Když jsem tenhle závin pekla poprvé, udělala jsem jeden s makovou a jeden s ořechovou náplní. K mému překvapení byl ten makový mnohem lepší, takže teď už peču jedině makový. Je krásně měkký, vláčný a s pořádnou dávkou máku. Je ho tam víc než těsta, přesně jak to mám ráda 🙂
Závin není moc sladký, šetřila jsem cukrem jak v těstě, tak v makové náplni. Podle chuti si ho můžete přisladit nebo po upečení pořádně pocukrujte. Kynuté těsto obsahuje větší množství másla, takže je závin krásně vláčný i další dny po upečení. Nechává se kynout jen krátce, jinak je příprava stejná jako u většiny kynutých těst.
Z níže uvedeného množství připravíte dva záviny, doporučuji jako první začít s makovou náplní, aby vám stihla vychladnout.
Maková náplň:
200 g mletého máku
350 ml mléka
40-50 g cukru krupice
50 g piškotových drobečků
rum, citronová kůra
Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a za stálého míchání chvilku povařte. Stáhněte z kamen, přidejte cukr a promíchejte. Nechte zchladnout, pak přidejte piškotové drobečky, citronovou kůru a dle chuti rum. Náplň by měla být krémová, aby šla dobře roztírat.
Kynuté těsto:
190 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)
50 g polohrubé mouky
25 cukru krupice
20 g droždí
80 ml mléka
1 žloutek
90 g másla
Obě mouky prosejte do mísy. Do vlažného mléka dejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte, nemusíte úplně do tekutého stavu, stačí jen hodně změklé.
Do vzešlého kvásku přidejte žloutek a promíchejte. Přidejte k moučné směsi a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přidejte máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pořádně propracujte, rozdělte na dva bochánky, které nechte pod utěrkou na teplém místě 30 minut odpočinout.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.
První bochánek rozválejte do tenké placky (cca 25×30 cm), rovnoměrně potřete polovinou makové náplně a zaviňte. Konce není potřeba zahrnovat, nechte jen tak. Opatrně přendejte na plech a stejným způsobem připravte i druhý závin. Nechte asi 10-15 minut odpočinout, pak pomažte rozšlehaným vejcem. Záviny se vám možná budou zdát malé, ale při pečení „lehce“ nabudou 🙂
Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 minut, pak snižte teplotu na 160 stupňů a dalších 15-20 minut dopékejte. Pokud těsto příliš rychle tmavne, přikryjte záviny pečícím papírem.
Nechte vychladnout, před servírováním lehce pocukrujte. Záviny jsou skvělé v den upečení, ale vydrží krásně měkké a vláčné i další dny.
Vytisknout recept |
72 Komentáře
Amellia
24. 4. 2017 v 20:41mňam mňam, taková zlatá dobrá klasika 🙂
Víkendové pečení
25. 4. 2017 v 7:42Děkuji 🙂
Anonymní
25. 4. 2017 v 19:59Hm je krásný, určitě vyzkouším, láká mě to zkrácené kynutí. Snad budu mít šťastnou ruku na mák (někdy je cítit).
Víkendové pečení
26. 4. 2017 v 7:46Děkuji, zkuste 🙂 já kupuji mletý mák v Lidlu, je balený vakuově a chuťově moc dobrý, zatím nikdy nebyl špatný 🙂
Dušan
5. 12. 2024 v 12:50Skúsil som to prvy krát sa docela podaril, len sa na povrchu popraskal a vyšla maková náplñ.
Čo môže byť chybou?
Míša Landová
5. 12. 2024 v 16:30Příliš tenké těsto nebo málo vykynuté před pečením.
Anonymní
20. 10. 2017 v 19:32Tak jsem ho konečně upekla. Lidlovský mák je opravdu dobrý. No a závin? Jako vždy – výborný. Děkuji za recept, určitě se k němu budu vracet, je rychlý a výborný. Eva
Víkendové pečení
22. 10. 2017 v 19:52Evo, děkuji 🙂 jsem rada, ze tip s mákem vyšel 🙂 tenhle závin taky pecu pravidelně, obvykle jen pro sebe 🙂
Miru
28. 4. 2017 v 10:47…výborný typ na víkend.
Peču Vaše dobroty pořád,a všichni jsou moooc spokojeni.
Takže díky moc. 🙂
Víkendové pečení
28. 4. 2017 v 13:52Miru, zdravím a děkuji 🙂 tak mě moc těší, že jsou mé recepty v oblibě 🙂
Anonymní
28. 4. 2017 v 11:52Dobrý den Míšo, o víkendu vyzkouším, má to ale jeden háček 🙂 Mám doma zásobu máku, který ale není umletý a já nemám mlýnek. Myslíte, že bych mohla použít tyčový mixér nebo nemá někdo jinou zkušenost? 🙂 Děkuji, Lenka.
Víkendové pečení
28. 4. 2017 v 13:54Lenko, zdravím, obávám se, že mixérem to nepůjde 🙁 mák je nejlépe umletý klasickým ručním mlýnkem nebo existuji i elektrické, speciálně na mák, ale tyčákem bych určitě nezkoušela 🙂 doporučuji si od někoho mlýnek půjčit nebo koupit již mletý mák 🙂
Anonymní
28. 4. 2017 v 15:21Máte pravdu, nešlo to 😀 Při množství máku, který doma mám, se asi opravdu vyplatí si mlýnek koupit. A na víkend holt vyzkouším jiný z vašich receptů.
Kolešová
28. 4. 2017 v 15:18Dobrý recept. Moje dcera Yana řekl děkuji.
Anonymní
3. 5. 2017 v 6:46Dobrý den,
recept jsem vyzkoušela o víkendu …, sklidil obrovský úspěch. Ráda ho zopakuji. Mějte se hezky Bohuna
Víkendové pečení
3. 5. 2017 v 8:34Bohunko, děkuji, to moc ráda slyším 🙂
Anonymní
2. 6. 2017 v 21:37Vyzkoušeno, ochutnáno. Moc chválím a někdy zopakuji – recept poputuje do sešitu s mými oblíbenými recepty:))
Díky. Martina
Víkendové pečení
3. 6. 2017 v 19:34Martino, díky 🙂 to moc ráda slyším 😉
Unknown
3. 6. 2017 v 19:37Zdravím paní Míšo,dnes jsem dělala tento štrůdl, je výborný,jen se mi těsto při pečení rozjelo a prasklo uprostřed.A při přenášení na plech jsem měla problém přenést ho.Můžete poradit, čím by to mohlo být? Děkuji a přeji pěkné dny.
Víkendové pečení
3. 6. 2017 v 20:03Hanko, zdravím a moc děkuji 🙂 mě také někdy popraská, obvykle po stranách, ale to vůbec nevadi. Myslím, že je to slabým těstem a velkým množstvím náplně. Přenést se dá pomocí utěrky, závin si na ni opatrně "nakulit" a pak stejným způsobem "skulit" na plech. Dělám to takto s jablecným závinem, kde je těsto hodně křehké 🙂 tento makový jen podeberu opatrně zespodu rukama a přenesu 🙂 mějte se fajn 🙂
Anonymní
26. 9. 2017 v 7:58Dobrý den, je možné naplnit závin například tvarohovou náplní?
Děkuji, Petra
Víkendové pečení
26. 9. 2017 v 20:12Petro, zdravím, já dělám jen makový a ořechový, ale myslím, že i s tvarohem to půjde 🙂 jen určitě použijte ten v kostce, ne vaničkový.
Anonymní
28. 1. 2018 v 7:42Dobré nedělní ráno. Ještě mám plnou pusu chutí tohoto úžasného makového závinu. Opravdu nemá chybu. Vláčný, plný nádivky, nepřeslazený – ani jsem ho navrch necukrovala… Moc děkuji za Vaše recepty.Jsou skvělé. Jen musím zbrzdit, aby nehrozil ten Otesánek. Přeji hezký den. Marie
Víkendové pečení
28. 1. 2018 v 8:16Marie, moc díky za komentář 🙂 jsem ráda, že závin chutnal, jste moje krevní skupina, vše makové miluji 🙂 ano, všeho s mírou, ale někdy je těžké odolat. Pěknou neděli. Míša
Anonymní
31. 3. 2018 v 17:40Dobrý den, recept opravdu výborný, závin je nadýchaný a vláčný. Pekla jsem také ze špaldové mouky jen jsem nahradila 1/3 másla sádlem.
Víkendové pečení
2. 4. 2018 v 7:21Děkuji 🙂 to mě moc těší .) sádlo je dobrá alternativa másla, těsto zůstane krásně vláčné a na chuti nikdo nic nepozná 🙂
Vera
5. 4. 2018 v 13:53Přesně tak, dneska ho budu péct znova 🙂 Krásný den.
Unknown
11. 7. 2018 v 8:04Mockrát Vám děkuji za tento recept. Byl to můj první pokus s kynutým těstem. Závin je úžasný, že toho těsta je v poměru k náplni málo a je velmi vláčné (díky vyššímu množství másla). Není sladký, tak si na něm pochutnala i dvouletá dcera a zbytek rodiny si dosladil. Do máku jsem přidala ještě rozinky a příště zkusím i jinou náplň. Ještě jednou Vám děkuji, díky Vám jsem překonala ten počáteční blok a odvážila se kynuté těsto zkusit. Krásný den, Lenka
Víkendové pečení
11. 7. 2018 v 10:37Lenko, já děkuji za důvěru, že jste se do receptu pustila a povedlo se 🙂 také jsem se dříve kynutého těsta bála, ale dnes ho naopak vyhledávám. Pokud byste chtěla kynuté na klasické koláče, tak vřele doporučuji vyzkoušet i tento recept na Kynuté koláče. Je zase trochu jiné, ale také skvělé 🙂
Olga
4. 7. 2021 v 9:16Dobry den, pochopila jsem spravne, ze ze stejneho testa a stejnym kynutim muzu udelat i kolace?
Dekuji
Míša Landová
5. 7. 2021 v 7:23Nikdy jsem z toho těsta koláče neděla, takže Vám neřeknu 🙂 na koláče mám jiný oblíbený recept, najdete např. u příspěvku Kynuté koláče
Unknown
14. 12. 2019 v 15:31Děkuji za Váš recept. Dnes jsem závin upekla a musím konstatovat, že je výborný. Nejdříve jsem měla obavy z toho, že moc nekyne. Ale řekla jsem si když to tak je v popisu tak to snad vyjde. A vyšlo na jedničku. Závin není moc sladký a to je SUPER. Ukládám do svých receptů.
Víkendové pečení
15. 12. 2019 v 19:40Děkuji 🙂
Anonymní
23. 1. 2020 v 13:46Naprosto vynikající závin. Nemá chybu. Je dobře, že moc nevykyne, tenké těsto a hodně náplně. Díky
Víkendové pečení
23. 1. 2020 v 17:08Děkuji.
Zuzana Dobiášová
24. 9. 2022 v 19:39Dobrý den, chtěla bych se zeptat co může zapříčinit nepružnost těsta. Závin se potrhal a při pečení potom rozšklebil. Chuťově ale úžasný. Moc děkuju.
Míša Landová
25. 9. 2022 v 18:28Mohl být málo nakynutý před pečením nebo mohlo být i hodně náplně, ale osobně to nevnímám jako problém 🙂
Jitka
20. 9. 2020 v 12:30Mák moc nemusím,ale chtěla jsem vyzkoušet další recept z bohaté nabídky moučníků od Míšy. A opět se povedlo. Příště přidám trochu víc cukru do náplně,ale to ostatně Míša píše, osladit podle chuti. S těstem se krásně pracuje,je vláčné, netrhá se , ani když je vyválené na tenko.
Prostě zase super recept. 👍
Míša Landová
20. 9. 2020 v 19:08Jitko, děkuji. Ano, cukr si klidně přidejte 🙂
Kudělásková Kristina
21. 4. 2021 v 17:55Milá Míšo, Vaše recepty prostě nemají chybu. I když se mi někdy něco nepovede, vždy to vynahradí chuť. Peču už jen tento závin. Děkuji a pečení zdar. Týna Kudělásková
Míša Landová
21. 4. 2021 v 20:19Týno, mnohokrát děkuji 🙂
Martino
1. 5. 2021 v 21:15Dobrý večer, žijem v zahraničí a tu polohrubú múku nemáme. Môžem to upiecť len z hladkej múky?
Míša Landová
2. 5. 2021 v 8:10Ano, můžete.
Petr
20. 8. 2021 v 19:10Teď jsem to upekl,úplně luxusní to je,děkuji za recept.
Míša Landová
21. 8. 2021 v 7:31Děkuji 🙂
Jana
10. 4. 2022 v 17:53Závin je opravdu výborný a vřele doporučuji ho vyzkoušet!
Míša Landová
11. 4. 2022 v 11:51Děkuji 🙂
Lucie
30. 7. 2022 v 20:56Výborný recept. Těsto krásně sedělo i když jsem na dvojitou dávku měla jen jedno vejice – no tak tam přišlo celé a ne jen žloutek 🙂 Díky!
Míša Landová
1. 8. 2022 v 8:39Díky 🙂
Marie
18. 8. 2022 v 9:51Ahoj Míšo,musim moc pochválit za recept na koláče,mají velký úspěch. A teď můj dotaz,chi zkusit makový závin a chci se zeptat ohledně toho krátkého kynuti. Těsto vždy zadělávám v pekárně a tak nevím jak dlouho ho mam nechat kynout.Dékuji za radu Marie.
Míša Landová
18. 8. 2022 v 20:47Já zase nemám zkušenost s pekárnou 🙂 těsto obsahuje více tuku i droždí, bude kynout rychleji …
Renata
15. 10. 2022 v 11:12Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat zda do těsta se skutečně nedává sůl, v receptu není uvedena. Předem děkuji za odpověď .
Míša Landová
16. 10. 2022 v 22:07Klidně můžete sůl přidat, jako do jiného kynutého těsta.
Eva Richterová
5. 1. 2023 v 20:26Dobrý den,
vaše recepty jsem objevila poměrně nedávno ačkoliv peču dost často. Chtěla jsem letos na Vánoce obnovit babiččinu tradici, která už není mezi námi a naučila mě péct a upekla jsem makový závin podle Vašeho receptu( babiččin byl dobrý, ale trochu suchý). Takže jsem 26.12.zadělala těsto dle Vašeho receptu… a nestačila jsem se divit. Nejen, že se s těstem krásně pracovalo… překulení jsem vyřešila tím, že jsem si těsto vyválela na pečícím papíře( páč jsem tušila, že přenášení může být zrádné) a pak závin překulila na plech kde byl také pečící papír. Závin je naprosto dokonalý celá moje moravská rodina mi mohla ruce utrhnout. Děkuji mockrát za skvělý recept a teď již po svátcích brouzdám po Vašich receptech co upeču dalšího. Nicméně jsem si trochu na sebe upletla bič, rodinka moje košatá po mě začíná vyžadovat dalši a další sladké či slané výrobky… prý jsem povýšila babiččino pečení o několik stupňů výše. Tentokrát díky Vám Míšo:).
Míša Landová
6. 1. 2023 v 11:37Milá Evo, moc děkuji za krásný komentář, ano, jídlo máme hodně spojené se vzpomínkami na naše blízké a je úžasné, jak si je tím občas připomínáme. Budu ráda, když Vás osloví i nějaký další recept 🙂
marta
7. 1. 2023 v 9:22Srdečne Vás zdravím, milá p. MIša, zdá sa, že som jediná negatívna výnimka. Musím hneď na úvod podčiarknuť, že výsledok bol excelentný pokiaľ ide o chuťové pôžitky. Ale koláč nevyzeral vôbec príťažlivo. Cesto bolo dosť riedka a ťažko sa mi s ním pracovalo. Pri rolovaní koláčov sa mi trhalo. Dodržala som postup do bodky a …. Ak sa dá, naznačte mi prosím, ak sa dá, kde som mohla urobiť chybu. ĎAKUJEM vopred za odpoveď a želám všetko dobré.
Míša Landová
7. 1. 2023 v 9:54To mě mrzí, že se záviny nepovedly a těžko říct, kde se stala chyba, když jsem neviděla, jak záviny připravujete. Pokud bylo těsto řídké, tak mě napadá jedině špatně odvážené suroviny, případně málo propracované těsto …
Tereza
21. 1. 2023 v 13:57Přeji krásnou sobotu, už potřetí u nás upečeno. Tohle těsto na kynutý závin je prostě úžasný 👏
Zkusila sem i s jablečnou náplní a bylo to výborné. To těsto je tak jemňoučké, vláčné a křehké.. už jiné nedělám 😁😁
Zkusila sem tedy i Váš jablečný závin a to byla taky symfonie… Na to že se těsto válí na tenký plát pomalu průhledný, vůbec se netrhalo a výsledek prostě opět vynikající.
Budu muset vyzkoušet asi víc receptů od vás 😇
Míša Landová
21. 1. 2023 v 19:05Terezo, díky, doufám, že budete nadšena i z dalších receptů 🙂
Anon
22. 1. 2023 v 17:19Těsto hrozně lepilo a i po přidání mouky se oba záviny roztrhaly.
Lucie
12. 2. 2023 v 20:49Mňam, upečeno, snědeno🤗 Závin vypadal přesně jako na vašem obrázku a chutnal výborně. Přidala jsem trošku cukru a byl perfektní, vláčný, plný náplně, krásný na pohled. Určitě jsem nepekla naposledy 👏
Míša Landová
13. 2. 2023 v 9:36Děkuji 🙂
Zuzana
16. 9. 2024 v 21:01Dobrý den, stalo se vám někomu, že zavin při pečení popraskal? Mně se to občas stává a nevím, proč. Děkuji. Zuzana
Míša Landová
17. 9. 2024 v 10:53Ano, také mi závin občas praskne, buď je příliš naplněný nádivkou nebo je málo vykynutý před pečením. Z mého pohledu ale žádná tragédie 🙂
Andrea
19. 2. 2023 v 13:25Právě jsem vytáhla závin z trouby. Miluji mák,ale po ochutnání jsem zjistila, že maková náplň je hořká. 🥺 Pátrala jsem na internetu. Nevím zda by mohl být mák žluklý nebo jsem málo povařila náplň. Vůbec jsem netušila, že mák může zhořknout.😳
Míša Landová
20. 2. 2023 v 10:00Na vině bude kvalita máku, vařením to určitě nebylo. Je lepší vždy trochu ochutnat před plněním nebo vařením samotné náplně.
Marketa
13. 10. 2023 v 14:33Dobry den 🙂
Muzu se zeptat, proc je tam 1/3 polohruba mouky? Delala jsem dnes z hladke, je vyborny, jen mi moc nenabehl 🙂
Míša Landová
13. 10. 2023 v 16:15Polohrubá dělá trochu jinou struktura těsta, ale určitě to jde i z hladké. Nemůže být na vině špatné droždí? Překynutí?
Veronika
25. 9. 2024 v 17:21Dobrý den, děkuji za skvělý recept, ta zkrácená doba kynutí je velký pomocník když člověk spěchá, těsto je úžasně vláčné a tipuji, že jiný závin už dělat nebudu. Ale přesto se chci zeptat… záviny mi poměrně hodně popraskaly, bylo to vidět už před tím než jsem dávala do trouby, že těsto v některých místech praská. Náplň vůbec nevytekla, takže to ve finále ničemu nevadilo, jen ta estetika… 🙂 Měla byste nějakou radu čím to může být a jak se tomu vyvarovat? Děkuji!
Míša Landová
26. 9. 2024 v 19:41Praskají když jsou moc naplněné, příliš tenké těsto nebo málo vykynuté před pečením. Mě osobně to ale nijak nevadí 🙂
Pavla
4. 12. 2024 v 13:28Dobrý den.Prosím, dá se udělat i ze sušeného droždí? Děkuji 😊
Míša Landová
4. 12. 2024 v 18:01Ano, určitě, dává se ho třikrát méně než čerstvého.
Průměrné hodnocení z 9 recenzí:
4.56