Menu
Koláče

Tvarohový koláč s ovocem

Začínám mít pocit, že ty nejlepší koláče vznikají tak trochu náhodou 🙂 V mém případě tedy spíše díky tomu, že se mi doma kupí potraviny s blížícím se datem spotřeby nebo mám nadbytek ovoce. Stejně tomu bylo i v tomto případě, když jsem před odjezdem na dovolenou potřebovala vyprázdnit lednici. A tak vznikl tento rychlý, jednoduchý a perfektně vláčný koláč, který si určitě zamilujete.

Příprava je velmi jednoduchá, na těsto jen zamícháte všechny suroviny dohromady a rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Na něj už pak jen tvarohová náplň a ovoce, které máte zrovna po ruce. Já jsem použila čerstvé ostružiny, ale myslím, že půjdou i mražené. Na závěr už jen zasypat drobenkou a šup s tím do trouby.

Tak co, kdo z vás si ho upeče? 🙂

Tvarohový koláč s ovocem

Těsto na koláč:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva (použila jsem bez fosfátů)
  • 100 g cukru krupice
  • 130 g bílého jogurtu (3-4%)
  • 80 g rostlinného oleje
  • 1 vejce „M“
  • citronová kůra

Cukr, vejce, jogurt, olej a citronovou kůru dejte do mísy a společně promíchejte. V robotu jsem použila pádlovou (plochou) metlu. Přisypte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a promíchejte do hladka.

Těsto rozetřete do čtvercové formy 24×24 cm (nebo kulaté průměr 26 cm), jejíž dno jste si vyložili papírem na pečení a odložte stranou, než si připravíte náplň.

Tvarohová náplň s ovocem:

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • vanilka (extrakt, pasta, semínka)
  • miska drobného ovoce – maliny, ostružiny, borůvky, rybíz

Všechny suroviny kromě ovoce společně promíchejte do hladka a nalijte rovnoměrně na těsto. Poklaďte ovocem a zasypte drobenkou.

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • špetka soli

Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku.

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 40-45 minut. Nechte vychladnout a podávejte.

28 Comments

  • Lenka
    15. 9. 2023 v 19:43

    Paní Míšo ,
    Děkuji mnohokrát za tento recept.
    Mám vyzkoušené, že všechny Vaše recepty jsou úžasné tak nepochybuji ani o tomto . Těším se jak je hned zítra upeču.
    Tvaroh navíc miluje celá rodina , tak když jen čtu postup a ingredience bude nepochybně skvělý.
    Děkuji za veškerou Vaši práci i inspiraci .
    Pěkný víkend

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 9. 2023 v 13:35

      Lenko, moc děkuji za krásná slova i důvěru v mé recepty, moc to pro mě znamená 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    19. 9. 2023 v 20:55

    Dobrý den Míšo,
    Mám zrovna čerstvé švestky. Myslíte že se hodí na tento recept? Dekuji

    Odpovědět
  • Lucie r
    20. 9. 2023 v 15:42

    Dobrý den Míšo.
    Je možné na tento recept použít švestky?

    Odpovědět
  • Tereza
    21. 9. 2023 v 13:11

    Skvělé jako vždy. Peču podle Vašich receptů každý týden už nějaký ten rok, ale až nyní komentuji. 🙂 Chtěla bych totiž upozornit ostatní, ať do něj nedávají olivový olej jako já. Neměla jsem doma jiný a byla jsem líná roztopit máslo nebo kokosový olej a čekat, až vychladne, tak jsem tam dala extra panenský oliváč v pokojové teplotě a na chuti je to dost znát. Obvykle ho nepoužívám a vím proč, jen dnes nastalo nějaké zatmění mysli.:) Koláč si ale umím chuťově představit i se správným tukem, tudíž hodnotit mohu. Výborný. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 9. 2023 v 14:41

      Terezo, díky za recenzi i zkušenost s olivovým olejem 🙂 určitě se budě někomu hodit.

      Odpovědět
  • Simča P.
    21. 9. 2023 v 15:55

    Vynikající! Koláč je krásně vláčný. Ukládám si recept do mých oblíbených a jdu ho hned přeposlat mamině 😁 Moc děkuji za recept! ❤️Peču už jen z podle Vašich receptů 😊

    Odpovědět
  • Simča
    24. 9. 2023 v 16:37

    Luxusní koláč, recept jsem si přepsala do sešitu receptů. Dělala jsem se švestkami a meruňkami.

    Odpovědět
  • Adam
    25. 9. 2023 v 22:12

    Jen potvrzuji výše napsané, tenhle Váš koláč je výborný, jednoduchý a rychlý, moc za něj děkuji. 🙂 Jednou s malinami, podruhé se směsí borůvek, malin a pokrájených jahod… no, oba zmizely hodně rychle. 😁

    Odpovědět
  • Marie
    27. 9. 2023 v 15:27

    Já jsem měla tendenci, udělat to tak nějak mrkem okem co dům dal. Nakonec jsem si řekla, že dodržím přesně postup a vyplatilo se. Koláč je opravdu výtečný, jak už vyzkoušela řada dalších. Děkuji Míšo.

    Odpovědět
  • Romana
    7. 10. 2023 v 18:12

    Míšo, výborný koláč, pořád chodím ukrajovat🙈 Dala jsem rybíz červený a černý a borůvky a opravdu luxusní, děkuji 😊

    Odpovědět
  • Jana
    16. 10. 2023 v 9:07

    Je to velmi rychly a skvely kolac. Nahradila jsem z uspornych duvodu jogurt domacim kefirem a jako ovoce pouzila maliny a cerny rybiz z mrazaku. Pekla jsem poprve od narozeni detatka a vysledek predcil ocekavani. Dekuji za rychly recept.

    Odpovědět
  • Kristyna
    18. 11. 2023 v 18:13

    Dobrý den Míšo, šlo by na tento koláč použit jablicka nebo hrusky?😊 predem děkuji za odpověď, peču podle Vás už déle a můžu rict, ze jsem od Vás zkusila víc jak polovinu receptů a všechny vyšly na výbornou. Mockrát Vam dekuju!😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 11. 2023 v 18:51

      Tak jestli jste už zvládla více jak polovinu receptů, tak klobouk dolů, celkem jich tu bude kolem 400 🙂 každopádně koláč asi půjde udělat s čímkoliv 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    9. 2. 2024 v 17:53

    Milá Míšo,
    koupila jsem si podle vašeho doporučení novou troubu, ta předchozí vydržela jen 4 roky a pečení s ní bylo nevyzpytatelné. Tak snad budu mít teď více štěstí. Říkala jsem si, jakým receptem ji pokřtím a protože už mi mnoho času s malými dětmi nezbývalo, upekla jsem tvarohový koláč s ovocem, ten už mám od vás vyzkoušený:-). Vyšel na jedničku a tak se raduju hned dvakrát z trouby a z koláče. Těším se, že teď budu moct péct s větší jistotou a radostí a to také díky vám. Přeji vám ať vás inspirace a chuť do té úžasné práce, kterou stíháte, zvládáte – neopouští .
    Děkuji za váš krásný a funkční blog 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 2. 2024 v 9:50

      Milá Marie, moc děkuji za důvěru, nejen v mé recepty, ale i doporučení ohl. trouby. Věřím, že s ní budete spokojená 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    9. 3. 2024 v 9:49

    Dobrý den Míšo,
    Mohla bych použit jako diabetik jinou mouku než bílou polohrubou?
    Děkuji,

    Hezký zbytek dne.

    Odpovědět
  • Alena
    24. 4. 2024 v 17:35

    Dobrý den, peču přesně podle receptu až na tu citronovou kůru.. Nevím co se pokazilo ale koláč je v troubě na 175°c už 70min..a furt není hotov, ale vypadá dobře tak snad se dočkám..😁🫣

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2024 v 14:02

      A podle čeho soudíte, že ještě není upečený? Po takové době bude nejspíš vysušený 🙁

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 8 recenzí:

4.88

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ