Menu
Dorty

Kávový dort

Kávový dort už jsem připravovala několikrát, ale takhle verze je myslím nejvíc povedená. Kombinace nadýchaného kakaového korpusu a jemného kávového krému je prostě božská. Jak už jsem párkrát zmiňovala, kafe jako takové moc nepiju, ale kávovému dortíku prostě neodolám. 

Tento kakaový korpus je můj favorit a peču ho asi nejčastěji. Recept jsem před lety objevila na fóru dortomanie a na blogu ho naleznete už u několika příspěvků. Nicméně tady je v plné velikosti na klasický dort. Ideální je upéct si ho den předem, krásně zvláční a bude se s  ním lépe pracovat. 

Podobně jako korpus, tak i kávový krém nebude pro pravidelné čtenáře nic nového 🙂 Najdete ho např. uBezé rolády s kávovým krémemnebo uKávových cupcakes. Osobně mám tyhle krémy na bázi smetany a čokolády moc ráda. Jsou rychlé a jednoduché na přípravu a chutí se jim nic nevyrovná. Je samozřejmě potřeba použít kvalitní čokoládu, zvláště v tom případě, kdy se jedná o bílou. Nebojte se přidat kávy do základu krému více, protože se chuť následně ještě zjemní přidáním mascarpone. 

Kakaový korpus o průměru 22-23 cm: 

180 g cukru krupice 

7 vajec, odděleně 

80 g oleje 

70 g hladké mouky 

40 g hrubé nebo polohrubé mouky 

50 g kakaa 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, dortovou formu nebo ráfek o průměru 22-23 cm vyložte pečícím papírem. 

Bílky vyšlehejte s cukrem do pevného sněhu. Z počátku šlehejte samotné bílky na střední otáčky, až se vytvoří pěna, začněte pomalu přidávat cukr a zvyšte šlehání na maximum. 

Žloutky vyšlehejte za postupného přilévání oleje. Přidejte k vyšlehaným bílkům a stěrkou promíchejte. 

Obě mouky a kakao prosejte do mísy a opatrně vmíchejte do vaječné hmoty, nejlépe ve dvou až třech dávkách. Míchejte pouze stěrkou nebo vařečkou, nikoliv šlehačem. 

Těsto dejte do připravené formy, uhlaďte do roviny a dejte péct do vyhřáté trouby na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, zda je korpus propečený. 

Korpus ihned po vytažení z trouby i s formou otočte vzhůru nohama na horký plech. Nechte takto vychladnout. Korpus bude díky tomuto „manévru“ krásně vláčný a vyrovná se případný „kopeček“ nahoře na korpusu. Po zchladnutí opatrně ořízněte boky formy a korpus z formy vyjměte. 

Pokud nebudete hned plnit, zabalte korpus do folie a dejte do chladu. 

Kávový krém (připravit den předem): 

500 ml smetany ke šlehání 33% 

250 g kvalitní bílé čokolády (např. Belcolade, Callebaut, Valrhona) 

5-6 lžic rozpustné kávy (dle vaší chuti a použitého druhu) 

+ 250 g mascarpone k našlehání 

Smetanu zahřejte, rozmíchejte v ní kávu a nalijte na bílou čokoládu. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Celou směs promixujte tyčovým mixérem, přikryjte folií (položte přímo na tekutinu) a dejte do lednice alespoň na 8 hodin vychladit. 

Až budete chtít dort plnit, k vychlazenému základu přidejte mascarpone a společně vyšlehejte do krému. Doporučuji šlehat na nižší až střední otáčky, raději pomalu, zvláště ke konci hlídat, aby se krém nepřešlehal.

Sestavení dortu 

kakaový korpus 

kávový krém 

malý šálek silné kávy na prokapání 

Korpus dvakrát vodorovně prokrojte, vzniknou vám tři pláty. Pokud chcete mít dort hezky rovný, sestavujte dort vzhůru nohama, tzn. dno korpusu použijte jako vršek 🙂 

První plát položte na tác a pokapejte kávou. Rovnoměrně rozetřete asi třetinu krému. Přiklopte druhým plátem a lehce přimáčkněte. Opět pokapejte kávou a dejte druhou třetinu krému. Přiklopte třetím plátem a jen zlehka dort obmázněte. Dejte do lednice vychladit, ideálně do druhého dne. Zbytek krému si schovejte na finální obmazání. 

Druhý den nebo po několika hodinách dort obmažte zbytkem krému. Dlouhým rovným nožem nebo nerezovou stěrkou krém uhlaďte do roviny. Nejlépe to jde, pokud máte dort na točně a dortem si při uhlazování otáčíte. Naneste krém i na vršek dortu a nožem uhlaďte do roviny. Doporučuji uhlazovat od kraje ke středu. Dejte do lednice vychladit. 

Čokoládová poleva:

100 g hořké čokolády 50-60%

100 g smetany ke šlehání 33%

Čokoládu dejte do misky a zalijte horkou smetanou. Nechte chvilku odstát, pak vymíchejte do hladka. Za občasného míchání nechte polevu vychladnout a lehce zhoustnout. Pro urychlení můžete dát misku na pár minut do mrazáku. 

Polevu si přendejte do sáčku nebo zdobicí lahvičky a nanášejte na hranu vychlazeného dortu. Pokud poleva příliš rychle stéká po dortu dolů, nechte ji ještě trochu ztuhnout. 

Zbytek polevy pak rozetřete na vršek dortu a uhlaďte. Ještě před zaschnutím polevy dort ozdobte dle vlastní fantazie. Já jsem použila makronky, mandle v čokoládě, kousky čokolády a křupinky. 

inspirace na korpus z fóra „dortomanie“

Vytisknout recept

47 komentářů

  • Unknown
    24. 4. 2019 v 17:27

    Můžu se zeptat jak jste udělala tu kulatou pudinku na boku?

    Odpovědět
    • Unknown
      24. 4. 2019 v 17:28

      Ozdubku 😂

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2019 v 18:38

      Ozdoba je z čokolády a stačí Vám k tomu pečetidlo na vosk, které otisknete do rozpuštěné čokolády 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    24. 4. 2019 v 22:04

    Jůůůů, Míšo, tohle je zase nádhera! Když vidím tu kávu i v makronkách, úplně se mi sbíhají sliny! Zase skvost po všech stránkách, radost pohledět! Mějte se hezky, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2019 v 18:39

      Mileno, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Majka
    25. 4. 2019 v 20:14

    Dobrý deň, sledujem Váš blog už dlho zo Slovenska. Máte úžasné recepty a krásnu a precíznu pracu. Klobúk dolu.
    Majka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 4. 2019 v 7:45

      Majko, děkuji a zdravím na Slovensko 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 4. 2019 v 13:54

    Dobrý den Míšo, no nádhera…. Jste vážně moc šikovná! I když kávu nevyhledávám, na tohle mám opravdu chuť;-)
    Díky za inspiraci 🙂 Hanka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      27. 4. 2019 v 7:46

      Hanko, děkuji 🙂 tak třeba změníte na kávové dezerty názor 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    29. 4. 2019 v 15:23

    Pekla jsem o víkendu na narozeninovou oslavu a měl neskutečný úspěch. Opět výborný recept!!! Moc děkuji 😊

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2019 v 17:58

      Skvělé, děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    8. 5. 2019 v 10:10

    Hezký den Míšo,

    chtěla jsem se zeptat, jak jste udělala ty makronky? Myslím tím tu náplň…je také kávová? Použila jste do těsta nějakou bílou barvu? A k tomu ještě dala i tu kávu? Chtěla bych je udělat, ale na vašem blogu jsem kávové makronky nenašla. Jinak opět nádherný dort, musím vyzkoušet. Mějte pěkný odpočinkový den☺
    Jana

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 5. 2019 v 8:51

      Jano, zdravím, ano, myslím, že i do makronek jsem dala kávovou náplň 🙂 Makronky jsou celé z vlašských ořechů, nikoliv z mandlí, a není tam žádné barvivo. Káva je pouze v náplni, recept podobný jako jsou na blogu zázvorovo-skořicové, jen místo koření je rozpustná káva 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    30. 5. 2019 v 20:09

    Dobrý den, úžasná chuť, jen prosím poraďte, krém jsem měla velmi řídký (s čokoládou Callebaut), druhý den se na obmázání nedal vůbec použít. Vlastně mi ani neztuhla ganache (v lednici byla minimálně 12hod)… čím by to mohlo být? Kateřina H.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 6. 2019 v 7:39

      Katko, zdravím, tak to mě mrzí. Používám také Callebaut a bez problému. Jakou jste použila smetanu, případně mascarpone? Nemohla jste mít krém málo vyšlehaný?

      Odpovědět
  • Anonymní
    22. 7. 2019 v 20:27

    Dobry den, trosku zapasim s kremem. Nejspis jsem ho preslehala, porad se mi zdal ridky a pokracovala jsem ve slehani. Myslite, ze bych mohla zvlast vyslehat slehacku a pak zaslehat mascarpone? dekuji za odpoved a fantasticke recepty! Ruzenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 7. 2019 v 7:09

      Dobrý den, krém se musí šlehat pomalu a při nižších otáčkách. Díky přidání mascarpone je menší pravděpodobnost, že ho přešleháte, takže bych určitě šlehala dohromady. Nicméně na vině může být třeba i kvalita čokolády … bohužel s přešlehaným krémem se už nic neudělá 🙁

      Odpovědět
  • Anonymní
    9. 9. 2019 v 17:55

    Konečně jsem vyzkoušela kávový dort a je naprosto vynikající. Děkuji za další skvělý recept. Katka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      10. 9. 2019 v 6:56

      Tak to moc ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    18. 11. 2019 v 12:44

    Dobrý den,mám průměr formy 24cm.Nevím o kolik všeho přidat.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 11. 2019 v 20:42

      Rozdíl je nepatrný, zkuste navýšit o 20%.

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 4. 2020 v 10:27

    Dobrý den Míšo, bojuji s krémem. Nechce mi tuhnout, je stále řídký. Můžu krém nějak, něčím nastavit, když to takhle povím? Slehala jsem dostatečně dlouho řekla bych, tak nevím. Děkuji Aneta

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 4. 2020 v 18:13

      Měla jste ho dostatečně vychlazený před šleháním? Jakou jste použila značku čokolády?

      Odpovědět
    • Anonymní
      6. 4. 2020 v 1:30

      Měla jsem vše dostatečně vychlazené, přes noc v lednici a už vím, kde jsem udělala chybu. Omylem jsem si zalila jinou čokoládu, značky Metro CHEF z Makra, tak už vím,tady byla chyba. Nechápu, jak jsem se mohla splést �� Nicméně, konzistence je teď něco mezi, ani řídká, ani úplně tuhá. Poradite mi, jak a zda to půjde nějak napravit����?

      Odpovědět
    • Anonymní
      6. 4. 2020 v 6:49

      Tak si představte Míšo, že krém ztuhmul úplně neskutečně, pevný jak beton 😀 Jen mi nejde do hlavy, ze se musel chladit 24 hodin od zašlehávání mascarpone.

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 4. 2020 v 7:53

      Tak to ráda slyším 🙂 bylo mi divné, že by jiný druh čokolády měl tak velký vliv na hustotu krému. Obecně všechny krémy v lednici po čase ještě ztuhnou 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      6. 4. 2020 v 9:15

      Evidentně funguje i tato v uvozovkách obyčejná. Můžu mít ještě dotaz? Jde krém zjemnit, když je pro někoho moc kávový? Skoro až hořký. Třeba přidáním mascarpone?

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 4. 2020 v 10:10

      Pokud je moc kávový, stačí ubrat množství kafe do krému 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    27. 4. 2020 v 10:55

    Dobrý deň, myslíte, že by sa nejak dalo použiť namiesto instantnej kávy silné espresso? Chcela by som dort upiecť manželovi, radšej by som dala reálne kafe, ale ak to nepôjde, skočím kúpiť rozpustné 🙂 Ďakujem!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 4. 2020 v 13:13

      Ano, myslím, že když malou část smetany nahradíte silnou kávou, půjde to 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    29. 4. 2020 v 21:41

    Dobrý večer Míšo, Vaše stránky jsem objevila až dnes a rozhodně se sem budu vracet a péct ty Vaše úžasné dorty a dortíky, ale pro zítřek jsem si vybrala tento, jenže mám formu jen 20 cm. Nám to tak akorát stačí, aby se snědl rychle. Mohla byste mi poradit jak mám upravit poměr na korpus? děkuji a moc Vám fandím, děláte úžasnou práci s ještě úžasnějšími výsledky. Monča

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      30. 4. 2020 v 13:13

      Mončo, pro formu 20 cm doporučuji udělat korpus z pěti vajec a úměrně tomu si ponížit všechny ostatní suroviny 🙂

      Odpovědět
    • Monika
      30. 4. 2020 v 17:07

      Moc děkuji, teď jsem dosušila vaše pusinky, dopadly na jedničku. Tak snad klapne i korpus a zítra krém. A pak se vrhnu na další receptíky. Jste mou velkou inspirací, děkujííí, Monča.

      Odpovědět
  • Unknown
    5. 6. 2020 v 9:27

    Zdravím VP a chtěla jsem se prosím zeptat korpus dortu se nepeče na horkovzduch jako třeba Makronky ???

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      5. 6. 2020 v 10:35

      Já peču na horký vzduch jen makronky a křehké těsto. Vše ostatní jen na horní a spodní ohřev. Ale svou troubu znáte nejlépe, tak je to na Vás 🙂

      Odpovědět
  • Kat
    5. 9. 2020 v 19:41

    Dobrý den, jste prostě skvělá! Podle tohoto receptu jsem se rozhodla s dorty začít a povedlo se. Postup máte hezky napsaný, takže šanci na úspěch má i začátečník. Díky, mám fakt radost, že jsem Váš blog objevila.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 9. 2020 v 19:06

      Tak to mě těší, že se Váš první dort povedl. Věřím, že i další recepty zvládnete hravě 🙂

      Odpovědět
  • Simona
    15. 9. 2020 v 12:21

    Dobrý den, potřebovala bych poradit s poměrem surovin u kakaového korpusu, když ho chci použít na formu srdce velké 32*31 cm? Předem moc děkuji

    Odpovědět
  • Dana
    18. 9. 2020 v 12:48

    Dobrý den, dělala jsem už mnohokrát a vždy všem moc chutnal. teď jsem ale v časové tísni, a tak prosím o radu. O víkendu nejsme doma. Dort budu dělat v neděli večer. Mohu svařit si připravit smetanu s čokoládou už v pátek? Vydrží v lednici 48 hodin? A nebo naopak šlo by připravit a dát do lednice před šleháním třeba jen na dvě tři hodiny? Předem děkuji za odpověď. Podle vašich receptů peču často a ráda. Moc za ně děkuji:-)

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 9. 2020 v 18:33

      Dano, klidně udělejte několik dnů předem, to vůbec ničemu nevadí. Krém potřebuje dostatečně vychladit, jinak nepůjde vyšlehat, takže dvě hodiny na chlazení by bylo málo.

      Odpovědět
  • Karolína
    1. 10. 2020 v 22:14

    Dobrý den, zítra se chystám upéct tento dortík. Chtěla bych se zeptat když budu přikrývat rozpuštěnou a promixovanou bílou čokoládu ve smetaně potravinářskou fólií musí být ta směs vychlazená do pokojové teploty nebo ji mohu přikrýt ještě teplou a dát do chladničky? Děkuji za odpověď. 😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 10. 2020 v 9:23

      Karolíno, dejte rovnou na teplou, neutvoří se tak škraloup a můžete klidně rovnou do lednice .)

      Odpovědět
  • Lucka
    2. 10. 2020 v 17:17

    Dobrý den, už mnohokrát jsem pekla tento korpus a dnes i pařížský dort podle Vaší kuchařky, který se mi zdá tomuto receptu podobný. Mohu se zeptat, zhruba kolik cm má po upečení Váš korpus ve formě o průměru 20cm? Můj korpus má po upečení něco okolo 5cm a nevím, zda to není málo a nedělám tak něco špatně. Děkuji za odpověď. S pozdravem Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 10. 2020 v 9:17

      Lucko, ano, korpusy jsou hodně podobné. Výška korpusu by měla být min. 6-7 cm, tak aby šel dobře dvakrát prokrojit. Nešleháte bílky moc rychle? Nevmícháváte mouku robotem/šlehačem?

      Odpovědět
  • Andrea K.
    4. 10. 2020 v 22:15

    Na tento víkend jsem pro sebe a mamku k narozkam pekla tento kávový dort.. a musím říct že lepší jsem ještě nejedla a lepší jsem zatím neupekla.. recept krasne popsany a ten korpus, bezkonkurenční.. peču dle vás i makronky a hned od začátku se daří, tak se musím pustit i do dalších receptu… moc díky a peceni zdar.., :- D

    Odpovědět

Zanechte komentář