Menu
Ostatní

Citronový krém (lemon curd)

Přestože recept na tento citronový krém najdete v obdobném provedení už v několika mých receptech, rozhodla jsem se ho zařadit i jako samostatný příspěvek. Jeho příprava je rychlá, jednoduchá a krém se hodí na spousty věcí. Ať už je to do makronek, k naplnění cupcakes, tartaletek nebo promazání dortů. Skvěle ladí s tvarohem nebo ovocnými dezerty, ti odvážnější ho mohou zkusit k čokoládě 🙂

Krém se dá samozřejmě koupit i hotový (Tesco, Mark Spencer), ale proč kupovat něco tak jednoduchého. Příprava Vám zabere pár minut a chuťově se tomu domácímu nic nevyrovná. Mimochodem, potřebovat ho budete také k mému dalšímu receptu na tvarohové bábovičky 🙂

Recepty na citronové krémy jsou si hodně podobné, obvykle se liší použitím celých vajec nebo jen žloutků a poměrem jednotlivých surovin. Některé se připravují v páře, jiné pak v rendlíku na přímém ohni. Samozřejmě hodně záleží na kvalitě a chuti citronů, které mohou mít vliv na výslednou chuť. Citronový krém se skvěle hodí také jako jedlý dárek 🙂

Citronový krém (lemon curd):

2 velké žloutky

40 ml citronové šťávy

40 g cukru krupice

citronová kůra nebo citronový olej

30 g másla

Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Trvá to pár minut. Krém by měl mít konzistenci asi jako krupicová kaše, teplota ideálně přes 70 stupňů. To je teplota, při které dochází k tepelné úpravě vajec.

Sundejte misku z páry, nechte krém trochu zchladnout a pak zašlehejte máslo. Stačí ruční metličkou, hezky do krémova. Přendejte do uzavřené sklenice a skladujte v lednici (ca. týden).

Ve skleničce na fotografii je množství krému dle tohoto receptu.

Vytisknout recept

56 Comments

  • Marcela
    19. 10. 2017 v 9:42

    Dobrý den, Míšo, dá se krém zavařit, aby byl k použití i později, právě nař. jako jedlý dárek :). Marcela

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 10. 2017 v 20:24

      Marcelo, zdravím, se zavařením bohužel zkušenost nemám 🙁 do kupovaných se podle mě pro trvanlivost přidává nějaký konzervant. Teoreticky by to jít mohlo. Jediná rada je "vyzkoušejte to" 🙂

      Odpovědět
    • Lucie
      4. 12. 2020 v 19:00

      Dobrý večer Marcelko, já jsem zavařovala a ještě po třech měsících když jsem ho otevřela, byl vynikající 🙂

      Odpovědět
      • Alena
        24. 11. 2023 v 11:22

        Dobrý den, na kolik stupňů a jak dlouho jste zavařovala? Děkuji

        Odpovědět
  • Silva
    19. 10. 2017 v 14:16

    Tak já se přiznám, že mně chutná, když je čerstvě uvařený, jak zchladne, cítím z něj ty žloutky a to já nedávám… :). Takže používám kupovaný.

    Silva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 10. 2017 v 20:21

      Silvo, díky i za Váš názor 🙂 plně chápu.

      Odpovědět
    • Mirka
      29. 1. 2021 v 23:46

      Ano, udělala jsem dnes. Máme stejný problém. Syn také říkal, že cítí vajíčka.

      Odpovědět
  • Marcela
    19. 10. 2017 v 14:57

    zapomněla jsem otazník. Takže je to otázka. Dá se zavařit? 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 10. 2017 v 20:25

      Nebo darovat někomu, o kom víte, že to rychle sní 🙂

      Odpovědět
  • Jitu
    6. 5. 2018 v 11:05

    Zdravím, zcela luxusní krém.Tento recept si ukládám do svých oblíbených.

    Odpovědět
  • Unknown
    8. 4. 2019 v 13:52

    Pěkný den 🙂 nezkoušela jste úplně stejný recept, akorát s použitím limetky, pomeranč nebo jiných citrus. plodů? Poměry surovin že by byly zachovány, jen zaměněny citrus. plody.
    Děkuji předem za odpověď 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2019 v 13:48

      Zkoušela jsem jen kombinaci limety a citronu 🙂 pomeranč je sladký, takže tam výsledná chuť bude jiná, nicméně konzistenčně by to mělo fungovat 🙂

      Odpovědět
    • Lucie
      4. 12. 2020 v 19:01

      Dobrý večer, zkoušela jsem pomeranč a byl dokonalý 🙂

      Odpovědět
    • Alexandra
      22. 1. 2021 v 10:36

      Dobrý den, já jsem zkoušela dělat z grepu a bylo to výborný, akorát teda jsem musela dát víc šťávy, protože to jinak nebylo tak výrazný.

      Odpovědět
  • Unknown
    9. 9. 2019 v 18:44

    Dobry den. Prosim je mozne resp.vhodne tento uzasny citronovy kremik pouzit aj do torty? Mam poziadavku, coko korpus, natriet tymto kremom a naniest coko krem z mascarpone..ta kombinacia chuti sa im paci. Robila som vase cucoriedkove cupcake s tymto kremikom, boli uzasne. Dakujem za receptik. Tento citronovy krem ich natolko ocaril ze by ho radi v coko torte mali. Bude. Vdacna za radu

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 9. 2019 v 6:57

      Ano, pokud nanesete jen slabou vrstvu a vetřete do korpusu, tak můžete klidně dát i do dortu 🙂

      Odpovědět
    • Unknown
      10. 9. 2019 v 14:03

      Dakujeeem Vam za odpoved

      Odpovědět
    • Ema
      6. 11. 2023 v 22:20

      Zkoušela jsem Lemon curd krémem potřít korpus, na to mascarpone krém, do krému vařečkou důlky, do nich znovu Lemon curd, další plát korpusu atd. Bylo to moc dobré.

      Odpovědět
  • Iva
    1. 2. 2020 v 14:18

    Dobré odpoledne, pokud nemám jak změřit teplotu, hrozí že budou vajíčka syrová a ublíží?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 2. 2020 v 17:02

      Pokud použijete čerstvá vejce, neměl by být problém. V tomto receptu není teploměr zase až tak zásadní 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 2. 2020 v 5:19

    Dobrý den,
    v některých receptech lemon curd připravený z celých vajec, např. v tartaletkách. Liší se chutí? Díky moc za odpověď. Irena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 2. 2020 v 7:23

      Ano, stejně jako na jiné dezerty i na lemon curd je receptů spousta a mohou se lišit. Chuťově mezi nimi podle mě zase až tak velký rozdíl není, některé jsou sladší, jiné kyselejší, lišit se mohou konzistencí. Např. krém u citronových tartaletek je jemnější, protože obsahuje velké množství másla ….

      Odpovědět
  • Radka
    13. 10. 2020 v 11:43

    Dobrý den, dal by se curd udělat i ze šťávy z hrušky a místo cukru karamelového salka? Chtěla bych ho do dortu místo rozvaru, protože je to trochu jiné a konzistence mi přijde dokonalá. Děkuji Radka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 10. 2020 v 16:17

      Radko, obávám se, že tohle nebude moc dobré, ale zkusit určitě můžete 🙂

      Odpovědět
  • Eliška
    11. 11. 2020 v 22:27

    Dobrý večer, myslíte, že by lemon curd této konzistence bylo možné použít na ozdobu dortu á la stékaný dort? Nepoteče to moc? Děkuji, zdravím, Eliška

    Odpovědět
  • Eliška
    16. 11. 2020 v 21:40

    Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  • Lída
    14. 1. 2021 v 11:39

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, zda se tento krém dá použít do makronek samotný? Když jsem zkoušela naposled, makronky mi celé rozmočil a celá ta krása skončila v koši.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 1. 2021 v 14:58

      Samotný do makronek vhodný není, obsahuje málo tuku a sám o sobě není dost pevný, takže makronku v krátké době rozmáčí. Doporučuji našlehat s máslem nebo použít do středu mezi máslový či ganache krém.

      Odpovědět
  • Dominika
    7. 5. 2021 v 10:17

    Dobrý den,
    jak dlouho vydrží krém v lednici prosím? Děkuji

    Odpovědět
  • Andrea
    14. 5. 2021 v 12:02

    Míšo, já mám krém řídký 🙁 dá se ještě nějak zachánit? děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      14. 5. 2021 v 15:47

      Tohle není typický krém, připomíná spíše marmeládu. Můžete zašlehat máslo.

      Odpovědět
  • Drahomíra
    14. 2. 2022 v 16:35

    Míšo, chci se zeptat, zda je třeba vymačkanou šťávu z citrusů scedit přes sítko nebo zda může být i s kousky, které po vymačkání přirozeně ve šťávě jsou.
    A pokud budu chtít, aby mi krém vydržel déle, na kolik stupňů a min. se zavařuje?
    Děkuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 2. 2022 v 11:25

      Záleží na Vás, zda tam ty kousky chcete či nikoliv 🙂 Já jsem krém nikdy nezavařovala, takže v tomto Vám bohužel neporadím.

      Odpovědět
  • Lucie
    18. 3. 2022 v 19:57

    Dobrý večer, je možné tento citronový krém použít jako ozdobu, polevu na řezy?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 3. 2022 v 11:43

      Nikdy neztuhne úplně, takže záleží jakou formou chcete zdobit. Dávám ho např. na cheesecake na jednotlivé porce při servírování.

      Odpovědět
  • Pavla
    21. 3. 2022 v 12:12

    Dobrý den, když dělám doma, cítím „kovovou pachuť“, čím to může být. V kupovaném to necítím. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Lucie
    26. 4. 2022 v 20:36

    Dobrý večer, přemýšlím že udělam tento dort jen s korpusem u narozeninové c. 1 myslíte že tím něco pokazí? Děkuji

    Odpovědět
  • Ali M.
    15. 8. 2022 v 21:14

    Dobrý den,

    Mám moc citronů, dělám tedy dvojitou dávku. Mám tam pět menších žloutků, moc to nezhoustlo a čekám už dlouho, zhpustlo jen trochu. Tak to zkusím i tak. Jen jsem čekala, že to zhoustne více. Dám máslo a uvidím. Píšete konzistenci krupicové kaše, to tedy nemám, spíš konzistenci krémové polévky 🤭

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 8. 2022 v 21:41

      Obvykle to ztuhne ještě chladnutím 🙂

      Odpovědět
      • Ali M.
        18. 8. 2022 v 7:11

        Dobrý den,

        Neztuhlo, nevím kde jsem udělala chybu.. Ale chuťově je dobrý, chystám se ho dát do krému na svatební dort, tak snad to bude dobré 🙂

        Odpovědět
  • Pavlína
    28. 11. 2023 v 15:22

    Dobrý den, šel by tento recept udelat jen namisto citronu pouzit malinové pyré? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Olca
    13. 12. 2023 v 16:11

    Dobrý den,
    můžu použít lemon curd i jako náplň co vánočního cukroví? Můžu ho přidat do máslového krému?
    Dekuji

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 12. 2023 v 20:08

      Ten domácí, který není nijak konzervovaný, bych moc nedoporučovala. Ale jinak určitě dobré našlehat s máslem.

      Odpovědět
  • Ingrid
    17. 1. 2024 v 17:35

    Dobrý den p. Míšo, chci tříleté vnučce upéct dort s tvarohovým krémem a borůvkami. Mohla bych kombinovat s lemon curdem? Není ten citron příliš ostrý pro menší děti? A může s kombinovat s tvarohem? Děkuji za odpověď 😉

    Odpovědět
  • Alena
    25. 2. 2024 v 21:29

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se dá lemon curd zamrazit? Mám přebytek žloutků a tento krém velmi ráda používám, ale budu ho potřebovat až za 3 týdny. Předem děkuju za odpověď.

    Odpovědět
  • Marcela Hefferová
    8. 9. 2024 v 10:00

    Dobrý den Míšo, recept jsem dělala přesně podle Vás a nějak mi v té vodní lázni netuhne, čekám už asi 25 min a nic…nevíte co by mohlo být špatně?

    Odpovědět
    • Míša Landová
      9. 9. 2024 v 17:26

      Při zahřívání jen zhoustne, více ztuhne při chladnutí, ale konzistence bude vždy jen jako marmeláda, žádný amaroun.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ