Menu
Cookies a sušenky / Cukroví

Třené linecké banánky

TŘENÉ BANÁNKY

Už jako dítě jsem tyhle banánky milovala a mám je ráda dodnes. Před lety jsem je občas koupila, ale poslední dobou se jejich kvalita a tím i chuť hodně zhoršila. A tak je lepší, si je udělat doma. Zkusila jsem už řadu receptů, ale až tenhle mě přesvědčil natolik, že se s vámi o něj podělím 🙂

Jeden by řekl, že na nich není nic těžkého, ale pár záludností tu přeci jen je. Směs másla, cukru a vajec musí být lehce nahřátá a suroviny musí mít stejnou teplotu. Pokud by tomu tak nebylo, směs se srazí a bude to mít vliv na výslednou konzistenci těsta. Ale nebojte, když se budete držet postupu, který je jako obvykle podrobný, určitě se povedou 🙂

Třené linecké banánky (16 ks)

Třené linecké těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 75 g moučkového cukru
  • 40 g vajec
  • citronová kůra
  • oblíbená marmeláda

Troubu předehřejte na 50 stupňů, mouku vysypte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby na 15 minut nahřát. Po nahřátí vyndejte mouku z trouby a zvyšte teplotu na 200 stupňů.

Lehce nahřáté máslo (ca. 20-25 stupňů) vyšlehejte společně s cukrem, pak přidejte vejce s citronovou kůrou a dobře zašlehejte. Já obvykle přidám nejdříve žloutek a pak dovážím do potřebné hmotnosti bílek 🙂 Pozor, vejce nesmí být studené, jinak se směs srazí. Můžete ho „ohřát“ ponořením na pár minut i se skořápkou do teplé vody 🙂

Přisypte nahřátou mouku a už jen stěrkou ručně promíchejte. Těsto přendejte do sáčku s řezanou špičkou (použila jsem francouzskou hvězdu 10 mm) a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte banánky.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů až jsou banánky lehce do zlatova. Podle velikosti ca. 12-15 minut. Nechte na plechu vychladnout.

Po úplném vychladnutí slepte banánky marmeládou a nechte do druhé dne rozležet. Neskladujte v lednici, ale ani v příliš teplé místnosti 🙂

Čokoládová poleva:

  • 120 g hořké čokolády 55-60%
  • 25 g rostlinného oleje

Asi dvě třetiny čokoládu rozpusťte, pak přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Přidejte olej a dobře promíchejte. Za stálého míchání nechte polevu zcela zchladnout, pak v ní máčejte banánky.

Po zatuhnutí polevy skladujte v uzavřené dóze. Jak už bylo řečeno výše, není dobré skladovat v teplé místnosti, ale ani v lednici 🙂

TŘENÉ BANÁNKY

32 Comments

  • eva
    6. 3. 2021 v 12:27

    to je nesmírně zajímavé, určitě vyzkouším. stačí máslo nechat při pokojové teplotě a pak zkontrolovat teploměrem?

    Odpovědět
  • Hanka
    7. 3. 2021 v 8:22

    Míšo, vy opravdu umíte potěšit! 🙂 tohle cukroví jsem jako dítě také milovala, ale dnešní se vážně nedají srovnat. Hned se na ně vrhnu, ať si můžu zavzpomínat a děti také pochutnat, protože nejradši mají sladkosti od mamky (s receptem od Vás 😁😁😁) mějte se krásně. Hanka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 3. 2021 v 9:29

      Hanko, děkuji 🙂 tohle jsem si pekla tak trochu pro sebe, protože ty kupované se vážně nedají jíst a já je mám moc ráda 🙂 věřím, že budou chutnat i Vám 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    7. 3. 2021 v 11:31

    Kolik je těch kousků z jedné dávky, prosím? Vypadá to luxusně…děkuji.

    Odpovědět
  • Lucie
    12. 3. 2021 v 9:47

    Dobrý den, vyzkoušeno – chuť výborná, jen jsem nedokázala udělat ty krásné rohlíčky, já mam šílené patvary, poradíte mi jaké sáčky používáte ? Hezký den Lucka

    Odpovědět
    • Míša Landová
      12. 3. 2021 v 9:50

      Práce se sáčkem a špičkou to chce jen trochu cviku 🙂 já používám buď silikonový sáček na opakované použití nebo jednorázové sáčky Martelato. Nicméně hlavní je, že chutnaly 🙂

      Odpovědět
  • Helena
    13. 3. 2021 v 11:53

    Míšo, dneska jsem je upekla a jsou opravdu úžasné. S těstem se krásně pracovalo. Nahřátá mouka udělala přesně tu krásnou konzistenci těsta, aby šlo dobře nastříkat na plech. Moc děkuji za inspiraci a i za to, že se s námi o vaše umění dělíte.

    Odpovědět
  • Naďa
    26. 3. 2021 v 11:33

    Míšo, chtěla bych banánky vyzkoušet na Velikonoce a jak, prosím, nahřát máslo, třeba krátce v mikrovlnce?

    Odpovědět
  • Aneta
    27. 3. 2021 v 16:39

    Povedlo se a byly vynikající, velká radost, díky za recept a tipy

    Odpovědět
  • Eva
    19. 5. 2021 v 13:18

    Dobrý den Míšo, jak dlouho vydrží korpusy uzavřené dóze, bez náplně.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 5. 2021 v 18:34

      Je to víceméně trvanlivé pečivo, takže by mělo vydržet poměr dlouhou. Myslím, že i naplněné, jen bude rychleji křehnout.

      Odpovědět
  • Gabriela
    16. 7. 2021 v 20:08

    Dělala jsem dneska. Sice musím dopilovat tvar, protože každý je jiný, ale na chuť to nemá vliv 🙂 miluju vaše recepty, vaší kuchařku si listuju, když chci potěšit oko🙂

    Odpovědět
  • Gabriela
    18. 7. 2021 v 9:42

    Dělala jsem teď na víkend. Noo kdybych se nestydela, sním to ne posezení. 😂 Bohužel v tomhle červencové vedru jsem radši dala do lednice protože to prostě netuhlo. Jinak moc dobré jsko vše, co jsem od vás zatím dělala 👍

    Odpovědět
    • Míša Landová
      19. 7. 2021 v 6:30

      Také se mám obvykle co držet 🙂 do lednice stačí dát jen zatuhnout, poté skladovat při pokojové teplotě.

      Odpovědět
  • Hanka
    28. 8. 2021 v 13:08

    Dobrý den, Míšo. Dnes jsem poprvé zkusila naší rodinou milované třené banánky podle Vašeho receptu. A mám jen jedno slovo – božské!!! Děkuji moc za skvělý recept.

    Odpovědět
  • Věra
    18. 11. 2021 v 10:40

    Prosím,vím že vejce jsou dle váhy, kolik je to kusů cca děkuji Valášková

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 11. 2021 v 10:51

      Vejce má v průměru 50-60 g podle velikosti, takže je to necelé jedno vejce.

      Odpovědět
  • Hanka
    3. 12. 2021 v 15:54

    Dobrý den, tohle těsto asi nebude vhodné do lisu – cukrářské stříkačky, jenom do sáčku? Vidím také, že se pečením roztéká, takže kdybych použila nástavec s podlouhlým otvorem, budou z toho ve výsledku placičky, chtělo by to tedy spíš kulatý tvar jako tady? Chystám se na banánky letos poprvé, takže nemám představu, jak se těsto chová. Moc děkuji za objasnění! 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 12. 2021 v 16:22

      Do lisu jsem nikdy nezkoušela, jen sáčkem a špičkou. Je potřeba pečlivě hlídat teplotu a mám obavu, že v lisu zatuhne. Na lisované cukroví se dle mého názoru používá jiny recept 🙂

      Odpovědět
  • Monika
    17. 12. 2021 v 16:47

    Jednoducho sú vyborné, ďakujem za recept ❤

    Odpovědět
  • Alena
    14. 4. 2022 v 7:31

    Bohužel se mi srazily, kde myslíte, že mohla být chyba? Mám pocit, že se mi těsto srazilo ve chvíli, kdy jsem ho dala do sáčku. Je to možné?

    Odpovědět
  • Eliška
    25. 4. 2022 v 9:26

    Dobrý den,
    jsem Vaše věrná fanynka a mám moc ráda všechny Vaše recepty, které u konzumentů sklízí veliký úspěch. Dnes jsem se pustila do třených banánků, vše pečlivě odvážila, změřila jsem teplotu, aby odpovídala receptu, těsto vypadalo hezky, ale…. moje nervy!!!! 😃 Vůbec se mi nedařilo nastříkat na plech pěkné, na povrchu vroubkované banánky, těsto se hrozně jakoby lámalo, odtrhovalo. Zničila jsem asi 5 sáčků, až jsem vzala lžičku a zpocená až na… jsem udělala jakási kolečka. No, není každý den posvícení 😃 Ale že se mi nepovedou „obyčejné“ banánky, to jsem nečekala. Napadá Vás, kde by mohla být chyba?
    Jediné co mě napadá, že mouka byla nahřatá na oněch 50 st, kdežto zbytek měl cca 22-25 st., ale tak jsem to podle receptu pochopila, možná se pletu?

    Krásný den a moc Vám děkuji za všechny boží, podrobné recepty, pro nás, hobby „cukrářky“ 🙂

    Eliška

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2022 v 16:35

      V tomto případě je opravdu zásadní teplota surovin. Mouka se nahřívá v troubě při 50 st., ale sama tak teplá pak není. Vejce nesmí být studená, protože jakmile je přidáte do másla, směs by se ochladila … jiný důvod, proč se nepovedly mě bohužel nenapadá …

      Odpovědět

Zanechte komentář