Menu
Koláče

Křehký jablečný koláč

Receptů na jablečné koláče není nikdy dost. Tenhle mě zaujal svou jednoduchostí, nejen pokud jde o přípravu, ale i výčtem potřebných surovin. K mému překvapení se tam nedává ani skořice, tak typická právě pro jablka. Přesto je koláč luxusní záležitost. A protože někteří pečou na Vánoce jablečný závin, rozhodla jsem se ho zařadit teď, jako případnou jablečnou alternativu 🙂 

Recept na koláč pochází ze Švédska, kde se jmenuje se äppelkaka. Obvykle se servíruje s vanilkovou zmrzlinou, která mě osobně na koláči vůbec nechyběla 🙂 Koláč je skvělý samotný, ještě vlažný. V den upečení je krásně křehký a těsto křupavé, druhý den pak hezky zvláční.Těsto je celkem sladké, takže doporučuji vybírat kyselejší jablka. 

Stálo mě to trochu sebezapření, ale udržela jsem se a do koláče opravdu nepřidala nic navíc. Obvykle totiž k jablkům přidávám ořechy, rozinky a samozřejmě skořici. Ale opět se ukázalo, že v jednoduchosti je krása, v tomto případě chuť 🙂 

Křehký jablečný koláč (průměr ca. 23 cm):

150 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

2,5 lžičky prášku do pečiva

80 g cukru krupice

1 lžička vanilkového extraktu

90 g studeného másla

1 menší vejce, lehce našlehané vidličkou

ca. 4 středně velká jablka, lépe kyselejší 

Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Koláčovou formu o průměru ca. 23 cm vymažte lehce máslem.

Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Studené máslo nastrouhejte na hrubém struhadle (velká oka) do mísy s mouku a rukama lehce zapracujte do mouky. Přidejte vajíčko a vanilkový extrakt, vše zpracujte do hladkého těsta. 

Třetinu těsta oddělte, zabalte do folie a dejte do lednice. Zbytek těsta rozprostřete do připravené koláčové formy, vytáhněte ho asi do poloviny výšky okrajů. Já jsem si těsto z části rozválela mezi dvěma foliemi, přenesla a pak jen rukama ve formě „doladila“. Formu dejte do lednice, než si připravíte jablka.

Jablka omyjte a na hrubo nastrouhejte. Pro mě nezvykle, ale nastrouhala jsem jablka i se slupkou. Jablka dejte do sítka nebo cedníku a vymačkejte z nich šťávu. Tu doporučuji vypít, nevylévat 🙂 

Vykapaná jablka rozprostřete do připravené koláčové formy, na krajích nechte malý kousek místa pro vrchní vrstvu těsta. 

Odloženou třetinu těsta rozválejte mezi dvěma foliemi nebo na lehce pomoučněné ploše na průměr odpovídající velikosti koláčové formy. Těsto je poměrně slabé, opatrně přeneste na koláč a po stranách přimáčkněte. 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 20-25 minut, až je hezky dozlatova. Koláč se ničím před pečením nepotírá.

Koláč před servírováním můžete lehce pocukrovat, ale i bez toho je dost sladký 🙂

inspirace z webu http://www.korenizivota.com/

Vytisknout recept

23 Comments

  • Iveta B
    18. 12. 2017 v 19:32

    Koláč vypadá opravdu lákavě. Co nejdříve určitě vyzkouším 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 12. 2017 v 19:22

      Díky 🙂 stojí za vyzkoušení 🙂

      Odpovědět
  • rêve de vivre
    21. 12. 2017 v 7:01

    Jablkové koláče milujem a tento vyzerá výborne. Niečo podobné robievam, ale cesto je trošku iné, takže určite vyskúšam i tento. Andrea

    Odpovědět
  • Anonymní
    8. 1. 2018 v 18:54

    Dobrý večer,koláč je chuťově dobrý,akorát se mi stalo,že spodní vrstva těsta je uplně mazlavá(jako nedopečená,ale dopečený je)koláč se nedá ani vzít z formy jak je mokrý a jablka jsem ždímala:-).Díky za odpověď.
    Eva V.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 1. 2018 v 20:05

      Evo V., zdravím, těžko říct, možná byla jablka hodně šťavnatá a pustila šťávu i po vymačkání …

      Odpovědět
  • Unknown
    21. 10. 2018 v 11:07

    Je výborný,dělám ho teď často,když je teď plno jablek 😊.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2018 v 20:29

      Díky 🙂 jablek je letos opravdu hodně 🙂

      Odpovědět
  • Míša
    21. 3. 2019 v 10:36

    upečeno, koláč je skvělý, moc díky za recept

    Odpovědět
  • Anonymní
    1. 11. 2019 v 11:50

    Je naozaj veľmi chutný, rýchly a nenáročný na suroviny. Vďaka! 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 11. 2019 v 19:49

      Skvělé, díky.

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 2. 2020 v 6:42

    Výborný koláč, díky za recept! Také jsem se musela držet, abych do jablkové náplně nic nepřidala :-), ale vyplatilo se!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 2. 2020 v 10:00

      Díky.

      Odpovědět
  • Iva
    21. 11. 2021 v 10:17

    velmi jednoduchá příprava a moc chutný. děkuji za recept

    Odpovědět
  • Martina
    27. 7. 2022 v 21:48

    Opravdu jablka neloupat ?

    Odpovědět
  • Evjanka
    3. 10. 2022 v 22:35

    Koláč jsem upekla přesně podle receptu akorát jsem neměla vanilkový extrakt. I bez extraktu byl vynikající Spodní plát jsem zvládla absolutně bez problémů ale horní mě potrápil ale nakonec jsem to dala Koláč je vynikající Není zbytečně přeslazený a není potřeba posypat cukrem Prostě báječný Mockrát děkuji za recept ❤️

    Odpovědět
  • Dora
    27. 2. 2023 v 20:25

    Tak ja jsem to vyvalet vubec nezvladla. Nakonec jsem ze zoufastvi zasypala jablka drobenkou 😭😃

    Odpovědět
  • Tereza
    13. 9. 2023 v 19:41

    Tak těsto mazlevé, že se mi lepilo všude možně, musela jsem přidávat mouku. Horní plat byl tak tenoučký, že se absolutně nedal přenést ani přes fólií na koláč. Nakonec je to tedy koláč mřížkový 🙈. Čekám na výsledek. Snad bude stát za to.

    Odpovědět
  • Lucie
    25. 10. 2023 v 15:24

    Narazila jsem nedávno na váš web. Vyzkoušela jsem už cca 6 receptu od Vás a ani jeden nezklamal! Mám intoleranci na laktózu takže oceňuji recepty bez mléka. A teď ještě mám alergii na kravskou bilkovinu. Koláč jsem vyzkoušela udělat z ramy a je vynikající. Doma se po něm jen zaprasilo. Přidala jsem jen maličko mouky navíc. S těstem se krásně pracovalo. Moc děkuji za Vaše recepty 🙂

    Odpovědět
  • Adéla
    18. 11. 2023 v 15:56

    Skvělý koláč, dělala jsem ho už snad stokrát v různých drobných obměnách a vždycky se povedl. Také se mi osvědčilo, použít předem připravenou náplň ze strouhaných zavařených jablek, pak je hotový opravdu za pár minut! Ideální pro nečekané návštěvy:)

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 4 recenzí:

4

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ