Menu
Tipy a triky

Pomůcky pro přípravu dortu

Pokud se chystáte na svůj první dort, mohlo by se vám kromě dobrého receptu hodit i pár rad ohledně základních pomůcek. Já sama si bez některých už přípravu dortu nedokážu představit. Většina z nich mi práci nejen usnadní, ale dort díky nim i lépe vypadá. A pokud pečete dorty pravidelně, do některých se opravdu vyplatí investovat 🙂

Pomůcky jsem vám rozepsala níže a doplnila o vlastní zkušenosti. U každé najdete také info, kde je koupit nebo přímo aktivní odkaz do eshopu. Nicméně vše se v průběhu času mění, stejně jako může být jiný přístup každého z vás k pečení dortů a tedy i použití pomůcek. Čímž chci říct, že to co vyhovuje mě, nemusí platit pro všechny.

Formy na korpus

Každý dort začíná pečením korpusu, takže i já začnu krátce formami. Použít můžete formu dortovou s pevným či odnímatelným dnem, ale také jen ráfek, tedy formu bez dna. Volba formy by měla být závislá na typu korpusu, protože každé těsto je jinak husté či tekuté. Určitě volte formu stejné velikosti jako je uvedena v receptu, abyste dosáhli stejného výsledku. Případně si recept upravte, na blogu je k tomuto účelu i tabulka.

Formy na korpusy se obvykle nevymazávají ani nevysypávají, nečastěji se jen dno vyloží papírem na pečení. Více o formách včetně tipů, kde jaké koupit a kterou použít na jaký druh korpusu, najdete v samostatném článku Formy na pečení tady na blogu.

Skvělým doplňkem k formám je chladící mřížka, na které může chladnout jak korpus ještě ve formě, tak i vyklopený. Mřížku využijete na chladnutí všeho pečeného, ať už je to bábovka, cupcakes nebo třeba koláče. Navíc můžete mřížku skvěle využít i na polévání dortů či zákusků různými polevami. Mřížka může mít kulatý či hranatý tvar a seženete ji v domácích potřebách nebo na cukrářských eshopech.

Struna na prokrojení dortu

Pokud máte pevnou ruku a dobré oko, na prokrojení dortu vám bude stačit dlouhý vroubkovaný nůž. Já mám ale ráda přesnost a tak raději důvěřuji struně na korpusy. Mohu si ji výškově nastavit podle potřeby a mám díky ní všechny pláty stejně silné. Setkat se můžete i s profi variantou v podobě pilky.

Struna není cenově nijak náročná na pořízení a pokud pečete dorty pravidelně, vyplatí se vám. Při výběru si dejte pozor na délku struny (aby zvládla i větší dorty) a při krájení s ní pohybujte jako s pilkou, tedy delšími tahy 🙂 Pořídíte ji na cukrářských eshopech nebo v domácích potřebách (Orion, Tescoma).

Dortové podložky

Ať už pečete dort jenom pro sebe nebo ho chcete někomu věnovat, je dobré ho umístit na dortovou podložku. Díky ní se vám bude s dortem lépe manipulovat a nelze pominou ani fakt, že dort na ni vypadá podstatně lépe, než na plastovém retro podnosu 🙂

Nejčastěji se používají podložky jednorázové, které seženete v různých velikostech i tvarech. Nabídka je rozmanitá i pokud jde o materiál, sílu a barvy. Kromě tradiční zlaté a stříbrné najdete v obchodech i podložku bílou, černou či barevnou. Alternativou jsou samozřejmě i podložky plastové, které se dají použít vícekrát. Větší výběr bude samozřejmě na cukrářských eshopech, než v běžných domácích potřebách.

Já si dorty na podložce obvykle rovnou už sestavuji, plním i dokončuji. Odpadá tak riziko, že si hotový dort při přenášení na podložku poškodím, zvláště u lehkých šlehačkových náplní. Výjimkou jsou samozřejmě dorty polité polevou, tam je vhodnější sestavovat dort na pracovní plastové podložce a teprve až dort s polevou přenést na finální podložku. K přenosu můžete využít paletu (píšu o ní níže) nebo se vyrábí přímo speciální přenášecí lopatky 🙂

A můj malý tip, aby vám podložka neklouzala na stojanu? Dávám si pod ní kousek protiskluzové podložky 🙂

Otočný stojan na dort

Máme tedy upečený a prokrojený korpus, připravenou podložku na dort a můžeme jít naplnit. A k tomu se skvěle hodí otočný stojan, tzv. točna na dort. Bez téhle pomůcky už bych se dnes asi neobešla 🙂 je totiž skvělá nejen na promazání dortu, ale také na finální obmaz. Výborným pomocníkem je samozřejmě i při zdobení dortu.

Když jsem před mnoha lety začínala, pořídila jsem si dřevěný otočný talíř z Ikea. Byl za pár korun a naprosto dostačující. Dnes mám klasickou plastovou točnu, která je lehčí a zabere méně místa. Nicméně je vhodná spíše na menší a lehčí dorty. Pokud se cukrařinou živíte a pečete dorty pravidelně, doporučuji investovat do profesionální kovové točny.

Plastové točny pořídíte v Orionu či Tescomě nebo na cukrářských eshopech. Ve vybraných pak seženete i zmíněnou profi kovovou točnu. A jestli se nepletu, tak Ikea dřevěný podnos také pořád prodává 🙂

Palety a nože

Na plnění dortu, tedy promazání plátů krémem, se mi nejvíce osvědčila cukrářská paleta (někdo tomu říká i stěrka). Paletka může být velká i malá, rovná či zahnutá. Pořídíte ji v domácích potřebách či na cukrářských eshopech, a využijete ji kromě dortů třeba na roztírání těsta na roládu či přenášení dezertů na talířek.

Já jsem si v mých začátcích pořídila cukrářské (dortové) nože, hladký i vroubkovaný (vlnitý), a zvykla jsem si promazávat s ním. Nicméně je užší než většina paletek a krém se s ním hůře nabírá 🙂 každopádně tyhle moje nože jsou skvělé na krájení dortů a dezertů a nedám na ně dopustit. Na rozdíl od běžných kuchyňských nožů jsou tenké, dlouhé a nemají špičku. Jsou od českého výrobce KDS Sedlčany a seženete je buď přímo u výrobce, ale i v některých domácích potřebách či eshopech.

Krém na dort můžete nanášet i pomocí sáčku, díky čemuž budete mít relativně stejnou vrstvu po celé ploše. V případě, že sestavujete menší dort v ráfku, je to jediné možné řešení. Já sama tuhle metodu nemám moc ráda, protože mi to přijde zdlouhavé 🙂

Ráfek a fólie na sestavení dortu

Spousta cukrářů dnes sestavuje dorty v ráfku. Ať už je to z důvodu použití tekuté náplně nebo pro jistotu, aby měli dort pěkně rovný. V takovém případě je dobré použít ráfek nastavitelný, který si utáhnete podle velikosti daného dortu a z vnitřní strany ho vyložit páskovou folií.

Více o ráfcích, tedy jaké vybrat a kde koupit, ale také o páskové fólie najdete v již zmiňovaném samostatné článku Formy na pečení, stačí se jen prokliknout 🙂

Karty na obmaz dortu

Jak se říká, co se v mládí naučíš … tak já jsem se kdysi naučila obmazávat dort jen cukrářským nožem a používám to dodnes. Nicméně karty vám mohou obmaz hodně usnadnit. Jejich velkou výhodou je fakt, že si ji můžete opřít o podložku a díky pravému úhlu na kartě udržíte rovný bok dortu. A v kombinaci s otočným stojanem už to půjde skoro samo 🙂

Z mojí zkušenosti jsou lepší karty nerezové nebo z plexiskla (akrylátu), než ty měkké plastové. Pokud děláte vyšší dorty, pořiďte si kartu většího rozměru. Setkáte se i s kartami, které mají po stranách různé výřezy, a vytváří tak na krému vzor (třeba proužky). Podobně jako vše výše uvedené, i karty naleznete ve větším výběru na cukrářských eshopech.

Krabice na dort

Pokud dort potřebujete převézt, darovat nebo třeba prodat, je určitě fajn ho umístit do vhodné krabice. Dnes už je nabídka naštěstí veliká a neomezuje se jen na nízké dortové krabice jako před lety. Bez problému tak seženete krabici i na patrový či svatební dort. Krabice se mohou lišit nejen svými rozměry, ale také silou kartonu či papíru, ze kterého jsou vyrobeny. Pro větší dorty tedy vybírejte raději ty pevnější.

V nabídce jsou i krabice různých barev, s průhledy nebo odnosným uchem. Trochu nepříjemnou stránkou je bohužel vyšší pořizovací cena těchto krabic, kterou je potřeba započítat do ceny dortu. Na druhou stranu ale zase máte jistotu, že dort se během přepravy nepoškodí. A pevnější krabice se dá určitě použít opakovaně. Krabice pořídíte na cukrářských eshopech, jen pozor, někteří je neposílají, protože by se mohli během přepravy poškodit.

Určitou alternativou pro nižší dorty jsou plastové boxy, které můžete použít opakovaně. Pořídíte je v domácích potřebách i supermarketech. Některé mají uvnitř dokonce chladicí vložku (Tescoma).

Snad se mi povedlo shrnout vše podstatné a důležité pro sestavení takového normálního dortu 🙂 Pokud jsem na něco zapomněla, klidně mi to napište do komentáře. Další věcí jsou samozřejmě pomůcky na zdobení jako jsou různé špachtle, zdobicí špičky, lahvičky na stékance, stencil šablony a mnoho dalšího. O tom ale zase třeba někdy jindy.

A nezapomeňte mrknout i na další příspěvku na blogu z kategorie TIPY A TRIKY, například Jak sestavit patrový dort nebo Jak si upravit recept na velikost vaší formy.

Žádné komentáře

    Zanechte komentář

    NOVÉ RECEPTY A TIPY NA PEČENÍ