Menu
Cookies a sušenky / Cukroví

Třené linecké banánky

TŘENÉ BANÁNKY

Už jako dítě jsem tyhle banánky milovala a mám je ráda dodnes. Před lety jsem je občas koupila, ale poslední dobou se jejich kvalita a tím i chuť hodně zhoršila. A tak je lepší, si je udělat doma. Zkusila jsem už řadu receptů, ale až tenhle mě přesvědčil natolik, že se s vámi o něj podělím 🙂

Jeden by řekl, že na nich není nic těžkého, ale pár záludností tu přeci jen je. Směs másla, cukru a vajec musí být lehce nahřátá a suroviny musí mít stejnou teplotu. Pokud by tomu tak nebylo, směs se srazí a bude to mít vliv na výslednou konzistenci těsta. Ale nebojte, když se budete držet postupu, který je jako obvykle podrobný, určitě se povedou 🙂

Třené linecké banánky (16 ks)

Třené linecké těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 40 g vajec
  • citronová kůra
  • oblíbená marmeláda

Troubu předehřejte na 50 stupňů, mouku vysypte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby na 15 minut nahřát. Po nahřátí vyndejte mouku z trouby a zvyšte teplotu na 200 stupňů.

Lehce nahřáté máslo (ca. 20-25 stupňů) vyšlehejte společně s cukrem, pak přidejte vejce s citronovou kůrou a dobře zašlehejte. Já obvykle přidám nejdříve žloutek a pak dovážím do potřebné hmotnosti bílek 🙂 Pozor, vejce nesmí být studené, jinak se směs srazí. Můžete ho „ohřát“ ponořením na pár minut i se skořápkou do teplé vody 🙂

Přisypte nahřátou mouku a už jen stěrkou ručně promíchejte. Těsto přendejte do sáčku s řezanou špičkou (použila jsem francouzskou hvězdu 10 mm) a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte banánky.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů až jsou banánky lehce do zlatova. Podle velikosti ca. 12-15 minut. Nechte na plechu vychladnout.

Po úplném vychladnutí slepte banánky marmeládou a nechte do druhé dne rozležet. Neskladujte v lednici, ale ani v příliš teplé místnosti 🙂

Čokoládová poleva:

  • 120 g hořké čokolády 55-60%
  • 25 g rostlinného oleje

Asi dvě třetiny čokoládu rozpusťte, pak přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Přidejte olej a dobře promíchejte. Za stálého míchání nechte polevu zcela zchladnout, pak v ní máčejte banánky.

Po zatuhnutí polevy skladujte v uzavřené dóze. Jak už bylo řečeno výše, není dobré skladovat v teplé místnosti, ale ani v lednici 🙂

TŘENÉ BANÁNKY

50 Comments

  • eva
    6. 3. 2021 v 12:27

    to je nesmírně zajímavé, určitě vyzkouším. stačí máslo nechat při pokojové teplotě a pak zkontrolovat teploměrem?

    Odpovědět
  • Hanka
    7. 3. 2021 v 8:22

    Míšo, vy opravdu umíte potěšit! 🙂 tohle cukroví jsem jako dítě také milovala, ale dnešní se vážně nedají srovnat. Hned se na ně vrhnu, ať si můžu zavzpomínat a děti také pochutnat, protože nejradši mají sladkosti od mamky (s receptem od Vás 😁😁😁) mějte se krásně. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 3. 2021 v 9:29

      Hanko, děkuji 🙂 tohle jsem si pekla tak trochu pro sebe, protože ty kupované se vážně nedají jíst a já je mám moc ráda 🙂 věřím, že budou chutnat i Vám 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    7. 3. 2021 v 11:31

    Kolik je těch kousků z jedné dávky, prosím? Vypadá to luxusně…děkuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 3. 2021 v 13:26

      Je to napsané nahoře 🙂 ca. 16 kousků.

      Odpovědět
      • Eva
        26. 5. 2023 v 12:31

        Dobrý den! Prosim pěkně o radu, nevím přesně, kde jsem udělala chybu, ale někde ano. Testo jakoby nedrží po kupě, není kompaktní až by se dalo říct, ze se Drobil. Nakonec jsem to na plech nějak nanesla, i upekla, chuť fajn, vzhled hrůza ale to už jsem věděla ze tak dopadne. Plech plný másla 🫣🫣 Rada bych zkusila znovu, prosim poraďte. Dekuji moc, Eva

        Odpovědět
        • Míša Landová
          27. 5. 2023 v 12:12

          Chybu byste měla odhalit spíše Vy, já u toho nebyla 🙂 nicméně nemohlo být máslo zahřáté na příliš vysokou teplotu?

          Odpovědět
  • Lucie
    12. 3. 2021 v 9:47

    Dobrý den, vyzkoušeno – chuť výborná, jen jsem nedokázala udělat ty krásné rohlíčky, já mam šílené patvary, poradíte mi jaké sáčky používáte ? Hezký den Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 3. 2021 v 9:50

      Práce se sáčkem a špičkou to chce jen trochu cviku 🙂 já používám buď silikonový sáček na opakované použití nebo jednorázové sáčky Martelato. Nicméně hlavní je, že chutnaly 🙂

      Odpovědět
  • Helena
    13. 3. 2021 v 11:53

    Míšo, dneska jsem je upekla a jsou opravdu úžasné. S těstem se krásně pracovalo. Nahřátá mouka udělala přesně tu krásnou konzistenci těsta, aby šlo dobře nastříkat na plech. Moc děkuji za inspiraci a i za to, že se s námi o vaše umění dělíte.

    Odpovědět
  • Naďa
    26. 3. 2021 v 11:33

    Míšo, chtěla bych banánky vyzkoušet na Velikonoce a jak, prosím, nahřát máslo, třeba krátce v mikrovlnce?

    Odpovědět
  • Aneta
    27. 3. 2021 v 16:39

    Povedlo se a byly vynikající, velká radost, díky za recept a tipy

    Odpovědět
  • Eva
    19. 5. 2021 v 13:18

    Dobrý den Míšo, jak dlouho vydrží korpusy uzavřené dóze, bez náplně.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 5. 2021 v 18:34

      Je to víceméně trvanlivé pečivo, takže by mělo vydržet poměr dlouhou. Myslím, že i naplněné, jen bude rychleji křehnout.

      Odpovědět
  • Gabriela
    16. 7. 2021 v 20:08

    Dělala jsem dneska. Sice musím dopilovat tvar, protože každý je jiný, ale na chuť to nemá vliv 🙂 miluju vaše recepty, vaší kuchařku si listuju, když chci potěšit oko🙂

    Odpovědět
  • Gabriela
    18. 7. 2021 v 9:42

    Dělala jsem teď na víkend. Noo kdybych se nestydela, sním to ne posezení. 😂 Bohužel v tomhle červencové vedru jsem radši dala do lednice protože to prostě netuhlo. Jinak moc dobré jsko vše, co jsem od vás zatím dělala 👍

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 7. 2021 v 6:30

      Také se mám obvykle co držet 🙂 do lednice stačí dát jen zatuhnout, poté skladovat při pokojové teplotě.

      Odpovědět
  • Hanka
    28. 8. 2021 v 13:08

    Dobrý den, Míšo. Dnes jsem poprvé zkusila naší rodinou milované třené banánky podle Vašeho receptu. A mám jen jedno slovo – božské!!! Děkuji moc za skvělý recept.

    Odpovědět
  • Věra
    18. 11. 2021 v 10:40

    Prosím,vím že vejce jsou dle váhy, kolik je to kusů cca děkuji Valášková

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 11. 2021 v 10:51

      Vejce má v průměru 50-60 g podle velikosti, takže je to necelé jedno vejce.

      Odpovědět
  • Hanka
    3. 12. 2021 v 15:54

    Dobrý den, tohle těsto asi nebude vhodné do lisu – cukrářské stříkačky, jenom do sáčku? Vidím také, že se pečením roztéká, takže kdybych použila nástavec s podlouhlým otvorem, budou z toho ve výsledku placičky, chtělo by to tedy spíš kulatý tvar jako tady? Chystám se na banánky letos poprvé, takže nemám představu, jak se těsto chová. Moc děkuji za objasnění! 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 12. 2021 v 16:22

      Do lisu jsem nikdy nezkoušela, jen sáčkem a špičkou. Je potřeba pečlivě hlídat teplotu a mám obavu, že v lisu zatuhne. Na lisované cukroví se dle mého názoru používá jiny recept 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    17. 12. 2021 v 16:47

    Jednoducho sú vyborné, ďakujem za recept ❤

    Odpovědět
  • Alena
    14. 4. 2022 v 7:31

    Bohužel se mi srazily, kde myslíte, že mohla být chyba? Mám pocit, že se mi těsto srazilo ve chvíli, kdy jsem ho dala do sáčku. Je to možné?

    Odpovědět
  • Eliška
    25. 4. 2022 v 9:26

    Dobrý den,
    jsem Vaše věrná fanynka a mám moc ráda všechny Vaše recepty, které u konzumentů sklízí veliký úspěch. Dnes jsem se pustila do třených banánků, vše pečlivě odvážila, změřila jsem teplotu, aby odpovídala receptu, těsto vypadalo hezky, ale…. moje nervy!!!! 😃 Vůbec se mi nedařilo nastříkat na plech pěkné, na povrchu vroubkované banánky, těsto se hrozně jakoby lámalo, odtrhovalo. Zničila jsem asi 5 sáčků, až jsem vzala lžičku a zpocená až na… jsem udělala jakási kolečka. No, není každý den posvícení 😃 Ale že se mi nepovedou „obyčejné“ banánky, to jsem nečekala. Napadá Vás, kde by mohla být chyba?
    Jediné co mě napadá, že mouka byla nahřatá na oněch 50 st, kdežto zbytek měl cca 22-25 st., ale tak jsem to podle receptu pochopila, možná se pletu?

    Krásný den a moc Vám děkuji za všechny boží, podrobné recepty, pro nás, hobby „cukrářky“ 🙂

    Eliška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2022 v 16:35

      V tomto případě je opravdu zásadní teplota surovin. Mouka se nahřívá v troubě při 50 st., ale sama tak teplá pak není. Vejce nesmí být studená, protože jakmile je přidáte do másla, směs by se ochladila … jiný důvod, proč se nepovedly mě bohužel nenapadá …

      Odpovědět
  • Veronika
    6. 11. 2022 v 11:56

    Pani Landova, moc Vam dekuji za recept. Zkousela jsem drive delat tyto bananky, ale nikdy mi nesly nastrikat cukrarskym sackem. Vas recept je prvni, kde jsou zminene teploty surovin. Dodrzela jsem naprosto skvele, srozumitelne napsany postup. S testem se vazne pracovalo dobre. To strikani musim jeste nacvicit. Ale uz chladnou. Dekuju za sdileni „tajemstvi uspechu“. Verim, ze budou i skvele na chut.

    Odpovědět
  • Alena Štambachová
    11. 12. 2022 v 13:47

    Krásnou neděli Míšo, chtěla bych se zeptat, zda by nešlo toto těsto použít i do formiček ( mám tvar banánku) místo stříkání, které se mi nedaří ( mimo krémy) a předem vzdávám.Vždy semi protrhl sáček.Děkuji mockrát za odpověď.Alena😉🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 12. 2022 v 8:51

      Obávám se, že tohle není těsto vhodné do formiček. Suroviny a výsledné těsto musí mít správnou teplotu a tím i konzistenci, pak jde dobře tlačit ze sáčku 🙂 ale je pravda, že je lepší mít nějaký pevnější 🙂

      Odpovědět
  • Kateřina
    11. 12. 2022 v 15:36

    Hotovo,jsou úžasné 😍, udělala jsem je malinké aby se hodily velikostí k vánočnímu cukroví.

    Odpovědět
  • Alena
    12. 12. 2022 v 14:09

    Kateřino, prosím vás, jakou jste na ty malé použila špičku? Děkuji mockrát za odpověď.

    Odpovědět
    • Kateřina
      24. 11. 2023 v 14:28

      Dobrý den,moc se omlouvám.Vašeho dotazu jsem si všimla až nyní kdy po roce vyhledávám recepty na letošní cukroví. Špička s krátkýma zoubkama,vel.cca.7mm.

      Odpovědět
  • Katka
    17. 12. 2022 v 16:28

    Tak já nevím…. Dnes jsem těsto zadělala, přesně dle gramáže, dle postupu , a těsto mi nešlo vytlačit přes cukrářský pytlík, a hrozně mi z toho teklo máslo … A tak jsem se na to těšila. 🙈

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 12. 2022 v 19:16

      Je potřeba dodržet teploty surovin, jak je uvedeno v receptu. Pokud máslo teklo, měla jste to zřejmě moc zahřáté … na vině může být i kvalita másla.

      Odpovědět
  • Věra
    2. 4. 2023 v 9:10

    Dobrý den prosím poraďte jaké máslo používáte? Značku protože vše jsem dodržela ale už při zamíchání se z toho začalo oddělovat máslo vypadalo to jako voda použila jsem jihočeské Madeta jsem zklamaná děkuji za radu Věra

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 4. 2023 v 8:48

      Obávám se, že problém nebude v máslu, Madeta je za mě jedno z nejlepších. Máslo musí být nahřáté a stejně tak i mouka, jak je uvedeno v receptu. Zřejmě jste měla rozdílnou teplotu surovin …

      Odpovědět
  • Hana Žáková
    30. 10. 2023 v 11:27

    Dobrý den Míšo, kdybych chtěla banánky namáčet v mléčné čokoládě, poměr čokolády a oleje se změní? Mám mléčnou čokoládu od Callebaut
    Hanka

    Odpovědět
  • Šárka
    1. 1. 2024 v 19:45

    Jednoduše perfektní! Vše se vyvedlo jak mělo a chuť opravdu výborná! Kupované mi nevadí, jen některé mají takový nahořklý „ocas“, což zde nehrozí, chuť másla se nedá zapřít.
    Kdybych použila rostlinný tuk, povedlo by se? Je tam jistě více vody, tak si nejsem jistá. Ostatním by totiž nemáslová verze mohla chutnat víc.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 5 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ