Začínám mít pocit, že ty nejlepší koláče vznikají tak trochu náhodou 🙂 V mém případě tedy spíše díky tomu, že se mi doma kupí potraviny s blížícím se datem spotřeby nebo mám nadbytek ovoce. Stejně tomu bylo i v tomto případě, když jsem před odjezdem na dovolenou potřebovala vyprázdnit lednici. A tak vznikl tento rychlý, jednoduchý a perfektně vláčný koláč, který si určitě zamilujete.
Příprava je velmi jednoduchá, na těsto jen zamícháte všechny suroviny dohromady a rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Na něj už pak jen tvarohová náplň a ovoce, které máte zrovna po ruce. Já jsem použila čerstvé ostružiny, ale myslím, že půjdou i mražené. Na závěr už jen zasypat drobenkou a šup s tím do trouby.
Tak co, kdo z vás si ho upeče? 🙂
Tvarohový koláč s ovocem
Těsto na koláč:
- 220 g polohrubé mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva (použila jsem bez fosfátů)
- 100 g cukru krupice
- 130 g bílého jogurtu (3-4%)
- 80 g rostlinného oleje
- 1 vejce „M“
- citronová kůra
Cukr, vejce, jogurt, olej a citronovou kůru dejte do mísy a společně promíchejte. V robotu jsem použila pádlovou (plochou) metlu. Přisypte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a promíchejte do hladka.
Těsto rozetřete do čtvercové formy 24×24 cm (nebo kulaté průměr 26 cm), jejíž dno jste si vyložili papírem na pečení a odložte stranou, než si připravíte náplň.
Tvarohová náplň s ovocem:
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 50 g cukru krupice
- 1 žloutek
- citronová kůra
- vanilka (extrakt, pasta, semínka)
- miska drobného ovoce – maliny, ostružiny, borůvky, rybíz
Všechny suroviny kromě ovoce společně promíchejte do hladka a nalijte rovnoměrně na těsto. Poklaďte ovocem a zasypte drobenkou.
Drobenka:
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- 30 g másla
- špetka soli
Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku.
Koláč pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 40-45 minut. Nechte vychladnout a podávejte.
28 Comments
Lenka
15. 9. 2023 v 19:43Paní Míšo ,
Děkuji mnohokrát za tento recept.
Mám vyzkoušené, že všechny Vaše recepty jsou úžasné tak nepochybuji ani o tomto . Těším se jak je hned zítra upeču.
Tvaroh navíc miluje celá rodina , tak když jen čtu postup a ingredience bude nepochybně skvělý.
Děkuji za veškerou Vaši práci i inspiraci .
Pěkný víkend
Míša Landová
17. 9. 2023 v 13:35Lenko, moc děkuji za krásná slova i důvěru v mé recepty, moc to pro mě znamená 🙂
Lucie
19. 9. 2023 v 20:55Dobrý den Míšo,
Mám zrovna čerstvé švestky. Myslíte že se hodí na tento recept? Dekuji
Míša Landová
20. 9. 2023 v 11:44Ano, klidně použijte i švestky 🙂 případně můžete zkusit Kynutý makový koláč se švestkami 🙂
Lucie r
20. 9. 2023 v 15:42Dobrý den Míšo.
Je možné na tento recept použít švestky?
Míša Landová
21. 9. 2023 v 8:23Ano, určitě.
Tereza
21. 9. 2023 v 13:11Skvělé jako vždy. Peču podle Vašich receptů každý týden už nějaký ten rok, ale až nyní komentuji. 🙂 Chtěla bych totiž upozornit ostatní, ať do něj nedávají olivový olej jako já. Neměla jsem doma jiný a byla jsem líná roztopit máslo nebo kokosový olej a čekat, až vychladne, tak jsem tam dala extra panenský oliváč v pokojové teplotě a na chuti je to dost znát. Obvykle ho nepoužívám a vím proč, jen dnes nastalo nějaké zatmění mysli.:) Koláč si ale umím chuťově představit i se správným tukem, tudíž hodnotit mohu. Výborný. 🙂
Míša Landová
21. 9. 2023 v 14:41Terezo, díky za recenzi i zkušenost s olivovým olejem 🙂 určitě se budě někomu hodit.
Simča P.
21. 9. 2023 v 15:55Vynikající! Koláč je krásně vláčný. Ukládám si recept do mých oblíbených a jdu ho hned přeposlat mamině 😁 Moc děkuji za recept! ❤️Peču už jen z podle Vašich receptů 😊
Míša Landová
21. 9. 2023 v 17:40Moc děkuji 🙂
Simča
24. 9. 2023 v 16:37Luxusní koláč, recept jsem si přepsala do sešitu receptů. Dělala jsem se švestkami a meruňkami.
Míša Landová
25. 9. 2023 v 8:31Děkuji 🙂
Adam
25. 9. 2023 v 22:12Jen potvrzuji výše napsané, tenhle Váš koláč je výborný, jednoduchý a rychlý, moc za něj děkuji. 🙂 Jednou s malinami, podruhé se směsí borůvek, malin a pokrájených jahod… no, oba zmizely hodně rychle. 😁
Míša Landová
27. 9. 2023 v 8:35Ano, jednoduché věci bývají obvykle ty nejlepší 🙂 děkuji.
Marie
27. 9. 2023 v 15:27Já jsem měla tendenci, udělat to tak nějak mrkem okem co dům dal. Nakonec jsem si řekla, že dodržím přesně postup a vyplatilo se. Koláč je opravdu výtečný, jak už vyzkoušela řada dalších. Děkuji Míšo.
Míša Landová
29. 9. 2023 v 9:41Díky, Marie 🙂
Romana
7. 10. 2023 v 18:12Míšo, výborný koláč, pořád chodím ukrajovat🙈 Dala jsem rybíz červený a černý a borůvky a opravdu luxusní, děkuji 😊
Míša Landová
9. 10. 2023 v 11:27Rádo se stalo 🙂
Jana
16. 10. 2023 v 9:07Je to velmi rychly a skvely kolac. Nahradila jsem z uspornych duvodu jogurt domacim kefirem a jako ovoce pouzila maliny a cerny rybiz z mrazaku. Pekla jsem poprve od narozeni detatka a vysledek predcil ocekavani. Dekuji za rychly recept.
Míša Landová
16. 10. 2023 v 10:33Jano, děkuji 🙂
Kristyna
18. 11. 2023 v 18:13Dobrý den Míšo, šlo by na tento koláč použit jablicka nebo hrusky?😊 predem děkuji za odpověď, peču podle Vás už déle a můžu rict, ze jsem od Vás zkusila víc jak polovinu receptů a všechny vyšly na výbornou. Mockrát Vam dekuju!😊
Míša Landová
18. 11. 2023 v 18:51Tak jestli jste už zvládla více jak polovinu receptů, tak klobouk dolů, celkem jich tu bude kolem 400 🙂 každopádně koláč asi půjde udělat s čímkoliv 🙂
Marie
9. 2. 2024 v 17:53Milá Míšo,
koupila jsem si podle vašeho doporučení novou troubu, ta předchozí vydržela jen 4 roky a pečení s ní bylo nevyzpytatelné. Tak snad budu mít teď více štěstí. Říkala jsem si, jakým receptem ji pokřtím a protože už mi mnoho času s malými dětmi nezbývalo, upekla jsem tvarohový koláč s ovocem, ten už mám od vás vyzkoušený:-). Vyšel na jedničku a tak se raduju hned dvakrát z trouby a z koláče. Těším se, že teď budu moct péct s větší jistotou a radostí a to také díky vám. Přeji vám ať vás inspirace a chuť do té úžasné práce, kterou stíháte, zvládáte – neopouští .
Děkuji za váš krásný a funkční blog 🙂
Míša Landová
10. 2. 2024 v 9:50Milá Marie, moc děkuji za důvěru, nejen v mé recepty, ale i doporučení ohl. trouby. Věřím, že s ní budete spokojená 🙂
Lucie
9. 3. 2024 v 9:49Dobrý den Míšo,
Mohla bych použit jako diabetik jinou mouku než bílou polohrubou?
Děkuji,
Hezký zbytek dne.
Míša Landová
11. 3. 2024 v 12:01Zkuste, ale s celozrnnou to už nebude ono …
Alena
24. 4. 2024 v 17:35Dobrý den, peču přesně podle receptu až na tu citronovou kůru.. Nevím co se pokazilo ale koláč je v troubě na 175°c už 70min..a furt není hotov, ale vypadá dobře tak snad se dočkám..😁🫣
Míša Landová
25. 4. 2024 v 14:02A podle čeho soudíte, že ještě není upečený? Po takové době bude nejspíš vysušený 🙁
Průměrné hodnocení z 8 recenzí:
4.88