Do školy by mě dnes už asi nikdo nedostal, ale pokud jde o pečení, učím se ráda a dobrovolně. A tak jsem po delší pauze opět vyrazila do mé oblíbené školy vaření Ola Kala, abych pronikla do tajů kynutého těsta. Možná namítnete, co může být na kynutém těstě složitého, ale já se mám pořád ještě co učit.
Asi nemusím zdůrazňovat, že základem úspěchu je dobrý recept. Ten jsem si z kurzu přinesla a s ním i spoustu dobrých rad a tipy na netradiční náplně. Kynuté těsto jsem vyzkoušela a s radostí mohu konstatovat, že se povedlo. Těsto je krásně měkké, nelepí a moc hezky se s ním pracuje. Dalo by se říct, že to jde skoro samo 🙂
Náplně jsem pro začátek udělala „klasické“, ale i tak byly koláče fantastické. Mě osobně chutnají kynuté věci obvykle jen v den upečení, ale tyhle jsou krásně měkké a vláčné i další dny. Uvedená dávka těsta stačí na 30 koláčů o průměru 9-10 cm, klidně ale můžete připravit malé koláčky nebo naopak velké. Jen je pak potřeba upravit dobu pečení.
Kynuté těsto (na cca 30 koláčů o průměru 9-10 cm):
500 g hladké mouky
250 ml mléka
20 g droždí
100 g cukru krupice
4 žloutky
špetka soli
kůra z 1 citronu nebo citronový olej
200 ml rostlinného oleje
Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.
Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zdatnější pekařky to jistě zvládnou i ručně 🙂
Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 45 – 50 stupňů. Těsto během kynutí znovu jednou propracujte a nechte opět kynout. Mezitím si připravte náplně.
Tvarohová náplň:
250 g tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)
1 žloutek
3-4 lžíce cukru krupice
kůra z 1 citronu nebo citronový olej
Všechny suroviny dejte do mísy a smíchejte, dle chuti můžete přisladit.
Povidlová náplň:
sklenice švestkových povidel cca 300 g
strouhaný perník na zahuštění
skořice, rum
Pokud máte povidla hodně tuhá, vyklopte je do kastrolu a na mírném ohni zahřejte. Můžete ochutit skořicí a rumem. Já jsem měla naopak povidla tekutější, proto jsem je zahustila strouhaným perníkem.
Jablková náplň:
sklenice hustých jablkových povidel cca 350-400 g
nebo hrubě nastrouhaná a vykapaná jablka ochucená skořicí a trochou mletého hřebíčku
Drobenka:
150 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
100 g másla
Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku.
Příprava koláčů:
1 vejce – rozšlehané na potření
rozinky máčené v rumu, ořechy, mandle – na zdobení
cca 70 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů
Troubu zapněte na 190 stupňů, 3 – 4 plechy vyložte pečícím papírem.
Vykynuté těsto by mělo být krásně měkké, vláčné a pokud ho necháte kynout v troubě, bude i příjemně teplé. Moc dobře se s ním pracuje, nelepí se, není potřeba ho podsypávat. Těsto si rozdělte asi na 30 kousků, každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout.
Pak pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré „máčet“ v mouce, aby se na těsto nelepila. Dříve jsem koláčky vymačkávala prsty, skleničkou to jde ale mnohem lépe. Mezi koláčky nechte dostatek místa (více než mám já na fotce), protože při pečení ještě nabudou.
Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem a naplňte. U nás máme rádi slabé těsto a hodně náplně, takže jsem všechny výše uvedené náplně rozdělila a použila. Z každé mi vyšlo přesně 10 koláčů. Koláče můžete ozdobit rozinkami, ořechy nebo mandlemi. Každý koláč pak dostatečně zasypte drobenkou a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut.
Máslo rozpusťte v menším kastrolku a podle chuti přidejte rum. Touto směsí pokapejte koláče ihned po vytažení z trouby. Pokapejte nejen okraje, ale i náplň.
Koláče přendejte z plechu na tác nebo chladící mřížku a nechte vychladnout. Skvělé jsou hned po upečení, ale krásně vláčné a měkké vydrží i další dny.
inspirace z kurzu školy vaření Ola Kala
Vytisknout recept |
95 Komentáře
Anonymní
19. 11. 2015 v 22:25Hmmm, tak to je teda dobrůtka, MiLo! V naší rodině jsou kynuté koláče asi nejoblíbenější moučník, už je mám za roky pečení vychytané a musím říct, že je výborně umějí i moje dcery. Před lety jsem zkusila posázet koláček nakrájeným banánem, plus drobenku a musím říct, že to je taky lahůdka. Přišlo mi, jako by ten koláček byl rumový:-) Jen je třeba je hned sníst – hnědnou. A nejlepší jsou stejně vlažné, mňam:-) Ale jinak mám nejvíc ráda makové a ořechové a samozřejmě borůvkové:-) Máte je krásné, Milena 🙂
Víkendové pečení
21. 11. 2015 v 20:47Mileno, děkuji 🙂 to já jsem pokud jde o kynuté těsto stále začátečník, ale moje mamka ho také zvládá na jedničku 🙂 banánová náplň zní zajímavě, u mě vítězí asi hrušková povidla, i když borůvkovému taky neodolám 🙂
Unknown
18. 9. 2016 v 16:59žmolenku vyzkoušejte z hrubé mouky, vše 1:1:1 a přidejte vanilkový cukr, po upečení koláče pokapejte horkým máslem s trochou rumu
Víkendové pečení
18. 9. 2016 v 18:00Děkuji za tip na žmolenku. Pokapání máslem s rumem dělám také, je to uvedeno v receptu – viz. výše 🙂
Markéta
22. 11. 2015 v 7:09Koláče jsou božské, další skvělý recept. Pekla jsem z poloviční dávky,protože jsem myslela,že 30 kousků nemůžeme sníst, to ale byla velká chyba. Přiště peču už jen z celé dávky.
Přeji pěknou neděli
Markéta
Víkendové pečení
22. 11. 2015 v 7:49Markéto, děkuji 🙂 tak to moc ráda slyším 🙂 koláče jsou "jedlé" a jeden určitě nestačí 🙂 dají se skvěle zamrazit, takže když uděláte z celé dávky, můžete jich pár schovat do mrazáku 🙂
Anonymní
16. 1. 2016 v 16:32Dneska jsem konečně odhodlala a pustila se do svých prvních koláčů. Milo těsto super, krásně se zaděláva i bez robota, koláče jsou vynikající. Na začátku února mam narozeniny, tak si upeču váš karamelový dort, už se těším.
Hezký den
Marcela
Víkendové pečení
16. 1. 2016 v 19:04Marcelo, zdravím Vás, tak to jsem moc ráda, že i Vás kynuté těsto oslovilo a povedlo se 🙂 dort určitě zkuste, narozeniny si zaslouží něco extra, všechno nejlepší 🙂 Mila
Anonymní
7. 3. 2016 v 13:25Zkoušela jsem z půlky dávky a zdálo se mě, že se těsto pořád lepí. Trochu mouky navíc to spravilo… Ale ten výsledek!! VYNIKAJÍCÍ. Děkuji za bezva receptík, prostě nebe v hubě jak sa říká 🙂 🙂 Martina.
Víkendové pečení
7. 3. 2016 v 14:05Martino, děkuji 🙂 jsem moc ráda, že koláče chutnaly 🙂
Anonymní
17. 3. 2016 v 11:10Krásný den, paní MiLo, děkuji Vám za skvělý recept na koláčky.Výborně se s těstem pracovalo a po upečení byly koláčky úžasné, nadýchané, krásné, výborné chuti.Byla jsem zvědavá jaké budou druhý den ale žádný nezbyl.:-)
Už teď se těším na další pečení dle Vašeho receptu ale který dřív si vybrat.:-)Mějte se krásně.Mirka z Olomouce
Víkendové pečení
17. 3. 2016 v 11:32Mirko, pěkný den i Vám 🙂 tak to jsem moc ráda, že se koláče povedly, těsto je opravdu skvělé. Věřím, že budete mít šťastnou ruku i při výběru dalšího receptu. Mějte se fajn. Mila
Anonymní
21. 5. 2016 v 12:54výborné koláčky, všichni jsme si pochutnali, talíř vylízaný, bříška spokojená. Recept se uvelebil v naší rodinné kuchařce 😀
moc děkuji za inspiraci nejen tímto receptem. Moc hezké stránky. Paráda
Víkendové pečení
21. 5. 2016 v 18:11Děkuji 🙂 jsem moc ráda, že se recepty líbí a koláče chutnali 🙂
Monika
24. 6. 2016 v 13:03Musím říci, že jsem na Váš blog zavítala letmo, když jsem hledala podobné těsto (bylo s obsahem majonézy, je vynikající! ale přeci jen majonéza se dnes vyrábí zásadně ochucená, což není ideální), který mám od jedné hodně staré paní a dosud jsem lepší nejedla. Až nyní. Koláče byly skvělé a druhý den jsme byli rádi, že jich pár přežilo. Vynikající i druhý den – je co říci. Váš blog je vskutku poutavý, recepty vyzkouším určitě i další. Krásně jídlo fotíte, prostě chválím, chválím, chválím 🙂 Přeji hodně úspěchů, je radost, když někoho pečení baví. Zdraví Monika
Víkendové pečení
25. 6. 2016 v 7:07Moniko, zdravím Vás a moc děkuji 🙂 jsem moc ráda, že kynuté těsto uspělo a budu ráda pokud zkusíte i něco dalšího 🙂 na pečení tak trochu ujíždím a jsem ráda když to inspiruje i druhé, mějte se fajn. Míša
Anonymní
10. 8. 2016 v 12:14Dobrý den, dnes jsem upekla koláčky podle vašeho receptu a jsou naprosto parádní! Všichni v rodině je chválili a opravdu i třetí den byly měkké. Vaše stránky si ukládám a budu zkoušet další sladké dobroty. Moc děkuji
Víkendové pečení
10. 8. 2016 v 18:10Děkuji 🙂 tak to mě moc těší, že mají koláče takový úspěch a budu moc ráda, když vyzkoušíte i nějaký další recept 🙂
Anonymní
13. 11. 2016 v 15:37Dobrý den Prosím chci se zeptat jestli to těsto není moc mastne nebo to tak má byt Děkuji za odpověď
Víkendové pečení
13. 11. 2016 v 16:10Dobrý den, nemyslím si, že by těsto bylo nějak extra mastné, tuku je tam možná trochu více, ale možná právě díky tomu jsou koláče i cokoliv dalšího z tohoto těsta vynikající i další dny 🙂
Anonymní
13. 11. 2016 v 20:13Děkuji za odpověď teď jsem je dopekla jsou vyborne jen mě to vylekalo že jsem ti ruce měla moc mastne a ani to moc nenakynulo ( 2h kynulo ) a mužů s toho udělat buchtu na plech. ? Já a kynute těsto to je mazec �� ��
Víkendové pečení
13. 11. 2016 v 20:35Tak to jsem ráda, že se povedlo 🙂 než jsem objevila tenhle recept, tak jsem měla s kynutým těstem taky problémy 🙂 určitě se dá udělat i koláč na velký plech, pletenec nebo šátečky 🙂 Na kynutí doporučuji tu troubu, zapnout na nízkou teplotu, kyne to tam rychleji, než normálně :))
Unknown
13. 1. 2017 v 17:10Dnes jsem koláčky upekla, jsou výborné! Vypadají stejně jako na Vašich fotkách. Na některé jsem dala ještě makovo-mrkvovou náplň, no prostě, mňamka 🙂
Víkendové pečení
14. 1. 2017 v 6:21Tak to je fajn, že se koláče tak povedly 🙂 makovo-mrkvová náplň zní zajímavě, tu neznám 🙂
Anonymní
21. 3. 2017 v 5:38Dobry den, chci se zeptat,jestli by nebylo lepsi nahradit olej rozpustenym maslem…mam maslo rada ve vsem a vetsinou ho do kynutych test pouzivam. Pripada mi chutove lepsi nez olej, jen me zajima, jestli prave v tomto receptu neubere na vlacnosti v pozdejsich dnech? jinak Vam chci pochvalit uzasne stranky..:) vskutku inspirace na kazdy vikend:)
Víkendové pečení
21. 3. 2017 v 7:59Zdravím, ano, olej můžete nahradit rozpuštěným a zchladlým máslem, myslím, že tím nic nezkazíte. Na máslo nedám dopustit, ale v některých receptech používám raději olej, těsto mi přijde více pružné a nadýchané 🙂 mám oblíbenou značku oleje "Máslová Manka", která krásně máslově voní, ale zachová si vlastnosti oleje. Jinak tohle těsto je opravdu skvělé, určitě vyzkoušejte 🙂
Unknown
18. 12. 2017 v 22:18Krásný večer, dlouho jsem váhala, co upéct na silvestra, ale asi vyzkouším tyto koláče, protože každý váš recept je perfektní!
Jen se chci zeptat, droždí 20 gramů má být čerstvé, nebo sušené? 🙂
moc děkuji
Víkendové pečení
19. 12. 2017 v 19:24Katko, zdravím, koláče mohu vřele doporučit 😉 urcite zkuste. Ano, droždí je myšleno čerstvé. Hezké svátky.
Anonymní
4. 3. 2018 v 11:22Milá Míšo, už ani nevím kdy jsem pekla naposledy něco jiného než dobroty z Vašich stránek!Musím říct, že na inspiraci snad nechodím už nikam jinam.Jste zárukou, že se vždy vše povede.Každý týden sleduji, jestli se neobjeví něco nového:).Mockrát děkuji za super recepty!
Včera jsem pekla tyto báječné koláče. S tvarohem,povidly,mákem i jablky.Jiné už dělat nikdy nebudu! Manžel i tchán mlaskali, až měli boule za ušima.Už se těším odpoledne na kafíčko,dokud ještě jsou!
Mějte se krásně, Renata.
Víkendové pečení
4. 3. 2018 v 17:19Milá Renato, moc děkuji za Váš krásný a velmi potěšující komentář 🙂 děkuji za důvěru i přízeň. Jojo tohle kynuté těsto je fakt super, také už obvykle jiné nedělám 🙂 mějte se fajn. Míša
Kateřina
13. 4. 2018 v 16:55Nejlepší recept co jsem kdy na kynuty vyzkousela. Nemaji konkurenci☺��
Víkendové pečení
14. 4. 2018 v 19:44Katko, díky 🙂
Anonymní
13. 8. 2018 v 18:00Třeba to někdo použije…!!!!
Do tvarohu z vaničky dám cukr dle potřeby a lžíci pudingu bez vaření.
Nestalo se nikdy,že by z koláčů vytekl.
Jana
31. 10. 2021 v 20:57Super nápad. 👍 Díky. ❤️ Omylem jsem koupila vaničku. 🤦
Lucie Kadlecova
6. 11. 2018 v 14:59Dobry den Miso, dlouho jsem se neozvala, protoze jsem delala same vase osvedcene recepty 😉 Ted o vikendu jsem zkusila tenhle, protoze jsme meli hodne deti na navstevu a po kolackach se jen zaprasilo 🙂 jsou opravdu moc dobre, mekoucke i druhy den! Urcite palec nahoru – zase dalsi vyborny recept! Diky moc!
Víkendové pečení
6. 11. 2018 v 15:08Lucko, zdravím Vás, je mi jasné, že máte plno pečení 🙂 ano, souhlasím s Vámi, toto kynuté těsto je skvělé, za mě asi nejlepší, jaké jsem kdy zkusila 🙂 opět osvědčený recept z kurzu Olakala 🙂
Valide
16. 11. 2018 v 20:10Dobrý den, prosím, kde se dá koupit olej "Máslová Manka"? Neznám ho. A kde probíhají kurzy Olakala? Děkuji.
Víkendové pečení
18. 11. 2018 v 6:14Zdravím, máslovou manku kupuji obvykle v Tescu, bohužel ji nemají všude. Jen pozor, je zelená manka, to je běžný olej, máslová manka má modrý přebal 🙂 Více informací o kurzech najdete na olakala.cz 🙂
Unknown
15. 1. 2019 v 11:00Dobrý den,jsem chlap a peču Vaše koláčky z dvojté dávky a jsem v mojí rodině ,,slavný".
Víkendové pečení
16. 1. 2019 v 7:35Tak to je skvělé 🙂 díky
Unknown
23. 2. 2020 v 18:49Dobrý večer , tak dnes jsem je pekla a jsou fakt dobré. Snad zbydou i na zítra do školy a práce .Toho droždí semi zdálo 20 g málo,tak jsem dala celou kostku 42 g a mám z toho 30 koláčků a jeden takový větší, velikosti talíře ,na rozkrájení . Aspoň mám zase obměnu co péct. Děkuji
Víkendové pečení
24. 2. 2020 v 9:36Děkuji. Droždí stačí opravdu jen 20 g, je zbytečné dávat více 🙂
Zuzana Levi
11. 3. 2020 v 18:35Co napsat, vedela jsem, že s Vámi jdu na jistotu a tyto koláče to jen opět potvrdily. Peču hodně s dětmi, takže mi pomáhali i tentokrát a výsledek.. tváře pěkně od povidel a drobenky. Tchán si taky pomlaskaval. Jinak s těstem se pracuje moc dobře ����
Víkendové pečení
12. 3. 2020 v 7:15Děkuji, tyhle koláče si chválu opravdu zaslouží 🙂
Unknown
7. 5. 2020 v 13:50Dobrý den…teda koláče jsou famózní,hlavně v den upečení..dávala jsem i makovou nádivku či tvarohovou nádivku s povidlem (skrz šťavnatost) nahoře a mňam…bála jsem se druhého dne, jaké bude těsto..no, není to takové jako v den upečení,ale i tak velmi dobré a skrz nádivku šťavnaté..posypku dělávám z hladké mouky,cukru moučka,trocha oleje a másla..je jemnější a dobrá. Děkuji za recept,který budu hojně používat😉🙃..ještě jedna otázka:pekla jsem na 190C(horní, spodní,střední příčka)..po 15minutách koláče stále nebyly hnědé,přidala jsem tedy 5minut při 180C,koláče zhnědly,ale zespodu už byly některé moc…nebyly připálené,ale už se to k tomu blížilo😉…děkuji za radu,tip.
Anonymní
18. 5. 2020 v 7:53Dobrý den, chystám se upéct tyto koláče o víkendu. Bude to moje pekařská premiéra, jelikož jsem koláče předtím nikdy nepekla. Recept je srozumitelný ale nejsem si jistá v přípravě náplně. Jestli mi jedna náplň vystačí na všech 30 koláčků nebo jestli mám připravit všechny 3 náplně? Děkuji za odpověd 🙂
Víkendové pečení
18. 5. 2020 v 18:49Jedna náplň Vám na všechny koláče určitě stačit nebude. Jestli využijete všechny tři v plném množství je ale hodně individuální. Množství náplní je orientační, protože hodně záleží, kolik dané náplně na koláč dáte. Já osobně mám ráda málo těsta a hodně náplně 🙂
Unknown
23. 5. 2020 v 11:01úžasný recept.. těsto ne trochu mastnejsi ale krásně se s nim pracuje.. povedlo se hned na poprve, a všem chutnalo… po upeceni krasne vlacne testo, neni suché…. moc dekuji za recept 🙂
Víkendové pečení
25. 5. 2020 v 18:37Děkuji 🙂
Unknown
24. 5. 2020 v 18:47Dobrý den…na kolik stupňů koláče pečete? děkuji.
Víkendové pečení
25. 5. 2020 v 18:38Je to uvedeno v receptu, na 190 stupňů.
Jiřina
7. 1. 2021 v 14:34Míšo,
to je prostě gastro orgasmus 🙂 Takže o víkendu jdu do nich. Už teď se moc těším, protože vím, že i když nebudou tak krásné, budou určitě dobré, tak jako vše dle Vašich receptů.
Jsem ráda, že Vás tu máme.
Míša
1. 8. 2021 v 13:19Dobrý den, děkuji Vám za skvělý recept! Kynuté koláče jsem pekla úplně poprvé a sama jsem nemohla uvěřit tomu jak moc se povedly a jak byly výborné. 🙂 Naplnila jsem je tvarohem a včera nasbíranými borůvkami a jen se po nich zaprášilo. Recept i samotný postup je krásně popsaný i pro úplné začátečníky. Ještě jednou děkuji a recept si ukládám. Míša
Míša Landová
1. 8. 2021 v 18:47Díky, to mě těší 🙂
Šárka
8. 9. 2021 v 21:30Já popleta, navyklá od Vás na vše v gramech, jsem si nevšimla, že tentokrát je olej v ml. Těsto bylo už při kynutí „podezřelé“, hned mi to došlo🙈😊Mouky jsem přidala dost, chuťově byly koláče moc dobré, zvláště následující dny, ba i třetí den chutnaly skvěle. Druhý byly lepší než první, to mi přišly opravdu moc mastné.
Míša Landová
9. 9. 2021 v 11:55Ano, olej má jinou hustotu, tedy se liší objem a váha, pozor na to 🙂
Lucka
10. 11. 2021 v 21:27Míšo, ty kolace jsou uzasne, moc dekuji za recept. Delala jsem poprve kynute testo, hodne se toho bala, ale vysledek byl dokonaly! I druhy den byly kolace skvele. Pouzila jsem i trik kynuti v troube.
Jen se chci zeptat – kdyz se pred pecenim potiraji okraje kolacu vajickem, musi to byt opravdu cele vejce? Nestacil by jen zbyly bilek?
Dekuji,
Lucka.
Míša Landová
11. 11. 2021 v 7:57Tak to mě těší, že se povedly 🙂 ano, klidně použijte na pomazání jen bílek 🙂
Iveta
3. 12. 2021 v 13:29Nejlepší těsto na koláče,vydrží cely týden vlacne,vyzkoušeno nesčetněkrát ,tentokrat jsem jej vyzkoušela na buchty..Dost dobry!!!😀
Míša Landová
3. 12. 2021 v 16:20Díky 🙂
Alena Štočková
5. 2. 2022 v 16:07Vše bylo již řečeno z lepšího kynutého těsta jsem ještě nepekla,výborné koláčky.Moc děkuji za recept
Míša Landová
6. 2. 2022 v 13:15Děkuji 🙂
Lucka
21. 1. 2024 v 20:59Opravdu perfektní 👌 ochutnala jsem je od kamarádky a musela jsem je hned vyzkoušet… sice nebyly tak krásné, jako ty vaše, spíš takové baculaté, ale doma se po nich jen zaprášilo😁měli jsme borůvkové, tvarohové, povidlové, jablečné, třešňové, i s mraženymi malinami a višněmi, a ty byly také skvělé 👌👍
Míša Landová
25. 1. 2024 v 9:30Děkuji, tyhle koláče nikdy nezklamou.
Andrea
17. 2. 2022 v 0:33Dobrý den, vaše recepty miluji! ♥️
A chtěla bych se vas zeptat, když chci dat do koláčů marmeladu, čím ji nastavit? Zkoušela jsem piškoty, ale přišlo mi, ze je poté marmeláda ještě sladší.😊
Dekuji 😊
Míša Landová
17. 2. 2022 v 11:26Můžete zkusit zahustit škrobem, ale už to bude mít vliv na chuť … zkuste udělat tvarohové a marmelády dát je trochu doprostřed 🙂
Andrea
17. 2. 2022 v 19:30Dekuji, za skvělý napad!😊
A mějte se krásně.😊🌞
evjanka
26. 2. 2022 v 16:22Dobrý den Miško. Mockrát děkuji za božský recept ❤️Pekla jsem již několikrát a pokaždé jsou jak peříčko a druhý den jsou pořád báječné. Pokaždé dělám pouze z poloviční dávky, protože jednou jsem udělala z celé dávky a všechny koláčky zmizely během dvou dnů 🤦 a pak jsme s manželem měli výčitky, že jsme se nacpali. Takže z poloviční dávky, šest kousků a dost. Dnes jsem dělala s povidly a ořechové. Jinak dělám většinou makové. Škoda, že neumím poslat foto, tak Vám aspoň posílám 1***** a 🥇 a ještě jednou mockrát DĚKUJI. ❤️❤️❤️
Míša Landová
27. 2. 2022 v 15:34Děkuji, ano tyhle koláče jsou sázka na jistotu, také je peču pravidelně 🙂
Petra
8. 7. 2022 v 12:48Dobrý den, koláče peču pravidelně a jsou opravdu luxusní, všem vždy chutnaly! Chtěla jsem se zeptat, zda by těsto bylo možné nechat kynout přes noc v lednici, případně jak na to. Bohužel s tím nemám zatím zkušenosti a potřebovala bych si dobu přípravy co nejvíce zkrátit. Díky moc, Petra
Míša Landová
10. 7. 2022 v 7:52Myslím, že by to šlo, ale nikdy jsem nezkoušela 🙂 Případně můžete rychlit kynutí, tím, že necháte těsto kynout v nahřáté troubě 🙂
mimi
17. 9. 2022 v 23:07Zdravím p.Míšo,
dnes jsem zkoušela koláče dle Vás a byla jsem nemile překvapena jak bylo těsto MASTNÉ, 200ml oleje je asi opravdu hodně, nešly dobře ani udělat kuličky – těsto se dělilo …..))
Nadšení tedy nezdílím.
Míša Landová
18. 9. 2022 v 15:12Tak to mě mrzí, že se těsto nepovedlo … Ano, je mastnější, ale pokud je dobře zadělané, pracuje se s ním velmi dobře. Já sama ho dělám pravidelně, zatím jsem neobjevila lepší a soudě podle zpětných vazeb nejen tady na blogu je hodně oblíbené …
Evjanka
11. 4. 2024 v 16:10Chyba je na vaší straně ne v receptu
Janina
30. 10. 2022 v 6:04Od té doby, co jsem objevila toto těsto, jiné kynuté koláče už nedělám. Je skvělé, ano, je mastnejsi, ale vynikající. Zasekávání v ruce a trošku oleje uberu. Jinak zrovna včera večer jsem dělala hruškové a tvarohové a už mizí rychlostí blesku. A podotýkám, že ještě před dvěma roky jsem byla totální pečící analfabet. Pak jsem objevila Vaše stránky a od té doby peču ráda. Tak třikrát týdně něco.
Míša Landová
30. 10. 2022 v 8:37Tak to mě moc těší, děkuji 🙂
Renata
7. 5. 2023 v 15:00Koláče výborné jen se pi nich zaprášíme:-)
dělala jsem s tvarohem a borůvkama velká dobrota moc děkuji za inspiraci
Eva
17. 9. 2023 v 21:31Dobrý večer,potřebovala by jsem poradit.Udelala jsem Hrušková povidla,zítra chci zkusit koláčky.Ale zdají se mě pořád trošku tekuta,i když jsem je opravdu hodně dusila.Mohla bych je trošku zahustíme kukuřičný skrobem?Díky.
Míša Landová
18. 9. 2023 v 9:43A co je zkusit nechat vykapat přes sítko? Škrob samozřejmě taky můžete 🙂
Eva
18. 9. 2023 v 19:21Zdravím,tak jsem dnes pekla kolace.Poslechla jsem vás,a Hrušková povidla jsem nechala vykapat přes sitko.Testo je opravdu luxusní,a náplň taky.Dekuji za recept.
Míša Landová
18. 9. 2023 v 20:18Skvělé, tak to mám radost 🙂
Jitka
14. 10. 2023 v 13:02Dobrý den, s kynutým těstem nemám velké zkušenosti. Byla jsem trochu skeptická, protože se mi zdálo těsto moc mastné. Ale výsledek je skvělý!! Koláče jsou krásně měkké a nadýchané. Děkuji za recept!
Míša Landová
14. 10. 2023 v 19:59Rádo se stalo 🙂
Hana
22. 1. 2024 v 11:50Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat jako naprostý nepečivec 🙂 Mám v plánu se odvážit a udělat rodince koláčky z vašeho těsta, nicméně s tím rozdílem, že bych náplň chtěla dávat dovnitř koláčků. Dělala to tak babička, které jsem při tom pomáhala jako malá, ale ta si s sebou odnesla nahoru i recept na těsto (náplň připravena na kuličky, zabalily se do těsta na takové jako bochánky, v nich babička udělala důlek „hřibem na vyšívání“ nebo žárovkou 🙂 a nahoru už dávala jen posypku). Jen bych se tedy zeptala odborníka, jestli mohu toto těsto použít i na tento postup. No a jestli když těsto vykyne a já si jej rozválím a vykrojím těsto na „placky“ abych do nic mohla začít balit náplň, jestli je nutné je nějak nechat ještě dokynout v nějaké „post kynoucí fázi“ (prostě po tom co je naplním nebo vykrojím).
Dopadne to tragicky já vím 😀 ale zkusit se to prostě musí. Děkuji mnohokrát a ať se daří
Míša Landová
25. 1. 2024 v 9:33Ano, tohle těsto můžete použít i na bochánky. Doporučuji neválet, ale spíše rozdělit na kousky, udělat placičky, do kterých dáte náplň a zabalíte. V podstatě to jsou asi takové dvojctihodné koláče, jen bez náplně nahoře. Jak se dělají, můžete mrknout na recept u mě tady na blogu – Dvojctihodné koláče 🙂
Marie
27. 1. 2024 v 13:03Dobrý den, tak jsem včera dělala vaše koláčky a jsou teda uplne bezkonkurenční. Dnes byli taky vynikající a z celé dávky nám zbylo 5 kusů, takže počítám že do zítra už nevydrží. Všem moc moc chutnali. Jsou opravdu výborné a mokré. Děkuji že sdílíte své recepty.
Míša Landová
27. 1. 2024 v 17:08Tyhle koláče prostě nikdy nezklamou 🙂
Jana
20. 4. 2024 v 15:28Těsto je luxusní. Dávala jsem tvaroh dovnitř a potom takové jak vy i s povidly.
Tyto koláče jdou u nás nejvíc.
Míša Landová
21. 4. 2024 v 13:42Ano, jsou prostě TOP 🙂
Peťulka
8. 5. 2024 v 11:32Míšo, moc Vám dekuji ♥️
Kolacky peci jiz po páté a vždy perfektni 👌
Nikdy jsem nebyla kamarad s kynutym testem, kolacky mame radi hooodne plnene, vzdy mi napln vytekla, to me vzdy jen rozcililo a tim mizela snaha o dalsi pokusy. Ale s Vasim receptem to nema chybu, velmi moc dekuji 🥰♥️ pecu je s laskou a vim, ze se povedou. Rodina i kamaradi jasaji 🤩 vetsinou jsou ten den fuc 👌👍
Míša Landová
9. 5. 2024 v 7:01Rádo se stalo 🙂 i já si musela ke kynutému najít cestu 🙂
Martina Horáková
10. 6. 2024 v 13:48Míšo, skvělý recept-prodrobne, jasně popsáno, tak se kolače povedly i přes mou obavu. Mizí před očima. Moc děkuji 💗.
Míša Landová
11. 6. 2024 v 13:10díky 🙂
Denisa
6. 8. 2024 v 15:17Dobrý den, jsem v kynutém testu absolutní amatér a nikdy se mi moc nepovedlo, aby bylo dobře vykynute. Ale nevzdávám se a ráda bych zkusila upéct vaše kolacky, prosím, jak dlouho necháváte těsto kynout? Aby nebylo málo nakynute nebo prekynute. Děkuji za odpověď.
Míša Landová
6. 8. 2024 v 20:03Čas není příliš vhodné měřítko, záleží na teplotě v místnosti. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem a když do něj lehce píchnete prstem, mělo by se vrátit 🙂
Průměrné hodnocení z 10 recenzí:
4.2