Přestože recept na tento citronový krém najdete v obdobném provedení už v několika mých receptech, rozhodla jsem se ho zařadit i jako samostatný příspěvek. Jeho příprava je rychlá, jednoduchá a krém se hodí na spousty věcí. Ať už je to do makronek, k naplnění cupcakes, tartaletek nebo promazání dortů. Skvěle ladí s tvarohem nebo ovocnými dezerty, ti odvážnější ho mohou zkusit k čokoládě 🙂
Krém se dá samozřejmě koupit i hotový (Tesco, Mark Spencer), ale proč kupovat něco tak jednoduchého. Příprava Vám zabere pár minut a chuťově se tomu domácímu nic nevyrovná. Mimochodem, potřebovat ho budete také k mému dalšímu receptu na tvarohové bábovičky 🙂
Recepty na citronové krémy jsou si hodně podobné, obvykle se liší použitím celých vajec nebo jen žloutků a poměrem jednotlivých surovin. Některé se připravují v páře, jiné pak v rendlíku na přímém ohni. Samozřejmě hodně záleží na kvalitě a chuti citronů, které mohou mít vliv na výslednou chuť. Citronový krém se skvěle hodí také jako jedlý dárek 🙂
Citronový krém (lemon curd):
2 velké žloutky
40 ml citronové šťávy
40 g cukru krupice
citronová kůra nebo citronový olej
30 g másla
Všechny suroviny kromě másla zahřívejte v páře za občasného míchání do zhoustnutí. Trvá to pár minut. Krém by měl mít konzistenci asi jako krupicová kaše, teplota ideálně přes 70 stupňů. To je teplota, při které dochází k tepelné úpravě vajec.
Sundejte misku z páry, nechte krém trochu zchladnout a pak zašlehejte máslo. Stačí ruční metličkou, hezky do krémova. Přendejte do uzavřené sklenice a skladujte v lednici (ca. týden).
Ve skleničce na fotografii je množství krému dle tohoto receptu.
Vytisknout recept |
43 Comments
Marcela
19. 10. 2017 v 9:42Dobrý den, Míšo, dá se krém zavařit, aby byl k použití i později, právě nař. jako jedlý dárek :). Marcela
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:24Marcelo, zdravím, se zavařením bohužel zkušenost nemám 🙁 do kupovaných se podle mě pro trvanlivost přidává nějaký konzervant. Teoreticky by to jít mohlo. Jediná rada je "vyzkoušejte to" 🙂
Lucie
4. 12. 2020 v 19:00Dobrý večer Marcelko, já jsem zavařovala a ještě po třech měsících když jsem ho otevřela, byl vynikající 🙂
Silva
19. 10. 2017 v 14:16Tak já se přiznám, že mně chutná, když je čerstvě uvařený, jak zchladne, cítím z něj ty žloutky a to já nedávám… :). Takže používám kupovaný.
Silva
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:21Silvo, díky i za Váš názor 🙂 plně chápu.
Mirka
29. 1. 2021 v 23:46Ano, udělala jsem dnes. Máme stejný problém. Syn také říkal, že cítí vajíčka.
Marcela
19. 10. 2017 v 14:57zapomněla jsem otazník. Takže je to otázka. Dá se zavařit? 🙂
Víkendové pečení
19. 10. 2017 v 20:25Nebo darovat někomu, o kom víte, že to rychle sní 🙂
Jitu
6. 5. 2018 v 11:05Zdravím, zcela luxusní krém.Tento recept si ukládám do svých oblíbených.
Unknown
8. 4. 2019 v 13:52Pěkný den 🙂 nezkoušela jste úplně stejný recept, akorát s použitím limetky, pomeranč nebo jiných citrus. plodů? Poměry surovin že by byly zachovány, jen zaměněny citrus. plody.
Děkuji předem za odpověď 🙂
Víkendové pečení
9. 4. 2019 v 13:48Zkoušela jsem jen kombinaci limety a citronu 🙂 pomeranč je sladký, takže tam výsledná chuť bude jiná, nicméně konzistenčně by to mělo fungovat 🙂
Lucie
4. 12. 2020 v 19:01Dobrý večer, zkoušela jsem pomeranč a byl dokonalý 🙂
Alexandra
22. 1. 2021 v 10:36Dobrý den, já jsem zkoušela dělat z grepu a bylo to výborný, akorát teda jsem musela dát víc šťávy, protože to jinak nebylo tak výrazný.
Unknown
9. 9. 2019 v 18:44Dobry den. Prosim je mozne resp.vhodne tento uzasny citronovy kremik pouzit aj do torty? Mam poziadavku, coko korpus, natriet tymto kremom a naniest coko krem z mascarpone..ta kombinacia chuti sa im paci. Robila som vase cucoriedkove cupcake s tymto kremikom, boli uzasne. Dakujem za receptik. Tento citronovy krem ich natolko ocaril ze by ho radi v coko torte mali. Bude. Vdacna za radu
Víkendové pečení
10. 9. 2019 v 6:57Ano, pokud nanesete jen slabou vrstvu a vetřete do korpusu, tak můžete klidně dát i do dortu 🙂
Unknown
10. 9. 2019 v 14:03Dakujeeem Vam za odpoved
Iva
1. 2. 2020 v 14:18Dobré odpoledne, pokud nemám jak změřit teplotu, hrozí že budou vajíčka syrová a ublíží?
Víkendové pečení
1. 2. 2020 v 17:02Pokud použijete čerstvá vejce, neměl by být problém. V tomto receptu není teploměr zase až tak zásadní 🙂
Anonymní
7. 2. 2020 v 5:19Dobrý den,
v některých receptech lemon curd připravený z celých vajec, např. v tartaletkách. Liší se chutí? Díky moc za odpověď. Irena
Víkendové pečení
7. 2. 2020 v 7:23Ano, stejně jako na jiné dezerty i na lemon curd je receptů spousta a mohou se lišit. Chuťově mezi nimi podle mě zase až tak velký rozdíl není, některé jsou sladší, jiné kyselejší, lišit se mohou konzistencí. Např. krém u citronových tartaletek je jemnější, protože obsahuje velké množství másla ….
Radka
13. 10. 2020 v 11:43Dobrý den, dal by se curd udělat i ze šťávy z hrušky a místo cukru karamelového salka? Chtěla bych ho do dortu místo rozvaru, protože je to trochu jiné a konzistence mi přijde dokonalá. Děkuji Radka
Míša Landová
13. 10. 2020 v 16:17Radko, obávám se, že tohle nebude moc dobré, ale zkusit určitě můžete 🙂
Eliška
11. 11. 2020 v 22:27Dobrý večer, myslíte, že by lemon curd této konzistence bylo možné použít na ozdobu dortu á la stékaný dort? Nepoteče to moc? Děkuji, zdravím, Eliška
Míša Landová
11. 11. 2020 v 22:34Eliško, myslím, že tento krém není na stékání vhodný.
Eliška
16. 11. 2020 v 21:40Moc děkuji za odpověď.
Lída
14. 1. 2021 v 11:39Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda se tento krém dá použít do makronek samotný? Když jsem zkoušela naposled, makronky mi celé rozmočil a celá ta krása skončila v koši.
Míša Landová
14. 1. 2021 v 14:58Samotný do makronek vhodný není, obsahuje málo tuku a sám o sobě není dost pevný, takže makronku v krátké době rozmáčí. Doporučuji našlehat s máslem nebo použít do středu mezi máslový či ganache krém.
Dominika
7. 5. 2021 v 10:17Dobrý den,
jak dlouho vydrží krém v lednici prosím? Děkuji
Míša Landová
7. 5. 2021 v 11:19Týden určitě 🙂
Andrea
14. 5. 2021 v 12:02Míšo, já mám krém řídký 🙁 dá se ještě nějak zachánit? děkuji
Míša Landová
14. 5. 2021 v 15:47Tohle není typický krém, připomíná spíše marmeládu. Můžete zašlehat máslo.
Drahomíra
14. 2. 2022 v 16:35Míšo, chci se zeptat, zda je třeba vymačkanou šťávu z citrusů scedit přes sítko nebo zda může být i s kousky, které po vymačkání přirozeně ve šťávě jsou.
A pokud budu chtít, aby mi krém vydržel déle, na kolik stupňů a min. se zavařuje?
Děkuji
Míša Landová
15. 2. 2022 v 11:25Záleží na Vás, zda tam ty kousky chcete či nikoliv 🙂 Já jsem krém nikdy nezavařovala, takže v tomto Vám bohužel neporadím.
Lucie
18. 3. 2022 v 19:57Dobrý večer, je možné tento citronový krém použít jako ozdobu, polevu na řezy?
Míša Landová
19. 3. 2022 v 11:43Nikdy neztuhne úplně, takže záleží jakou formou chcete zdobit. Dávám ho např. na cheesecake na jednotlivé porce při servírování.
Pavla
21. 3. 2022 v 12:12Dobrý den, když dělám doma, cítím „kovovou pachuť“, čím to může být. V kupovaném to necítím. Děkuji za odpověď
Míša Landová
21. 3. 2022 v 12:21Nepoužíváte kovovou šlehací metlu?
Pavla
22. 3. 2022 v 7:51Děkuji, používám, to mě vůbec nenapadlo. Hezký den
Lucie
26. 4. 2022 v 20:36Dobrý večer, přemýšlím že udělam tento dort jen s korpusem u narozeninové c. 1 myslíte že tím něco pokazí? Děkuji
Míša Landová
26. 4. 2022 v 21:15Váš komentář ale není pod receptem na dort …
Ali M.
15. 8. 2022 v 21:14Dobrý den,
Mám moc citronů, dělám tedy dvojitou dávku. Mám tam pět menších žloutků, moc to nezhoustlo a čekám už dlouho, zhpustlo jen trochu. Tak to zkusím i tak. Jen jsem čekala, že to zhoustne více. Dám máslo a uvidím. Píšete konzistenci krupicové kaše, to tedy nemám, spíš konzistenci krémové polévky 🤭
Míša Landová
15. 8. 2022 v 21:41Obvykle to ztuhne ještě chladnutím 🙂
Ali M.
18. 8. 2022 v 7:11Dobrý den,
Neztuhlo, nevím kde jsem udělala chybu.. Ale chuťově je dobrý, chystám se ho dát do krému na svatební dort, tak snad to bude dobré 🙂