Menu
Koláče

Jablečný koláč s ořechovou drobenkou

Jablka a skořice, dvě ingredience, které patří neodmyslitelně k sobě a jsou základem pro spoustu skvělých moučníků. Tenhle koláč je díky ořechové drobence na povrchu krásně křupavý a uvnitř vláčný a šťavnatý. Dopřejte si kousek teplého jablečného koláče třeba po nedělní procházce. 

Na náplň si připravte:

2 – 3 jablka

1 – 2 lžíce třtinového cukru

2 lžíce mletých ořechů

1 lžička skořice

4 lžíce jablečného moštu

šťáva z malého citronu

hrst rozinek 

Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostičky. Smíchejte s cukrem, skořicí, citronovou šťávou a moštem, přidejte rozinky.

Troubu si předehřejte na 170 stupňů.

Drobenku si připravte klasickým způsobem. Já obvykle nasypu všechny ingredience do mixeru, pár krát nechám protočit a drobenka je hotová. 

Potřebovat na ni budete:

120 g třtinového cukru

70 g celozrnné mouky špaldové nebo pšeničné

80 g mletých vlašských ořechů

1 lžička mleté skořice

špetka soli

80 g másla

Na závěr si připravte těsto:

90 g hladké mouky

60 g másla

60 g zakysané smetany nebo bílého jogurtu

50 g třtinového cukru

1 vejce

1/3 lžičky prášku do pečiva

1/3 lžičky jedlé sody

špetka soli

vanilkový extrakt, citronový olej (kůra)

Rozpuštěné máslo smíchejte se zakysanou smetanou, vejcem a lžičkou vanilkového extraktu. Přidejte směs suchých ingrediencí a pár kapek citronového oleje, dobře promíchejte. Těsto rozetřete do koláčové formy o průměru 20 cm, rovnoměrně rozprostřete jablečnou náplň a posypte drobenou. Pečte ve vyhřáté troubě 40 – 50 minut.

Tento koláč jsem našla u Markéty na Kitchenette, ale protože si moje dcera přála koláč s jablky a ořechy, trochu jsem si recept upravila a přizpůsobila pro menší koláčovou formu. 

inspirace z webu http://kitchenette.cz/

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

11 Komentáře

  • Unknown
    21. 1. 2016 v 15:55

    Koláč je skvělý. Jen dam příště do drobenky méně cukru. Ovšem věřím,že manželovi bude chutnat ten sladsi��

    Odpovědět
  • Anonymní
    4. 11. 2016 v 6:55

    Dobrý den Míšo,
    dá se do náplně použít něco jiného než jablečný mošt? Bohužel ho nemám…děkuji Zdenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 11. 2016 v 8:13

      Zdenko, zdravím Vás, mošt můžete nahradit třeba jablečným džusem, případně pokud máte hodně šťavnatá jablka, můžete i vynechat 🙂 Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 2. 2018 v 7:40

    Dobrý den Míšo, koláč super. Místo jednoho druhu ořechů, jsem tam dala hned 3 druhy a bylo to super. Jen musím ubrat cukr, je to opravdu hodně sladké. :). Monča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 2. 2018 v 9:51

      Mončo, zdravím, klidně si cukr uberte, záleží, jak jsou sladká jablka 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 2. 2020 v 12:39

    Dobry den, pro jak velkou formu je recept? Jaky pomer doporučite pro formu 26cm?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 2. 2020 v 19:22

      Recept je pro formu o průměru 20 cm, je to uvedeno v receptu. Pro 26 cm udělejte určitě min. z 1,5 dávky.

      Odpovědět
  • Olga
    29. 10. 2024 v 18:18

    Dobrý večer. Skvělý podzimní koláč, mockrát děkuji za recept! 😊👌Výborný je s jablky i hruškami.

    Odpovědět
  • Lucie
    27. 11. 2024 v 8:17

    Bože ! Ta vůně, která se linula po celém bytě po vytažení koláče z trouby?! To se nedá popsat, to musíte zažít a určitě si koláč musíte upíct ! 🙂 (hubu sem si spálila o tu horkou drobenku, ale nešlo jinak :D)
    Příště udělám asi dvojitou dávku těsta, aby byl koláček o něco vyšší, cukru sem také trochu ubrala, ale jak je psáno, tam hrozně záleží na sladkosti jablek (a chuti každého z nás), skořici sem přidala i do těsta – když už tak už 😀
    Opět a znovu velké díky za každý recept, který zde již je (nemají chybu !) nebo který teprve sepíšete, přidáte a podělíte se o něj s námi ♥

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ