Menu
Tipy a triky

Podložky na pečení

Naše babičky používaly na pečení obvykle jen plech, vymazaný tukem a podle potřeby vysypaný moukou. Pak se objevil papír na pečení, nejdříve v roli, později už pěkně nařezaný na jednotlivé archy či různé tvary. Ale protože pokrok jde stále dopředu, najdeme dnes v nabídce velké množství různých pečících položek. A já se teď s vámi podělím o zkušenosti s těmi, které používám já. A abych vám ušetřila spoustu komentářů, tak máte v článku aktivní odkazy, kde je možné podložky pořídit 🙂

TEFLONOVÉ PODLOŽKY / FÓLIE

Teflonová podložka nebo fólie je jednoduše řečeno takový pečící papír na opakované použití. Je vyrobena ze skleněných vláken a potažena teflonem. Je nepřilnavá, oboustranná, a když s ní budete dobře zacházet, vydrží vám i několik let. Po pečení ji obvykle stačí omýt teplou vodou a nechat dostatečně oschnout. Pozor, nekrájet na podložce nožem!

V nabídce ji mají cukrářské eshopy, ale také domácí potřeby nebo některé supermarkety. Může se lišit barvou (černá, krémová, hnědá), ale i silou materiálu, čímž je daná její použitelnost. Ta silnější, je přirozeně dražší, vydrží ale déle. Obvykle ji seženete v rozměru 40×30 cm, což odpovídá domácím troubám. Cukrářské eshopy nabízejí i profi velikost 60×40 cm, kterou si ale snadno přestřihnete na půl.

Černou podložku jsem mívala kdysi a používala jsem ji na běžné pečení. Dnes jsem majitelem výhradně těch hnědých, bez kterých si neumím představit MAKRONKY. Za mě je to jednoznačně nejlepší podložka na jejich pečení. Nicméně jak s oblibou říkám na kurzech, neznamená to, že by to na silikonu nebo obyčejném papíru nešlo 🙂 A když už jsme těch makronek, tak na jejich přípravu používám právě pod teflon rovný plech bez okrajů od Tescoma. A abych měla makronky stejně veliké, pod podložku si dávám šablonu, kterou si můžete stáhnout i z mého blogu (pozor, je určena k tisku na A3).

Teflony používám výhradně na makronky, ale také laskonky, sněhové pusinky či pavlovky. Zkrátka na všechno sněhové a ne příliš mastné pečivo. Mám jich v zásobě několik, ty slabší jsem kdysi pořídila u Fialy (už nefunguje), dnes je má v nabídce třeba Monaco Int., silnější je od firmy Martellato a mám ji z LKstore a krémovou z domácích potřeb Orion.

PERFOROVANÉ PODLOŽKY

Těžko říct, kterou podložku mám radši, zda teflon nebo tuhle děrovanou 🙂 Tu jsem si totiž oblíbila po prvním vyzkoušení. Je skvělá nejen na tartaletky v ráfcích a odpalované těsto, ale také na veškeré cukroví, sušenky nebo křehká těsta. Perfektně na ni upečete listové těsto, ale i kynuté rohlíky nebo chleba. Z mého pohledu ale není vhodná na makronky, přestože je na ní někteří pečou 🙂

Podložka je vyrobena ze silikonu s laminátovým jádrem. Díky perforaci, tedy malým otvorům v podložce, se teplo při pečení rozmístí rovnoměrně a výrobky se tak lépe propečou. Asi nejrozšířenější je u nás podložka AirMat od firmy Silikomart (s červeným okrajem), která je v nabídce i s předtištěným vzorem na choux a eclair. Téměř identická pokud jde o vzhled i vlastnosti (mám vyzkoušeno) je podložka od Dinara Kasko (s šedým okrajem). Obě koupíte na cukrářských eshopech. A pokud vím, v nabídce má nějakou alternativu také Tescoma, ale s tou bohužel zkušenost nemám.

Podložky jsou běžně ve velikosti 40×30 cm, ale pozor, setkáte se i s větší profi rozměrem 60×40 cm. I tato podložka se dá bez problému rozstřihnout, případně upravit na potřebný rozměr. A pokud jste někdy slyšeli o tzv. presovaném odpalovaném těstě, tak tuhle podložku na něj využijete také. Jen ji budete muset rozstříhat na proužky 🙂

Podložek mám samozřejmě několik, takže když chci mít „vzorek“ perforace na obou stranách pečených kousků třeba u lineckého a zároveň je mít pěkně rovné, pokládám druhou podložku i na kousky těsta. Stejným způsobem peču třeba listové těsto na žloutkové řezy. V tomto případě ale podložku ještě zatížím plechem.

Nicméně nikdo a nic není dokonalé, i tahle podložka má jednu nevýhodu a tou je její mytí 🙂 Respektive musíte umýt nejen podložku, ale i plech, na kterém je položená. U mastnějších těsto to jde samozřejmě hůře, doporučuji kartáček nebo ji prostě šoupnout do myčky. I tak to pečení na ní ale za to stojí 🙂

SILIKONOVÉ PODLOŽKY

Netajím se tím, že silikon na pečení příliš v oblibě nemám. Začalo to už kdysi první silikonovou formou na bábovku a pokračovalo všemi pokusy s různými silikonovými podložkami na makronky. Nicméně není to tak, že bych silikon úplně zavrhla, vždyť perforovaná podložka o které píšu výše, je také ze silikonu 🙂

A existuje i jedna další, kterou jsem si oblíbila a kterou už z mých receptů znáte. Je to silikonová podložka TAPIS na rolády. Ono na ní vlastně můžete upéct cokoliv, ale díky zvýšenému okraji kolem obvodu rozetřete těsto pěkně rovnoměrně a to se hodí zvláště u těch roládových plátů 🙂 Zároveň bude mít vaše roláda pěkně pravidelný tvar a nebude to žádný mnohoúhelník nebo elipsa.

Podložky TAPIS jsou od firmy Silikomart a mají typicky terakotovou barvu. U nás je seženete nejčastěji ve dvou rozměrech – TAPIS 01 je obdélník 42×35 cm a TAPIS 03 je čtverec 32×32 cm. Oba je možné položit při pečení na plech nebo jen na mřížku v troubě. Jen pozor, větší rozměr může být u některých plechů na hraně, proto si raději přeměřte, zda se vám do vaší trouby vejde. Podložky koupíte na cukrářských eshopech a lze je mýt i v myčce.

PAPÍR NA PEČENÍ

Všechny výše uvedené podložky nám pečení samozřejmě usnadňují a výsledek je na nich obvykle lepší. Nicméně nejsou nezbytně nutné. Základem vždycky byl a nejspíš i nadále bude pečicí papír. Já sama ho používám nejen na pečení, ale třeba i na sestavování dezertů, rozvalování těsta nebo když pracuji s čokoládou.

Pokud si mohu vybrat, mám raději ten hnědý, protože tolik nevlhne a není tak hladký. Můj favorit je ten z DM drogerie 🙂 Obvykle mívám v zásobě jak nastříhané archy, tak celou roli, protože někdy je prostě potřeba i větší rozměr.

Jaké podložky na pečení používáte vy? Napište mi do komentáře. A nezapomeňte se také podívat na můj přechozí článek FORMY NA PEČENÍ.

11 Comments

  • Pavla
    22. 9. 2023 v 9:27

    Míšo, já používám všechny podložky, které jste zmínila. Doma mám silikonové z Lidlu a Tchiba a také jsou fajn. Modeluji na nich věci, peču koláče anebo slouží jako protiskluzová podložka. S okrajem jsem si také pořídila na Tchibu a jsem s ní spokojená. na zavírání pralinek nemá chybu jako třeba na piškoty. Perforované jsou za mě super, pamatuji si, jak jsme s mamkou u mě pekly cukroví a ona nechápala, proč to budeme péct na nic. Když viděla, jak se rovnoměrně upeče celý plech a jak krásně cirkuluje vzduch, pekly jsme vše na podložkách. Jen za mě nedoporučuji perforovanou z Tchiba (prodává se v sadě se silikonovou), protože nemá takové vlastnosti jako ta od Silikomartu. Mám i podložku od Dinary Kasko, ale mě osobně vadí silnější okraj po obvodě. Odpalované těsto na perforované podložce má větší objem, co jsem vypozorovala. Teflonovou podložku mám doma z Orionu a jak píšete v článku, jen na makronky a jiné sněhové pečivo. CO ovšem nesnáším je mytí, ale to už k tomu hold patří. Pečící papír mám převážně z DMka, ale býval dříve víc silnější.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 9. 2023 v 14:40

      Milá Pavlo, díky za sdílení Vašich zkušeností, určitě se někomu bude hodit 🙂 víceméně to máme stejně 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    22. 9. 2023 v 18:16

    Dobrý den, moc díky za ten článek. Líbí se mi jak u něj přikyvuju a usmívám se 🙂
    Ale chtěla bych se zeptat – používám perforovaný plech – nemáte s ním zkušenosti? já na něm peču snad všechno (opravdu ho miluju), ale dávám na něj klasický pečící papír – tak si říkám kdybych pořídila ještě perforovanou podložku, jestli to pak není kontraproduktivní a nebude to zbytečná investice.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 9. 2023 v 20:22

      Díky, jsem ráda, že se článek líbí 🙂 také mám doma perforovaný plech, ale peču na něm bez papíru, obvykle tedy spíše hranolky nebo zeleninu 🙂 Stejně jako Vy jsem přemýšlela, zda na něj položit tu perforovanou podložku, ale to mi přijde už zbytečné. Navíc je riziko, že u mastnějších těst bude tuk pravděpodobně prokapávat….

      Odpovědět
  • Eva
    8. 1. 2024 v 9:18

    Dobrý den Míšo,pořídila jsem si silikonovou podložku na roladu,je potřeba ji něčím vymazat?Nemám s ní žádnou zkušenost,proto by jsem potřebovala poradit.Dekuji.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      8. 1. 2024 v 15:21

      Silikon se obvykle ničím vymazávat nemusí 🙂 Nicméně když lehce vytřete olejem, nic se nestane.

      Odpovědět
  • Eva
    8. 1. 2024 v 16:06

    Děkuji za radu.V sobotu jsem koukala na Pece celá země,bylo to hezké a Vám to moc slušelo.

    Odpovědět
  • Eva
    23. 2. 2024 v 15:47

    Dobrý den,vím,že tento dotaz sem nepatří,ale nevěděla jsem kam ho napsat.Rozbil se mě robot…,tak se rozhlizim po novém,protože bez něj to nejde.Chtela by jsem se zeptat…koukala jsem na ten co používáte vy.Je jich hodně,a také cenové rozpětí velké.Kdyz se podívám na výkon všech,tak mě parametry přijdou stejně.Ta cena je tvořena doplňky?Díky.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      23. 2. 2024 v 21:11

      Máte pravdu, Evu, o robotu zatím nikde nepíšu, ale chystám se 🙂 Já mám KitchenAid Artisan, v té základní velikosti se liší jen barvou a provedením některého příslušenství, např. nerezové metly. V základu jsou obvykle jen základní metly, nalévací štít a někde menší mísa. Další příslušenství si můžete dokoupit podle potřeby. Což se mě osobně líbí, protože pak nemám doma něco, co vlastně ani nepoužívám 🙂

      Odpovědět
      • Eva
        24. 2. 2024 v 8:19

        Děkuji,moc jste mě pomohla.Take mám raději,když mohu doplňky dokupovat.Hezky den.

        Odpovědět

Průměrné hodnocení z 1 recenzí:

5

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ