Menu
Dorty

Půldort s arašídovým krémem

Půldorty nebo jiné patvary dělám celkem často, ale obvykle se s nimi moc nechlubím. Jednoduše proto, že jsou obvykle dělané ze „zbytků“ a nevypadají tak moc lákavě 🙂 Nicméně tenhle fešák se docela povedl, navíc jsem do něj testovala nový krém, tak proč se o něj nepodělit. 

Malé odkrojky korpusu obvykle schraňuji v mrazáku na dortová lízátka, ale když mi zbude „celý“ plát korpusu nebo rovnou dva, tak to už si říká o něco většího. Pláty jsou obvykle slabší, ale to vůbec nevadí, protože ze dvou plátů uděláte do půldortu rovnou čtyři a dort je tak dostatečně vysoký. A protože mi zbyl jeden plát kakaový a druhý ořechový, tak je dort zajímavý i vizuálně 🙂 


Nicméně pokud vám zrovna žádné odkrojky či zbytky plátů nezbývají, klidně si upečte korpus z poloviční dávky a budete mít půldort originál. Za sebe mohu vřele doporučit kakaový korpus u receptu na Kávový dort nebo ořechový korpus u receptu na Pistáciový dort s makronkami


Arašídový krém:

300 ml smetany ke šlehání 33%
110 g mléčné čokolády min. 40% (případně mix hořké a mléčné)
80 g arašídové pasty 100% (případně burákové máslo)
 
Polovinu smetany zahřejte k bodu varu a nalijte na rozpuštěnou čokoládu. Promíchejte stěrkou, přidejte arašídovou pastu a celou směs promixujte tyčovým mixérem. Pak přilijte zbytek studené smetany a opět krátce promixujte. Přikryjte folií (přímo na tekutinu) a dejte přes noc vychladit. 
Vychlazený základ vyšlehejte při nižších otáčkách do krému, pozor na přešlehání. 
 
Sestavení půldortu
Budete potřebovat dva slabší pláty dortového korpusu o průměru ca. 22-23 cm, samozřejmě domácího (viz. info výše). Já měla k dispozici jeden kakaový a jeden ořechový, ale klidně použijte oba stejné. 
Oba pláty rozřízněte na polovinu, vzniknou vám tak čtyři půlky. Krém si rozdělte na čtyři části, tři použijte na promazání plátů, čtvrtou částí krému celý půldort obmažte. Dejte do lednice na několik hodin vychladit. 
 
Čokoládová poleva:
50 g smetany ke šlehání 33%
50 g hořké čokolády 55-60%
 
Smetanu zahřejte k bodu varu a nalijte na rozpuštěnou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladké emulze. Za občasného míchání nechte polevu zchladnout a lehce zhoustnout. Pak si ji přendejte do zdobící lahvičky nebo sáčku a nastříkejte na hranu dortu. Nechte lehce stékat po straně. Ještě než poleva zcela ztuhne, ozdobte arašídy v cukru.
 
Arašídy v cukru:
80 g nesolených arašídů
60 g cukru krupice
20 g vody
 
Vodu s cukrem dejte do menšího rendlíku a svařte na cukrový rozvar o teplotě 118 stupňů. Přisypte ořechy a restujte, až jsou ořechy krásně obalené v cukru a nelepí se k sobě. Přesypte na talíř a lehce od sebe oddělte. Nechte vychladnout, pak použijte na ozdobu dortu. Zbylé arašídy skladujte v uzavřené dóze při pokojové teplotě. 

20 Comments

  • Anonymní
    18. 12. 2019 v 20:25

    Dobrý večer Míšo, tohle je výborný nápad!!!! Já vždycky ze zbylých korpusů buď "vyrábím" poháry s krémem a ovocem nebo dortová lízátka, ale tohle je super:-)
    PS: mám od vás 6 druhů cukroví, je výtečné a nějak nebezpečně rychle mizí:-D
    Mějte krásné a pohodové Vánoce a ať Vám všechno vychází;-) Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 12. 2019 v 8:58

      Hanko, moc děkuji a přeji Vám i celé rodině krásné a pohodové svátky :))

      Odpovědět
  • Unknown
    4. 2. 2020 v 18:20

    Dobrý večer Míšo, teda vypadá krásně a určitě bude i skvělý, jako vše na vašem blogu. Pokaždé když chci upéct něco dobrého jdu přímo na jistotu – tedy na Vaše stránky, vše co jsem pekla podle Vás mělo vždy veliký úspěch. Smekám před vaším uměním.

    Odpovědět
  • Unknown
    4. 2. 2020 v 18:28

    Promiňte zapomněla jsem napsat své jméno. Dortík určitě vyzkouším a jen se zeptám když bych ho chtěla udělat celý, průměr 23cm upeču tedy oba korpusy z celé dávky? Každý pak rozkrojím jednou nebo 2x? Zdraví věrná faninka Kamča 🤗

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 2. 2020 v 17:54

      Pokud byste chtěla udělat dort celý a z obou korpusů, tak doporučuji upéct kakaový jen z poloviny dávky a ořechový asi raději celý. Každý z nich pak jednou prokrojte, budete mít čtyři pláty. Krém si udělejte z dvojité dávky 🙂

      Odpovědět
  • Michaela
    8. 2. 2020 v 9:47

    Krásné sobotní dopoledne, mám takový dotaz včera jsem si nachystala základ na krém, ale dnes po šlehání mi přijde ,že je ho málo a šlehat déle to by se asi srazil má nabýt po šlehání nějak moc? Udělala jsem korpus průměr 16 cm 🙂 děkuji za odpověď 🙏

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 2. 2020 v 17:27

      Krém při šlehání objem trochu zvětší, ale není to nějak zásadní. Zřejmě bude potřeba větší dávka.

      Odpovědět
    • Michaela
      13. 2. 2020 v 15:19

      Děkuji 🙂 nakonec ho bylo podle chuti a nakrojení dost dle ohlasů. Zmizel skoro ihned!

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      13. 2. 2020 v 19:47

      Skvělé, děkuji za info 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    29. 4. 2020 v 21:33

    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Odpovědět
  • Marketa
    7. 6. 2020 v 12:07

    Pěkný den. Jste má velká inspirace a záruka povedeného výsledků.
    Takže dekuji.

    Prosím Vás, jen se chci zeptat ohledně kremu. Dnes jsem vypracovala krém z tohoto receptu, jen že dvojite davky. Po vyslehani mi prisel málo tuhy. Tak nevim, co to zpusobilo. Neplánujete vytvorit nějaké instruktážní kratke video k receptum? Mne by v některých krocích peceni moc pomohlo vidět krém či postup přímo z Vašich rukou.
    Děkuji.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      7. 6. 2020 v 21:30

      Krém je na bázi smetany, takže není tuhý a pevný jako třeba máslový. Měla jste krém před šleháním dostatečně vychlazený? Jakou značku čokolády jste použila? Videa k receptům neplánuji, nemám na to bohužel kapacitu 🙂 nicméně vedu cukrářské kurzy, kde je možné část mých receptů vidět v praxi a také on-line kurzy.

      Odpovědět
  • Petra
    3. 9. 2020 v 12:14

    Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli mi tento krem rozpusti potahovku. Diky!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 9. 2020 v 12:21

      Petro, obávám se, že rozpustí. Pod potahovku musíte mít něco s máslem. Zkuste sněhový máslový krém u mě na blogu.

      Odpovědět
  • Martina
    9. 9. 2020 v 21:45

    Dobry den Miso, dal by se tento krem pouzit na cupcakes?

    Odpovědět
  • Jitka
    21. 9. 2020 v 21:37

    Dobrý večer Míšo,

    dal by se tento krém použít i na vánoční cukroví, vydrží? Příp. jaký krém byste doporučila.
    Děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 9. 2020 v 22:01

      Jitko, tohle bohužel není krém vhodný do cukroví. Doporučuji „sněhový máslový krém“, ten je na cukroví perfektní a dá se libovolně ochutit. Recept najdete tady na blogu 🙂 Sněhový máslový krém

      Odpovědět
  • Šárka
    20. 1. 2022 v 13:13

    Dobrý den, krém se mi při šlehání srazil. Měla jsem ho vychlazený a byl už z lednice krásně tuhý. Začala jsem mírně šlehat a bohužel se srazil. Nevíte čím to může být a jak by se to dalo spravit? Jinak krém je chuťově vynikající.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 1. 2022 v 14:58

      Tak to mě mrzí. Krém se srazí obvykle když je přešlehaný nebo málo vychlazený před šleháním. Na vině může být i špatná čokoláda nebo postup … Zkuste přilít trochu studené smetany a ručně našlehat, mohlo by to pomoct.

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ