Menu
Koláče

Křehký mandlový koláč

Koláče se u nás pečou různé, tvarohové, makové, ořechové … tento je mandlový a pochází z Anglie. V originále se jmenuje „bakewell tart“, což mě v první chvíli vedlo k mylné domněnce, že to snad znamená „dobře upečený koláč“ 🙂 Nicméně pak jsem se dočetla, že je Bakewell malé městečko v Anglii a název pochází odsud 🙂 

Koláč pro mě není žádnou novinkou, respektive jeho mandlová náplň zvaná „frangipane“. Je to směs jemně mletých mandlí, másla, cukru a vajec. Na blogu ji najdete v Mandlovém koláči s hruškami. Kromě mandlové náplně je v tomto koláči ještě marmeláda, čímž trochu připomíná linecký koláč. 

Marmeládu doporučuji volit pikantnější, já jsem nakombinovala červený rybíz, maliny a višně. Na koláči je sympatické, že se peče najednou, křehké těsto není třeba předpékat. Koláč je díky mandlové náplni krásně jemný, vláčný a měkký hned po upečení. Nicméně jako většina křehkých koláčů, vydrží několik dní. 

Křehký mandlový koláč (průměr 23 cm)



Křehké těsto:

225 hladké mouky

30 g moučkového cukr

špetka soli

110 g másla

1 žloutek 

1 celé vejce 

citronová kůra 

Změklé máslo prošlehejte společně s cukrem, vejci a citronovou kůrou, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte prosátou mouku se solí a při nízkých otáčkách míchejte, až se začne formovat těsto. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 

Těsto zabalte do folie, lehce zmáčkněte do silnější placky a dejte alespoň na 30 minut do lednice. Můžete si ho připravit i den předem.

Připravte si koláčovou formu o průměru 23 cm, použila jsem keramickou, kterou není třeba vymazávat. Krásné koláčové formy naleznete třeba na chefshop.cz nebo bonami.cz 

Vychlazené těsto rozválejte na lehce pomoučněné ploše nebo mezi dvěma foliemi do kruhu o velikosti trochu větší, než je forma. Těsto přeneste do formy, dobře vmáčkněte a upravte okraje. Dejte na 15 minut do mrazáku, než si připravíte mandlovou náplň.

Troubu předehřejte na 180 stupňů, zapněte horký vzduch. 

Mandlová náplň:

125 g změklého másla

125 g cukru krupice

3 vejce

125 g mandlové mouky (jemně mleté loupané mandle)

30 g hladké mouky

mandlový extrakt (nemusí být)

+ malá sklenička rybízové, malinové nebo višňové marmelády

+ mandlové lupínky na posypání

Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, pak po jednom zašlehejte vejce. Přidejte mouku a mleté mandle a krátce prošlehejte. Můžete přidat pár kapek mandlového extraktu.

Vyndejte formu s připraveným těstem z mrazáku a po celé ploše koláče rozetřete marmeládu. Na ni rovnoměrně navršte mandlový krém a uhlaďte do roviny. Dejte péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů (horkovzduch) na 20 minut, pak koláč posypte plátky mandlí a pečte dalších 10-15 minut. Pokud vám koláč příliš rychle hnědne, přikryjte ho pečícím papírem. 

Po upečení nechte vychladnout ve formě, před servírováním lehce pocukrujte. Skvěle chutná již v den upečení, ale i další dny, kdy se těsto příjemně rozleží a chutě propojí. 

inspirace z webu http://www.sweetsadiesbaking.com/

Vytisknout recept

17 Comments

  • Hana
    8. 5. 2018 v 7:59

    Hmm vypadá skvěle ,jistě tak i chutná.H.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 5. 2018 v 18:21

      díky 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 5. 2018 v 15:25

    Dobrý den Mišo, právě jsem z trouby vyndala tento famózní koláč a kluci už mi tady brousí kolem, kdy prý vystydne;-) chystala jsem se na šlehačkovou bábovku, ale když jste ráno zverejnila tohle, pustila jsem se do něj… Jinak jablečne košíčky už jsem dělala několikrát a bemaji chybu…. ostatně jako vše tady:-) mockrát děkuji za recepty a přeji hezký zbytek dne. Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 5. 2018 v 18:23

      Hanko, zdravím a smekám před Vaší rychlostí :)) doufám, že koláč chutnal a že si kluci nespálily pusy 🙂 Díky za Vaši přízeň i důvěru v mé recepty, moc si toho vážím. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 5. 2018 v 19:28

    Míšo, co vám mám říct, přes půl koláče je pryč a chutná bajecne:-)))) jako vždy. Hezký večer. Hanka

    Odpovědět
  • Andrea
    14. 4. 2021 v 20:08

    Nemam horkovzduch 🙁 tak snad to dopadne dobře

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2021 v 7:13

      Myslím, že to zvládne i horní a spodní ohřev 🙂

      Odpovědět
    • Milan
      19. 4. 2021 v 14:13

      Tak odležení bohužel nepomohlo. Koláč sice trochu změknul, ale byl stále velmi suchý. Podle mého názoru jsem jej přepekl. Dokonce se uprostřed trochu zvednul a prasknul. Budiž to ponaučením pro ostatní. Dodržujte přesně recepty paní Míši a vše se určitě povede. Jinak jsem, paní Míšo, Váš velký fanda a už mám za sebou několik Vašich receptů. Všechny byly vinikající! Váš web je úžasný. Jen tak dál!

      Odpovědět
      • Míša Landová
        19. 4. 2021 v 15:48

        Ano, chybami se člověk učí 🙂 děkuji za Vaši přízeň a jsem ráda, že se recepty líbí 🙂

        Odpovědět
  • Milan
    14. 4. 2021 v 20:43

    Zdravím Vás Míšo.
    Tak jsem vyzkoušel upéct podle Vašeho receptu „křehký“ mandlový koláč a musím konstatovat, že v mém případě se křehkým nazvat nedá 🙁 Spíše se jedná o koláč betonový. Po vyndání z trouby vše vypadalo nádherně a skoro jako na Vašich fotkách. Výborně to i vonělo. Veškeré nadšení ale zmizelo po zakrojení do koláče. Hned jsem věděl, že je zle. Koláčem by se daly rozbíjet okna. Chuťově je celkem dobrý ale strašně suchý a tvrdý. Momentálně je koláč na změknutí na balkoně. Snad v tomhle sychravém počasí nasaje trochu vlhkost a změkne. Nevím co jsem udělal špatně. Snad jsem jej o malinko déle pekl. Tak snad budou mít ostatní více štěstí (nebo zkušeností). Váš fanoušek Milan.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      16. 4. 2021 v 7:15

      Tak to mě mrzí, protože tento koláč by určitě neměl být tvrdý. Náplň je krásně měkká a vláčná …. zřejmě jste pekl příliš dlouho nebo na vysokou teplotu. Nicméně věřím, že rozležení mu pomůže 🙂

      Odpovědět
  • Zuzana
    30. 4. 2021 v 14:10

    Dobrý den, chtěla jsem vyzkoušet tento recept. Hned jak jsem ale začala šlehat máslo s cukrem, vejce a žloutkem na křehké těsto, směs se srazila. Všechny suroviny byly vyndány 2-3 hod. Nevim, kde se stala chyba. Nemělo by se náhodnou nejdříve vyšlehat máslo s cukrem, a pak až přidat vajíčko? Máte nějaké typ, co s těstem když se takto srazí? Já jsem ho nahřála nad vodní lázní, hmota se spojila a přidala jsem postupně mouku se solí, vyhledek ale špatný, jelikož se máslo nad vodní párou do vajicek rozpustilo.
    Děkuji za Vaši odpověď a radu.
    Zuzana

    Odpovědět
    • Míša Landová
      1. 5. 2021 v 9:09

      Těsto se nešlehá do pěny, jde jen o to, aby se suroviny dobře spojily. V robotu je vhodné použít pádlovou metlu, nikoliv balonovou. Nahřátí nad parou nebyl v tomto případě bohužel dobrý nápad, to se používá spíše při přípravě krému. Tady stačilo jen přidat mouku a těsto domíchat. Je to křehké těsto, kde nesmí být máslo příliš teplé.

      Odpovědět
      • Veronika
        19. 6. 2022 v 8:06

        Dobrý den.. tak koláč frangipane úspěch, tady v It ho pečou bez marmelády a není to ono..příliš jemné, tahle verze s marmeladou za me ideální. Jesteze jsem proletěla komentáře, taky bych byla slehala máslo, cukr atd balonovou metlou 😆 Jak vidim napsáno “slehat” beru balonovou 😅 dala jsem K metlu a dobrý 😊 možná by stalo za to napsat to nahoru do receptu.. Zdravím a krásnou nedeli přeji

        Odpovědět
  • Světlana
    4. 2. 2023 v 7:05

    Dobrý den, Míšo, vynikající koláč, povedl se hned napoprvé, ostatně jako všechny recepty, které jsem od Vás vyzkoušela (snad kromě pracek 🙂 ale to mě neodradí!), jen se po něm zaprášilo. Děkuji, s Vašimi recepty mě pečení baví. Světlana

    Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ