Menu
Koláče / Kynuté těsto

Borůvkové koláče

Léto a prázdniny si prostě neumím představit bez borůvek a borůvkového koláče. Jako děti jsme je chodili pravidelně každý rok sbírat. Doma se pak pekl koláč, vařili knedlíky a zavařovaly kompoty. Musím přiznat, že dnes už chodím borůvky sbírat jen výjimečně, obvykle si pár litrů koupím na trhu. Část dávám do mrazáku a z části peču koláče, nejradši kynuté. Kdo by to byl před pár lety řekl 🙂 

Protože mi borůvky chuťově velmi dobře ladí s tvarohem, část koláčů jsem udělala v kombinace právě s ním. Musím říct, že mě osobně tyhle „kombinované“ koláče chutnaly více, než jen samotné borůvkové 🙂 nicméně je to na vás, jak si je upečete. 

Tvarohovou náplní ani borůvkami nešetřím, na koláče dávám všeho poměrně velké množství. U nás prostě frčí koláče, kde je málo těsta a hodně náplně. Tvaroh jsem ještě vylepšila přidáním čerstvého sýra Palouček (Lučina), díky kterému je náplň jemná a prostě tak nějak lepší 🙂 

Kynuté těsto (na 15 koláčů o průměru cca 9 cm):

250 g hladké mouky (použila jsem špaldovou)

125 ml mléka

10 g čerstvého droždí

30 g cukru krupice

2 žloutky

špetka soli

kůra z 1 citronu nebo citronový olej

100 ml rostlinného oleje

Z vlažného mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Mouku prosejte do mísy se špetkou soli.

Jakmile je kvásek vykynutý, zamíchejte do něj žloutky s olejem, přidejte citronovou kůru a směs vlijte do mísy s moukou. Vypracujte hladké a nelepivé těsto. Nejlépe to jde samozřejmě v kuchyňském robotu, ale zkušenější pekařky to zvládnou i ručně.

Mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Pokud chcete kynutí urychlit, přetáhněte mísu folii a dejte do trouby zapnuté na 45 – 50 stupňů. Těsto během kynutí alespoň jednou propracujte a nechte opět kynout.

Tvarohová náplň:

200 g tučného tvarohu v kostce (ne ve vaničce)

100 g smetanového sýra typu Lučina, Palouček

1 menší vejce

2-3 lžíce cukru krupice (dle chuti)

1 lžíce kukuřičného škrobu nebo vanilkového pudingu

kůra z 1 citronu nebo citronový olej

Všechny suroviny dejte do mísy a promíchejte do hladka. Dle chuti můžete přisladit.

Drobenka:

80 g polohrubé mouky

50 g cukru krupice

50 g másla

Mouku s cukrem dejte do mísy a promíchejte. Přidejte na kousky nakrájené, lehce změklé máslo a rukou vypracujte drobenku. Drobenku připravíte také snadno a rychle v mixéru či food procesoru. 

Příprava koláčů:

čerstvé lesní borůvky ca. 0,5 litru

1 vejce – rozšlehané na potření

cca 30 g rozpuštěného másla + rum na pokapání horkých koláčů

Troubu zapněte na 190 stupňů, 2 plechy vyložte pečícím papírem. 

Vykynuté těsto by mělo být krásně měkké, vláčné a pokud ho necháte kynout v troubě, bude i příjemně teplé. Moc dobře se s ním pracuje, nelepí se, není potřeba ho téměř podsypávat. Těsto si rozdělte asi na 15 kousků, každý vyválejte do malé kuličky a nechte ještě pár minut na plechu kynout.

Pomocí skleničky s rovným dnem rozmáčkněte kuličku na koláček a vytvarujte okraje. Skleničku je dobré „máčet“ v mouce, aby se na těsto nelepila.

Okraje koláčů pomažte rozšlehaným vajíčkem a naplňte. Já jsem udělala část koláčů jen čistě borůvkových a část v kombinaci s tvarohovou náplní. Každý koláč dostatečně zasypte drobenkou a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15 minut. Doporučuji hlídat, každá trouba peče trochu jinak.

Máslo rozpusťte v menším kastrolku a podle chuti přidejte rum. Touto směsí pokapejte koláče ihned po vytažení z trouby. Pokapejte nejen okraje, ale i náplň. Dobře se na to hodí silikonová mašlovačka.

Koláče přendejte z plechu na tác nebo chladící mřížku a nechte vychladnout. Skvělé jsou hned po upečení, ale krásně vláčné a měkké vydrží i další dny. Koláče můžete bez obav i zamrazit, ideálně hned po vychladnutí.

recept na kynuté těsto z kurzu www.olakala.cz

Vytisknout recept

33 Comments

  • Nela Procházková
    28. 7. 2017 v 7:24

    Koláček bych si dala hned! Mňam 🙂 Také si nedokáži představit léto bez borůvek a už se těším, jak si je natrhám u nás na zahradě i v lese.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      28. 7. 2017 v 18:13

      Na koláče jsou nejlepší lesní borůvky 🙂 kanadské mám taky moc ráda, ale jen tak samotné 🙂 letos sklízím první úrodu na zahrádce 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    31. 8. 2017 v 8:02

    Krásný den Míšo,
    hned jak jsem viděla na FB fotku těchto koláčů, tak jsem věděla, že je musím zkusit!
    Problém byl ten, že jsem se ještě nikdy nepustila do kynutého, vždycky jsem měla obavy. No ale zkusit se má vše a pak se uvidí. Ačkoliv se mi těsto po vykynutí zdálo zvláštní 😀 (mastné a trochu lepivé), tak výsledek stál za to!! Koláče naprosto vynikající, lepší jsem nejedla, byla jsem na sebe opravdu pyšná 😀 a jelikož jsem byla v pečící euforii a zbyly mi borůvky, tak jsem od vás vyzkoušela rovnou tvarohový koláč s borůvkami a ten byl také TOP!!! Obojí jsem nesla na oslavu a všichni si mlaskali.
    Děkuju za úžasné recepty a těším se na další 🙂
    Hezký poslední srpen,
    Denisa

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      1. 9. 2017 v 19:57

      Deniso, moc Vás zdravím a děkuji za komentář 🙂 já se kynutého těsta také dříve bála, ale tenhle recept je skvělý, vždy se povede a i další dny jsou koláče skvělé 🙂 no a tvarohový s borůvkama je také skvělá volba 🙂 věřím, že na oslavě byli spokojeni 🙂 pěkný večer. Míša

      Odpovědět
  • Anonymní
    8. 9. 2017 v 11:03

    Naprosto úžasné a vynikající!!! Už jsem pekla 3x. Borůvkové a švestkové. Sice jsem neměla po ruce klasické droždí a použila sušené, ale i tak výborné 🙂 Krista

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      8. 9. 2017 v 20:23

      Kristo, moc děkuji 🙂 myslím, ze se susenym drozdim to bude stejně dobré 🙂

      Odpovědět
  • Sim.
    19. 9. 2017 v 0:14

    Tak jsem neodolala, a i když mám také své nejlepší:-) těsto na koláče, vyzkoušela jsem to Vaše, pro mne překvapivě z hladké mouky. Začátek byl krutý, jelikož jsem se neodchýlila od svých zvyků a zadělávala jsem v domácí pekárně s použitím másla místo oleje a sušeného droždí. Nejprve těsto jako na lívance, ale s citlivým přisypáváním dalších cca 7 dkg špaldové mouky se z toho vyklubalo úžasné těsto, se kterým se báječně pracovalo. Jen ho bylo víc, tak jsem vyzkoušela dvouvrstvý kynutý koláč. Slast. Ještě dnes, po dvou dnech, byl poslední kousek překvapivě čerstvý. Takže velmi děkuji a zakládám. Lze tohle těsto použít i na jiné kynuté dobroty, třeba na buchty? Velmi děkuji a mějte se krásně:-).

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      20. 9. 2017 v 10:27

      Děkuji za komentář 🙂 jsem ráda, že Vás těsto zaujalo, je opravdu super 🙂 určitě se dá použít i jinak, na velký koláč nebo pletence. Buchty se obvykle dělají z méně tučného těsta, tedy alespoň jak to vidím v receptech :), ale asi by to taky nebyl problém 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    17. 6. 2018 v 17:07

    Včera jsem přinesla z lesa borůvky a hned jsem zde na blogu hledala inspiraci, co s nimi. Vyhrály tyhle koláčky. Dneska jsem je upekla a jsou opravdu vynikající. Díky, Míšo, za recept! Martina

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      18. 6. 2018 v 6:13

      Martino, díky 🙂 musím říct, že jsem překvapená, že už jsou borůvky 🙂 vím, že je všechno letos nějak dřív, ale že až tak? 🙂 každopádně koláče jsou skvělé, hned bych si taky dala 🙂

      Odpovědět
  • Anonymní
    29. 4. 2019 v 8:32

    Výborné, moc se povedly. Děkuji za recept.

    Odpovědět
    • Víkendové pečení
      29. 4. 2019 v 17:53

      Děkuji 🙂

      Odpovědět
  • Hanka L.
    14. 3. 2021 v 21:33

    Dobrý večer Míšo, koláče jsem dělala včera, s borůvkami i tvarohem. S těstem se mi pracovalo bezvadně a chuť je prostě skvělá i dnes. Přesně, jak píšeš: málo těsta, hodně náplně, krásně vláčné.
    Další recept vyzkoušen a další velké díky pro Tebe.

    Odpovědět
  • Hanka L.
    20. 3. 2021 v 14:21

    Krásné sobotní odpoledne, pro velký úspěch jsem pekla znovu tyto koláče. Tentokrát jsem zkusila náplň makovou, u poloviny s višněmi, u druhé s malinami. Taky velká pochoutka.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      20. 3. 2021 v 19:21

      Díky 🙂 tyhle koláče jsou návykové a u nás se pečou pravidelně s různými nádivkami 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    26. 4. 2021 v 21:47

    Dobrý den, pravidelně peču podle Vašeho receptu tvarohove/povidlove koláče a jsou opravdu výborné. Ráda bych ale zkusila obměnu a dostala jsem chuť na tyto borůvkové. Myslíte, že se dají použít také mražené borůvky? Nebo si mám raději nechat zajít chuť a počkat na sezónu? 🙂
    Děkuji, Petra

    Odpovědět
  • Monika
    7. 8. 2021 v 16:56

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Dneska jsem zkoušela koláčky a vůbec se mi nepovedly🤦🏼‍♀️ po vykynuti se mi oddělil olej, a těsto bylo hrozně mastné blbě se sním pracovalo. Nevíte kde jsem mohla udělat chybu 🤔

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 8. 2021 v 18:00

      Peču velmi často a nikdy se mi to nestalo, těsto je sice trochu mastnější, ale krásně hladké a určitě se neodděluje tuk. Měla jste ho dostatečně zpracované, zadělané?

      Odpovědět
      • Monika
        7. 8. 2021 v 18:03

        Já bych právě řekla že ano, večer to zkusim znovu snad to bude lepší 😁

        Odpovědět
  • Lucie
    10. 1. 2022 v 14:19

    Dobrý den Míšo,

    chtěla jsem Vám jen napsat, že jsem naprosto nadšená z Vašich stránek a ze všech Vašich receptů. Objevila jsem Vás pár týdnů před Vánocemi a od té doby jsem nepekla od nikoho jiného. Vyzkoušeli jsme pistáciové stromečky, hvězdičky z mandlí, kolečka z lískových oříšků i kešu dukátky (mmch na Vánoce jsem nikdy předtím nepekla 🙂 ). Pekli jsme arašídové cheesecakey, mrkvový dort i cupcakey s pistáciemi. No a včera jsem pekla tyto luxusní koláče :-). Naprosto všechny recepty se povedly na výbornou, jsou jednoduše a podrobně napsané a hlavně luxusně chutnají. Takže já Vám moc a moc děkuji za Vaše stránky a vím, že nikam jinam se už na sladké recepty dívat nebudu :-).

    Přeji Vám spoustu dalších úžasných receptů, Lucie

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 1. 2022 v 16:22

      Milá Lucie, moc děkuji za milý komentář, musím říct, že jste toho za těch pár týdnů stihli vyzkoušet opravdu hodně 🙂 jsem ráda, že se recepty líbí a fungují. Díky za důvěru a hodně štěstí při pečení.

      Odpovědět
  • Helena
    13. 7. 2022 v 10:45

    Skvělý recept, s těstem se dobře pracuje a koláče vydržely vláčné i další den, pak už nebyly 🙂
    Nemusím tvaroh, ale kombinace s ovocem mi moc chutnala a koláče si všichni moc pochvalovali.

    Odpovědět
  • Majka
    16. 7. 2022 v 14:20

    Koláče jsem právě vyndala z trouby, borůvky jsem sice neměla, ale dělala jsem všechny s tvarohem,(s tím přidáním sýru ,je ta nádivka taková lahodnější. )No a na tvaroh jsem dala co jsem měla, takže meruňky ,další byly s jostou a pak ještě s rybízem. Mám jich přesně 15 jako vy no a asi zadělám další těsto na koláčky a pak šup s nimi do mrazáčku .Přijede mě návštěva a tak to bude pak jako najitý. A moc díky za výborný recept. Majka

    Odpovědět
  • Tereza
    27. 3. 2023 v 21:47

    Dobry den, pekla jsem a testo je uzasne. Udelala jsem kolac na cely plech. Kombinace dle recepru tvaroh a boruvky. Do tvarohu jsem pridala pul kelimku zakysanky. Zjemnila ho. Kolac je uzasne meky, lahodny. Mate opravdu skvele recepty. Moc za ne dekuji. A jeste dotaz: Kdybych chtela olej nahradit maslem, nebude to mit vliv na vlacnost? A v jakem mnozstvi? A tip: rada do kynutych test pridavam badian a zazvor. Krasne ho provoní. At se Vam daří..

    Odpovědět
    • Míša Landová
      28. 3. 2023 v 10:52

      Díky, Terezo, jsem moc ráda, že chutná 🙂 olej můžete nahradit máslem ve stejném množství, ale já dávám raději ten olej pro větší pružnost a vláčnost těsta … Díky za tip s kořením 🙂

      Odpovědět
  • Petra
    4. 8. 2023 v 21:07

    Míšo, dobrý večer, recept na těsto na koláče je úžasný, už několikrát jsem dělala s blumami. Myslela jsem, že koláčů budu mít na pouť dostatek… po upečení chutnaly tak, že mi jich doma plno snědli, takže ráno budu zadělávat znovu. Blum už bohužel moc nemám, tak mě napadlo, pár koláčů udělat s tvarohovou náplní a na to bych blumy dala sem tam…. jenže nemám ani tvaroh, zato paloučku, lučiny nebo philadelphie mám v lednici docela hodně. Myslíte, že by šla udělat náplň třeba jen z paloučku, že to bude chutný….? Krásný víkend přeji. PK

    Odpovědět
    • Míša Landová
      6. 8. 2023 v 9:23

      Ano, klidně použijte čerstvý sýr, v zahraničí se běžně používá místo tvarohu.

      Odpovědět
  • Jitka
    5. 8. 2023 v 11:02

    Minulý víkend jsem pekla koláčky podle vašeho skvělého receptu. Jen jsem z nedostatku mléko a tvarohu jsem trochu experimentovala a použila jen
    sýr Palouček a ten promíchala s kokosovým mlékem. Koláčky moc chutnaly a budu je péct do zásoby – zamrazim.
    Děkuji za inspirací i recepty a pište dál.

    Odpovědět

Průměrné hodnocení z 2 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ