Jablka a skořice, dvě ingredience, které patří neodmyslitelně k sobě a jsou základem pro spoustu skvělých moučníků. Tenhle koláč je díky ořechové drobence na povrchu krásně křupavý a uvnitř vláčný a šťavnatý. Dopřejte si kousek teplého jablečného koláče třeba po nedělní procházce.
Na náplň si připravte:
2 – 3 jablka
1 – 2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce mletých ořechů
1 lžička skořice
4 lžíce jablečného moštu
šťáva z malého citronu
hrst rozinek
Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a moštem, přidejte rozinky.
Troubu si předehřejte na 170 stupňů.
Drobenku si připravte klasickým způsobem. Já obvykle nasypu všechny ingredience do mixeru, pár krát nechám protočit a drobenka je hotová.
Potřebovat na ni budete:
120 g třtinového cukru
70 g celozrnné mouky špaldové nebo pšeničné
80 g mletých vlašských ořechů
1 lžička mleté skořice
špetka soli
80 g másla
Na závěr si připravte těsto:
90 g hladké mouky
60 g másla
60 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu
50 g třtinového cukru
1 vejce
1/3 lžičky prášku do pečiva
1/3 lžičky jedlé sody
špetka soli
vanilkový extrakt, citronový olej (kůra)
Rozpuštěné máslo smíchejte se zakysanou smetanou, vejcem a lžičkou vanilkového extraktu. Přidejte směs suchých ingrediencí a pár kapek citronového oleje, dobře promíchejte. Těsto rozetřete do koláčové formy o průměru 20 cm, rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň a posypte drobenou. Pečte ve vyhřáté troubě 40 – 50 minut.
Tento koláč jsem našla u Markéty na Kitchenette, ale protože si moje dcera přála koláč s jablky a ořechy, trochu jsem si recept upravila a přizpůsobila pro menší koláčovou formu.
inspirace z webu http://kitchenette.cz/
11 Komentáře
Unknown
21. 1. 2016 v 15:55Koláč je skvělý. Jen dam příště do drobenky méně cukru. Ovšem věřím,že manželovi bude chutnat ten sladsi��
Anonymní
4. 11. 2016 v 6:55Dobrý den Míšo,
dá se do náplně použít něco jiného než jablečný mošt? Bohužel ho nemám…děkuji Zdenka
Víkendové pečení
4. 11. 2016 v 8:13Zdenko, zdravím Vás, mošt můžete nahradit třeba jablečným džusem, případně pokud máte hodně šťavnatá jablka, můžete i vynechat 🙂 Míša
Anonymní
15. 2. 2018 v 7:40Dobrý den Míšo, koláč super. Místo jednoho druhu ořechů, jsem tam dala hned 3 druhy a bylo to super. Jen musím ubrat cukr, je to opravdu hodně sladké. :). Monča
Víkendové pečení
16. 2. 2018 v 9:51Mončo, zdravím, klidně si cukr uberte, záleží, jak jsou sladká jablka 🙂
Unknown
14. 2. 2020 v 12:39Dobry den, pro jak velkou formu je recept? Jaky pomer doporučite pro formu 26cm?
Víkendové pečení
14. 2. 2020 v 19:22Recept je pro formu o průměru 20 cm, je to uvedeno v receptu. Pro 26 cm udělejte určitě min. z 1,5 dávky.
Olga
29. 10. 2024 v 18:18Dobrý večer. Skvělý podzimní koláč, mockrát děkuji za recept! 😊👌Výborný je s jablky i hruškami.
Míša Landová
31. 10. 2024 v 10:17Děkuji 🙂
Lucie
27. 11. 2024 v 8:17Bože ! Ta vůně, která se linula po celém bytě po vytažení koláče z trouby?! To se nedá popsat, to musíte zažít a určitě si koláč musíte upíct ! 🙂 (hubu sem si spálila o tu horkou drobenku, ale nešlo jinak :D)
Příště udělám asi dvojitou dávku těsta, aby byl koláček o něco vyšší, cukru sem také trochu ubrala, ale jak je psáno, tam hrozně záleží na sladkosti jablek (a chuti každého z nás), skořici sem přidala i do těsta – když už tak už 😀
Opět a znovu velké díky za každý recept, který zde již je (nemají chybu !) nebo který teprve sepíšete, přidáte a podělíte se o něj s námi ♥
Míša Landová
27. 11. 2024 v 10:51Lucie, moc děkuji za krásný komentář 🙂
Průměrné hodnocení z 2 recenzí:
5