Menu
Kynuté těsto

Loupáčky sypané mákem

Na loupáčky jsem měla zálusk už delší dobu. Asi jak člověk stárne, občas si vzpomene na něco z dětství a má potřebu si to připomenout 🙂 Přestože se u nás doma hodně peklo, tak klasické loupáčky se vždycky kupovaly. Nejradši jsem je měla s hrnkem kakaa a bylo jedno jestli bylo teplé nebo studené 🙂

Tentokrát jsem si je upekla sama a snědla jsem pár kousků ještě vlažných i bez kakaa 🙂 není prostě nad čerstvě upečené. Nutno podotknout, že jsem pekla opravdu malé kousky, nerada bych vypadala jako Otesánek 🙂 Každopádně loupáčky jsou krásně nadýchané, měkké a voňavé. Maková zrnka příjemně křupou.

Receptů jsem prošla jako obvykle několik, nejvíce mě zaujal tento. Našla jsem ho na blogu korenizivota.com, ale podle autorky blogu jde o recept z kuchařky Romana Vaňka. V porovnání s jinými kynutými těsty bylo pro mě trochu neobvyklé smíchat droždí z medem a tím vynechat klasický kvásek. No a samozřejmě použití sádla, které jsem myslím do kynutého těsta použila poprvé.



Recept je opět na malé množství (nejsme přeci ti Otesánci), ale klidně si ho připravte z dvojité dávky. V tom případě použijte do těsta místo dvou žloutků celé vejce.

Kynuté těsto na loupáčky (asi 12 menších kousků):

250 g hladké mouky (použila jsem bílou špaldovou)

špetka soli

110 ml vlažného mléka

1 žloutek

25 g rozpuštěného sádla

15 g čerstvého droždí

40-50 g medu

vejce na potření

mák na posypání

Do mísy prosejte mouku se solí. Žloutek rozmíchejte v mléce a přidejte společně s rozpuštěným sádlem k mouce. V misce rozetřete med a čerstvé droždí na kašičku, přidejte do mísy ke zbývajícím surovinám a vypracujte hladké těsto.

Těsto vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a rukama dopracujte do hladkého, pevného a nelepivého těsta. V původním receptu se uvádí, že těsto je zpočátku hodně lepivé a nedrží tvar, mě se to nestalo, naopak hned zpočátku se s těstem velmi dobře pracovalo. 

Těsto dejte do misky, lehce poprašte mouku, přikryjte a nechte na teplém místě kynout. Já mám v kuchyni poměrně chladno, takže dávám mísu do trouby zapnuté na 30 stupňů. Těsto můžete během kynutí jednou propracovat a opět nechat kynout. Mělo by zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto rozválejte na placku asi půl centimetru silnou a rozkrájejte asi na 12 trojúhelníku. Každý z nich pak zarolujte z té širší strany směrem ke špičce, vytvarujte do rohlíčku a dejte na plech. Přikryjte utěrkou a nechte ještě dalších 30-40 minut kynout. Mezitím si troubu předehřejte na 180 stupňů.

Loupáčky potřete rozšlehaným vejce a posypte mákem. Dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-16 minut, až jsou hezky do zlatova. 

Nejlepší jsou v den upečení. Pokud nějaký zbyde do druhého dne, stačí ho pár vteřin ohřát v mikrovlnce a bude jako čerstvý 🙂

inspirace z webu http://www.korenizivota.com/



VYTISKNOUT RECEPT

10 komentářů

  • Anonymní
    6. 11. 2017 v 10:27

    Dopoledne jsem se do nich pustila,polovinu naplnila čokoládou a taky neodolala a ještě vlažné ochutnala.Vrátila jsem se do dětství (taky jsem k nim milovala kakao a někdy si je mazala máslem).Jsou výborné a určitě budou chutnat i mým školákům,až se vrátí domů.Díky Lucka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 11. 2017 v 18:29

      Lucko, děkuji 🙂 tak to jsem ráda, že nejsem v tom vzpomínání sama 🙂

      Odpovědět
  • U Ilonky
    6. 11. 2017 v 12:15

    Teda ty jsou ukázkové…Mnam…Ila

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 11. 2017 v 18:29

      Ilčo, děkuji 😉

      Odpovědět
  • Anonymní
    6. 11. 2017 v 21:01

    Jééé, to je i moje dětství, Míšo:-) Ještě raději než loupáky jsem k tomu kakau v mlíčňáku měla briošky, to byl úplný sen! Nadýchané, jemné, mák v zubech….dnes kakao vystřídal grog:-) Hezké podzimní dny, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 11. 2017 v 10:59

      Mileno, děkuji za komentář 🙂 grog zrovna nemusím, ale bez rumu si pečení neumím představit 🙂 mějte se fajnově. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    7. 1. 2018 v 8:48

    Loupáčky byly výborné.Nedám na vaše recepry dopustit.
    Vždy se vše povede a chutná.
    Děkuji Renata

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 1. 2018 v 16:48

      Renato, moc děkuji, je to pro mě poklona 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    27. 2. 2018 v 12:00

    Míšo, je možné použít máslo místo sádla? my spolu totiž nějak nevoníme 😀

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 2. 2018 v 19:42

      Klidně dejte máslo místo sádla 🙂 i když musím říct, že ve výsledku to vůbec není cítit 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář