Už jako dítě jsem tyhle banánky milovala a mám je ráda dodnes. Před lety jsem je občas koupila, ale poslední dobou se jejich kvalita a tím i chuť hodně zhoršila. A tak je lepší, si je udělat doma. Zkusila jsem už řadu receptů, ale až tenhle mě přesvědčil natolik, že se s vámi o něj podělím 🙂
Jeden by řekl, že na nich není nic těžkého, ale pár záludností tu přeci jen je. Směs másla, cukru a vajec musí být lehce nahřátá a suroviny musí mít stejnou teplotu. Pokud by tomu tak nebylo, směs se srazí a bude to mít vliv na výslednou konzistenci těsta. Ale nebojte, když se budete držet postupu, který je jako obvykle podrobný, určitě se povedou 🙂
Třené linecké banánky (16 ks)
Třené linecké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 250 g másla
- 75 g moučkového cukru
- 40 g vajec
- citronová kůra
- oblíbená marmeláda
Troubu předehřejte na 50 stupňů, mouku vysypte na plech vyložený pečícím papírem a dejte do trouby na 15 minut nahřát. Po nahřátí vyndejte mouku z trouby a zvyšte teplotu na 200 stupňů.
Lehce nahřáté máslo (ca. 20-25 stupňů) vyšlehejte společně s cukrem, pak přidejte vejce s citronovou kůrou a dobře zašlehejte. Já obvykle přidám nejdříve žloutek a pak dovážím do potřebné hmotnosti bílek 🙂 Pozor, vejce nesmí být studené, jinak se směs srazí. Můžete ho „ohřát“ ponořením na pár minut i se skořápkou do teplé vody 🙂
Přisypte nahřátou mouku a už jen stěrkou ručně promíchejte. Těsto přendejte do sáčku s řezanou špičkou (použila jsem francouzskou hvězdu 10 mm) a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte banánky.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů až jsou banánky lehce do zlatova. Podle velikosti ca. 12-15 minut. Nechte na plechu vychladnout.
Po úplném vychladnutí slepte banánky marmeládou a nechte do druhé dne rozležet. Neskladujte v lednici, ale ani v příliš teplé místnosti 🙂
Čokoládová poleva:
- 120 g hořké čokolády 55-60%
- 25 g rostlinného oleje
Asi dvě třetiny čokoládu rozpusťte, pak přidejte zbylou třetinu a míchejte do úplného rozpuštění. Přidejte olej a dobře promíchejte. Za stálého míchání nechte polevu zcela zchladnout, pak v ní máčejte banánky.
Po zatuhnutí polevy skladujte v uzavřené dóze. Jak už bylo řečeno výše, není dobré skladovat v teplé místnosti, ale ani v lednici 🙂
56 Komentáře
eva
6. 3. 2021 v 12:27to je nesmírně zajímavé, určitě vyzkouším. stačí máslo nechat při pokojové teplotě a pak zkontrolovat teploměrem?
Míša Landová
6. 3. 2021 v 12:41Já musím obvykle nahřívat, doma tak teplo nemám 🙂
Hanka
7. 3. 2021 v 8:22Míšo, vy opravdu umíte potěšit! 🙂 tohle cukroví jsem jako dítě také milovala, ale dnešní se vážně nedají srovnat. Hned se na ně vrhnu, ať si můžu zavzpomínat a děti také pochutnat, protože nejradši mají sladkosti od mamky (s receptem od Vás 😁😁😁) mějte se krásně. Hanka
Míša Landová
7. 3. 2021 v 9:29Hanko, děkuji 🙂 tohle jsem si pekla tak trochu pro sebe, protože ty kupované se vážně nedají jíst a já je mám moc ráda 🙂 věřím, že budou chutnat i Vám 🙂
Monika
7. 3. 2021 v 11:31Kolik je těch kousků z jedné dávky, prosím? Vypadá to luxusně…děkuji.
Míša Landová
7. 3. 2021 v 13:26Je to napsané nahoře 🙂 ca. 16 kousků.
Eva
26. 5. 2023 v 12:31Dobrý den! Prosim pěkně o radu, nevím přesně, kde jsem udělala chybu, ale někde ano. Testo jakoby nedrží po kupě, není kompaktní až by se dalo říct, ze se Drobil. Nakonec jsem to na plech nějak nanesla, i upekla, chuť fajn, vzhled hrůza ale to už jsem věděla ze tak dopadne. Plech plný másla 🫣🫣 Rada bych zkusila znovu, prosim poraďte. Dekuji moc, Eva
Míša Landová
27. 5. 2023 v 12:12Chybu byste měla odhalit spíše Vy, já u toho nebyla 🙂 nicméně nemohlo být máslo zahřáté na příliš vysokou teplotu?
Lucie
12. 3. 2021 v 9:47Dobrý den, vyzkoušeno – chuť výborná, jen jsem nedokázala udělat ty krásné rohlíčky, já mam šílené patvary, poradíte mi jaké sáčky používáte ? Hezký den Lucka
Míša Landová
12. 3. 2021 v 9:50Práce se sáčkem a špičkou to chce jen trochu cviku 🙂 já používám buď silikonový sáček na opakované použití nebo jednorázové sáčky Martelato. Nicméně hlavní je, že chutnaly 🙂
Helena
13. 3. 2021 v 11:53Míšo, dneska jsem je upekla a jsou opravdu úžasné. S těstem se krásně pracovalo. Nahřátá mouka udělala přesně tu krásnou konzistenci těsta, aby šlo dobře nastříkat na plech. Moc děkuji za inspiraci a i za to, že se s námi o vaše umění dělíte.
Míša Landová
13. 3. 2021 v 12:35Heleno, moc děkuji, jsem ráda, že receptu fungují a hlavně chutnají 🙂
Naďa
26. 3. 2021 v 11:33Míšo, chtěla bych banánky vyzkoušet na Velikonoce a jak, prosím, nahřát máslo, třeba krátce v mikrovlnce?
Míša Landová
26. 3. 2021 v 20:02Ano, v mikrovlnce nebo v troubě 🙂 ale opatrně, aby nebylo zase moc 🙂
Aneta
27. 3. 2021 v 16:39Povedlo se a byly vynikající, velká radost, díky za recept a tipy
Míša Landová
28. 3. 2021 v 9:59Super, děkuji 🙂
Eva
19. 5. 2021 v 13:18Dobrý den Míšo, jak dlouho vydrží korpusy uzavřené dóze, bez náplně.
Míša Landová
19. 5. 2021 v 18:34Je to víceméně trvanlivé pečivo, takže by mělo vydržet poměr dlouhou. Myslím, že i naplněné, jen bude rychleji křehnout.
Gabriela
16. 7. 2021 v 20:08Dělala jsem dneska. Sice musím dopilovat tvar, protože každý je jiný, ale na chuť to nemá vliv 🙂 miluju vaše recepty, vaší kuchařku si listuju, když chci potěšit oko🙂
Míša Landová
19. 7. 2021 v 6:26Tak to mě moc těší, děkuji 🙂
Gabriela
18. 7. 2021 v 9:42Dělala jsem teď na víkend. Noo kdybych se nestydela, sním to ne posezení. 😂 Bohužel v tomhle červencové vedru jsem radši dala do lednice protože to prostě netuhlo. Jinak moc dobré jsko vše, co jsem od vás zatím dělala 👍
Míša Landová
19. 7. 2021 v 6:30Také se mám obvykle co držet 🙂 do lednice stačí dát jen zatuhnout, poté skladovat při pokojové teplotě.
Hanka
28. 8. 2021 v 13:08Dobrý den, Míšo. Dnes jsem poprvé zkusila naší rodinou milované třené banánky podle Vašeho receptu. A mám jen jedno slovo – božské!!! Děkuji moc za skvělý recept.
Míša Landová
28. 8. 2021 v 16:33Rádo se stalo 🙂
Věra
18. 11. 2021 v 10:40Prosím,vím že vejce jsou dle váhy, kolik je to kusů cca děkuji Valášková
Míša Landová
18. 11. 2021 v 10:51Vejce má v průměru 50-60 g podle velikosti, takže je to necelé jedno vejce.
Hanka
3. 12. 2021 v 15:54Dobrý den, tohle těsto asi nebude vhodné do lisu – cukrářské stříkačky, jenom do sáčku? Vidím také, že se pečením roztéká, takže kdybych použila nástavec s podlouhlým otvorem, budou z toho ve výsledku placičky, chtělo by to tedy spíš kulatý tvar jako tady? Chystám se na banánky letos poprvé, takže nemám představu, jak se těsto chová. Moc děkuji za objasnění! 🙂
Míša Landová
3. 12. 2021 v 16:22Do lisu jsem nikdy nezkoušela, jen sáčkem a špičkou. Je potřeba pečlivě hlídat teplotu a mám obavu, že v lisu zatuhne. Na lisované cukroví se dle mého názoru používá jiny recept 🙂
Monika
17. 12. 2021 v 16:47Jednoducho sú vyborné, ďakujem za recept ❤
Míša Landová
17. 12. 2021 v 19:40Rádo se stalo 🙂
Alena
14. 4. 2022 v 7:31Bohužel se mi srazily, kde myslíte, že mohla být chyba? Mám pocit, že se mi těsto srazilo ve chvíli, kdy jsem ho dala do sáčku. Je to možné?
Míša Landová
14. 4. 2022 v 7:43Suroviny měly pravděpodobně rozdílnou teplotu …
Eliška
25. 4. 2022 v 9:26Dobrý den,
jsem Vaše věrná fanynka a mám moc ráda všechny Vaše recepty, které u konzumentů sklízí veliký úspěch. Dnes jsem se pustila do třených banánků, vše pečlivě odvážila, změřila jsem teplotu, aby odpovídala receptu, těsto vypadalo hezky, ale…. moje nervy!!!! 😃 Vůbec se mi nedařilo nastříkat na plech pěkné, na povrchu vroubkované banánky, těsto se hrozně jakoby lámalo, odtrhovalo. Zničila jsem asi 5 sáčků, až jsem vzala lžičku a zpocená až na… jsem udělala jakási kolečka. No, není každý den posvícení 😃 Ale že se mi nepovedou „obyčejné“ banánky, to jsem nečekala. Napadá Vás, kde by mohla být chyba?
Jediné co mě napadá, že mouka byla nahřatá na oněch 50 st, kdežto zbytek měl cca 22-25 st., ale tak jsem to podle receptu pochopila, možná se pletu?
Krásný den a moc Vám děkuji za všechny boží, podrobné recepty, pro nás, hobby „cukrářky“ 🙂
Eliška
Míša Landová
25. 4. 2022 v 16:35V tomto případě je opravdu zásadní teplota surovin. Mouka se nahřívá v troubě při 50 st., ale sama tak teplá pak není. Vejce nesmí být studená, protože jakmile je přidáte do másla, směs by se ochladila … jiný důvod, proč se nepovedly mě bohužel nenapadá …
Veronika
6. 11. 2022 v 11:56Pani Landova, moc Vam dekuji za recept. Zkousela jsem drive delat tyto bananky, ale nikdy mi nesly nastrikat cukrarskym sackem. Vas recept je prvni, kde jsou zminene teploty surovin. Dodrzela jsem naprosto skvele, srozumitelne napsany postup. S testem se vazne pracovalo dobre. To strikani musim jeste nacvicit. Ale uz chladnou. Dekuju za sdileni „tajemstvi uspechu“. Verim, ze budou i skvele na chut.
Míša Landová
6. 11. 2022 v 17:36Ano, někdy je teplota surovin zásadní 🙂 určitě budou chutnat 🙂
Alena Štambachová
11. 12. 2022 v 13:47Krásnou neděli Míšo, chtěla bych se zeptat, zda by nešlo toto těsto použít i do formiček ( mám tvar banánku) místo stříkání, které se mi nedaří ( mimo krémy) a předem vzdávám.Vždy semi protrhl sáček.Děkuji mockrát za odpověď.Alena😉🙂
Míša Landová
12. 12. 2022 v 8:51Obávám se, že tohle není těsto vhodné do formiček. Suroviny a výsledné těsto musí mít správnou teplotu a tím i konzistenci, pak jde dobře tlačit ze sáčku 🙂 ale je pravda, že je lepší mít nějaký pevnější 🙂
Kateřina
11. 12. 2022 v 15:36Hotovo,jsou úžasné 😍, udělala jsem je malinké aby se hodily velikostí k vánočnímu cukroví.
Míša Landová
12. 12. 2022 v 8:54Děkuji, také je možná letos udělám 🙂
Alena
12. 12. 2022 v 14:09Kateřino, prosím vás, jakou jste na ty malé použila špičku? Děkuji mockrát za odpověď.
Kateřina
24. 11. 2023 v 14:28Dobrý den,moc se omlouvám.Vašeho dotazu jsem si všimla až nyní kdy po roce vyhledávám recepty na letošní cukroví. Špička s krátkýma zoubkama,vel.cca.7mm.
Katka
17. 12. 2022 v 16:28Tak já nevím…. Dnes jsem těsto zadělala, přesně dle gramáže, dle postupu , a těsto mi nešlo vytlačit přes cukrářský pytlík, a hrozně mi z toho teklo máslo … A tak jsem se na to těšila. 🙈
Míša Landová
17. 12. 2022 v 19:16Je potřeba dodržet teploty surovin, jak je uvedeno v receptu. Pokud máslo teklo, měla jste to zřejmě moc zahřáté … na vině může být i kvalita másla.
Věra
2. 4. 2023 v 9:10Dobrý den prosím poraďte jaké máslo používáte? Značku protože vše jsem dodržela ale už při zamíchání se z toho začalo oddělovat máslo vypadalo to jako voda použila jsem jihočeské Madeta jsem zklamaná děkuji za radu Věra
Míša Landová
3. 4. 2023 v 8:48Obávám se, že problém nebude v máslu, Madeta je za mě jedno z nejlepších. Máslo musí být nahřáté a stejně tak i mouka, jak je uvedeno v receptu. Zřejmě jste měla rozdílnou teplotu surovin …
Hana Žáková
30. 10. 2023 v 11:27Dobrý den Míšo, kdybych chtěla banánky namáčet v mléčné čokoládě, poměr čokolády a oleje se změní? Mám mléčnou čokoládu od Callebaut
Hanka
Míša Landová
30. 10. 2023 v 15:51Zkuste dát oleje trochu méně, aby nebyla poleva tak řídká.
Šárka
1. 1. 2024 v 19:45Jednoduše perfektní! Vše se vyvedlo jak mělo a chuť opravdu výborná! Kupované mi nevadí, jen některé mají takový nahořklý „ocas“, což zde nehrozí, chuť másla se nedá zapřít.
Kdybych použila rostlinný tuk, povedlo by se? Je tam jistě více vody, tak si nejsem jistá. Ostatním by totiž nemáslová verze mohla chutnat víc.
Míša Landová
1. 1. 2024 v 20:20Myslím, že to půjde i s rostlinným tukem 🙂 a děkuji.
Lukáš
26. 11. 2024 v 19:51Vyborný recept. Jen jsem ubral cukr na půlku:-) Uz jsem upekl 2x16Ks behem dvou tydnů. Děkuji za recept
Míša Landová
26. 11. 2024 v 21:51Díky, jen mě překvapuje, že Vám to s tak malým množstvím cukru fungovalo …
Ester
9. 12. 2024 v 10:00Krásný den, Míšo,
moc děkuji za skvělý recept, moc se povedly! Chtěla jsem se zeptat – když bych chtěla udělat kakaovou verzi, kolik mouky byste doporučila nahradit kakaem?
Moc děkuji za případnou radu.
Míša Landová
10. 12. 2024 v 8:50Nahradila bych 25 g mouky kakaem 🙂
Ester
9. 12. 2024 v 21:43Skvělý recept – banánky se moc povedly! Chtěla jsem se zeptat, zda byste dokázala poradit kolik mouky nahradit kakaem, pokud bych chtěla kakaovou verzi? Ta byla v pekárně/cukrárně vždy má nejoblíbenější 🙂
Míša Landová
10. 12. 2024 v 8:5425 g mouky nahradit kakaem 🙂
Průměrné hodnocení z 8 recenzí:
5