Menu
Tipy a triky

Podložky na pečení

Naše babičky používaly na pečení obvykle jen plech, vymazaný tukem a podle potřeby vysypaný moukou. Pak se objevil papír na pečení, nejdříve v roli, později už pěkně nařezaný na jednotlivé archy či různé tvary. Ale protože pokrok jde stále dopředu, najdeme dnes v nabídce velké množství různých pečících položek. A já se teď s vámi podělím o zkušenosti s těmi, které používám já. A abych vám ušetřila spoustu komentářů, tak máte v článku aktivní odkazy, kde je možné podložky pořídit 🙂

TEFLONOVÉ PODLOŽKY / FÓLIE

Teflonová podložka nebo fólie je jednoduše řečeno takový pečící papír na opakované použití. Je vyrobena ze skleněných vláken a potažena teflonem. Je nepřilnavá, oboustranná, a když s ní budete dobře zacházet, vydrží vám i několik let. Po pečení ji obvykle stačí omýt teplou vodou a nechat dostatečně oschnout. Pozor, nekrájet na podložce nožem!

V nabídce ji mají cukrářské eshopy, ale také domácí potřeby nebo některé supermarkety. Může se lišit barvou (černá, krémová, hnědá), ale i silou materiálu, čímž je daná její použitelnost. Ta silnější, je přirozeně dražší, vydrží ale déle. Obvykle ji seženete v rozměru 40×30 cm, což odpovídá domácím troubám. Cukrářské eshopy nabízejí i profi velikost 60×40 cm, kterou si ale snadno přestřihnete na půl.

Černou podložku jsem mívala kdysi a používala jsem ji na běžné pečení. Dnes jsem majitelem výhradně těch hnědých, bez kterých si neumím představit MAKRONKY. Za mě je to jednoznačně nejlepší podložka na jejich pečení. Nicméně jak s oblibou říkám na kurzech, neznamená to, že by to na silikonu nebo obyčejném papíru nešlo 🙂 A když už jsme těch makronek, tak na jejich přípravu používám právě pod teflon rovný plech bez okrajů od Tescoma. A abych měla makronky stejně veliké, pod podložku si dávám šablonu, kterou si můžete stáhnout i z mého blogu (pozor, je určena k tisku na A3).

Teflony používám výhradně na makronky, ale také laskonky, sněhové pusinky či pavlovky. Zkrátka na všechno sněhové a ne příliš mastné pečivo. Mám jich v zásobě několik, ty slabší jsem kdysi pořídila u Fialy (už nefunguje), dnes je má v nabídce třeba Monaco Int., silnější je od firmy Martellato a mám ji z LKstore a krémovou z domácích potřeb Orion.

PERFOROVANÉ PODLOŽKY

Těžko říct, kterou podložku mám radši, zda teflon nebo tuhle děrovanou 🙂 Tu jsem si totiž oblíbila po prvním vyzkoušení. Je skvělá nejen na tartaletky v ráfcích a odpalované těsto, ale také na veškeré cukroví, sušenky nebo křehká těsta. Perfektně na ni upečete listové těsto, ale i kynuté rohlíky nebo chleba. Z mého pohledu ale není vhodná na makronky, přestože je na ní někteří pečou 🙂

Podložka je vyrobena ze silikonu s laminátovým jádrem. Díky perforaci, tedy malým otvorům v podložce, se teplo při pečení rozmístí rovnoměrně a výrobky se tak lépe propečou. Asi nejrozšířenější je u nás podložka AirMat od firmy Silikomart (s červeným okrajem), která je v nabídce i s předtištěným vzorem na choux a eclair. Téměř identická pokud jde o vzhled i vlastnosti (mám vyzkoušeno) je podložka od Dinara Kasko (s šedým okrajem). Obě koupíte na cukrářských eshopech. A pokud vím, v nabídce má nějakou alternativu také Tescoma, ale s tou bohužel zkušenost nemám.

Podložky jsou běžně ve velikosti 40×30 cm, ale pozor, setkáte se i s větší profi rozměrem 60×40 cm. I tato podložka se dá bez problému rozstřihnout, případně upravit na potřebný rozměr. A pokud jste někdy slyšeli o tzv. presovaném odpalovaném těstě, tak tuhle podložku na něj využijete také. Jen ji budete muset rozstříhat na proužky 🙂

Podložek mám samozřejmě několik, takže když chci mít „vzorek“ perforace na obou stranách pečených kousků třeba u lineckého a zároveň je mít pěkně rovné, pokládám druhou podložku i na kousky těsta. Stejným způsobem peču třeba listové těsto na žloutkové řezy. V tomto případě ale podložku ještě zatížím plechem.

Nicméně nikdo a nic není dokonalé, i tahle podložka má jednu nevýhodu a tou je její mytí 🙂 Respektive musíte umýt nejen podložku, ale i plech, na kterém je položená. U mastnějších těsto to jde samozřejmě hůře, doporučuji kartáček nebo ji prostě šoupnout do myčky. I tak to pečení na ní ale za to stojí 🙂

SILIKONOVÉ PODLOŽKY

Netajím se tím, že silikon na pečení příliš v oblibě nemám. Začalo to už kdysi první silikonovou formou na bábovku a pokračovalo všemi pokusy s různými silikonovými podložkami na makronky. Nicméně není to tak, že bych silikon úplně zavrhla, vždyť perforovaná podložka o které píšu výše, je také ze silikonu 🙂

A existuje i jedna další, kterou jsem si oblíbila a kterou už z mých receptů znáte. Je to silikonová podložka TAPIS na rolády. Ono na ní vlastně můžete upéct cokoliv, ale díky zvýšenému okraji kolem obvodu rozetřete těsto pěkně rovnoměrně a to se hodí zvláště u těch roládových plátů 🙂 Zároveň bude mít vaše roláda pěkně pravidelný tvar a nebude to žádný mnohoúhelník nebo elipsa.

Podložky TAPIS jsou od firmy Silikomart a mají typicky terakotovou barvu. U nás je seženete nejčastěji ve dvou rozměrech – TAPIS 01 je obdélník 42×35 cm a TAPIS 03 je čtverec 32×32 cm. Oba je možné položit při pečení na plech nebo jen na mřížku v troubě. Jen pozor, větší rozměr může být u některých plechů na hraně, proto si raději přeměřte, zda se vám do vaší trouby vejde. Podložky koupíte na cukrářských eshopech a lze je mýt i v myčce.

PAPÍR NA PEČENÍ

Všechny výše uvedené podložky nám pečení samozřejmě usnadňují a výsledek je na nich obvykle lepší. Nicméně nejsou nezbytně nutné. Základem vždycky byl a nejspíš i nadále bude pečicí papír. Já sama ho používám nejen na pečení, ale třeba i na sestavování dezertů, rozvalování těsta nebo když pracuji s čokoládou.

Pokud si mohu vybrat, mám raději ten hnědý, protože tolik nevlhne a není tak hladký. Můj favorit je ten z DM drogerie 🙂 Obvykle mívám v zásobě jak nastříhané archy, tak celou roli, protože někdy je prostě potřeba i větší rozměr.

Jaké podložky na pečení používáte vy? Napište mi do komentáře. A nezapomeňte se také podívat na můj přechozí článek FORMY NA PEČENÍ.

4 Comments

  • Pavla
    22. 9. 2023 v 9:27

    Míšo, já používám všechny podložky, které jste zmínila. Doma mám silikonové z Lidlu a Tchiba a také jsou fajn. Modeluji na nich věci, peču koláče anebo slouží jako protiskluzová podložka. S okrajem jsem si také pořídila na Tchibu a jsem s ní spokojená. na zavírání pralinek nemá chybu jako třeba na piškoty. Perforované jsou za mě super, pamatuji si, jak jsme s mamkou u mě pekly cukroví a ona nechápala, proč to budeme péct na nic. Když viděla, jak se rovnoměrně upeče celý plech a jak krásně cirkuluje vzduch, pekly jsme vše na podložkách. Jen za mě nedoporučuji perforovanou z Tchiba (prodává se v sadě se silikonovou), protože nemá takové vlastnosti jako ta od Silikomartu. Mám i podložku od Dinary Kasko, ale mě osobně vadí silnější okraj po obvodě. Odpalované těsto na perforované podložce má větší objem, co jsem vypozorovala. Teflonovou podložku mám doma z Orionu a jak píšete v článku, jen na makronky a jiné sněhové pečivo. CO ovšem nesnáším je mytí, ale to už k tomu hold patří. Pečící papír mám převážně z DMka, ale býval dříve víc silnější.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 9. 2023 v 14:40

      Milá Pavlo, díky za sdílení Vašich zkušeností, určitě se někomu bude hodit 🙂 víceméně to máme stejně 🙂

      Odpovědět
  • Markéta
    22. 9. 2023 v 18:16

    Dobrý den, moc díky za ten článek. Líbí se mi jak u něj přikyvuju a usmívám se 🙂
    Ale chtěla bych se zeptat – používám perforovaný plech – nemáte s ním zkušenosti? já na něm peču snad všechno (opravdu ho miluju), ale dávám na něj klasický pečící papír – tak si říkám kdybych pořídila ještě perforovanou podložku, jestli to pak není kontraproduktivní a nebude to zbytečná investice.

    Odpovědět
    • Míša Landová
      22. 9. 2023 v 20:22

      Díky, jsem ráda, že se článek líbí 🙂 také mám doma perforovaný plech, ale peču na něm bez papíru, obvykle tedy spíše hranolky nebo zeleninu 🙂 Stejně jako Vy jsem přemýšlela, zda na něj položit tu perforovanou podložku, ale to mi přijde už zbytečné. Navíc je riziko, že u mastnějších těst bude tuk pravděpodobně prokapávat….

      Odpovědět

Zanechte komentář

NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ