den.
    Káťa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 2. 2019 v 10:59

      Káťo, zdravím a děkuji. Citronového krému budete na tento dort potřebovat jen trochu, takže jedna dávka je určitě dostatečná, ještě Vám zbyde 🙂 Krém je určitě dobré nechat dostatečně vychladit, ale stačí pár hodin, skladováním je myšlena spíše trvanlivost krému jako takového 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    24. 2. 2019 v 9:24

    Dobrý den Míšo, dort vypadá jako vždy úžasně, moc obdivuji Vaše korpusy, prosím poraďte mi, jak to děláte, že je máte tak krásně rovné, často se mi stane, že mi vyběhne vršek a musím ho potom upravovat. Předem diky za tip 😉 Míša

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      24. 2. 2019 v 11:02

      Míšo, zdravím a moc děkuji 🙂 také mi vršek vyběhne do kopečku, ale během chladnutí trochu spadne a při překlopení na chladicí mřížku se obvykle vyrovná. Případně můžete zkusit hned po upečení obrátit dnem vzhůru na horký plech a nechat chladnout takto 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 2. 2019 v 12:26

    Míšo, ten dort je nádherný!!! Přesně podle mých představ! Borůvky a citron – úžasné. Jste vážně třída ����. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 2. 2019 v 16:56

      Hanko, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    27. 2. 2019 v 11:30

    Děkuji za úžasný blog s recepty, všechno, co jsem podle Vás pekla, se mi povedlo a všem moc chutnalo. O víkendu se chystám na dort a zaujal mě tento recept. Chtěla bych se zeptat, proč dovnitř dortu dáváte smetanový krém a navrch sněhový máslový? Nestačil by jen jeden? Děkuji za odpověď, Iva.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 2. 2019 v 16:58

      Ivo, děkuji, jsem moc ráda, že blog plní svůj účel 🙂 určitě by stačil jen jeden krém, ale nahoře v příspěvku píši, proč jsou dva 🙂

      Odpovědět
  • Elen
    6. 3. 2019 v 20:06

    Dobrý večer Míšo, jak děláte srdíčkové makronky?já jsem ráda ,když se mi podaří všechny jakžtakž stejně velké a vy je máte překrásné.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 3. 2019 v 6:54

      Elen, zdravím Vás, srdíčková makronka na tomto dortu je dělaná jen sáčkem od oka a překvapivě se povedla :)) nicméně mám i silikonovou podložku přímo na srdíčka. Jen se mi na ní moc dobře nepeče, makronky se pečou déle a jsou pak dost vysušené až tvrdé. Takže za mě lepší varianta dělat to jen od ruky klasicky na papír nebo folii 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 4. 2019 v 5:53

    Dobrý den, chtěla bych vyzkoušet tento Váš nádherný dort, mám ale formu o průměru 22 cm. O kolik bych měla navýšit poměr surovin na náplň? děkuji

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 4. 2019 v 18:04

      Dobrý den, myslím, že můžete udělat z 1,5 – 2 dávky, podle toho, jak chcete dort vysoký. Každopádně je potřeba navýšit i suroviny na korpus 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    27. 5. 2019 v 21:15

    Dobrý večer, moc děkuju za tento blog, který je pro mě velkou inspirací 😉. Vanilkový korpus jsem dělala už několikrát a vždy byl výborný, ale teď bych chtěla zkusit minidortiky, šel by korpus upéct i na plechu jako placka a pak vykrajet kolečka? Máte s tím prosím zkušenost? Moc děkuju

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:32

      Tak to mě těší, že je můj blog pro Vás inspirací 🙂 když dělám minidortíky, tak si obvykle upeču klasický korpus do formy, pak ho prokrojím na pláty a z nich pak vykrajuji kolečka. Někdy pro urychlení peču roládový plát 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 9. 2019 v 10:30

    Dobry den sel by tento krem pouzitvi pod potahovou hmotu?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2019 v 8:34

      Ten sněhový máslový ano.

      Odpovědět
      • Lucie
        17. 9. 2022 v 11:51

        Dobrý den, Míšo, mohu prosím složit dort den předem a nechat ho čekat v lednici? Neudělají borůvky a krem vevnitř nějakou „neplechu“?
        Díky🙂

        Odpovědět
  • Anonymní
    1. 10. 2019 v 21:26

    Dobrý den, ráda bych upekla tento dort ke kulatým narozeninám (s pecenim podle vás mám zatím samé skvělé zkušenosti). Ráda bych se zeptala, zda myslíte, že mi dort bude držet i když upeču dvojnásobné množství korous (do širší formy, 22 či 26cm) či už bude dort příliš vysoký a nebude držet? A pokud bych obmazavala dort kremem co je uvnitř dortu mela bych to udělat den předem či az v den servirovani? Ráda bych udělala naked cake a nevím, zda by mi krém neoschl, případně zda si mohu trochu nechat do druhého dne v misce a obmazat až pak (Zzda krém nezatuhne/nezridne přes noc v misce). Předem dekuju moc za radu. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 10. 2019 v 8:37

      Dort klidně můžete upéct větší, jen už nebude vypadat tak roztomile, jako tento malý 🙂 Můžete obmazat i krémem uvnitř, ale spíše silnější vrstvou, aby neokoral. Pokud chcete polonahý dort, tak mázněte až v den servírování. Krém by měl vydržet i do druhého dne, jen ho trochu před nanášením promíchejte nebo ručně prošlehejte.

      Odpovědět
  • Anonymní
    4. 6. 2020 v 19:27

    Dnes som upiekla tortu podľa tohto receptu, chuť zaujímavá, aj tá kombinácia, mňam vydaril sa 🙂 lemon curd sa k čučoriedkam a krému hodil, ďakujem za recept. Nabudúce vyskúšam tartaletky 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 6. 2020 v 10:30

      Skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Jana
    10. 10. 2020 v 20:03

    Dobrý večer paní Míšo,
    Váš borůvkovo-citronový dort je luxusní spojení chutí a všem vřele doporučuji ho vyzkoušet.
    Děkuji za recept a hezký zbytek dne 🙂

    Odpovědět
  • Tereza
    3. 12. 2020 v 20:53

    Dobrý den, poprvé se chystam použít rafek na pečení
    Mohu se zeptat čím a jak vyložit dno ráfku?
    🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      4. 12. 2020 v 17:32

      Ráfek se obvykle jen pokládá na plech s pečícím papírem. Nicméně záleží na typu těsta, pokud je řidší, je lepší dno ráfku obalit papírem.

      Odpovědět
  • Miroslava
    10. 1. 2021 v 17:18

    Dobrý deň, môžem korpus upiecť priemerov väčší a spojiť dva na seba,? Ďakujem

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 1. 2021 v 19:04

      Ano, samozřejmě můžete upéct ve větší formě a prokrojit jen jednou. Doba pečení bude nepatrně kratší, je potřeba hlídat.

      Odpovědět
  • Magdaléna
    14. 3. 2021 v 16:20

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat a zároven poprosit o radu.. Zkoušela jsem Váš recept na sněhový máslový krém, byl výborný,ale měla jsem ho takový lehce nažloutlý, vy ho máte na fotce krásně bílý, přidáváte do něj bílou barvičku? Chtěla bych péct dceři dort, ona si vybrala takový čistě bílý jenom s menší dekorací. Poradila byste mi prosím aby byl čistě bílý? Zkoušela jsem i mascarpone krém, ale ten mi trochu popraskal. Jinak máte nádherné stránky plné dobrot, ráda od Vás čerpám inspirace i jsem si zakoupila kurz na pistáciové řezy, opravdu super. Moc Vás zdravím Nečasová

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 3. 2021 v 19:57

      Obávám se, že fotka asi trochu zkresluje 🙂 krém je zcela bez přídavku barvy a ve skutečnosti je taky trochu nažloutlý. Můžete samozřejmě přidat bělobu, ale já mám pocit, že je to pak trochu cítit na chuti. Já používám obvykle mascarpone se šlehačkou, to je hezky bílé. Aby dort nepopraskal, je potřeba ho obmazat na dvakrát v několika hodinových odstupech a finální vrstva musí být silnější.
      PS – doporučuji vyzkoušet i druhý dortík v on-line kurzu 🙂

      Odpovědět
  • Magdaléna
    14. 3. 2021 v 23:25

    Dobrý večer,moc děkuji za rychlou odpověd. Tento týden budu péct dceři dort tak vyzkouším tedy ten mascarpone se šlehačkou krém a udělám to na dvakrát jak píšete, snad se mi to povede.Ještě jednou moc děkuji.

    Odpovědět
  • Michaela
    15. 4. 2021 v 11:23

    Dobrý den, dneska jsem zkoušela upect korpus a testo vubec nevybehlo, korpus by snad nesel ani jednou prekrojit 🙁 troubu mam na program horky vzduch, bilky byly doststecne vyslehane, formu mam velikostne stejnou jako v receptu, nenapada me nic, co by mohlo byt spatne.. na druhy pokus to dopadlo stejne. Posim o radu, kde by mohl byt problem?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2021 v 7:18

      Problém může být na více místech … přešlehaný sníh nebo šlehaný při hodně vysoké rychlosti, přemíchané těsto … vmíchala jste mouku jen stěrkou? Péct je lepší jen na horní a spodní ohřev … Základem piškotového korpusu je dobře ušlehaný sníh, díky kterému pak korpus vyběhne, zkuste se tedy zaměřit na tento krok. Mouku pak vmíchat velmi opatrně po částech a jen stěrkou.

      Odpovědět
  • Hutrová
    15. 5. 2021 v 12:27

    Dobrý den, děkuji za inspirace je to nádhera. Mám bohužel problém s výškou korpusu, vždy nádherné vyběhne, ale jakmile vypnu troubu nebo zapíchnu špejli splaskne dolů. Trouba na vrchní a spodní ohřev. Nemám třeba moc citrónové kůry dávám na dvojkou dávku z jednoho velkého citrónu. Děkuji Hutrová

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 5. 2021 v 17:56

      Nešleháte bílky příliš rychle již od počátku? Nemáte přešlehaný sníh? Vmícháváte mouku ručně jen stěrkou? Nemyslím, že by to bylo citronem, ale můžete zkusit ubrat 🙂

      Odpovědět
      • Anna
        16. 11. 2023 v 15:25

        Dobrý den, jak tedy dlouho cca bílky slehat? Aby nebyly prešlehané? Také mi totiž nevyběhl korpus a to jsem delala vše podle postupu😒

        Odpovědět
        • Míša Landová
          17. 11. 2023 v 18:08

          Pevnost sněhu se nedá určit časem, protože každý robot či šlehač je jinak výkonný. Je lepší šlehat pozvolna při střední rychlosti do pevného sněhu.

          Odpovědět
  • Monika
    29. 5. 2021 v 11:28

    Konečně jsem měla možno tento dortík vyzkoušet na jednu oslavu. A je naprosto famózní. Ta kombinace chutí je naprosto dokonalá a určitě jsem ho nedělal naposled 🙂 všechny recepty, co jsem zatím od vás vyzkoušela, byly luxusní. Díky za tyto stránky i za knížku 👏👏

    Odpovědět
  • Denisa
    9. 6. 2021 v 14:48

    Dobrý den, Míšo,
    již delší dobu sleduji Váš blog, peču podle Vás a vše, co jsem dosud udělala (a nebylo toho málo) bylo skvělé a mělo to velký úspěch…Děkuji za Vaše podrobné recepty.
    Teď bych ovšem potřebovala poradit…chtěla bych udělat tento dort dceři k narozeninám, ale zadání mám na duhový dort… Ale nic duhového jsem ještě nedělala. Pak další věc je, že dcerkám Bílkovo-máslový krém chutná asi ze všech krémů nejméně. Myslíte, že bych mohla obarvit a obmazat dort tím smetanovým krémem? Nebo co byste navrhovala?
    Děkuji za radu 😃
    Denisa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 6. 2021 v 15:37

      Deniso, děkuji, jsem ráda, že se moje recepty osvědčily 🙂 Chápu, já osobně máslový krém do dortu taky nemusím, ale na obmaz ho ještě snesu, protože ho není tolik. Já většinou obmazávám dorty jen mascarpone se šlehačkou, ale čistě v přírodní podobě. Zkoušela jsem kdysi barvit a když se přidá barva až ke konci a jen lehce, tak to zvládne i tento krém. Nicméně se s ním hůře pracuje, nedá se tak pěkně uhladit a pracovat se s ním opakovaně, na to je ten máslový prostě lepší 🙂

      Odpovědět
  • Denisa
    10. 6. 2021 v 7:16

    Děkuji za odpověď, asi si nejdříve zkusím ještě dort nanečisto upéct a krém nabarvit, abych věděla, jak se mi s tím bude pracovat. Dcera miluje víly a chce prostě duhový dort s vílou 😃

    Odpovědět
  • Renata
    28. 7. 2021 v 13:16

    Dobrý den, právě jsem objevila Vaše stránky a jsem nadšená. Ráda bych zkusila tento dort jen bohužel nevím kde sehnat borůvky. Bylo by možné i z marmelády? Děkuji za odpověď

    Renata

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 7. 2021 v 16:24

      Teď je sezona borůvek, takže by to neměl být problém. Použít se dají samozřejmě i mražené. Nicméně klidně použijte i marmeládu, pokud Vám do dortu chutná 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    2. 8. 2021 v 23:33

    Dobrý den Míšo,
    už dlouho navštěvuji vaše stránky a velice ráda peču podle vašich receptů. Zatím vše, co jsem podle vás upekla, bylo úžasné a chuťově vyladěné. Dnes jsem vyzkoušela tento dort a byl naprosto luxusní.
    Díky za tyto stránky. Už se těším na další pečení podle vás.
    Petra

    Odpovědět
  • Petra
    7. 4. 2022 v 23:33

    Dobrý den,
    Zkusela jsem péct tento dort, ale s větší formou průměr 27. Podle vašeho návodu jsem navýšila všechny inkredience. A skutečně mám tedy použít 8 bílků a 11 zloutku? Zdálo se mi to nějak moc. Každopádně dort vůbec nevyrostl. Budu to zkoušet znovu. Jen jsem se chtěla zeptat, zda mám suroviny nastavené správně. Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2022 v 16:38

      Ano, suroviny jste si přepočítala dobře 🙂 je to téměř trojitá dávka, protože 27 cm je už opravdu hodně velký dort. Pokud Vám nevyběhl, bude problém někde v případě … málo vyšlehaný sníh, nešetrně zamíchané těsto, … těžko říct, ale tohle bývají nejčastější chyby …

      Odpovědět
  • Hana
    14. 5. 2022 v 9:02

    Dobrý den, Míšo, chtěl jsem se zeptat.. Kupujete klasickou červenou šlehačku na šlehání 33% v obchodě a nebo kupujete takové co nabízejí cukrářské e-shopy třeba za 99,-/1l? A používáte slazené či neslazené? Díky za odpověď. Jinak nádherný dort 👍 chystám se udělat. 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 5. 2022 v 15:50

      Ano, obvykle používám čerstvou smetanu 33% z běžného obchodu. Slazené jsou pokud vím rostlinné a ty teda v žádném případě 🙂

      Odpovědět
  • Hana
    16. 6. 2022 v 19:05

    Dobrý den dnes jsem pekla ale moc nevybehl a to jsem si opravdu dávala pozor.Muzu se zeptat jak má být cca vysoký po upečení.Mam strach ze budu mít moc krému.Dekujo Hanča

    Odpovědět
  • Andrea
    22. 6. 2022 v 8:58

    Dobrý den,
    prosím chtěla bych upéct tento dort na víkend a vzhledem k datu, kdy jsou dostupné i borůvky čerstvé, myslíte, že můžu použít je? Ale pak už se asi nerozvařují s cukrem, že?
    A potom, pokud bych chtěla dort krémem i trošičku ozdobit (zdobící špičkou), je k tomu vhodný i ten mascarpone krém? Jde mi o to, zda z něj jdou vytvořit hezké špičky zdobičkou anebo se to slije? Máslový určitě jde předpokládám, ale ten zase v takovém větším množství nebude chutný asi.. ? Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 6. 2022 v 11:10

      Borůvky můžete použít i čerstvé, určitě lesní, ty velké kanadské vhodné nejsou. Povařila by i tak, aby byly v dortu šťavnatější. Mascarpone krémem se dá i zdobit, jde to dobře.

      Odpovědět
      • Andrea
        23. 6. 2022 v 7:26

        Děkuji, je pravda, že čerstvé lesní zase asi ještě neseženu. Zkusím kouknout po těch mražených a kdybych náhodou nesehnala (mám na to jeden celý den :)), tak šly by použít maliny? Ty mám případně i mražené i čerstvé jsou k sehnání momentálně.

        Odpovědět
  • Zuzana
    26. 8. 2022 v 8:17

    Dobrý den, Míšo, vaše dorty jsou top, nezkouším péct jiné, ale mám dotaz ohledně smetanového krému, potřebovala bych ho obarvit na růžovo. Ale přidáním gelové barvy krém zřídne? Jde to nějak? Děkuji mockrát

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 8. 2022 v 9:17

      Když přidáte malé množství až ke konci šlehání, neměl by být problém. Případně můžete obarvit malinovým pyré 🙂

      Odpovědět
  • Káťa
    19. 9. 2022 v 9:51

    Dobrý den Míšo,

    dort je úžasný! Už několikrát jsem jej dělala a vždy měl obrovský úspěch. <3 Ač jsem se kombinace citrónu a borůvek poprvé hrozně bála, tak teď ji vřele doporučuji.
    Musím Vám znovu moc poděkovat za celý váš blog.

    Zároveň mám prosbu. Nedávno mě kolega poprosil, zda bych udělala borůvkový dort pro jeho synka, avšak má intoleranci na laktózu. A tak nemůžu použít smetanový krém. Mají ale vyzkoušené, že tvaroh snese… myslíte, že by šel tento dort udělat s tvarohovou verzí krému? Poradila byste mi prosím případně krém z tvarohu, který by šel použít?

    Moc Vám děkuji za radu i Váš čas.

    S přáním krásného dne

    Káťa

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 9. 2022 v 12:28

      Káťo, tak to mě moc těší, že jste si dort tak oblíbila 🙂 Pokud má oslavenec jen alergii na laktózu, mohla byste použít výrobky bez laktózy. Dnes už se vyrábí běžně smetana, mascarpone i máslo … zkuste ale raději předem prověřit. Tvarohový krém by určitě taky šel, ale samotný tvaroh není tak jemný, proto ho kombinuji se šlehačkou. Inspiraci na tvarohové krémy najdete třeba u receptu na Pruhovaný Míša dort nebo Čokoládový dort s tvarohovým krémem 🙂

      Odpovědět
  • Ráďa
    16. 12. 2022 v 10:41

    Děkuji za tento recept. Dělám podle něj bezlepkovou variantu ze žluté a fialové adveni a vyběhl nádherně.

    Odpovědět
  • Eva
    20. 2. 2023 v 21:52

    Dobrý den,

    chystám se upéct synovi k narozeninám dort a přesně na kombinaci citronu a borůvek jsem myslela, takže když jsem našla tento Váš recept, volba byla jasná 🙂
    Chtěla bych se ale zeptat – syn by chtěl „vesmírný“ dort, takže zvažuji, že bych ho přelila zrcadlovou polevou. Myslíte, že to bude možné? Budu moci dát dort do mrazáku, aniž by krémy na něm nějak utrpěly?

    Předem děkuji za odpověď.
    S přáním pěkného dne
    Eva

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 2. 2023 v 17:22

      Já myslím, že zrcadlovka se dá aplikovat i jen na dobře vychlazený dort, není třeba aby byl zamražený … ale zkušenost bohužel nemám ani s jedním.

      Odpovědět
  • Bára
    4. 5. 2023 v 7:59

    Dobrý den, kolik porcí bude z tohoto dortu? Chystám se ho připravit na narozeniny a bude nás celkem asi 16. Případně jak upravit velikost. Můžu přidat patro z dalšího korpusu nebo je lepší větší průměr?
    Děkuji moc za odpověď a krásný den.

    Odpovědět
  • Alžběta
    10. 8. 2023 v 12:15

    Jak dlouho dopředu mohu mít upečeny dort, aby se to nerozmočilo ?
    Mohu čtvrtek večer,když potřebuju na sobotu odpoledne?
    Děkuji 🙏

    Odpovědět
    • Míša Landová
      11. 8. 2023 v 10:48

      Jestli myslíte jen korpus, tak ten můžete upéct klidně 2-3 dny předem a uchovat ve fólii. Pokud máte na mysli celý sestavený dort, tak ano, můžete připravit dva dny předem.

      Odpovědět
  • Andrea
    25. 9. 2023 v 14:55

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lze smetanový krém rozdělit na dvě části a do jedné z nich vmíchat kakao, abych měla dvoubarevnou variantu a mohla tak udělat na dortu ombré efekt? V jaké fázi vmíchat do krému kakao, aby krém zůstal nadýchaný? Až úplně nakonec, když už bude vyšlehaný? Moc děkuji. Andrea

    Odpovědět
  • Anna Rajdlová
    16. 11. 2023 v 21:37

    Dobrý den Míšo, korpus mi také nevybehl, i když myslím, že jsem delala vsechno dle postupu. Jak dlouho prosim cca slehate bílky než k nim přidáte cukr a jak dlouho pak s cukrem? Dekuji za odpověď 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 11. 2023 v 18:11

      Tohle se nedá určitě časem, protože každý robot je jinak výkonný. Samotné bílky jen do lehké pěny, tak zašlehat cukr. Šlehat pozvolna při střední rychlosti do pevného sněhu.

      Odpovědět
      • Dominila
        8. 3. 2024 v 13:58

        Dobrý den,
        moc ráda podle Vás peču. Vše se vždy podaří a chuťově výborné. Chci se zeptat na ten krém s mascarpone..šleháte vše tedy najednou a šleháte rovnou z lednice nebo šlehačku a mascarpone vyndáte a šleháte až když mají pokojovou teplotu? Několikrát se mi stalo, že se mi krém srazil a nevím proč. Děkuji moc za odpověď.

        Odpovědět
        • Míša Landová
          8. 3. 2024 v 18:13

          Ano, šlehám vše současně a vždy řádně vychlazené. Pokud se krém srazil, na vině může být přešlehání nebo nebyl suroviny dost vychlazené.

          Odpovědět
  • Ludmila
    21. 3. 2024 v 10:42

    Zdravím Míšo 🙂
    Chci se zeptat kdybych do korpusu dala mražené borůvky? Šlo by to?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 3. 2024 v 10:28

      Tohle není úplně vhodný typy korpusu na přídavek ovoce…

      Odpovědět
      • Ludmila
        23. 3. 2024 v 21:07

        Dobrá děkuji ☺️

        Odpovědět
      • Ludmila
        23. 3. 2024 v 21:09

        Moc děkuji ☺️ a máte nějaký lepší?

        Odpovědět
        • Míša Landová
          24. 3. 2024 v 9:28

          Ovoce se dává spíše do bábovkových či bublaninových těst, která nejsou zase moc vhodná na dorty 🙂 Za mě je tento korpus na dorty top i bez borůvek.

          Odpovědět
          • Ludmila
            25. 3. 2024 v 7:59

            Dobrá děkuji ☺️ moc

  • Klara
    27. 3. 2024 v 8:45

    Dobrý den, dort je úžasný. Nyni jsem ho delala po druhé, ale do druhého dne mi jak kdyby sesednul. Po stranách mám pěkné vlnobití. Není hezky zahlazený jako byl. Nenapadá Vás prosím čím by to mohlo být? Napadá mě akorát málo vyšlehaný krém který ,,neudrží” korpus?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      27. 3. 2024 v 18:40

      Ano, krém mohl být volnější a možná jste dort více „nacpala“ krémem 🙂 je také dobré ho promazat a nechat zachladit a pak teprve obmazat na čisto.

      Odpovědět
  • Dáša
    16. 4. 2024 v 0:25

    Paní Míšo, dort jsem upekla pro svá dvouletá dvojčátka.
    A nedá mi Vám sem nenapsat.
    Dort byl naprosto úžasný! U všech měl ohromný úspěch.
    Svěží, šťavnatý, vláčný. Kombinace borůvek a citronu je vážně skvělá.
    Měla jsem trochu strach, aby nebyl suchý, když ho ničím neprokapu. Absolutně zbytečné obavy!
    Dort jsem obmazala bílkovo-máslovým krémem a potahovala fondánem. Všechno klaplo:).
    Díky za recept. Žádný od vás mě ještě nezklamal.
    D.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2024 v 9:03

      Milá Dášo, moc děkuji za krásný komentář a jsem moc ráda, že se vše povedlo a hlavně chutnalo.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ