Menu
Rolády, řezy, záviny

Kynutý makový závin

Když jsem tenhle závin pekla poprvé, udělala jsem jeden s makovou a jeden s ořechovou náplní. K mému překvapení byl ten makový mnohem lepší, takže teď už peču jedině makový. Je krásně měkký, vláčný a s pořádnou dávkou máku. Je ho tam víc než těsta, přesně jak to mám ráda 🙂

Závin není moc sladký, šetřila jsem cukrem jak v těstě, tak v makové náplni. Podle chuti si ho můžete přisladit nebo po upečení pořádně pocukrujte. Kynuté těsto obsahuje větší množství másla, takže je závin krásně vláčný i další dny po upečení. Nechává se kynout jen krátce, jinak je příprava stejná jako u většiny kynutých těst. 

Z níže uvedeného množství připravíte dva záviny, doporučuji jako první začít s makovou náplní, aby vám stihla vychladnout. 

Maková náplň:

200 g mletého máku

350 ml mléka

40-50 g cukru krupice

50 g piškotových drobečků

rum, citronová kůra

Mléko přiveďte k varu, přidejte mletý mák a za stálého míchání chvilku povařte. Stáhněte z kamen, přidejte cukr a promíchejte. Nechte zchladnout, pak přidejte piškotové drobečky, citronovou kůru a dle chuti rum. Náplň by měla být krémová, aby šla dobře roztírat.

Kynuté těsto:

190 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

50 g polohrubé mouky

25 cukru krupice

20 g droždí

80 ml mléka

1 žloutek

90 g másla

Obě mouky prosejte do mísy. Do vlažného mléka dejte cukr a rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte, nemusíte úplně do tekutého stavu, stačí jen hodně změklé. 

Do vzešlého kvásku přidejte žloutek a promíchejte. Přidejte k moučné směsi a začněte zpracovávat těsto. Po chvilce přidejte máslo a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Pořádně propracujte, rozdělte na dva bochánky, které nechte pod utěrkou na teplém místě 30 minut odpočinout. 

Troubu předehřejte na 180 stupňů, plech vyložte pečícím papírem.

První bochánek rozválejte do tenké placky (cca 25×30 cm), rovnoměrně potřete polovinou makové náplně a zaviňte. Konce není potřeba zahrnovat, nechte jen tak. Opatrně přendejte na plech a stejným způsobem připravte i druhý závin. Nechte asi 10-15 minut odpočinout, pak pomažte rozšlehaným vejcem. Záviny se vám možná budou zdát malé, ale při pečení „lehce“ nabudou 🙂 

Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 minut, pak snižte teplotu na 160 stupňů a dalších 15-20 minut dopékejte. Pokud těsto příliš rychle tmavne, přikryjte záviny pečícím papírem. 

Nechte vychladnout, před servírováním lehce pocukrujte. Záviny jsou skvělé v den upečení, ale vydrží krásně měkké a vláčné i další dny.  

Vytisknout recept

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

72 Komentáře

  • Amellia
    24. 4. 2017 v 20:41

    mňam mňam, taková zlatá dobrá klasika 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      25. 4. 2017 v 7:42

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    25. 4. 2017 v 19:59

    Hm je krásný, určitě vyzkouším, láká mě to zkrácené kynutí. Snad budu mít šťastnou ruku na mák (někdy je cítit).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 4. 2017 v 7:46

      Děkuji, zkuste 🙂 já kupuji mletý mák v Lidlu, je balený vakuově a chuťově moc dobrý, zatím nikdy nebyl špatný 🙂

      Odpovědět
      • Dušan
        5. 12. 2024 v 12:50

        Skúsil som to prvy krát sa docela podaril, len sa na povrchu popraskal a vyšla maková náplñ.
        Čo môže byť chybou?

        Odpovědět
    • Anonymní
      20. 10. 2017 v 19:32

      Tak jsem ho konečně upekla. Lidlovský mák je opravdu dobrý. No a závin? Jako vždy – výborný. Děkuji za recept, určitě se k němu budu vracet, je rychlý a výborný. Eva

      Odpovědět
    • Víkendové pečení
      22. 10. 2017 v 19:52

      Evo, děkuji 🙂 jsem rada, ze tip s mákem vyšel 🙂 tenhle závin taky pecu pravidelně, obvykle jen pro sebe 🙂

      Odpovědět
  • Miru
    28. 4. 2017 v 10:47

    …výborný typ na víkend.
    Peču Vaše dobroty pořád,a všichni jsou moooc spokojeni.
    Takže díky moc. 🙂

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2017 v 13:52

      Miru, zdravím a děkuji 🙂 tak mě moc těší, že jsou mé recepty v oblibě 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 4. 2017 v 11:52

    Dobrý den Míšo, o víkendu vyzkouším, má to ale jeden háček 🙂 Mám doma zásobu máku, který ale není umletý a já nemám mlýnek. Myslíte, že bych mohla použít tyčový mixér nebo nemá někdo jinou zkušenost? 🙂 Děkuji, Lenka.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 4. 2017 v 13:54

      Lenko, zdravím, obávám se, že mixérem to nepůjde 🙁 mák je nejlépe umletý klasickým ručním mlýnkem nebo existuji i elektrické, speciálně na mák, ale tyčákem bych určitě nezkoušela 🙂 doporučuji si od někoho mlýnek půjčit nebo koupit již mletý mák 🙂

      Odpovědět
    • Anonymní
      28. 4. 2017 v 15:21

      Máte pravdu, nešlo to 😀 Při množství máku, který doma mám, se asi opravdu vyplatí si mlýnek koupit. A na víkend holt vyzkouším jiný z vašich receptů.

      Odpovědět
  • Kolešová
    28. 4. 2017 v 15:18

    Dobrý recept. Moje dcera Yana řekl děkuji.

    Odpovědět
  • Anonymní
    3. 5. 2017 v 6:46

    Dobrý den,
    recept jsem vyzkoušela o víkendu …, sklidil obrovský úspěch. Ráda ho zopakuji. Mějte se hezky Bohuna

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 5. 2017 v 8:34

      Bohunko, děkuji, to moc ráda slyším 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    2. 6. 2017 v 21:37

    Vyzkoušeno, ochutnáno. Moc chválím a někdy zopakuji – recept poputuje do sešitu s mými oblíbenými recepty:))
    Díky. Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2017 v 19:34

      Martino, díky 🙂 to moc ráda slyším 😉

      Odpovědět
  • Unknown
    3. 6. 2017 v 19:37

    Zdravím paní Míšo,dnes jsem dělala tento štrůdl, je výborný,jen se mi těsto při pečení rozjelo a prasklo uprostřed.A při přenášení na plech jsem měla problém přenést ho.Můžete poradit, čím by to mohlo být? Děkuji a přeji pěkné dny.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      3. 6. 2017 v 20:03

      Hanko, zdravím a moc děkuji 🙂 mě také někdy popraská, obvykle po stranách, ale to vůbec nevadi. Myslím, že je to slabým těstem a velkým množstvím náplně. Přenést se dá pomocí utěrky, závin si na ni opatrně "nakulit" a pak stejným způsobem "skulit" na plech. Dělám to takto s jablecným závinem, kde je těsto hodně křehké 🙂 tento makový jen podeberu opatrně zespodu rukama a přenesu 🙂 mějte se fajn 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    26. 9. 2017 v 7:58

    Dobrý den, je možné naplnit závin například tvarohovou náplní?
    Děkuji, Petra

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      26. 9. 2017 v 20:12

      Petro, zdravím, já dělám jen makový a ořechový, ale myslím, že i s tvarohem to půjde 🙂 jen určitě použijte ten v kostce, ne vaničkový.

      Odpovědět
  • Anonymní
    28. 1. 2018 v 7:42

    Dobré nedělní ráno. Ještě mám plnou pusu chutí tohoto úžasného makového závinu. Opravdu nemá chybu. Vláčný, plný nádivky, nepřeslazený – ani jsem ho navrch necukrovala… Moc děkuji za Vaše recepty.Jsou skvělé. Jen musím zbrzdit, aby nehrozil ten Otesánek. Přeji hezký den. Marie

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 1. 2018 v 8:16

      Marie, moc díky za komentář 🙂 jsem ráda, že závin chutnal, jste moje krevní skupina, vše makové miluji 🙂 ano, všeho s mírou, ale někdy je těžké odolat. Pěknou neděli. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 3. 2018 v 17:40

    Dobrý den, recept opravdu výborný, závin je nadýchaný a vláčný. Pekla jsem také ze špaldové mouky jen jsem nahradila 1/3 másla sádlem.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      2. 4. 2018 v 7:21

      Děkuji 🙂 to mě moc těší .) sádlo je dobrá alternativa másla, těsto zůstane krásně vláčné a na chuti nikdo nic nepozná 🙂

      Odpovědět
  • Vera
    5. 4. 2018 v 13:53

    Přesně tak, dneska ho budu péct znova 🙂 Krásný den.

    Odpovědět
  • Unknown
    11. 7. 2018 v 8:04

    Mockrát Vám děkuji za tento recept. Byl to můj první pokus s kynutým těstem. Závin je úžasný, že toho těsta je v poměru k náplni málo a je velmi vláčné (díky vyššímu množství másla). Není sladký, tak si na něm pochutnala i dvouletá dcera a zbytek rodiny si dosladil. Do máku jsem přidala ještě rozinky a příště zkusím i jinou náplň. Ještě jednou Vám děkuji, díky Vám jsem překonala ten počáteční blok a odvážila se kynuté těsto zkusit. Krásný den, Lenka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      11. 7. 2018 v 10:37

      Lenko, já děkuji za důvěru, že jste se do receptu pustila a povedlo se 🙂 také jsem se dříve kynutého těsta bála, ale dnes ho naopak vyhledávám. Pokud byste chtěla kynuté na klasické koláče, tak vřele doporučuji vyzkoušet i tento recept na Kynuté koláče. Je zase trochu jiné, ale také skvělé 🙂

      Odpovědět
      • Olga
        4. 7. 2021 v 9:16

        Dobry den, pochopila jsem spravne, ze ze stejneho testa a stejnym kynutim muzu udelat i kolace?
        Dekuji

        Odpovědět
  • Unknown
    14. 12. 2019 v 15:31

    Děkuji za Váš recept. Dnes jsem závin upekla a musím konstatovat, že je výborný. Nejdříve jsem měla obavy z toho, že moc nekyne. Ale řekla jsem si když to tak je v popisu tak to snad vyjde. A vyšlo na jedničku. Závin není moc sladký a to je SUPER. Ukládám do svých receptů.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      15. 12. 2019 v 19:40

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    23. 1. 2020 v 13:46

    Naprosto vynikající závin. Nemá chybu. Je dobře, že moc nevykyne, tenké těsto a hodně náplně. Díky

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      23. 1. 2020 v 17:08

      Děkuji.

      Odpovědět
    • Zuzana Dobiášová
      24. 9. 2022 v 19:39

      Dobrý den, chtěla bych se zeptat co může zapříčinit nepružnost těsta. Závin se potrhal a při pečení potom rozšklebil. Chuťově ale úžasný. Moc děkuju.

      Odpovědět
      • Míša Landová
        25. 9. 2022 v 18:28

        Mohl být málo nakynutý před pečením nebo mohlo být i hodně náplně, ale osobně to nevnímám jako problém 🙂

        Odpovědět
  • Jitka
    20. 9. 2020 v 12:30

    Mák moc nemusím,ale chtěla jsem vyzkoušet další recept z bohaté nabídky moučníků od Míšy. A opět se povedlo. Příště přidám trochu víc cukru do náplně,ale to ostatně Míša píše, osladit podle chuti. S těstem se krásně pracuje,je vláčné, netrhá se , ani když je vyválené na tenko.
    Prostě zase super recept. 👍

    Odpovědět
  • Kudělásková Kristina
    21. 4. 2021 v 17:55

    Milá Míšo, Vaše recepty prostě nemají chybu. I když se mi někdy něco nepovede, vždy to vynahradí chuť. Peču už jen tento závin. Děkuji a pečení zdar. Týna Kudělásková

    Odpovědět
  • Martino
    1. 5. 2021 v 21:15

    Dobrý večer, žijem v zahraničí a tu polohrubú múku nemáme. Môžem to upiecť len z hladkej múky?

    Odpovědět
  • Petr
    20. 8. 2021 v 19:10

    Teď jsem to upekl,úplně luxusní to je,děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Jana
    10. 4. 2022 v 17:53

    Závin je opravdu výborný a vřele doporučuji ho vyzkoušet!

    Odpovědět
  • Lucie
    30. 7. 2022 v 20:56

    Výborný recept. Těsto krásně sedělo i když jsem na dvojitou dávku měla jen jedno vejice – no tak tam přišlo celé a ne jen žloutek 🙂 Díky!

    Odpovědět
  • Marie
    18. 8. 2022 v 9:51

    Ahoj Míšo,musim moc pochválit za recept na koláče,mají velký úspěch. A teď můj dotaz,chi zkusit makový závin a chci se zeptat ohledně toho krátkého kynuti. Těsto vždy zadělávám v pekárně a tak nevím jak dlouho ho mam nechat kynout.Dékuji za radu Marie.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 8. 2022 v 20:47

      Já zase nemám zkušenost s pekárnou 🙂 těsto obsahuje více tuku i droždí, bude kynout rychleji …

      Odpovědět
  • Renata
    15. 10. 2022 v 11:12

    Dobrý den,
    Chtěla jsem se zeptat zda do těsta se skutečně nedává sůl, v receptu není uvedena. Předem děkuji za odpověď .

    Odpovědět
  • Eva Richterová
    5. 1. 2023 v 20:26

    Dobrý den,
    vaše recepty jsem objevila poměrně nedávno ačkoliv peču dost často. Chtěla jsem letos na Vánoce obnovit babiččinu tradici, která už není mezi námi a naučila mě péct a upekla jsem makový závin podle Vašeho receptu( babiččin byl dobrý, ale trochu suchý). Takže jsem 26.12.zadělala těsto dle Vašeho receptu… a nestačila jsem se divit. Nejen, že se s těstem krásně pracovalo… překulení jsem vyřešila tím, že jsem si těsto vyválela na pečícím papíře( páč jsem tušila, že přenášení může být zrádné) a pak závin překulila na plech kde byl také pečící papír. Závin je naprosto dokonalý celá moje moravská rodina mi mohla ruce utrhnout. Děkuji mockrát za skvělý recept a teď již po svátcích brouzdám po Vašich receptech co upeču dalšího. Nicméně jsem si trochu na sebe upletla bič, rodinka moje košatá po mě začíná vyžadovat dalši a další sladké či slané výrobky… prý jsem povýšila babiččino pečení o několik stupňů výše. Tentokrát díky Vám Míšo:).

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 1. 2023 v 11:37

      Milá Evo, moc děkuji za krásný komentář, ano, jídlo máme hodně spojené se vzpomínkami na naše blízké a je úžasné, jak si je tím občas připomínáme. Budu ráda, když Vás osloví i nějaký další recept 🙂

      Odpovědět
  • marta
    7. 1. 2023 v 9:22

    Srdečne Vás zdravím, milá p. MIša, zdá sa, že som jediná negatívna výnimka. Musím hneď na úvod podčiarknuť, že výsledok bol excelentný pokiaľ ide o chuťové pôžitky. Ale koláč nevyzeral vôbec príťažlivo. Cesto bolo dosť riedka a ťažko sa mi s ním pracovalo. Pri rolovaní koláčov sa mi trhalo. Dodržala som postup do bodky a …. Ak sa dá, naznačte mi prosím, ak sa dá, kde som mohla urobiť chybu. ĎAKUJEM vopred za odpoveď a želám všetko dobré.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 1. 2023 v 9:54

      To mě mrzí, že se záviny nepovedly a těžko říct, kde se stala chyba, když jsem neviděla, jak záviny připravujete. Pokud bylo těsto řídké, tak mě napadá jedině špatně odvážené suroviny, případně málo propracované těsto …

      Odpovědět
  • Tereza
    21. 1. 2023 v 13:57

    Přeji krásnou sobotu, už potřetí u nás upečeno. Tohle těsto na kynutý závin je prostě úžasný 👏
    Zkusila sem i s jablečnou náplní a bylo to výborné. To těsto je tak jemňoučké, vláčné a křehké.. už jiné nedělám 😁😁
    Zkusila sem tedy i Váš jablečný závin a to byla taky symfonie… Na to že se těsto válí na tenký plát pomalu průhledný, vůbec se netrhalo a výsledek prostě opět vynikající.
    Budu muset vyzkoušet asi víc receptů od vás 😇

    Odpovědět
  • Anon
    22. 1. 2023 v 17:19

    Těsto hrozně lepilo a i po přidání mouky se oba záviny roztrhaly.

    Odpovědět
  • Lucie
    12. 2. 2023 v 20:49

    Mňam, upečeno, snědeno🤗 Závin vypadal přesně jako na vašem obrázku a chutnal výborně. Přidala jsem trošku cukru a byl perfektní, vláčný, plný náplně, krásný na pohled. Určitě jsem nepekla naposledy 👏

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 2. 2023 v 9:36

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
    • Zuzana
      16. 9. 2024 v 21:01

      Dobrý den, stalo se vám někomu, že zavin při pečení popraskal? Mně se to občas stává a nevím, proč. Děkuji. Zuzana

      Odpovědět
      • Míša Landová
        17. 9. 2024 v 10:53

        Ano, také mi závin občas praskne, buď je příliš naplněný nádivkou nebo je málo vykynutý před pečením. Z mého pohledu ale žádná tragédie 🙂

        Odpovědět
  • Andrea
    19. 2. 2023 v 13:25

    Právě jsem vytáhla závin z trouby. Miluji mák,ale po ochutnání jsem zjistila, že maková náplň je hořká. 🥺 Pátrala jsem na internetu. Nevím zda by mohl být mák žluklý nebo jsem málo povařila náplň. Vůbec jsem netušila, že mák může zhořknout.😳

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 2. 2023 v 10:00

      Na vině bude kvalita máku, vařením to určitě nebylo. Je lepší vždy trochu ochutnat před plněním nebo vařením samotné náplně.

      Odpovědět
  • Marketa
    13. 10. 2023 v 14:33

    Dobry den 🙂
    Muzu se zeptat, proc je tam 1/3 polohruba mouky? Delala jsem dnes z hladke, je vyborny, jen mi moc nenabehl 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      13. 10. 2023 v 16:15

      Polohrubá dělá trochu jinou struktura těsta, ale určitě to jde i z hladké. Nemůže být na vině špatné droždí? Překynutí?

      Odpovědět
  • Veronika
    25. 9. 2024 v 17:21

    Dobrý den, děkuji za skvělý recept, ta zkrácená doba kynutí je velký pomocník když člověk spěchá, těsto je úžasně vláčné a tipuji, že jiný závin už dělat nebudu. Ale přesto se chci zeptat… záviny mi poměrně hodně popraskaly, bylo to vidět už před tím než jsem dávala do trouby, že těsto v některých místech praská. Náplň vůbec nevytekla, takže to ve finále ničemu nevadilo, jen ta estetika… 🙂 Měla byste nějakou radu čím to může být a jak se tomu vyvarovat? Děkuji!

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 9. 2024 v 19:41

      Praskají když jsou moc naplněné, příliš tenké těsto nebo málo vykynuté před pečením. Mě osobně to ale nijak nevadí 🙂

      Odpovědět
  • Pavla
    4. 12. 2024 v 13:28

    Dobrý den.Prosím, dá se udělat i ze sušeného droždí? Děkuji 😊

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 9 recenzí:

4.56

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ