Menu
Cookies a sušenky / Cukroví

Třené linecké banánky

TŘENÉ BANÁNKY

Už jako dítě jsem tyhle banánky milovala a mám je ráda dodnes. Před lety jsem je občas koupila, ale poslední dobou se jejich kvalita a tím i chuť hodně zhoršila. A tak je lepší, si je udělat doma. Zkusila jsem už řadu receptů, ale až tenhle mě přesvědčil natolik, že se s vámi o něj podělím 🙂

Jeden by řekl, že na nich není nic těžkého, ale pár záludností tu přeci jen je. Směs másla, cukru a vajec musí být lehce nahřátá a suroviny musí mít stejnou teplotu. Pokud by tomu tak nebylo, směs se srazí a bude to mít vliv na výslednou konzistenci těsta. Ale nebojte, když se budete držet postupu, který je jako obvykle podrobný, určitě se povedou 🙂

Třené linecké banánky (16 ks)

Třené linecké těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 40 g vajec
  • citronová kůra
  • oblíbená marmeláda

Troubu předehřejte na 50 stupňů, mouku vysypte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby na 15 minut nahřát. Po nahřátí vyndejte mouku z trouby a zvyšte teplotu na 200 stupňů.

Lehce nahřáté máslo (ca. 20-25 stupňů) vyšlehejte společně s cukrem, pak přidejte vejce s citronovou kůrou a dobře zašlehejte. Já obvykle přidám nejdříve žloutek a pak dovážím do potřebné hmotnosti bílek 🙂 Pozor, vejce nesmí být studené, jinak se směs srazí. Můžete ho „ohřát“ ponořením na pár minut i se skořápkou do teplé vody 🙂

Přisypte nahřátou mouku a už jen stěrkou ručně promíchejte. Těsto přendejte do sáčku s řezanou špičkou (použila jsem francouzskou hvězdu 10 mm) a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte banánky.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů až jsou banánky lehce do zlatova. Podle velikosti ca. 12-15 minut. Nechte na plechu vychladnout.

Po úplném vychladnutí slepte banánky marmeládou a nechte do druhé dne rozležet. Neskladujte v lednici, ale ani v příliš teplé místnosti 🙂

Čokoládová poleva:

  • 120 g hořké čokolády 55-60%
  • 25 g rostlinného oleje

Asi dvě třetiny čokoládu rozpusťte, pak přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Přidejte olej a dobře promíchejte. Za stálého míchání nechte polevu zcela zchladnout, pak v ní máčejte banánky.

Po zatuhnutí polevy skladujte v uzavřené dóze. Jak už bylo řečeno výše, není dobré skladovat v teplé místnosti, ale ani v lednici 🙂

TŘENÉ BANÁNKY

14 Comments

  • eva
    6. 3. 2021 v 12:27

    to je nesmírně zajímavé, určitě vyzkouším. stačí máslo nechat při pokojové teplotě a pak zkontrolovat teploměrem?

    Odpovědět
  • Hanka
    7. 3. 2021 v 8:22

    Míšo, vy opravdu umíte potěšit! 🙂 tohle cukroví jsem jako dítě také milovala, ale dnešní se vážně nedají srovnat. Hned se na ně vrhnu, ať si můžu zavzpomínat a děti také pochutnat, protože nejradši mají sladkosti od mamky (s receptem od Vás 😁😁😁) mějte se krásně. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 3. 2021 v 9:29

      Hanko, děkuji 🙂 tohle jsem si pekla tak trochu pro sebe, protože ty kupované se vážně nedají jíst a já je mám moc ráda 🙂 věřím, že budou chutnat i Vám 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    7. 3. 2021 v 11:31

    Kolik je těch kousků z jedné dávky, prosím? Vypadá to luxusně…děkuji.

    Odpovědět
  • Lucie
    12. 3. 2021 v 9:47

    Dobrý den, vyzkoušeno – chuť výborná, jen jsem nedokázala udělat ty krásné rohlíčky, já mam šílené patvary, poradíte mi jaké sáčky používáte ? Hezký den Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 3. 2021 v 9:50

      Práce se sáčkem a špičkou to chce jen trochu cviku 🙂 já používám buď silikonový sáček na opakované použití nebo jednorázové sáčky Martelato. Nicméně hlavní je, že chutnaly 🙂

      Odpovědět
  • Helena
    13. 3. 2021 v 11:53

    Míšo, dneska jsem je upekla a jsou opravdu úžasné. S těstem se krásně pracovalo. Nahřátá mouka udělala přesně tu krásnou konzistenci těsta, aby šlo dobře nastříkat na plech. Moc děkuji za inspiraci a i za to, že se s námi o vaše umění dělíte.

    Odpovědět
  • Naďa
    26. 3. 2021 v 11:33

    Míšo, chtěla bych banánky vyzkoušet na Velikonoce a jak, prosím, nahřát máslo, třeba krátce v mikrovlnce?

    Odpovědět
  • Aneta
    27. 3. 2021 v 16:39

    Povedlo se a byly vynikající, velká radost, díky za recept a tipy

    Odpovědět

Zanechte komentář