Začínám mít pocit, že ty nejlepší koláče vznikají tak trochu náhodou 🙂 V mém případě tedy spíše díky tomu, že se mi doma kupí potraviny s blížícím se datem spotřeby nebo mám nadbytek ovoce. Stejně tomu bylo i v tomto případě, když jsem před odjezdem na dovolenou potřebovala vyprázdnit lednici. A tak vznikl tento rychlý, jednoduchý a perfektně vláčný koláč, který si určitě zamilujete.
Příprava je velmi jednoduchá, na těsto jen zamícháte všechny suroviny dohromady a rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Na něj už pak jen tvarohová náplň a ovoce, které máte zrovna po ruce. Já jsem použila čerstvé ostružiny, ale myslím, že půjdou i mražené. Na závěr už jen zasypat drobenkou a šup s tím do trouby.
Tak co, kdo z vás si ho upeče? 🙂
Tvarohový koláč s ovocem
Těsto na koláč:
- 220 g polohrubé mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva (použila jsem bez fosfátů)
- 100 g cukru krupice
- 130 g bílého jogurtu (3-4%)
- 80 g rostlinného oleje
- 1 vejce „M“
- citronová kůra
Cukr, vejce, jogurt, olej a citronovou kůru dejte do mísy a společně promíchejte. V robotu jsem použila pádlovou (plochou) metlu. Přisypte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a promíchejte do hladka.
Těsto rozetřete do čtvercové formy 24×24 cm (nebo kulaté průměr 26 cm), jejíž dno jste si vyložili papírem na pečení a odložte stranou, než si připravíte náplň.
Tvarohová náplň s ovocem:
- 250 g tučného tvarohu ve vaničce
- 50 g cukru krupice
- 1 žloutek
- citronová kůra
- vanilka (extrakt, pasta, semínka)
- miska drobného ovoce – maliny, ostružiny, borůvky, rybíz
Všechny suroviny kromě ovoce společně promíchejte do hladka a nalijte rovnoměrně na těsto. Poklaďte ovocem a zasypte drobenkou.
Drobenka:
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g cukru krupice
- 30 g másla
- špetka soli
Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku.
Koláč pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 40-45 minut. Nechte vychladnout a podávejte.
12 Comments
Lenka
15. 9. 2023 v 19:43Paní Míšo ,
Děkuji mnohokrát za tento recept.
Mám vyzkoušené, že všechny Vaše recepty jsou úžasné tak nepochybuji ani o tomto . Těším se jak je hned zítra upeču.
Tvaroh navíc miluje celá rodina , tak když jen čtu postup a ingredience bude nepochybně skvělý.
Děkuji za veškerou Vaši práci i inspiraci .
Pěkný víkend
Míša Landová
17. 9. 2023 v 13:35Lenko, moc děkuji za krásná slova i důvěru v mé recepty, moc to pro mě znamená 🙂
Lucie
19. 9. 2023 v 20:55Dobrý den Míšo,
Mám zrovna čerstvé švestky. Myslíte že se hodí na tento recept? Dekuji
Míša Landová
20. 9. 2023 v 11:44Ano, klidně použijte i švestky 🙂 případně můžete zkusit Kynutý makový koláč se švestkami 🙂
Lucie r
20. 9. 2023 v 15:42Dobrý den Míšo.
Je možné na tento recept použít švestky?
Míša Landová
21. 9. 2023 v 8:23Ano, určitě.
Tereza
21. 9. 2023 v 13:11Skvělé jako vždy. Peču podle Vašich receptů každý týden už nějaký ten rok, ale až nyní komentuji. 🙂 Chtěla bych totiž upozornit ostatní, ať do něj nedávají olivový olej jako já. Neměla jsem doma jiný a byla jsem líná roztopit máslo nebo kokosový olej a čekat, až vychladne, tak jsem tam dala extra panenský oliváč v pokojové teplotě a na chuti je to dost znát. Obvykle ho nepoužívám a vím proč, jen dnes nastalo nějaké zatmění mysli.:) Koláč si ale umím chuťově představit i se správným tukem, tudíž hodnotit mohu. Výborný. 🙂
Míša Landová
21. 9. 2023 v 14:41Terezo, díky za recenzi i zkušenost s olivovým olejem 🙂 určitě se budě někomu hodit.
Simča P.
21. 9. 2023 v 15:55Vynikající! Koláč je krásně vláčný. Ukládám si recept do mých oblíbených a jdu ho hned přeposlat mamině 😁 Moc děkuji za recept! ❤️Peču už jen z podle Vašich receptů 😊
Míša Landová
21. 9. 2023 v 17:40Moc děkuji 🙂
Simča
24. 9. 2023 v 16:37Luxusní koláč, recept jsem si přepsala do sešitu receptů. Dělala jsem se švestkami a meruňkami.
Míša Landová
25. 9. 2023 v 8:31Děkuji 🙂
Průměrné hodnocení z 5 recenzí:
5