Menu
Odpalované těsto

Banánky s pařížskou šlehačkou

Ve Francii najdete tyto zákusky pod názvem „éclair“, u nás se jim říká banánky, tedy alespoň tak je znám já 🙂 Jsou z odpalovaného těsta, stejně jako větrníky nebo věnečky, a naplnit je můžete čímkoliv. Já jsem tentokrát vybrala mou oblíbenou pařížskou šlehačku a čokoládovou polevu. Jsem zkrátka čokoholik 🙂

A protože mám slabost pro mini dortíky, udělala jsem i tyhle éclairky hodně malinké. Jsou to v podstatě takové sladké jednohubky. A ne nadarmo znamená slovo „éclair“ v překladu blesk, protože přesně rychlostí blesku tyhle dobrůtky zmizí ze stolu.

Pařížskou šlehačku jsem udělala tentokrát jemnější, méně čokolády a více smetany, takže je krásně nadýchaná. Doporučuji připravit ji den předem, pak už stačí jen našlehat. Do čokolády na polevu jsem přidala malé množství kakaového másla, díky kterému je poleva řidší a krásně tuhne. Ale hlavně nenarušuje chuť čokolády. Kakaové máslo koupíte v cukrářských obchodech, používá se třeba i při výrobě čokoládových pralinek.

Pařížská šlehačka:

250 ml smetany ke šlehání 33%

1 tyčinka ledových kaštanů 45 g

50 g hořké čokolády 55-60%

+ 100 ml smetany ke šlehání 33%

Smetanu (250 ml) zahřejte, přidejte nalámané ledové kaštany a na mírném ohni asi minutu povařte. Stáhněte z kamen, vmíchejte hořkou čokoládu a za občasného míchání nechte rozpustit. Pak promixujte tyčovým mixérem do hladka a dejte chladit do lednice alespoň na 10 hodin.

Před plněním přidejte k vychlazenému základu 100 ml smetany a vyšlehejte. Ke konci šlehejte opatrně, aby se šlehačka nepřešlehala.

Odpalované těsto (cca 30-35 mini banánků): 

60 ml mléka

65 ml vody

špetka soli

50 g másla

85 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

3 menší vejce (velikost M)

Troubu předehřejte na 200 stupňů, plechy si vyložte pečícím papírem.

Vodu s mlékem dejte do menšího kastrolu a přiveďte k varu. Přidejte sůl a máslo a znovu přiveďte k varu. Najednou vsypte prosátou mouku, snižte teplotu a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se na dno a stěny kastrolu. Míchejte asi 2 – 3 minuty, až se na dně začne tvořit bílý povlak.

Těsto přendejte do mísy a zvolna míchejte do mírného zchladnutí. Do vlažné hmoty postupně vmíchejte vejce, jedno po druhém, doporučuji použít šlehač nebo robot. Každé vajíčko nejdřív dobře zapracujte, než přidáte další.

Těsto přendejte do sáčku s hladkou nebo zubatou trubičkou a na plechy vyložené pečícím papírem nastříkejte banánky požadované velikosti. Já jsem z této dávky udělala asi 35 malých kousků.

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů asi na 20 minut. Zpočátku pečení neotevírejte troubu. Délka pečení závisí na velikosti banánků. Pokud pečete velké, po 20 minutách snižte teplotu na 160 stupňů a ještě dalších 10 minut a dopékejte. Těm hodně malým bude stačit těch 20 minut. Banánky by po upečení měly znít dutě a v dlaních „chrastit“. Přendejte na chladicí mřížku a nechte vychladnout. V této fázi je můžete i zamrazit.

Vyšlehanou pařížskou šlehačku si přendejte do sáčku s řezanou trubičkou, banánky podélně rozřízněte a do každého spodního dílu nastříkejte šlehačku. Horní díly namočte do čokolády (viz. níže) a po zaschnutí položte na šlehačku.

Čokoládová poleva:

100-150 g hořké čokolády 50-60%

kakaové máslo (koupíte v cukrářských obchodech)

Čokoládu rozpusťte a podle potřeby přidejte kousek kakaového másla. Díky němu bude čokoláda tekutější a lépe ztuhne. Nechte zchladnout na teplotu cca 28-29 stupňů, pak postupně namáčejte horní půlky banánků.

Banánky můžete servírovat téměř okamžitě nebo dejte chladit do lednice. Doporučuji nezakrývat ani zavírat do krabice, jinak těsto příliš zvlhne.

Vytisknout recept

24 Comments

  • Anonymní
    3. 5. 2017 v 20:02

    Jůůů, Míšo, zase jste mi vyrazila dech! O víkendu je to u mě jasné, to nevydržím! Hezký máj, Milena:-)

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      4. 5. 2017 v 11:40

      Mileno, moc děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 5. 2017 v 23:03

    Moc prosím, v receptu máte mléko a v postupu se o něm už nepíše. Dává se vařit s vodou a nebo se použije jindy? Děkuju.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 5. 2017 v 6:39

      Děkuji za upozornění 🙂 mléko mi nějak "uteklo", už jsem opravila. Ano, dává se vařit společně s vodou … děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    16. 7. 2017 v 11:29

    Dobrý den,daji se banánky upéct den předem a nazdobit další den?Nebo to bude mít vliv na kvalitu…

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      16. 7. 2017 v 21:05

      Zdravím, ano, klidně upečte den předem a naplňte další den, případně se dají i zamrazit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 9. 2017 v 12:41

    Dobrý den, když je chci upéct dříve a skladovat nenaplněné, tak musí být v lednici?

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      17. 9. 2017 v 19:43

      Zdravím, nenaplněné není třeba dávat do lednice, doporučiji ale skladovat jen do druhého dne, na delší dobu je lepší zamrazit 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 10. 2017 v 13:25

    Vyzkoušeno! Poprvé jsem pracovala s kakaovým máslem. Pařížská šlehačka byla naprosto úžasná, málem jsem ji snědla samotnou před naplněním banánků:)) A celkově taky super, při výrobě žádný zádrhel nenastal a po předložení strávníkům byly banánky hned pryč.
    Díky, Míšo, za bezva recept. Těším se, až vyzkouším další (a další a další…). Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      9. 10. 2017 v 13:30

      Martino, děkuji 🙂 jsem ráda, že se vše povedlo, jak mělo, jste šikula 🙂 věřím, že úspěšné budou i další recepty. Díky. Míša

      Odpovědět
  • Unknown
    25. 2. 2018 v 17:55

    Zdravím, chci se zeptat jestli jste zkusila dát zmrazit tuto šlehačku, jestli by to šlo? Dėlala jsem od Vás slehačkovę 🍰 a pak část dala do mrazáku a po vyndání bylo vše ok. Ale samotnou šlehačku vyzkoušenou nemám.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 2. 2018 v 19:57

      Hanko, svařený základ můžete ještě před vyšleháním zamrazit, později vyndat a vyšlehat, mám vyzkoušeno. Vyšlehanou šlehačku můžete naplnit do silikonových forem, zamrazit a pak vyklopit jako malé dortíky, také funguje 🙂 jediné, co nevím a nejsem si jistá, pokud zamrazíte ušlehanou šlehačku jen tak v krabičce a chtěla byste ji pak použít na zdobení … tady bych tomu moc nevěřila 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    19. 9. 2018 v 22:33

    Dobrý den, jde prosím něčím nahradit kakaové máslo? Díky 🙂 Martina.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2018 v 8:51

      Martino, můžeme nahradit ztuženým tukem, ale z mého pohledu nic moc varianta 🙂 kakaové máslo koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo na cukrářských eshopech.

      Odpovědět
  • Esperanta
    18. 5. 2019 v 17:21

    Zdravím Míšo,
    tak jsem dělala banánky poprvé, stejně jako moje první zkušenost s odpalovaným těstem. Pekla jsem je malé, měla jsem radost, že se nafukují ale když jsem je vyndala, tak jsem zjistila, že se nafoukly spíš tak, že zespoda byly duté ale nebyly duté uvnitř. Nějaké rady?

    Díky!

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      19. 5. 2019 v 19:31

      Tak to mě mrzí, že se to hned na poprvé nepovedlo. Těžko říct, takto na dálku, kde vznikl problém. Většinou bývá problém, že se těsto v troubě hezky nafoukne, ale po vytažení splaskne, s tím co píšete, jsem se ještě nesetkala …

      Odpovědět
    • Andrea
      27. 11. 2022 v 15:10

      Mně se stalo asi to samé

      Odpovědět
  • Anonymní
    5. 6. 2020 v 23:47

    Tohle nejsou eclair ani náhodou, tohle je český bazmek na francouzský dezert. Oba dezerty si jsou sice podobné, ale není to totéž. Éclairs se většinou plní spodem, zásadně se nikdy nerozřezávají napůl. A plní se nikoliv krémem nebo šlehačkou, ale moussem, poté se zdobí polevou (leskem) a dotváří zdobením. Takže to že píšete, že ve Francii banánkům říká eclair není pravda, jedná se v podstatě o dva různé dezerty.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      6. 6. 2020 v 5:48

      Děkuji za Váš názor. Souhlasím s Vámi, tyhle banánky mají do eclair hodně daleko. Nicméně není podmínkou, že by eclair musely být plněné jen spodem a pěnou. Mohou být i prokrojené a plněné různými náplněmi – viz. francouzské kuchařky a práce světových cukrářů.

      Odpovědět
  • Renata
    20. 1. 2021 v 19:33

    Dělala jsem je a hned napoprvé se povedly. Děkuji za recept. jsou luxusní.

    Odpovědět
  • Veronika Ch.
    6. 4. 2023 v 11:25

    Dobrý den Míšo,
    chtěla jsem se zeptat, kde se při pečení stala chyba, když jsem měla některé banánky zespoda krásně rovné a některé se mi vyboulily dovnitř? Moc dekuji za odpověď. S pozdravem Veru

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 4. 2023 v 11:17

      Těžko říct, když je to jen u některých. Na vině bývá obvykle mastná podložka na pečení nebo špatná kvalita mouky.

      Odpovědět
      • Veronika Ch.
        2. 5. 2023 v 20:34

        Dekuji Miso,
        ale nakonec to bylo troubou. Odešla mi spodní spirála a já si toho nevšimla. 🤭🤭🤭

        Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ