Menu
Koláče

Křehký tvarohový koláč

Kynuté koláče jsou fajn, ale já je mám ráda většinou jen v den upečeni. Druhý den se mi zdají suché a dusivé 🙂 výjimkou jsou pouze malé svatební koláčky. Ale možná to bude i tím, že to s kynutým těstem prostě moc neumím.

Každopádně tenhle recept mi padl do oka, tak jsem ho vyzkoušela. Koláč je křehký a díky tvarohu krásně vláčný. Je dobré upéct ho alespoň den předem a přes noc uložit do chladu, aby se rozležel. Je to ten typ koláče, který čím je starší, tím je lepší.

Tvaroh použijte ten v kostce, je hustší, neobsahuje tolik vody. Já měla bohužel jen ten ve vaničce, náplň tak byla moc řídká a musela jsem trochu improvizovat. Nijak zásadně, prostě jsem jen proužky těsta navrch koláče dala až po pár minutách zapečení. Jinak by se totiž utopily v náplni :)) ale to jsou občas takové situace, kdy si prostě člověk musí umět poradit.

Recept je na formu u průměru 30 cm, ale protože tak velkou nemám, těsto jsem rozdělila do formy 24 cm a dvou malých tartaletek.

Na těsto budete potřebovat:

300 g hladké mouky

1/2 balíčku prášku do pečiva

100 g moučkového cukru

150 g másla nebo rostlinného tuku

1 vejce

Křehké těsto si můžete připravit klasickým způsobem, kdy vše najednou zpracujete do pevného těsta. Já jsem si teď oblíbila trochu jiný postup, kdy nejdříve změklé máslo vyšlehám s cukrem a vejcem, pak přidám prosátou mouku s práškem do pečiva. Lehce prošlehám na drobenku a pak rukou rychle zpracuji ve vláčné těsto. V obou případech těsto zabalte do folie a nechte asi hodinu odležet v lednici.

Na náplň si připravte:

500 g měkkého tvarohu v kostce (ne ve vaničce)

2 vejce

2 lžíce vanilkového cukru

150 g krupicového cukru

citronová kůra nebo citronový olej

2 lžíce vanilkového pudinku

Tvaroh vyšlehejte se žloutky, oběma cukry, citronem a pudinkových práškem. Bílky vyšlehejte do tuha a vmíchejte do tvarohu.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Koláčovou formu vymažte a vysypte hrubou moukou. Pokud použijete formu s nepřilnavým povrchem, vymazávat nemusíte.

Dvě třetiny těsta rozválejte na kulatý plát a vyložte jím koláčovou formu. Upravte okraje a vlijte tvarohovou náplň. Ze zbývající třetiny těsta vyválejte slabé proužky a položte do mřížky na náplň. Dejte péct na 40-50 minut do vyhřáté trouby. Pokud Vám koláč začíná při pečení hodně hnědnout, snižte trochu teplotu, případně můžete povrch přikrýt pečícím papírem nebo alobalem.

Koláč nechce vychladnout ve formě a uložte na několik hodin do chladu, aby se rozležel. Před podáváním pocukrujte.

Inspirace: Velká domácí cukrářka od Pavlíny Berzsiové


20 komentářů

  • Anonymní
    21. 9. 2014 v 13:37

    Ahoj 🙂

    koláč som dnes upiekla a je veľmi fajný a zaraďujem ho medzi moje obľúbené 😀

    Ďakujem

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 9. 2014 v 16:12

      Tak to jsem ráda, díky :))

      Odpovědět
  • Petra S
    21. 10. 2014 v 15:12

    Nejlepší tvarohový koláč který jsem kdy pekla! Ještě jsem ke koláči udělala hruškovojablkový rozvar a je to bomba 🙂 Mňam… ovšem jednu nevýhodu ty vaše recepty mají, všechny jsou tak výborné, že budu mít brzo metrák 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 10. 2014 v 15:55

      Petro, moc děkuji :)) Vašich komentářů si velmi vážím. Já vím, je to těžké odolat, když je tolik dobrých receptů, jsem na tom podobně jako Vy :))

      Odpovědět
  • Lucie Kadlecova
    20. 9. 2015 v 18:50

    Moc dekuji za tenhle recept – kolac je opravdu uzasny. Delam ho jiz po nekolikate a pokazde hned zmizi. Pred dvema mesici se nam narodila holcicka, takze z duvodu nedostatku casu jsem potrebovala sahnout po nejake rychle tutovce a volba padla na tenhle kolac 😀
    Delam trochu obmenu – dospod kolace dam tvarohovou napln podle receptu (jen pouziju jeden tvaroh) a navrh dam rozvar z jablek a je to uzasne vylepseni! (neee ze by jen s tvarohem byl spatny… to neee) 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2015 v 21:53

      Lucko, zdravím Vás, zrovna jsem si říkala, že jste se dlouho neozvala a Vy máte takové příjemné starosti 🙂 tak to moc blahopřeju k miminku 🙂 a smekám, že máte ješťe čas a hlavně chuť na pečení, jablka jsou dobrý tip, někdy vyzkouším 🙂 mějte se fajn a ať malá hezky roste 🙂

      Odpovědět
    • Lucie Kadlecova
      21. 9. 2015 v 19:36

      Dekuji vam Miso, prave ze casu je malo, tak chodim k vam na stranky pro "tutovky" 😀 😀

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 1. 2016 v 6:39

    První recept, který jsem podle Vás zkusila, a hned ohromil celou rodinu. Byl výborný a s těstem se skvěle pracovalo, takže mě navíc potěšil i jeho estetický vzhled :-). Tak akorát sladký a vůbec ne mastný. Děkuji moc. Diana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 1. 2016 v 8:07

      Diano, moc děkuji za Váš komentář 🙂 tak to jsem moc ráda, že hned první recept měl úspěch 🙂 věřím, že Vás zaujmou i další recepty. Hezký den. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    15. 7. 2016 v 11:13

    Milá paní Mílo, koláč se povedl, moc chutnal. Díky za skvělý recept. Myslíte, že by bylo možné mít toto těsto připravené "do zásoby" v mrazáku? Iva

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 7. 2016 v 16:23

      Ivo, moc děkuji 🙂 prima, že chutnal. Těsto můžete klidně zamrazit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    14. 2. 2017 v 13:38

    Tento koláč je výborný:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      14. 2. 2017 v 14:22

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 4. 2017 v 18:43

    Krásnou neděli, Míšo,
    moc děkuji za další ze skvělých receptů s tvarohem. Chuťově naprosto dokonalý.
    Což nebylo zcela zadarmo, protože jsem měla velké problémy těsto vyválet, dostat do formy. Válečky na mřížku nešly vůbec, dokud jsem nezaimprovizovala a nepřidala žloutek. Ale výsledek stál za to. Po přečtení komentářů přemýšlím, kde mohla nastat chyba a říkám si, jestli jsem třeba nepřešlehala příliš máslo se žloutky a cukrem. Byl to opravdu nadýchaný krém 🙂
    V každém případě jsem koláč nedělala naposled.
    Mějte krásný, předvelikonoční čas. Alena

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2017 v 18:50

      Aleno, hezký večer, jsem moc ráda, že se koláč i přes drobné komplikace povedl a chutnal 🙂 ano, mohlo by to být tím šleháním. Ono stačí jen lehce prošlehat, aby se máslo, cukr a vejce spojily, mouku jen lehce promíchat a pak rychle dopracovat rukama. Příště klidně zkuste tu běžnou variantu přípravy těsta se studeným máslem a uvidíte, zda to bude lepší 🙂
      Hezký večer. Míša

      Odpovědět
    • Anonymní
      10. 4. 2017 v 11:06

      Míšo, moc děkuji za radu, určitě to příště zkusím bez šlehání. Stejně mám "podezření", že se mi tyhle drobné zádrhely s těsty dějí právě od doby, kdy se v mé kuchyni uhnízdil výkonnější robot 😀
      Včera upečený koláč už zmizel, aniž bych mohla vyzkoušet, jestli je odležený skutečně lepší, takže další pokus bude velmi brzy.
      Mějte se moc hezky. Alena

      Odpovědět
  • Anonymní
    20. 5. 2017 v 18:33

    Dobrý den Míšo, musím Vám sdělit tento koláč opravdu špičková záležitost, křehoučký, šťavnatý jednoduše super. Povedl se a byla i pochvala. Děkujeme za skvělý recept. Ilča a Kačka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      21. 5. 2017 v 7:24

      Děvčata, moc děkuji :)) mám radost za Vás 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 2. 2019 v 16:48

    Dobrý den ,hotový koláč je výborný, ale měla jsem problém s těstem. Nehorázně se trhalo, a vyvalene mi nešlo přendat do formy, takže jsem ho ve formě ,,vymackavala''. Tak se chci zeptat kde jsem udělala chybu?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 2. 2019 v 9:40

      Zdravím, neměla jste těsto málo vychlazené? Lépe se pracuje, když je pořádně ztuhlé 🙂 možná jste měla příliš velké vejce?? zkuste příště přidat trochu mouky .. případně válet na folii či papíře a přenést pomocí toho 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář