Menu
Ostatní

Citronový krém (lemon curd)

Přestože recept na tento citronový krém najdete v obdobném provedení už v několika mých receptech, rozhodla jsem se ho zařadit i jako samostatný příspěvek. Jeho příprava je rychlá, jednoduchá a krém se hodí na spousty věcí. Ať už je to do makronek, k naplnění cupcakes, tartaletek nebo promazání dortů. Skvěle ladí s tvarohem nebo ovocnými dezerty, ti odvážnější ho mohou zkusit k čokoládě 🙂 

Krém se dá samozřejmě koupit i hotový (Tesco, Mark Spencer), ale proč kupovat něco tak jednoduchého. Příprava Vám zabere pár minut a chuťově se tomu domácímu nic nevyrovná. Mimochodem, potřebovat ho budete také k mému dalšímu receptu na tvarohové bábovičky 🙂 

Recepty na citronové krémy jsou si hodně podobné, obvykle se liší použitím celých vajec nebo jen žloutků a poměrem jednotlivých surovin. Některé se připravují v páře, jiné pak v rendlíku na přímém ohni. Samozřejmě hodně záleží na kvalitě a chuti citronů, které mohou mít vliv na výslednou chuť. Citronový krém se skvěle hodí také jako jedlý dárek 🙂

Citronový krém (lemon curd):

2 velké žloutky

40 ml citronové šťávy

40 g cukru krupice

citronová kůra nebo citronový olej

30 g másla

Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Trvá to pár minut. Krém by měl mít konzistenci asi jako krupicová kaše, teplota ideálně přes 70 stupňů. To je teplota, při které dochází k tepelné úpravě vajec.

Sundejte misku z páry, nechte krém trochu zchladnout a pak zašlehejte máslo. Stačí ruční metličkou, hezky do krémova. Přendejte do uzavřené sklenice a skladujte v lednici (ca. týden).

Ve skleničce na fotografii je množství krému dle tohoto receptu.

Vytisknout recept

16 komentářů

  • Marcela
    19. 10. 2017 v 9:42

    Dobrý den, Míšo, dá se krém zavařit, aby byl k použití i později, právě nař. jako jedlý dárek :). Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 10. 2017 v 20:24

      Marcelo, zdravím, se zavařením bohužel zkušenost nemám 🙁 do kupovaných se podle mě pro trvanlivost přidává nějaký konzervant. Teoreticky by to jít mohlo. Jediná rada je "vyzkoušejte to" 🙂

      Odpovědět
  • Silva
    19. 10. 2017 v 14:16

    Tak já se přiznám, že mně chutná, když je čerstvě uvařený, jak zchladne, cítím z něj ty žloutky a to já nedávám… :). Takže používám kupovaný.

    Silva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 10. 2017 v 20:21

      Silvo, díky i za Váš názor 🙂 plně chápu.

      Odpovědět
  • Marcela
    19. 10. 2017 v 14:57

    zapomněla jsem otazník. Takže je to otázka. Dá se zavařit? 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 10. 2017 v 20:25

      Nebo darovat někomu, o kom víte, že to rychle sní 🙂

      Odpovědět
  • Jitu
    6. 5. 2018 v 11:05

    Zdravím, zcela luxusní krém.Tento recept si ukládám do svých oblíbených.

    Odpovědět
  • Unknown
    8. 4. 2019 v 13:52

    Pěkný den 🙂 nezkoušela jste úplně stejný recept, akorát s použitím limetky, pomeranč nebo jiných citrus. plodů? Poměry surovin že by byly zachovány, jen zaměněny citrus. plody.
    Děkuji předem za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2019 v 13:48

      Zkoušela jsem jen kombinaci limety a citronu 🙂 pomeranč je sladký, takže tam výsledná chuť bude jiná, nicméně konzistenčně by to mělo fungovat 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    9. 9. 2019 v 18:44

    Dobry den. Prosim je mozne resp.vhodne tento uzasny citronovy kremik pouzit aj do torty? Mam poziadavku, coko korpus, natriet tymto kremom a naniest coko krem z mascarpone..ta kombinacia chuti sa im paci. Robila som vase cucoriedkove cupcake s tymto kremikom, boli uzasne. Dakujem za receptik. Tento citronovy krem ich natolko ocaril ze by ho radi v coko torte mali. Bude. Vdacna za radu

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 9. 2019 v 6:57

      Ano, pokud nanesete jen slabou vrstvu a vetřete do korpusu, tak můžete klidně dát i do dortu 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      10. 9. 2019 v 14:03

      Dakujeeem Vam za odpoved

      Odpovědět
  • Iva
    1. 2. 2020 v 14:18

    Dobré odpoledne, pokud nemám jak změřit teplotu, hrozí že budou vajíčka syrová a ublíží?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2020 v 17:02

      Pokud použijete čerstvá vejce, neměl by být problém. V tomto receptu není teploměr zase až tak zásadní 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 2. 2020 v 5:19

    Dobrý den,
    v některých receptech lemon curd připravený z celých vajec, např. v tartaletkách. Liší se chutí? Díky moc za odpověď. Irena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2020 v 7:23

      Ano, stejně jako na jiné dezerty i na lemon curd je receptů spousta a mohou se lišit. Chuťově mezi nimi podle mě zase až tak velký rozdíl není, některé jsou sladší, jiné kyselejší, lišit se mohou konzistencí. Např. krém u citronových tartaletek je jemnější, protože obsahuje velké množství másla ….

      Odpovědět

Zanechte komentář