Menu
Koláče

Citronový koláč

Citronové dezerty mě nikdy dřív nelákaly, nepamatuji se, že bych si kdy v cukrárně vybrala citronový dort nebo v horším případě citronovou zmrzlinu. Změna nastala v okamžiku, kdy jsem upekla citronové makronky s mascarpone a citronovým krémem, tzv. lemon curd. Okamžitě jsem se do této dobrůtky zamilovala a začala hledat jiné citronové dezerty.

Na řadu tak přišel dlouhou očekávaný citronový koláč. Receptů jsme našla hodně a v podstatě se dělily na dvě základní skupiny. U jedné byly základem bílky, druhá varianta pak obsahovala slazené kondenzované mléko. Zvítězila varianta s bílky, nejen proto, že jsem jich v ledničce zrovna pár měla. Vybrala jsem recept od Hanky Michopulu, který vyšel před lety v časopise Gurmet a musím říct, že to byla dobrá volba. Křehké máslové těsto a chuťově dokonalá a vláčná smetanovo-citronová náplň.

Takže pokud se Vám právě teď krčí doma v lednici několik bílků a nevíte co s nimi, pusťte se do koláče.

Na korpus budete potřebovat:

150 g hladké mouky

100 g másla

80 g cukru

2 žloutky

sůl

V mixéru nechte promísit mouku, špetku soli a vychlazené máslo nakrájené na kostičky, dokud se nevytvoří žmolky. Pak přidejte cukr a po něm žloutky. Je-li směs stále sypká, přidejte 1 – 2 lžíce studené vody, až se vše krásně spojí. Těsto zabalte do folie a nechte v lednici asi hodinu odležet.

Odpočinuté těsto vyválejte na pomoučněném vále na placku, můžete i mezi dvěma foliemi, aby se Vám těsto nelepilo. Přeneste do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 23-25 cm a dotvarujte prsty okraje. Takto připravené těsto dejte znovu na 30 minut chladit. Pak ho přikryjte pečicím papírem a dno vyložte suchými luštěninami na slepé pečení. Já si vypomáhám kovovými trubičkami na kremrole, ale stejně dobře myslím poslouží i jiné formičky na vánoční cukroví. Dejte péct na 10 minut do vyhřáté trouby na 190 stupňů, potom odstraňte papír s luštěninami, snižte teplotu na 170 stupňů a korpus dopečte, asi 8 – 10 minut.

Mezitím si připravte náplň:

1 velké vejce

4 bílky

120 g krystalového cukru

3 citrony, citronový olej

150 ml smetany ke šlehání

Vejce, bílky a cukr našlehejte metlou najemno. Přidejte vymačkanou citronovou šťávu, citronový olej nebo kůru z jednoho citronu a smetanu. Promíchejte a nechte 5 minut odstát.

Nejdříve vlijte 3/4 citronové náplně na korpus a nechte ji v troubě trochu ztuhnout. Po chvilce dolijte zbytek a pečte, dokud náplň neztuhne úplně, asi 25 – 30 minut. Nechte vychladnout a podávejte. Výborně chutná i další dny.

inspirace z časopisu Gurmet

8 Comments

  • Unknown
    11. 8. 2017 v 7:12

    výborný

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 8. 2017 v 8:40

      Díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    13. 4. 2018 v 14:12

    Dobrý den, náplň se peče v troubě po upečení korpusu vyhřáté na těch 170 stupňů? Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 4. 2018 v 16:47

      Jano, ano, přesně tak, na 170 stupňů 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    18. 1. 2021 v 19:59

    Velice dobré. Formu jsem měla dortovou o rozměrech 22 cm. Těsto jsem jen namačkala dovnitř nemusela jsem válet. Chuť jemná, zlehka citrónová a ve spojení s tím těstem je to prostě bomba. Přesně jak píšete. Nestihlo to ani vychladnout a polovina byla pryč. Myslím, že jsem si tento koláč zamilovala .Marie

    Odpovědět
  • Michaela
    9. 12. 2023 v 6:56

    Dobrý den paní Míšo,
    jakmile vylijí náplň na upečený korpus, tak už to mám dát do vyhřáté trouby nebo nechat ztuhnout bez zapnutí trouby a až po ztuhnutí teprve troubu zapnout?
    Děkuji za radu.
    Míša

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ