Menu
Rolády, řezy, záviny

Kynutý makový závin

Když jsem tenhle závin pekla poprvé, udělala jsem jeden s makovou a jeden s ořechovou náplní. K mému překvapení byl ten makový mnohem lepší, takže teď už peču jedině makový. Je krásně měkký, vláčný a s pořádnou dávkou máku. Je ho tam víc než těsta, přesně jak to mám ráda 🙂

Závin není moc sladký, šetřila jsem cukrem jak v těstě, tak v makové náplni. Podle chuti si ho můžete přisladit nebo po upečení pořádně pocukrujte. Kynuté těsto obsahuje větší množství másla, takže je závin krásně vláčný i další dny po upečení. Nechává se kynout jen krátce, jinak je příprava stejná jako u většiny kynutých těst. 

Z níže uvedeného množství připravíte dva záviny, doporučuji jako první začít s makovou náplní, aby vám stihla vychladnout. 

Maková náplň:

200 g mletého máku

350 ml mléka

40-50 g cukru krupice

50 g piškotových drobečků

rum, citronová kůra

Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a za stálého míchání chvilku povařte. Stáhněte z kamen, přidejte cukr a promíchejte. Nechte zchladnout, pak přidejte piškotové drobečky, citronovou kůru a dle chuti rum. Náplň by měla být krémová, aby šla dobře roztírat.

Kynuté těsto:

190 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

50 g polohrubé mouky

25 cukru krupice

20 g droždí

80 ml mléka

1 žloutek

90 g másla

Obě mouky prosejte do mísy. Do vlažného mléka dejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte, nemusíte úplně do tekutého stavu, stačí jen hodně změklé. 

Do vzešlého kvásku přidejte žloutek a promíchejte. Přidejte k moučné směsi a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přidejte máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pořádně propracujte, rozdělte na dva bochánky, které nechte pod utěrkou na teplém místě 30 minut odpočinout. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.

První bochánek rozválejte do tenké placky (cca 25×30 cm), rovnoměrně potřete polovinou makové náplně a zaviňte. Konce není potřeba zahrnovat, nechte jen tak. Opatrně přendejte na plech a stejným způsobem připravte i druhý závin. Nechte asi 10-15 minut odpočinout, pak pomažte rozšlehaným vejcem. Záviny se vám možná budou zdát malé, ale při pečení „lehce“ nabudou 🙂 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 minut, pak snižte teplotu na 160 stupňů a dalších 15-20 minut dopékejte. Pokud těsto příliš rychle tmavne, přikryjte záviny pečícím papírem. 

Nechte vychladnout, před servírováním lehce pocukrujte. Záviny jsou skvělé v den upečení, ale vydrží krásně měkké a vláčné i další dny.  

Vytisknout recept

33 komentářů

  • Amellia
    24. 4. 2017 v 20:41

    mňam mňam, taková zlatá dobrá klasika 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2017 v 7:42

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 4. 2017 v 19:59

    Hm je krásný, určitě vyzkouším, láká mě to zkrácené kynutí. Snad budu mít šťastnou ruku na mák (někdy je cítit).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 4. 2017 v 7:46

      Děkuji, zkuste 🙂 já kupuji mletý mák v Lidlu, je balený vakuově a chuťově moc dobrý, zatím nikdy nebyl špatný 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      20. 10. 2017 v 19:32

      Tak jsem ho konečně upekla. Lidlovský mák je opravdu dobrý. No a závin? Jako vždy – výborný. Děkuji za recept, určitě se k němu budu vracet, je rychlý a výborný. Eva

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2017 v 19:52

      Evo, děkuji 🙂 jsem rada, ze tip s mákem vyšel 🙂 tenhle závin taky pecu pravidelně, obvykle jen pro sebe 🙂

      Odpovědět
  • Miru
    28. 4. 2017 v 10:47

    …výborný typ na víkend.
    Peču Vaše dobroty pořád,a všichni jsou moooc spokojeni.
    Takže díky moc. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2017 v 13:52

      Miru, zdravím a děkuji 🙂 tak mě moc těší, že jsou mé recepty v oblibě 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 4. 2017 v 11:52

    Dobrý den Míšo, o víkendu vyzkouším, má to ale jeden háček 🙂 Mám doma zásobu máku, který ale není umletý a já nemám mlýnek. Myslíte, že bych mohla použít tyčový mixér nebo nemá někdo jinou zkušenost? 🙂 Děkuji, Lenka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2017 v 13:54

      Lenko, zdravím, obávám se, že mixérem to nepůjde 🙁 mák je nejlépe umletý klasickým ručním mlýnkem nebo existuji i elektrické, speciálně na mák, ale tyčákem bych určitě nezkoušela 🙂 doporučuji si od někoho mlýnek půjčit nebo koupit již mletý mák 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      28. 4. 2017 v 15:21

      Máte pravdu, nešlo to 😀 Při množství máku, který doma mám, se asi opravdu vyplatí si mlýnek koupit. A na víkend holt vyzkouším jiný z vašich receptů.

      Odpovědět
  • Kolešová
    28. 4. 2017 v 15:18

    Dobrý recept. Moje dcera Yana řekl děkuji.

    Odpovědět
  • Anonymní
    3. 5. 2017 v 6:46

    Dobrý den,
    recept jsem vyzkoušela o víkendu …, sklidil obrovský úspěch. Ráda ho zopakuji. Mějte se hezky Bohuna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2017 v 8:34

      Bohunko, děkuji, to moc ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 6. 2017 v 21:37

    Vyzkoušeno, ochutnáno. Moc chválím a někdy zopakuji – recept poputuje do sešitu s mými oblíbenými recepty:))
    Díky. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2017 v 19:34

      Martino, díky 🙂 to moc ráda slyším 😉

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 6. 2017 v 19:37

    Zdravím paní Míšo,dnes jsem dělala tento štrůdl, je výborný,jen se mi těsto při pečení rozjelo a prasklo uprostřed.A při přenášení na plech jsem měla problém přenést ho.Můžete poradit, čím by to mohlo být? Děkuji a přeji pěkné dny.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2017 v 20:03

      Hanko, zdravím a moc děkuji 🙂 mě také někdy popraská, obvykle po stranách, ale to vůbec nevadi. Myslím, že je to slabým těstem a velkým množstvím náplně. Přenést se dá pomocí utěrky, závin si na ni opatrně "nakulit" a pak stejným způsobem "skulit" na plech. Dělám to takto s jablecným závinem, kde je těsto hodně křehké 🙂 tento makový jen podeberu opatrně zespodu rukama a přenesu 🙂 mějte se fajn 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 9. 2017 v 7:58

    Dobrý den, je možné naplnit závin například tvarohovou náplní?
    Děkuji, Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 9. 2017 v 20:12

      Petro, zdravím, já dělám jen makový a ořechový, ale myslím, že i s tvarohem to půjde 🙂 jen určitě použijte ten v kostce, ne vaničkový.

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 1. 2018 v 7:42

    Dobré nedělní ráno. Ještě mám plnou pusu chutí tohoto úžasného makového závinu. Opravdu nemá chybu. Vláčný, plný nádivky, nepřeslazený – ani jsem ho navrch necukrovala… Moc děkuji za Vaše recepty.Jsou skvělé. Jen musím zbrzdit, aby nehrozil ten Otesánek. Přeji hezký den. Marie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2018 v 8:16

      Marie, moc díky za komentář 🙂 jsem ráda, že závin chutnal, jste moje krevní skupina, vše makové miluji 🙂 ano, všeho s mírou, ale někdy je těžké odolat. Pěknou neděli. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 3. 2018 v 17:40

    Dobrý den, recept opravdu výborný, závin je nadýchaný a vláčný. Pekla jsem také ze špaldové mouky jen jsem nahradila 1/3 másla sádlem.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2018 v 7:21

      Děkuji 🙂 to mě moc těší .) sádlo je dobrá alternativa másla, těsto zůstane krásně vláčné a na chuti nikdo nic nepozná 🙂

      Odpovědět
  • Vera
    5. 4. 2018 v 13:53

    Přesně tak, dneska ho budu péct znova 🙂 Krásný den.

    Odpovědět
  • Unknown
    11. 7. 2018 v 8:04

    Mockrát Vám děkuji za tento recept. Byl to můj první pokus s kynutým těstem. Závin je úžasný, že toho těsta je v poměru k náplni málo a je velmi vláčné (díky vyššímu množství másla). Není sladký, tak si na něm pochutnala i dvouletá dcera a zbytek rodiny si dosladil. Do máku jsem přidala ještě rozinky a příště zkusím i jinou náplň. Ještě jednou Vám děkuji, díky Vám jsem překonala ten počáteční blok a odvážila se kynuté těsto zkusit. Krásný den, Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 7. 2018 v 10:37

      Lenko, já děkuji za důvěru, že jste se do receptu pustila a povedlo se 🙂 také jsem se dříve kynutého těsta bála, ale dnes ho naopak vyhledávám. Pokud byste chtěla kynuté na klasické koláče, tak vřele doporučuji vyzkoušet i tento recept na Kynuté koláče. Je zase trochu jiné, ale také skvělé 🙂

      Odpovědět
  • Unknown
    14. 12. 2019 v 15:31

    Děkuji za Váš recept. Dnes jsem závin upekla a musím konstatovat, že je výborný. Nejdříve jsem měla obavy z toho, že moc nekyne. Ale řekla jsem si když to tak je v popisu tak to snad vyjde. A vyšlo na jedničku. Závin není moc sladký a to je SUPER. Ukládám do svých receptů.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2019 v 19:40

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 1. 2020 v 13:46

    Naprosto vynikající závin. Nemá chybu. Je dobře, že moc nevykyne, tenké těsto a hodně náplně. Díky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2020 v 17:08

      Děkuji.

      Odpovědět
  • Jitka
    20. 9. 2020 v 12:30

    Mák moc nemusím,ale chtěla jsem vyzkoušet další recept z bohaté nabídky moučníků od Míšy. A opět se povedlo. Příště přidám trochu víc cukru do náplně,ale to ostatně Míša píše, osladit podle chuti. S těstem se krásně pracuje,je vláčné, netrhá se , ani když je vyválené na tenko.
    Prostě zase super recept. 👍

    Odpovědět

Zanechte komentář