Přestože recept na tento citronový krém najdete v obdobném provedení už v několika mých receptech, rozhodla jsem se ho zařadit i jako samostatný příspěvek. Jeho příprava je rychlá, jednoduchá a krém se hodí na spousty věcí. Ať už je to do makronek, k naplnění cupcakes, tartaletek nebo promazání dortů. Skvěle ladí s tvarohem nebo ovocnými dezerty, ti odvážnější ho mohou zkusit k čokoládě 🙂
Krém se dá samozřejmě koupit i hotový (Tesco, Mark Spencer), ale proč kupovat něco tak jednoduchého. Příprava Vám zabere pár minut a chuťově se tomu domácímu nic nevyrovná. Mimochodem, potřebovat ho budete také k mému dalšímu receptu na tvarohové bábovičky 🙂
Recepty na citronové krémy jsou si hodně podobné, obvykle se liší použitím celých vajec nebo jen žloutků a poměrem jednotlivých surovin. Některé se připravují v páře, jiné pak v rendlíku na přímém ohni. Samozřejmě hodně záleží na kvalitě a chuti citronů, které mohou mít vliv na výslednou chuť. Citronový krém se skvěle hodí také jako jedlý dárek 🙂
Citronový krém (lemon curd):
2 velké žloutky
40 ml citronové šťávy
40 g cukru krupice
citronová kůra nebo citronový olej
30 g másla
Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Trvá to pár minut. Krém by měl mít konzistenci asi jako krupicová kaše, teplota ideálně přes 70 stupňů. To je teplota, při které dochází k tepelné úpravě vajec.
Sundejte misku z páry, nechte krém trochu zchladnout a pak zašlehejte máslo. Stačí ruční metličkou, hezky do krémova. Přendejte do uzavřené sklenice a skladujte v lednici (ca. týden).
Ve skleničce na fotografii je množství krému dle tohoto receptu.
Vytisknout recept |
56 Comments
Marcela
19. 10. 2017 v 9:42Dobrý den, Míšo, dá se krém zavařit, aby byl k použití i později, právě nař. jako jedlý dárek :). Marcela
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:24Marcelo, zdravím, se zavařením bohužel zkušenost nemám 🙁 do kupovaných se podle mě pro trvanlivost přidává nějaký konzervant. Teoreticky by to jít mohlo. Jediná rada je "vyzkoušejte to" 🙂
Lucie
4. 12. 2020 v 19:00Dobrý večer Marcelko, já jsem zavařovala a ještě po třech měsících když jsem ho otevřela, byl vynikající 🙂
Alena
24. 11. 2023 v 11:22Dobrý den, na kolik stupňů a jak dlouho jste zavařovala? Děkuji
Silva
19. 10. 2017 v 14:16Tak já se přiznám, že mně chutná, když je čerstvě uvařený, jak zchladne, cítím z něj ty žloutky a to já nedávám… :). Takže používám kupovaný.
Silva
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:21Silvo, díky i za Váš názor 🙂 plně chápu.
Mirka
29. 1. 2021 v 23:46Ano, udělala jsem dnes. Máme stejný problém. Syn také říkal, že cítí vajíčka.
Marcela
19. 10. 2017 v 14:57zapomněla jsem otazník. Takže je to otázka. Dá se zavařit? 🙂
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:25Nebo darovat někomu, o kom víte, že to rychle sní 🙂
Jitu
6. 5. 2018 v 11:05Zdravím, zcela luxusní krém.Tento recept si ukládám do svých oblíbených.
Unknown
8. 4. 2019 v 13:52Pěkný den 🙂 nezkoušela jste úplně stejný recept, akorát s použitím limetky, pomeranč nebo jiných citrus. plodů? Poměry surovin že by byly zachovány, jen zaměněny citrus. plody.
Děkuji předem za odpověď 🙂
Víkendové pečení
9. 4. 2019 v 13:48Zkoušela jsem jen kombinaci limety a citronu 🙂 pomeranč je sladký, takže tam výsledná chuť bude jiná, nicméně konzistenčně by to mělo fungovat 🙂
Lucie
4. 12. 2020 v 19:01Dobrý večer, zkoušela jsem pomeranč a byl dokonalý 🙂
Alexandra
22. 1. 2021 v 10:36Dobrý den, já jsem zkoušela dělat z grepu a bylo to výborný, akorát teda jsem musela dát víc šťávy, protože to jinak nebylo tak výrazný.
Unknown
9. 9. 2019 v 18:44Dobry den. Prosim je mozne resp.vhodne tento uzasny citronovy kremik pouzit aj do torty? Mam poziadavku, coko korpus, natriet tymto kremom a naniest coko krem z mascarpone..ta kombinacia chuti sa im paci. Robila som vase cucoriedkove cupcake s tymto kremikom, boli uzasne. Dakujem za receptik. Tento citronovy krem ich natolko ocaril ze by ho radi v coko torte mali. Bude. Vdacna za radu
Víkendové pečení
10. 9. 2019 v 6:57Ano, pokud nanesete jen slabou vrstvu a vetřete do korpusu, tak můžete klidně dát i do dortu 🙂
Unknown
10. 9. 2019 v 14:03Dakujeeem Vam za odpoved
Ema
6. 11. 2023 v 22:20Zkoušela jsem Lemon curd krémem potřít korpus, na to mascarpone krém, do krému vařečkou důlky, do nich znovu Lemon curd, další plát korpusu atd. Bylo to moc dobré.
Míša Landová
8. 11. 2023 v 20:50Díky za tip 🙂
Iva
1. 2. 2020 v 14:18Dobré odpoledne, pokud nemám jak změřit teplotu, hrozí že budou vajíčka syrová a ublíží?
Víkendové pečení
1. 2. 2020 v 17:02Pokud použijete čerstvá vejce, neměl by být problém. V tomto receptu není teploměr zase až tak zásadní 🙂
Anonymní
7. 2. 2020 v 5:19Dobrý den,
v některých receptech lemon curd připravený z celých vajec, např. v tartaletkách. Liší se chutí? Díky moc za odpověď. Irena
Víkendové pečení
7. 2. 2020 v 7:23Ano, stejně jako na jiné dezerty i na lemon curd je receptů spousta a mohou se lišit. Chuťově mezi nimi podle mě zase až tak velký rozdíl není, některé jsou sladší, jiné kyselejší, lišit se mohou konzistencí. Např. krém u citronových tartaletek je jemnější, protože obsahuje velké množství másla ….
Radka
13. 10. 2020 v 11:43Dobrý den, dal by se curd udělat i ze šťávy z hrušky a místo cukru karamelového salka? Chtěla bych ho do dortu místo rozvaru, protože je to trochu jiné a konzistence mi přijde dokonalá. Děkuji Radka
Míša Landová
13. 10. 2020 v 16:17Radko, obávám se, že tohle nebude moc dobré, ale zkusit určitě můžete 🙂
Eliška
11. 11. 2020 v 22:27Dobrý večer, myslíte, že by lemon curd této konzistence bylo možné použít na ozdobu dortu á la stékaný dort? Nepoteče to moc? Děkuji, zdravím, Eliška
Míša Landová
11. 11. 2020 v 22:34Eliško, myslím, že tento krém není na stékání vhodný.
Eliška
16. 11. 2020 v 21:40Moc děkuji za odpověď.
Lída
14. 1. 2021 v 11:39Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda se tento krém dá použít do makronek samotný? Když jsem zkoušela naposled, makronky mi celé rozmočil a celá ta krása skončila v koši.
Míša Landová
14. 1. 2021 v 14:58Samotný do makronek vhodný není, obsahuje málo tuku a sám o sobě není dost pevný, takže makronku v krátké době rozmáčí. Doporučuji našlehat s máslem nebo použít do středu mezi máslový či ganache krém.
Dominika
7. 5. 2021 v 10:17Dobrý den,
jak dlouho vydrží krém v lednici prosím? Děkuji
Míša Landová
7. 5. 2021 v 11:19Týden určitě 🙂
Andrea
14. 5. 2021 v 12:02Míšo, já mám krém řídký 🙁 dá se ještě nějak zachánit? děkuji
Míša Landová
14. 5. 2021 v 15:47Tohle není typický krém, připomíná spíše marmeládu. Můžete zašlehat máslo.
Drahomíra
14. 2. 2022 v 16:35Míšo, chci se zeptat, zda je třeba vymačkanou šťávu z citrusů scedit přes sítko nebo zda může být i s kousky, které po vymačkání přirozeně ve šťávě jsou.
A pokud budu chtít, aby mi krém vydržel déle, na kolik stupňů a min. se zavařuje?
Děkuji
Míša Landová
15. 2. 2022 v 11:25Záleží na Vás, zda tam ty kousky chcete či nikoliv 🙂 Já jsem krém nikdy nezavařovala, takže v tomto Vám bohužel neporadím.
Lucie
18. 3. 2022 v 19:57Dobrý večer, je možné tento citronový krém použít jako ozdobu, polevu na řezy?
Míša Landová
19. 3. 2022 v 11:43Nikdy neztuhne úplně, takže záleží jakou formou chcete zdobit. Dávám ho např. na cheesecake na jednotlivé porce při servírování.
Pavla
21. 3. 2022 v 12:12Dobrý den, když dělám doma, cítím „kovovou pachuť“, čím to může být. V kupovaném to necítím. Děkuji za odpověď
Míša Landová
21. 3. 2022 v 12:21Nepoužíváte kovovou šlehací metlu?
Pavla
22. 3. 2022 v 7:51Děkuji, používám, to mě vůbec nenapadlo. Hezký den
Lucie
26. 4. 2022 v 20:36Dobrý večer, přemýšlím že udělam tento dort jen s korpusem u narozeninové c. 1 myslíte že tím něco pokazí? Děkuji
Míša Landová
26. 4. 2022 v 21:15Váš komentář ale není pod receptem na dort …
Ali M.
15. 8. 2022 v 21:14Dobrý den,
Mám moc citronů, dělám tedy dvojitou dávku. Mám tam pět menších žloutků, moc to nezhoustlo a čekám už dlouho, zhpustlo jen trochu. Tak to zkusím i tak. Jen jsem čekala, že to zhoustne více. Dám máslo a uvidím. Píšete konzistenci krupicové kaše, to tedy nemám, spíš konzistenci krémové polévky 🤭
Míša Landová
15. 8. 2022 v 21:41Obvykle to ztuhne ještě chladnutím 🙂
Ali M.
18. 8. 2022 v 7:11Dobrý den,
Neztuhlo, nevím kde jsem udělala chybu.. Ale chuťově je dobrý, chystám se ho dát do krému na svatební dort, tak snad to bude dobré 🙂
Pavlína
28. 11. 2023 v 15:22Dobrý den, šel by tento recept udelat jen namisto citronu pouzit malinové pyré? Děkuji za odpověď
Míša Landová
29. 11. 2023 v 12:09Ano, dělá se i z malin.
Olca
13. 12. 2023 v 16:11Dobrý den,
můžu použít lemon curd i jako náplň co vánočního cukroví? Můžu ho přidat do máslového krému?
Dekuji
Míša Landová
13. 12. 2023 v 20:08Ten domácí, který není nijak konzervovaný, bych moc nedoporučovala. Ale jinak určitě dobré našlehat s máslem.
Ingrid
17. 1. 2024 v 17:35Dobrý den p. Míšo, chci tříleté vnučce upéct dort s tvarohovým krémem a borůvkami. Mohla bych kombinovat s lemon curdem? Není ten citron příliš ostrý pro menší děti? A může s kombinovat s tvarohem? Děkuji za odpověď 😉
Míša Landová
17. 1. 2024 v 22:22Kyselejší určitě je, ale v kombinaci s tvarohem to bude fajn.
Alena
25. 2. 2024 v 21:29Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se dá lemon curd zamrazit? Mám přebytek žloutků a tento krém velmi ráda používám, ale budu ho potřebovat až za 3 týdny. Předem děkuju za odpověď.
Míša Landová
26. 2. 2024 v 8:38Zkušenost bohužel nemám, nikdy jsem nemrazila.
Marcela Hefferová
8. 9. 2024 v 10:00Dobrý den Míšo, recept jsem dělala přesně podle Vás a nějak mi v té vodní lázni netuhne, čekám už asi 25 min a nic…nevíte co by mohlo být špatně?
Míša Landová
9. 9. 2024 v 17:26Při zahřívání jen zhoustne, více ztuhne při chladnutí, ale konzistence bude vždy jen jako marmeláda, žádný amaroun.
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5