Menu
Kynuté těsto

Kynutý stromeček

Pokud nejste příliš manuálně zruční a na pletení vánočky si netroufáte, nebo jste třeba jen lenoši, tak tenhle stromeček je přesně pro vás. Stačí z těsta na vánočku vykoulet bochánky, naskládat vedle sebe na plech a je hotovo. Chuťový zážitek bude stejný a vzhledem ohromíte sousedy, protože vánočku přeci peče každý 🙂


Tvar stromečku má i spoustu dalších výhod, peče se kratší dobu, v troubě se vám nerozjede do stran a perfektně se servíruje. Prostě si každý uloupne jeden bochánek. Nicméně tím nechci zatracovat klasickou pletenou vánočku, tak prostě k Vánocům patří a i u nás na svátky bude. Tenhle stromeček byl jen na nečisto, abychom si čekání na Jéžíška trochu zkrátili. 


Kynutý stromeček aneb vánočka pro lenochy:
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
120 g cukru krupice
120 g másla
30 g sádla
30 g čerstvého droždí
150 ml mléka (tučné, polotučné)
4-5 žloutků
sůl, citronová kůra
rozinky máčené v rumu
sekané mandle na posypání
vejce na potření

Do vlažného mléka odeberte asi dvě lžíce cukru a přidejte rozdrobené droždí. Nechte vzejít kvásek.
Máslo i sádlo nechte změknout (třeba v mikrovlnce), ale není třeba úplně rozpustit. 
Obě mouky prosejte do mísy, přidejte zbytek cukru, sůl a citronovou kůru. Přidejte kvásek, žloutky, změklé máslo i sádlo a rozinky. Vypracujte hladké těsto. Je trochu mastnější a lepivější, ale je to tak v pořádku. Těsto nechte kynout v chladnější místnosti ideálně přes noc nebo alespoň několik hodin. Během kynutí můžete 1-2x propracovat. 
Vykynuté těsto rozdělte na 16 stejných kousků a z každého vypracujte malý bochánek, kuličku. Nechte asi 30 minut kynout na vále v teple přikryté utěrkou.
Mezitím si rozehřejte troubu na 190 stupňů. Vykynuté bochánky naskládejte do tvaru stromečku na plech vyložený pečícím papírem, lehce je přimáčkněte k sobě, pomažte rozšlehaným vejcem a posypte sekanými mandlemi.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 20 minut, potom snižte teplotu na 170 stupňů a dalších ca. 10 minut dopékejte. Stromeček nechte vychladnout, pak můžete pocukrovat.


Vytisknout recept


4 Comments

  • Anonymní
    8. 12. 2019 v 16:58

    Super nápad! Jste moc šikovná, peču podle vašich receptů často a jen díky vám se mi daří krásné rolády, které mi nikdy před tím nešly správně srolovat. Děkuji mnohokrát za vaše skvělé recepty, které zde nezištně zveřejňujete. Alena B.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 12. 2019 v 8:52

      Aleno, moc děkuji, to velmi ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    8. 3. 2024 v 7:08

    Dobrý den, moc děkuji za Váš blog, naučila jsem se díky Vám upéct věci ,na které bych si jinak vůbec netroufla, i díky komentářům pod Vašimi recepty jsem si troufla a doposud mi to vyšlo. Jen u tohoto receptu jsem asi něco zvorala, včera jsem těsto dala do lednice, do rána ztuhlo a nevykynulo. Dá se to ještě zachránit? Díky M.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 3. 2024 v 9:34

      Tak to moc ráda slyším, že se díky mě posouváte v pečení dál. Je přirozené, že těsto v lednici ztuhne, ona je lepší jen chladnější místo. Ale nijak mu to neuškodilo, nechte ho při pokojové teplotě pozvolna dokynout, bude dobré 🙂

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ