Menu
Koláče

Tvarohový koláč s ovocem

Začínám mít pocit, že ty nejlepší koláče vznikají tak trochu náhodou 🙂 V mém případě tedy spíše díky tomu, že se mi doma kupí potraviny s blížícím se datem spotřeby nebo mám nadbytek ovoce. Stejně tomu bylo i v tomto případě, když jsem před odjezdem na dovolenou potřebovala vyprázdnit lednici. A tak vznikl tento rychlý, jednoduchý a perfektně vláčný koláč, který si určitě zamilujete.

Příprava je velmi jednoduchá, na těsto jen zamícháte všechny suroviny dohromady a rozetřete do formy vyložené pečicím papírem. Na něj už pak jen tvarohová náplň a ovoce, které máte zrovna po ruce. Já jsem použila čerstvé ostružiny, ale myslím, že půjdou i mražené. Na závěr už jen zasypat drobenkou a šup s tím do trouby.

Tak co, kdo z vás si ho upeče? 🙂

Tvarohový koláč s ovocem

Těsto na koláč:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva (použila jsem bez fosfátů)
  • 100 g cukru krupice
  • 130 g bílého jogurtu (3-4%)
  • 80 g rostlinného oleje
  • 1 vejce „M“
  • citronová kůra

Cukr, vejce, jogurt, olej a citronovou kůru dejte do mísy a společně promíchejte. V robotu jsem použila pádlovou (plochou) metlu. Přisypte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a promíchejte do hladka.

Těsto rozetřete do čtvercové formy 24×24 cm (nebo kulaté průměr 26 cm), jejíž dno jste si vyložili papírem na pečení a odložte stranou, než si připravíte náplň.

Tvarohová náplň s ovocem:

  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 50 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • vanilka (extrakt, pasta, semínka)
  • miska drobného ovoce – maliny, ostružiny, borůvky, rybíz

Všechny suroviny kromě ovoce společně promíchejte do hladka a nalijte rovnoměrně na těsto. Poklaďte ovocem a zasypte drobenkou.

Drobenka:

  • 50 g polohrubé mouky
  • 30 g cukru krupice
  • 30 g másla
  • špetka soli

Na drobenku promíchejte mouku s cukrem a solí. Přidejte na kousky nakrájené studené máslo a vypracujte drobenku.

Koláč pečte v troubě vyhřáté na 175 stupňů (horní a dolní ohřev) asi 40-45 minut. Nechte vychladnout a podávejte.

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ

73 Komentáře

  • Lenka
    15. 9. 2023 v 19:43

    Paní Míšo ,
    Děkuji mnohokrát za tento recept.
    Mám vyzkoušené, že všechny Vaše recepty jsou úžasné tak nepochybuji ani o tomto . Těším se jak je hned zítra upeču.
    Tvaroh navíc miluje celá rodina , tak když jen čtu postup a ingredience bude nepochybně skvělý.
    Děkuji za veškerou Vaši práci i inspiraci .
    Pěkný víkend

    Odpovědět
    • Míša Landová
      17. 9. 2023 v 13:35

      Lenko, moc děkuji za krásná slova i důvěru v mé recepty, moc to pro mě znamená 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    19. 9. 2023 v 20:55

    Dobrý den Míšo,
    Mám zrovna čerstvé švestky. Myslíte že se hodí na tento recept? Dekuji

    Odpovědět
  • Lucie r
    20. 9. 2023 v 15:42

    Dobrý den Míšo.
    Je možné na tento recept použít švestky?

    Odpovědět
  • Tereza
    21. 9. 2023 v 13:11

    Skvělé jako vždy. Peču podle Vašich receptů každý týden už nějaký ten rok, ale až nyní komentuji. 🙂 Chtěla bych totiž upozornit ostatní, ať do něj nedávají olivový olej jako já. Neměla jsem doma jiný a byla jsem líná roztopit máslo nebo kokosový olej a čekat, až vychladne, tak jsem tam dala extra panenský oliváč v pokojové teplotě a na chuti je to dost znát. Obvykle ho nepoužívám a vím proč, jen dnes nastalo nějaké zatmění mysli.:) Koláč si ale umím chuťově představit i se správným tukem, tudíž hodnotit mohu. Výborný. 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      21. 9. 2023 v 14:41

      Terezo, díky za recenzi i zkušenost s olivovým olejem 🙂 určitě se budě někomu hodit.

      Odpovědět
  • Simča P.
    21. 9. 2023 v 15:55

    Vynikající! Koláč je krásně vláčný. Ukládám si recept do mých oblíbených a jdu ho hned přeposlat mamině 😁 Moc děkuji za recept! ❤️Peču už jen z podle Vašich receptů 😊

    Odpovědět
  • Simča
    24. 9. 2023 v 16:37

    Luxusní koláč, recept jsem si přepsala do sešitu receptů. Dělala jsem se švestkami a meruňkami.

    Odpovědět
  • Adam
    25. 9. 2023 v 22:12

    Jen potvrzuji výše napsané, tenhle Váš koláč je výborný, jednoduchý a rychlý, moc za něj děkuji. 🙂 Jednou s malinami, podruhé se směsí borůvek, malin a pokrájených jahod… no, oba zmizely hodně rychle. 😁

    Odpovědět
  • Marie
    27. 9. 2023 v 15:27

    Já jsem měla tendenci, udělat to tak nějak mrkem okem co dům dal. Nakonec jsem si řekla, že dodržím přesně postup a vyplatilo se. Koláč je opravdu výtečný, jak už vyzkoušela řada dalších. Děkuji Míšo.

    Odpovědět
  • Romana
    7. 10. 2023 v 18:12

    Míšo, výborný koláč, pořád chodím ukrajovat🙈 Dala jsem rybíz červený a černý a borůvky a opravdu luxusní, děkuji 😊

    Odpovědět
  • Jana
    16. 10. 2023 v 9:07

    Je to velmi rychly a skvely kolac. Nahradila jsem z uspornych duvodu jogurt domacim kefirem a jako ovoce pouzila maliny a cerny rybiz z mrazaku. Pekla jsem poprve od narozeni detatka a vysledek predcil ocekavani. Dekuji za rychly recept.

    Odpovědět
  • Kristyna
    18. 11. 2023 v 18:13

    Dobrý den Míšo, šlo by na tento koláč použit jablicka nebo hrusky?😊 predem děkuji za odpověď, peču podle Vás už déle a můžu rict, ze jsem od Vás zkusila víc jak polovinu receptů a všechny vyšly na výbornou. Mockrát Vam dekuju!😊

    Odpovědět
    • Míša Landová
      18. 11. 2023 v 18:51

      Tak jestli jste už zvládla více jak polovinu receptů, tak klobouk dolů, celkem jich tu bude kolem 400 🙂 každopádně koláč asi půjde udělat s čímkoliv 🙂

      Odpovědět
  • Marie
    9. 2. 2024 v 17:53

    Milá Míšo,
    koupila jsem si podle vašeho doporučení novou troubu, ta předchozí vydržela jen 4 roky a pečení s ní bylo nevyzpytatelné. Tak snad budu mít teď více štěstí. Říkala jsem si, jakým receptem ji pokřtím a protože už mi mnoho času s malými dětmi nezbývalo, upekla jsem tvarohový koláč s ovocem, ten už mám od vás vyzkoušený:-). Vyšel na jedničku a tak se raduju hned dvakrát z trouby a z koláče. Těším se, že teď budu moct péct s větší jistotou a radostí a to také díky vám. Přeji vám ať vás inspirace a chuť do té úžasné práce, kterou stíháte, zvládáte – neopouští .
    Děkuji za váš krásný a funkční blog 🙂

    Odpovědět
    • Míša Landová
      10. 2. 2024 v 9:50

      Milá Marie, moc děkuji za důvěru, nejen v mé recepty, ale i doporučení ohl. trouby. Věřím, že s ní budete spokojená 🙂

      Odpovědět
  • Lucie
    9. 3. 2024 v 9:49

    Dobrý den Míšo,
    Mohla bych použit jako diabetik jinou mouku než bílou polohrubou?
    Děkuji,

    Hezký zbytek dne.

    Odpovědět
  • Alena
    24. 4. 2024 v 17:35

    Dobrý den, peču přesně podle receptu až na tu citronovou kůru.. Nevím co se pokazilo ale koláč je v troubě na 175°c už 70min..a furt není hotov, ale vypadá dobře tak snad se dočkám..😁🫣

    Odpovědět
    • Míša Landová
      25. 4. 2024 v 14:02

      A podle čeho soudíte, že ještě není upečený? Po takové době bude nejspíš vysušený 🙁

      Odpovědět
  • Maya
    8. 5. 2024 v 8:32

    Dobré ráno.
    Koláč naprosto výborný. Recept byl poměrně jednoduchý, což bylo super, neměla jsem moc času. S odpolední kávou slavil úspěch.
    Děkuji

    Odpovědět
  • Julon
    30. 5. 2024 v 11:29

    Parada

    Odpovědět
  • Julo
    30. 5. 2024 v 13:31

    Uplne nadherny a jednoduchy recept. Chuti vyborne.

    Odpovědět
  • Jana
    1. 6. 2024 v 11:23

    Úžasný. Děkuji. Jana

    Odpovědět
  • Marti
    2. 6. 2024 v 13:42

    Dobrý den,

    Pokud budu používat mražené ovoce, je třeba ho rozmrazit? Pokud ne,mám prodloužit čas pečení?

    Děkuji .

    Odpovědět
    • Míša Landová
      3. 6. 2024 v 14:34

      Já obvykle ovoce nerozmrazuji předem. Čas pečení je vždy jen orientační 🙂

      Odpovědět
  • Adela
    14. 6. 2024 v 9:13

    Je absolútne fantastický. Díky!

    Odpovědět
  • Dana
    15. 6. 2024 v 7:58

    Dobrý den Míšo, včera jsem Vás objevila na internetu a následně pak na instagramu. Hledala jsem nějakou inspiraci. Máte to všechno moc pěkné a přehledné. Dnes vyzkouším koláč s tvarohem a ovocem, a pak dám vědět, jak to dopadlo😃

    Odpovědět
    • Míša Landová
      15. 6. 2024 v 13:58

      Dano, díky za objevední, věřím, že tento koláče nebude poslední, který zkusíte 🙂

      Odpovědět
      • Dana
        15. 6. 2024 v 20:35

        Dopadlo to výborně, zkombinovala jsem mražené borůvky a maliny. Recept je jednoduchý a rychlý. Brzy vyzkouším něco dalšího😃

        Odpovědět
  • Dana
    16. 6. 2024 v 10:53

    Další luxusní mňamka z tohoto webu. A myslím, že těžce návyková.
    Děkuji za to, co děláte. Dříve jsem si dorty objednávala ale dnes už si je troufnu
    podle Vašich receptů i upéct. A okolí chválí.

    Odpovědět
  • Lucie
    21. 6. 2024 v 19:41

    Výborný koláč. Měla jsem jen špaldovou chlebovou mouku a místo jogurtu kyšku, ale i tak se s lesními borůvkami povedl.👍 Moc děkuji za recept.

    Odpovědět
  • Michaela
    23. 6. 2024 v 18:26

    Výborný recept na koláč. Je krásně vláčný, dávala jsem ze zahrádky černý rybíz a jahody a nemělo to kaz. Moc děkuji za recept, kdykoliv podle Vás něco peču je to sázka na jistotu a vždy je vše výborné a i okolí chválí :).

    Odpovědět
  • Lenka
    16. 7. 2024 v 1:26

    Fantastickej koláč! Zkoušeli jsme s borůvkama a do drobenky přidat posekané vlašáky a to je slast! Teď ho dělám s meruňkama..akorát vždycky musím udělat z větší dávky na pekáč..a blbě se to odhaduje 😄😄 pečeme ho celá rodina s ruznym ovocem celé léto 🥰

    Odpovědět
  • Anet
    19. 7. 2024 v 15:25

    Tento recept jsem zkoušela péct v pondělí s boruvkama a malinama a musím říct,že jak moc nemusím tento typ koláčů tak ten recept od vás je fantasticky 👌😊dnes pecu znovu a zkouším s merunkama. Děkuji za super recepty Míšo.🙏😊

    Odpovědět
  • Eva
    21. 7. 2024 v 12:45

    Je skvělý, dělala jsem ho během týdne 3x protože se snědl hned a zrovna jsme měli zásobu čerstvých malin… 😋
    Děkujeme za skvělé recepty!

    Odpovědět
  • Katka
    24. 7. 2024 v 19:57

    Míšo, dobrota, zkusila jsem s jablky nakrájenými na malé kousky a pokapanými citronem a jako vždy vynikající. Děkuji za super recept

    Odpovědět
  • Marketa
    9. 8. 2024 v 9:57

    Miso moc dekuji za vyborny a jednoduchy recept. Kolac se z nas moc dlouho neohral, slavil velky uspech u tchyne🙂
    Delala jsem jeden s nektarinkami, tam jsem dala normalni drobenku, do verze s blumami jsem do drobenky pridala mak a to bylo super vyborny.

    Odpovědět
  • Adel
    17. 8. 2024 v 10:57

    Super křehké těsto ,-) – děkuji

    Odpovědět
  • Jana
    18. 9. 2024 v 15:46

    Dobrý den,
    Může se v tomto receptu místo bílého jogurtu přidat zakysaná smetana?

    Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
  • Veronika
    2. 11. 2024 v 15:32

    Neskutečně dobrý koláč! Líbí se mi i to, že v receptu nejsou žádné extra drahé suroviny (hlavně teď při těch cenách másla…), těsto je už na první pohled super a tvarohová vrstva se na koláč taky dá krásně vylít. Určitě zkusím i s jiným ovocem! 🤩

    Odpovědět
  • Lucie
    7. 1. 2025 v 10:39

    Pokud hledáte rychlý koláček k odpolední kávě (nebo druhý den na svačinku ke kávě), je tenhle koláč to pravé ořechové 🙂 Rychlý, dobrý, ovoce se dá použít prakticky jakékoliv (já měla v mrazáku borůvky) a když zbyde, je vláčný a dobrý i třetí den ! Díky za recept 🙂

    Odpovědět
  • Zuzana
    25. 2. 2025 v 15:56

    Dobrý den, mohla bych se prosím zeptat, jak ke možné, že se mi drobenka rozpustila? Udělala jsem ji přesně podle návodu, nic jsem neměnila.
    Předem moc děkuji za info a hezký den.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 2. 2025 v 9:43

      To netuším, na vině by mohlo být příliš změklé máslo nebo jste ji měla málo „umačkanou“ do větších kousků…

      Odpovědět
  • Stáňa
    5. 3. 2025 v 15:52

    Dobrý den Míšo.Dnes jsem ho podle Vás vykouzlila a teď ochutnala.Opravdu nemám co vytknout.Je vynikající.Děkuji za Vaše recepty.Už budu péct jen podle Vás 🙂
    Do drobenky jsem přidala trochu mletých ořechů.To jsem samozřejmě taky našla u Vás.Prostě perfertní.

    Odpovědět
  • Barča
    7. 5. 2025 v 11:17

    Milá Míšo, koláč se mi líbí. Určitě vyzkouším. Je to přesně ten druh receptů, který miluju. Prostě smíchat těsto, smíchat náplň a vypracovat drobenku, nalít do formy, posypat a upéct. Zní to výborně. Jenom doufám, že to nebude moc velký problém, když dám hladkou špaldovou mouku. A ještě mám dotaz. Nikdy jsem neslyšela, že by se do drobenky dával krupicový cukr. Zpracuje se drobenka dobře? Jsem zvyklá dávat moučkový cukr, protože mamka vždycky říká, že se do drobenky žádný jiný nedává. Díky za odpověď i za recept. Zdravý vás Barča

    Odpovědět
    • Míša Landová
      7. 5. 2025 v 14:59

      Hladká špaldová nevadí, s celozrnnou už by to byl rozdíl 🙂 vidíte, já zase nikdy nedávala moučkový cukr. Vždy jen krupici, která v drobence pak pěkně křupe. Vyzkoušejte a uvidíte.

      Odpovědět
      • Barča
        9. 5. 2025 v 19:50

        Díky, vyzkouším. Mějte se hezky a ať se vám dál daří v tom, co děláte.

        Odpovědět
  • Eva
    26. 5. 2025 v 17:51

    Milá Míšo,
    koláč se chystám péct a chtěla bych se zeptat,.jestli by na něj dát rebarbora a jak ji připravit. Dostala.jsem ji od sousedky.
    Máte s ní zkušenosti? Na netu bylo např. procukrovat, nebo podusit s cukrem.
    Jinak moc děkuji za Vaše skvěl recepty, naposledy jsem pekla makový koláč s drobenkou už po několikáté, ten je také výtečný a jednoduchý. Myslela jsem si, že ho udělám a místo máku tvaroh a rebarboru.
    Také by to asi šlo, že? Ale zkusím tento , jen si nejsem jistá s rebarborou, prosím o radu.
    Děkuji moc.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      26. 5. 2025 v 20:07

      Já sama s rebarborou moc zkušenost nemám, takže v tomto asi neporadím. Připravit se dá různě a určitě se hodí do více typů test i náplní. Podle potřeby je vhodné oloupat vlákna, někdo zasypává cukrem a nechává vypotit. Do koláče určitě na menší kousky, asi bych se nebála vpíchnout klidně přímo do tvarohu.

      Odpovědět

Průměrné hodnocení z 27 recenzí:

4.96

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ